Maite Salord

Escriptora

Perdonau la broma macabra però, si en el tema de l’observatori, no ens ho agafam amb sentit de l’humor, seria desesperant. Despres d’anys de voltar (i sense voltadora!) l’observatori d’una banda a l’altra (des Pinaret al Canal Salat) i de fer modificacions de projecte (de moment, se n’han redactat quatre, comptant modificacions, per un import que ja es deu atracar als 100.000€), ara que vèiem la llum al final del túnel, resulta que es destapa una necròpoli monumental que, en el millor dels casos, obligarà a modificar, una altra vegada, el projecte per reubicar-lo en una zona que no afecti la troballa arqueològica.

El títol d’aquesta entrada té a veure, òbviament, amb la capacitat de la sala multifuncional que, des que es va traslladar al Canal Salat, s’ha de fer al costat de l’observatori. La primera vegada que l’anterior regidor de cultura va fer públic el projecte, va dir que la sala tenia capacitat per a 600 persones quan, segons els plànols, només n’hi cabien 280. Una, que és de lletres, va ser acusada de “no saber comptar”. El temps, però, va acabar donant la raó a qui la tenia i, ara sí, a la darrera modificació, ja n’hi caben 500 a la sala… més les tombes que cada dia es van trobant, ja gairebé arribam als 600 que ens va prometre l’ex-regidor!

Bromes al marge, quan fa uns dies vaig parlar del “Dia Mundial del Teatre”, vaig pensar, mira, potser l’any que ve, coincidint amb la data, podrem inaugurar la sala multifuncional (que no auditori!) del Canal Salat. Esper que sigui així, sincerament. Tanmateix, tothom sap que m’hauria agradat més inaugurar un auditori amb l’escola de música que no un observatori i una piscina descoberta. Però, en fi, ara ja està fet i, com a mal menor, hem d’agrair que s’hagi reconduït el tema de l’observatori per incloure aquesta sala que és tan necessària per a Ciutadella.

Vull creure, tanmateix, que, si el projecte es torna a endarrerir, aquesta vegada no ens penjaran el mort -en sentit estricte i figurat- a l’oposició: nosaltres només som “culpables” que el projecte restàs aturat de juliol a octubre de 2007 (tres mesos), mentre intentàvem que els doblers adjudicats es poguessin dedicar a un auditori. No va ser possible. Ara bé, del 2004 al juliol de 2007 (tres anys), la paràlisi només és atribuïble a qui governava. I, en aquest sentit, cal dir que, des del 2005 (fa tres anys), sabien que a la zona on volien fer l’observatori hi havia una necròpoli i, per tant, sembla que, una vegada més, la planificació de qui governa (?) a Ciutadella ha fallat. Esperem que tot acabi bé i que tanta tomba no sigui un mal averany.

5 comentaris a “A l’observatori, ja hi caben 600 persones… morts inclosos!”

 1. Llorenç Barber Escrit el 30 març 2008 a les 5:37

  Sincerament, és viable un observatori al Canal Salat? Vaig veure una reproducció del que s’hi ha de fer allà pel Menorca (“diario catolico-franquista”) i sa veritat posar un observatori en una zona què està rodejada de llum no me sembla gens viable (devora l’observatori hi ha la llum de la ronda i dels carres que estan pel voltant). Normalment els observatoris solen estar en zones allunyades de la llum artificial, en zones de muntanya o zones rurals, allà on es vol posar l’observatori a Ciutadella no me sembla la millor idea.

 2. joan Escrit el 31 març 2008 a les 11:23

  Llorenç, No deus dubtar de l’eficàcia del nostro govern?

 3. Almax Escrit el 31 març 2008 a les 20:35

  Llorenç, jo estic ben d’acord amb tu. No acab d’entendre què observarem des del canal Salat. Si tenim en compte el ritme a què ha crescut la zona sembla bastant probable que d’aquí a uns anys (5? 10? 20? és igual) aquest observatori quedarà plenament integrat dins el poble. No sembla gens raonable. Em sembla que els morts de la necròpoli, que segurament tenen més sentit de l’humor que alguns governants, faran un bon fart de riure a costa nostra!!!

 4. Maite Salord Escrit el 31 març 2008 a les 20:57

  Segons darreres informacions, de fonts de fiar, ja passam dels 600! La veritat és que teniu tota la raó: no és la millor ubicació per a un observatori però, si repassam la història, veureu que va passar des Pinaret al Canal Salat quan es va tancar es Born i, llavors, es feia necessària una sala alternativa dins el poble. El problema és que mai s’hauria hagut de projectar un observatori amb les mancances en infraestructures culturals i esportives que tenim a Ciutadella. Però…

 5. Vvv Escrit el 01 abr. 2008 a les 17:08

  aquest observatori astronòmic s’hauria d’haver ubicat a sa Tanca des Pi des Llamp; un altre error urbanístic de la nostra història contemporània (ja hem perdut els comptes))), no obstant açò, els partits Psoe-Psm s’haurien d’haver implicat més a fons per replantejar aquest projecte i no perdre la subvenció compromesa, haurien d’haver estat més fàctics davant Palma…

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari