Maite Salord

Escriptora

La música menorquina està d’enhorabona

Ahir, ens vam assabentar que el grup S’Albaida havia aconseguit el primer premi en el IX Concurs Internacional de Folk “Cuatru los Valles”que se celebrà a la localitat asturiana de Navelgas. Es tracta d’un reconeixement important que permet al grup, a més, una projecció fora de Menorca que els augura un futur esplèndid i merescut per la qualitat de les seves interpretacions. Avui, la bona notícia ha vingut de la mà de Xavier Larsson i del cantautor Leonmanso. El primer, que també toca el violí amb mestria, en guanyar el Concurs Internacional de Saxofó Merza 2008; el segon, la final del “Rec Play”, un concurs organitzat per IB3 Ràdio i el Govern Balear, en la modalitat de “Millor Creativitat en Català”, la qual cosa li permetrà gravar un disc.

A aquestes excel·lents noves, hi hem d’afegir la presència de músics menorquins en el 36è Festival d’Estiu de Ciutadella, organitzat per Joventuts Musicals, i que és tot un referent dins el panorama musical de l’illa: Maria Camps, Vicent Salvador, Fernando Orfila, el Quartet Aguinaga, Ona Cardona, Joan Fèlix, Miriam Fèlix, Isabel Fèlix, Orquestra de Cambra Illa de Menorca i Guiem Soldevila. Una llista llarga, i incompleta, de talents menorquins que evidencien que tenim una illa amb un nivell musical altíssim.

I, mentre estic escrivint aquestes línies, m’acompanya el grup “Sa Taverna”, format per sis músics que s’han ajuntat per fer el que més els agrada: unes cançons que parlen de Menorca i de la seva gent. Amb senzillesa i humilitat. I, sobretot, amb molta, i molt bona, música.

Així, Menorca està d’enhorabona. Dia a dia, els músics de l’illa veuen reconeguda la seva feina, el seu talent. Aquesta setmana, obr els diaris insulars per les pàgines de cultura. Sens dubte, un oasi enmig de tanta crisi econòmica, de tant congrés de partits polítics, de tanta xafogor. Potser, fins i tot, m’anim i me’n vaig al festival d’Alaior a cantar aquelles cançons que van acompanyar la meva infantesa d’estudiant de música. D’anys d’exàmens d’acústica i d’harmonia, de guitarra i de solfeig que avui, em sembla, em serveixen per donar a la meva prosa una “musicalitat” que trob imprescindible. Enhorabona a tots!

2 comentaris a “La música menorquina està d’enhorabona”

  1. Kintet Escrit el 29 jul. 2008 a les 20:50

    Per començar, gràcies per sa part que em toca, però sobretot per aquest reconeixement a sa música menorquina i als músics menorquins.
    Sa veritat és que ja fa anys que es nivell musical que tenim a Menorca és alt, i es fruits de sa feina ben feta han de sortir amb es temps. Tal vegada és sa tranquilitat de s’estil de vida menorquí lo que mos fa tenir més bon gust (en Mike Oldfield, per exemple, va escriure molt bona música quan vivia a Pregonda, incomparable amb s’època que va fer a Eivissa, per exemple), o tal vegada no, però és un fet que podem anar pel món amb es cap alt i sense tenir cap por de fer es ridícul. Sense cap dubte, aquest és un èxit de ses escoles de música municipals i d’es Conservatori, que mantenen una plantilla de professors de molt alt nivell (xer amb més coneixement de causa que mai).
    I ara, sa part de crítica (no podia faltar… estic content, però així i tot seguesc essent en Kintet…): És realment vergonyós que ajuntaments com es de Ciutadella tenguin tan poc interès en sa música que es fa aquí (tret de sa Banda de Ciutadella) i que entitats com ses fundacions de Sa Nostra o de La Caixa organitzin més concerts a sa plaça de la Catedral que ells mateixos…

  2. Maite Salord Escrit el 29 jul. 2008 a les 21:41

    Kintet, una anàlisi musical que compartesc del tot. També la crítica, inevitable no perquè siguis tu, sinó perquè és ben certa. Personalment, molts d’aquests músics que he esmentat han estat alumnes meus i em satisfà molt, moltíssim, veure els seus èxits: Borja, Xavier, Ester, Vicent… Enhorabona, de ver, per la vostra carrera musical!

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari