Maite Salord

Escriptora

Ridícul

Avui, el diari UH dedica una notícia als ridículs que els polítics feim en campanya. En el meu cas, haver participat en un lib dup que el PSM ha gravat amb les persones que encapçalen les diferents llistes. Confés que som dona poc dotada per a les arts escèniques i que, per tant, em va costar molt posar-me davant la càmera. En cap moment, però, he tingut la sensació d’havere fet el ridícul. Al contrari, crec que el resultat és prou digne i comunica, perfectament, el nostre missatge.

En canvi, sí que tenc una sensació intensa de vergonya -aliena- quan llegesc la premsa insular: de cada vegada estic més esglaiada quan veig els diferents titulars que PP i PSOE ens ofereixen dia sí, dia també. Promeses i promeses que saben ben cert que no podran complir. Això sí que és fer el ridícul. O molt pitjor encara: enganyar la gent amb inversions que saben que difícilment es podran fer prquè ni anirem sobrats de pressupost ni són qüestions prioritàries.

Ara bé, diferent seria si, a més de fer promeses, els dos partits majoritaris i amb seu central a Madrid fossin valents i s’atrevissin a reclamar als seus un finançament just per a les Illes. Durant anys, hem patit,  patim i patirem (fins que no hi hagi representació nacionalista al Congrés) una greu espoliació fiscal que ens discrimina. De moment, però, d’aquest tema no en rallen i, mentrestant, van fent brindis al sol amb el cap ben alt i sense cap sentit del ridícul.

30 comentaris a “Ridícul”

 1. Menorquit Escrit el 24 abr. 2011 a les 21:01

  A mi sí que m’agrada el lib dup que he fet. Senzill, clar i proper. I si a açò li diuen fer el ridícul és perquè ho feu bé i temen que seguiu mantenint representació, ja que aquest fet és el que realment els preocupa, fins i tot a alguns mitjans que també fan campanya en contra del PSM.
  .
  Ànims bona gent!

 2. Menorquit Escrit el 24 abr. 2011 a les 21:03

  Que “heu fet”, volia dir i no “he fet” (que ningú es cregui que l’he fet jo). M’he deixat una ‘u’ que canvia la frase. Perdó.

 3. Nom Necessari Escrit el 24 abr. 2011 a les 21:11

  http://www.youtube.com/watch?v=eyFyFgxJG5Y

  .

 4. susana Escrit el 24 abr. 2011 a les 21:36

  Encara que hi hagi pàmfils que no els hi agradi açò d’en Nel Martí pintarrajeando el brazo de Maite Salord con un rotulador a la sombra de una encina, a molts ens agrada! n’hi ha que s’amaguen darrera mates i no poden mostrar la cara en cap lib dups! Enhorabona!

 5. Francesc Escrit el 24 abr. 2011 a les 23:51

  Teniu caps de cartell impressionants per aquestes eleccions.

  Evidentment no tenim mitjans de comunicació: el diario insular i l’útima trola ja sabem què volen, i no és res de bo.

  Sempre parles de forma força assenyada i la gent t’escolta. Hi ha quelcom, però, dins el discurs tradicional del PSM que marca un sostre electoral. És el mot “nacionalisme”.

  El discurs del PSM podria ser ben vist per qualsevol poble en la nostra situació i per qualsevol ciutadà del món amb un mínim d’empatia. És més, qualsevol partit que representi un poble sobirà ni tan sols no es qüestionarà la possibilitat de fer una passa enrere en la seua sobirania.

  El problema a l’hora d’emprar el mot “nacionalisme” per referir-se a la defensa de la pròpia identitat, benestar, prosperitat, etc. és que el món ha identificat aquest terme al supremacisme i/o a l’imperialisme (com a mínim el món occidental). És una anormalitat que partits que es facin dir nacionalistes obtinguin un ampli suport social; no així que partits amb un discurs igual, semblant o fins i tot més desacomplexat (però deixant de banda mots estigmatitzats) obtinguin grans resultats.

  Mirau el PP com en són de nacionalistes, però de ver i fins i tot practicant un imperialisme banal. Fugen de la denominació “nacionalista” amb gran habilitat i amb resultats a la vista de tothom.

  Crec que és un pensament a fer: ni una passa enrere amb el discurs i amb el projecte, però emprant el lèxic que tengui més “bona propaganda”.

  Guaitava per una altra cosa i al final he fotut un sermó espantós -la pròxima vegada seré més bon al·lot!

  Salut Maite i ànims a tots!

 6. Maite Salord Escrit el 25 abr. 2011 a les 7:29

  Gràcies a tots pels vostres comentaris. A mi també m’agrada, el lip dub. De totes maneres, he fet referència al lip dub perquè em servia d’excusa per parlar d’un tema que feia dies que em voltava pel cap: el de les promeses electorals irrealitzables. Sempre he dit que un polític viu de la seva credibilitat i, amb estratègies de brindis al sol, només fan que allunyar-se, encara més, el ciutadà.
  Respecte al comentari de Francesc, fas una reflexió ben interessant i que lliga amb el que plantejava jo al final de l’entrada: el tema del finançament. Els partits d’àmbit estatal no defensen els interessos de les Illes perquè estan sotmesos a disciplines de partit que els fan mantenir dobles discursos que ja no hi ha qui es cregui. El tema del transport és l’altre gran exemple d’això que dic. Fins que a Madrid no hi hagi diputats “nacionalistes” que puguin fer valer els seus vots, difícilment es resoldran totes aquestes qüestions.

 7. Coloma Torres Escrit el 25 abr. 2011 a les 9:22

  És evident que el món més meravellós pels del PSM és la indepèndencia. No dependre de ningú. Que ningú ens espolii. Perquè, quin millor finançament que aquell que ens administram noltros mateixos.
  Està bé que ho digueu de forma tan clara, encara que tots ja sabíem quines són les vostres pretensions reals.

 8. Tomeu Moyà Escrit el 25 abr. 2011 a les 9:44

  S’aferraran al que sia per poder atacar al PSM, som gent digna, honesta i valenta. Això els emprenya molt.

 9. david Escrit el 25 abr. 2011 a les 12:49

  A mi també m’agrada la vostra campanya. Al menys és original.
  I en cap moment crec que es volgués faltar al PSM. Més bé als altres videos.
  I pels que parlau d’Última Trola, haurieu de tenir més respecte cap a sa feina professional i independent que, per sort, no necessàriament ha de ser coincident amb el que el PSM, el PP o el PSOE voldríeu.
  Vagi bé¡

 10. eugenia Escrit el 25 abr. 2011 a les 15:10

  David, no dubt que a l’Última Bola alguns periodistes siguin bons professionals. Ara, el diari no pot presumir d’indepent ni de respectar a alguns candidats. Ni tan sols pot presumir de respectar la feina de molts professionals.
  Bona tarda!

 11. Maite Salord Escrit el 25 abr. 2011 a les 15:20

  Com ja he dit, el tema dels “ridículs” de campanya només ha estat el pretext per rallar dels autèntics ridículs -en forma de promesa electoral de ciència ficció- que fan certs polítics.
  Pel que fa a la campanya, vull recordar que la premsa ens l’ha reconeguda prou, especialment Uh. Fins i tot, a l’article que cit, ens reconeixen l’esforç… que us ben assegur que va ser molt!!!
  Per cert, no veig qui s’ha referit aquí al Uh com a “Última Trola”…

 12. Coloma Torres Escrit el 25 abr. 2011 a les 15:50

  En Francesc és qui s’ha referit a “Última Trola”. I n’Eugenia parla de “Última Bola”.
  Ja es veu quin respecte hi ha per aquí a la feina periodística…

 13. eugenia Escrit el 25 abr. 2011 a les 16:26

  El respecte que jo veig que tenen . Molt més ampli que el que tens tu cap a aquest blog. He dit Última Bola, per fer un poc de joc a l’ultima trola d’en David.
  El respecte ha de ser recíproc.
  Estic totalment d’acord amb en Francesc: ULTIMA TROLA!

 14. cucui Escrit el 25 abr. 2011 a les 17:03

  David, si ets tant professional i independent perqè no escrius sobre els interessos urbanístics del teu cap i les “presions” que fa fer per dalt la sala per guanyar un bon grapat de diners?

 15. eugenia Escrit el 25 abr. 2011 a les 18:16

  El “lip dub” m’agrada, despren autenticitat.
  El que m’agradaria és poder veure els altres videos, sí aquells que en David ens parla.
  T’estaria molt agraïda David, si em facilitasis s’enllaç.

 16. david Escrit el 25 abr. 2011 a les 18:48

  Cucui, si disposes d’alguna pista o prova, no tenc cap problema en investigar qualsevol cosa que pugui ser d’interés públic. Afecti a qui afecti. Ningú em paga per a defensar-lo personalment, sinó per a exercir amb llibertat sa meua professió.
  Salut¡

 17. eugenia Escrit el 25 abr. 2011 a les 20:15

  David, quina sort que et paguin i que puguis exercir amb llibertat la teva professió, i els teus criteris, esper. Com t’he demanat abans m’agradaria veure els videos dels altres partits. Mera curiositat. Si em facilitassis l’enllaç on tots el candidats parlen…

  Cucui, estic amb tu, el cap d’en David és una “bona peça”.
  Salut, memòria i anàlisi!

 18. Joan Escrit el 25 abr. 2011 a les 20:45

  Dons si tan bon profesional ets perque no fas, com amb altres “investigacions”,un seguiment sens que t’ho ordeni ningu?
  Hi ha temas TABU? i es clar que si,i tambe temas “intocables”….ho dius en serio a lo de “exercir amb llibertat sa teva professió”? Afecti a qui afecti?….
  Cuant posau les “garres” damunt algú, voltros el”cuarto poder”…..el escorxau fins a l’os….Per aixo als grans partits politics es fan amb el control de la prensa,tenir la prensa a favor ja es molt davant unes eleccions. Si vivim coses veurem.
  Ja hem vist com “paguen” la feina “periodistica” al teu cap….amb un puesto al parlament per la seva……..al manco l’hi controlaran l’Ultima …H.
  salut i “arrieros somos y en el camino nos encontraremos”

 19. Joan Escrit el 25 abr. 2011 a les 20:52

  Maite ,fa es ridicul aquella persona que promet lo que no pot cumplir,
  i fins els bons actors a vegades han de improvisar dalt “l’escenari” i alla es veu el “savoir fair”.
  Salut

 20. Menorquit Escrit el 25 abr. 2011 a les 21:08

  Les proves per a una investigació, quan convé, l’han de presentar els ciutadans; però, curiosament, moltes investigacions s’incoen “d’ofici periodístic” amb interèssos clars.
  .
  Els mitjans de comunicació no són independents (ni políticament, ni societàriament, ni moralment) depenen de factors, de lobbys i de poders fàctics clarament establerts.
  .
  Estic d’acord amb el que diu n’Eugenia: el rescpecte ha de ser mutu. I en moltes ocasions no ho és. Estic parlant dels mitjans en general, encara que uns més que altres. La manca de respecte pot tenir el vessant despectiu diàfan, però també una manca de respecte per omissió, indiferència o desconsideració silenciosa a uns fets.
  .
  El que és curiós és que el PSM surt als diaris quan el contingut del missatge ‘ataca’ al PSOE, aquí tindrem pàgina i portada. Quan explica la necessitat d’una gestió clara, transparent i honrada (després de 8 anys d’una gran vergonya de gestió política) la informació quasi no se veu.
  .
  És un partit polític històric, que ha tingut representació sempre a gairebé totes les institucions i en totes les cites electorals; ha influit en les decisions de la vida menorquina en la mesura que els ciutadans li han atorgat el gruix de confiança que té; i després de 34 anys de democràcia, la honestitat, la feina i servei a la societat ha tingut marcadament una voluntat política per millorar la colectivitat i el conjunt dels pobles que pretén representar. Però tot i així, és majoritàriament exclòs de la realitat socio-política informativa perquè la seva representació no interessa als partits més votats, i d’açò, conscientment o inconscientment, el mitjans també ho reflecteixen en el seu dia a dia. (les pàgines de cada dia, les tertúlies, els debats, etc).
  .
  Puc entendre que na Maite hagi de ser, ara i aquí, “políticament correcte” amb els mitjans, però sé que és molt conscient del que dic.
  -Què t’he de dir, Maite, que no sàpigues millor que ningú!

 21. eugenia Escrit el 25 abr. 2011 a les 22:07

  “La manca de respecte pot tenir el vessant despectiu diàfan, però també una manca de respecte per omissió, indiferència o desconsideració silenciosa a uns fets.”
  Totalment d’acord, Menorquit.
  El dia que na Coloma ens expliqui com va saber de la imputació de na Tonyi Gener, sabrem on arriba la independència i les intencions dels diaris.
  Sort d’internet i de tanta gent que no es creu de peus a cap el que publiquen els diaris.

 22. david Escrit el 25 abr. 2011 a les 23:53

  Rallau sense tenir ni idea de com funcionen els mitjans, al manco a Menorca.
  Per Joan. Mai he treballat a ca mitjà que sigui controlat per un partit polític, ni molt manco a UH.
  L’Última H la controlen els seus treballadors, no el seu pretès cap. Molts dies ni se n’entera del que surt.
  El dia que algú em digui que he d’escriure i com fer-ho per a defensar els interessos personals d’algú, em dedicaré a una altra cosa.
  Sou massa ingenus i malintencionats¡

 23. Maite Salord Escrit el 26 abr. 2011 a les 7:32

  En cap moment he pretès que aquesta entrada fos un “examen” als mitjans menorquins. Al contrari, volia que fos una crítica a les promeses i promeses que es fan en campanya electoral i que tots sabem que difícilment es duran a terme.
  Del tema de la premsa, pens que no és bo generalitzar. No tots els periodistes són iguals, és cert. Respecte al tractament que fan, per exemple, de les notícies que genera el PSM, també és cert que si són positives, queden a un racó i si suposen enfrontaments amb el PSOE ocupen portada. Raons d’interès periodístic, en diuen. En qualsevol cas, el que em fa més mal llegir no són qüestions polítiques (sempre he pensat que hi entra en el sou) sinó personals (notícies de tancaments d’empreses, delictes…) que no sempre són tractades amb el respecte necessari i que donen peu a comentaris injuriosos.
  Ara bé, i dit açò, pens que, tot i que és cert el poder dels mitjans per crear opinió, no ho és manco que, avui per avui, hi ha altres formes d’arribar a la gent. I, en això, el PSM hem estat capdavanters. La idea de penjar les rodes de premsa íntegres, en seria un exemple. Mantenir els ciutadans més propers ben informats a través d’una web actualitzada i completa, una altra.
  En fi. Rallem de promeses i deixem que els periodistes facin la seva feina. Al cap i a la fi, és el que jo dic sempre: un, amb qui ha de passar comptes, sobretot, és amb ell mateix. I, en aquest cas, hi ha periodistes que deuen dormir molt bé, i altres a qui els deu costar aclucar l’ull.
  Bon dia!

 24. Joan Escrit el 26 abr. 2011 a les 8:37

  Permeti el Sr. David que faci una forta RIALLADA cuan diu:
  “El dia que algu hem digui lo que he de escriure me dedicare a un altre cosa”
  Ningu li diu el que ha de escriure,d’acord. Pero si li diuen lo que no conve que escrigui.Amb las coses del “menjar” no s’hi juga.
  Permeti dues coses, primera,cuan rallam de mals periodistes no se doni per aludit i segona, si le ofes l’hi deman disculpes.
  Si soc un ingenuu,llegint cada demati un diari malintencionat i partidista,esclau dels seus articles que es regeigen per el qui “paga” més.
  Áçó si, sensa “male intenció”.Els malintencionats som els “altres”……..
  Salut i bon dia

 25. david Escrit el 26 abr. 2011 a les 10:11

  Joan, el qui ric som jo de que tenguis tans prejudicis i em coneguis tan poc. No som esclau de qui em paga, en absolut, ni crec escriure a un mitjà partidista i malintencionat, entre altres coses perquè bona part del resultat de com surt, i del que fan els meus companys, també és responsabilitat meua. Només deix de respondre de coses puntuals que signa determinada persona. Però açò és un peatge que s’ha de pagar a qualsevol casa. I en quan a pressumpcions i defenses d’interessos, hi havia un president de cosnell d’administració que es va fer famós a Maó amb el seus pretesos “xanxullos”.
  Salut¡

 26. Joan Escrit el 26 abr. 2011 a les 11:34

  perdoni que insistesqui,pero acab de llegir un article de Miguel Godos Curay,ont retrata el periodista en tots els ambits,deportius,de investigació,politics,..etc.
  “El periodista es lo que no es. En efecto el periodista no es dueño de la verdad. No es un licenciado en exageración. No es un sabihondo que no se equivoca. No es un pecho para colgar una medalla. Ni una fotografía para un carnet. No es una denuncia en carne viva para resolver los problemas de la sociedad. El periodista no es juez, ni fiscal ni cura.”
  Despres hi ha un “chiste” grafic, ont si veu una pared ont penja un cuadre de un billet de cent dollars,i un li diu a l’altre “este es mi titulo de periodista independiente”.
  Voste tindrá sa darrera paraula ja que ,jo no li contestare més.
  Salut i bon dia.

 27. david Escrit el 26 abr. 2011 a les 13:41

  Joan, tens raó. No podem discutir si no escoltes.
  Facem cas a na Maite i no desviem es tema.
  A n’Eugènia, li envio un exemple del que em sembla que és una candidata (o integrant d’una llista electoral) que demostra estar ben poc preparada.
  http://www.youtube.com/watch?v=-lj5gPYaHRQ
  Que ho disfruteu.
  Salut¡

 28. eugenia Escrit el 26 abr. 2011 a les 17:41

  No sé que dir-te David. El fet de que aquesta jove no s’hagi expressat “correctament” (al principi del video), no es mereix que desde la premsa se l’hagi de faltar. Tu mateix ho dius:
  “I en cap moment crec que es volgués faltar al PSM. Més bé als altres
  videos.”
  Senyalar en un diari que una persona porta un piercing o un tatuatge em sembla ridícul avui en dia.
  El missatge crec que queda clar, els joves i la majoria de la gent ja no es creuen als dos grans partits. Té raó la jove quan “diu fan el que es passa pels nassos”. No conten amb els ciutadans. De vegades no sé si és un partit dividit en dos el PPOE aquest.
  Gracies per l’enllaç!

 29. Joan Escrit el 27 abr. 2011 a les 22:15

  Estic amb tu Eugenia,es molt mes important per l’Ultima H,T,B. el que aquesta al-lota dugui un pircing que lo que realment vol dir. Aixo no es important….lo important son el PP i el PSOE….els que paguen més.
  “Poderooooooso caballero….. es dondondondondorondon es don dinero.”
  Chin pum.
  Salut i bona nit
  Bona aquesta del PPOE.

 30. Francesc Escrit el 06 maig 2011 a les 0:32

  Coloma, supòs que a tu t’estira més el dependentisme. És la teua opció, idò perfecte.

  No oblidem que en aquesta vida tot és qüestió de prioritats, i cal saber a què renuncies quan optes per la dependència: dignitat, cohesió social, progrés… o és que et penses que una cosa així surt de franc?

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari