Maite Salord

Escriptora

Llibres

Estic llegint Llibertat de Jonathan Franzen. Damunt la tauleta de nit o mal col·locats en un prestatge de la biblioteca, m’esperen Crim de sang de Sebastià Alzamora i Carretera secundària de Joan Carreras. També Kabul i Berlín a l’últim segon de Joan Mas. O el segon volum de Dones republicanes de Margalida Capellà. I, des de fa més temps, La vida manual d’ús de George Perec, o la Pastoral americana de Philip Roth. I, així, podria continuar fins a l’infinit. Perquè, a noves lectures, hi afegiria, encara, tots aquells títols que voldria tornar a llegir per un motiu o altre: Terres de l’Ebre de Sebastià Juan Arbó; Pa negre d’Emili Teixidor;  Jo confesso de Jaume Cabré; Narracions completes de Dorothy Parker; La gavina de Sándor Marai…

No em sé pensar sense llibres.  No puc entendre com hi ha persones que poden viure sense llegir, condemnats a viure, només, una vida. Hi ha personatges que recordes com si fossin un parent llunyà. Frases que et persegueixen sempre. Títols que voldries haver escrit tu. I autors a qui agraeixes haver-te il·luminat a través de les pàgines dels seus llibres. A qui agraeixes que t’hagin fet pensar, emocionar, gaudir, somriure, discutir, discrepar, admirar, angoixar, plorar, enlluernar. Viure històries impossibles. Llunyanes. Asseguda a la butaca de l’altell. O dins el llit, amb la mala consciència de saber que has d’apagar el llum perquè demà no hi haurà qui et desperti.

No em sé pensar sense llibres. D’altres autors i propis. La incertesa d’una primera idea que no saps on et portarà. L’angoixa i l’emoció  d’avançar per un camí ple d’ombres. Uns noms triats a l’atzar, o no, que s’acaben convertint en els companys silenciosos de la teva existència. La decepció de reconèixer que has triat una drecera fàcil que no et duu on tu volies. La paciència de tornar a començar una història que donaves per definitiva. La satisfació de retrobar la veu primera, aquella que no hauries hagut d’abandonar mai. L’alleujament d’ensumar el final. Per tornar a començar. Per començar a donar forma a una altra idea, tot just dibuixada en el pensament.

23 d’abril. Sant Jordi. El dia que una part del món celebra els llibres. El privilegi de la lectura. El plaer de la lectura. Llibres, autors, lectors.  Tots al carrer per, després, des de la lectura solitària, des de l’escriptura solitària, retrobar-nos a nosaltres mateixos a través de les paraules. Un autèntic privilegi.

3 comentaris a “Llibres”

 1. Clara Téllez Escrit el 22 abr. 2012 a les 20:55

  Jo tampoc ho entenc! De fet crec que qui diu que no li agrada llegir és que no ha tingut la sort de trobar el seu llibre; quan xer amb colcú que afirma que no li agrada llegir, el meu consell sempre és el mateix: continua cercant!
  Feliç Sant Jordi a tots!

 2. Worsley Escrit el 22 abr. 2012 a les 21:02

  Totalment d’acord. És allò de la biblioteca entesa com un manual de biografia de cadascú. Ho explica Canetti a La llengua salvada. I és una constant en els texts de Borges, també. Fa temps, en un viatge a Lisboa, em vaig descobrir ficant el nas entre els llibres de la biblioteca de Pessoa (els que hi ha a la casa
  Museu). Hi vaig descobrir autors i llibres que, pel que es veu, amb tantes distàncies entremig, tots dos admiràvem. Salut i bon Sant Jordi!

 3. eugenia Escrit el 23 abr. 2012 a les 23:38

  Jo també necessit llegir!
  Els llibres m’esperen i jo els esper.
  Salut, i a llegir!

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari