Maite Salord

Escriptora

El -desaparegut- “Full de ruta turístic” del PP

(Aquí teniu una nota de premsa que vam enviar als mitjans dues vegades i que no s’ha publicat en cap dels dos diaris.)

Un any després que el nou Govern del PP accedís al govern del Consell Insular de Menorca, encara no en sabem res, del full de ruta turístic. Des de la conselleria de Turisme del Consell de Menorca, es va començar a treballar, ja fa mesos, en la concreció d’un full de ruta turístic per la qual cosa es van reunir amb diversos sectors: allotjament, oferta complementària i restauració, promoció, formació, ordenació turística, transport i oci i turisme actiu.

El PP va votar en contra d’una proposta presentada pel PSM més per Menorca en el ple del passat mes de novembre en la qual es demanava que s’inclogués en el debat representants de la societat civil que tenen qualque cosa a dir en temes de turisme: entitats ecologistes, entitats culturals, entitats artesanes o associacions agrícoles i industrials, ni tampoc amb l’oposició. Aquest fet ens va fer dubtar molt de l’autèntica voluntat del PP de determinar un model turístic que vagi més enllà dels quatre anys de mandat actual, però el PP hi va votar en contra.

Avui, encara no hem vist cap esborrany del full de ruta turístic, tot i que el PP va dur en el seu programa electoral la necessitat d’un gran pacte social i polític entorn del sector turístic.  Santiago Tadeo,  en el discurs d’investidura, es reafirmà en la necessitat de fer un pacte entre les forces polítiques per consensuar el model turístic que volem i que pugui anar mes enllà de dos mandats. I,  fa pocs dies, llegíem que estaven fent feina en l’elaboració del full de ruta amb el sector i que la consellera de Turisme tindria en compte a la resta de formacions. De fet, ja ha passat gairebé un any (juliol 2011) des que se’n va començar a parlar i, per això, en el proper ple, demanaré a la Consellera de Turisme que ens expliqui els motius d’aquesta paràlisi.

D’altra banda, seria interessant saber si el full de ruta del PP contemplarà la competència pròpia del Consell en promoció turística, després que el Sr, Delgado hagi dit que no té intenció de transferir-la, i el propi President del Consell votés en contra d’ una moció del PSM més per Menorca en la qual es reclamava el  traspàs al Consell de Menorca dels recursos econòmics i humans per poder exercir les seves competències pròpies, entre les quals cal destacar la promoció turística.  Ja no és important aquesta competència? El PP no es va cansar d’acusar a l’anterior equip de govern de no traspassar la Promoció Turística. La considerava una eina clau per al desenvolupament del sector turística de Menorca i la imatge de Marca, cosa que compartim. Ha renunciat el sr. Tadeo i el PP a una reivindicació històrica de Menorca?  Potser cal fer memòria:

1- El 19 de juliol del 2010. El Consell Insular de Menorca aprova (per unanimitat), a proposta del PP, una resolució en la qual s’acorda instar l’equip de govern i el Govern de les Illes Balears a fer tots els esforços que calguin amb l’objectiu marcat d’aconseguir la transferència de promoció turística  (gener del 2011) i dotar aquesta transferència dels mitjans econòmics necessaris per tal que la promoció turística es pugui fer des de Menorca amb totes les garanties, per no perdre competitivitat davant de les altres illes de les Balear.

2- L’1 de febrer del 2011. Santiago Tadeo, aleshores diputat a l’oposició del Parlament de les Illes, feia una pregunta oral relativa a les transferències de promoció turística al Consell de Menorca. En la seva intervenció afirmà “jo crec que el que no pot ser és que quan un perd la coherència i la credibilitat és quan governa a una banda diu una cosa i quan governa a una altra en diu una altra.”

3- El 3 de maig de 2011, en plena campanya electoral, Tadeo diu que “la seva formació política aposta per traspassar als consells les competències en promoció turística a pesar del que la setmana passada va dir la candidata al Consell de Mallorca, Maria Salom, anunciant que el PP tenia la intenció de paralitzar aquesta transferència”. “A Menorca tots estem d’acord en la necessitat que el Consell gestioni les competències en promoció turística, tal i com estableix l’article 70 de l’Estatut d’Autonomia. Si qualcú vol anar en contra d’açò haurà de canviar l’Estatut”.

És imprescindible mostrar una imatge específica per a cada illa i no que Menorca aparegui com un element més entre una suma de propostes de municipis i illes. Avui, els Consells ni tenen les competències ni tampoc tenen veu ni vot per decidir la promoció que es vol per a cada illa. I la culpa no és tota de Mallorca. El govern de Santiago Tadeo tampoc no ha estat capaç de fer valer la posició del sector turístics menorquí: ni reivindicant la promoció turística ni defensar la imatge diferenciada de Menorca. En aquest sentit, els fets demostren que és el conseller de Turisme del Goven balear, Carlos Delgado, qui exerceix de conseller de la matèria de Menorca.

4 comentaris a “El -desaparegut- “Full de ruta turístic” del PP”

 1. Miquel Escrit el 09 juny 2012 a les 16:47

  Maite, això que expliques no pot agradar gens al PP. No han fet res pel turisme de Menorca, quan el turisme ho és tot per ells. I no poden dir que el full de ruta no es pugui fer perquè no hi ha diners. Tot es redueix a voler fer feina. L’equip del Consell és ben fluix. Des de l’oposició has de continuar denunciant aquesta paràlisi.

 2. Menorquit Escrit el 09 juny 2012 a les 18:10

  I una cosa a afegir: “el sector turístic de Menorca està callat. Hotelers, restauradors, cotxes de lloguer, transport discrecional…. callen com morts.
  És lògic des de la teva posició política demanar responsabilitats en aquest tema al Govern del Consell, però no deixa de ser curiós que el sector turístic calli davant el ‘rodet’ d’en Delgado. Almenys el CN Ciutadella segueix tenint la dignitat d’expressar-se contra les polítiques reduccionistes i absolutistes del Govern balear.

  La política és clara: deixar Menorca com un solar.

  PS. sobre la reducció d’institucions, parlamentaris i polítics, vius! perquè Menorca així seguirà perdem molt del que encara té. tornaríem a l’estructura franquista: perdríem el poder polític i quedaríem en delegacions, o sigui res.

 3. La verdad escuece Escrit el 10 juny 2012 a les 22:38

  Sólo una puntualización a Menorquit: Menorca ya es un solar. El objetivo de dejar a Menorca como un solar hace más de un año que ya estaba conseguido.
  A los menorquines sólo nos queda la emigración. Muchos ya se han ido. Y curiosamente, la ruina de Menorca contrasta con la bonanza de la demonizada Ibiza.
  Por otro lado, si la reducción de parlamentarios, respeta la actual distribución, y por tanto, Menorca mantiene el mismo peso, adelante. Más ahorro y menos chupópteros.

 4. Xandall Escrit el 13 juny 2012 a les 12:08

  1. Privatització d’allò públic, menys diversitat parlamentària (als partits petits els costarà més vots tenir representació), castigar la llengua pròpia…em sona a altres temps.

  2. I la cambra de comerç!! els empresaris i comerciants paguen perquè se’ls defensi i encara no hem sentit ni MU de part de la CCMe, mentre la de Mallorca és present arreu, reivindicant, com a liders d’opinió, allà presiona i fa força, per això tenen el que tenen (turistes a punta pala, un aeroport dels més ben connectats d’Europa, etc.) i la nostra inexistent cambra de comerç no pinta res! el silenci aquí, igual que al cinema, és delator.

  3. Maite si no us publiquen les notes de premsa poseu un titol relacionat amb Sant Joan i veuràs com surt publicada.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari