Maite Salord

Escriptora

Plaça des Pins

Després d’anys de parlar dels aparcament subterranis de la Plaça del Príncep o del de la Pau, ara, aquests que comanden dalt l’ajuntament, es treuen de la màniga fer-lo a la Plaça des Pins. La qüestió és embolicar fort perquè no es noti que són quatre ineptes. I ralla na Maite ciutadana. La política, fa declaracions a la premsa denunciant que no tenen projecte de ciutat; que les permutes per fer l’aparcament del Príncep ens vam costar una milionada per no res; que fa anys que ens venen com un fet – i, per tant, ens enganen- el de la Pau; que, com que no han fet res en cinc anys, saben que acabarà aquesta legislatura i, en els millors dels casos, només s’hauran començat a fer els tràmits burocràtics previs per fer les obres, etc, etc.

Des que aquesta idea estrafolària va sortir a la premsa, no faig més que imaginar-me el clot immens en què es convertirà la Plaça des Pins de Ciutadella. És necessari que la gent tanqui els ulls i vegi aquesta imatge perquè, quan sigui realitat, ja no s’hi podrà fer res. No valdran, llavors, lamentacions ni capades de desolació: el mal ja estarà fet i no tindrà remei. És cert que diuen que, un cop l’aparcament estigui fet, tornaran a sembrar els arbres. Ara bé, arribats a aquest punt, jo em faig una sèrie de reflexions: suposant que això sigui cert -també havien de mantenir la font de la plaça d’Artrutx o els arbres, per posar només un exemple-, pensau que són compatibles els pins, les seves arrels, amb una construcció subterrània? I, si fos comptible, quants anys estarem a tenir pins, com els que tenim ara, que facin ombra? Imaginau el clot, de vorera a vorera, en ple centre de la ciutat, durant els anys i anys que durin les obres, amb les molèsties, no només als vesins, sinó a tots els ciutadans?

Si es destrossa la plaça des pins mai, mai més no tornarà a ser la mateixa. El que s’ha de fer és renovar-la de forma gradual, llevant els pins més vells i substituint-los per altres de més joves, de manera que, sense que es noti massa, li podríem donar la fesomia que es mereix. I, a més, per acabar-ho d’arrodonir, es podria posar la font en funcionament i incloure-hi un altre tipus de vegetació que, sens dubte, l’embelliria encara més.

Com a ciutadana, m’agradaria arribar a Ciutadella, poder deixar el cotxe a l’aparcament subterrani de la Plaça de la Pau i, amb només uns minuts, arribar caminant a una Plaça des Pins aclarida, travessar-la i poder contemplar la imatge de la Plaça des Born sense cotxes. És demanar massa?

13 comentaris a “Plaça des Pins”

 1. Àlmax Escrit el 27 abr. 2008 a les 22:24

  Estic totalment d’acord amb tu, Maite, en què aquesta aposta (per segona vegada, quan ja es va descartar la primera per l’oposició ciutadana) per fer l’aparcament a la plaça des pins no sembla més que una manera d’anar embolicant la troca. Amb aquesta manera de fer basada en grans propostes i en projectes anunciats amb to triomfal que després queden en no-res l’únic que s’aconsegueix és frustrar la població, que veu com van apareixen grans i brillants idees que no són més que fum, perquè en realitat mai hi ha la voluntat d’executar-les. Això sí, després els que promouen aquestes idees foradades sempre intenten cercar la manera de fer-se les víctimes (“ningú dóna suport a les nostres propostes, i per això no s’han pogut realitzar”) sense plantejar-se si les propostes eren realment encertades.
  Necessitam gent amb visió de conjunt, amb una idea de la ciutat que volem tenir d’aquí a vint anys. Ens sobren il·luminats que es desperten un dia amb una proposta fora de cap context i la plantejen sense reflexió prèvia, encantats com si haguessin fet un ou amb dos vermells. L’aparcament a la plaça des pins no és una bona opció. Sí que necessitam aparcaments per poder arribar a tenir una plaça des born digna i aprofitable (un espai com aquell al centre del poble és un privilegi que està totalment desaprofitat perquè l’única funció que té és fer d’aparcament), però s’ha d’aprofitar l’ocasió per treure la densitat de cotxes que tenim a sa cuantramurada! No ens podem permetre que per arribar a l’aparcament central de la ciutat l’haguem de creuar tota per a arribar-hi: això és molt poc eficient! Quan la gent arriba a Ciutadella ha de deixar el cotxe abans de ficar-se dins el seu centre, d’aquesta manera farem una ciutat molt més agradable per tots els que l’estimam.

 2. Escorpí Escrit el 28 abr. 2008 a les 0:35

  Al final sempre tot va per allà mateix: es debaten alternatives de projectes, per allò del caire democràtic, però mai una alternativa realment positiva, que seria no ampliar de cap manera les facilitats als usuaris de cotxes. A més aparcaments, més cotxes. No sabem anar sobrats, tot just hi ha ampliacions les omplim de seguida i ja tornem a anar estrets.

  Què fàcil posar-se l’etiqueta de verds però mai fer res decididament distintiu que pugui emprenyar a l’electorat (no diuen que “quien bien te quiere te hará llorar”?). Així mai es farà res significatiu, només una capa de pintura a la ridícula política del “creixement sostenible”. Què trist que molts polítics encara xerreu de “creixement sostenible” quan tal cosa és impossible. Ja sap algun polític on ens hem d’aturar? Algú ha marcat a la seva agenda quin dia ens aturem de créixer? O cadascú ho deixarà per l’any que ve o pel següent mandat? O esperam a que una bona crisi ens aturi quan menys ens convingui? A que sembla que on hi ha “n” cotxes (o cases, o persones) n’hi pot haver “n 1”? És tan temptador el creixement, quasi una addicció, quasi justificable…

 3. Maite Salord Escrit el 28 abr. 2008 a les 8:20

  Joan, veig que coincidim del tot amb el plantejament de ciutat que volem. Llàstima que qui governa no ho tengui tan clar. L’únic que ens pot salvar és que passi com fins ara: molt de rallar per, al final, no fer res.

  Escorpí, el tema de l’aparcament a la plaça de la Pau va lligat a una de les idees que em semblen més bones per a Ciutadella: una plaça des Born per a vianants. Tanmateix, tot i que tu parles de no “donar facilitats als usuaris de cotxes”, el tema no em sembla tan senzill: per exemple, a Ciutadella hi ha molta gent que viu a urbanitzacions i el cotxe es fa necessari. Una cosa és el que voldríem i l’altra la realitat. Som partidària que els cotxes no entrin dins el centre del poble però, a la perifèria, hi ha d’haver espai per poder aparcar. I no és electoralisme, és el que pens.

 4. pepe Escrit el 28 abr. 2008 a les 11:49

  Aparcar, cotxes, autobusos, born peatonal .. projecte de ciutat .. tant senzill com seria;

  Aparcaments soterrats: plaça la pau, plaça Joan de borbó, plaça sant esteve .. tots fora d’es poble, però a 2 minuts caminant del centre.

  Estació Bus: via perimetral vora el cementiri antic, i 2 minuts mes i ets al centre.

  Despres de aixó, conclusió:
  – BORN i tot el CASC ANTIC peatonal,
  – tota la CONTRAMURADA lliure d’aparcaments, amb CARRILS BICI,
  – voltant la ciutat, per arribar fins a les zones esportives, camps de futbol, poli, piscina …

  Que senzill que es si es te es cap i ses idees clares.

  Voleu mes solucions ..

 5. nel Escrit el 28 abr. 2008 a les 22:29

  Ja hi tornam a ser. Aquest ingovernable govern del PP-UPCM fa les coses sense tenir en compte els propis instruments de planificació i de participació ciutadana. Què diu el pla de mobilitat de Ciutadella? I el projecte educatiu de ciutat (PEC)? Quan s’ha fet ús de la transversalitat (un compromís fonamental del PEC) en la gestió d’aquest nou projecte?
  Un projecte d’aquesta magnitud requereix diàleg amb la resta de formacions polítiques i amb les entitats ciutadanes, un diàleg per a definir un projecte i no per a resoldre un conflicte.

  De nou veim que a l’ajuntament no hi ha ni alcalde ni projecte de ciutat, només hi ha goteres.

 6. Escorpí Escrit el 03 maig 2008 a les 18:16

  Es pot fer res (com a ciutadà o com a polític) per evitar aquest projecte? O un cop més estem segrestats pel poder d’uns pocs? Espero que si cal convocar alguna manifestació no es faci quan ja hagin tallat el coll als pins i hagin començat a fer clot, igual que va passar al dic. Vaig anar a la darrera manifestació contra el dic, i em vaig sentir bastant ridícul de veure que ja no era hora de fer actes simbòlics com aquell, mentre les obres ja estaven començades i amparades per l'”estat de dret”.

  No estic gens d’acord en justificar el cotxe perquè alguns espavilats hagin decidit anar-se a viure a uns suburbis. Si es van voler fer enfora del nucli urbà va ser pel seu egoisme de viure a un xaletet amb jardí, sense veins a prop, sense renous, etc. I ara els hi hem de donar facilitats perquè arribin i aparquin el seus 4×4 sense problemes? I ja no dic res dels qui tenen 2a residència als “suburbis”…

 7. Maite Salord Escrit el 04 maig 2008 a les 20:44

  Escorpí, supòs que ja hauràs vist que les associacions de vesins s’han manifestat en contra del projecte i això és molt important perquè representen un bon nombre de ciutadans. D’altra banda, també s’han començat a recollir signatures a les tendes que hi ha a prop. Esper que els fulls circulin pel poble i que tothom que vulgui pugui signar. Estic convençuda que sortiran iniciatives per mobilitzar la gent i salvar els pins.

 8. Kintet Escrit el 05 maig 2008 a les 3:15

  “Rollo de benvinguda”, Borja
  Bones a tothom. Crec que és es primer comentari que deix en aquest blog. Sa meua més sincera enhorabona tant per tu, Maite, com per es quòrum. Hi ha caliu, i deis coses interessants! Entraré més me pens…
  S’aparcament subterrani de sa plaça d’es Pins es pot atacar de moltes bandes: està mal situat a n’es mapa, lleves places de pàrquing gratuït o barat per posar-ne de més cares (com amb ets amarraments d’es dic…), etc. Però lo que me sembla un disbarat és lo de posar arbres damunt s’aparcament. Un tècnic de no-m’en-record-què me va dir, un dia, xerrant sobre sa plaça de darrera es Si Véns (el príncep? és que soc antimonàrquic…), que no és factible fer un aparcament subterrani amb un jardí/sembrar arbres damunt perquè es necessitaria més d’un pis d’alçada per posar sa terra i es sistema d’extracció de líquids. Si es planten arbres, s’han de regar, i si es rega, no volem goteres a s’aparcament… I a Ciutadella, molt avall no podem excavar, que prest prest arribam a n’es nivell de la mar… És a dir, que aquesta imatge mental que tots ens feim quan ens diuen que sa plaça d’es Pins seguirà essent verda (de baix a dalt: aparcaments, terra, arbres) és del tot falsa.
  A s’altra cara de sa moneda, tenim es nostro gran il·luminat Toni Camps, de sa cofradia de la Bona Mort (que no de s’eutanàsia) entre d’altres, que diu en es seu blog: “es pot fer un projecte de plaça ben prou interessant, mantenint la seva funció de pulmó verd i zona de passeig i oci”. Al tanto amb açò! Un espai verd, un pulmó verd, és una zona amb x arbres per metre quadrat. Es pot arrassar un camp verd, fer apartaments, blocs de pisos… Shhhht! Però si es planten x arbres serà un espai verd! És a dir, que si diuen que damunt s’aparcament hi haurà un espai verd, probablement lo que estiguin dient és que faran 4 o 5 (essent optimista) pasteretes amb 4 o 5 (essent optimista) arbres a cadascuna. I de pas (essent pessimista) més arbres aniran a parar a sa finca de colque regidor que a sa pròpia plaça.
  Aquest savi conseller del PP també diu, en el mateix article, que “el més important serà dissenyar una nova Plaça des Pins elegant, acollidora, neta, verda i moderna”. Elegant, ja ho és; acollidora, més que no si veiéssis entrar i sortir cotxes un darrere l’altre; neta… té trampa: es ciment és més net que sa terra…; verda acab de dir que no pot ser-ho si té un aparcament davall…; i si moderna vol dir ciment…
  Escorpí, no sé qui ets, però jo també hi era, a sa manifestació contra es dic d’es mes de setembre, i va ser frustrant arribar a ses barreres i haver de quedar aturats. Tenia plorera, i de fet, colque llagrimeta va caure. Però no ens hem de desanimar, la revolució és ara i constantment ens hem de fer sentir! Sinó els dónes als nazis (perdó… se m’ha escapat… pobres nazis) allò que cerquen, que és que et desanimis, callis i et compris un iPod per anar en pla zombie pe’s carrer i no pensar. No sé tu, però sa meua idea d’illa segueix essent molt diferent de sa d’aquests politicutxos ciutadellencs que ens governen despòticament.

 9. Maite Salord Escrit el 05 maig 2008 a les 15:00

  Benvingut al bloc, Borja. Veig que continues en forma i això sempre és una excel·lent notícia! Molt bo això de la “Bona mort” i l’eutanàsia. Res a afegir al teu comentari: coincidim del tot.

 10. Sergi Escrit el 29 maig 2008 a les 17:12

  kuan hi ha manifestacio avui a les 8

 11. Sergi Escrit el 29 maig 2008 a les 17:12

  urgent

 12. guillem Escrit el 02 juny 2008 a les 14:17

  La plaça dels pins és un valor sentimental per molts de Ciutadellencs(no per tots pels que es veu). La majoria de gent amb qui he xerrat li dol especialment que la vulguin tocar. Tots aquest anys l’han descuidada (premeditadament?)
  No es pot modificar un cosa tant estimada així com així (i després diran que governen per tots?)
  I que consti que fan falta aparcaments i que probablement no estaran situats a gust de tothom, però s’han de disenyar amb temps, escoltar i decidir.
  D’altra banda, si s’excava segurament es trobaran restes històriques que s’han de preservar i estudiar
  Salut

 13. Joan Escrit el 02 juny 2008 a les 23:26

  Crec que teniu rao,lo de deixar “sa planada” encimentada no m’agrada gens.
  no deixeu de fotre canya. I ja que esteim prop de Sant Joan i si teniu ganes de
  fer qualque cosa per sa festa veniu tots a Ca’s Caixer Senyor Dijous a les 8 de
  es capvespre tots es que pretenim ser Amics de sa festa de Sant Joan i serem.
  Vos esper.Maite bona pagina ¡¡endavant!!

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari