Maite Salord

Escriptora

Una crida a la sensatesa

A Ciutadella, ho sabem, vivim una situació política complicada, complexa i desconcertant. La crisi interna del PP –guanyador de les darreres eleccions municipals- ha provocat que, avui, l’ajuntament sigui governat per nou persones que, integrades dins el grup mixt, molts consideram trànsfugues morals des del moment que han abandonat el partit sota les sigles del qual es van presentar. La seva és una decisió política discutible, certament. Inacceptable, fins i tot. Tanmateix, aquesta convicció no ens hauria de fer caure en l’error de pensar que qualsevol actuació val per fer evident el nostre desacord pel que fa a la seva decisió. M’estic referint, esclar, als espectacles en què s’han convertit els plens municipals, el darrer dels quals va arribar a un punt tal que, com a ciutadana i política, em va fer avergonyir profundament.
Estic convençuda, i així ho he manifestat en moltes ocasions, que, quan un perd les formes, per molta que sigui la raó que l’acompanya, perd tota la credibilitat. Els atacs personals en què s’han convertit els debats de qualsevol punt de l’ordre del dia dels plens, encoratjats per un grup important de ciutadans que, asseguts en els bancs del Saló Gòtic, aplaudeixen, xiulen i criden, no serveixen, en absolut, per dignificar la vida política al nostre poble. Al contrari. I els vint-i-un regidors que representam els ciutadans tenim l’obligació de no contribuir a alimentar situacions com les que vam viure divendres, amb provocacions, insinuacions malèvoles, sortides de to o acusacions que, sumades, ens desprestigien a tots.
Voldria que aquestes línies servissin per fer una crida a la sensatesa. La situació política que vivim és complicada. Ara bé, això no ens dóna carta blanca per actuar sense cap tipus de respecte, provocant unes situacions tenses i violentes. Els vint-i-un regidors som polítics, és cert. Però, sobretot, som persones i mai, mai, el debat hauria de derivar en desqualificacions personals que només provoquen la desconfiança dels ciutadans cap a la institució que representam. Ciutadella no s’ho mereix.
Esper que tots sabrem estar a l’alçada del que ens reclama el lloc que ocupam. Per la meva part, i com a portaveu del PSM-EN, voldria que tots els regidors fóssim capaços d’analitzar la nostra actuació per evitar situacions com les que es van produir en el darrer ple. Més enllà de discrepàncies polítiques -ben lícites, d’altra banda-, l’educació i la cordialitat no l’hauríem de perdre mai. Així és com jo entenc la política i així, em sembla, és com la volen els ciutadans.

41 comentaris a “Una crida a la sensatesa”

  1. Matilde de la Mole Escrit el 03 nov. 2008 a les 14:54

    Enhorabona, Maite. Amb el teu escrit has tornat a donar una lliçó de dignitat política. Has demostrat que et mous per qualque cosa més que per les ànsies sense escrúpols del poder a qualsevol preu. Has deixat palès que la ètica és quelcom més que una paraula frívolament invocada. Has plantat cara al monstre que començava a regnar sobre la política ciutadellenca.
    Coneixes, supòs, la història rabínica del golem. Llegir la novel•la de Gustav Meyrink és, en el fons, reflexionar sobre les conseqüències de la irresponsabilitat. Molta por em fa que en Triay- malgrat tu no l’anomenis- no hagi creat, des de la seva manca de tarannà democràtic, un veritable golem d’intolerància a Ciutadella que podria acabar portant al desastre a tota la nostra societat.
    Calia qualcú que eliminés la lletra divina del rostre del monstre perquè deixés de matar i s’ensorrés en el fang del que provenia. Amb el teu escrit has fet la primera passa. No és possible, no és admissible, no és tolerable que l’insult, la cridòria i la mala educació dominin l’activitat política. Ni tan sols el transfuguisme més immoral justifica aquest esperit malèfic que s’ha ensenyorit de les sessions plenàries de l’Ajuntament.
    Calia valentia per llençar el crit d’alarma. Ho has fet. T’ho agraesc. Que el golem d’en Triay deixi de campar lliurament per Ciutadella.

  2. Vic Escrit el 03 nov. 2008 a les 15:16

    Enhorabona, Maite.
    La gent ja està farta de tanta crispació i dels espectacles que en Triay i els seus organitzen en cada ple. Alguns cops sembla que alguns dels seus atacs i insults, enlloc de respondre a una defensa dels interessos del poble, són atacs personals contra alguns dels regidors díscols. Alguns cops sembla que està resentit per alguna cosa personal i la política no ha de ser l’escenari a on portar aquests problemes. Considero que les institucions democràtiques li importen ben poc i el seu comportament i els dels seus seguidors ho demostra. Però que farem? Ja hem vist abans que l’insult es converteix en el seu verb de manera molt ràpida, sinó només recordar les manifestacions dels pins.
    Matilde, m´ha agradat molt la comparació i tens tota la raó que cal valentia per cridar l’atenció d’un comportament que l’únic que aconsegueis és incrementar la crispació.
    Jo voldria saber que passarà quan na Pilar Carbonero governi amb en Triay i aquella porti la contrària a aquest últim.

  3. Maite Salord Escrit el 03 nov. 2008 a les 15:17

    Gràcies, Matilde, per les teves paraules. Les discussions entre la portaveu de qui ens governa avui i el seu ex-soci de govern són terribles. I es perd per banda i banda. És com un partit de tennis que sembla que ha de guanyar qui pega més fort i la política no és això. Ningú no hi guanya i, en canvi, hi perdem tots. Crec en la crítica política dura, estricta però sempre dins els límits de la correcció. Són molts els ciutadans que em comenten que se’n van malalts, dels plens. Jo mateixa, divendres, vaig sortir ben tocada. Em vaig sentir violentada per una duresa verbal i de formes que em sembla innacceptable. Mira com són les coses que, fins i tot, enyor aquells diàlegs punyents als quals ens tenia acostumats el portaveu del PP del passat mandat!

  4. Bep Joan Escrit el 03 nov. 2008 a les 16:30

    Sabeu què és mossegar-se les ungles…
    .
    Es féu de la coherència
    un caminoi ben marcat.
    Qui pot aplicar indulgència
    quan és qui acusa el pecat?
    .
    Dansen vora la Cadira
    el ball de la indecència;
    mentre el moribund respira
    ja es reparteixen l’herència.

  5. Pere Escrit el 03 nov. 2008 a les 23:59

    Com que parlar d’alcaldies m’hi sobra?, però Maite tú saps perfectament que per aprobar una moció de censura cal tenir un recanvi de batle. O no es així? Per tat si el PSM està disposat aprobar la moció ha d’estar disposat a acceptar a na Carbonero com alcaldesa. No fer-ho, i el PSM no votés a favor d’una moció de censura seria fer el paperot més trist de la seva vida. Diu na Matilde que el PSM ha de poder dir, i no ha de ser el convidat de pedra, i tant però ho ha de ser en funció del que li ha donat la ciutadania, no de les negociacions. També diu que lo important és la política que es faci, i supós que ve a defensar que sigui una política d’esquerres. Jo també ho voldria, però es la ciutadania la que va votar majoritariament la dreta, cal recordar-lo, per açò l’esquerra tindrà el pes que ha de tenir, però no es pot apropiar de tot el govern, ja que la ciutadania no li va donar. Ja sé que el PSM està un poc mal acostumat i té més poder del que li malaudarment li donen les urnes (l’exemple més clar és el Consell), però ha d’acceptra que malgrat ser totalment necessari, no ha de ser el qui talla el bacallà. El PSOE, ens agradin més o manco aquestes sigles, ara mateix és el partit polític que té més represntants a l’Ajuntament, i açò s’ha de notar.

  6. Pere Escrit el 04 nov. 2008 a les 0:04

    Perdonau però no sé que he fet, hi esborrat l’article que havia escrit i he col·locat el que havia escrit a l’altre post.
    Et demanria Maite que l’esborréssis, perquè aquest aquí no hi pinta ni en pintura.
    També et demanaria que esborressis aquest perquè ara intentaré fer un resum del que havia escrit.
    Gràcies .

  7. Pere Escrit el 04 nov. 2008 a les 0:08

    La crispació que hi ha a l’Ajuntament no és nova, fa molt d’anys que existeix, igual que existeix a nivell nacional. No us en recordau dels espactacles dels Casasnovas? Però el que passa a Ciutadella és que ara es veu, perque molta gent va als plens. I açò es bo, sempre que s’hi vagi de forma educada. Lo bo de tota aquesta situació es que la gent s’ha involucrat més a la política.
    Bé supós que us heu fixat que li agafat l’afició de passejar-me per aquesta plaça, esper que sigui ben rebut. Moltes gràcies, i enhorabona Maite pel blog.

  8. Matilde de la Mole Escrit el 04 nov. 2008 a les 0:38

    Pere, et contest a aquesta entrada i a l’altra. No t’entenc, sincerament, no t’entenc. Votar una moció de censura no implica entrar al govern i sí, és clar, proposar una persona com a batlle. Però, això no és el problema. El problema és que un partit d’esquerres no ha de començar- si té la més mínima gota d’ideologia- a tractar de càrrecs abans de consensuar un programa d’actuació que, de segur, no serà cent per cent el que es faria si tingués majoria absoluta, però al manco no ha de contradir les seves idees.
    Fer el contrari, governar avalant, emparant o fent d’alcavot de polítiques de dretes aixó sí és una clara traició a la ciutadania. Per justificar la moció de censura incondicional dius que ha de ser fruit del que li ha donat la ciutadania i no de les negociacions, i ho remates afirmant, justament que aquesta ciutadania va votar la dreta. Com t’ho menges a això tot junt?. Tal volta proposes acceptar fer polítiques de dreta -que són les que vol la majoria del poble- des d’un govern gairebé tot d’esquerra?
    No s’ha de negociar per aconseguir que els deu regidors d’esquerra impulsin el seu programa?.
    No t’entenc. Si la referència al Consell i la invocació al poder que donen les urnes neix de la preocupació que el PSM demanés per a ell la batllia, crec pel que na Maite ha dit que pots estar ben tranquil.
    Però, de ver ets votant del PSM?. Em costa creure-ho quan repeteixes, sense variar ni una coma, l’argumentació del PSOE. Però bé tot pot ser, de “rara avis” n’hi ha per tot.
    Les coses són bastant més semzilles, lluny d’aquests alambicats raonaments que aquí ens mostres. Simplement cal establir un pacte de govern clar, des de un programa pactat, que tingui una línia progressista (que jo sapi un futur govern de concetració tindria deu regidors de progrès per dos de dreta)…aclarit això després es pot començar a parlar de batllies i altres herbes…Fer-ho al revés, com amb absoluta desvergonya està fent el PSOE, és èticament inadmissible.
    Què pretens, Pere? Què pretèn el PSOE? Tal volta amarrar la batllia i després ja veurem? Amarrar la batllia i mantenir polítiques dretanes? Amarrar la batllia i després deixar que el PP digui quines actuacions s’han de fer perquè el seu programa fou el més votat per a la ciutadania?.
    Si és així, esper que el PSM no entri al govern. Que no vengui mai la seva història per un plat de llenties. Si el PSOE vol fer d’Esaú, allà ell. Però una cadira no ho justifica tot, al manco si de veritat ets d’esquerra. Pere, sense acritud, crec que fas bona la frase de Camus: “La confusió està claríssima”.

    ……

    Per a Bep Joan, poèticament retornat.

    “Amb el martell a la mà escriurem
    tot allò que sabem; llavors, germans, endavant!.
    A vegades tindrem aquell somni emocionant
    de viure senzillament, cremant sense dir
    res de dolent…”

    (Fragment de “El Ferrer” de Rimbaud. Traducció pròpia i segur que malgirbada).

  9. Matilde de la Mole Escrit el 04 nov. 2008 a les 0:46

    Malgrat sovint discrepi, i amb la duresa que em caracteritza, per a mi, Pere, sempre seràs ben arribat a aquest plaça que no és meva -és salordiana- però que jo passeig molt sovint. El debat és sà.
    Respecte al que dius de l’època de Casasnovas és cert que hi hagué crispació però mai una colla d’energúmens fent de la sala de plens un circ romà. Això per a mi no és involucrar-se en politica, al contrari és desvirtuar la política, arrossegar-la pel fang. Amb el que sí concidesc amb tu és que s’ha d’anar als plens de forma educada. Una ja té una edat, encara que ningú ho diria, i pensa com Montagu que “la cortesia no costa res i ho pot guanyar tot”.

    ………………

    Per a Bep Joan, poèticament retornat.

    “Amb el martell a la mà escriurem
    tot allò que sabem; llavors, germans, endavant!.
    A vegades tindrem aquell somni emocionant
    de viure senzillament, cremant sense dir
    res de dolent…”

    (Fragment de “El Ferrer” de Rimbaud. Traducció pròpia i segur que malgirbada).

  10. Menorquit Escrit el 04 nov. 2008 a les 8:10

    Hola:
    La crida a la sensatesa de na Maite ens deixa tranquils, de moment. És, pens, una Carta a la Decència Política el que ha escrit na Maite. Pens, pel que escriu, que no hi haurà llenegada en la presa de decisions.
    S’infla de cada vegada més la urgència d’un govern de concentració, d’unitat. Vius als missatges! El PSOE ha picat.
    Cronologia.
    1.- Quan el 9 dissidents abandonen el PP, el PSM demana responsabilitats al PP i li atribueix la crisi política d’aquest que trasllada a l’ajuntament. Demana el PSM que el PP (Tonyi i la nova junta de Vinent) doni mostres públiques i presenti mocions per demostrar desvinculació amb els 9 perduts a Dalt la Sala. El PP ho fa.
    2.- En Joan Triay llança una proposta de govern de concentració. Desesperat, perquè la seva obssessió és fer fora els dissidents i tornar al govern. Però de pas, avisa: el nou govern ha d’incloure na Tonyi Gener. Vius!!
    3.- Primera mesura de pressió als desobedients: Baixada de sous. el Mixtos, es mantenen. La pressió no ha estat suficient. Els partits de l’oposició diuen que espereran fins Nadal, també Joan Triay, però la desesperació del PP i Triay es fa palesa i enorme: accepten que Carbonero sigui l’alcadesa. Vius!! El PSOE veu que el caramel comença a sortir del seu embolic
    4.- El PSM s’ha mostrat prudent. Bé. Demana primer mesures, però no descarta, en un darrer instant donar suport a una moció de censura (no diu no com, ni quant, ni amb qui).
    5.- Pressió mediàtica per un govern de concentració. La pressió va al PSM, l’únic que no s’ha manifestat encara.
    .
    Pere, la legitimitat de Pilar Carbonero per ser alcaldesa és inqüestionable, però no té tots els vots encara. Quan dius que és el que més convé a Ciutadella, discrep. Cal saber com i amb qui. Per governar s’ha de fer amb dignitat i sobretot garanties, ara mateix no hi són. Primer parlen de l’alcaldia que d’un programa de govern o governabilitat. I açò, políticament, no té molt de sentit i s’hi albiren operacions estranyes.
    Dius que l’única via és un govern de concentració. Discrep totalement. Hi ha més vies. Donar suport a un govern on hi hagi na Tonyi Gener, es mostrar-se incoherent amb el manifestat fins ara.
    També dius que “Tothom pot acusar a na Tonyi, i tindrà raó, de que va permetre el que va permetre quan els tránsfugues eren del PP”, idò basta aquest fet per no governar amb na Tonyi. Així de clar.
    Que pactar amb el PP (Tonyi) pot provocar més escissions dins el PP com ja han manifestat alguns membres del PP. Tal vegada sí, però serà el seu problema, i per tant no serveix. Només servirà un pacte per al servei a la ciutat, amb gestió de polítics dignes i amb polítiques raonables per part del qui governi. O ha de governar l’esquerra amb el programa de la dreta? Un poc de seny.
    Comentes Pere el següent: “Però al marge de disputes polítiques, crec que el més sensat per Ciutadella, és un govern de concentració. I així ho creu el PSOE, UPCM, el PP (no tots, Antoni Camps i Yebra, ja han dit la seva, però aquests tothom ho sap representen la part més rancia i pro-trànsfuga dels populars…” Que ho creguin el PP, PSOE i UPCM no vol dir que ho hagi de creure el PSM, sinó, quina diferència ideològica tindrà? Qui ha de “tornar l’estabilitat” a Dalt la Sala és qui la roba. El PSM no pot tornar una cosa que no va robar, encara que pot col•laborar a retornar-la.
    Afirmes que “Per açò tothom sap que aquesta setmana possiblement l’àcord ja estarà tancat, i na Carbonera serà batlessa…” Ho serà si té el suport del PSM, sinó, no ho serà. Fas molta via, o bé saps més coses que els altres.
    .
    En el cas, Pere, de que els trànsfugues pleguin si són desbancats, no hi pot tornar haver acord amb en Triay i els nous del PP perquè la llei no permet dues mocions de censures en un mateix mandat. Per tant, si açò fos així, el PSOE-PSM podrien quedar al govern en minoria i PP i Triay fer-lis la vida impossible durant dos anys i mig, desgastats i acusats del desgovern. Com? Qualsevol cosa pot sembrar les desaveniències amb en Joan Triay i carregar les culpes a l’esquerra. Triay té un objetiu (obssessió): fer fora els trànsfugues, eximir de responsabilitats a Tonyi Gener, que en té, i aconseguit açò, no dubtis que obrirà una guerra ferotge contra l’esquerra. La manifestació als Pins va ser una vergonya amb l’assalt a l’Ajuntament; la despòtica actuació de Pons Anglada al Consell ha obtingut el silenci (qui calla atorga) de Joan Triay. Vius!!
    Na Matilde de la Mole parla de governar amb dignitat, na Maite de sensetesa. La política sensata ha de ser amb gent sensata. Na Gener es corresponsable de tot el que la Comissió Nerer va denunciar.
    I me diràs, idò que fèim? Mira jo ho tenc clar. Dins el més dolent de tot, és que es formi un govern dels partit que donaren suport a la Comisió Nerer (na Gener no n’hi va donar).Amb dues opcions: un govern d’esquerra amb PSOE-PSM i amb el suport extern i de governabilitat de Joan Triay. Una altre opció és incloure a Triay com a mal major, però factible, donada l’excepcionalitat de la situació. (potser Triay serà més dòcil amb amb l’esquerra si és dins el govern que si es fora).
    .
    Pensa que Triay accepta a Carbonero d’alcaldesa, tot per entrar na Gener al Govern. Quin sacrifici! I no t’has aturat a pensar per a què? Na Gener, FORA. En Triay vol fer fora els dissidents? doncs que el PSM sigui inteligent. La condició: Govern d’esquerres (PSOE-PSM, 10) amb el suport explicit i extern de Joan Triay. O sigui, tots els qui han predicat per l’honradesa i la trasparència, sense na Gener. Si en Triay vol fer fora els trànsfugues, aquesta és una opció, vàlida, legítima i legal. L’agafa o la deixa. Si no l’accepta la responsabilitat és seva. Així la pilota està al terrat d’UPCM i se la lleva de sobre el PSM.
    .
    En Triay defensa el PP, que està completament dividit. Diu que és una formació amb uns vots i ha de governar. El PP té un regidor perquè ha tingut un problema de transfuguisme i per tant no pot governar. Que quedi clar. I a més, parlar primer d’un pragrama polític de gestió; l’alcaldia ha de ser el darrer. Si ho vol ser na Carbonero, cal negociar les polítiques a aplicar. S’ha acabar el servilisme del PSM, que és l’únic amb dignitat i qui sempre va de remolc i culpable de tot. PROU!!
    .
    Per acabar, Pere, amb tots els respectes i amb tota la consideració que mereix el teu pensament i sense que t’ofenguis, crec que no ets votant del PSM. Almanco desdius tot allò que el PSM ha predicat. I em disculparàs si no és així.
    Salut i bona nit.

  11. JPA Escrit el 04 nov. 2008 a les 9:56

    Estic molt content i satisfet de les opinions de na Maite.
    En quan al debat que es planteja aquí, en general estic d’acord amb en Menorquit en quan a estratègia, però no comparteixo el “sectarisme” del partidisme. Ho dic de cor. Fa molts anys que visc fora de Ciutadella, malgrat això m’estimo el meu poble i segueixo la vida política, social, econòmica i cultural. Quan torno de vacances em sento relativament còmode al tractar amb tot el ventall de persones (ben poques) d’esquerres i em fa mal de panxa el PP. Tan mal de panxa em fa que perdono les pífies dels governs d’esquerres anteriors. Si fos realment purista, en quan a votar el que el meu cor i seny em demana, ja faria anys que no votaria a Ciutadella a ningú de l’esquerra perquè em sento orfe i indefens políticament. En moltes coses m’han defraudat: protecció del patrimoni històric artístic de Ciutadella vella, política cultural (per ex. mala gestió del teatre d’es Born), medi ambient, etc. Malgrat tot, segueixo votant perquè crec que tothom té dret a equivocar-se i la dreta és sociològicament majoritària a Ciutadella i fa les coses un billó de vegades pitjor.
    Ja fa segles que reclamo per Ciutadella una llista única d’esquerres basada amb un PROGRAMA, PROGRAMA, PROGRAMA. El monstre conservador és molt gros i sempre juguem a la ruleta anant dividits a les eleccions.

  12. Menorquit Escrit el 04 nov. 2008 a les 13:57

    Aclariment:
    L’escrit meu que surt més amunt, va ser enviat el vespre del 3 de novembre, però no es va penajar al bloc. Tal i com ja va dir na Maite, pot existir un problema ja que quan envii els escrits meus, no queden penajats. Va ser quan el vaig enviar per -e-mail a na Maite, que avui matí l’ha penjat. Gràcies Maite.
    Ho dic perquè en el meu escrit hi ha moltes coincidències de pensament amb l’escrit posterior de Matilde de la Mole (encara que ha aparegut abans al bloc). Vull dir amb açò que no he basat la meva opinió en el que va exposar Matilde, ja que l’havia escrit abans, tot i la coincidència.
    Veig que aquest escrit sí s’ha penjat. Probablement, Maite, serà un problema del meu ordinador casolà.
    Salut.

  13. Menorquit Escrit el 04 nov. 2008 a les 14:22

    En referència al que comenta JPA, no he volgut en cap moment (si és que ho diu per mi) mostrar cap tipus de sectarisme partidista. Jo no represent al PSM, només opinín de les situacions i en don la meua visió, que podrà ser compartida, mig-.-compartida o gens compartida, com es el teu cas. I vagi per endavant el meu respecte a la teva visió, a més raonada.
    El fet que et sentis, JPA, desanimat per les polítiques duites a terme a Ciutadella, ho entenc; no és pot tirar coets, i sí, a vegades “per llogar-hi cadires”, desgraciadament.
    Comentes que “En moltes coses -l’esquerra, entenc- m’han defraudat: protecció del patrimoni històric artístic de Ciutadella vella, política cultural (per ex. mala gestió del teatre d’es Born), medi ambient, etc. Malgrat tot, segueixo votant…” l’esquerra, supòs. Dir-te que l’esquerra ha estat sense governar des de fa més de cinc anys, i potser la manca de gestió no la hi es imputable. I pot ser la feina d’oposició en mocions, propostes i accions, no t’arribi massa completa, i sí t’arribi els escàndols ‘ciutadellencs’. Tot i així, dir-te que decisions de l’esquerra a mi tampoc m’han agradat, (exemple: el SÍ al dic del PSM). Es per açò que no em veig defensant cap secte, però si unes situacions en les que veig que el PSM actua amb seny i responsabilitat. (no som militant del PSM).
    Sobre la Unitat de les esquerres, és aquest un debat estèril des de fa molt anys, i de moment, no el veig possible, a no ser que el PSM vulgui desaparèixer. Actualment, veig més pròxim al PSM ideològicament a Esquerra de Menorca, que no al PSOE. I ja ho veus, no van junts.
    Allò d’aplicar “PROGRAMA, PROGRAMA, PROGRAMA”, em sona a les paraules de Julio Anguita, per a mi, un dels polítics més lúcids de la transició política espanyola; encara que crec que tens raó: el programa polític és fonamental per determinar la política a desenvolupar.

  14. Maite Salord Escrit el 04 nov. 2008 a les 16:05

    Pere, em sap greu, però tenc problemes per esborrar els comentaris. Ho seguiré intentant, però. Respecte al tema de l’alcaldia (que va sortir a l’entrada anterior), reafirm el que vaig dir. És cert que per aprovar una moció de censura es necessita el nom d’un alcalde, però, abans, no creus que és necessari, com a mínim, haver rallat de programa de govern els quatre partits que pensen dur a terme la moció de censura? Aquí ja tenim alcaldessa però no tenim govern, o com a mínim govern que compti amb el PSM. No hi ha hagut ni una, ni una sola reunió dels quatre partits per parlar de programa i ja llançam les campanes al vol. Els ciutadans, com que ja senten parlar d’alcaldia, em demanen si ja tenim tots els acords presos. Quan contest que ni tan sols no ens hem assegut a parlar, queden espantats. Francament, no em sembla seriós començar la casa per la teulada. On són els fonaments? I que quedi molt clar que, per al PSM, l’alcaldia és una qüestió accessòria i que, en cap cas, serà motiu de batalla política. Al contrari. En aquests moment, l’únic que tenim clar és que donam suport a la moció (ja ho teníem clar el mes d’gost i, per tant, no sé quin paperot trobes que farem). L’entrada al govern depèn de les converses que encara han de començar i dels acords als quals arribem. Com pots comprovar, sabem perfectament quin és el nostre lloc: els quatre regidors que la ciutadania ens va donar.
    Menorquit, ja veus quina és la posició del PSM. Res nou. Evidentment, tenim les nostres condicions a posar damunt la taula. Però les posarem damunt la taula per compartir-les i discutir-les amb la resta de partits, que és com em sembla que s’han de fer les coses.
    JPA, gràcies pel comentari. Es nota que ets una persona preocupada per Ciutadella i pel seu futur. Només voldria dir-te, respecte a la idea de fer un programa comú d’esquerres, que, en política, dos i dos no sempre fan quatre. No podem oblidar que, encara que siguin moltes les coses que podem compartir, n’hi ha moltes que ens separen i l’electorat, de banda i banda, n’és ben conscient. Hi ha prou casos que ho exemplifiquen.

  15. Matilde de la Mole Escrit el 04 nov. 2008 a les 16:06

    Benvolgut Menorquit.

    Tampoc no importa gaire qui escriu primer un text. No tinc cap problema en reconèixer que molts dels teus escrits són per a mi inspiradors. Avui, tanmateix, a això li diuen hipertextualitat.

    Una abraçada

    Matilde de la Mole

  16. Menorquit Escrit el 04 nov. 2008 a les 22:06

    Hi ha molt a dir sobre moltes coses i molts dels comentaris

  17. Menorquit Escrit el 05 nov. 2008 a les 0:11

    Maite, no volia en cap moment marcar les passes del PSM en el complicat afer que teniu, si així ho vas entendre. No era aquesta la intenció ni som ningú per açò. En vaig explicar el pensament que en tenia, prou.
    No tenc cap dubte de les formes que emprau per fer política, opinava de desenllaços i decisions a prendre en unes reunions que promouen dos interessats, i un PSOE que s’ha agafat al visc que li han posat, quan avancen coses que no són. La situació plantejada no m’agrada, i sí, m’inquieta politicament la decisió que prengui el PSM.
    Opinions.

  18. pere Escrit el 05 nov. 2008 a les 0:20

    Primer dir-li a na Matilde de la Mole i en Menorquit que sé votant del PSM no vol dir compartir tot el que diu el partit. Jo, com molts, possiblement quasi tothom no vot un programa electoral. De fet ni m’els he llegit. Vot unes idees, i en aquest cas vaig votar d’esquerres i nacionalista, perquè així ho sent. Açò no vol dir que tot el que faci i digui el PSM va a missa, soc el més crític de tots amb el PSM, ja que em sent, encara amb més legitimitat per ser-ho. Pel que sembla hi ha gent d’aquest blog que els hi dol que hi hagi gent que es afi al seu partit i els critiqui. Em vé al cap en Guillem Mercadal i en Mateu Martínez, però tampoc vull ara remenar la merda.
    Tal vegada no tenc raó, però la crítica a un elector com jo, que no milit a cap partit i que només particip a la Politica quan hi ha eleccions, és l’unic que tinc.
    Crec que en el fons, el PSM que s’ompleix la boca de dir que l’únic que vol es fer fora als trànsfugues, l’únic que vol es pactar un govern o programa, tan s’en fa com li volgueu dir. Per jo el més important és fer fora aquesta gent el més prest possible, i l’única opció possible és fer na Carbonero batlessa.
    Vaig tirant pedres perquè no puc contestar a tothom, és molt tard i vull veure si guanya l’Obama. En Menorquit diu que no hi pot haver dues mocions de censura en el mateix mandat. Açò es fals. El que no pot haver és que un mateix regidor presenti dues mocions de censura en un mateix mandat. Per tant en pot haver moltíssimes. Menorquit avui mateix he escoltat per la ràdio que el PSM donarà suport a la moció de censura, i per tant votarà a favor de na Carbonero, malgrat es reservi entrar al govern. Veus, com no anava tan malament?
    Per acabar Maite, t’entenc perfectament quan dius que aquí tenim alcaldessa però no tenim govern, i que s’ha de pactar el govern, el programa,…. Però et posaré un exemple ben clar. Després de les eleccions del Consell, el PSOE tenia 6 consellers i el PSM, 1. Quan s’analitzaven els resultats, el PSM no deia primer hem de pactar el programa i després triarem el president. Ja es deia, hi haurà un govern presidit per na Joana Barceló (PSOE), i ara cal establir els detalls; programa, organigrama,… En cap moment es va dir la presidència lo darrer, perquè tothom sabia que li tocava per lògica al PSOE. I aquí igual l’única alternativa que hi ha per fotre fora els trànsfugues es un govern de concentració, i que na Carbonero, per lògica ha de ser la batlessa. Perquè no ho serà na Maite (que pel que sembla és conscient de que no li toca), ni en Triay, ni tampoc na Tonyi. Per tant qui queda? Està claríssim, i no fa falta ser del PSOE per veure-ho. O Carbonero o Brondo. Igual que en el Consell era o Barceló o Seguí. Va ser Barceló, i serà Carbonero. Pura lògica.
    Jo també voldria que na Tonyi no entrès al govern, però en Triay (que té vot crucial) ho posa com a condició, i amb lo caparrut que és, aquest no el convenç ni Dèu.

  19. Maite Salord Escrit el 05 nov. 2008 a les 11:24

    Pere, només una cosa, quan poses l’exemple del CIM pel que fa a la presidència de na Joana Barceló obvies una circumstància que és, al meu parer, importantíssima i determinant: en el cas de Ciutadella no rallam d’un govern PSOE-PSM, rallam d’un govern, també, amb el PP i UPCM. Vols dir que, en aquest cas, amb partits de dretes, no hauríem de començar rallant de programa? Si m’haguéssim ofert l’alcaldia a mi (evidentment, no et preocupis, perquè fos del partit que té més regidors), l’hauria rebutjada a l’espera de parlar de programa. Clar i sense embuts. Llegint el teu comentari, tenc la sensació que et preocupa molt el tema de l’alcaldia i que, en canvi, et preocupa molt poc haver de governar amb el PP i UPCM, justament el que més preocupa a la gent del PSM.
    D’altra banda, com tothom, tens les portes obertes d’aquest bloc per expressar les teves idees, encara que sigui per criticar la nostra postura. De vegades, quasi sempre, les crítiques van molt bé per poder-te explicar i per deixar les coses clares. Perquè, clar, em sembla que hi rall ben prou i, en el meu cas, tothom sap qui som, amb noms i llinatges.

  20. Matilde de la Mole Escrit el 05 nov. 2008 a les 12:09

    Sens dubtes que es pot ser votant del PSM i tenir tot el dret a ser crític amb el partit, i a l’igual que en Pere té aquest dret jo també el tinc de posar en dubte el sentit del vot que pregona. Al cap i a la fi estem en una plaça lliure. A mi no em dol gens que faci les crítiques que li rotin, més aviat em diverteix, no hi ha res que estimuli més uns ossos cansants que una bona batalla dialèctica. I quan intenta treure draps bruts del PSM, més em puja la bilirrubina i més em fa dubtar que ell sigui votant d’aquesta formació política. A mí m’és absolutament igual si és un pessemero pota negra o un psoecialista disfressat, tant se’m fot. El que cal és que exposi idees i al manco jo no les hi veig enlloc, més aviat un enfilall de consignes que, mirau per on, són calcades a les que empren per atacar el PSM altres formacions polítiques.
    No som militant del PSM, al manco de moment, som només una votant. A cal PSM no em coneixen, ningú. Per tant dic allò que em plau i si pica basta rascar-se. És absurd que en Pere vulgui fer culpable al PSM dels meus atacs, absurd o…interessat. A bon entenedor.
    Però la vida és molt curta i moments de diversió com els que em procura en Pere per a mi són molt valuosos perquè com deia Chesterton “divertit no és el contrari de seriós sinó el contrari d’avorrit”. Pretenc ser seriosa però mai, mai, avorrida, i en Pere amb això ajuda.
    Sinó fixeu-vos com descobreix el mediterrani: “…he escoltat per la ràdio que el PSM donarà suport a la moció de censura, i per tant votarà a favor de na Carbonero, malgrat es reservi entrar al govern. Veus, com no anava tan malament?”. No és que anés malament en Pere. És que anava mesos endarrerit!. El 18 d’agost- fa més de dos mesos – a aquest mateix bloc na Maite escrivia: “Tanmateix, si la resta de formacions polítiques opten per seguir la via de la moció de censura amb la intenció de només enviar-los a l’oposició, des del PSM-EN, tot i que consideram que no és el camí correcte, no esteim tancats a la possibilitat de donar-los suport…”. Bé, el mediterrai fa temps que ja està descobert i en Pere sense assabentar-se!. Senyora dels Pecats, no digueu que no és divertit.
    Però, prou per avui, que ahir vaig vetlar per aplaudir l’Obama i ara em calen altres plaers que parlar de’n Pere perquè com diu també Camus, versionant Aristòtil, “la conseqüència de les opinions absurdes és que es destrueixen a si mateixes”.

  21. Menorquit Escrit el 05 nov. 2008 a les 13:14

    Hola Pere:
    He de reconèixer que has animat un mica aquesta ‘salordiana’ plaça, però des del meu punt de vista, et veig una obssesió que donin la vara a la Carbonero. Sí, obssesió. Abans, els darrers escrits havia apuntat dues vies a l’actual situació. Me n’havia deixat una, que ja s’havia comentat aquí fa setmanes o potser mesos: la de donar suport a una moció i no entrar a governar. Em dius que es fals que només hi pugui una moció de censura. Bé idò, esper la teva resposta aquí mateix perquè m’ho expliquis. Jo et donaré els meus arguments:
    .
    Ley Orgánica 5/1985, de 19 de junio, del Régimen Electoral General.
    DISPOSICIONES ESPECIALES PARA LAS ELECCIONES MUNICIPAL
    CAPÍTULO IX._ELECCIÓN DE ALCALDE.
    Artículo Ciento noventa y siete.
    “1. El Alcalde puede ser destituido mediante moción de censura, cuya presentación, tramitación y votación se regirá por las siguientes normas:
    _. La moción de censura deberá ser propuesta, al menos, por la mayoría absoluta del número legal de miembros de la Corporación y habrá de incluir un candidato a la Alcaldía, pudiendo serlo cualquier concejal, cuya aceptación expresa conste en el escrito de proposición de la moción.
    _. El escrito en el que se proponga la moción censura deberá incluir las firmas debidamente autenticadas por Notario o por el Secretario general de la Corporación y deberá presentarse ante éste por cualquiera de sus firmantes. El Secretario general comprobará que la moción de censura reúne los requisitos exigidos en este artículo y extenderá en el mismo acto la correspondiente diligencia acreditativa.
    (…)
    2. Ningún concejal puede firmar durante su mandato más de una moción de censura. A dichos efectos no se tomarán en consideración aquellas mociones que no hubiesen sido tramitadas por no reunir los requisitos previstos en la letra b) del apartado 1 de este artículo”.
    .
    Em sembla un criteri debilitat el fet que perquè Joan Triay digui que el nou govern de concentració hagi d’incloure na Gener, el PSM se l’hagi de menjar amb patates. “perquè és molt caparrut”. I per açò li hem d’acceptar les seves condicions? Si el PSM accepta açò em decebrà.
    M’és igual si entra o no al govern, si dóna el SÍ a a una moció de censura que contempli na Gener al Govern s’haurà contradit de tot el que havia dit fins ara. Gener és del PP, el partit que havia d’assumir responsabilitats pel cas dels trànsfugues i és corresponsable de les denúncies formulades pel PSM en el cas de la Comissió Nerer. Si el PSM vota una moció per a que Gener entri al Govern perdrà moltíssima credibilitat, des del meu punt de vista.
    Haurem d’esperar a veure que decideix el PSM, de moment (repassau els fets), en Joan Triay se’n surt amb la seva de tot el que va dir volia fer. UN regidor, amb uns 500 vots condueix Ciutadella. Increïble.

  22. silve Escrit el 05 nov. 2008 a les 13:44

    Julio Iglesias cantava “por el amor de una mujer he dado todo cuanto fui, lo mejor de mi vida”. Ai el que són capaços de donar alguns per una batlia! lo millor i lo pitjor de si mateixos! No conec Carbonero més que de vista i el que he llegit, i no conec el PSOE ni el que hi passa dins, però ben cert és que en aquest joc d’escacs a qui mou fitxa se li veu la jugada, i diuen els “grans mestres” que hi ha jugades molt evidents. Jo, som més del parxís!

  23. jonc Escrit el 05 nov. 2008 a les 13:59

    La veritat és que és un gust passejar per aquest espai. Tots els comentaris, tots, són força interessants.
    Em desviaré una mica del tema però m’agradaria que algú m’aclarís un dubte. Tot i que no vull posar el PSM en un compromís i que tampoc els hi vull el mal de governar a l’ajuntament de Ciutadella en les circumstàncies actuals, hi ha una qüestió que em balla:
    Per què es pressuposa que l’única persona que pot ser batlle o batllessa és na Pilar Carbonero? Per una qüestió de representativitat? Perquè es descarta que pugui ésser rotativa?
    M’explic. Entenc que en el cas d’una majoria d’una majoria important de represetnants d’un partit respecte a un altre, ni es discuteixi que la batllia sigui per el partit en major representació, tot i que hi ha casos, com el de Ciutadella de fa uns anys, que no és així. Però a Ciutadella, a dia d’avui, el PSOE té 6 regidors i el PSM 4 del 21 regidor, i es pressuposa que només pot ser batllessa na Pilar. En canvi, as Mercadal l’Entesa en té 4 i el PSOE 3 del 11 regidors i es va considerar que s’havia de compartir la Batllia. És més, es va considerar lògic i normal que així fos i el PSOE així ho va reclamar. Pel que vaig llegir, crec que faran 3 anys i 1. Que en diria el PSOE si ara ho reclamés el PSM? Perquè ningú ho planteja a Ciutadella? Quins interessos hi ha perquè ni siquiera es plantegi?

  24. Menorquit Escrit el 05 nov. 2008 a les 14:38

    Molt d’acord Jonc amb la teva exposició. Aquí només s’ha plantejat les possibilitats que diu en Joan Triay, el més gran defensor del PP i per suposat, de na Gener. Triay i PP diuen de votar Carbonero? i idò s’ha de votar na Carbonero. El teu plantejament és correcte. Hi ha més sortides. Però com que Triay diu que al Govern hi ha d’haevr na Gener, sembla que no hi ha més solució.
    Repetesc que una solució vàlida a un canvi de govern és la que tenen els partits que van denunica la corrupció i el cas Nerer. És legítima, legal, moral i ètica. Són els que van denunciar el desgavell que va provocar el govern del PP, perque fins fa cinc anys era el govern del PP. La crisis institucional és culpa del PP i els qui el van representar a les llistes. És el seu problema. Donar un vot perquè el PP torni al govern ho consider un frau, no jurídic, però si moral i ideològic.
    Si volen fer fora els corruptes l’alternativa al canvi està en mans del PSM, PSOE i UPCM, els de la Comissió Nerer. Si en Triay no accepta aquesta sortida i segueixen governant els dissidents, serà culpa seva.
    És el que pens. El PSM sempre ha de ballar al so que li marquen. Fins quan?
    Salut

  25. Maite Salord Escrit el 05 nov. 2008 a les 21:51

    Del tema de l’alcaldia, com exposa molt bé Jonc, se’n podria rallar molt. L’altre dia, qualcú (no sé si era en aquest bloc o al carrer) em deia que, vist que es tractaria d’un govern-gestora, l’alcaldia es pogués repartir entre tots els partits, uns mesos cadascun. És una altra opció. Ara bé, com ja he dit, no és el tema que més em preocupa en aquests moments. Estic d’acord amb Menorquit que governar amb la regidora del PP, amb tot el que l’hem arribada a criticar des de l’oposició, seria de difícil justificació. Arriba a enganxar peces tan diferents com el PSM i UPCM, complicadíssim. El que no tenc tan clar com Menorquit, si ho he entès bé, és que el PP (no na Tònia Gener) no hauria de formar part del futur govern de salvació: el culpable de la situació a l’ajuntament de Ciutadella és el PP i només el PP (que sabien perfectament qui posaven a la llista), per tant, no creus que també, i sobretot, el PP s’ha d’arromangar per intentar aclarir la situació?
    D’altra banda, no crec que el PSM balli al so de ningú. Des del primer moment, hem dit el mateix i no hem canviat de parer per res. I, sobretot, encara no hem començat a parlar de les bases del futur govern alternatiu. Per tant, de música i balls, encara n’hi ha per estona. I ja veurem qui duu el so i qui balla. Com sempre, calma i tranquil·litat.

  26. Matilde de la Mole Escrit el 06 nov. 2008 a les 11:59

    Si una cosa tinc clara en tot aquest culebrot que estem vivint a Ciutadella és que el PSM, de moment, ha seguit una línia coherent i, sobre tot, contínuament donada a conèixer als ciutadans. Fins i tot els que discrepen amb allò que el PSM ha anat dient i proposant no poden negar que ho saben.
    Ben lluny d’això, els canvis erràtics del PSOE ens desvetllen un partit que es batega amb un objectiu inconfessat -la batllia sigui com sigui- i que adequa, enmotlla, pasta el seu discurs polític en funció d’aquest únic objectiu sense importar-los entrar en freqüents contradiccions, dient blanc on ahir deia negre. El cas de la seva positura respecte a na Gener és paradigmàtic: ahir la rebutjàven per complíce del desgavell i anatemitzaven qualsevol solució que comptés amb ella, avui estan disposats a anar-hi de bracet a un govern de concentració. La conversió miraculosa, digna d’un camí de damasc, es produí quan na Gener els hi oferí la batllia. Sobren comentaris.

    En algunes temes, però, coincidesc amb Menorquit. Ha arribat l’hora que el PSM torni a posar damunt la taula el seu plec de condicions, per a mi haurien de seguir el següent esquema:

    1. Signar moció de censura, sense contrapartides, només sigui per dignitat política i amb la línia inicial i continuada de la il·legitimitat moral dels trànsfugues.
    2. Condicionar la possible entrada a un govern a que en aquest no hi figuri, ni poc ni molt, na Gener. Això passa per la seva dimissió i substitució per un altre pepero, o perquè resti fora del govern.
    3. Compromís d’un estudi econòmic a fons de les finances municipals i tramesa immediata als jutjats de qualsevol iregularitat (inclosos els que pogueren ser partícips o complíces na Gener -cinc anys governant- o en Triay -un any governant-.
    4. Establiment de punts clars de govern on s’han d’acceptar satisfactóriament si no íntegrament, les premisses ideològiques irenunciables del PSM sobre llengua, cultura, regeneració democràtica, suport a les barriades, etc.
    5. L’alcaldia no ha de ser problema, però que es passin a comissió de govern i a plenari totes les competències del batllia que sigui possible. Alhora que hi ha d’haver compromís que qualsevol actuació del batlle -o batllessa- ha de ser validada per la resta de membres del govern municipal.

    Podria seguir, però sens dubtes molt del que ara he escrit ja s’ha dit a aquesta efervescent àgora salordiana i no cal reiterar-ho.

    Però els dies passen i comença a haver-hi una fortor excessiva, si fem cas de Larkin:

    “Sóc conscient que els dies passen més ràpid que abans
    que el seu aroma és diferent. I que quan queden ja enrere
    assemblen enrunats”.

    Llavors, bona gent del PSM, no espereu a que ens rodegin les runes, no espereu a que l’aroma torni ferum..llenceu una proposta i si no l’accepten llavors…que assumeixin el càstic dels déus: que governin PSOE-UPCM-PP sols o deixin comandant els faunes de la il·legalitat. En tot cas ” el destí no obliga a qui gosen lluitar contra els déus”. En sou capaços.

  27. Joan Escrit el 06 nov. 2008 a les 12:34

    Trob que li diuen Tabeo
    -aquest mos vol comandar-
    açò és un catxondeo
    i en Camps s’hi vol apuntar,
    el PSM l’ha de subvencionar
    i així podran fer un bon TBO.

  28. albert Escrit el 06 nov. 2008 a les 19:12

    Seria bo començar a saber quins són els punts programàtics que el PSM posa damunt la taula. Els irrenunciables i els renunciables. I les condicions per a conformar govern. PROGRAMA, PROGRAMA, PROGRAMA. “El tema de la batlia no és el que més em preocupa”. Però de moment no xerrau d’altra cosa… Amb nom i llinatges, hi xerres, Maite; però clar, el que és clar i sobre el que dius que vols xerrar… no gaire.

  29. Maite Salord Escrit el 06 nov. 2008 a les 19:40

    Saps què passa, Albert, que els punts programàtics els posarem damunt la taula quan ens trobem per rallar del futur govern amb la resta de partits. No crec que sigui seriós llançar-los a través d’aquest bloc ni a través de la premsa, si el que volem és, realment, arribar a tenir un debat seriós amb la resta de formacions polítiques. No és l’espai adequat ni el moment. Supòs que ho entens. I sí, s’ha rallat de l’alcaldia però, també, de molts altres temes i molt més importants, al meu parer. En qualsevol cas, el tema de l’alcaldia no l’ha tret el PSM i, en canvi, abans, n’han rallat la resta de partits.
    Salut!

  30. albert Escrit el 06 nov. 2008 a les 19:58

    D’acord! Però tanta espera sense fets comença a ser un tedi estil Tot esperant Godot. Ja m’enteneu… vam si finalment en Godot serà en Brondo…

  31. Matilde de la Mole Escrit el 06 nov. 2008 a les 22:02

    Pot ser Becket sí és una bona referència literària per exemplificar tot el que està passant, però a mi em sona més a Ionesco -i seguim dins el teatre de l’absurd-. l’univers incoherent de “La cantant calba” en seria una bona mostra. O pot ser seria millor recórrer a Pirandello, de fet els sis personatges a la recerca d’un autor són fàcilment identificables dins aquesta tragricomèdia que avui per avui és Ciutadella. La diferència que ells cerquen una altra cosa, i xerren, parlen, rallen….molt, sense dir res.

  32. Menorquit Escrit el 06 nov. 2008 a les 22:57

    És ben curiós veure que hi ha gent que està tant nervisosa. Ara resulta que que na Maite ha de llançar el programa ja. Mouen i remouen un govern de concentració, de salvació, i resulta que ara qualcú es dóna compta que no es pot tirar endavant sense la paraula del PSM, i és clar, ara presses per saber que vol el PSM. HI ha desesperació a les altres files per desbancar als ‘brondos’, però i després què? I aquest després què s’ha de parlar abans de la moció de censura, no després… i que basti. A mi el que em preocupa, sincerament, és si el PSM votarà a favor de què el PP (o Tonyi Gener) entri al govern.
    Pens que na Matilde ha donat unes quantes idees de cap on pot anar la negociació, tot i que na Maite ho vol parlar amb tots.
    .
    Maite: em demanes, si no ho entès malament, que “no creus que també, i sobretot, el PP s’ha d’arromangar per intentar aclarir la situació?”.
    La meva resposta és que el PP ha donat una passa important quan ha demanat l’acte als regidors fugitius; ha pres les mesures de rebaixar els sous i ha mostrat la voluntat de desvincular-se dels dissidents. Un primer gest de sanajament existeix. D’acord, i és una passa. Però el sanejament del PP després de 5 anys de desgavell no es dur a terme amb dos titulars de premsa i en dos toquets d’espatla a la fins ara oposició. No.
    .
    Pensa, Maite, que no basta, almanco per mi, que Vinent i la nova junta tengui aquestes bones intencions en pocs dies. ‘Fan l’aleta’ perquè només volen fer fora els ‘brondos’ i tenir una branca al nou Govern: objectiu sanejar la imatge tacada de Gener i regenerar-se amb els nous socis de govern.
    .
    Maite, el PP és ara mateix una fossa sèptica i hi resta molta feina fer fer-la neta: Cartes falses suplentant indentitats; un Tadeo que cada vegada que ralla la caga (amb perdó); un regidor de Maó que diu el que diu i qui surt a atacar-lo en en Triay i no la Junta del PP; un grup, diga-li ‘avel·linista’, que no dóna la batalla per perduda i amb molts compromisos pendents que no poden acpomplir ara…. etc.. etc..En definitiva, un PP trabucat de dalt a baix i amb arpades. Un PP que la seva primera missió ha de ser regenerar i dignificar el partit, abans de parlar de les institucions. L’hauríem de tenir en compte? Primer que es dutxin.
    .
    Per tant, crec que pensar que ells s’han d’arromangar per intentar aclarir la situació és ara mateix una ingenuïtat. Primer hem de veure un informe de sanitat on digui que la fossa del PP ja no és tòxica i que hi corre l’aigua neta, potable, i sense ‘nitrats’. I açò no són dos dies ni dues frases polides davant la cutadania. És molt més temps.
    .
    Vaig embalat. Més coses.
    Quan es diu que el PP ha estat el partit més votat i ha d’estar en el Govern, no em val. Va ser el més votat en unes circumstàncies normals (electoralment parlant). Ara han passat coses greus i no veig extrapolables els resultats de les darreres eleccions a la situació actual. Perquè ningú pot garantir ara mateix que davant unes eleccions els resultats serien els mateixos. La culpa d’aquests fets greus: els dissidents i el PP que els va presentar. Que assumeixin responsabilitats. La revàlida a la seva feina i confiança seran les properes eleccions, no les anteriors.
    .
    La realitat actual, vigent i jurídica ens diu que el PP té un regidor. I amb un regidor no està en condicions d’exigir res, més quan no decanta cap situació. Diferent a Joan Triay. La realitat és que la moció de censura i un nou govern són possibles sense el PP o na Gener. Per tant existeixen eines legals per produir els canvis que desitgen els partits d’esquerra i UPCM. Repetesc: es donen eines legals per canviar la situació sense el PP i na Gener.
    .
    Veig o intuesc que vos preocupa quin càrrec tindria na Gener al nou govern. Pens que d’açò no se n’hauria ni de parlar. I sí quan hi hagi nou govern els dissidents dimiteixen? Saps, Maite, la que es pot armar en contra del nou govern? I si no pugen tots els següents de la llista? Saps que llavors el PP pot triar gent del carrer per pujar a dalt l’Ajuntament? I creies que seria moralment correcte que un ciutadà que no s’ha presentat a unes eleccions sigui regidor? Si fos així, la jugada al PP li hauria sortit rodona. S’haurien rehabilitat, tornarien a agafar força per a les properes eleccions. Repetesc, la culpa del succeït és seva i la revàlida que tenen és a les properes eleccions. La política ha de maldar de tenir bones formes i gent sensata i digne, però també és un joc d’estrategies. Clar està que si pugen els nous i s’hi ajunta en Joan Triay ho podeu passar malament. I aquest pot ser el risc que tenguin els partits del nou govern sobre la fidelitat de Triay.
    Per acabar, el PP el que ha d’intentar primer és aclarir el seu partit, no l’Ajuntament, perquè ara mateix no estan preparats i ja hem vist que han fet Dalt la Sala. Per llei, sou l’alternativa, si en Triay ho vol. Per açò, ell ha de tenir la paraula per canviar l’actual govern sense na Gener.
    .
    Per altra banda, votar la moció de censura i no entrar al Govern que vol dir? Que governaran UPCM-PSOE-PPGener. En temes culturals podrieu quedar tots sols; amb urbananístics també, en governació també. I els dissidents diuen defensar el programa amb el que es van presentar!! i Si són els nous Peperos, ja veuràs el PP i en Triay que faran. Però que no coneixeu el PSOE. Si a tot per la cadira.
    Salut i bona nit.

  33. Menorquit Escrit el 06 nov. 2008 a les 23:14

    Una cosa més. Entenc perfectament que el PSM, les seves bases, puguin rebutjar un acord de govern amb UPCM (o Joan Triay, que es el mateix per molt que digui que són un partit) perquè són ideologies situades a les antípodes. Hi estaria totalment d’acord. És raonable. Però, així, el PSM donaria el seu vot de censura perquè governi un UPCM-Joan Triay que està a les antípodes? Contradictori, no? O sigui, no volem governar amb ell però el votam perquè governi. No…no…. ho acab d’entendre del tot.

  34. Pere Escrit el 06 nov. 2008 a les 23:43

    Em pens que m’he perdut moltes coses. Anem a pams.
    Maite em preocupa molt menys que el PSM governi amb PP i UPCM, que la gentussa que hi ha ara governir, açò per descomptat.
    Matilde de la Mole dius que tú tens el mateix dret de dubtar de la meva paraula, que jo de critica. Jo no dubt de la teva paraula, no tenc perquè dubtar, malgrat no et conegui, açò es un bloc per expressar les opinions (crec). Puc estar o no d’acord amb les teves opinions, però no dubt que són opinions certes (amb el sentit de que tú les creus), i que el que dius ho creus de debó i el que afirmés es ver.
    Matilde en él llenguatge polític no és el mateix “no estem tancats a donar-li suport”, a que “li donarem suport”, i si el PSM fa tants de mesos que ho deia perquè convoca una roda de premsa per reafirmar-ho?, em pensava que les rodes de premsa eren per dir alguna novetat?
    En menorquit devia tenir raó pel tema de les mocions de censura, lo de les lleis per mi és molt complicat, i tal vegada només en vaig fixar en un apartat. La proposta teva d’un Govern Nerer (PSOE,PSM i UPCM), m’encanta (m’agradaria més un d’esquerres evidentment). Però hi ha un problema i a un d’aquests 11 regidors que no ho vol. Com ho feim? L’obligam a formar part?, o no l’acceptam? I repeteix quina opció preferiu que ningú m’ha contestat, un govern de concentració o un govern den Brondo. O l’altra opció que és la que no descarta el PSM, un govern PSOE-PP-UPCM. Crec que el PSM ha de formar part d’aquest govern per contrarrestar les polítiques dretanes (PP-UPCM) i les de centre camuflat d’esquerre del PSOE (una idea aquesta darrera que no és nova si repaseu els meus escrits aquí, ho dic per demostrar que no tenc res a veure amb el PSOE, i que no els he votat mai, i us prometro que no ho faré mai, encara que dubteu de la meva paraula)
    Sobre les condicions de na Matilde les trobo molt encertades, i molt argumentades i pensades. Estaria bé la idea, sempre clar sense estar tancat a res. M’agrada lo de fer fora a na Gener, però no sé si ho acceptarien. Però està bé. Si us fixeu tot és un joc d’estratègia, el PSOE insinua que vol la batlia, després surt el PP que si un any, que el PP-Ciutadella que no és ben bé així, Tot són gestos, estratègia per començar les negociacions. Açò es la política (quan hi ha pactes), i ja ha començat la partida, i jo només venc a dir que és hora que el PSM hi entri. A jo m’agradaria.
    Menorquit tampoc pretenguis que el sanejament del PP es faci amb dos dies (o dos mesos), les coses en política sempre van més poc a poc. El PP s’acabarà netejant. No té més remei, sino morirà. La veritat a jo ja em va bé que es passeji brut, més temps a l’oposició,…

  35. Menorquit Escrit el 07 nov. 2008 a les 0:03

    Bona nit Pere.
    Crec que no m’has entès prou bé.Precisament el que jo dic es que el PP ha de tardar un bon temps per regenerar-se. He escrit i ho repetesc: “El sanejament del PP després de 5 anys de desgavell no es dur a terme amb dos titulars de premsa i en dos toquets d’espatla a la fins ara oposició. No.”.
    “…no basta, almanco per mi, que Vinent i la nova junta tengui aquestes bones intencions en pocs dies”.
    Estic d’acord amb tu que ara és un momnet de molta esrtategia.
    Demanes si un govern de Brondo o un de concentració. Que no hi ha més alternatives trobes? He proposat un Govern Nerer, i tu mateix dius que t’encanta. Dius: i sí en Triay no hi està d’acord? Idò hi haurà Brondo més estona per culpa d’en Triay. I tranquils. És que només s’ha de fer el que diu en Triay? Que no ho entens, Pere, que no sempre pot conduir les coses aquest senyor? El merder no la muntat el PSM, sols ha de colaborar a millorar-lo, però, si els altres no volen, bones tardes!!
    El PP s’acabarà netejant-se. Sí, supòs que sí, per tant ara no pot jugar. perquè ha de jugar qui estuigui net i ells encara no hi estan.
    Amb seny i coherència, “Yes, we can”.
    Salut.

  36. Pere Escrit el 07 nov. 2008 a les 0:33

    D’acord no tot ho ha de conduir en Triay, de fet o hauria de pintar res. Només vull dir que si el PSM té la possibilitat de llevar en Brondo que el llevi. Com a votant del PSM tampoc no em sabria greu que quedés fora del govern. L’únic que vull es que l’equip den Brondo sen vagi. Tant s’hem fa a quin preu. Si de mi depengués, estaria disposat a tot inclós governar amb na Gener o fins i tot queda a l’oposició. Jo només vull que s’en vegin.
    Bona nit, i fins dèmà, si pot ser.

  37. Kintet Escrit el 07 nov. 2008 a les 13:50

    No cines (o un cine que no és un cine), no teatres, no auditoris (o un auditori que no és un auditori), no casal jove, no sales de concerts, ni tapades ni destapades, ni tan sols aparcaments subterranis, i ara… s’auditori Joan Pons… tampoc…
    Prou n’hi hagi de Brondos, per favor, que algú faci cosa per Ciutadella! Què fa falta, perquè surtin d’allà? Un grup radical anti-trànsfugues?

  38. Vic Escrit el 07 nov. 2008 a les 14:05

    Kintet, crec que en relació amb s’auditori Joan Pons s’hauria de demanar explicacions a na Gener. Com és que volia fer un projecte tan ambiciós i tan costós?

  39. Matilde de la Mole Escrit el 08 nov. 2008 a les 10:37

    Tranquilitat. No serveix de res anar amb presses, ni és, per a mi lícit, pressionar al PSM perquè vagi al pas que volen marcar-los els altres. En un comentari anterior vaig fer una sèrie de propostes, però ara veig com s’ha desfermat un frenesí d’exigències que molta por em fa respongui a interessos que per res tenen que veure amb les necessitats dels ciutadellencs, sinó més aviat a les frisseres d’altres forces polítiques per amarrar cadira.

    Vull veure fora els trànsfugues, però no a qualsevol preu. Preferesc mil vegades que segueixin governant els nou brondos abans que el PSM perdi la seva ànima en el procés. Aixi de clar.

    Bona gent del PSM, faceu el que hagueu de fer, al vostre ritme, sota els vostres paràmetres,a partir de les vostres conviccions… que ni els udols de la ultradreta, ni la bavera delerosa dels psoecialistes, ni les arengues aparentment invocadores de la regeneració però que amaguen barroerament la frissança concupiscent d’un PSOE a tocar de la histèria, us trenquin el vostre full de ruta. Les pressions són dures, ho sé, ho he denunciat aquí mateix..però encara hi manca molta aigua per foradar la pedra.

    Bona gent del PSM, faceu el que hagueu de fer, però recordeu sempre la sentència de Sèneca “Allò que les lleis no prohibeixien, ho pot prohibir la pròpia honestetat”.

    Feis fora els trànsfugues si podeu, però no a costa de crear un govern sense principis ni honestedat unit només pel ciment del poder. Deixarieu de ser el PSM, i llavors hi hauriem perdut tots.
    Penseu que ara els quintacolumnistes, incitats, coordinats i entrenats pels gurús melòmans ansiosos d’influència es disfressen de companys amb bona voluntat per fer-vos caure en els mateixos paranys que fa mesos us preparen. Ara són més insidiosos i emmascaren millor la seva manca absoluta de dignitat, però pretenen el de sempre: convertir-vos en titelles sense voluntat de la desesperació psoecialista pel poder, perquè, i seguint amb Sèneca “la mentida s’ajuda d’allò que és cert per atacar la veritat”.

    Bona gent del PSM, aneu bé, segui així.

  40. Menorquit Escrit el 08 nov. 2008 a les 18:29

    Quanta pau i seny poses sempre, Matilde de la Mole, entremig d’aquesta plaça quan les opinions són de tot color i regalimen les passions de molta gent que no vol que el PSM s’equivoqui. Hi veig molta gent al costat del PSM i no es volen sentir decebuts. És ben cert que serà el PSM qui tindrà la darrera paraula sobre l’afer, però pens que a na Maite i al PSM li serveixen com més idees i cometaris hi deixem aquí. Crec que sempre es bo saber l’opinió de la gent, i en especial la més propera ideològicament.
    Jo també voldria que el PSM decidís el millor per a la seva gent i el millor per a Ciutadella.
    Imitaré a Matilde de la Mole amb les frases que acostuma a deixar per rematar al final els seus comentaris. Si ella cita a Sèneca, jo ho faré amb Plató: “Allà on el comandament és cobejat i disputat no hi pot haver bon govern ni regnarà la concòrdia”. Crec que si escau molt bé a la situació ciutadellenca.
    Descansau.

  41. Maite Salord Escrit el 09 nov. 2008 a les 18:50

    Acab d’arribar del País Valencià, de la XXV Trobada d’escriptors gallecs, bascos i catalans (Galeusca), i veig que, com sempre, he deixat la plaça en bones mans. Té raó en Menorquit quan diu que m’agraden molt i em serveixen molt els comentaris que deixau. Entenc que hi hagi qui vulgui que capgirem la situació política de l’ajuntament de Ciutadella però, com diu na Matilde, no pot ser a qualsevol preu. És per això que hem demanat prudència i que no es comenci a parlar d’alcaldies com si la moció de censura fos ja un fet quan encara ni ens hem assegur a fixar les bases d’un futur govern alternatiu. La roda de premsa que vam fer, Pere, potser és repetitiva en certs aspectes però estaràs d’acord que, com a mínim, ha servit per: 1) evidenciar que no anam baratant d’idea segons d’on bufa el vent; 2) és fonamental per al PSM saber quins seran els fonaments del futur govern per decidir si hi entram o no; 3) que la resta de partits no doni res per fet perquè, i així ho hem demostrat fins ara, tenim criteri propi i el sabem defensar molt bé.
    Per tant, tranquil·litat. Descansarem i pensarem en les paraules, assenyades, de Sèneca i Plató.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari