Maite Salord

Escriptora

Instruccions d’ús

A la vista de com ha anat en aquest bloc darrerament, he decidit imposar noves normes. M’ha costat molt arribar a aquest punt, però, després de tot el que ha passat, m’hi veig obligada. Són aquestes:

1- Per evitar problemes polítics, només penjaré entrades literàries. És un sacrifici que faig perquè ningú pugui emprar aquest espai per intentar posar dificultats al pacte PSOE-PSM que governa l’ajuntament de Ciutadella i pel qual tant hem lluitat. Després de mesos d’espera, a la fi, ara que ja hi som, no seré jo qui faciliti la feina als boicotejadors. Només hi faltaria. La lleialtat política per davant de tot.

2- Per tal d’evitar que pugueu emprar les entrades literàries per deixar la vostra opinió sobre temes que no vénen al cas -cosa que, tot sigui dit, acostumau a fer-, moderaré els comentaris. Així, jo, i  només jo, decidiré quins penj i quins no. Sé que d’això se’n diu censura però heu d’admetre que aquesta actuació està més que justificada. Veure la meva innocent i estimada família rebolcada dins el fang és una cosa per la qual no estic disposada a tornar a passar. Fa dos dies que no dorm i comença a afectar-me psicològicament.

3- He d’admetre que aquest bloc m’ha fuit de les mans. On s’és vist que, fins i tot, els periodistes l’emprin per fer els seus articles? I, a més, sense dignar-se a posar ni una miserable publicitat en aquest espai que m’ajudi a mantenir-lo. Perquè val doblers, mantenir aquesta plaça oberta, no sé si ho sabíeu. I no estic disposada a facilitar-los notícies i sermons dominicals si no hi ha res a canvi. Ara bé, sí que estic disposada a escoltar ofertes. Només així, potser, encara faré qualque entradeta política d’aquelles sucoses. D’aquelles que duen molta coa.

4- Finalment, he decidit vetar de forma immediata Matilde de la Mole. He estat repassant els seus comentaris i pens que em fa ombra: és més culta i més llegida que jo i, a més, desperta passions. Aquí, la vedette del bloc som jo. Amb les hores que hi dedic, ve ella, fa dos comentaris enginyosos, i tothom a riure-li les gràcies. No és just.

5- Aquestes són, idò, les noves instruccions d’ús d’aquest bloc. Unes instruccions d’ús que començaran a ser vigents des d’avui mateix, dia 1 d’abril, el dia que els “illencs” -en record d’un gloriós (com a mínim, literari) passat sota domini britànic- ens dedicam a enganar el personal. Perdonau els possibles ensurts -o alegries, que de tot hi deu haver hagut- que us hagi donat!

69 comentaris a “Instruccions d’ús”

 1. Ignasi Escrit el 01 abr. 2009 a les 17:39

  Molt bona aquesta, jo flipava amb colors, pensava que t’havien abduït els E.T. o alguna secta seudo religiosa o política. 10 punts pel dia d’1 d’abril.

 2. Guillem Benejam Escrit el 01 abr. 2009 a les 18:01

  OSTRES!, és el que he dit quan he acabat de llegir-ho tot. On s’és vist poder tenir tan d’enginy per fer passar una broma com aquesta? He pensat que seria la cara més emprenyada de na Maite, i m’ho he cregut del tot.

  La millor entrada de totes les que he vist aquí publicades! La meva broma no crec que sigui tan creïble…

 3. Adrià Pons Escrit el 01 abr. 2009 a les 18:04

  Ostres! Mira que duc tot es dia anat viu que ningú me la coli a sa innocentada! Però aquesta me l’he ben menjat!

 4. j. podrit Escrit el 01 abr. 2009 a les 18:15

  Si escric que és una pena que no sia ver, i que fins al punt 4 botava d’alegria a la cadira, la meva resposta també serà un engany?

 5. Nom Necessari Escrit el 01 abr. 2009 a les 18:44

  Maite, jo m’ho estava bevent tot fins que he arribat a la referència que has fet de na Matilde, …bé, lo de que no dormies tampoc no m’ho empassava però t’aceptava el comentari com excusa. Però dona, el comentari que has fet de na Matilde sí què és massa fort, després de llegir-lo sí que me posat a riure… més intel•ligent que tu, potser, però de sentit d’humor li dones deu voltes. Enhorabona per l’acudit Maite, molt bo.

 6. Ona Escrit el 01 abr. 2009 a les 18:44

  Riure és el millor!. Jo encara ho estic fent!

 7. gavineta Escrit el 01 abr. 2009 a les 19:05

  Ja ho diuen que el poder canvia les persones, i les corromp. Que poc temps has tardat en tornar-te una estirada Maite… Ja no se’n salva ningú. Segur que d’aquí a poc destaparan un cas teu de corrupció!

  Au, ja em pots censurar sivols.

  (he,he,he,he,he,he,he)

 8. Maite Salord Escrit el 01 abr. 2009 a les 19:14

  Estic malalta, quan veig que us ho heu cregut tot! Aquest és el concepte que teniu de la meva persona? Per favor. El millor de tot: haver-vos fet riure. És el millor que pots fer a la vida. De fet, una mirada irònica damunt les coses -fins i tot les més lletges- és molt saludable. És la meva teràpia i, em podeu creure, funciona. Molt.

 9. Àlmax Escrit el 01 abr. 2009 a les 19:18

  Santa innocència! Jo també hi he caigut de quatre potes… fins al punt quatre no me n’he adonat! Mira que duc tot el dia pensant en quina la faré quan telefoni a mo mare per enganar-la, però ara veig que no podré superar la teua! Enhorabona per l’entrada, Maite, l’has ben endevinada amb aquesta!!!

 10. Matilde de la Mole Escrit el 01 abr. 2009 a les 20:48

  M’ho he begut. Hi he caigut de quatre grapes fins a això de l’ombra. Mai més podrè anar de dona escèptica, trotada, excèntrica i que les veu venir totes !!!. Quina destrossa emocional !. Maite, estimada, no tens preu, ja ho deia Chaplin: “al cap i a la fi tot és un acudit”.
  Enhorabona

 11. Àlmax Escrit el 01 abr. 2009 a les 21:27

  És un consol sentir-se tan acompanyat en sa innocència! Veig que Matilde, fins i tot tu també a vegades vas amb el lliri a la mà! La veritat és que he hagut de tornar a entrar abans d’anar al sobre per veure qui més havia picat i m’ha fet gràcia veure que era na Matilde!

  Maite, no et preocupis pensant que et tenim en mal concepte i pensa que el que deu passar és que tens tanta credibilitat que fins i tot has pogut fer colar això! Quina por, tant de poder, no? 🙂

 12. Talaiòtic Escrit el 01 abr. 2009 a les 21:46

  Ha, ha, ha! Idò jo dec ser més viu i des del primer punt ja he tingut sospites, que s’han confirmat totalment quan he arribat al punt 3… Però reconeix que has tingut temptacions de fer-ho de veritat!! 😀

 13. eugenia Escrit el 01 abr. 2009 a les 21:55

  M’esperava la teva decisió. Tots el polítics sou iguals.
  Et diré també que crec que tot ha estar preparat.
  70 entrades en el darrer comentari no literari és sospitos.
  No sé quan m’en vaig adonar, però no m’ho podia creure desde la primera lletra. Bé, seré sincera quan he llegit allò del sacrifici… ja ja…
  Molt bona nit!

 14. gavineta Escrit el 01 abr. 2009 a les 22:52

  No em puc creure que tanta gent hagi picat! Com a broma està molt bé, però ja el títol era sospitós (en un dia com avui) i en llegir verb “imposar” (a la primera línia del text) ja he sabut de que la cosa no podia anar de ver.

 15. Menorquit Escrit el 01 abr. 2009 a les 23:34

  “Bono!! I aquesta dona s’ha begut l’enteniment!”, he dit tot d’una. Jo he caigut, fins allò de la Matilde de la Mole… “m’he repassat el seus cometnaris”, aquí he dit prou. He mirat la data del teu escrit i efectivament… Però he arribat al punt 4.-
  .
  Des de les porteries a la plaça fins a disfressa de Flautista d’Amelin. Ens dus allò on vols. Hi ha dona per a tot!! Si Senyora. I més amb la clàssica ironia anglesa, de qui mantenim la tradició del dia d’enganar.
  Per molts anys amb el bon humor.

 16. Maite Salord Escrit el 02 abr. 2009 a les 6:48

  Bé, bé. Ahir vespre -i és ben cert- vaig deixar el bloc per anar a rellegir El Prícep, de Maquiavel i. avui dematí, veig que, excepte Talaiòtic, tots heu picat. El nombre de gent que s’ho ha cregut és proporcional a la porqueria que, durant els darrers dies , han tirat damunt la plaça. Bosses i bosses de fems. En circumstàncies normals, aquesta entrada no hauria aguantat ni la primera línia. És per pensar-hi. I, en resposta a Talaiòtic, no sé si he tingut ganes de fer-ho. I, si n’hagués tingut, ha estat més pensant en altres persones que amb mi mateixa. Jo vull mantenir la plaça tal i com ha estat fins ara. Aquí no hi arribaran els fons estatals de ZP. Així que, “com més mar, més vela”. Salut i bon dia.

 17. Avel·lí Escrit el 02 abr. 2009 a les 7:08

  Sóc un lector del teu bloc i creu-me que aquesta per a mi ha estat una de les millors entrades. L’he llegit a través del lector de blocs (com tots els altres blocs al que estic subscrit) i he pensat: açò no pot ésser. Miraré la seva pàgina: el que em consola és que no sóc l’únic al que li has fet el gol. Senzillament, genial.

 18. Silve Escrit el 02 abr. 2009 a les 8:08

  Ahir em van comentar la broma, per tant ja hi he arribat previngut. Llegeixes El Príncep? Aquí tens unes paraules de Maquiavel que potser et poden ajudar en la tasca que ara dus a terme:

  ” Res és més difícil d’emprendre ni més perillós de conduïr que prendre la iniciativa en la introducció d’un nou ordre de coses; perquè la innovació ensopega amb la hostilitat de tots aquells a qui els somreia la situació anterior i només trobarà tebis defensors en aquells que esperen beneficis de la nova.”
  Salut

 19. Ratolí Escrit el 02 abr. 2009 a les 10:26

  Açò es diu un gol per l’esquadra! avui matí quan he començat a llegir sa teua entrada d’ahir els ulls s’em sortien de la cara, jo mateix em deia que no podia ser i alhora pensava, si, si, ho està dient ella mateixa… però quan he arribat al punt 4, aquí si que no! la nostra Matilde no potser vetada! Molt bé, molt bona entrada! que no decaigui el sentit de l’humor…

  Maite, del qui si et lliuraràs durant un temps serà de mi, analitzant els meus escrits segurament t’he fet més mal que bé, i per suposat el que pretenia no era fer-te ni bé ni mal, simplement denunciava obertament el que em semblava no era correcta. (potser no haguessim denunciat l’escandalós cas regidora-marit, no s’haguessin dit tantes mentides sobre na Cristina i na Pilar) Per tant, un temps contemplant des de una balconada com passetjau per la plaça tampoc anirà malament.

  Salut i bon dia!

 20. Maria Escrit el 02 abr. 2009 a les 10:35

  Imposició, censura, vetar na Matilde???!!! No podia ser!! Això no és típic en tu Maite. Tot i trobar-ho molt estrany, he de reconeixer que també he caigut.
  Almenys això ha ajudat a relaxar un poc el personal! no hi ha res millor que una bona xalada de tant en tant.

  Un 10 per la vedette de la plaça!

 21. Ciutadella Escrit el 02 abr. 2009 a les 11:24

  Es sa primera vegada que escric aquí, i açò sí, escriure sempre en menorquí (o dic x si hi ha faltes)

  Maite, realment has pensat que sa millor opció es deixar de fer de professora? pensa-t’ho bé, pensa que lo de professora sempre tindrà futur, s’ajuntament en quan acabeu aquests 3 anys que us queden es pot acabar la teva feina si no surt el teu partit polític. I si el 2012 tu no surts com a regidora que faràs?

  Supos que açò ja ho ets pensat altres vegades i segur una dona intel•ligent com tu tindrà recursos si es dóna es cas que he plantejat.

  Bonu jo només vull comentar-te que com a professora se lo que vals, com a professora de català “xapo” per tu, sincerament.

  Com a escriptora, he llegit “Com una nina russa” (per obligació) i “La mort de l’ànima” (voluntat pròpia), i realment també se te dóna “la mar de bé”, ja que hi som diré que m’ha agradat més sa segona novel•la que sa primera.

  Bonu i després de tot aquet rotllo voldria dir-te que a qui sa li passa pel cap ficar-se en política, fer malbé un currículum com es teu, sa veritat es que no he entenc.

  Dit tot lo dit, et coment que seguiré aquest blog, que m’ha agradat conèixer-te de més a prop.

  Salutacions, d’un ex alumne teu.

  P.D: he hagut d’emprar es corrector des word, jajaja.

 22. L'etranger Escrit el 02 abr. 2009 a les 12:54

  Poisson d’avril

  Què bo. N’és d’enginyosa na Maite. La Plaça Nacionalista té, sens dubte, una reina pels bufons. Amb tot, la meva passió, ho reconec, segueix essent la Matilde de (la) Mole. De ben segur que el seu excés de talent ara serveix per desenvolupar una tasca important dins la colla nacionalista. Però, no obstant, som molts que enyorem el seu posat a primera línia…
  Dit això, sembla que la calma ha esdevingut després de la tempesta dels darrers dies, així que faré bondat. Em fixaré amb la meva estimada Matilde i deixaré els draps bruts per a una millor oportunitat. Potser no farà falta encendre més espurnes. Potser Ratolinet té canvi de torn a la feina i escriu menys infàmies, potser el món es demà un lloc millor…

  L’etranger.

  “El nacionalismo sólo permite afirmaciones y, toda doctrina que descarte la duda, la negación, es una forma de fanatismo y estupidez”.
  Jorge Luis Borges

 23. Quico Escrit el 02 abr. 2009 a les 13:38

  Un altre que s’ho ha cregut.. Ha estat un bon susto llegir que feia dos dies que no dormies!

  Sa veritat és que no faries res de més en restringir segons quins comentaris que no tenen ni cap ni peus, i que només embruten sa plaça.

  Desgraciàdament, a Ciutadella encara hi ha molta gent que es preocupa massa per lo que poden tenir els altres i no ell. En es fons, gent egoïsta i envejosa que aprofiten qualsevol oportunitat per desdignificar sa feina que alguns polítics fan amb bona voluntat.

  Supos que hem de conviure amb açò, i esper que ho aguantis de sa millor manera Maite!

  Salut!

 24. Maite Salord Escrit el 02 abr. 2009 a les 15:43

  Avel·lí, Silve, Maria, Quico, gràcies pels vostres comentaris. No hem de perdre l’humor per res. I, els que em coneixeu personalment, sabeu que això de la ironia és una eina que acostum a emprar molt. És molt útil.
  Capítol a part mereixen els altres comentaris. Començaré per “Ciutadella”. La meva feina continua essent la de professora: ara, tenc un permís per dedicar-me a la política i, quan acabi el meu pas per la política, tornaré al Cardona on em pens jubilar (de “jubileu”) amb alegria. Respecte a embrutar el meu currículum amb això de la política, podries mirar-t’ho al revés: la meva intenció ha estat sempre dignificar la vida política i acabar d’una vegada amb la cantarelal de “tots són iguals”. No és així, en absolut. Per cert, estic contenta que dediquis temps a llegir els llibres de la teva ex-professora!
  “Ratolí”, no crec que hagis de deixar la plaça. Senzillament, i vist el que ha passat, mesurar si val la pena fer segons quins comentaris quan es ralla de tercers. Ara bé, el que és evident és que aquí tothom pot dir i matisar les opinions dels altres. En aquest sentit, són excel·lents els dos comentaris -assenyats i rotunds- de les dues persones al·ludides per “L’etranger”. Un personatge, aquest, que diria que respira enveja per tots els porus de la pell. Un personatge creat, només, com ell mateix confirma, per fer de contrapunt de Matilde de la Mole, de qui ja té ben clara la identitat: un nacionalista que no és a primera línia! Estic impacient per veure per on van els teus comentaris. De moment, entre ells, hi ha unes contradiccions tan evidents que voldré veure com les resols: vas admetre que tot el que havies dit era per deixar en evidència -des d’algun partit de l’oposició, se suposa- el pacte PSOE-PSM i, avui, tornes a parlar de les “infàmies” de Ratolí. Tens un paper ben difícil, a l’obra. I, per acabar, la “reina” de la plaça et demana que respectis els seus visitants. És el mínim que pots fer si tu pretens continuar venint per aquí de visita.

 25. Matilde de la Mole Escrit el 02 abr. 2009 a les 16:02

  Gràcies els déus, el bon humor no m’abandona. Les passions que en mi es centren em tenen al setè cel. La plaça resta oberta i això és el que importa. Ratolí, no te’n vagis lluny, que a mi m’agrada més la raixa que el seny…i tant tu com jo sabem esperonar les paraules.
  Sent que ahir va començar un nou any a la plaça. Als provocadors se’ls hi han d’oferir els fruits de la indiferència.
  Per la meva part, estic embolcallada de bon propòsits, fins i tot ara que, ridículament, m’atribueixen “tasques importants”. N’hi ha per riure i és el que faig. Al cap i a la fi, ja ho deia el meu Goethe: “Res hi ha que mostri més el caràcter d’un home que allò de què se’n riu”.
  Aixi que rialla i indiferència, i si per la plaça s’hi passegen escurçons tant dóna, posant-los a la trista testa un barret de pallasso tot solucionat. Massa críptica?. Pot ser. Però, estimats, com deia Rivarol, “el menyspreu ha d’ésser el més misteriós dels nostres sentiments”.

 26. Menorquit Escrit el 02 abr. 2009 a les 23:47

  “Ciutadella”, Açò ‘d’escriure en menorquí’ m’ha fet gràcia´, i ho dius per si hi ha faltes! Què vols dir, que el menorquí admet faltes?. Si el teu gentilici concorda amb el teu nou serà “sa teua” no “la teva”; tampoc el pronom “us” seria massa nostrat (vos); el verb “és” dur accets, l’article masculí no (es); l’article neutre “lo” no és correcte. (Em corregiràs, Maite. No puc donar lliçons, jo en faig moltes de faltes)
  .
  No em facis massa cas “Ciuadella” és broma! M’ha fet gràcia perquè he pensat que açò complicaria més les coses als metges. Ho sabràs, no? Se’n volen anar perquè han de conèixer el català per exercir de metges. El més curiós és que, potser, marxaran a un altra país i no hi posaran cap inconvenient en excercir la seva professió en la llengua d’aquell país… Però a Menorca, “Examen de catalán, bueno y este gobierno de qué va, por favor, a mi, un médico respetable, me haran aprender ahora su lengua vernácula, vamos”. I la tira de subordinats i submissos menorquins: “Claro, doctor, no hay derecho a esto”…
  .
  Hem d’avantposar la qualitat d’un metge a la llengua? diuen alguns b…. O és que els metges que saben i parlen català no tenen qualitat?
  .
  Si vivim…així, com morirem?
  .
  “…No som dignes del do d’haver estat menorquins” (Ponç Pons)

 27. Menorquit Escrit el 02 abr. 2009 a les 23:58

  Ah! i a ells, els metges que no coneixen el català, els farem un decret especial: “Exento de examinarse: por haber demostrado sobradamente su simpatía con el paciente y, por supuesto, por su enorme calidad en el ejercicio de la medicina en nuestras Islas Baleares”.
  .
  I áçò que només el 0’7 per cent de la població menorquina no entén el català.

 28. eugenia Escrit el 03 abr. 2009 a les 1:29

  Ja que surt el tema del català a la sanitat vull donar la meva opinió.
  Soc castellano-parlant, tinc el nivel B de català i ara estic a la Escola d’Adults per treure’m el C. També vaig estudiar anglès fins el tercer any a la Escola d’Idiomes i durant tota la secundaria fins al COU.
  Ja quan feia el nivel B de català me n’adonava que gramaticalment era “fàcil” però el rallar, era una altra cosa, amb el anglès em passava el mateix.
  Intent rallar en català-menorquin a les botigues, en el treball, per telèfon… la majoria de la gent em contesta en castellà.
  Treballo en el Ibsalut i amb metges castellano-parlants i catalano-parlants, molt pocs dels primers si entenen el català exigeixen al pacients que parlin en castellà.
  Tinc companys/as que són menorquins i treure’s el nivel B de català, els pot costar 2 anys o tres. Però als usuaris evidentment els parlen en català.
  Crec que la normalitzaciò lingüistica no la dóna el nivel A, B, o C. és questiò de cultura i de respecte.
  I com treballadora i usuaria de la sanitat pública desig mès qualitat en les prestacions, menys llistes d’espera, més sentit comú, menys burocràcia.
  I per finalitzar, en medicina hi ha el llenguatge del cos, de l’exploraciò, (tant de bo no es perdi) i moltes vegades les paraules, en castellà o en català, són una petita part del tot.
  En castellà aquest comentari hagués estat més extens i segurament amb millors explicacions.
  El personal sanitari no és el sindicat, com tampoc és l’edifici per molt nou que sigui.
  Estic interessada en estudiar l’àrab, algú en pot recomenar alguna adressa, o en qui puc contactar?
  Salut!! (valga la redundància).

 29. L'etranger Escrit el 03 abr. 2009 a les 11:15

  Avui canvio d’escenari. M’apunto a dir la meva sobre la polèmica de moda. Català versus Castella a la medecina pública. Un tema fascinant per abordar a la Plaça Nacionalista. De ben segur encetarà les passions de certs personatges de la colla… però anem per feina. Certament, crec que un metge ha de conèixer els idiomes oficials de la terra on exerceix. Però com també qualsevol metge menorquí hauria de saber expressar-se i escriure correctament en castellà. I això moltes vegades no passa. El greuja d’ aquest debat és que aquells que volen imposar la “justicia” lingüística no accepten el principi de reciprocitat. La discriminació es fàcil de resoldre: certificar els coneixements de ambdues llengües oficials.

  Ara bé. Com que no és factible que s’ arribi al ideal esmentat abans. Per què llavors la colla nacionalista no deixa, per una vegada, les essències i es fa pragmàtica i humana. Ningú pot negar que Menorca pateix un dèficit de professionals de la medecina. Succeïts recents ho fan palès. La exigència de voler imposar el català dificultarà encara més que per un professional sigui atractiu venir a Menorca a desenvolupar la seva tasca. A més de patir la insularitat haurà d’ aprendre un idioma que l’és aliè. Una sanitat amb dèficit no es pot permetre perdre professionals per qüestions com l’ idioma que parla el metge. Si un doctor cura en català fantàstic. Es farà, certament, més simpàtic pel nacionalista. I després podem quedar i anar a fer unes birres plegats i tot. Però, per favor, tingueu un poc de seny. Voleu dir qualsevol de vosaltres que si un dia patiu una malaltia greu no voldreu ser tractats per un metge si no coneix el català. El dilema potser és aquest: o metge en castellà o no hi ha metge. Què farem llavors? Per això millors que la imposició és la bonificació. Una productivitat al metge que acrediti el coneixement del català. Una bonificació… però deixem millor de jugar amb la salut.

  “La utopía frente a la necesidad es puro engaño” (Nietzsche)

  L’etranger

 30. Menorquit Escrit el 03 abr. 2009 a les 14:53

  Etranger:
  Si em permets puntualitzar-te, m’agradaria comentar algunes coses:
  .
  1.- Dir-te que el teu darrer escrit convida més al debat que a la crispació, com no han fet altres comentaris teus aquí.
  .
  2.- Tot i així, útilitzes el terme “Plaça Nacionalista” o “Colla nacionalista” en to despectiu. Pensa, a més, que el terme ‘nacionalista’ és perfectament aplicable a l’espanyolisme; el que oprimeix, a diferència de l’altre que contrarresta aquest i s’anomena “alliberador”. A aquesta plaça hi ha gent no nacionalista; un exemple, tu mateix. (O tal vegada sí, si ets de l’altra nacionalisme)
  .
  3.- Que un metge menorquí hauria de saber expressar-se i escriure correctament en castellà, hi estic totalement d’acord; açò no justifica que no es pugui demanar des de l’Adminsitració que els treballadors de les Illes tenguin coneixements bàsics del català. Pensa que la mesura lingüística a aplicar no només és als professionals castellanoparlants, sinó a tots, també els illencs. Aquí no es discrimina ningú.
  .
  4.- No és cert que “aquells que volen imposar la “justicia” lingüística no accepten el principi de reciprocitat”, con dius. Així com, per llei, tenim el dret i el deure de conèxer el castellà, és de lògica que a un territori en dues llengües oficials, es demani, als professionals que exercesquin en públic, el coneixement de les dues. (dic el coneixement, no que el parlin correctament. El que no té sentit a aquestes alçades és que un doctor, o qualsevol altre professional, et digui que li rallis en castellà, perquè no t’entén).
  .
  5.- Totalment d’acord en allò que dius que “La discriminació es fàcil de resoldre: certificar els coneixements d’ambdues llengües oficials”. El castellà ja estaria acreditat per a tots els que han cursat estudis secundaris, (i el professionals amb carrera, els tenen), ara, com dius, correspon aplicar-ho al català, que és el que es pretén. I et repetesc, a tots, el castellanoparlants i als catalanoparlants, per tant la normativa pretén fer el que tu mateix dius.
  .
  6.- El per què la “colla nacionalista no deixa, per una vegada, les essències i es fa pragmàtica i humana”. Fàcil:
  a) Perquè si abandona l’essència, deixa de ser ella mateixa.
  b) Pragmàtica ja ho és. Podem demanar pragmatisme a la gent “no nacionalista” i que sigui capaç d’entendre la realitat social, cultural, lingüística i històrica de Menorca? O hem de combragar amb la llengua, cultura i història que des d’uns altres interesos venen imposant des de fa segles?
  .
  7.- Demanes a la “colla” que sigui pragmàtica i humana. Potser, vols dir que a la gent que anomenes “Colla nacionalista” no és humana? És un poc fort, no ho trobes?
  .
  8.- El decret del coneixement del català del que parles, no diu ni promou que la gent es negui a ser atesa per un metge castellanoparlant. No tornis a manipular les coses. Diu que tenguin coneixements de català. Res més.
  .
  9.- Atorgar un plus de productivitat (bonificació) al metge que acrediti coneixements de català és una insensatesa. A més d’il•legal, conèixer una llengua no és una producció, és una condició per al millor servei a la gent d’una terra que té com a pròpia i majoritària aquest idioma. No volem bon servei? Aquest no és gens difícil. A més, aquesta mesura tornaria a treure els metges castellanoparlats al carrer per ser discriminats, i aquesta vegada amb raó. O potser, per voler cobrar el plus, acceptarien després reciclar-se i examinar-se?
  .
  10.- La llengua no ha jugat mai amb la salut. Però deixem de jugar amb la salut de la llengua.
  .
  El comentari d’Eugenia, més amunt, n’és un bon exemple d’integració i de conciència d’on es viu, tot i que, del meu punt de vista, hi discrep en unes cosetes. Diu: “I com treballadora i usuaria de la sanitat pública desig més qualitat en les prestacions, menys llistes d’espera, més sentit comú, menys burocràcia”. D’acord. I açò que té a veure amb el coneixement d’una llengua per part del metge? Jo també desig el que dius. Però hi haurà menys prestacions, més llistes d’espera i menys sentit comú perquè un metge acrediti tenir coneixements bàsics de català? Els mals de la sanitat pública seran culpa de la llengua? Pensem-hi
  .
  Salut i llengua.

 31. Ciutadella Escrit el 03 abr. 2009 a les 15:20

  Maite, estic content que no deixis s’institut per sempre.
  “Menorquit”, simplement volia dir que escriuré ” tal i com jo xerr” i gràcies per ses teues classes de català!
  Referent al tema dels doctors (metges) crec que més que mostrar català lo que els hi hauríen de mostrar es com ser més simpàtics, com tractar al pacient, com deixar es telèfon mòbil apagat, o només agafar ses cridades importants, com han de cridar a sa porta ses infermeres abans d’entrar (totes piquen quan ja són dins). Bonu personalment crec que ha estat un bon incis es que has fet i que estic d’acrod amb tú.
  El·legirieu entre el millor doctor del món que no sap ni “papa” de català o fins hi tot d’espanyol o en un doctor que sap català, castellà, anglès… pero que es sa segona vegada que fa una intervenció i a sa primera intervenció es pacient va quedar damunt sa taula?

  Crec que es gover hauria de mirar de separar sa professionalitat des llenguatge, si es final desapareixeran es doctors i es intérpretes.

  Bon cap de setmana.

 32. Ignasi Escrit el 03 abr. 2009 a les 15:36

  Be el tema de la nostre llegua sempre m’ha semblat molt interessant. Ara ens despertem en que volem metges que ens entenguin, ja era hora per cert, crec que és el mínim que hem de demanar a la nostra terra. No es tracta d’excloure a ningú, però ja que tot es pot a prendre, que faixin un petit esforç no és demanar massa. De la manera contraria és el pacient, ciutadà, el que ha de fer l’esforç. Ja que hi soc afegiré un poc de llenya al foc del debat, ¿ quan podrem exigir el mateix als policies nacionals, guàrdies civils, jutges, i altres funcionaris de l’estat ? Al menys alhora de triar metge, menys en urgències, et donen la possibilitat de canviar-lo. Però si t’aturen pel carrer o t’han de jutjar no tens massa opcions de canvi. Per cert als policies locals de les illes els hi demanen el nivell B, n’hi ha molts de castellans i s’ho treuen, és un requisit no un mèrit.
  Be vos contaré una petita anècdota: un dia uns catalans em varen preguntar on hi havia la comissaria del mossos per posar una denuncia, jo els hi vaig contestar que el desplegament encara no havia arribat i que havien d’anar a la comissaria de policia nacional. Algun dia esper que si be no els mossos, si hi hagi una policia autonòmica pròpia i que parli en català, podrien ser els foners balears.
  “Somiar despert és la millor manera de somiar” Anònim.

 33. Menorquit Escrit el 03 abr. 2009 a les 17:06

  “Ciutadella”: Jo elegiria el millor metge del món i a més el doctor que sap català, castellà i tres o quatre idiomes. Però vaja mania! perquè el metge que sap català ha de ser dolent? Com si els bons siguin només els castellanoparlants! Per què aquesta comparança: Tria: “un metge bo o un dolent que sápiga català”. Quina mania.

 34. Menorquit Escrit el 03 abr. 2009 a les 17:16

  Per cert Ignasi, encertada la teva reflexió. Estic d’acord amb el que dius. A més dones un exemple de que la normativa no només és per a metges, també per a policies, i no passa res. Qualcú s’ha de preguntar ara: Què volem, un policia molt bo o un dolent que sàpiga català? Si al Cos de Policia se li demana el nivell B de català, perquè no als metges? No serà que la seguretat dels ciutadans no sigui important. Però no és aquesta la qüestió en el tema de llengua.
  .
  Sobre la Policia Autonòmica, també estic d’acord amb tu. Amb les referècnies que fas sobre la llengua catalana als cossos de policia nacional, guadia civil, jutjats, etc… el problema és que son administracions i cossos depenents del Govern estatal. El Govern balear no hi té competències i no hi pot aplicar mesures correctores. Si hem d’esperar que la norma la dicti el Ministeri corresponent, ho podem esperar asseguts. La solució és política: traspàs de les competències competents al govern de les Illes. La lluita ha de ser aquesta, encara que benvinguda sigui la teva proposta com a mesura reivindicativa.

  Salut, llengua i seguretat. Anem avançant. Que qualcú expliqui més temes com ha fet n’Ignasi.

 35. Menorquit Escrit el 03 abr. 2009 a les 17:19

  Competències corresponents, no “competències competents”, disculpes.

 36. gavineta Escrit el 03 abr. 2009 a les 18:35

  Referent al tema del català a l’àmbit sanitari. No es diu que els millors metges són a la sanitat privada…? idò porta, allà segur que no se’ls exigeix res més que el títol i algun curset a l’estranger (segur que ningú té cap problema per aprendre anglès)

  Em sembla mentida que una gent, que se suposa culta i instuïda (més els val si han estudiat medicina), adopti una actitud tan mesquina i demagoga. Si ens posam així tampoc faria falta exigir el català als professors (que preferiu una bona eduació pels vostres fills o una educació més mediocre i en català? si total volen ser matemàtics… els nombres són iguals en totes les llengues, no?) I als funcionaris… perquè exigir-los saber català? El que importa és que siguin eficients i educats (tan és que diguin “Vuelva usted mañana” com “Torni vostè demà”, si ho fan de bones maneres i amb un somriure als llavis). Tot plegat, PA-TÈ-TIC!

  Per cert, vaig veure per la tele el portaveu dels metges mallorquins; un tal doctor Lázaro, que aquí a Menorca s’omple les butxaques amb les seves consultes privades de psiquiatria. Si tant li costa aprendre català per atendre els seus pacients després de vint o més anys de ser a Ses Illes, que deixi la medicina pública i no es forri cobrant d’una banda i de l’altra.

  Jo proposaria boicotejar a aquests metges que es neguen a treure’s el certificat B (o Déu meu, quanta exigència!) i no anar a les seves consultes privades. Que no els quedi més remei que aprendre la nostra llengua o se’n vagin cap a Múrcia.

 37. jordi Escrit el 03 abr. 2009 a les 19:25

  Un examen de nivell B de català és poca broma: han de saber posar accents a paraules com transmès, potència, desolació, amplíssima, famílies, neuràlgic i dièresi a seduïda; saber si febre, panorama, voltes, veure, aixecar, portada s’escriuen amb a o amb e; trenta paraules d’us comú (no hi surt cap excepció) de consonantisme: préssec, capgirar, estojar, ginebra,bocí, submissió; posar en singular “dels ocells, als hiverns, a les úniques”; escriure en lletres 2785 1266 234; substituir un complement verbal pel seu pronom (les combinacions binàries són de nivell C); saber la flexió en gènere i nombre de feliç, emperador, fix; i corregir vuit oracions simples on hi ha una paraula en castellà a cadascuna: jamón, servilleta, botiquín, medi de comunicació, permanèixer… A més han de llegir un text i decidir si cinc afirmacions són vertaderes o falses i, finalment, mantenir una conversa amb un examinador sobre un tema d’actualitat sense dir pues, hombre, desde luego… amb fluïdesa entenedora i llegir en veu alta un text de vint retxes sense enganxar-se.
  Comprendreu que per un titulat en medecina o infermeria és d’una complexitat impossible de superar. Als celadors els demanen el nivell A: no cal saber escriure’l: només entendre’l i fer-se entendre.
  El nivell B ve a ser el que saben els alumnes de tercer d’ESO (14 anys) de Menorca. Si els nostres metges, metgesses, infermers i infermeres no són capaços de treure’s açò en tres anys fent-los cursos de formació en hores de feina (no fos cas que deixessin desatesa la consulta privada dels capvespres) començ a pensar que estam tots en perill…
  Deix pel final el paper miserable del diari de todos los menorquines parlant de “la imposición del catalán” i del territorio bilingüe avui mateix he telefonat per donar-me de baixa de la subscripció i els he enviat un mail amb els motius. Trob que ja és ben hora que comencem a defensar els nostres drets. El Consell Insular continuarà contractant-hi publicitat? i l’Ajuntament de Ciutadella?

 38. Menorquit Escrit el 03 abr. 2009 a les 21:31

  Gavineta, pens (és la meva opinió) que no cal ser excloents; amb els arguments, sovint, hi tindrem més força. Potser enviar-los fora sense explicar el per què, dóna la raó a ells i ens la lleves als qui estam pensant com tu. Jo també he tingut reaccions alterades, i crec que la teva l’has fet pública, res més.
  .
  Jordi, la teva exposció té prou llum i gens de fum. Amb aquest tipus d’explicacions convencem. Ànim.
  .
  Animau-vos a explicar relacions llengua-societat; llengua-ocupació, etc, etc.
  .
  Salut, llengua, seguretat i educació. Anam avançant.

 39. Zodiac Escrit el 03 abr. 2009 a les 23:30

  N’Eduard Riudavets deixa tot aquest tema del català i els metges ben clar al seu bloc.
  http://www.eduardriudavets.cat/

 40. eugenia Escrit el 04 abr. 2009 a les 2:13

  Un apunt per l’exàmen: S’escriu i es diu: tisi, anàlisi, crisi, paràlisi, tuberculosi, dosi, sintesi, lesió, col.lisió, anestèsia, obesitat, nasal, magnèsia, etcètera.
  He llegit la recomanació d’en Zodiac en el bloc del sr. E. Riudavets, estic totalment d’acord amb el seu comentari quan diu que una dreta expulsada per una part de la ciutadania -diria jo- ha encetat una campanya en contra de la llengua catalana.
  L’exemple més clar, l’oferiment de Murcia cap als metges, es vergonyos, propi dels que volem aprofitar allò de “a rio revuelto, ganancia de pescadores”.
  Però tinc uns peròs.
  Bé, en realitat tinc uns dubtes
  – La normalització lingüística es tenir acreditat un nivell de català?
  – El personal sanitari que parla català i no té la titulació, escriurà en català després de obtenir-la?
  – Ens posaran una acreditació als treballadors on se nos identifique amb la titulació obtinguda?
  – Fins quan la prorrogació i per a qui?

  Ja vaig dir que treball al Ibsalut, tinc el B, soc Auxiliar de enfermeria i amb el A tinc suficient, però no tinc l’A, esper que no siguin tan caparruts …
  de deixar-me fora en les próximes oposicions, per cert les darreres van ser l’any 2001. Sí quan va començar el nou mil.leni.

  I ara us confesso una mania, no m’agrada generalitzar, ni parlar de corporativismes, és la tìpica excusa per parlar malament d’alguns.

  Un darrer punt i en relació als diaris ja que en Jordi ho comenta, deurien ser una bona eina per apendre el català, sorprende i no sorprende… punt i cova…
  Salut!

 41. Caduceu Escrit el 04 abr. 2009 a les 8:54

  Jo també treball a la sanitat pública. Tinc el nivell B de català que, per cert, no vaig trobar gens difícil d’obtenir. Estic completament d’acord amb el que ha escrit el Sr. Riudavets, però crec també que cal que el Govern informi més i millor del tema, així la gent no tindria els dubtes molts raonables com els que planteja n’Eugènia.
  .
  Així i tot, es pot consultar el Decret a la pàgina web del Govern. Queda molt clar que el nou personal que entri a les properes oposicions (és cert que des de l’anterior pacte de progrés no n’hi havia hagut, el PP no en va fer cap convocatòria) tindrà dos anys- ara ja s’ha augmentat a tres- per obtenir el nivell B.
  .
  Saber el català no vol dir obligació d’emprar-lo però si estar en condicions de compendre els pacients que parlin el català. Això com diu el Sr. Riudavets és el que exigeix la llei, i els altres funcionaris autonòmics ja ho fan des de fa anys. És lògic que també ho facin els sanitaris.
  No he vist cap mestre, funcionari d’agricultura o de informació turística que dugui cap cartell penjat. A tots se’ls hi ha demanat que acreditin un nivell de coneixement del català.
  .
  http://boib.caib.es/pdf/2009046/mp4.pdf.
  Aquí es pot trobar el decret i consultar com afecta a cadascú.
  .
  Respecte al corporativisme, jo pens que n’hi ha molt en el món mèdic. Ho dic amb coneixement de causa.

 42. Menorquit Escrit el 04 abr. 2009 a les 11:09

  Eugenia, Caduceu ho explica prou clar. Però si em permets fer alguns comentaris:

  1.- La Normalització lingüística és fer normal la llengua pròpia de les Illes, el català (drets en l’ús de comunicació, oficialitat, relacions, atenció, etc). D’aquí que les normativa i decrets que se’n derivin de la Llei de Normalització Lingüística pretén açò, fer normal la llengua i col·locar-la, com a mínim, en un pla d’gualtat amb l’altra llengua oficial, la castellana.
  .
  2.- Que els funcionaris acreditin coneixements de català només garanteix que la ciutadania (paients en el casde la saniat pública) pugui ser atesa i servida en la llengua seva, (la del ciutadà). No cal portar cap acreditació a la bata, no.
  .
  3.- El Nivell B és superior a l’A, per tant ja el tens. el pròxim nivell per damunt el B és el C, el D i E. Aquest darrer és especific del llenguatge administratiu, però no s’hi por optar si no és té el D, que és el màxim grau: coneixements superior orals i escrits en llengua catalana. (entendràs que als metges se’ls demani el B, no és tant esforç, el C sí es forç complicat).
  .
  Salut

 43. Menorquit Escrit el 04 abr. 2009 a les 12:09

  Eugenia, amb referència al que expliques del Nivell B, dius textualment:
  “Ja vaig dir que treball al Ibsalut, tinc el B, soc Auxiliar de enfermeria i amb el A tinc suficient, però no tinc l’A, esper que no siguin tan caparruts …
  de deixar-me fora en les próximes oposicions”.
  .
  Com t’he dit, el Nivell B és superior a A. A més el Decret del que parlam diu textualement:
  .
  Disposició addicional primera
  Acreditació de nivells superiors als exigibles

  .
  “1. L’acreditació de nivells superiors als establerts com a exigibles
  en aquest Decret s’han de considerar en tot cas com a mèrit en
  tota mena de processos de selecció de personal</b< per accedir a les
  diferents categories de personal estatutari, com també en els
  processos de mobilitat voluntària que es convoquin en l’àmbit del
  Servei de Salut de les Illes Balears…”
  .
  Tindràs un mèrit, per tenir titolació superior a l’exigible
  Per si et serveix.

 44. Menorquit Escrit el 04 abr. 2009 a les 12:10

  Aquest escrit és el correcte, m’ha fuit allò de la negreta.
  .
  Eugenia, amb referència al que expliques del Nivell B, dius textualment:
  “Ja vaig dir que treball al Ibsalut, tinc el B, soc Auxiliar de enfermeria i amb el A tinc suficient, però no tinc l’A, esper que no siguin tan caparruts …
  de deixar-me fora en les próximes oposicions”.
  .
  Com t’he dit, el Nivell B és superior a A. A més el Decret del que parlam diu textualement:
  .
  “Disposició addicional primera
  Acreditació de nivells superiors als exigibles
  .
  “1. L’acreditació de nivells superiors als establerts com a exigibles
  en aquest Decret s’han de considerar en tot cas com a mèrit en
  tota mena de processos de selecció de personal per accedir a les
  diferents categories de personal estatutari, com també en els
  processos de mobilitat voluntària que es convoquin en l’àmbit del
  Servei de Salut de les Illes Balears…”
  .
  Tindràs un mèrit, per tenir titolació superior a l’exigible
  Per si et serveix.

 45. Albert Camus de Menorca Escrit el 04 abr. 2009 a les 12:41

  Amics de la plaça, nacionalistes d’un tipus o de l’altra,

  Quina llàstima que l’espècie humana, tot i que es creu tan superior a les altres espècies animals, encara estigui embrancada en una lluita tan ancestral com l’existència de la vida a la terra.
  Ja sé que és simplificar la problemàtica a l’ínfima expressió però en realitat l’essència del problema encara és la mateixa que la de llavors, tan sols la disfressam o l’ornamentam amb allò que anomenam intel•ligència. Aquesta suposada intel•ligència en tost d’utilitzar-la per cercar maneres per a la millora de la convivència humana l’utilitzam per seguir destruint i esclafant a l’invasor o a l’envaït segons les nostres necessitats de supervivència. Fixeu-vos com la història es va repetint constantment fenicis, romans, egipcis, grecs, vàndals, otomans, Amèrica, guerres d’independència, Irak, Guinea Equatorial, Congo, etc. (la llista no s’acabaria mai), si ens va bé no intervenim i si ens perjudica… a l’atac!
  Tan difícil és establir pautes de conducta tan per als qui acullen com per als acollits.
  Tan difícil és entendre que una frontera política (dels mapes de geografia no dels partits polítics) no té perquè ser igual a una frontera cultural. Quina culpa tenen els habitants d’un territori amb una cultura pròpia que els seus dirigents canviïn les fronteres polítiques amb un bon casament? Quina culpa tenen les tribus indígenes que països colonialistes arribin i posin fronteres on mai n’hi havia hagut? Com pot ser que tant uns com altres sempre vulguin ser superiors? Com pot ser que hi hagi persones que s’anomenen intel•ligents que vegin clar que travessar una frontera cultural si va acompanyada d’una frontera política voldrà dir que s’hauran d’espavilar però si no hi ha aquesta frontera política són els altres els que s’han d’espavilar? Com pot ser que els humans no siguem capaços d’emprar la mateixa mesura per problemes tan similars?

  No serà que en aquest món hi ha molts d’humans i molt poques persones?

  Bona feina

 46. Maite Salord Escrit el 04 abr. 2009 a les 17:30

  Després de llegir els vostres comentaris i l’entrada, molt aclaridora, de n’Eduard Riudavets, només unes quantes conclusions, per no repetir el que ja s’ha dit respecte a l’exigència del certificat del nivell B de català als metges:
  1- És una pura qüestió, com diu n’Eduard, de compliment de la llei. Una llei, d’altra banda, que ja compleixen la resta de funcionaris.
  2- Només han d’acreditar els coneixements de llengua catalana els metges que optin a una plaça fixa i, a més, tenen dos anys, des que aproven les oposicions, per treure’s el nivell B.
  3- Els coneixements de llengua catalana que es demanen són els de l’alumnat de 2n Cicle d’ESO (14 anys) i, en qualsevol cas, l’únic que es vol assegurar és que els metges entenguin els pacients catalanoparlants. Diria que un llicenciat en medicina no ha tenir moltes dificultats per, amb un poquet d’interès, poder superar la prova.
  4- Finalment, i seguint el fil del comentari de Camus de Menorca, una cita de Jesús Tuson: “(…)un canvi de territori invita poc o molt a un canvi de llengua… si et trobes la nova llengua en ple funcionament, omnipresent i no pas amagada. I aquí no podem acceptar, de cap de les maneres, les raons d’estat. Perquè hi ha qui creu que el canvi de llengua només està justificat si travesses la ratlla d’una frontera (…). Al món hi ha sis mil llengües i només uns dos-cents estats amb les fronteres ben posades. Ja em diran, doncs, què haurem de fer amb les cinc mil vuit-centes llengües maternes que no tenen passaport.”

 47. Zodiac Escrit el 04 abr. 2009 a les 18:13

  Només una precisió al que ens explica na Maite: la setmana passada per una resolució del conseller de salut s’allargà el termini de dos a tres anys. Si en tres anys un metge no és capaç d’aprendre a “entendre” el que li diuen els seus pacients en català…

 48. Nom Necessari Escrit el 04 abr. 2009 a les 18:28

  Si no és que no ho entenguin, no, el que crec que passa amb la majoria de funcionaris castellanoparlants que venen a treballar a Menorca és, senzillament, que els hi fa molta ràbia la REALITAT lingüística amb la què es troben.
  .
  He dit alguns funcionaris castellanoparlants, no tots.
  Alguns que potser, en demanar destí, ni ho sabien que aquí parlàvem Català, …i és que es troben impotents front mateix de la seva ignorància lingüística; i fis hi tot n’hi haurà qui, amb el seu desconeixement, s’allotjaran a ca els “Ciudadanos” a qui sembla que els uneix la mateixa ràbia.
  .
  Però el problema és només seu, la realitat lingüística d’aquíés la què és, tan si ho entenen com si no.

  .

 49. Maite Salord Escrit el 04 abr. 2009 a les 18:34

  Nom Necessari, m’has fet recordar un cas que em va passar fa uns devuit anys a l’institut on treballava llavors. Una professora de Llengua Castellana (!) explicava, tota sorpresa, qua mai s’hauria pensat que aquí no rallàssim castella. Quan jo, finament, li vaig dir que, per força, a una filòloga això no li hauria de venir de nou, la seva resposta em va deixar planxada: esclar que sabia que aquí es rallava català, però es pensava que només ho feien “els pastors de la muntanya”! Sense comentaris.

 50. eugenia Escrit el 04 abr. 2009 a les 19:00

  Perdoneu-me, però quan vaig dir allò de l’acreditació estava de conya.
  No sè com es té que fer, estic en un punt que em supera. Jo mateixa em dic que el punt B es el meu estat natural.
  Menorquit, el que vaig dir també de la titulació A, una altra bojeria, però t’agraeix la informació, el que no sabia és que tindre un nivell més alt ens puntuaria. Per cert intent entrar a la pàgina que va recomanar Caduceu i no hi ha manera.
  Bon dissabte.

 51. Menorquit Escrit el 04 abr. 2009 a les 19:35

  Eugenia, treballes a IBSalut? Ets auxiliar d’infermeria? o també son falsedats? Només és una pregunta. També seria bo saber a quins escrits teus ho fas en el ‘punt B’. Seria bo per als transeünts de la Plaça.
  .
  Més salut que mai.

 52. eugenia Escrit el 04 abr. 2009 a les 19:40

  Nom Necessari, els metges que vénen a treballar a Menorca no vénen destinats, fa 7 anys que no han hagut oposicions. No estic segura però crec que quan es demanen metges a altres comunitats, als col.legis de metges etc. no es diu res respecte a la llengua i com que hi ha una mancança d’especialistes pertot arreu, ve el qui vol.

 53. Caduceu Escrit el 04 abr. 2009 a les 20:23

  Eugènia, ves a la pàgina www. caib.es. Cerca la Conselleria de Salut i Consum, quan siguis dins, clicka a l’esquerra on posa “normativa” i tindràs el Decret.
  .
  Des del 2001 no es convoquen oposicions, però continuament hi ha ofertes de treball que es donen a conèixer a tota Espanya. Per accedir a una plaça fixa caldrà a partir d’ara la titulació adient de català, com la resta de funcionaris. El decret preveu que si d’una determinada especialitat hi ha mancança de professionals es podrà suspendre temporalment el requisit del català.
  Però la manca de professionals sanitaris res té que veure amb el català, és més aviat per la despesa afegida que suposa viure a una illa, pel cost de la vida i perquè aquí generam personal suficient…
  .
  La qüestió del català és una excusa més de la dreta per provocar un conflicte lingüístic artificial i interessat…
  .
  M’identific absolutament amb el que diuen els metges que cita Eduard Riudavets al seu bloc…

 54. Caduceu Escrit el 04 abr. 2009 a les 20:24

  Perdó, volia dir: “perquè aquí NO generam personal suficient.”

 55. Eugenia Escrit el 04 abr. 2009 a les 20:29

  Mira Menorquit, ja veig que no m’entens gens, fer-te unes aclaracions.
  1. Dic que el punt B es el meu estat natural perquè per mi i per alguns companys de classe significa que podria tornar-lo a fer,(el curs) vaig aprovar en juny però per escriure tinc el diccionari al costat, de fet mentre faig una entrada apareixen dos o tres més.
  2. Des del primer moment el que vaig intentar exposar és el fet de la titulació. Mai l’he dit a ningú que en parlés en castellà, ben al contrari.
  3. El comentari de si tenia la titulació B i no la A i sí en valdria, ho dic perquè soc Auxiliar d’Infermeria i també Técnic en Dietética i Nutrició que a la bossa de treball no em dòna ni un miserable puntet. El cas és que no tenia ganes d’explicar tantes coses meves.
  4. Si dic que no sé en qué punt estic es perquè sincerament tinc companys a la feina, catalans, menorquins, castellans per al que sí els suposa un esforç anar a clase, i estudiar. I també perquè entenc que la vostra llengua s’ha de mantenir i normalitzar.
  5. No és la meva costum mentir, altra cosa es que faci conyes (en castellà m’explic millor) que no tinguin ninguna gracia i que ademés a tu et senten tan malament.
  6. I no sé de qué falsedats en parles

 56. eugenia Escrit el 04 abr. 2009 a les 21:27

  Gracies Caduceu, per cert el nom va que ni pintat..
  Estic totalment d’acord amb tu amb en que la qüestiò de la llengua és una excusa més de la dreta per generar crispació i evidentment sense cap ganes de plantejar-lo en profunditat.
  D’alguns sindicats millor no parlar…

 57. Menorquit Escrit el 04 abr. 2009 a les 22:23

  Anam a veure Eugenia, TU TENS EL NIVELL B, O NO. Què vas aprovar el juny?
  .
  Dius textualment: “Ja vaig dir que treball al Ibsalut, tinc el B, soc Auxiliar de enfermeria i amb el A tinc suficient, però no tinc l’A, esper que no siguin tan caparruts …”
  Poc després dius: “Perdoneu-me, però quan vaig dir allò de l’acreditació estava de conya”.
  .
  Darrerament dius: “No és la meva costum mentir, altra cosa es que faci conyes”. Si dius tenir un nivell i després dius no el tens, és mentir a ca meva. Que era una conya? la veritat, gràcia, a mi, me’n fa poca. Jo, ni crec que ningú aquí, t’ha obligat a escriure en català. Es que cada vegada ens dius que t’expliques millor en castellà. Vull reconèixer la teva voluntat i esforç, però escriu com vulguis.
  .
  Només intentava ajudar-te en allò que podia, però bono… tu aquí de conyes…
  .
  La veritat és que no t’entenc gens, pero que hi farem.
  .
  Salut, llengua, seguretat, educació i humor. Anam avançant. Bé, ara ja no ho sé.

 58. eugenia Escrit el 04 abr. 2009 a les 23:35

  Serà el meu darrer comentari. Tinc el nivell B, com del A no em vaig examinar, no el tinc. Sé que el B significa tindre també el A, per això vaig dir que era conya. I ara estic fent el C.
  No sé ni per què et contest.
  Salut, llengua, seguretat, educació, humor, respecte, confiança, alegria…

 59. Maite Salord Escrit el 05 abr. 2009 a les 8:51

  Eugenia, esper que això que vas dir ahir que escrivies el darrer comentari es referia al darrer comentari del tema lingüístic. Esper que continuis per aquí deixant la teva opinió.
  D’altra banda, jo també estic d’acord amb Caduceu que la dreta, com de costum, empra la llengua per provocar crispació i conflicte. Mira per on, ells que s’omplen la boca de “bilingüisme”, ara han mostrat què volen dir exactament quan empren aquest concepte.

 60. lucrecia de borgia Escrit el 07 abr. 2009 a les 0:11

  Sempre he cregut que les llengües mai han de ser motiu d’exclusió per açò fa estona que estic arregirada ambe l’ús que es fa d’elles. Un ús com arma política, en tost de considerar-la com un bé cultural.
  Però el que més en preocupa de tot aquest moviment és la divisió de llengua bona i llengua mala, a més de considerar-les excluients. Ningú que estimi el català podrà estimar el castella, i al contrari. Com pot ser que ens invadeixi tanta ignorància!
  Podem polititzar el tema del personal sanitari tant com vulguis, però els fets són els que són: falta personal a tota Espanya i més a les illes i molt més a les illes petites. Així doncs i mirant el tema des d’un punt de vista pracmàtic no hi ha altre remei que acceptar el que hi ha.
  Se cert que hi ha molt pocs professionals sanitaris que no entenen els seus pacients, llevats els nouvinguts. Tal vegada no el parlim però afortunadament la nostra riquessa lingüistica ens permet poder entendre’ns. Llavors si no és la curtetat de mires i l’ús polític de la llegua (el qual la deteriora més que l’enriqueix) que és el que ens dur a crear ara precissament aquest conflicte esteril…

 61. Menorquit Escrit el 07 abr. 2009 a les 13:00

  El ‘conflicte estèril’ l’han creat els metges que no volen adaptar-se a la terra on treballen. La llei és per a tothom i no per ser metges (per cura la gent) han de tenir privilegis. A la protesta dels metges, interessadament, s’hi afigen els aprofitats polítics) Evidentment que les llengües no han de ser motiu d’exclusió. I per tant, per què l’exclouen els metges, el PP i els acòlits anti-país? Pensar que alguns creen conflictes estèrils amb la llengua és d’ingenus. Ho repetesc, és interessadament, per empobrir una llengua en favor d’una altra. “curtetat de mires”, de qui?

 62. lucrecia de borgia Escrit el 07 abr. 2009 a les 14:47

  Bon dia Menorquit,
  Tu creus que són els metges els que creen el conflicte?? Fins ara no hi ha hagut cap conflicte. Trob que ara tampoc n’hi hauria d’haver. I em demano, qui surt perdent? No serem nosaltres? Serem nosaltres els qui restarem sense metges, infermeres i auxiliars de cures. Cada dia reso per no posar-me malalta, perquè si a tot el personal sanitari que és aquí, a Menorca, els hi hem d’exigir el nivell B o C (m’és igual) de català, que Déu ens agafi confessats. Tots se n’aniran i nosaltres quedarem en pla confès.
  Personalment, vull un metge, una infermera, una auxliar de cures, l’idioma amb el que em parlin m’és igual.

  Pensa-t’ho Menorquit.

 63. Nom Necessari Escrit el 07 abr. 2009 a les 17:11

  Veig que el complex d’inferioritat és instal.lat entre nosaltres.
  .
  Amén, senyor Doctor, se’n foti de mi i de la meva cultura, però curi’m per favor que soc un pobre desgraciat.
  .
  …i pobres d’esperit també què ho som.

 64. Menorquit Escrit el 07 abr. 2009 a les 19:45

  Lucrecia de Borgia: Jo fa massa temps que m’ho tenc pensat. Ara quedarem sense metges per un simple examen a fer a tres anys que és del nivell d’un estudiant de 14 anys? Llegeix els comentaris de més amunt per no repetir-nos en el mateix, per favor.
  .
  O sigui, segons el teu criteri no hi hauria policies, ni profressors, ni bombers, ni funcionaris, ni… etc, etc. Ja ho veim ja! que els instituts i col·legis són buits; no hi ha policies enlloc, la inseguretat campa lliure! No tenim cap bomber, ni funcionari per no voler fer un senzill examen d’adaptació i de coneixement a la terra on un treballa. Amb la teva visió, Déu ens hauria d’agafar asseguts!!
  .
  Personalment, vull un metge, una infermera, una auxiliar de cures. I m’agradaria que tots conexessin la meva llengua a part de les que vulguin conèixer més.
  Pensa-t’ho millor, Lucrecia de Borgia.

 65. lucrecia de borgia Escrit el 07 abr. 2009 a les 22:45

  Bé tal vegada als meus escrits he donat per sabuts certs temes. Jo no pos en questió l’exàmen sinó la falta de professionals. No crec que el problema sigui un exàmen, un exàmen que per al nivell B teniu tota la raó: és fàcil de treure.
  El que jo volia plantejar, i es veu que no he fet massa bé, és que n’hi ha manca de professionals sanitaris, a causa d’una política restricitva que ha durat massa estona. Així, doncs, comença a haver molta més oferta que demanda i està clar que molts professionals no tenen cap incovenient en partir si el que se’ls proposa no els hi agrada. És així de senzill i de cru.
  Nosaltres a més vivint a una illa petita, cara i amb dificultats de comunicacions. I per a mi aquest és el problema.

 66. Menorquit Escrit el 08 abr. 2009 a les 12:41

  …Vivim … “a una illa petita, cara i amb dificultats de comunicacions. I per a mi aquest és el problema”.
  .
  Per tant el problema no és el nivell B de català que es demana als metges?
  Bé, anam ajustant les coses. Anam avançant.
  .
  Salut i millor comunciació. Avencem.

 67. lucrecia de borgia Escrit el 08 abr. 2009 a les 12:58

  Exactament Menorquit és una questió de ser realistes. Per cert jo sempre xerr de personal sanitari, perquè és veritat que hi ha manca de metges però també hi ha de infermeres.
  La demagògia surt barata i és més fàcil donar les culpes als metges.
  Per cert saps quants metges i infermeres de Canal Salat tenen el nivell B?
  Tal vegada tendries un malson ai el sapiguessis.
  Jo si que ho sé. i saps que hi ha malloria de personal que s’ha preocupat de treure’s els nivells de català que no són catalaparlants. I açò em sembla bé sempre que no sigui per por a ser discriminats.
  Per cert he anat a classes i sempre la gent de fora (per no dir forasters que no sona despectiu) en general mostrava més interès que la gent de l’illa.

 68. Menorquit Escrit el 08 abr. 2009 a les 15:30

  Idò, bé. Anam avançant. Els d’aquí, també resten obligats a treure’s els nivell B de català, per tant, comprendràs que no ha de ser una discriminació, sinó una mesura, justa, lògica i a per a tothom. El que no veig bé és, com dius, que es treguin el nivell de català per a no ser discrinats, sinó per atendre i servir als pacients amb la seva llengua. No demanam bon servei? idò aquest és un. És clar que hem de ser realistes.
  .
  Salut.

 69. lucrecia de borgia Escrit el 08 abr. 2009 a les 20:13

  Bé Menorquit,
  En cap dels meus escrits he parlat de discriminació, sinó de dificultats de trobar professionals.
  Serà la darrera vegada que parlo del tema. Vull que si em poso malalta hi hagi personal que tingui cura de mi.
  He parlat d’un problema més ampli, la falta de personal sanitari, que ens ha dut a “importar-los” de l’estranger.
  Dona’t un passeig per Mateu Orfila i veuràs que tal vegada ni en castellà t’entendràs bé ni amb el metge ni amb la infermera. Per mi aquí està el problema…

  Fins un altra

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari