Maite Salord

Escriptora

De dignitat i de responsabilitat

(Acab d’enviar aquesta carta al director del diari “Menorca”)

Comença a ser habitual que, des de les pàgines d’aquest diari, puguem llegir opinions setmanals en les quals es relaciona, de forma clara i evident, totes aquelles persones que defensam l’ús de la nostra llengua, la catalana, pròpia d’aquest territori, segons marca el nostre Estatut, amb el nazisme.

Com a política, supòs –i no ho tenc molt clar- que estic “obligada” a aguantar certes actituds i comentaris. Com a mare, filòloga i professora, estic convençuda que no. És per açò que m’he permès escriure aquesta carta al director del diari “Menorca”. Perquè, per damunt d’idees, hi ha, sempre, la dignitat de les persones. I la meva –i estic segura que la de molts altres- és atacada constantment des d’uns posicionaments que, apel·lant a una mal entesa “llibertat d’expressió”, l’únic que fan és injuriar i calumniar de la forma més barroera.

Em costa entendre que, des de les pàgines d’un diari en el qual, tant per part dels treballadors com dels seus accionistes, hi ha persones intel·ligents, cultes i sensibles i que defensen valors com el respecte, la veritat o la justícia, es permeti que s’insulti, de forma gratuïta i amb total impunitat, tants menorquins i menorquines que creuen que la llengua que rallam, que la llengua que ens van mostrar els nostres pares, és un tresor que hem de salvaguardar. Dir-nos nazis o que defensam estratègies pròpies del nazisme és un fet gravíssim i intolerable. I no em val que em diguin que el diari no es fa responsable de les opinions que s’hi publiquen. No em val perquè és una qüestió de responsabilitat. De responsabilitat de tots. Per acció i també per omissió. Primer comencen els insults. Després, les injúries. I després, què vindrà?

Em pot ben creure, senyor director del “Menorca”, que és ben trist que els meus fills, prou grans per saber què va representar el nazisme, prou grans per llegir el diari, em mirin amb cara de desolació i em reclamin unes explicacions que no em surten. Saben que la seva mare és filòloga i professora des de fa més de vint anys i que sempre els ha mostrar a respectar les opinions diferents. També saben, i segurament aquest és el motiu profund d’aquesta carta, que no m’he cansat mai de repetir-los que hi ha una cosa que és innegociable en aquesta vida: la pròpia dignitat. Així m’ho van mostrar els meus pares.

No sé l’efecte que tindrà aquesta carta. No sé ni tan sols si la publicaran. Els que volia que la llegissin, ja ho han fet. I m’han donat les gràcies sense necessitat de paraules. En aquesta vida, es pot rallar de tot. Des de l’insult i la calúmnia, mai.

88 comentaris a “De dignitat i de responsabilitat”

  1. Tea Party - Menorca Escrit el 09 ag. 2011 a les 15:30

    Ja es veu que no és el mateix, pigar que rebre. Des del nostre punt de vista, ens sembla una carta desmesurada i fora de lloc. Una carta que perverteix la llibertat d’expressió i vol imposar el pensament únic.
    Entranyable en la part que ens conta lo dels fills, però totalment exagerada en la seva formulació.

  2. xec vallori Escrit el 09 ag. 2011 a les 15:59

    Mira qui parla de pensament únic, en són els seus hereus, hereus de l’imperialisme, del franquisme, de intentar arrabassar les altres llengües de l’estat per la força de les armes, quina doble moral més mesquina utilitzar la paraula nazi aquells que n’estan més aprop i tal vegada hi han combregat i tot. Duran 40 anys habien estat amagats sota la seva closca ara quan es respiren aires d’absolutisme, ara tornen asortir igual que els cargols quan plou. Van exterminar cultures milenàries per imposar-los la llengua castellana, durant més de 40 anys ens van reprimir per parlar la nostra llengua i ara encara tenen la barra de tractar-nos de nazis
    No caldria fer esment que el castellà actua igual o pitjor que el català ja que només s’explica l’estàndard a les escoles de l’estat, encara he de veure explicar el granaino o er zevillano ozú quina diferència quan estracta de la llengua de l’imperi. Quan s’estudia filologia española es fa al voltant de l’estàndard i després s’explique les varietats dialectals, igual que l’anglès, el francès i totes i cadasquna de les llengües arreu del mon. Perquè la nostra es vol fer veure que és diferent, només hi ha una raó per destruir-la.

  3. Menorquit Escrit el 09 ag. 2011 a les 16:13

    Gràcies, Maite, per fer pública una reflexió com aquesta en la que serem molts que ens hi sentim identificats. La llibertat d’expressió és un terme tan preciós que els qui l’han represaliat sempre no el sabran emprar mai.
    .

  4. Tea Party - Menorca Escrit el 09 ag. 2011 a les 16:53

    Espectacular el discurs del Dr. Vallori. És una demostració ben palpable de com uns estan acostumats a acusar als altres de nazis, de dictadors, d’absolutistes, etc. i no ha de passar res. I es senten ofesos quan se’ls qualifica per igual.
    A açò se li diu hipocresia.

  5. Maite Salord Escrit el 09 ag. 2011 a les 17:05

    Una precisió important, senyors del te: neguen els 40 anys de dictadura que hi va haver a Espanya? Neguen que Franco fos un dictador? Neguen la imposició del castellà?
    Ho dic perquè, com a professora i filològa, hi ha coses que no acceptaré que es pengin en el meu bloc.

  6. Camamil·la Escrit el 09 ag. 2011 a les 17:53

    Xec no hauries de caure en el paranys d’aquesta gent del Te, és el que ells volen. Estan instal·lats en l’insult com a un únic discurs i l’estratègia de foment de la fòbia és la mateixa que la del columnista del Menorca que tots coneixem i a qui no hauríem d’anomenar. Insistesc, amb ells no hi ha raonament ni debat, prest, comencen amb l’insult. Jo definitivament els moderaria.

  7. Camamil·la Escrit el 09 ag. 2011 a les 17:56

    Ens hauríem de conjurar tots i hauríem d’eviar que el seu discurs rabiós ens faci sortir mai de pollaguera i no hem de perdre mai les formes. No hi ha interès de discutir res amb ells perquè ja hem vist la ‘sofisticació’ del seu debat en altres ocasions.

  8. Pep Dallonses Escrit el 09 ag. 2011 a les 18:42

    Moltes gràcies Maite! Em sent molt identificat amb el que expresses. Que es vulgui presentar la víctima com a botxí és un escarni que no té res a veure amb la llibertat d’expressió. Els diaris haurien d’incloure en el seu llibre d’estil el compromís de no emparar opinions gratuïtes que només cerquen atiar l’odi per emprar-lo com a arma política.

  9. Worsley Escrit el 09 ag. 2011 a les 18:43

    Com que fa temps que no llegesc massa els diaris, vaig un poc despistat en aquest tema. Però pel comentari de Camamil·la, entenc que hi ha algun columnista o col·laborador que deleix per fer insinuacions de semblança entre el rallar català i defensar-lo i les pràctiques pròpies del nazisme. Pel que he entès, tens (extensiu a tots els afectats) el meu suport (com el de molta altra gent, supòs). No llegesc diaris, però sí que faig un volt per la xarxa gairebé cada dia. I darrerament he arribat a llegir coses que fan empal·lidir de vergonya. Des de debats estèrils envers el famós “tassó” d’en Josserra fins a tot de pseudo-paperassa mostrada (cada vegada amb més insistència, que és el que no entenc gaire) pels seguidors del “sírcol baléà” o, com escriurien ells, el “Círculo Balear”, en castellà clar i estàndard. Sociològicament, crec que és un fenòmen que s’hauria d’estudiar, aquest: alguns s’han muntat tot de voravius mitològics fundacionals que fan regirar. Curiosament, el nazisme, i d’altres moviments absolutistes, en el decurs de la història han sabut crear una mitologia fundacional que poc o res té a veure amb la realitat i que s’adapta als seus interessos, que no solen ser precisament culturals. I aço no vol dir altra cosa que precisament açò. No hi ha cap insinuació ni doble sentit, aquí. Tanmateix, cal tenir en compte que a alguns açò no els regira gens ni mica. Encara més si tenim en compte que, posats a regirar, molts dels seguidors de la “llengo baléà”, tot just regirarien un calaix ple de roba. Salut.

  10. Nom Necessari Escrit el 09 ag. 2011 a les 18:46

    Jo crec que tots, fins i tot els senyors del te, poden arribar a entendre una realitat, una realitat lingüística com ho és la del català a Menorca.
    .
    Molt bona Vallori!!
    .
    Si els del te -i companyia del “Menorca”- no saben de què xerren, idò els hi ho podem explicar.
    .
    El problema és si després la gent -per mil submissions- només escolta “la voz de su amo”.
    .

    Tal vegada, perquè se’ns escolti, hauríem d’esser tan genials com aquell,

    http://www.youtube.com/watch?v=gUlClhkYGk8&feature=player_embedded
    .
    Haurem de treure el geni, per exemple, com ara na Maite.

  11. Ricard Escrit el 09 ag. 2011 a les 19:03

    Ja arriba a un punt que el diari Menorca,ha deixat de ser una eina d’informació i poc a poc es va veient com els comentaris van minvant, els passa el mateix que al canal 9,que és ni mes ni menys una eina per a l’autosatisfacció del partit que va guanyar les eleccions,l’ únic en que (per ara) és insubstituïble,son les esqueles.
    Es trist i supòs que algun redactor,es deu sentir incòmode,perquè difícilment l’ambient de treball es pot aïllar de la línia general.Reconec que hi ha alguna columna d’opinió que és agradable de llegir perquè toca temes que no freguen la política.
    La columna reiterativa d’un personatge que setmana si i setmana també diu el mateix i fa una defensa del menorquí(en castellà),doncs un cop que va intentar-ho en menorquí,ho fa de manera que fa riure o pena. Segons t’ho miris pensant en que hi ha gent que es guanya la vida honestament fent riure i que si et fan riure s’han guanyat el sou o altres que sense voler-ho t’han fet riure.
    ¿Perquè com pots defensar i explicar el resultat d’una una multiplicació, si no coneixes les taules?.
    I en aquest diari de manera “independent” es fan generalitzacions i simplificacions grolleres . És com aquells que afirmen que” tots els capellans són pedòfils” o com que tots” els que voten Bildu són terroristes”, és el mateix esquema que seguien els hitlerians per responsabilitzar els jueus de tot el món dels mals que patia el seu país.
    Cal enviar un llenguatge simple,i repetir-ho fins a que no s’hi pensi:”ariel lava mas blanco” o “del caserío me fio” o “els menorquins son espanyols! “veritats eternes?.
    Potser si o potser no, potser ariel no renta mes blanc,potser del caserio abans t’en podies fiar més que ara i Menorca ara es espanyola,però abans no ho va ser.

  12. Tea Party - Menorca Escrit el 09 ag. 2011 a les 20:04

    Apreciada Maite:
    Nada hemos dicho de la dictadura de Franco. Nada hemos negado al respecto y se pueden buscar nuestros comentarios en este blog para confirmarlo.
    Nos parece sospechoso que Maite nos pregunte si negamos la dictadura de Franco o si éste fue un dictador. O si se impuso el castellano o no.
    La misma pregunta ya nos interpela como si nosotros afirmaramos lo contrario.
    Mira Maite. En otra ocasión ya lo comentamos, ninguno de nosotros vivió el franquismo. Hoy nadie discute que el franquismo fue un régimen autoritario, dictatorial, y que éste duró casi 40 años. Y que durante esa época el catalán fue marginado de la vida pública. Nadie ha puesto en cuestión esto. Y ponerlo en solfa, Maite, nos parece despreciable.
    Y nos parece lamentable que algunos de este blog, entre ellos el Dr. Vallori, nos identifique con el nazismo, el franquismo, la dictadura o el absolutismo.
    Y después os quejareis de que Juanjo Gomila diga lo mismo de vosotros.
    Hipocresía. Esto es lo que es.

  13. cama seca Escrit el 09 ag. 2011 a les 20:51

    La premsa escrita menorquina és una porqueria. Aquest personatge que escriu quasi cada dia a la premsa ja va comparar l’Acampallengua de Ferreries amb un campament de les “joventuts hitlerianes”. Es veu que li agrada xerrar molt dels nazis, segurament serà per qualque cosa… L’actitud que manifesta aquest columnista incita a l’odi: tots contra tots. És una vergonya que els diaris menorquins fomentin la crsipació.
    @ Tea Party Menorca. Només amb aquest nom ja et podem qualificar d’ultra conservador. El problema que teniu els ultra dretans és que mai voleu reconèixer el que sou i us amagau darrera conceptes com el de llibertat i centrisme. Tots sabem el que sou, no importa que et justifiquis.
    Bona carta Maite!

  14. itziar Escrit el 09 ag. 2011 a les 21:11

    Molts ànims Maite! mentre hi hagi gent que encara cregui en defensar la cultura i la llengua pròpies, hi haurà esperança. Que et podran qualificar de lo que vulguin, però crec que cada un a d’estar tranquil amb la seva consciència. molt poc es fa, crec, per filtrar insults d’opinions, i molt per omplir pàgines.

  15. Tea Party - Menorca Escrit el 09 ag. 2011 a les 21:41

    Cama seca ha metido su pata seca al calificarnos de ultraderechistas o de ultraconservadores. Hoy en día este tipo de clasificaciones están desfasadas y no responden a la realidad.
    Por esta misma regla de tres, la mayoría de los que escribís en este blog serías de ultra izquierda, indepedentistas, radicales de izquierda, etc.
    Es muy fácil calificar a la gente con adjetivos altisonantes. Más difícil es contrarrestar sus argumentos.

  16. Camamiŀla Escrit el 09 ag. 2011 a les 22:13

    Per una vegada estic d’acord amb el Tea PARTY, no hem d’entrar en el seu terreny de desqualificacions i insults
    perquè no saben argumentar res i només posant un poquet de suc de cervell se’ls deixa en evidència, el problema és que si perds el temps i entres en el seu terreny llavors perds agilitat mental per posar de manifest que d’arguments no n’aporten quasi cap, més bé s’entretenen en l’insult

  17. Nom Necessari Escrit el 09 ag. 2011 a les 22:14

    I és que hi ha imatges que diuen més que mil paraules,
    com la que té Cama seca al seu Cau d’Algendar:

    http://2.bp.blogspot.com/-RsjKhr4G1nY/TjHOEcoVLqI/AAAAAAAAATs/xtiLsPZ4J2s/s1600/calla.jpg

  18. Camamiŀla Escrit el 09 ag. 2011 a les 22:19

    Però sí que es bo recordar que l’innobrable tingué l’estaló a les seves manifestacions del polític que a Menorca més a manifestat les seves simpaties pel règim franquista i que té una fotografia dedicada de Tejero en el despatx de ca seva.

  19. Camamiŀla Escrit el 09 ag. 2011 a les 22:21

    Volia dir ‘més ha manifestat’

  20. Tea Party - Menorca Escrit el 09 ag. 2011 a les 22:24

    A muchos de los que escriben en este blog les bastaría viajar un poquito más. Abrir la mente a otras realidades.
    Y teniendo en cuenta que son, ahora, los del PSM, los nuevos ricos, no será por dinero que no pueden salir algún día de la isla a ver mundo. Y sino que se lo pregunten a los maxiviajeros de Es Mercadal.

  21. Camamiŀla Escrit el 09 ag. 2011 a les 23:00

    Els del tea party no argumenten res, només donen per fet que no viatjam, que som uns incults. No expliquen no obstant que cap Universitat del món estalona les tesis filològiques de l’innobrable. Que el director de la RAE el Sr. Blecua estalona les nostres tesis filològiques , com ens estalonava també l’històric Lazaro Carreter. No expliquen per què és un dels nostres l’unic menorquí que ha guanyàt un premi de la categoria del Nadal en castellà i no un dels seus, i per què l’unic Acadèmic corresponent de la RAE que ha donat Menorca és el nostre mestre Francesc de B. Moll i no un dels de l’innombrable. No saben que durant la dictadura l’obra catalana de Moll es finançà sobre tot amb els manuales Moll para aprender lenguas extranjeras (Alemany, Anglès, Italià). Quin currículum poden aportar els del discurs de l’innobrable?

  22. Camamiŀla Escrit el 09 ag. 2011 a les 23:02

    Els del tea party no argumenten res, només donen per fet que no viatjam, que som uns incults. No expliquen no obstant que cap Universitat del món estalona les tesis filològiques de l’innobrable. Que el director de la RAE el Sr. Blecua estalona les nostres tesis filològiques , com ens estalonava també l’històric Lazaro Carreter. No expliquen per què és un dels nostres l’unic menorquí que ha guanyàt un premi de la categoria del Nadal en castellà i no un dels seus, i per què l’unic Acadèmic corresponent de la RAE que ha donat Menorca és el nostre mestre Francesc de B. Moll i no un dels de l’innombrable. No saben que durant la dictadura l’obra catalana de Moll es finançà sobre tot amb els manuales Moll para aprender lenguas extranjeras (Alemany, Anglès, Italià). Quin currículum poden aportar els del discurs de l’innobrable?Què saben els del Tea a més de desqualificar?

  23. Menorquit Escrit el 09 ag. 2011 a les 23:37

    De fet, el diccionari de la RAE diu que el valencià és “Variedad del catalán, que se usa en gran parte del antiguo reino de Valencia y se siente allí comúnmente como lengua propia”.
    .
    i del balear: “Variedad de la lengua catalana que se habla en las Islas Baleares”.
    .
    L’innombrable deu desconèixer que els garants (RAE) de la llengua castellana, que ell tant defensa i admira (i hi té tot el dret) també creuen que a Menorca és parla català.
    .
    L’innombrable és un altre provocador que només pretén destruir el pensament raonat i científic, com els del teteros del PP.
    .
    També la RAE diu açò de l’andalus: “Se dice de la variedad de la lengua española hablada en Andalucía, caracterizada por diversos rasgos fonológicos, así como por entonación y léxico peculiares”
    .
    …i també diu de l’extremeny: “Se dice de la variedad de la lengua española hablada en Extremadura”.
    .
    L’innombrable NO és un ignorant en aquest tema, sap perfectament que la llengua de Menorca és el català, el que fa és crear animadversió cap al PSM, a als seus representants, perquè, com el Teapot, els té odi, ràbia, menyspreu i els vol destruir.
    .
    L’innombrable s’agafa al tema lingüístic perquè sap que el PSM, com a partit, és l’únic que defensa clarament la llengua catalana com a pròpia de Menorca -el PSOE no ataca el català, però tampoc el defensa, igual que els sindicats insulars-

  24. àlex Escrit el 10 ag. 2011 a les 0:43

    Gràcies Maite, per la reflexió en veu alta. M’hi sent 100% identificat, com no podia ser d’altra manera.

    I un prec: a la salordiana plaça n’hi ha un que muntat un xiringito, pel què sembla sense llicència, que fot música a tota hora i fa tanta renou que dificulta que la gent conversi amb tranquil.litat. Envia-hi un saig i fes-los complir l’ordenança de civisme.

  25. Maite Salord Escrit el 10 ag. 2011 a les 7:39

    Bon dia. Gràcies a tots pels comentaris, per ser aquí. Ahir, prop de 500 persones van entrar a la plaça per llegir la carta. El que vaig dir és compartit per moltes persones. Amb segons qui, és absurd discutir, des del punt de vista filològic. Ara bé, demanar respecte, açò no només ho podem fer sempre: HO HEM DE FER!
    Acab d’esborrar un comentari dels del te en què enllaçaven un article de qui m’ha insultat infinitat de vegades. No el vull a casa meva. És comprensible.
    No pens aguantar segons quines coses i no tindré feda a pitjar la tecla d’eliminar comentaris. Si qualcú no li agrada, ja sap què ha de fer. I un prec: ignorau tots aquells comentaris que no cerquen el debat argumentat.
    Salut!

  26. Menorquit Escrit el 10 ag. 2011 a les 12:51

    Una vegada més s’ha demostrat que els Teapot són una colla de provocadors i que el debat argumentat aquí els interessa ben poc. El comentari, Maite, que els has esborrat (amb prou criteri, per cert), on recomenaven i lloaven la carta del provocador d’UPyD ve a demostrar, una vegada més, la mala bava dels teteros del PP. Reconeixen la llengua catalana i diuen que la parli qui vulgui. Després idolatren un personatge que diu tot el contrari del que ells prediquen.
    .
    Només basta veure el primer comentari seu a aquest post per intuir clarament com menyspreen a l’autora d’aquest bloc, en la mateixa línia insultadora que l’impresentable d’UPyD. Aquell primer comentari era motiu de moderació. Per a qualsevol lector està molt clara l’exposició. La carta apel·la a no ser insultats de nazis per defensar i conrear la llengua catalana; Els Teapot diuen que és “Una carta que perverteix la llibertat d’expressió i vol imposar el pensament únic”.
    .
    Però Maite, tu mateixa. Fins quan?

  27. eugenia Escrit el 10 ag. 2011 a les 15:26

    Amb tots els anys que visc a Menorca, ningú m’ha demanat que parli en menorquí. No he viscut mai cap exigència en aquest sentit. Jo sí ho demanat.
    El català que escric l’he après a l’escola d’adults i sempre hem seguit les normes del català estàndard però posant molt d’atenció en el català-menorquí.
    Defensar la llengua propia és com defensar a la mare. Utilitzar-la per crear confussió i alienació, no té nom, o jo encara no el sé en menorquí.
    També la meva adhesió a la teva carta i felicitar-te per la paciència que encara tens amb aquesta gent que (truca de matinada) l’únic que cerca és crispació.
    Salut!

  28. Baldritxa Escrit el 10 ag. 2011 a les 17:47

    Maite, jo no sé com aguantes ses teteres aquestes. Tenen es cap com una soca i ni que s’entrenassin et sabrien escoltar/llegir i contestar d’una manera coherent. No vull ser prejudiciari, però només veure com s’han batiat ja fa ganes de córrer… Força i salut!!!

  29. Nom Necessari Escrit el 10 ag. 2011 a les 20:24

    Que se’ls hagi censurat un comentari no em sembla bé.

  30. Francesc Escrit el 10 ag. 2011 a les 20:38

    Gràcies Maite; ralles per molta gent amb aquesta carta.

    Els amos (o els que, mesquins, més esclaus que ningú, es posen del costat d’aquests) sempre tenen el fuet a prop per castigar els esclaus que gosen posar-se drets, i qualsevol cosa que diguin que no sigui “sí, bwana” és considerat una aberració (com un “Heil Hitler”, posem per cas).

    Aquests que anomenen nazis als que tenen valor, essent originaris del poble que just lluita per existir, representen la misèria de qui no té altra voluntat que agradar a l’amo, que no té valor per aixecar-se; necessita fustigar qui ho fa per no sentir-se tan poca cosa.

  31. Maite Salord Escrit el 10 ag. 2011 a les 21:34

    No era un comentari, Nom Necessari, era un enllaç de l’article que, justament provoca la carta. Entendràs que si consider una aberració que un diari el publiqui, jo no el puc tenir posat aquí. És pura coherència, encara que tu no ho vegis bé.
    A més, vull que tothom sàpiga que, molt probablement, no serà el darrer comentari que esborri. A partir d’ara, no pens admetre segons quines coses. I crec que he demostrat, fins ara, que tenc una paciència infinita.
    Gràcies, Francesc, per les teves paraules. Si una cosa he descobert amb aquesta carta és que hi ha molta gent molt cansada d’aguantar segons quines coses. Hi açò em -ens- dóna força.

  32. Tea Party - Menorca Escrit el 10 ag. 2011 a les 22:08

    Cómo está el patio en la plaza salordiana. Entendemos la coherencia que ha obligado a Maite a borrar nuestro comentario que enlazaba con la carta de Juanjo Gomila (un nombre que provoca sarpullidos entre los habitantes de este blog). Entendemos que Maite lo haya borrado, pero creemos que era aclaratorio poderlo leer para entender mejor el berrinche de Maite Salord.
    Y lo repetimos otra vez, cuando Maite nos diga que nos vayamos, nos iremos. Sin rencores. Nunca más apareceremos por la plaza. Sólo tiene que decirlo. Ya sabemos que este es el deseo de Menorquit y de algunos radicales más, pero nosotros sólo acataremos la voluntad de Maite Salord.
    Por otra parte, repetimos el argumento que hemos venido diciendo. Aquellos que califican de fachas, ultraderechistas, extremistas, nazis, etc. a quienes no piensan como ellos, después no deberían extrañarse de que alguien les califique por igual. Para ello basta leer el comentario del Dr. Vallori. Comentario que nunca será borrado porque, claro está, ofende a los otros.
    En fin…

  33. Un Escrit el 10 ag. 2011 a les 23:15

    Maite, has fet molt bé en respondre així, des de la dignitat que tothom ha de poder entendre.

  34. Menorquit Escrit el 11 ag. 2011 a les 10:26

    “radical” ve de “rel”, o sigui anar al fons de la qüestió, cosa que voltros, teteros del PP, no heu mostrat mai. La vostra missió -em reiter- és dinamitar aquesta plaça perquè vos molesta el que diu la seva autora i el que fa comprendre a molta gent.
    .
    El meu desig és que aquest espai pugui ser de debat raonat, serè, distès i enriquidor; des de la divergència, si tan es vol, però des del respecte a qui obre un espai per a les reflexions, les vivències, els pensaments i dels qui hi volen, també, opinar des de la correcció.
    .
    El que heu fet vosaltres aquí, des dels molts pseudònims, usats és intentar reventar aquest espai. La incoherència mostrada en el vostres comentaris, d’un temps ençà, convida a entendre amb claredat l’actuació sorneguera que feis en cada intervenció, alhora de cercar el descrèdit de l’autora i de la línia política que representa. Per tant, no amagaré que, vist que no teniu cap intenció de virar la vostra actitud participativa, -personalment no m’agradaria llegir-vos aquí, clar i català. Tanamateix, és l’autora d’aquest bloc qui en té la potestat de satisfer-me en aquest sentit, perquè per mi, no aportau més que la voluntat de crispar. I açò no m’agrada.

  35. Tea Party - Menorca Escrit el 11 ag. 2011 a les 12:10

    Si tant incoherents fóssim, no hauríeu de tenir por de que la nostra intenció fos el descrèdit de l’autora d’aquest bloc. Perquè és impossible que uns arguments incoherents puguin desacreditar arguments coherents.
    No serem tant incoherents quan tanta por teniu de poder fer sombra a la lluminària de la ciència.
    Bastaria fer un recorregut pels distints comentaris de’n Menorquit per donar-se’n compte de que això d’obrir un espai per la reflexió, les vivències, el pensament i opinar en correcció no és lo seu. Ell ataca contra qualsevol argument nostre, per ponderat que aquest sigui.
    Noltros, ho hem dit altres vegades, quan na Maite ens tregui d’aquí ens anirem. Però no ho farem davant les pressions de’n Menorquit, que només preten imposar el seu criteri i eliminar les opinions contràries.

  36. Roger Escrit el 11 ag. 2011 a les 12:52

    Ànims i endavant Maite!!

    Sens cap dubte la tasca política requereix d’una gran fortalesa en haver d’estar sotmès a una exposició pública que fa que dins la societat siguis una persona visible i identificable allà a on hi vagis.

    En principi aquest fet no hauria de constituir cap mena d’entrebanc, donat que no hi ha cap problema en que coexisteixi una confrontació d’idees dins la societat. No obstant, majoritàriament aquesta confrontació és des de l’insult i la injúria, i molt sovint des de la base de la maldat o la ignorància, fet agreujant en els temps actuals de la Revolució dels Mitjans de la Informació, ja que si no s’hi imposa un cert control, es possibilita una total anonimitat amb la seva conseqüent impunitat.

    Arribats a aquest punt, és totalment comprensible, i amb raó, que s’exigeixi dignitat i respecte. No és tolerable que des de l’argumentació d’idees i conviccions algú pugui respondre amb insult i sense argument.

    Així que tot el meu suport Maite.

  37. Menorquit Escrit el 11 ag. 2011 a les 13:32

    Por no n’hi ha cap ni una. La vostra incoherència no fa tèmer res, senzillament és la vostra crispació i ganes de dinamitar la majoria de les reflexions fetes aquí, la que incòrdia i molesta. Podeu fer el repàs dels meus comentaris i quan he sortit de casella ha estat per rebatre la mala bava vostra, enfora de la reflexió serena, sí, és així. Però ha estat com un mirall a les vostres continuades impertinències i befa (i no vull dir que sigui el més correcte). Amb la resta he procurat ser respectuós. Potser en algunes ocasions m’he excedit i, de fet, vaig demanar disculpes en el seu moment pel meu to emprat. Voltros encara és l’hora de demanar perdó per sol·licitar aquí la intervenció d’un metge per parlar d’homosexualitat.
    .
    No heu reconegut mai cap error ni cap excés verbal i preteneu interrompre les reflexions fent ‘saltar’ la gent que vol participar. Evitau entrar al nucli del debat i repetiu el mateix com a resposta i eina repulsiva de combat perquè, sezillament, la vostra intenció s’allunya molt del intercanvi d’idees i empaita la destrucció d’aquest fòrum, de rebatre les idees i exposicions amb ceguera intolerant per la rel ideològica què tenen i a les quals voleu destruir des d’on sigui.
    .
    Vas dir quan ereu en Jorge Rodírguez: “Escribo mis opiniones en este blog porque Carbonero no tiene uno abierto. Te puedo asegurar que sería muchísimo más duro con Carbonero de lo que lo soy con Maite”. Està dit tot, no?
    .
    Aquí, fins i tot, he tingut la discrepancia sobre temes diversos amb Joan Triay. Tot i les diferències ideològiques evidents, va ser des del respecte pel to en què l’interlocutor es va manifestar, per posar un exemple. MOlt diferent al que feis vosaltres aquí cada dia.

  38. Tea Party - Menorca Escrit el 11 ag. 2011 a les 14:33

    Discrepam completament amb el que diu en Menorquit. Noltros en aquest bloc hem estat insultats permanentment. Basta llegir algun comentari teu o alguns (fins i tot en aquest mateix post) del Dr. Vallori.
    Voleu respecte i no en teniu amb els que pensen diferent. Qualsevol cosa que deim, opinam o reflexionam, ja és considerat un insult, una impertinència, o que feim befa, o que volem destruir, o que anam en contra de na Maite.
    El respecte se’l guanya cadascun. No pot demanar respecte precisament aquell que no en té amb els altres.
    No hem demanat perdó sobre demanar l’intervenció d’un metge a fi de parlar d’homosexualitat perquè Tea Party – Menorca com a tal, no ho ha dit mai. Potser algú dels que formen part del grup pensa així, però no és una qüestió que des del nostre grup s’hagi plantejat, de moment, i hi hagi un acord unànim. En qualsevol cas, no ens negam a poder discutir sobre el tema de la homosexualitat des dels punts de vista que siguin necessaris. No ens tancam a res a priori.
    I seguim lamentant l’actitud de’n Menorquit, el seu absolutisme i el seu mensypreu a la llibertat d’expressió, d’opinió i de reunió.

  39. Nom Necessari Escrit el 11 ag. 2011 a les 18:13

    Que els deixis Menorquit!! Ja ho veus, “son como niños” (com fillets malcriats).
    Has d’entendre, Menorquit, que totes les edats tenen un nivell d’intel•lecte. Els fillets del te ja creixeran i a mesura que ho facin aniran comprenent les coses, s’aniran educant i formant.
    -Molt prest arribaran a entendre que la llengua catalana és també la llengua de Menorca; açò no és gens mal d’entendre, només han d’agafar una enciclopèdia o demanar-ho en qualsevol Universitat.
    -Molt prest, o tal vegada açò no tan prest, entendran que la llengua castellana ens ha estat imposada -per la força- amb molta superioritat a sobre de la nostra llengua catalana que voldrien extingida i que sempre han aconseguit mantenir en inferioritat de condicions.
    -Molt prest arribaran a entendre que no s’han de menester recolzar en la “llibertat d’expressió” ni en cap altra llibertat per debatre idees i arguments (millor quan, per no contestar, tiraven pilotes fora).
    -Molt prest arribaran a entendre senzillament pot resultar molt ofensiu el defensar la injúria calumniosa que suposen algunes opinions publicades a la premsa.
    .
    Molt prest o molt tard, (?) els fillets que no escolten els mestres…

    .

  40. Menorquit Escrit el 11 ag. 2011 a les 19:24

    “No hem demanat perdó sobre demanar l’intervenció d’un metge a fi de parlar d’homosexualitat perquè Tea Party – Menorca com a tal, no ho ha dit mai. Potser algú dels que formen part del grup pensa així, però no és una qüestió que des del nostre grup s’hagi plantejat, de moment, i hi hagi un acord unànim. En qualsevol cas, no ens negam a poder discutir sobre el tema de la homosexualitat des dels punts de vista que siguin necessaris”.
    El descomunal error el matisen, no el rectifiquen. No neguen “el poder discutir sobre el tema de la homosexualitat des dels punts de vista que siguin necessaris”. Quins punts necessaris? Escoltar un metge que digui que l’homosexualitat és una malaltia? Va! digau-ho clar,o no teniu pebrots? De fet algú del grup tetero-pepero pensa així, segons deis, perquè no hi ha unanimitat sobre el tema. I després veniu a vendre la moto que sou un grup liberal.
    .
    Però, voltros teteros de PP, no respondreu amb claradat, sinó amb pilotes fores perquè teniu por. I amb açò, Nom Necessari, si que són fillets. Tanmateix no patesquis per mi i t’he de demanar disculpes a tu i a la resta per seguir encaparratat i perdent el temps amb aquests covards que s’amaguen entre calculades ambigüetats.
    .

  41. Tea Party - Menorca Escrit el 11 ag. 2011 a les 19:33

    Otro profe que se cree que lo sabe todo. Los del PSM sois muy pesados, pero que muy pesados. Os creeis tener la verdad absoluta y que los demás, en cambio, apenas acabamos de salir del huevo. Os creeis superiores a los demás. Estais por encima de los otros. Los demás nada sabemos, sólo nos falta leer un poco más para llegar al nivel donde vosotros estais.
    Sin embargo, esta supuesta superioridad moral de la izquierda pesemera nos ha llevado a la ruina a todos. Nos ha llevado a una Menorca a punto del cierre.
    La tertulia del Círculo de Economía en el Club Nàutic se centró mucho en la macroeconomía y descendió poco a la realidad. El mejor, sin duda, fue Sebastián Triay Fayas. Un hombre que pisa el suelo y que se juega su dinero. Alguien preguntó si alguno de los presentes invertiría con dinero propio en Menorca. Nadie respondió. Porque nadie ve claro lo de nuestra isla. Por cierto, patética Joana Barceló. Mucho hablar y poco decir.
    En fin, la conclusión es que el PSOE y el PSM ha sido nocivos para los menorquines. Muy nocivos. Y ahora nos damos cuenta. Tarde. Muy tarde.

  42. Tea Party - Menorca Escrit el 11 ag. 2011 a les 19:38

    Bueno, bueno, vuelve a la carga el intrépido Menorquit. Pues sí, estamos abiertos a hablar de la homosexualitat desde todos los ámbitos, desde la visión médica, desde la visión humana, desde la visión moral y ética, en fin, desde todos los puntos de vista.
    Precisamente porque somos liberales. Por eso no queremos dejar ningún cabo suelto y hablar con total transparencia de todo. Conociendo todos los puntos de vista. Todos. No sólo el que nos interesa.
    Ya sabemos que los que viven en este blog sólo quieren leer lo que les interesa, ver los programas que les interesa, entrar en las webs que les interesan y todo para que les digan lo que quieren oir. Esto es el sectarismo y la cerrazón. Cabezas cerradas.

  43. Maite Salord Escrit el 11 ag. 2011 a les 21:06

    El periodista Carles Marquès va fer la pregunta sobre si invertiríem doblers a Menorca i crec recordar que en Guillem López, entre altres, li va dir que, aquest dies, havia rallat amb quatre persones que volien muntar empreses a l’illa.
    Veig que qualcú dels del te ahir se’l va perdre per anar a la tertúlia del Cercle d’Economia. Jo, com que som del cafè, hi vaig arribar servida i, pel que veig, més deixondida perquè record més bé el que es va dir.
    M’ha agradat açò de “cabezas cerrada”. Ja ho diuen, en cabezas cerradas… no entren mosques.
    I una altra frase que m’agrada molt: l’assassí sempre torna al lloc del crim. És malaltís. Açò sí.

  44. eugenia Escrit el 11 ag. 2011 a les 22:13

    De les persones homosexuals es pot parlar com del heterosexuals, si d’aquests no parlem des de l’àmbit médic, moral, étic.. i dels homosexuals sí és perquè creieu que són diferents i no estic gens d’acord.

  45. Tea Party - Menorca Escrit el 11 ag. 2011 a les 22:25

    Podemos hablar de los heterosexuales también desde el punto de vista médico, moral, ético, y de donde quieras. Lo repetimos. No ponemos barreras a priori. Buscamos la verdad de las cosas y, por eso, no nos cerramos a las opiniones y argumentos de nadie.
    Aquí ya teneis las opiniones preconcebidas y, claro está, no quereis oir a nadie que os las pueda hacer alterar.
    Lo dicho, a esto se le llama sectarismo. Muy común en esta plaza.

  46. Tea Party - Menorca Escrit el 11 ag. 2011 a les 22:41

    Dice Maite Salord: “Per acció i també per omissió. Primer comencen els insults. Després, les injúries. I després, què vindrà?”
    Pues bien, el pasado mes de enero la sede del Círculo Balear en Palma sufrió el ataque de unos energúmenos ocasionando numerosos desperfectos. También días antes fue atacada con pintura roja.
    La sede del PP de Menorca es atacada de forma periódica por energúmenos- Roturas de cristales, amenazas, etc.
    Y la sede del PSM… ¿Ha sido atacada nunca?
    ¿Quien incita a quien?

  47. Camamiŀla Escrit el 11 ag. 2011 a les 22:53

    Me’n record que un dua en Toni Camps va dir per televisió que en Damià LLULL li havia dit que no invertiria per res a Menorca. El cas és que poc després de sortir de IBB hotels i pocs dies després de sentir el comentari de Camps per televisió en LLULL va aparèixer pel despatx proposant fer inversions conjuntes a Menorca on deia que veia moltes oportunitats. Mentia en Camps a televisió?-Estic segur que no, el que passa és que quan en LLULL rallava amb en Camps mantenia el discurs políticament correcte dins de determinats cercles socials, en canvi pel despatx feia d’empresari.

  48. eugenia Escrit el 11 ag. 2011 a les 23:18

    Però si som iguals com a persones crec que amb un debat tindrem prou, no?

  49. Camamiŀla Escrit el 11 ag. 2011 a les 23:19

    Per cert ahir la borsa va caure un 5,49 per cent, era un mal dia per demanar a un particular si voldria invertir on fos. Supòs que de la csiguda de la borsa la culpa no la deu tenir el Psm.

  50. Menorquit Escrit el 12 ag. 2011 a les 0:42

    No, si ara donaran lliçons d’economia als Mestres. Mare de Déu!! El gran periodista “seu” fa la gran pregunta. I els economistes que tenen en el Teapot són llumeneres que ja han mostrat el que saben fer a Menorca.
    Ens heu de convidar a tots a les reunions del taper-tea que feis, deuen ser còmiques de collons!! Estaria bé que la vostra idea econòmica de Menorca l’anassiu exposant per capitols o entregues als diaris insulars.
    .
    L’increment de la visita de turistes a Menorca aquesta temporada deu ser perquè han llevat les algues de Son Saura, no? Però ara els diaris rallan poc de la visita de més turistes (informacions reduïdes), ara el que sí destacan és que els turistes gasten menys. Cosa que no és ben bé així. Són els comerços que guanyan manco. I per què? Ja ho va dir fa pocs dies el professor Guillem López Casasnovas (al qui els Teapot questionen): de 2002 fins 2010 la demanda (despesa) ha estat la mateixa, en canvi Menorca ha vist incrementada l’oferta entre el 20 i el 25% (bars, restaurants, botigues, etc..); o sigui, la despesa turista s’ha de repartir entre més. A tot açò cal afegir l’ “all inclusive” dels hotelers. I tot açò deu ser culpa del PSM? Hem de crear més oferta a Menorca? o bé permetre que el que hi ha puguin anar remuntant el vol?
    .
    Camps de golf? Mirau el que diu el president de l’associació de camps de golf de Balears: que no en fa falta cap més, que hi ha més oferta que demanda!! Que no s’omplen els que hi ha ni en temporada alta!!
    .
    I quina és la resposta dels al·lotets del sofà d’escai? que són atacades les seus del PP a Menorca. Venga ja!! I diuen que no són del PP!!
    .
    Tot plegat, petètic.

  51. Maite Salord Escrit el 12 ag. 2011 a les 7:49

    Bon dia, acab d’esborrar un altre comentari dels del te perquè consider que faltaven al respecte als economistes que van participar, dimecres, en la xerrada del Cercle d’Economia.
    Després de llegir aquest comentari, pens que el bevedor de te que era present en el debat és un covard. Allà no es va atrevir a dir res però, aquí, des de l’anonimat, sí que s’atreveix a fer-ho. Idò bé, si ho vol fer, se n’haurà d’anar a un altre bloc. Aquí no li permetré
    .

  52. Nom Necessari Escrit el 12 ag. 2011 a les 9:31

    Sí, Maite, açò de desqualificar el tècnic, l’estudiós, el científic, el mestre, el professor, l’historiador, l’economista… Realment és per fer-s’ho mirar. Açò de menysprear qui es dediquen a estudiar un tema -que deuen saber el què vol dir estudiar?- ja és de lo més trist i patètic que hom pot llegir.
    Açò que aquí fan els del te negant els economistes seria comparable amb negar els metges quan els seus diagnòstics no els agradessin.
    N’hi ha per riure amb les mans al cap.
    El mal és que molts es queden amb el seu ignorant discurs.

  53. Tea Party - Menorca Escrit el 12 ag. 2011 a les 9:31

    Gràcies Maite per tot. Aquest és el nostre darrer comentari en aquest bloc. Creim que, aquesta vegada no tens raó en esborrar el nostre escrit.
    Noltros volem estar i opinar on hi hagi un mínim de llibertat per fer-ho. I aquí mentre que comentaris com el del Dr. Vallori no són esborrats i fins i tot són aplaudits, en canvi els nostres són esborrats. Només en aquest post ja en duim dos.
    I després ja podeu parlar de pluralitat i democràcia… Ja, ja, ja…

  54. johnny Escrit el 12 ag. 2011 a les 10:31

    Hola Maite

    Enhorabona una vegada més per la feina feta.
    He enviat algunes cartes al director al Menorca amb sort desigual, depenent de la temàtica i de les ganes de polèmica que tenguin. Per molt que ells es rentin les mans (el diario no se hace responsable…bla bla bla), donar una tribuna setmanal a personatges així em sembla irresponsable. En primer lloc, per les bajanades que arriba a dir, no cal perdre un segon en discutir-les, en segon lloc, perquè no aporta RES al debat: tothom sap què dirà només veient el seu nom, crec que ara mateix no hi ha cap articulista més previsible a la premsa menorquina. I finalment, aquella tàctica tan tan emprada: repetint falsetats mil vegades arribes a fer veure que són veritats.
    Crec que una opinió tan minoritària i radical no hauria de merèixer tant ressó ni tantes respostes, però d’altra banda és impossible no reaccionar davant tanta agressivitat i ressentiment.

  55. Àlmax Escrit el 12 ag. 2011 a les 11:18

    He llegit la teva carta tard, però igualment em vull sumar al suport que hi han donat tanta gent. Hi estic totalment d’acord, paraula per paraula. Ànims!

  56. Worsley Escrit el 12 ag. 2011 a les 11:38

    Oh, el darrer Tea-pot comment! A veure quina nova personalitat fan pública ara… Podem fer apostes… Jo dic que ara es disfressaran de militants del 15-M. Riure sempre és millor.

  57. Menorquit Escrit el 12 ag. 2011 a les 16:33

    Tres cosetes:
    1.- Na Maite fa una bona feina.
    2.- La retirada amb rebequeria dels Teapot
    3.- Salutacions de constància a Nom Necessari.
    .
    PS. Reflexió al punt 2.-
    Na Maite anuncia que ha esborrat un comentari dels al·lotets del teapot per irrespectuosos. En no tant de dues hores del matí els del Teapot anuncien les seva retirada del bloc, quan encara no s’havien reunit per al te de les 17:00 hores.
    .
    Preguntes:
    Hi ha un capitost que mana i ordena el liberalisme del grup?
    El Tea Party Menorca era un grup fantasma unipersonal?
    .
    No espereu cap resposta. No té cap interès.

  58. Nom Necessari Escrit el 12 ag. 2011 a les 17:54

    Salutacions també per tu, Menorquit. (amb la birra es costat del mus, supòs).
    Sí, només era un, jo prest ja ho vaig intuir i així ho vaig dir.
    I si realment se n’ha anat -qui sap- tal vegada d’aquesta torni na Matilde de la Mole i tots hi sortim guanyant.
    Que torni, que torni, que torni. Na Matilde, eh.
    Sort que reim.

  59. Juan José Gomila Escrit el 13 ag. 2011 a les 17:25

    Ja se que aquest comentari no es publicará per inconvenient (és sa primera vegada que visit aquest blog però ja veig que na Maite només publica lo que li agrada). !Franquisme revisitat!.
    Ara resulta que som el “innombrable” dins es circuls des fanàtics des PSM.
    !Idò, mira que be!.
    Resposta a varies coses de ses que he llegit an aquest blog:
    1-Ningú va prohibir es menorquí durant 40 anys. Açò es mentida podrida. Molts des que xerren ni tan sols ho van viure. Es fals.
    2-Crec que no acceptau sa crítica forta, raonada i sense complexes perquè no teniu arguments per possar damunt sa taula.
    3-El PSM i gent com tu, Maite, sou culpables de voler anul.lar ses característiques menorquines de sa nostra forma de rallar.Sou ets autèntics anexionistes polítques de que rallava es meu article. Tornaré a recordar que sa teva germana Na Fina , amb tota sa cara, va dir a s’ Ateneo de Mahó que “ja sabia que es menorquí despareixaria en pocs anys”. Li pots demanar a vem si es ver o no.
    4-Crec que estéis realment intoxicats per unes idees antimenorquinistes i que emprau sa llengu no com un instrument cultural sino com un instrument polític per arribar a n’ ets impossibles Països Catalans.
    5-T’ho dic ben clar: no estàs disposta a aguantar certes coses (ref.: ses teves respostes a n’ aquesta web). Esper que sa respota des director des Diari Menorca d’avui t’ ho hagi aclarat d’ una punyatera vegada.
    6-Si fosis un poc democràtica , i sense excuses publicarias aquest escrit al manco per rebre ets aplausosde sa teva claca i veure fins a ont arriben ets insults cap a “s’ Innombrable”.
    Adeu amiga, es teu disident i “sin embargo” es qui vol ser amic teu encara que no ho crequis,
    Juan josé Gomila Félix.

  60. Nom Necessari Escrit el 13 ag. 2011 a les 17:47

    Molta ràbia acumulada veig que du aquest senyor que no conec. Auto-odi, diria jo, però no vull jutjar perquè no hi entenc de psiquiatria.
    http://www.youtube.com/watch?v=JDBytdmXE_Q

  61. josep Escrit el 13 ag. 2011 a les 18:05

    Uf! com està el pati. Jo la setmana passada vaig escriure una cosa referent a n’aquest senyor al meu bloc:
    http://monferreries.blogspot.com/2011/08/el-senyor-juan-jose-gomila-felix.html#comments
    Molts ànims, Maite. Adéu!

  62. Baixamarer Escrit el 13 ag. 2011 a les 18:18

    AVÍS PER A NAVEGANTS.

    Sa democràcia mos obliga a acceptar aquestes coses. No passeu tanta pena. És patètic, lamentable, una vergonya. Sí, és cert. Però hem d’aguantar personatges com en Gomila aquest.

    Transvestisme pur, ultraespanyolisme i antimenorquinsime ferotge, fanatisme, irracionalitat i sadisme. Sí. I a més, que es vulgui fer passar per regionalista lingüístic i per liberal, mentre insulta, desqualifica, intenta ridiculitzar -açò no està a s’abast seu-, etc.

    Sí, hem d’aguantar açò d’un individu de qui sabem que:

    1. És un gran defensor de sa imposició lingüística (li encanta sa imposició constitucional des castellà).

    2. És un profund detractor de sa nostra llengua i des nostre dialecte: aprofita qualsevol motiu per atacar a qualsevol que mostri un mínim d’estima i respecte. No hi escriu més que quan sap que li veuen massa es llautó, i per res vol que sa nostra llengua tengui a Menorca es mateix estatus legal que té es castellà a Albacete. Efectivament, pensa que hi ha grups ètnics superiors als altres. Açò es diu racisme.

    3. Es seus arguments solen basar-se en desqualificacions i insults. Quan el contraargumentes, no replica, sinó que -recercat com és- intenta desqualificar -emprant anècdotes o aspectes personals- a qui ha gosat contradir la seva sacrosanta veritat.

    Pura factoria Losantos: demagògia, fanatisme i irracionalitat, orientats as foment de s’odi envers qui no pensa com ell. Es seu èxit és que li facem cas.

    Ja sé que és mal de dur. Ses persones educades, respectuoses, demòcrates, se solen sulfurar quan han de suportar vomitades fanatitzades i assenyaladores com ses d’en Gomila. Però sa grandesa de sa democràcia és no ser com ells

    No ho oblidem: qui realment sembra aquest missatge no és en Gomila aquest, sinó Editorial Menorca SA, que per qualque motiu li deu interessar.
    De sa mateixa manera que es problema no era en Losantos, sinó sa direcció de la Cope. Perquè d’exaltats, fanàtics, de gent imbuïda d’odi contra es qui no pensen com ell, de qui empra sa irracionalitat i ses baixes passions per a guanyar adeptes… d’açò aquest país n’està ple.
    I si no fos es pardal aquest, seria un altre.

    ES RESPONSABLE DE QUE DIÀRIAMENT ES MENSPREÏ, RIDICULITZI I ES DEGRADI SA CULTURA I SA LLENGUA DE MENORCA NO ÉS EN GOMILA, SINÓ EDITORIAL MENORCA SA.

    Deixem que en Gomila odiï i insulti en pau, mesquí, i demanem comptes al Bisbe.

  63. Tea Party - Menorca Escrit el 13 ag. 2011 a les 18:43

    Hacemos esta entrada, que ésta sí será la última, salvo que sea necesario, como es esta ocasión, para dar nuestro total respaldo al señor Juan José Gomila Félix.
    Perseguido por el PSM por no comulgar con sus idioteces. Insultado vilmente en este blog bajo la sonrisa cómplice de Maite Salord.
    Todos somos Juanjo Gomila. Todos defenderemos la libertad de expresión aunque algunos quisieran la censura y sólo oir lo que les interesa.
    También queremos dar todo nuestro respaldo al director del diario Menorca por su ecuanimidad y por saber estar a la altura de las circunstancias y no ceder ante la presión de Maite Salord.
    Era necesario entrar en el blog para dar nuestro apoyo incondicional a Juanjo Gomila y defender la libertad de expresión. Adiós.

  64. Maite Salord Escrit el 13 ag. 2011 a les 19:21

    Estic encantada: la plaça ja és com la cabina dels germans Marx! Fins i tot han reaparegut els del te. Tenim un poder de convocatòria espectacular.

  65. Menorquit Escrit el 13 ag. 2011 a les 19:47

    Açò es diu du es cavall a sa música. Mira si te’n tenen de ganes que ja venen a esquitxonar a ca teva, Maite. I el “regreso de los Teapot”!
    .
    Teteros: que sigui la darrera, eh!
    .
    Bé, de l’innombrable… res, ni piu, tanmateix no entendrà res. I dirà que no tenim arguments! I a més, de les ‘vaquilles’ del teapot, passam a un de lídia.

  66. Josep MIR Escrit el 13 ag. 2011 a les 22:59

    A vam Juanjo, evidentment que no es prohibí rallar en pla, açò seria impossible fer-ho, sí que estava prohibit anomenar-se oficialment Josep o Joan Josep, per què evidentment mentre que no era possible controlar les converses particulars sí que podien controlar els registres civils. Segona a vam si escrius una gramàtica descriptiva i una de preceptiva així sabrem de què van ses teves propostes lingüístques, mentrestant pens que simplement fas demagògia. Tanmateix ses gramàtiques preceptives no serveixen de res si no hi ha ningú que les empri.Com millor s’aprèn gramàtica és llegint i per llegir fa falta que qualcú escrigui, si creus realment en es teu model lingüïstc empra’l i dona-mos exemple, però tu no l’empres manco quan se te veu es llautó. Sa gramàtica preceptiva és criticable, però, tu saps perfectament que per exemple ni n’Antoni Febrer i Cardona , ni Julio Soler empraren s’article salat en ses seues gramàtiques i que aquest article no S’es emprat mai en sa llengua formal a Menorca, però tu faràs demagògia constantment. A més no entenc s’obsessió amb s’ortografia fonètica, per què obsessionar-se en esciure ‘llengu’ i no ‘llengua’.Açò és propi d’una persona que només coneix el castellà estandard per fonètica i ortografia, no d’una persona que va de cosmopolita per sa vida. T’immagines que els anglesos començassin a escriure amb ortografia fonètica?- Però s’ortografia fonètica és impossible i no només en anglès t’immagines quin bordell si ets andalusos ho fessin a si es madrilenys escrivissin Madriz? I que en quedaria de sa teva h si s’ortografia fos fonètica?

  67. Josep MIR Escrit el 13 ag. 2011 a les 23:31

    Per altra banda o ets molt parcial o ets un observador molt dolent. T’he vist qualque per la Salle i pens que hauries de sebre que efectivament es menorquí es mor, perquè ets aŀlots l’empren molt poc en es pati, rallen quasi sempre en castellà. Si no tergiversassis ses coses constantment series més suportable, no record que fos na Fina que va dir a s’ateneu que es dialectes estaven en perill, va ser na Maria Pilar Perea en una conferència seua que presentà na Fina. Però ICM i tu vau tergiversar, perquè Perea volia dir que a Catalunya Nord el rossellonès està pràcticament mort substituït pel francès, a l’algarès mor per l’Italià, el valencià pel castellà ( o no es quasi mort per exemple a valència capital? el mallorquí també està pràcticament mort pel castellà si t’atraques un divendres devers les 20h a Palma i escoltes les conversacions dels adolescents del MacDonalds del costat de Bar Bosch. I la meva percepció és que el maonès és mort pel castellà a la Salle, demana un dia pel meu fill i atracaca escoltar que ralla amb ets amics ( i quasi tots són de families balears de tota sa vida). Açò és lo que volia dir na Perea i tu ho tergiverses, dius que és na Fina que va dir que es dialectes es morien, però és que a més tergiverses sa raó, es moren substituïts p’es castellà, es francès o s’ Italià, no p’es català estandard.

  68. Josep MIR Escrit el 13 ag. 2011 a les 23:53

    Però a més, Juanjo, és que si sents rallar es fillets i no tan fillets quan rallen maonès has de ser molt parcial pet no veure quina és sa influència que matxaca es menorquí. Si demanes que hi havia molts fillets a sa festa? Contestaran : -havia molts. També diuen ‘Açò se cau’, m’he caigut ,Estic aquí , s’arròs està bo, avui que tu estaves jo no he estat. Explica’m per favor com corregir aquesta endemesa que pot venir del barceloní d’avui en dia, però no d’es català estandard, però és evident que sa influència predominant és sa d’es castellà damunt barceloní i maonès. Influències de s’estandard central damunt es fillets. Sí, ‘soc’ per ‘som’, però és bona de corregir si t’ho proposes. En canvi l’incapacitat de manejar els verbs ‘ser’ i ‘estar’ i els pronoms febles, o els verbs reflexius castellans que en maonès no ho són , açò no hi ha qui ho corregeixi. Els defectes lèxics són molts bon de corregir ‘nuvol’ per ‘nivolat’ o ‘ennivolat’, açò és facilíssim i a més la culpa no la té na Maite, llig ‘Com una nina russa’ i trobaràs ‘nivolats’.

  69. eugenia Escrit el 13 ag. 2011 a les 23:55

    Quina manera tenen els del Tea d’acomiadar-se.

    # Tea Party – Menorca Escrit el 12 ago 2011 a les 9:31

    Gràcies Maite per tot. Aquest és el nostre darrer comentari en aquest bloc. Creim que, aquesta vegada no tens raó en esborrar el nostre escrit….

    # Tea Party – Menorca Escrit el 13 ago 2011 a les 18:43

    Hacemos esta entrada, que ésta sí será la última, salvo que sea necesario, como es esta ocasión, para dar nuestro total respaldo al señor Juan José Gomila Félix…

    Seguiran en aquest bloc mentre sigui necessari!

    És a dir es mantenen en la seva línea…
    Et convido però a casa teva.

    El Sr. Gomila Félix, com sempre in-superable

    El que no entenc és com és la primera vegada que entra en aquest bloc…
    O menteix, o no sap on viu.
    Demà em molestaré i cercaré el diari Menorca per llegir la resposta a na Maite del director del punyeter diari Menorca que tant enverina i sorpren i no sorpren.

  70. Josep MIR Escrit el 14 ag. 2011 a les 0:11

    No sé què fas per la Salle, Juanjo, però si sé lo que no fas: llegir els llibres de text.Si els llegissis no podries dir que estan en ‘catalán puro’ perquè estan en ‘estandard balear’, mira la flexió verbal i el lèxic. Del ‘soc’ no en té sa culpa s’autoritat normativa perquè ‘som’ és perfectament correcte i és lo que trobaràs als llibres de text.A més ¿diries les animalades wue dius si comentassis les exaltacions de la Unidad de la lengua de la Rae? Quan a l’Aranès vol cinisme criticar des les tesis d’UpyD – partit del que no formes part pet tot l’embull de la candidatura d’en Salgado, no per diferències ideològiques- el recurs del govern contra el tema de l’Aranès com a llengua preferent, perquè és el catalanisme que estalona aquesta preferència i és UpyD, Ciudadanos i PP que presionen contra el tracrament de lkengya preferent de qualsevol que no sigui el castellà. I tu tens la barra de tergiversar i fer veure que l’Aranès no és llengua oficidl per culpa del catalanisme.

  71. Josep MIR Escrit el 14 ag. 2011 a les 0:19

    Volia dir que en Juanjo tergiversa quan vol fer veure que és el catalamisme que impedeix que l’aranès sigui llengua preferent, quan és precisament la seva ideologia que ho impedeix, no la legislació catalana que naldava a fer-la oficial.

  72. Josep MIR Escrit el 14 ag. 2011 a les 0:22

    Maite, en Juanjo tergiversa d’una manera insultant , jo no puc dedicar-me a rebatre’l perquè hauria de deixar la feina per fer-ho, però els que heu rebut els vots dels que defensam la llengua l’haurieu de deixar constantment en fadaret sense entrar en el seu terreny del mal estil, la falta d’elegància i l’insult.

  73. Josep MIR Escrit el 14 ag. 2011 a les 0:53

    Es ‘sin embargo’ es significatiu de com entén en Juanjo sa defensa d’es menorquí…

  74. Maite Salord Escrit el 14 ag. 2011 a les 10:25

    Josep, el raonament que fas és absolutament correcte: qui posa en perill la pervivència del menorquí és el castellà. Aquest raonament ja el feia el meu pare: l’educació rebuda en castellà durant 40 anys i uns mitjans de comunicació només en castellà van fer que moltes paraules menorquines es perdessin. I, com ja hem dit en altres ocasions, l’ús d’un estàndard balear que permet les nostres formes verbals (som, cantam…) i el nostre lèxic (sense barbarismes) assegura el respecte de la nostra varietat dialectal en situacions comunicatives més formals. La meva novel·la que cites, n’és un exemple. A nivell oral, evidentment, avui, el risc més gros és la substitució del menorquí pel castellà.

  75. Josep MIR Escrit el 14 ag. 2011 a les 10:47

    Perdonau tots, ahir vespre vaig tornar a escriure amb s’iphone i surten unes quantes errades ortogràfiques i similars.
    Maite, hauries d’escriure més de filologia, seria positiu per tots.

  76. Maite Salord Escrit el 14 ag. 2011 a les 11:10

    Ho faré, Josep. Crec que, quan es ralla de llengües, hi ha conceptes que es confonen i que val la pena d’aclarir. Evidentment, després, cadascú pensarà el que vulgui. De fet, en tenia un de mig pensat abans de tot aquest enrenou de la carta. Gràcies pel suggeriment i pels comentaris que deixes.

  77. Juan José Gomila Escrit el 14 ag. 2011 a les 15:05

    A s’ atenció del Sr. Josep Mir:
    1- Li agraeix molt que firmi es seus escrits. Al manco en trob un de valent. No crec que el coneixi a no ser que sigui s’ anticuari de Mahó.
    2-Veig que ahir diumenge em va dedicar casi dues hores de sa seva vida (des de les 11 des vespre fins ben aprop de la 1 de sa matinada). Gràcies. Jo m’ en vaig anar as llit molt antes.
    3- Li puc assegurar que va esser Na Fina Salord (ella mateixa) sa que va dir a s’ ateno de Mahó que “ja sabia que es seus fills no transmitirian es nostro menorquí a n’e seus descendents”. Li puc prometre.
    4- En tot aquest embolic jo només he dit que s’ ensenyança des català normatiu impedeix que ses peculiariDats menorquines impedixen a tots es nostros al.lots a sebre(saber per voste) ses paraules menorquines més nostres. A moltes cases ja se va perdent es menorquí perqué sa força de sa normalització es tanta que afecta a lo nostro.
    per`de ver que ja me cansa tanta tonteria. Voltros defensau ses vostres idees i jo defanserá ses meves i tothom content.
    A na Maite:
    Torn a dir que m’ agradaria molt ser amic de Na Maite (encara que la continuaré matxacant quan ho cregui oportú) . Es diari Menorca i s’ Ultima Hora tenen es meu nombre de mòvil. Em ports cridar quan vulguis.
    Un saludo Maite.
    Juan José Gomila félix
    (L’innombrable)
    Mahó.

  78. Francesc Pons Escrit el 14 ag. 2011 a les 16:55

    Juanjo, vaja forma més peculiar de fer amistats. Primer faltant-li al respecte a la gent, i desprès demanant-lis ser amic seu!

  79. Panxa Rotja Escrit el 14 ag. 2011 a les 17:40

    En Josep Mir l’endevina de ple. Per açò mateix en Gomila no li contesta. Repeteix anècdotes descontextualitzades i evita ficar-se en matèria, perquè sap que fa es ridícul quan no té una audiència predisposada a sa consigna fanàtica anticatalanista.

  80. Maite Salord Escrit el 15 ag. 2011 a les 9:29

    Senyor Gomila, com ha pogut comprovar, aquest és un bloc obert a tothom. L’únic que es demana és que els comentaris siguin respectuosos amb les persones. En aquest sentit, li agraesc la seva voluntat de ser amic meu. Tanmateix, jo entenc l’amistat lligada sempre a la veritat i al respecte. I vostè, fins ara, no me’ls ha demostrat.
    En un article titulat “Una catalana en el Consell de Menorca”, afirmava que jo vaig venir a dir que “nuestra Roqueta formava parte de Catalunya” o que jo vaig dir a la COPE “A Menorca som catalans”. Les dues coses són rotundament falses: sempre he dit que jo som menorquina i que rall la llengua catalana (amb la varietat dialectal pròpia de l’illa), cosa prou diferent del que vostè afirma. Ho pot comprovar llegint el discurs de la presa de possessió de consellera que penja en aquest bloc.I no ho puc haver dit, senzillament, perquè no ho pens ni ho he pensat mai.
    D’altra banda, no compartesc els seus escrits sobre la llengua però mai gosaria demanar que no els hi deixassin publicar. L’únic que demanava a la meva carta era respecte i que no ens insultàs relacionant-nos amb el nazisme.
    Si qualque dia coincidim, no dubti que no tindré cap problema a saludar-lo.

  81. Josep Mir Escrit el 15 ag. 2011 a les 23:55

    A l’atenció del Sr.JuanJo Gomila:

    1. Segur que no me coneix. Som un humilíssim economista d’es sector turístic que només aspira a poder viure continuar vivint en sa seua humilitat .S’única cosa que pens que tenim en comú és que a vostè li agrada rallar d’es seu avi que va se president d’es foment d’es turisme i mon pare coral també ho va ser. Com que a part de president de foment de turisme ( i economista, Cap de l’Administració de l’Hisenda de l’Estat a Menorca) mon pare també va ser professor de francès, anglès i italià a l’Institut Joan Ramis de Maó, rallava perfectament l’alemany i em deixà en herència una esplèndida biblioteca de filologia i literatura catalana , esper que comprengui que el seu discurs que intenta associar manca de cosmopolitisme i la passió per la filologia catalana no em convenç. Cosmopolitisme no vol dir homogenització cultural sino fascinació per la preservació de la diversitat cultural. Aldeanisme i llombrigolisme és pretendre que una llengua s’escrigui com es pronuncien ses coses a ca seva. Li dic jo que vaig passar a viure de Ciutadella a Maó en es 10 anys i tota sa vida he anat rebent lliçons de ‘menorquí’ de persones que no tenen ni idea de com s’anomenen i es pronuncien ses paraules a s’altre extrem de s’Illa o de com es conjuguen els verbs. Fins i tot hi ha gent de Maó que troba que no rall ben bé ciutadellenc perquè sa meua pronunciació no és sa mateixa que sa de determinats ‘sociolectes’ de ciutadella, diferent de sa pronúncia d’es sociolectes que a Maó resulten més exòtics i que ells identifiquen com a ciutadellenc . A Ciutadella no obstant ningú m’ha dit mai que sa meva pronúncia no és ciutadellenca perquè allà sa gent té més clar que depenent d’ es ‘sociolecte’ (encara que no ho expressin així) sa fonètica es diferent. Sa forma de rallar no depèn només del dialecte, es sociolecte també condiciona molt. Per tant no m’és possible prendre’m seriosament que s’hagi d’escriure com es pronuncia. Per cert, vostè hauria de saber que sa maonesa és una pronunciació barcelonitzada d’es menorquí. Basta llegir a Julio Soler o a Antoni Febrer i Cardona por veure que en el segle XIX a Maó la fonètica era com la de ciutadella amb la distinció Déu (Dios)-Dêu (debe)-Dèu (Diez), Sêu (Sebo), Sèu (Sede), Seu (Suyo),; i que per tant les llengües estan en dinàmica constant i a vegades tan radical com la que ha experimentat la fonètica maonesa.

    2. ICM sí tergiversà les observacions de Maria Pilar Perea sobre el futur de molts dialectes de la llengua catalana en el sentit que jo explicava.

    3. Ses paraules més nostres han estat recollides i salvades per sempre per lexicògrafs de l’entorn del catalanisme cultural: Alcover, Moll, Pere Melis, etc. No record que la gent de l’entorn de l’entorn de Ciudadanos hagi fet cap recull lexicogràfic mínimament interessant ni original.

    4. El recull lexicògrafic del menorquí on s’hi poden trobar les paraules més nostres és el diccionari Alcover-Moll, que és a internet gràcies a l’Institut d’Estudis Catalans: http://dcvb.iecat.net/

    5. Els reculls lexicogràfics per importants que siguin no serveixen per res- per molt que es pengin a internet – si la gent no empra les paraules que contenen. Vostès no les empren perquè estranyament escriuen res en menorquí. Sí els empren en la seva literatura Pau Faner, Esperança Camps, Maite Salord, etc. Si vol ens posam a fer anàlisis lèxics de les obres d’aquests autors de l’entorn del catalanisme cultural menorquí. No sé quina literatura es pot llegir de la gent de l’entorn de Ciudadanos on es puguin veure les paraules més nostres en acció.

    6. Per fer que els meus fills aprenguessin les paraules més nostres des de molt peitits els vaig llegir les adaptacions de rondalles menorquinse en les que na Josefina Salord havia fet d’assessora lingüística, com les de les les col•leccions Pou de Torn o Sabater de banqueta, que venen amb un glossari. El meu fill Josep als 2 anys i migs es sabia Sa Ratera de memòria. La rima l’ajudava a memoritzar. Ara en té 11. Desconec quins materials hagués pogut emprar fets per la gent d’ICM o Ciudadanos amb el mateix propòsit . També serveix per infants Ses ganes de Riure d’en Pau Faner amb col•laboració de na Fina Salord.

    7. No tenc clar que ‘saber’ sigui nostre i ‘sebre’ seu. Trob que en Pau Faner i n’Esperança Camps són dels meus i no dels seus. Provi de llegir Un Regne per mi de Pau Faner, premi Sant Jordi 1975 o Amb la mort al darrera, del mateix autor. També el convit a analitzar l’ús de la forma verbal ‘sebre’ en la literatura d’Esperança Camps. No sé quina obra de la gent de l’entorn de Ciudadanos puc recomanar als meus fills per aprendre a emprar ‘sebre’.

    8. El punt 7 posa de manifest una cosa: la gramàtica preceptiva és com les normes d’urbanitat i protocol; s’han de conèixer per poder-les transgredir quan se’n té un coneixement profund i es domina completament el terreny on es trepitja, mai per desconeixement o negligència. La qualitat literària dignifica la llengua dels seus autors. Desconec per complet cap obra de gent de l’entorn d’ICM que pugui ensenyar als meus fills en la que es dignifiquin literàriament ni les paraules més nostres ni la nostra morfologia verbal.

    9. Les llengües tenen una dinàmica:unes paraules moren i les altres neixen. Que morin unes paraules no és cap tragèdia, l’important és que el mecanisme de formació de neologismes sigui el propi de la nostra llengua i que no que s’agafin sistemàticament paraules forasteres per anomenar nous conceptes. Considerem la paraula ‘endollador’ (/enduêdo/, en pseudo codi fonètic) de la rondalla Mestre entre Tots els Mestres de Francesc d’Albranca. Un ‘endollador’ és un instrument que empraven els ferrers menorquins per amotllar la dolla /dòê/ d’una rella i encastar-la al dental d’una arada. ¿Quines possibilitats de supervivència té ‘endollador’ en la llengua d’un infant de 10 anys d’avui en dia per molt que na Fina escrigui glossaris de Rondalles?- Jo li diré, cap. Però podem aprofitar l’arrel de la paraula i convenir que ‘endollar’ i ‘endoll’ equivalen al castellà ‘enchufar’ i ‘enchufe’, amb l’avantatge que ‘enchufe’ en menorquí desentona totalment ja que té dos fonemes de e tancada àtones que són totalment impropis del menorquí. Així s’han de preservar les paraules més nostres, i la nostra fonètica, adaptant-la als nous temps. Qualsevol altre plantejament sí que es fer ruralisme extemporani. Molt em tem no obstant que el senyor Gomila no té cap interès en preservar les paraules d’aquesta manera i deu considerar ‘endoll’ i ‘endollar’ un catalanisme aberrant, propi de la nefasta normalització i que el que s’ha de dir és ‘enchufe’ per molt que tengui dues é tancades àtones impossibles en menorquí.

  82. Menorquit Escrit el 16 ag. 2011 a les 11:02

    És un plaer llegir les explicacions de Josep Mir. A més, és un economista ben educat en la llengua pròpia.

  83. josep maria Escrit el 16 ag. 2011 a les 16:45

    Josep Mir, estic molt d’acord amb tot el que exposes a la teua darrera entrada però afirmar que la fonètica maonesa és una barcelonització em sembla un pèl agosarat… És certa l’evolució des del segle XIX però a mi em sembla que els motius són més interns de la llengua que per mimesi del dialecte central. En tot cas, el tema està per estudiar i és prou interessant.
    Personalment, jo no els donaria més peix als d’ICM. És tan absurt i perdut com posar-se a explicar perquè el sol està quiet i la terra no…
    Salut

  84. Josep Mir Escrit el 16 ag. 2011 a les 18:23

    Josep Maria, evidentment que és agosarat, açò que és una barcelonització fonètica , era una observació irònica…

  85. johnny Escrit el 18 ag. 2011 a les 16:36

    He xalat llegint l’explicació de Josep Mir. No es pot dir més ni millor. Enhorabona. Ara bé, crec que ho haurieu de difondre d’alguna manera…

  86. Montserrat Pi Escrit el 21 ag. 2011 a les 11:43

    Hola!
    Som del Principat, tot i que confés (encara que no sigui raonable) que m’agradaria poder dir que som menorquina. Em dedic a fer classes de català i, sovint, intent parlar amb els alumnes en els diferents dialectes que més o menys domin perquè no acabin pensant com aquest senyor que té uns noms tan menorquins com “Juan” i “José”, també procur que coneguin escriptors de fora del Principat i que s’adonin que si segueixen parlant entre ells en castellà, com sembla que fan a Menorca alguns alumnes de la Salle, la llengua catalana desapareixerà i amb ella una manera diferent d’entendre el món.

    Disculpeu-me, però he fet una llegida ràpida i comentaré alguna de les coses que m’han cridat l’atenció.

    En primer lloc he de dir que no entenc perquè us sulfurau tant quan el senyor Gomila diu que el règim dictatorial del “Generalísimo” no va prohibir el menorquí. El que diu és cert, el que va prohibir va ser sa llengua catalana i, com que ell no considera que es dialecte menorquí formi part de sa llengua catalana, com sa llengua des Principat, és molt lògic que entengui que sa “seva” llengua no hagi estat mai prohibida.

    Una altra cosa que m’ha cridat l’atenció és que sa gent de @ Tea Party Menorca faci servir sa llengua espanyola o un català poc “menorquitzat” que sorprèn tenint en compte ses seves tesis. Sense tenir en compte que el nom que fan servir per autodesignar-se és en una llengua de fora de l’estat, que facin servir sa llengua que vulguin, però això no lliga amb erigir-se en defensors del “menorquí”.

    “Ningú va prohibir es menorquí durant 40 anys. Açò es mentida podrida”. Molts des que xerren ni tan sols ho van viure. Es fals.Jo sí que vaig viure temps de PROHIBICIÓ de sa meva llengua a s’escola, tot i que vaig tenir el privilegi de (feta la llei, feta la trampa) em portassin a una escola on s’estudiava en català d’estranquis i això va ser possible perquè s’inspector que tocava a sa meva escola era l’avi d’unes alumnes i mai va denunciar, tot i saber-la, aquella pràctica. Totes ses amistats que vaig fer a l’illa m’explicaven que a escola només podien fer servir el castellà, no sé si lliga gaire amb ses afirmacions de l'”amic” Gomila.

    Estic convençuda que si, en arribar sa democràcia, hi hagués hagut una acceptació de ses llengües i sa pluralitat cultural de l’estat potser no tantes persones haurien deixat de SENTIR-SE espanyoles.

    Supòs que em deix moltes coses, sa meva lectura ha estat molt ràpida i hi ha molts comentaris.

    Maite, no t’aturis encarq que et vulguin seguin aixafant. Felicitats!

  87. Montserrat Pi Escrit el 21 ag. 2011 a les 12:13

    Perdó: “encara que et vulguin seguir aixafant”

  88. Mateu Escrit el 26 gen. 2012 a les 2:44

    A Menorca menorquí si, català no.

    Es català no es sa nostra llengo. Estic cansat de no poder escriure com rall, perquè es meu compatriotes son uns venuts a nes catalans. Estic cansat d’IEC mos venguin a dirmos que noltros no rallam bé. Cansat de no poder salar, cansat de tenir que dir ens i no mos. Cansat de que no sigui correcte “tenir que”, cansat que m’ha diguin que despues i antes son castellanisme. Es que pantalons, buscar, enganxar no ho son?. Antes, no ve d’anteriorment?.

    Estic cansat d’es centralisme catalanista que m’ha diu que jo som català insular. He demanat a molt filòlegs i historiadors que m’ha demostrin que es menorquí ve d’es català. Ningú m’ha contesta, només ma diu, que va haver una repoblació a sa conquesta de ses Balears per part d’en Jaume I i despues d’en Alfons III.

    Si fos així, com es que encara tenim s’art fonera?. Com es que tenim una gastronomia diferent?. Com es que es topònims de Balear son anteriors a sa conquesta cristiana. Ho dic, perquè a sud-amèrica esta ple de noms de ciutats espanyoles i catalanes, com un Barcelona a Venezuela. Com es que aquí no tenim noms catalans?. Avont son ses masies catalanes?. Com es que encara existeixen es topònim bini?. Com es que es nostros llinatges no som es mateixos que es catalans?. Com es que es noms que noltros posam no son es mateixos que es catalans?

    D’avont bé s’idò?. Ells el tenen, no?. Com es que noltros salam i ells només una petita part de l’Emporda. Que van ser repoblats per gent de l’Empordà, o tal vegada son descendents de Balears?.

    Cap historiador m’ha es capaç de contestar-me. Sa realitat, mai va haver cap ruptura amb lo anterior, i lo que rallam aquí es algo anterior a sa conquesta cristiana que ha anat evolucionant.

    Insisteixo, si no va quedar ningú viu a Menorca, com es que deim Mahó i no Tarragona, o Girona com passa a Venezuela?.

    Despues un altre tema. Com es que a ses escoles no s’ensenyen ets autors anteriors a n’en Pompeu Fabra, com es que no se lis explicat a n’ets atlots que noltros tenim diccionari antes que es catalans. Que passa amb ses obres d’en Juan José Amengual, o d’en Julio Soler?.

    Qui va ser en Prat de la Riba amb es seu famós llibre Compendi de la doctrina catalanista?

    Perquè no s’explica que en Mossèn Alcover es va oposar a sa gramàtica fabriana?.

    Que va passar realment l’onze de setembre del 1714. Que diu sa carta d’en Casanoves?. Posaré un fragment.

    “los mals, ruinas y desolacions que sobrevinguen á nostra comuna y afligida patria, y extermini de tots los honors y privilegis, quedant esclaus amb los demés enganyats espanyols y tots en esclavitud del domini francés; pero com tot se confía, que tots com verdaders fills de la patria, amants de la llibertat, acudirán als llochs senyalats á fi de derramar gloriosament seva sang y vida, per son Rey, per son honor, per la patria y per la llibertat de tota Espanya, y finalment los ”

    Es açò lo que diuen ets mitjançant nacionalistes que va passar?.

    Finalment, cansat d’es nivell C de català, que m’ha diu que tenc que dir doncs i no pues. A la venga!!!

    Deis que es català esta en perill d’extinció?. Jo crec que es que es mor es es menorquí i es Balear. Gracies a voltros ets fiets ja no rallen si no parlen i s’unica manera de difusió que tenim es amb s’oral.

    Sincerament, com menorquí que som, crec que es vostro partit polític no representa sa cultura menorquina, i lo que fa es imperialisme colonitzador catalanista. Català a Catalunya, Balear a Balears.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari