Maite Salord

Escriptora

Dia mundial del teatre

Avui, dia 27 de març, se celebra EL DIA MUNDIAL DEL TEATRE, creat el 1961 per l’Institut Internacional del Teatre (ITI). Per part de la comunitat teatral, s’organitzen diversos esdeveniments entre els quals destaca el Missatge Internacional, tradicionalment escrit per una personalitat de teatre de talla mundial per invitació de l’Institut Internacional del Teatre, enguany Robert Lepage , actor, director i escenògraf canadenc. El Missatge diu:

Hi ha diverses hipòtesis sobre els orígens del teatre, però la que més em fa pensar té la forma de faula:
Una nit, en els temps immemorials, un grup d’homes s’havia ajuntat en un pedregar per a escalfar-se al voltant del foc i explicar-se històries. De cop, un d’ells va tenir la idea d’aixecar-se i d’utilitzar la seva ombra per iŀlustrar el que recitava. Ajudant-se de la llum de les flames, va fer aparèixer sobre les parets uns personatges més grans que els de la realitat. Els altres van reconèixer, un darrere l’altre, el fort i el feble, l’opressor i l’oprimit, el déu i el mortal.
Avui en dia, la llum dels projectors ha substituït la foguera original i la maquinària de l’escena, les parets de la pedrera. I amb deferència cap a certs puristes, aquesta faula ens recorda que la tecnologia és a l’origen mateix del teatre i que no ha de ser percebuda com una amenaça, sinó com a un element d’unió.
La supervivència de l’art teatral depèn de la seva capacitat d’inventar-se de nou a si mateix integrant noves eines i nous llenguatges. Si no és així, com podria llavors el teatre continuar essent el testimoni dels grans esdeveniments de la seva època i promoure l’entesa entre els pobles sense tenir, ell mateix, un esperit d’obertura? Com podria el teatre sentir-se orgullós d’oferir solucions als problemes d’intolerància, d’exclusió i de racisme, si en la seva pròpia pràctica refusés tot mestissatge i tota integració?
Per representar el món amb tota la seva complexitat, l’artista ha de proposar noves formes i noves idees i confiar en la inteŀligència de l’espectador, que és capaç de distingir la silueta de la humanitat en aquest joc perpetu d’ombres i de llums.
És cert que jugant massa amb el foc, l’home té el risc de cremar-se, però al mateix temps, té la possibilitat de sorprendre i d’il·luminar.

(Trad. Elsa Corominas, BCN)

A les Illes en general i a Menorca en concret, al llarg dels anys, el teatre ha tingut una diccionari-del-teatre.jpg gran vitalitat. En aquest sentit, i aprofitant la diada, m’agradaria recomanar, a tots els amants del gènere, el Diccionari del Teatre de les Illes Balears, una obra ambiciosa que, com diu Joan Mas al pròleg, “vol reunir la major quantitat d’informació possible sobre les representacions dramàtiques escenificades a les Illes Balears i sobre els temes que d’una manera o altra s’hi relacionen”. Així, hi podrem trobar informació sobre textos literaris, però també sobre actors i actrius, espais escènics, companyies, decoradors, empresaris, etc. Una obra imprescindible pel seu rigor i pel fet de donar una visió exhaustiva de l’activitat teatral a les Illes.

Un comentari a “Dia mundial del teatre”

  1. Almax Escrit el 31 març 2008 a les 20:53

    Voldria afegir que aquesta vitalitat té el doble de mèrit, ja que s’ha hagut de fer moltes vegades sense disposar d’uns equipaments mínimament dignes per a assajar i representar les obres. El foment de la creació i la cultura en general és encara un apartat molt menor dins les prioritats dels nostres governs, especialment a nivell municipal, on ni tan sols s’ensumen projectes que la vulguin posar al centre de la vida quotidiana del poble, amarant qualsevol activitat. Estic pensant per exemple en les diverses fires i mostres que es fan a Ciutadella al llarg de l’any, i que sempre estan pensades des de la vessant més purament comercial, quan els dos aspectes no haurien de ser excloents un de l’altre.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari