Maite Salord

Escriptora

On són les claus?

Diumenge passat, UH Menorca titulava la secció “Pont i cova”, que signa el seu director, Josep Pons Fraga, “Las claves estan en el blog de Maite Salord”, tot referint-se a l’hipotètic govern alternatiu que els partits que actualment formen l’oposició de l’ajuntament de Ciutadella (PSOE, PP, PSM i UPCM) podrien promoure. Supòs que és per aquest motiu que moltes persones, encuriosides, s’han atracat a aquest bloc pensant trobar-hi qui sap què. I, d’entrada, s’hauran trobat amb el Barça, amb un CD de literatura que parla de Menorca i amb la ressenya del darrer llibre de Phillippe Claudel. Em sap greu haver decebut les seves expectatives.

Tanmateix, és cert que, a partir dels comentaris que la gent va deixant a les diferents entrades que jo propòs, es poden copsar moltes opinions que són, a dia d’avui, al carrer. La majoria d’aquests comentaris, és cert, són de gent que puc intuir que és propera a la meva manera de pensar. D’altres, no.  Sigui com sigui, però, és evident que, com ja he dit moltes vegades, aquesta plaça és un lloc on la gent intercanvia idees i expressa allò que sent. També sobre el futur de l’ajuntament de Ciutadella.

Tanmateix, cal tenir claríssim que les úniques paraules de les quals em faig responsable són les meves. La resta, hi puc estar més o manco d’acord, però no expressen la meva opinió. Ho dic perquè hi pot haver certa tendència a confondre aquest espai amb la pàgina oficial del meu partit (que té la seva pròpia WEB i amb el qual, tot sigui dit, tenc el dret a discrepar sempre que ho consideri oportú); o a atorgar a certs comentaris una importància desmesurada, pel que fa a la línia que marquen, quan, personalment, els consider una opinió més i tan respectable com totes les altres.

En fi,  bona gent, com diria na Matilde de la Mole -per cert, el personatge estrella d’aquest bloc, per les passions, odis  i curiositat que desperta (qui és aquesta dona?, em demana molta gent, i jo només puc contestar que, ben de ver, no en tenc ni idea)… Bé, com deia, bona gent, gaudiu de la passejada per la salordiana plaça, com la va batejar Menorquit; llegiu entre línies i, si teniu la sort de trobar cap clau, agafeu-la fort que no us fugi!

13 comentaris a “On són les claus?”

 1. Ratolí Escrit el 17 des. 2008 a les 16:10

  Hola Maite i resta de lectors, simplement volia comentar les notícies interessades que estan sortin pel diari “Ultima Hora”. Dic interessades perquè darrerament a Menorca i particularment a Ciutadella sembla que sa política s’intenta dirigir des de un diari que pràctica un poder mediàtic dirigit a donar cova al Sr. Triay, jo ho califiaria com sa versió en petit del diari “el mundo” al servei de la pitjor època del Sr. Aznar…
  Des de fa temps els votants del PSM tenim clar (o almenys jo) que soc votant d’un partit minoritari i que per suposat ses ansies de governar no distorsionaran es sentit des meu vot. En vista des patètic panorama de govern que vivim a Ciutadella també pensava que el millor seria fer fora als trànsfugues i pactar un govern alternatiu. Desgraciada o sortosament els darrers aconteixements m’han fet canviar totalment d’opinió i crec i mantenc que ens hem de mantenir totalment al marge d’un hipotètic govern de coalició o concentració i et diré el per què, donat que cada dia em venen surgint més i més preguntes sense resposta o molt males de respondre.
  En primer lloc ses primeres grans qüestions són, com ens podem a posar a negociar un govern de concentració amb el PP i particularment amb la Sra. Tònia Gener??? Que passa, que de cop i volta aquesta Sra. ja no té cap responsabilitat del que es va fer durant el temps que va formar part del govern del Sr. Brondo i companyia??? Com ens pot fer creure una persona que a gestionat l’àrea d’hisenda (que esteim parlant de una de les àrees de major pes dins un ajuntament) que ella no sabia res de com es gastaven els diners de dalt s’ajuntament??? No la crec de cap de ses maneres i no vull cap tracte amb una persona així! Amb la seva cara angelical ens vol fer creure que ella no té cap responsabilitat amb el govern anterior? a jo no m’ho farà creure… Crec que per formar qualsevol dels hipòtetics governs de concentració la primera premisa que es tindria que posar damunt sa taula és fer fora aquesta Sra. i posar un altre persona del PP al seu lloc.
  En segon terme, no ens donem compte que el Sr. Triay a hores d’ara tan sols les úniques aportacions que a fet sempre han estat les mateixes??? tenderols de bars, aparcaments, fotografies de les propietats del sinistre Sr. Avel·lí, control de factures telefòniques… bla, bla, bla… al final a fet cap aportació coerent i interessant per aquest poble i tots es ciutadans??? No creus que l’odi que procesa cap els trànsfugues i el fet de matxacar-los personal i políticament és més important que qualsevol aportació coerent per aquest poble??? Hem de ser realistes i només veure com funcionen i s’expresen els seus adeptes en els plens, sense respecte i amb odi visceral… no, no i no! jo no vull res amb aquesta gent… encara record alguns dels comentaris dels seus adeptes el dia de la baixada de sous dels trànfugues (preferesc no repetir el que vaig arribar a sentir) aplaudesc sa baixada de sous, però vist el fet des de la distància amb el temps veig ben clar que va ser un altre dels ingenis d’aquest Sr. i la Sra. Gener en embaucar-vos a tota la resta a l’espiral d’odi i rencor cap els trànsfugues, per res va ser una acció de responsabilitat política va se el clar fet del que solem dir “així els fotrem”…

  Personalment crec que tenim molt més per aportar des de s’oposició, fent un control exhaustiu als trànsfugues que en definitiva es veuen obligats a venir aprovant el que voltros voleu. Que no des de un govern de concentració on es pactaran un sèrie de condicions a gust i paradigma del Sr. Triay i companyia…
  Per tant jo dic, govern alternatiu SI! però d’esquerres! no acept que es meu vot s’utilitzi en cap altre ensalada política que no sigui un govern Psoe-Psm, si en el govern alternatiu tenim que incluir al Sr. Triay i la Sra. Gener jo dic NO! Crec que podem ser molt més importants des de l’oposició fent propostes constructives i en benefici des poble que al cap i la fi tenim prou força i coerència perquè els trànfugues ens les aprovin, que no de la ma del Srs. Triay i Gener…

  Per acabar demanar disculpes si he estat molt extens i per les possibles faltes d’ortografia que hauré fet…

  Bones festes i venturós any nou per tothom!

  Salut!

 2. Menorquit Escrit el 17 des. 2008 a les 19:56

  Deu n’hi do!! Maite, estàs productiva aquest mes. Just tenim el temps de ensaborir una entrada i…. jas!! un altre plat.
  Voldria corregir-te una expressió que m’atribueixes: el terme ‘Salordiana plaça’ pens que no es meva, ja l’havia llegida abans i crec que qui la va utilitzar primer va ser la nostra Madame, Matilde de la Mole. No hi fa res, encara que m’alegra que hagi estat referenciat a la teva entrada, encara que sigui per un suposat error. El que no és un error és que na Matilde de la Mole és “el personatge estrella d’aquest bloc, per les passions, odis i curiositat que desperta (qui és aquesta dona?, em demana molta gent, i jo només puc contestar que, ben de ver, no en tenc ni idea)…”, en negreta, perquè s’ho mereix. Quantes coses hem après dels seus comentaris!! Gràcies Madame!
  .
  Ratolí té la raó, la que el temps ens ha fet reflexionar a molts. Estic d’acord en moltes coses. També les havia comentades abans, en qualque ocasió. Na Gener és responsable del que va passar, és cert. Ja vaig dir un dia que no seria coherent pactar amb ella quan n’és responsable del que el PSM ha denunciat durant tants de mesos. Però, Ratolí, també el PP n’és responsable de tot el que es va fer a l’Ajuntament. Quan va ocorre els ara dissidents eren del PP, o no? I el PP n’és resposable també. Tu no et creus que na Gener no sapigues res del que passava, jo tampoc crec que al PP tampoc sapigessin res del succeït. Cerquem la coherència des de la revisió profunda de l’exercici polític.
  D’en Triay ja ho vaig dir no fa massa i coincidesc amb Ratolí: té una obssessió amb els tràsfugues que vol fer fora com sigui. La mania personal amb molts d’ells, s’excedeix i desvirtua la seva línia política.
  .
  He llegit que tornen a reunir-se els partits per a gestar el Govern alternatiu. La meva opinió: Tranquil·litat, escoltar i copsar que és el que realment vol el PP i en Triay, i veure i observar la finalitat clara del PSOE. Des del meu punt de vist, seure i escolta… ja decidirà amb el temps el PSM. Qui s’inquieti per la tranquil·litat del PSM, ja li haurem vist la coa.

 3. Maite Salord Escrit el 17 des. 2008 a les 20:53

  Menorquit, avui dematí un lector d’aquest bloc m’ha fet notar l’error d’atribuir-te la paternatitat de la “salordiana plaça”. Amb tot, com tu, estic contenta que, ni que sigui per error, surtis a l’entrada. Els teus comentaris s’ho mereixen. Respecte a na Matilde, quedaríeu espantats de l’expectació que provoca: he arribat a rebre correus que la qualifiquen de “tipeja”!!! A segons quines persones, els molesta que ralli tan clar. Perquè, la madame, de pèls a la llengua, no en té cap.
  Respecte a l’hipotètic govern, estic d’acord amb moltes de les idees exposades per Ratolí. Tanmateix, crec que un govern només d’esquerres no és ni serà possible, aquest mandat, per una simple raó: signarien PP o UPCM la moció de censura sense entrar en el govern? Ho veig difícil. Recordau que la moció l’han de signat 11 i, d’esquerres, només som 10. Amb tot, com diu Menorquit, tranquil·litat, que tot just n’hem començat a parlar… i encara no ho hem vist tot.

 4. silve Escrit el 18 des. 2008 a les 10:31

  Gràcies al wifi dels aeroports vos puc seguir quan vaig i veng per les espanyes, i gràcies als retrassos dels vols fins i tot tenc temps d’escriure. Realment no escriuré sobre la situació política de Ciutadella, perquè ja en tenc prou en llegir-vos i la meva opinió la senten a casa (és a dir al PSM) i forma part de la reflexió global i posteriors decisions adoptades que na Maite i els nostres regidors executen. El camí, com bé deis, comença.
  El que si vull expresar és la felicitat que em provoquen els vostres escrits; i és que en moments polítics turbulents (a Menorca, a Mallorca, a Espanya i al món) la naturalitat, sinceritat i solidesa de les opinions que aquí es vessen és d’agrair. Les personalitats que s’amaguen darrera els pseudònims sempre interessants, són tan diverses que omplen de calatge aquest espai. Felicitats “tipejos” i “tipejes” i felicitats a la mare superiora d’aquest convent! Realment és un gaudi llegir les vostres entrades des de les més barroeres (que alguna n’hi ha) fins a les més literàries. I és que només així, compartint la diversitat, arribarem, lleugers d’equipatge, a bon port.

 5. Menorquit Escrit el 18 des. 2008 a les 13:29

  Hola Maite,
  Ja veus que les coses poden canviar. No deixem de pensar que l’obssessió d’en Triay (i cal esperar també del PP) per fer fora els dissidents podia votar qualsevol cosa. Qui sap si votarien un govern de minoria d’esquerres amb el seu suport de governabilitat extern amb tal de fer fora els trànsfugues!! Aquí ja hi pot passar de tot. La pregunta és: estarien en contra d’un govern només d’esquerres sabent que seguiria el Grup Mixt governant? Ho suportarien a açò tenint l’opció de fer fora als actuals governants? Segur que no és el que UPCM i PP volen, però què pesarà més que governi l’esquerra o el ‘mixtos’?
  Ja ho veus Maite, un altre front obert. Encara que governar l’esquerra sense una majoria i els dubtes de la futura actuació d’en Triay fan feredat. No ho trobes?
  Respirau, i tranqui·litat, que si vos avorriu, sempre ens quedarà qualque nadala per fer el suec.

 6. Menorquit Escrit el 18 des. 2008 a les 13:47

  Aaahhh!! Sobre els ‘tipejos’ que envien dardells de verí per la porta de darrere, són els nervis que apareixen, per moltes raons, en una gent que en fa de la intolerància i la imposició el sistema fètid de la política i malmet, des de la irrespectuositat, les relacions socials lliures.
  Maite, flita l’ordinador de tant en tant!
  .
  Aaaiii… marededeueta!! que bé que als aeroports hi hagi wifi’s, ratards de vols i cervesetes fresques per a la salut i el benestar. Volar sempre ha de ser un plaer per uns i una feina per altres. Salutacions Silve (no t’ho prenguis malament, potser sigui una mica de sana enveja). Ve a ser com els pilots d’avions: “que fan feina quan volen… i quan no volen no en fan”.

 7. Maite Salord Escrit el 18 des. 2008 a les 13:50

  Ara hi som, Menorquit: “governar l’esquerra sense una majoria i els dubtes de la futura actuació d’en Triay fan feredat”. I jo hi afegiria: i sense el culpable de tot plegat, que és el PP, que quedarà ben feliç fent oposició!! Tranquil·litat i calma, que la mare superiora, Silve, ja us prepara un recull de nadales que adjuntaré en el proper “Full Dominical” (el correu -irònic i polític- que cada diumenge dematí envii al gabinet de crisi del PSM). Salut!

 8. Matilde de la Mole Escrit el 18 des. 2008 a les 14:23

  A vegades per a l’agraïment no calen paraules. Vénen festes i noves esperances. Ara vull, sols, felicitar-vos i fer-ho amb un poema que, per a mi, ben bé reflecteix allò que mou el PSM i la seva bona gent. És “La pròpia terra” de l’Ajmatova:

  No la portem en foscos amulets
  ni li escrivim encesos poemes
  no ens pertorba el somni amarg
  ni el paradís promès ens assembla,
  No la convertim dins la nostra ànima
  en objecte que es compra i es ven.
  Per ella, malalts, indigents, errants
  ni tan sols la recordem.

  Sí, per a nosaltres és terra a les sabates,
  Sí, per a nosaltres és pedra entre les dents.
  I molem, arrabassem, aixafem
  aquesta terra que amb res es mescla.
  Per ella jaiem i som ella,
  per això, feliços, la anomenem nostra.

  Bones festes i bon any !!!

 9. Maite Salord Escrit el 19 des. 2008 a les 8:13

  Gràcies, Matilde, per aquest poema en què, segur, molts ens hi reconeixem. Esper que, el 2009, podrem comptar, com fins ara, amb la teva presència en aquest bloc, amb els teus comentaris tan incisius que, com ja saps, desperten odis i passions. La situació política que hem viscut, vivim i viurem a Ciutadella no ens permetrà abaixar la guàrdia. Augur un 2009, políticament, ben mogudet. Aquí serem, però, per dir la nostra de tot plegat.

 10. Makelele Escrit el 19 des. 2008 a les 12:38

  Sra. Salord: vostè que està davant el mirall o és darrere la màscara.

 11. Maite Salord Escrit el 19 des. 2008 a les 20:14

  Makelele, després de donar unes quantes voltes a la teva pregunta, interpret -i si no és així em corregeixes- que insinues que puc ser na Matilde de la Mole. Encara no estic tan sonada com per inventar-me personalitats diferents per intervenir en el meu propi bloc (tot i que em consta que hi ha qui ho fa). Mai he deixat un comentari a cap bloc amb un nom que no sigui el meu. I on segur que no ho faria mai seria en aquest. Per sort, tenc prou parròquia que me l’anima que no necessit fer res més que anar publicant entrades perquè la gent les llegesqui i vulgui intervenir. La creació de personatges, me la reserv per a les novel·les. No som tan retorçuda.

 12. Matilde de la Mole Escrit el 19 des. 2008 a les 22:01

  Ves per on, jo que ja m’havia abillat de gales nadalenques!. Jo que ja havia enterrat per un dies la coïssor estel•lar de les passions i els odis!. Jo que estava curulla de propòsits d’esmena i actes de contricció, i ara, ves per on, em surt un makelele qualsevol i em torna a encabritar les neurones !!!. Nostra Senyora dels Pecats, no hi ha repòs , “militia est vita hominis super terram”, tornem-hi.
  Senyor Makelele, en primer lloc, abans de llençar preguntes críptiques s’ho pensi un poc més, i així, al menys, no demostrarà la seva ignorància: no cal ser un lletraferit ni un exegeta per adonar-se que entra la prosa acurada, precisa i clàssica de na Maite i el meu barroquisme sincopat i pocasolta hi ha un món de diferència. Per veure això basta haver llegit al manco un parell (menorquí) de llibres. No és el seu cas.
  Però ens hem de consolar sense gaire esforços, perquè si bé és cert que com deia Schiller– al que ja he esmentat en aquesta plaça- “contra la ignorància fins i tot els mateixos déus lluiten en va”. he arribat a la conclusió- després de llegir comentaris com el d’aquest makelele que tenia raó Josh Billings quan a un dels seus texts humorístics afirmava que “allò que em molesta dels ignorants no és la seva ignorància sinó que saben moltes coses que no són certes”. Això el retrata senyor makelele.
  “Et dixi: nunc caepi”. I sí, començ, perquè ja estic en rauxa. De quin cau surt aquesta insinuació maldestra i verinosa?. En quina lloriguera habita el qui, parlant de miralls i màscares (perdoneu-lo Sra. Rodoreda, perdona’l Mishima), entra a la plaça a llençar malícies i insinuacions infectes?. Serà súbdit del regne polonès on Ubú regna? Serà confrare de la congregació del gran sacerdot de l’esquerra aigualida que cèntrica i melòmana beneeix l’ex-batle?. Serà algú que jau a coves de la dreta perduda? . Ja tenim tema. El que és ben cert que la llibertat encén , irrita, queixala a tots aquells que viuen la política com l’exercici de la submissió i la reverència. La plaça salordiana, gràcies al déus, és una plaça lliure.
  Però no us faceu mala sang, bona gent del PSM, les puces molesten però no maten. Seguiu el vostre camí mentre “cadent a latere tuo mille, et decem milia a dextris tuis”, perquè quan els llops udolen és que no saben com mossegar-vos. Aneu bé.
  Maite, sense por i sense treva, que els makeleles fètids no ens portin més enllà d’un somriure pietós, d’una rialla de misericòrdia, d’una guspira de menyspreu.
  Matilde de la Mole c’est moi. Una senyora d’una certa edat, encara que no es nota, que voldria tenir el talent i el tarannà d’una Maite Salord però que es conforma esmolant les urpes a aquesta plaça. Per qui en tengui dubtes, he inclòs tres cites llatines, les tres bíbliques però que conec perquè encapçalen les tres parts d’una novel•la de la meva adol•lescència, un llibret escrit per un capellà que ens deia que la vida ens venia a trobar. Na Maite no era nada, ni tan sols era un projecte, quan aquest llibre circulava.
  Ara, makelele, m’has fet confessar els anys que he trotat la vida i això no m’alegra precisament el dia, així que, sisplau, torna a la plaça que a mi l’estopa m’encisa repartir-la.
  Però, al cap i a la fi, són dies de nadales i la dolça mentida dels llums i els torrons, les cuques i els betlems ens estoven a tots una mica, així que no vull marxar sense una cita que escaigui a aquestes dades. Deia Newton que els homes construeixen massa murs i pocs ponts, pot ser llavors cal que facem propòsit de canviar les coses. Ja vegeu que fins i tot Matilde de la Mole pot ser un poc bleda.

 13. Vela Escrit el 19 des. 2008 a les 23:21

  Makelele, crec que estàs fora de lloc:

  Des del primer dia, vaig deixar molt clara la meva postura envers els polítics i la política i hi va haver qui no va estar d’acord amb la meva opinió i en vam poder parlar i discutir, per què aquesta és la manera com es fan les coses en aquest bloc: opinant, argumentant i, sobretot, respectant les idees dels altres.

  Per què no ho proves? És un exercici molt interessant!… Encara que, amb el comentari tant ambigu que has penjat, dupto que siguis capaç d’argumentar res que tingui un mínim de sentit.

  Ho sento, però és que em fa molta ràbia la gent que escriu per no dir res i la que vol dir alguna cosa però no s’atrebeix a dir-la amb claredat i ho fa amb la boca petita.

  Bona nit!

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari