Maite Salord

Escriptora

Som-hi!

Sí, ja sé que la darrera entrada duia per títol “Pessimisme” però, què voleu que us digui, si no cregués en la capacitat de les persones per canviar el món que ens envolta, difícilment em podria dedicar a la política activa. La política entesa,  lògicament, com aquella activitat humana que té per objectiu governar en benefici de la societat. Per tant, tot i ser conscient que vivim moments molt difícils, estic convençuda que, més que mai, hem de saber treure el millor de nosaltres mateixos per fer-hi front. En aquest sentit, l’exemple de Jaume Bonet, professor jubilat de català, que fa 19 dies que està en vaga de fam en contra de la política lingüística del Govern Balear del senyor Bauzá, és admirable.

Així les coses, quan divendres vaig llegir que el Govern Balear havia vingut a Menorca a aprovar que la llengua catalana deixàs de ser un requisit per accedir a la funció pública, el primer que em va sortir de l’ànima és donar les gràcies al Conseller d’Administracions Públiques, el senyor Simón Gornés, la quota del PP menorquí a Mallorca. Gràcies per fer que, en democràcia, l’atac més indigne en contra de la nostra llengua sigui obra d’un menorquí i que s’hagi perpetrat, justament, a Menorca.

A partir d’aquí, dissabte, a primera hora, repassant la premsa, em va sortir la dona guerrera que som i vaig escriure aquesta frase: “Cada atac del PP a la llengua i al territori fa emergir el meu esperit més combatiu. Som-hi!” I d’això es tracta. De ser-hi, de plantar cara, de treballar per capgirar unes polítiques que ens volen robar el que som. Perquè són moltes les persones -fins i tot votants del PP- que estimen la llengua pròpia i no accepten veure com l’arraconen aquells que tenen l’obligació -perquè així ho diu l’Estatut- de defensar-la. No volem tornar a èpoques fosques, indecents, en què es donaven ordres com aquesta: “Todos los funcionarios que en acto de servicio se expresen en otro idioma que no sea el oficial del Estado, quedaran ipso facto destituidos sin ulterior recurso.” Circular sobre el uso del idioma nacional por los funcionarios (1940). És aquí on volen arribar el senyors Bauzá i Gornés?

Llengua. I territori. En unes hores, en el ple del Consell Insular de Menorca, es debatrà una proposta del Conseller d’Ordenació del Territori que desvirtua el Pla Territorial Insular (PTI).  El PP vol tirar per la borda la feina feta, des de la participació, de tota una generació que ha maldat per protegir l’illa. Per mantenir la fesomia que la fa única, un paisatge  privilegiat que ens defineix i ens diferencia. I ens hi oposarem amb contundència. Com ha de ser. Demà penjaré la meva intervenció i podrem obrir el debat. Ens hi jugam massa.

Vull acabar amb unes paraules d’Antoni M. Alcover, aprofitant l’avinentesa que, en el mateix ple, demanaré que el Consell Insular li dediqui un acte d’homenatge pel 150è aniversari del seu naixement i el 50è del Diccionari Català-Valencià-Balear: “Fora son!”, va escriure a Francesc Camps i Mercadal. Idò, això mateix: Fora son!, que tenim molta feina a fer per respondre amb contundència i dignitat. L’exemple de Jaume Bonet ens ha de donar força.

4 comentaris a “Som-hi!”

 1. Damià Moll Escrit el 19 març 2012 a les 15:34

  El coratge i la força de la gent senzilla, treballadora i conscient del moment polític actual han de servir per empaltar a la resta de persones que ens estimem la nostra llengua per continuar defensant-la.
  S’apotecari de Marratxi i els seus ho tenen clar si pensen que ens venceran.

 2. silve Escrit el 19 març 2012 a les 22:12

  a l’entrada anterior algú recordava Lluís Llach. El primer que m’ha vingut al cap després de llegir aquest “Som-hi” ha estat la cançó “Damunt d’una terra”

  http://www.youtube.com/watch?v=LGoSPTfiGp4

  som-hi idò?

 3. eugenia Escrit el 20 març 2012 a les 1:44

  “Vencerán pero no convencerán”
  És el que em ve al cap…
  No sé com es pot arribar a tal grau d’ignorància.
  La llengua és riquesa, és lo que jo he sentit darrerament, llegint “Les veus del Pamano” no la vuig llegir en castellá, la meva llengua materna i la que parl.
  Quan s’acabarà aquesta estèril confrontació?
  Un apunt:
  Oposicion Insalud, convocatària extraordinària, any: 2001,mes:desembre
  I 8 anys desprès, oposicions IBSALUT.
  No, no, el problema no és la llengua -el català- el problema, el que indigna, és que l’administració estigui tants d’anys en convocar unes oposicions.
  És un fet, no és una veritat incòmoda, ni una veritat que ens cou, ni una veritat a mitges… Va ser com una il·lusió, després de 8 anys, o de 10 anys, encara n’hi han algunes especialitats pendents, tècnics de laboratori, de Rx, algunes especialitats de metges..
  Jo no conec a ningú que ha deixat el seu treball al Ibsalut per questions de la llengua. Ningú ha fet vaga de fam.

 4. nostres avis Escrit el 20 març 2012 a les 9:39

  Els familiars i amics de n’Arenas podran venir a fer feina a Menorca, “únicamente conociendo su idioma natal” a canvi de que els nostres pares i avis no puguin anar a hisenda, al metge o a tramitar l’atur i ser atesos en la seva llengua.

  Si no som capaços de ferit s’orgull dels nostres conciutadans tenim un problema gros. (De tots, també hem de tocar l’orgull dels del PP i del PSOE).

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari