Maite Salord

Escriptora

Un problema estructural

Fa uns dies, el PP anunciava que la precària situació econòmica del Consell  de Menorca era deguda a “un problema estructural”. Hi estic totalment d’acord.  Les causes d’aquest problema estructural són:

1.    Un sistema de finançament de l’Estat amb les CCAA completament discriminatori amb les Illes Balears,  que ni PP ni PSOE mai han estat capaços de resoldre a Madrid. I quan s’ha millorat tímidament, aquesta millora no s’ha traslladat al finançament definitiu dels consells insulars ni als Ajuntaments.

2.    Una Llei de finançament definitiu dels Consells Insulars que no s’avé gens amb l’arquitectura institucional marcada pel nou Estatut de les Illes Balears, on els Consells insulars tenen més capacitat executiva en detriment del Govern de les Illes Balears. L’actual sistema de finançament provoca que els Consells Insulars depenguin econòmicament d’altres administracions. No tenen capacitat de recaptació de tributs. Per tant, si els Governs de torn van malament, els consells insulars i Ajuntaments van molt malament, i si van bé, el pes territorial de Menorca no ens ajuda a millorar tampoc la situació. De fet, només cal recordar que el GB ens deu 25 milions €.

3.    Un component molt gran de lladres de doblers públics en anys de vaques grasses. Ho coneixem, per desgràcia, massa bé.

4.    La sobredimensió del Govern de les Illes Balears, amb un creixement brutal en els anys de bonança econòmica d’empreses públiques, algunes d’elles actuant en competències pròpies dels Consells Insulars.

5.    Despesa supèrflua o despesa innecessària. Lògicament sol passar en majors magnituds a on es gestionen majors volums de recursos. Açò, ha passat, sobretot,  els darrers 8 anys en el Govern de les Illes Balears.

És per això que redreçar la situació passa per:

1.    Millorar el sistema de finançament de l’Estat amb les Illes Balears i que aquest reverteixi en el sistema de finançament definitiu dels Consells Insulars i en els Ajuntaments.

2.    Fer front a un nou sistema de finançament definitiu dels Consells Insulars que permeti millorar la capacitat d’autogovern dels Consells Insulars i la funció executiva encomanada pel nou Estatut d’Autonomia.

3.    Castigar els lladres i obligar-los a tornar els recursos robats.

4.    Configurar l’arquitectura institucional marcada en el nou Estatut d’Autonomia de les Illes Balears.

5.   Millorar l’eficiència en la gestió dels recursos públics.

És cert que en els darrers anys s’ha gastat més del que s’ha ingressat  però això, en època de vaques flaques, és una de les actuacions que ha fet, no només el Consell, sinó moltes altres administracions : quan l’economia està en crisis, una de les decisions que pot prendre el govern és gastar més en serveis bàsics i d’atenció a la persona en  el moment de més demanda social i, també,  com a mesura anticíclica per ajudar a invertir i recuperar la capacitat dels agents privats.

Pot ser que una part d’aquesta despesa no fos eficient o es fes sense analitzar-la bé, però hi ha casos en què s’havia de fer. D’altra banda, també hem de ser conscients que ha costat assumir la magnitud de la crisi que vivíem. Així, de vegades, no es va ser prou contundent a l’hora de distingir entre despeses “prioritàries” i despeses “necessàries”.  Tant des del govern com des de l’oposició.

Finalment, pens que és de vital importància un sistema de finançament just que permeti que les administracions més properes al ciutadà disposin del finançament i la capacitat de decisió necessària per millorar la seva qualitat de vida,  com també ho és acabar amb els polítics corruptes i disposar d’una certa ètica política per administrar el recursos públics com si fossin els propis.

26 comentaris a “Un problema estructural”

 1. Miquel Escrit el 05 ag. 2011 a les 10:47

  Comença a ser hora que, quan parlem d’economia, especialment referida a Menorca, deixem de parlar com si açò fos una entitat local en què s’han de gestionar ingressos i despeses, i comencin les batalletes de si tu ho has fet millor o tu pitjor, o si tu has deixat la caixa buida i ara tot va fatal culpa dels que hi eren.
  El veritable problema de Menorca és el nostre finançament. i mentre no es posi fil a l’agulla, no aclarirem res. Mentrestant, en Rubalcaba afirma que el sistema de finançament actual és beneficiós per comunitats com la nostra o com Catalunya. No entendran mai res, i menys si els seus que tenen aquí acaben acotant cap: mira, bé està així, i no remuguem…

 2. Tea Party - Menorca Escrit el 05 ag. 2011 a les 18:32

  Es curioso que Maite nada diga de cómo la consellera Tuni Allés mantenía a cinco directores insulares y ahora hay sólo uno o como Joan Lluis Torres mantenía a otros tres o cuatro y ahora sólo hay uno.
  Esto sí que era despilfarrar.
  Pero de estas cosas ya no se acuerdan los del PSM. Esto ya lo tienen olvidado.

 3. Nom Necessari Escrit el 05 ag. 2011 a les 21:29

  “Bauzá sube el sueldo a las personas de su confianza que forman el Gabinete de Presidencia.
  Los aumentos oscilan entre el 8 y el 21 por ciento respecto a las retribuciones de la etapa del president Antich.
  Germà Ventayol, Última Hora 24-6-2011
  .
  Iniciativa Verds critica que según publica el BOIB de 23-6-2011 el equipo de gobierno del Presidente Bauzá ha aprovechado el cambio para subirse el sueldo, de media, casi un 11%. Quienes aumentan más su remuneración, que crece casi un 21%, son los secretarios (personal administrativo), mientras que el jefe del gabinete de prensa y el de secretaría de presidencia lo hacen un 8%.
  Fuente: http://www.iniciativaverds.org/informa-t/noticies/iniciativaverds-critica-que-bauza.html?lang=ca (vista 23-6-2011)
  .
  El Ejecutivo responde a las críticas del PSM-IV-ExM y afirma que los puestos no son comparables porque se han suprimido plazas.
  http://www.elmundo.es/elmundo/baleares.html (vista 23-6-2011)
  .
  El PP sube de media 4.785 euros el sueldo de sus cargos.
  Los 43 directivos y asesores del nuevo Govern cobrarán de media un 12% más que los de Antich: 43.467 euros al año.
  A. Magro, Diario de Mallorca (diariodemallorca.es) 6-7-2011”

 4. Nom Necessari Escrit el 05 ag. 2011 a les 21:45

  Nom Necessari Escrit el 05 ago 2011 a les 21:29
  El vostre comentari està pendent de moderació.

  “Bauzá sube el sueldo a las personas de su confianza que forman el Gabinete de Presidencia.
  Los aumentos oscilan entre el 8 y el 21 por ciento respecto a las retribuciones de la etapa del president Antich.
  Germà Ventayol, Última Hora 24-6-2011
  .
  Iniciativa Verds critica que según publica el BOIB de 23-6-2011 el equipo de gobierno del Presidente Bauzá ha aprovechado el cambio para subirse el sueldo, de media, casi un 11%. Quienes aumentan más su remuneración, que crece casi un 21%, son los secretarios (personal administrativo), mientras que el jefe del gabinete de prensa y el de secretaría de presidencia lo hacen un 8%.
  Fuente: http://www.iniciativaverds.org/informa-t/noticies/iniciativaverds-critica-que-bauza.html?lang=ca

 5. Nom Necessari Escrit el 05 ag. 2011 a les 21:46

  El Ejecutivo responde a las críticas del PSM-IV-ExM y afirma que los puestos no son comparables porque se han suprimido plazas.
  http://www.elmundo.es/elmundo/baleares.html
  .
  El PP sube de media 4.785 euros el sueldo de sus cargos.
  Los 43 directivos y asesores del nuevo Govern cobrarán de media un 12% más que los de Antich: 43.467 euros al año.
  A. Magro, Diario de Mallorca (diariodemallorca.es)

 6. pepasaez Escrit el 05 ag. 2011 a les 22:12

  estic un poquet fins el mateixos de la hipocresia de aquesta dona.ya esta be de supurtar aquet deliri del 15M (EL CATALA NO ES LO MEU)MILLOR
  no teniu prou de 12 anys en es consell y ara en cuatra dias a fer tot.
  tocala otra vez sam
  teneis unos huevos………cobardex
  estic indigat pero de gent de unic recurrit com voltrus

 7. eugenia Escrit el 06 ag. 2011 a les 0:56

  Jo estic indignada perquè durant el periode 2003-2007 l’honorable president de la nostra comunitat ara està imputat per al manco 10 delictes, i darrere d’ell uns quants més, i entraven diners o açò deien, erem rics (eren). Estic indignada perquè el partit que ara té la majoria per governar està demostrant que no sap sortir de la crisi i en el seu programa electoral tenien la fòrmula màgica…
  L’únic màgic que veig és el canvi de nom: Jaume Matas Palou i ara és Jaume Matas Palau.
  Si tots volem sortir d’aquesta crisi, començem per cercar als vertaders culpables, primer començar pels que han robat, desprès pels que no han sabut gestionar.
  I estic farta de tants pepesadez que no tenen memòria.

 8. Tea Party - Menorca Escrit el 06 ag. 2011 a les 12:40

  Eugenia, mona, ¿eres tú, acaso, la juez que juzga a Jaume Matas? ¿Estamos en un estado de derecho? ¿Existe la presunción de inocencia? ¿Es la prensa quien debe juzgar los delitos o los jueces? ¿Es Eugenia y su séquito de frikis quienes deben decir lo que han robado o los jueces?
  Dejemos actuar a los jueces. Dejemos que la justicia haga su trabajo y después, sólo después, podremos decir con cierta certeza si son ladrones o no.
  Algunos miembros del gabinete de Bauzà cobran más que con Antich, pero el cómputo global es que ahora el gabinete de presidencia nos cuesta 800.000 mil euros menos que con Antich.
  Es decir, antes el gabinete de presidencia de Antich costaba 800.000 euros más que ahora. Lo peor es que antes los del PSM lo aplaudían y ahora los del PSM critican que valga menos. ¿Es esto posible? ¿No se os tendría que caer la cara de vergüenza?
  Antes, con el beneplácito del PSM, el govern balear costaba 26 millones de euros más. Antes lo aplaudían y ahora, que vale 26 millones menos, lo critican. Ay que ser zoquetes.
  Mirad, si algo no podeis criticar es la estructura del nuevo gobierno. Ha sido un ejemplo de reducción y de apretarse el cinturón.
  Por cierto, nadie ha comentado nada del ejercito de directores insulares que tenía el PSM en la anterior legislatura. La callada por respuesta. ¡Ay! Y además todos con un sueldazo, sobretodo si tenemos en cuenta sus capacitaciones.

 9. Tea Party - Menorca Escrit el 07 ag. 2011 a les 12:15

  Es curioso ver cómo los habitantes de este blog tienen los mismos hábitos de conducta. En todo el sábado y ya bien entrado el domingo ninguno todavía ha escrito nada en el blog de Maite, gran conciliábulo pesemero. Y alguno pensará, o están todos de ejercicios espirituales, o tienen alguna convención del PSM o es que al estar fuera de la oficina de su puesto de funcionario ya no tienen acceso a internet. Ya veis, todos igualitos. Escriben todos juntitos, dejan de escribir todos juntitos. Y después dirán que esto no es una secta.

 10. Maite Salord Escrit el 07 ag. 2011 a les 15:11

  N’hi ha que avorreixen i cansen i no en són conscients.

 11. Menorquit Escrit el 07 ag. 2011 a les 17:16

  Fins quan?

 12. Tea Party - Menorca Escrit el 07 ag. 2011 a les 17:18

  Tens tota la raó Maite, n’hi ha que avorreixwn i cansen i no en són conscients. Completament d’acord.

 13. Menorquit Escrit el 07 ag. 2011 a les 18:03

  Cansats més no poder…Fuuuu

 14. Tea Party - Menorca Escrit el 07 ag. 2011 a les 19:57

  A la fi algú dóna senyals de vida…

 15. Maite Salord Escrit el 07 ag. 2011 a les 20:47

  Açò d’aquesta gent, Menorquit, comença a ser malaltís.

 16. Menorquit Escrit el 07 ag. 2011 a les 21:23

  El fet d’obviar els arguments i obsessionar-se en desrtuir i menyprear, és, certament, malaltís. Víric.

 17. eugenia Escrit el 08 ag. 2011 a les 0:34

  El Tea en versió castellana em té al·lucinada, sempre amb la seva regla de tres tan simple, segons ell jo ara deuria estar treballant des de el “meu” ordinador i en el meu lloc de treball perquè estic escrivint en aquest bloc.
  Jorge, per l’amor de Deu! Avuí he xalat d’una platja verge, sí de les que encara hi queden a Menorca perquè la majoria dels ciutadans és el que desitjem. Ja sé que tu ja la hauries urbanitzat fa molts d’anys i que ara estan en perill, però de nou sortirà el poble al carrer per impedir-ho.
  El Tea en versió numèric-català m’apassiona tant com els números prims.
  Ens volen fer creure que tres menys dos són dos. No sé qui fa els comptes en aquest nou govern, esper que no sigui la crack, la llicenciada en economia, la que firmava sense adonar-se. El pitjor que és pot fer es auto-enganyarse..
  No sé, si en Matas no va robar, (ja ho dirà el jutge, ho dirà, dirà que sí) Qui s’ha menjat el meu formatge?

 18. Tea Party - Menorca Escrit el 08 ag. 2011 a les 10:40

  Voldríem fer una breu apreciació a la senyora Eugenia. Noltros no volem urbanitzar cap platja verge. I no crec que, en aquests moments, algú pensi així. En aquest sentit, podeu estar tranquils. No hi ha cap perill.
  En segon lloc, agraim que n’Eugenia comparteixi amb noltros que ha de ser la justícia qui ha de dir si en Jaume Matas va robar o no. Quan digui que sí, podrem dir amb totes les lletres que en Matas va ser un lladre. Ara de moment, només podem dir que està imputat i hi ha sospites sobre ell. Res més.
  En tercer lloc, el que està molt clar és que el govern actual (conselleres i directores generals) ens costaran 26 milions menys del que ens va costar el govern de n’Antich (amb el recolzament del PSM) i que el gabinet del president ens costarà 800.000 euros menys també.
  I, per cert, algú vol dir res respecte als 5 directors insulars adscrits a la consellera Tuni Allés i els 4 de’n Joan LLuis Torres, quan ara per fer el mateix els actuals consellers només en tenen un cadascun?

 19. Miquel Escrit el 08 ag. 2011 a les 13:02

  Continuam les batalletes per les busques. Disminuir càrrecs (que està molt bé i jo compartesc, encara que hi ha enganys) no aclareix res si darrere no hi ha mesures de ver i capacitat per la feina, a part que no és més que una part ínfima del pressupost general, de fet tan escassa comparativament que no és més que un gest. Mentrestant, el problema del finançament és estructural, i seria tot un detall que fos açò que entrés en el debat. La nostra és una comunitat espoliada, i els grups que es diuen de debat n’haurien de dir qualque cosa.

 20. Tea Party - Menorca Escrit el 08 ag. 2011 a les 13:30

  És ben cert que la disminució de càrrecs en el govern és una ínfima part del pressupost. És un gest que està molt bé i que, ho hem de recordar, l’anterior govern no va fer.
  La qüestió de fons, ja ho hem dit altres vegades, no és el finançament sinó la reestructuració de tota l’administració. Eliminació de duplicitats, eliminació d’estructures inservibles, eliminació d’empreses públiques, fusió d’ajuntaments, supressió de televisions públiques, etc. etc.
  S’ha de reestructurar i racionalitzar per aconseguir una administració més eficient, més àgil, menys burocratitzada i més barata.
  Quan tinguem aquesta administració adaptada al tamany que toca, després podem parlar de com es financia.
  El debat del finançament ha de ser posterior, no anterior, perquè sino, el que feim és perpetuar l’actual model administratiu, el qual, és evident, no respon a les actuals circumstàncies.

 21. Menorquit Escrit el 08 ag. 2011 a les 18:29

  Tedi, molt de tedi… els del Teapot
  .
  Res novedós a aquest principi d’agost, més que la raonada proposta de na Maite sobre l’actual model, l’estructura de la qual s’ha de canviar; un debat que no és nou del tot.
  .
  Entre altres coses recomfortants: l’article de Guillem López Casasnovas el passat dissabte; http://www.menorca.info/opinion/448009/cap/cercle/d/economia/menorca
  .
  Les sacsades judíriques de Josep Maria Quintana en matèria lingüística (en dues parts)
  http://quintanapetrus.com/2011/07/30/la-regulacio-estatutaria-en-materia-de-llengua-uns-textos-que-el-govern-no-pot-obviar-1/
  .
  el que diu Francesc Xavier Roig, dorctor en Geografia per la UIB sobre la gestió de les platges; http://www.menorca.info/menorca/448078/mala/gestio/platges/erosiona
  .
  Que algunes entitats i empreses túrístiques volen començar a tenir seny… sobre allò de Camps de Golf;
  http://www.menorca.info/balears/448069/asociacion/campos/golf/afirma/suficientes
  .
  Que el problema d’estiu sigui només la venda de llepolies a Fornells
  .
  L’oponió de Jaume Payeras sobre realitats políticament incorrectes sobre la Casa Reial
  http://alloro.ultimahora.es/el-rey-la-leti-y-la-republica
  .
  El reportatge sobre la posidònia el passat 3 d’agost al diari ARA, on queda palesa la intenció del conseller de Cooperació Local de Menorca, Joan Josep Pons, sobre la decisió “contranatura” de retirar les algues de les platges
  http://www.ara.cat/estiu/Posidonia-gespa-marina-portada-lARA_0_528547931.html
  .
  Fins i tot llegir el prospecte d’una capsa d’aspirines efervescents és molt millor i reconfortant que llegir les bajanadaes del Partit del Te.
  .

 22. Menorquit Escrit el 08 ag. 2011 a les 18:31

  Perdó, l’articulista és Miquel Payeras, no Jaume.

 23. dani prats Escrit el 08 ag. 2011 a les 20:30

  Només vull fer dues preguntes: A Les balears, hi ha 2 grans institucions públiques, però per vosaltres quina es la menys important el consell insular o el Govern balear?
  Actualment, amb la greu crisi que hi ha i amb la gran quantitat d´empreses privades que no cobren de les intitucions públiques.Hem de reduir despeses, però les no necessàries. Crec que en educació o en politiques socials no s´ha de tocar res, però s´ha de reduir costos a on? en personal? en cultura? en turisme? en infraestuctures?…………….

 24. eugenia Escrit el 09 ag. 2011 a les 0:17

  Els seny@rs del Tea party pel que es veu també tenen un odi desmesurat cap a l’administració, a lo públic, als funcionaris…
  Sí senyors, comencen per reduir. Estic totalment d’acord en reduir directors generals, estic totaltment d’acord en que l’administració no privatitze ni la sanitat, ni l’educació… ni els serveis socials… estic totalment d’acord en que les grans empresses no deixen els seus beneficis als paraïssos fiscals, estic totalment d’acord en que augmentin els inspectors de hisenda…
  Amb el que no estic d’acord és amb allò de deixar el finançament o com és financia, pel darrer capítul. Tenim un bon exemple: totes les grans infraestructures dels govern dels PPsadez, han tingut el “tamany adaptat”, (colacao, colacao…) per a segons qui, però no l’adecuat per la majoria. Ni el finançament…
  És què el mon de les finances és un poc complicat. I mira que tenen economistes des-tacats, na Gener, el Camps, el propi Matas…

 25. Àlmax Escrit el 09 ag. 2011 a les 11:16

  Els de la festa confonen finançament de la comunitat amb finançament de les institucions. M’explic: parlam del finançament de la sanitat, del finançament de l’educació, del finançament per a fer inversions… Tot això no depèn en absolut de l’estructura d’un govern ni de dos i, de fet, és la discussió important. La reducció de càrrecs, directors, etc., com bé ha dit algú, està molt bé, però és un tema bàsicament estètic (és més important veure si aquests càrrecs estaran a l’alçada, si no robaran miserablement com altres del seu mateix partit han fet abans… No ens perdem en debats secundaris, en Miquel ha posat damunt la taula el tema vertaderament important, però ja veurem qui en xerra durant la pròxima campanya electoral, a banda del PSM…

 26. Polya Escrit el 03 gen. 2013 a les 7:41

  Inovar e9 preciso, vacailr ne3o e9 preciso. Tal fator demogre1fico impacta na maneira que pensamos economia. Precisamos de novas empresas para inovar mais re1pido, melhor e mais barato; Isso implica em um conhecimento mais dine2mico, o que nos leva e0 nova escola, que ne3o pode mais ser um ambiente de transmisse3o de conhecimento fanico num sistema patriarcal. Este trecho lembra que certa vez li em algum texto sobre capitalismo cognitivo que a falta de emprego que existe hoje e9 porque encaramos o emprego atrave9s de um modelo antigo, que je1 ne3o vigora mais. Existe emprego, mas ne3o de1 forma como imaginamos, esperamos. Esta linha de pensamento aborda em seus estudos a relae7e3o entre a tecnologia, o saber e o capital. A tecnologia este1 promovendo uma mudane7a radical nas formas de produe7e3o, e se ne3o refletirmos sobre isso ne3o vamos conseguir acompanhar as mudane7as que o mundo profissional nos reserva. Acho que esta e9 a grande diferene7a entre os profissionais. Quem vai com a mare9, e quem reflete e consegue chegar as suas prf3prias conclusf5es. E como foi dito na aula passada, essa e9 a diferene7a entre quem segue as modas e quem lane7a as tendeancias!bjos!

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari