Maite Salord

Escriptora

Quan la bondat no és suficient

Aquests dies, l’alcalde de Ciutadella ha estat citat a declarar, en qualitat de testimoni, davant del jutge per un cas de permuta irregular. Recordem els fets: un ciutadà propietari d’un solar qualificat d’equipament esportiu és requerit per l’ajuntament, davant les queixes dels vesins, perquè el netegi. Després de passar per l’àrea d’urbanisme, el solar acaba en mans d’un tercer (amic d’un dels regidors d’urbanisme) el qual, per la seva banda, l’intenta permutar, poc després, amb l’ajuntament per una propietat municipal que multiplica per deu el preu que ell havia pagat feia poc. Al final, davant les denúncies dels partits de l’oposició, la permuta es retira del plenari però això no impedeix que els dos regidors d’urbanisme, a més de diversos tècnics, hagin de passar pel jutjat.

Ara, durant la declaració de l’alcalde, els advocats de l’oposició han demanat la seva imputació. És una pura qüestió legal que el jutge haurà de decidir. Tanmateix, el que ara m’interessa destacar no és tant aquest fet com la resposta que la portaveu de l’equip de govern va donar als ciutadans: l’alcalde és un bon home injustament perseguit per l’oposició, va venir a dir. Era evident que volia desmarcar-lo dels altres dos regidors inculpats, a la vegada que destacava la seva bondat.

La veritat és que, quan ho vaig llegir, no vaig poder evitar un somriure. Em va venir al cap quan, a l’institut, hem de cridar uns pares per comunicar-los que el seu fill n’ha feta una de ben grossa. La majoria de vegades, el primer que demanen és si ho ha fet tot sol. Quan els dius que hi ha altres companys implicats, respiren un poc més tranquils. Després de conèixer els fets, i davant les evidències, molts d’ells conclouen: això és cosa dels amics, que li farien veure el blanc negre, perquè, ja ho sabeu, ell és molt bon al·lot!

Sincerament, no sé si tenim un alcalde bondadós. El que si sé -ell així ho ha manifestat- és que tenim un alcalde que no controla els seus regidors perquè no sap res del que fan fins que un jutge no li explica. Qualcú em dirà: dona, no és creïble que no en sabés res! Si és així, a més de bondadós seria mentider, cosa que no em vull ni imaginar, no sigui cas que se m’aparegui la senyora portaveu per renyar-me. Però, si realment no ho sabia, si realment desconeixia què feien els seus regidors d’urbanisme, llavors, quin qualificatiu li posaríeu al nostre alcalde?

8 comentaris a “Quan la bondat no és suficient”

 1. Genie Escrit el 06 des. 2007 a les 12:47

  Diuen que sempre tenim allò que ens mereixem. Clar que, segons les circumstàncies, és una sentència determinista, sinó demananem-nos si els jueus, comunistes, homosexuals, discapaciats, etc. es mereixien l’holocaust. Ja sé que la comparació és molt exagerada, però el cas que ens ocupa, els habitants de Ciutadella ens hem de conformar amb el govern que tenim? D’una cosa sí que n’estic segura: ells fan i desfan al seu gust i interès; els ciutadans els importem un rave. I sincerament, crec que no ens ho mereixem. Sort que tenim de l’oposició que fa la seva feina amb contundència i sense por de perdre aquell “favor” que silencia els fets.

 2. Jesús M. Tibau Escrit el 06 des. 2007 a les 14:12

  Enhorabona, avui surts al suplement de l’AVUI, a la secció Paraula de blog

 3. vincent Escrit el 08 des. 2007 a les 10:27

  Tenim un batle que sap fer paelles i açò sí que té una importància de pedra picada: la supervivència. Menjar és prioritari a governar. En quant a l’afer de la permuta del solar de ses rates, idò, si en Bosco Gomila hagués estat callat, sense brandar advertències d’il·legalitat abans del plenari, s’haguessin enviat l’ham, i llavors, sí que hi hagués existit un fet consumat i el Ministeri Fiscal no s’hagués retirat d’aquest cas de puntetes, perquè en aquests tipus d’assumptes si la fiscalia no empeny del carro, els Jutges es queden dalt la paret mirant com l’arròs fa xof-xof…

 4. josep carretero Escrit el 09 des. 2007 a les 18:57

  Hola Maite, avui he descobert el teu blog i he llegit el teu encertat article sobre la permuta de les rates i la resposta del PP. Seguiré el que escrius, ja que com la inmensa majoria dels ciutadellencs m’encanta com ho fas.
  Saps que és un tema que conec molt bé; quasi tot està parlat i no val la pena afegir gaire cosa més.
  Ara bé, utilitzar la bondad com a argument polític és del tot patètic i demostra que no tenen altre argument. I utilitzar la bondad com argument per a la defensa judicial és absolutament ridícul; per tant insistirem amb aquest cas per tal de depurar ses responsabilitats que aquest Alcalde no va saber depurar per la via política. I també ho farem amb altres casos que tú coneixes.
  Més que res vull recuperar el que una sèrie de persones ens van robar durant massa hores de quatre anys, a uns plens que feien oi. Ara ens toca parlar a noltros.

 5. bosco gomila Escrit el 10 des. 2007 a les 16:51

  Benvolgut Vicent
  La nostra missió com a regidors és que els diners públics no es malbaratin, i no portar el govern als jutjats.
  En el cas que ens ocupa es va anar a la fiscalia no pel que va succeir al plenari, sinó per l’entrevista, que va publicar al cap d’un parell de dies el Diari Menorca, al jubilat, antic propietari del solar, on explicava com s’havia portat a terme la compra per part d’un amic del regidor d’urbanisme i la posterior permuta a l’Ajuntament, de com el Batlle i en Casasnovas l’havien enganyat per què l’amic del regidor es fes amb la seva parcel•la i permutar-la per una altra de municipal deu vegades més cara.
  Si el tema no s’hagués retirat del plenari (per la nostra advertència d’il•legalitat) l’interès de la premsa hagués estat el mateix que el de les altres 5 permutes que va aprovar al mateix ple de l’Ajuntament, tan escandaloses com aquesta, i en totes hi va haver la meva advertència d’il•legalitat.

  De totes maneres si en un altre cas de corrupció com aquest, vostè en té indicis abans de que es produeixen, val la pena que adverteixi als membres de l’oposició o a la fiscalia de la seva estratègia abans de que passi i no quan ja no té remei.

 6. josep carretero Escrit el 10 des. 2007 a les 17:39

  Molt bona resposta, Bosco; però a més hi ha que aclarir a Vincent que el Ministeri Fiscal no s’ha retirat ni de puntetes ni de res. El Ministeri Fiscal, a més de ser qui va interposar querella criminal per varis delites, està present com a part acusadora i fa preguntes als interrogatoris a testimonis i imputats (per cert, prou interesants i que demostren que tenen un alt coneixement del cas).

  Per cert, trobau que la comissió d’investigació de l’Ajuntament pot servir per alguna cosa (evidentment sí per remanar el tema i fer que sorti pels mitjans). Crec sincerament que sa permuta de Nerer-Saura Morell es mereixedora de querella, i està suficientment documentat que Nerer es va lucrar gracies a informació privilegiada. A més, també ha quedat demostrat qui hi havia rera Nerer.

  Jo puc afirmar que el que dic aquí era conegut per tot l’equip de Govern municipal, i així i tot van votar a favor. Encara estic esperant la querella criminal que va anunciar la Sra. Gener contra jo per dir això (por mancillar su honor) i per tant si la veis li recordau, ja que m’ho pens pasar molt bé.

 7. Maite Salord Escrit el 10 des. 2007 a les 21:49

  Gràcies a tots per les vostres intervencions. Estic convençuda que el PP no podrà tancar amb tanta alegria com voldria la “gestió” feta els darrers quatre anys: IBI, permutes… Té uns quants fronts oberts i el que és pitjor -per a ells, esclar!- és que no donen sensació d’equip i, molt manco, d’equip fort. Veurem com acaba tot plegat.

 8. Nom necesari Escrit el 17 gen. 2009 a les 18:26

  I perquè en tost de xerrar tant no fem ja una Moció de Censura?

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari