Maite Salord

Escriptora

Vocabulari bàsic per entendre Ciutadella (II)

Fa unes setmanes, vam iniciar aquest vocabulari bàsic (“Consens”, “Permuta” i “Posar pals a les rodes”) per entendre la manera de funcionar de l’ajuntament de ponent . Una manera, ben peculiar, no hi ha dubte, que ens ha fet traspassar fronteres. Afegirem, idò, tres paraules més que són claus per anar perfilant el panorama.

1- Alcalde. És qui presideix l’ajuntament i, en teoria, qui coordina l’equip de govern i en defensa la seva gestió de cara als ciutadans. En el nostre cas, és una persona de tracte afable al qual l’oposició veu en comptades ocasions: donant el torn de paraula en els plens i, si tenim sort, presidint la junta de portaveus mensual. Liderar, el que es diu liderar, lidera ben poc. Sembla, al contrari, que va a remolc de les circumstàncies. Mai no l’hem sentit defensar una proposta de l’equip de govern, mai no fa declaracions per sortir al pas de fets importants i de transcendència per al poble… Sempre ha viscut a l’ombra dels portaveus i duu escrit a la cara allò de “qui dia passa, any -polític- empeny”.

2-Gestionar. Dur a terme actuacions per aconseguir qualque cosa. En el cas d’un ajuntament, gestionar implica trobar solucions als problemes dels ciutadans en tema d’infraestructures, millores dins la ciutat, educació, joventut… A Ciutadella, però, gestionar vol dir exactament fer promeses i prou: auditori, escola de música, pista voltadora… Això sí, presenten el projecte -que en això es quedarà-, fan rodes de premsa, comencen expedients que van d’una banda a l’altra del Born (d’urbanisme a l’ajuntament i de l’ajuntament a urbanisme, sempre amb qualcú de l’oposició que els intenta donar encalç perquè, quan ets a urbanisme són a l’ajuntament i viceversa). En definitiva, es tracta de crear moltes expectatives, o fer feruma, col·loquialment parlant, perquè no sigui dit que no fan res.

3-Això és competència del Consell (i, aquesta legislatura, també del Govern Balear). S’ha convertit en una altra de les frases comodí dels plens. La majoria de propostes que l’oposició fa a l’equip de govern resulta que, oh casualitat!, sempre són responsabilitat de les altres administracions. Òbviament, administracions que no governa el PP. És una expressió que va molt lligada al concepte de “gestió” que, tot i que més amunt l’hem definit com l’art de fer projectes que mai no es fan realitat, també podria ser “l’art de tirar pilotes fora” o de traslladar els problemes als altres i ens quedam, però, tan contents.

Conclusió del dia: tenim un alcalde que no lidera l’equip de govern; un equip de govern que no governa i una oposició que no pot oposar-se a les propostes que es fan des de l’equip de govern senzillament perquè no n’hi ha o n’hi ha poquíssimes. A més, per acabar-ho d’adobar, la majoria de les idees llançades per l’oposició gairebé mai són competència de l’ajuntament!

En fi, entre aclarir desastres de la passada legislatura (Observatori, modificació del PGOU per poder fer l’ampliació de l’IES Josep M. Quadrado, carrer Bisbe Sever, permutes vàries…) i escoltar persones i col·lectius a qui es van fer, els darrers quatre anys, promeses que ara el PP no pot complir perquè, ni té majoria, ni té un soci dòcil, anam passant els mesos. I prest en durem un any. Un any esgotador i, a estones, tan surrealista, que no podem evitar riure de ganes. Tal vegada per no plorar. No ho sabria dir.

4 comentaris a “Vocabulari bàsic per entendre Ciutadella (II)”

 1. Sopes Escrit el 19 març 2008 a les 16:56

  avui tocava parlar des caramel·los!

 2. Maite Salord Escrit el 19 març 2008 a les 17:30

  Tens raó: avui tocava caramel·los i bujots… Bé, d’aquests darrers, no estic segura de no haver-ne rallat!

 3. Almax Escrit el 19 març 2008 a les 19:19

  La legislatura passada es van fer desastres, però sembla que el partit majoritari se’n va adonar i aquesta legislatura estan rectificant i han decidit… no fer res! Ja se sap que quan no fas, quan no decideixes, quan no opines… no et pots equivocar. O açò és el que sembla que entenen alguns. Potser els tres anys que queden de legislatura els toca aprendre que no fer tampoc soluciona els problemes de ningú. Mentrestant tot açò són anys perduts. La culpa està repartida, però: els electors sembla que també n’aprenen (n’aprenem) a poc a poc…

  És una vertadera llàstima…

 4. josep Escrit el 21 març 2008 a les 9:34

  Una altra paraula podria ser INDIGNADA!. Curiosament, no és el sentiment generalitzat de la ciutadania envers els seus governants dels darrers anys, sino que és com es sent la regidora A. Gener quan es criticada per s’oposició o quan no pot guanyar una votació al plenari.
  A la seua darrera carta als mitjans crec que expresava 4 vegades la seua indignació contra na Maite i contra na Pilar, ja que els seus partits no veien tan clar una modificació de PGOU al polígon per fer-hi una escola de música,…
  Curiosament però no s’indigna amb el seu soci de govern, que tampoc va votar a favor d’aquesta magnífica proposta, quan suposadament comparteixen un programa, un pacte i un model de ciutat.
  I BLOQUETJAR? L’has explicada? és quan algú de l’oposició pensa diferent del PP i el PP no guanya la votació (si la guanya no hi ha bloqueig, sino rodillo, mofa i despreci).
  Ala idò Maite, paciència i continuau per aquest camí, ja que estic segur que l’esquerra guanyarà les pròximes eleccions per ampla majoria, ja que Ciutadella comença a reaccionar, curiosament.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari