Maite Salord

Escriptora

 

He de confessar que, darrerament, tenia por que aquestes cròniques dels plens del Consell Insular de Menorca es fessin un poc avorrides perquè les intervencions del PP en els del darrer mig any sempre han tingut un tema repetitiu que m’afecta directament: la temporada turística que, segons ells, havia de ser catastròfica.

Així que, pràctica com som, he decidit tancar el tema resumint la meva compareixença voluntària, en el passat plenari de novembre, per fer-ne una valoració rigorosa amb dades objectives, extretes de l’Institut Balear d’Estadística, l’Institut Nacional d’Estadística, AENA, l’Observatori del Turisme de les Illes Balears i l’Observatori del Treball de les Illes Balears.

Comencem pel principi. Sens dubte, enguany, la temporada turística ha tingut un comportament atípic amb un inici irregular i un final dinàmic, i amb indicadors fluctuants com el d’arribades i ocupació hotelera i d’altres més sòlids com el de despesa, estada o els relatius al mercat laboral. Aquestes són les dades:

• S’han comptabilitzat 1.505.840 passatgers entre els mesos d’abril i octubre, el que suposa un -0,9% anual i un +28,6% si ens remuntam cinc anys enrere;
• El volum d’arribades fora de temporada alta ha estat del 39,2%, un registre idèntic al de l’any passat i que supera en 3,5 punts el de 2014;
• El turisme nacional ha crescut fins a situar-se en les 654.466 arribades (+10,3%), mentre que el turisme estranger n’ha sumat 851.374 (-8,1%).
• Després d’un creixement de més del 30% de 2014 a 2017, l’afluència de britànics s’ha ressentit i ha caigut un 11%. Aquesta dada contrasta amb el comportament d’altres mercats, com el suís (+24%), l’holandès (+10,3%), l’austríac (+5,8%) o el francès, que manté l’interès tot i perdre connexions (+5,2%, segons Frontur);
• La despesa ha marcat un màxim i s’ha situat en 1.270 milions d’euros fins al setembre (+3,2%) i 128,9 euros per persona i dia (+5,8%).
• Els negocis de l’oferta complementària han augmentat els ingressos, especialment els dedicats a serveis de manutenció i activitats (+5%).
• La baixada de l’ocupació hotelera, que ha registrat una mitjana del 70,4%, contrasta amb l’increment de la tarifa mitjana diària (+13,8%) i dels ingressos per habitació disponible (+5,8%).
• El nombre d’empreses del sector serveis s’ha mantingut d’un any per l’altre i la confiança empresarial ha superat en 5 punts la mitjana nacional.
• El mercat laboral ha registrat dades positives amb un +2,2% d’afiliats i un -7,3% d’aturats en temporada.

Per tant, i si partim del fet acceptat per tothom, que la temporada del 2017 va ser de rècord, haurem de concloure que la del 2018 ha estat prou positiva: el nombre d’arribades ha estat pràctiment similar (-0,9); s’ha mantingut el volum d’arribades fora de temporada alta; els turistes han gastat més; ha crescut el nombre de contractes i ha davallat la xifra d’aturats en temporada respecte a l’any passat. I, amb tot, som ben conscients que les estadístiques no contemplen tots els casos particulars en què els resultats no han estat tan positius, cosa que ens obliga a estudiar els motius per poder revertir la situació.

Per tant, hem de fer feina per millorar els nostres objectius: 1) rompre amb l’estacionalitat i allargar la temporada; 2) augmentar en qualitat; i 3) millorar la connectivitat fora de l’estiu, seguin l’exemple del que s’ha aconseguit amb la ruta Menorca-Londres que s’ha pogut recuperar durant tot l’hivern, amb dues freqüències setmanals. Lògicament, partint sempre del fet que aquesta millora de la rendibilitat econòmica del sector turístic s’ha de transformar, també, en una millora de la rendibilitat social.

Així les coses, queda clar que totes les declaracions i els titulars apocalíptics dels darrers mesos han evidenciat, primer, que n’hi ha que no es guanyarien la vida predint el futur; i, segon, que, segurament, els nombres que més han condicionat les valoracions -d’alguns- de la temporada turística del 2018 són 26/5/2019, la data de les properes eleccions. I una reflexió per acabar: la confiança és un element essencial en economia i dinamitar-la amb lectures catastrofistes és una greu irresponsabilitat. Queda dit.

 

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari