Maite Salord

Escriptora

Crònica d’un Ple XXVIII.

El Ple del mes de gener del Consell Insular de Menorca va tornar a durar més de cinc hores. Hores infinites en què aquesta única (esper que el 2015 la cosa canviï radicalment!) consellera del PSM Més per Menorca no pot desconnectar ni un segon: he de debatre les propostes del PP, les del PSOE, defensar les pròpies, parlar d’educació, de medi ambient,  d’economia, d’ordenació del territori… intentant, a més, no dir cap disbarat! En fi, que, en dos anys i mig, he fet un curs accelerat de tot i més. Ara bé, he de reconèixer que de plens llargs, hi vaig arribar entrenada: els de l’ajuntament de Ciutadella eren, també, eterns.

Així, per no ser cansada jo, aquí teniu un ràpid resum de les propostes que el PSM Més per Menorca va presentar en el darrer Ple del CIM:

1- GRATUÏTAT LLIBRES DE TEXT. Segons la resolució publicada dia 7 de gener del 2014 al Butlletí Oficial de l’Estat, l’import per al programa de finançament dels llibres de text i material didàctic en els nivells obligatoris de l’ensenyament, a escala estatal, pateix una disminució del 39,5% i passa dels 30.705.665 euros del 2012 als 18.559.610 del 2013. Aquesta decisió ha afectat molt directament i els ajuts per a llibres de text que concedeix el Ministeri d’Educació a les Illes Balears, que s’han retallat un 48,5% per al 2013, passant dels 712.666 euros del 2012 als 366.549 del 2013. Per tot això, vam instar el Govern de l’Estat a implantar  la gratuïtat dels llibres de text per tal de garantir les mateixes oportunitats educatives a tot l’alumnat, independentment de les capacitats econòmiques familiars, proposta que, amb matisos, va acceptar el PP. No va anar malament. No tenc gens clar, però, que el senyor Wert ens escolti…

2- PUBLICACIÓ DELS CONTRACTES MENORS A LA WEB DEL CIM. Des del setembre de 2013, la web del Consell de Menorca compta, dins el departament de Participació Ciutadana, amb un nou apartat anomenat “Transparència” des d’on s’ofereix als ciutadans accés a informacions econòmiques. El PSM Més per Menorca valora de forma molt positiva aquesta iniciativa de l’equip de govern i comparteix els seus objectius de transparència perquè és evident que crear espais que reforcin l’exercici d’una gestió clara i propera al ciutadà és la millor manera de reforçar el sistema democràtic en un moment en què, per desgràcia, els casos de corrupció l’han debilitat davant els ciutadans. Per això, vam demanar que es publiquin a la web la relació dels contractes menors superiors a 3.000 euros, amb indicació de l’adjudicatari i de l’import; i, també, la llista de despeses, relacionades per departaments, de publicitat i propaganda en tots els mitjans de comunicació, incloent-hi l’import de la despesa total en cada mitjà. El PP també va acceptar la proposta.

3- INTERPEL·LACIÓ SOBRE LES PROSPECCIONS PETROLIERES. Vam demanar al president Tadeo informació sobre les prospeccions que es volen fer i que afecten les Illes i, francament, en aquells moments, en tenia ben poca. Va ser sincer, això sí, cosa que agraïm. Tanmateix, com que en el Ple de febrer tornarem a parlar del tema i el concretarem en uns punts d’acord que s’hauran de votar, ja hi dedicaré la pròxima crònica.

I, per acabar, us deix unes quantes preguntes interessants:

1- Quin conseller de l’equip de govern parla de manera diferent als membres de l’oposició en funció de si són del sexe masculí o femení?

2- Quan es cansarà el PP de retreure la gestió de l’anterior equip de govern per amagar les seves pròpies mancances?

3- Quants de “pues” van dir els consellers de l’equip de govern del PP, grans defensors de les modalitats insulars i preocupadíssims perquè les “catalanades” ens mengen el nostre menorquí, en tost del nostrat “idò”?

A veure si contestau correctament! Hi haurà premi…

4 comentaris a “Crònica d’un Ple XXVIII.”

 1. Ricard Escrit el 10 febr. 2014 a les 20:00

  Estarem pendents de que sigui veritat que publiquen les despeses. Molt bona feina la teva.

 2. Menorquit Escrit el 21 febr. 2014 a les 21:14

  Hola Maite:
  Referent al projecte d’ARAMAÓ, m’agradaria saber (si et ve de gust explicar-m’ho) per què el PSM ha optat per aquesta fórmula de coalició i assambleària. No és que ho critiqui, (no ho puc fer, no tenc prou elements ni coneixements), però sí m’agradaira saber el perquè de la decisió presa des del PSM entorn a aquesta plataforma ciudadana d’acció social i política.
  .
  He llegit algunas coses i sé els pilars fonamentals que sustenten el projecte, però em deman si el PSM no es veia capacitat per tornar a recuprar la representació institucional per si mateix.
  Simple curiositat.

 3. Maite Salord Escrit el 22 febr. 2014 a les 17:20

  Aquesta notícia explica molt bé com ha anat el procés: http://menorcaaldia.com/mao/ara-mao-ya-existe-formalmente/20151

  Personalment, valor el fet que els partits polítics que han donat suport a Ara Maó han demostrat, amb fets, que escolten el que els ciutadans demanen. En cap cas em sembla una mostra de feblesa política: ben al contrari, Iniciativa-Verds-Equo, Esquerra Republicana i el PSM Més per Menorca posen la veu dels ciutadans per damunt de les sigles de partit i, sobretot, demostren que saben fer camí junts. Els tres partits i els tres partits al costat dels ciutadans. Poca broma!

 4. Entesa Ferreries Escrit el 03 març 2014 a les 10:43

  No estaria malament una cosa semblant a tots els altres pobles de Menorca… i encara més interessant un ARA MENORCA pel Consell insular de Menorca…

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari