Maite Salord

Escriptora

Jordi Porta a Menorca

És un autèntic privilegi poder comptar amb la presència de Jordi Porta a Menorca. Aquest divendres, dia 15 de febrer, a les 20,30, a la casa de cultura de Ciutadella i convidat pel PSM-EN, el president d’Òmnium Cultural, una entitat amb més de 15.500 socis i amb una vintena de delegacions arreu del país, i que lluita diàriament per la defensa de la llengua catalana, farà una xerrada que duu per títol “Els reptes de la cultura catalana al segle XXI”, un títol força atractiu que, dins l’ambient de pre-campanya electoral que vivim en aquests moments i en la qual la qüestió lingüística ha tornat a esdevenir tema de confrontació política, encara assoleix una perspectiva més actual i, per tant, de màxim interès per a tots els que, d’una manera o altra, ens revolta veure com la nostra llengua és atacada i menystinguda per molts dels que aspiren a governar a Madrid.
Una vegada més –i ja en van moltes- es torna a posar de manifest la falta de respecte total i absoluta cap a la realitat plurilingüística de l’estat espanyol. Patim un model lingüístic que, tot i reconèixer la diversitat de llengües i l’oficialitat d’aquestes en els seus territoris, no aplica els mateixos criteris d’oficialitat per als ciutadans de parla espanyola que per als ciutadans de parla basca, gallega o catalana. Tenim, per tant, un model lingüístic que crea ciutadans de primera i de segona categoria en funció de la seva llengua, la qual cosa és del tot inadmissible.
És per això que avui, en ple segle XXI, encara hem d’insistir en qüestions tan elementals com la unitat de la llengua catalana o la necessitat d’enfortir-la davant d’una llengua poderosa, d’estat, que ocupa àmbits d’ús restringits a la nostra llengua. Per desgràcia, encara hi ha persones que són denunciades davant la justícia només per parlar en català (en tenim un cas ben recent a Menorca, i no és l´únic) la qual cosa ens obliga a continuar la seva defensa amb les mateixes ganes de sempre. I estic convençuda que, després de sentir la xerrada de Jordi Porta,  encara en tindrem més, de ganes, si cal. Us esperam.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari