Maite Salord

Escriptora

Mèdit 09

Fa  molt poques hores, es clausurava el I Festival de Cinema Mediterrani de Ciutadella de Menorca, medit-2.gifMèdit 09, i la valoració general que en podem fer no pot ser més que positiva. L’entusiasme que Bibiana Schönhöfer i Kat Boddy van saber transmetre des del principi va ser suficient perquè tothom començàs a creure en aquest projecte quan encara no era més que un petit dossier carregat d’idees i d’il·lusions. La seva professionalitat, tanmateix, i l’excel·lent equip que les ha acompanyades en aquest viatge, han fet realitat unes propostes que, si damunt el paper ja eren suggerents, a la pantalla han esdevingut extraordinàries.

Ja l’acte d’inauguració del festival, amb coreografia de Toni Mira, va ser tot un presagi del que havia de venir. El públic que omplia la Plaça de la Catedral assistia, enlluernat, a un espectacle que fusionava la dansa amb les parets de marès d’aquest edifici emblemàtic de Ciutadella. A partir d’aquí, bon cinema, bons curts, bona música, bons professionals. La idea que Menorca esdevingués, durant uns dies, com una mena d’esponja de la cultura mediterrània ha estat magnífica. Més enlla de la diversitat lingüística i cultural i de les diferents formes de veure la vida, tots som vents d’un mateix mar. Vents d’aquest Mediterrani que és una referència per al món.

Així, doncs, estic convençuda que aquesta és una iniciativa que ha de tenir continuïtat. El suport del públic, vespre rere vespre, així ens ho fa veure. Hem tancat el I Festival de Cinema Mediterrani de Ciutadella de Menorca. Cal, des d’ara mateix, comença a fer feina per al pròxim. Enhorabona a tots els que l’han fet possible. Com es va dir a l’acte de presentació,  un gran “Mèrit”!

9 comentaris a “Mèdit 09”

 1. Mínimo Común Escrit el 13 jul. 2009 a les 8:46

  Vaig anar a veure una part de les projeccions i activitats. Em va sorprendre veure l’exit de la Plaça de la Catedral a cadascuna de les pel·lícules projectades i, açò, que eren gairebé clàssics. En canvi, em va decepcionar l’assistència a altres sessions com les que es feien al Cercle Artístic o a Calós. Cap d’aquestes dues ubicacions compleixen, com sabem els requisits, per fer-s’hi un festival com aquest. Al cercle Artístic era horrorós per les cadires, la mini pantalla, l’altura de la sala – al final sort que hi havia poca gent a “Yo” de Rafa Cortés (film que recomano i més sent mallorquí) i si algun dels assitents et tapava amb el cap la pantalla et podies canviar de cadira; o Calós on la projecció de Gomorra d’ahir a la nit es desenfocava periòdicament. Esperem que si ha de tenir continuació poguem comptar amb algun espai en condicions per l’any que ve. I si no pot ser per pressupost, ni temps que s’adapti alguns d’aquests espais amb les condicions necessàries. També vaig trobar a faltar el “vestir” mínimament Ciutadella de Festival. És a dir, unes banderoles grans que tapessin l’horrós cinema de Calós i el mateix a la plaça de la Catedral i al cercle artístic. Així mateix l’ajuntament podria deixar alguns opis i cartelleres de sa Contramurada. S’ha de notar mínimament l’ambient de festival.
  Per altra banda, m’encantaria que hi hagués un Mèdit’10 i no es perdés l’arrancada i la il·lusió d’aquestes dues ciutadellenques d’adpoció. Quan es fa cultura dóna gust de viure-la.

 2. Maite Salord Escrit el 13 jul. 2009 a les 19:24

  Tens raó, Mínimo Común, tot i que ha estat un èxit, hi ha coses a millorar. El tema de “vestir” la ciutat és fonamental. O augmentar la participació als tallers. Hem de fer possible que hi hagi un Mèdit’10 i molt millor, encara, que el d’enguany!

 3. Menorquit Escrit el 16 jul. 2009 a les 13:07

  !?…….
  .
  Mèdit(errani) ’09
  .
  Mediterrani de foc.
  Desert és tot el reialme;
  Gest assossegat s’empalma
  al desig d’obrívol lloc.
  No transita l’aire enlloc,
  ni es mou una sola palma…
  No hi ha paraula ni joc
  i heu deixeu la Plaça en calma.
  .
  Sou tots ficats a la balma?
  Feis vora el mar el badoc?

 4. Menorquit Escrit el 16 jul. 2009 a les 13:08

  Mèdit(errani) ’09
  .
  Mediterrani de foc.
  Desert és tot el reialme;
  Gest assossegat s’empalma
  al desig d’obrívol lloc.
  No transita l’aire enlloc,
  ni es mou una sola palma…
  No hi ha paraula ni joc
  i heu deixeu la Plaça en calma.
  .
  Sou tots ficats a la balma?
  Feis vora el mar el badoc?

 5. Menorquit Escrit el 16 jul. 2009 a les 13:13

  L’ordinador també pateix l’escreix de calor i fa coses rares. S’ha penjat dues vegades.
  .
  Que passi l’oratge.

 6. Nom Necessari Escrit el 17 jul. 2009 a les 22:04

  Crec què ets un glosador frustrat, Menorquit. Frustrat perquè l’educació que et basta per les lletres et falla a la veu i així la guitarra t’hi sobra.
  .
  Torna allà, Menorquit, sota aquell arbre què tu saps, on contemplant-hi les magnífiques vistes escrius a vegades.
  .
  Un plaer llegir-te; fora romanços.

 7. Maite Salord Escrit el 17 jul. 2009 a les 22:27

  Totalment d’acord amb Nom Necessari: un plaer llegir-te, Menorquit.

 8. eugenia Escrit el 17 jul. 2009 a les 23:28

  Sí, sí, sí, també estic d’acord. És un mèrit-errani trencar el silenci quan tots estem desitjant-lo. Encara que no sapiga que significa “balma”.

 9. Menorquit Escrit el 18 jul. 2009 a les 17:37

  Oooohhh!!! Benviguts a la Plaça (amb majuscula vull dir que és ‘salordiana’).
  .
  Ara ho entenc. La setmana de calor era per no moure’s de l’ombra… ni moure’s massa. Però tot just han baixat les temperatures, heu sortit de la balma. Bé. També intuïa que no éreu massa enfora.
  .
  Eugenia: Balma: “GEOMOR. Cavitat no gaire pregona en una paret de roca o un vessant rocallós en la qual penetra la claror.” (Diccionari de la Llengua Catalana, DEC) http://www.enciclopedia.cat/. (no voldria ser pedant, ho diu el DEC)
  .
  Jo el tenc al menú de ‘favoritos’ (favorits) al DEC. Quan tenc dubtes, que en tenc molts, no m’he d’aixecar a consultar el diccionari de paper: Favorits, DEC, posar paraula, i resultat. Què vos he d’explicar si tots feis igual!!
  .
  Poeta, glosador (ganes d’escriure), rapsoda… Frustació… Ja em va bé aquest bloc!!.
  “Torna allà, Menorquit, sota aquell arbre què tu saps, on contemplant-hi les magnífiques vistes escrius a vegades.” (?)
  .
  I tu que en sabràs d’açò? Em coneixes, potser?
  .
  Nom Necessari, a vegades em sorprens. Ets un? o sou dos?
  De totes maneres gràcies.
  .
  Maite, Eugenia: em sap greu haver-vos fet sortir de l’ombra, però agraït.
  .
  Bon Sant Martí a tots. Si hi anau, saludau en Ramon Orfila… deixa el càrrec. Què generós és el PSM (Entesa). Com va dir en Joan Laporta: “Que n’aprenguin!!”

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari