Maite Salord

Escriptora

Crònica d’un ple (I)

Cinc hores i mitja de ple al Consell de Menorca donen per molt. Per exemple, per descobrir que els arguments del PP per no votar una proposta de l’oposició es redueixen, com els deu manaments, a dos: 1) no hi ha doblers culpa vostra; i 2) vam treure més vots i, per tant, podem fer el que vulguem. També em van permetre fer un altre descobriment: les propostes del PSM més per Menorca són “oportunistes” (resulta que no podem demanar ni el que dúiem en el programa electoral perquè “no ho vam fer quan governàvem”!) i, a la vegada, no les presentam en el moment adequat (la maleïda crisi). Per tant, som oportunistes però no oportuns. Quina llàstima. Ja diuen que, en aquesta vida, no es pot tenir tot.

Dit açò, pas a resumir-vos les tres propostes que vaig presentar i que no van ser mereixedores del vot del PP, tot i estar d’acord, segons van dir,  amb la “filosofia” de les dues primeres que plantejàvem.

1) Com que és inqüestionable el valor paisatgístic i patrimonial de l’Illa de Llatzaret i és injustificable l’ús “reservat” (inclús fora de la llei) i “privilegiat” d’un espai i unes instal·lacions públiques per part dels funcionaris del Ministeri de Sanitat, és indispensable que aquesta illa dins l’illa de Menorca passi a ser un espai d’ús públic destinat als esdeveniments socials i culturals i al gaudiment tant de la població menorquina com dels visitants. L’Illa de Llatzaret ha de ser un element revulsiu en la destinació de Menorca com a producte-destí turístic. I açò no es resol amb convenis sinó amb la gestió d’un recurs propi, açò és amb la titularitat (avui del Ministeri de Sanitat) i la gestió de l’illa del Port de Maó per la màxima institució menorquina, el Consell de Menorca, a la qual li corresponen segons l’Estatut d’Autonomia l’execució de les competències pròpies de Cultura, Patrimoni i Turisme. Per tot això, demanàvem instar el Govern de l’Estat perquè en el termini de sis mesos constituesqui una comissió entre el govern central i el govern de Menorca per a la transferència de la titularitat, inversió i finançament, i gestió de l’Illa de Llatzaret a favor del Consell Insular de Menorca.

Quan ho vam posar en el programa electoral, sabíem que no era un tema fàcil. Tanmateix, és obligació de qui governa, com a mínim, treballar per intentar que sigui una realitat. El més important és el tema econòmic, saber lluitar perquè la transferència arribi ben dotada. A partir d’aquí, es tracta de fer rendible la instal·lació i, francament, amb una mica de voluntat i idea, ho veig ben possible. Només cal tenir en compte tots els  funcionaris -i qualque ministra- que ara vénen a estiuejar-hi per quatre peces per veure el potencial que té.

2- La segona proposta fa referència al fet que, a  Menorca, existeixen encara moltes zones turístiques, qualcunes d’elles antigues i degradades, que no compten amb un dels serveis que la “Llei del Sòl” i altres normes legals consideren bàsics perquè, quan es van aprovar els seus plans parcials i els corresponents projectes d’urbanització, encara no s’exigia comptar amb el servei de depuració d’aigües grises i clavegueram. Aquest fet, implica que no es poden donar llicencies d’obra si no es compta amb aquesta instal·lació. Una instal·lació, val a dir, ben cara. De moment, l’administració, incapaç de resoldre un problema de grans magnituds, es limita a decretar pròrrogues que només fan que retardar l’inevitable compliment de la llei i, en cap cas, intentar solucionar el problema.

Per açò, demanàvem al President del Consell que impulsàs un acord entre el Govern de les Illes Balears, els Ajuntaments de Menorca i el propi Consell Insular, amb l’objectiu de redactar, aprovar i finançar un Pla Integral de Sanejament de la Costa a l’Illa de Menorca, que permeti planificar de manera progressiva la dotació de serveis de clavegueram i depuració d’aigües residuals de totes i cadascuna de les zones turístiques de l’Illa. Aquest Pla seria finançat per totes les administracions públiques de les Balears, així com per un sistema de contribucions especials cap als propietaris de parcel·les o construccions ja existents. Cal dir que, el conseller de turisme del GB va manifestar la seva voluntat d’invertir en zones turístiques obsoletes. A més, també s’hauria de cercar la implicació de l’Estat sol·licitant que, amb càrrec al fons del Pla de sostenibilitat de la  costa que està elaborant, contribuesqui al finançament d’quest Pla. Es tracta, per tant, d’una proposta que parteix de dos principis que hem defensat sempre: planificació i suma d’esforços de les administracions.

3- La tercera proposta és prou coneguda i, per tant, no m’hi estendré:  instar el Govern de les Illes Balears a retirar l’Avantprojecte de Llei de modificació de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat autònoma de les Illes Balears que pretén eliminar el requisit de coneixement del català per accedir a l’Administració autonòmica.

Val a dir, tanmateix, que la discussió d’aquest punt em va donar l’alegria de la nit: la consellera de cultura del PP va fer una afirmació lingüística que, com a mínim, mereix una entrada en solitari en aquest bloc. Permeteu-me mantenir la intriga fins demà. Us assegur que val la pena!

6 comentaris a “Crònica d’un ple (I)”

 1. Menorquit Escrit el 20 set. 2011 a les 18:19

  A veure, a veure….

 2. itziar Escrit el 20 set. 2011 a les 19:49

  Jolin Maite! ara ens deixes ben intrigats!!!! ànims per es proper plè, esperem que no sigui tan extens com aquest. Entre Consell i Ciutadella hauràs de demanar que et deixin corregir exàmens entre proposta i proposta!

 3. Worsley Escrit el 20 set. 2011 a les 20:43

  Si és un exemple de la nova consellera de cultura, ens podem ben preparar. Ja me n’han contades un parell, de mostres de les seves capacitats en el càrrec. Esperarem.

 4. xec vallori Escrit el 20 set. 2011 a les 21:10

  No en treuras pas res, només els interesa desprestigiar a l’oposició, de consens era només per guanyar vots i que els seus puguin fer bons negocis.

 5. silve Escrit el 21 set. 2011 a les 10:07

  Maite tranquileta que encara ens en queden uns 4 anys. Però tant com ells mostrin el llautó nosaltres treurem s'”Aladdin” per fer-lis un parell de fregues. Salut.

 6. Maite Salord Escrit el 21 set. 2011 a les 18:25

  Silve, més que “Aladdin” tenc por de treure el “Paladín”! Trob que necessitaré xocolati per apujar la meva moral després dels plens… És broma, que ja saps que, per moral, no em guanya ningú!
  Ara penjaré la nova entrada. Veig que heu superat bé la intriga.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari