Maite Salord

Escriptora

Betlems

Quan encara no havíem acabat de digerir la moguda que s’ha muntat al voltant de l’operació de nas de la Betlem Esteve (incís: mai no agrairem prou al diari UH que els diumenges ens regali la betlem.jpgrevista Pronto per posar-nos al dia dels temes realment importants en aquest país), ja n’ha esclatat una altra de dimensions, això sí, més reduïdes en l’espai, però d’una profunditat pregona: què ha passat amb el betlem de cartó-pedra, de dimensions humanes, que l’ajuntament de Ciutadella col·locava cada any? Gran pregunta, sí senyors.

Una servidora -i servidora del poble com som, valgui la redundància- ha investigat un poc i em sembla que estic en condicions de resoldre el misteri. Resulta que, amb els anys (el betlem es va comprar el 2004), el conjunt en qüestió es va anar deteriorant fins al punt que es feia necessària una, diguem-ne, restauració. Per aquest motiu, l’any passat (quan encara no governava l’esquerra sectària de la qual form part), si no m’han informat malament perquè, francament, no me’n record, ja no es va poder posar. Misteri resolt. Quin betlem s’ha muntat per ben poca cosa!

Tanmateix, he de dir que trobava el betlem en qüestió més tost lleig, sense cap gràcia, tot i que, el 2004, ens va costar 8000€. Poca broma. A més, hi hem d’afegir les despeses que, any rere any, hi ha hagut de seguretat, cosa que no ha impedit, però, que Sant Josep es passejàs per Baixamar o que la imatge de Jesús desaparegués durant uns quants dies. Dit tot això, em permetreu una recomanació: si qualcú vol veure betlems polits, que vagi al convent de Santa Clara o a Sant Miquel. Jo hi vaig cada any: el meu sectarisme en contra de tot el religiós m’ho permet, pot estar tranquil el seguidor de l’obra divina. L’únic que no em permet posar-ne un a casa és el moix. Però aquesta és una altra història.

9 comentaris a “Betlems”

 1. pau gener Escrit el 25 des. 2009 a les 12:35

  Maite, el teu escrit m’ha fet venir a la memòria un glosat fet per en Moisès Coll, i que el Col·lectiu Folklòric Ciutadella té publicat als Quaderns de Folklore titulat Es Betlem Catedralici; al meu parer són molt bones. Unes de les gloses diuen així:

  El Bon-Jesús s’ha perdut
  no el troben pes seu contorn,
  mentre esperen es retorn
  hi han posat un substitut,
  i es fillet que ara ha nascut
  és un nene Baby-Born.

  As final sa policia
  l’arriba a localitzar,
  fa un betlem particular
  sense gaire simpatia,
  que l’Infant fa companyia
  ens gats que hi ha en es Pla.

  ——
  Ja sabeu que no van compar ni es bou ni sa mula, i així en Moisès treu aquesta glosa:

  Jo no sé si n’hi haurà prou
  o la cosa se veu nul·la,
  un rumor ja mig pul·lula
  l’any qui ve n’hi ha un de nou:
  i en Brondo farà de bou,
  n’Avel·lí serà sa mula.
  —————————
  Anam per ser acaballes
  que la cosa ja és urgent,
  que es dia que sol fer vent
  es fems se mescla amb ses palles,
  i diuen que de senalles,
  de plenes n’han tretes cent.

  He fet un comentari un poc llarg, però la indulgència del dia de Nadal, m’ho ha permès.
  Bon Nadal i també els altres dies!

 2. Matilde de la Mole Escrit el 25 des. 2009 a les 12:51

  Ai, senyor. Quant enrenou per no res. A mi la retirada del betlem avel·linista m’ha produït un saludable plaer. Era una qüestió d’higiène visual. Cada vegada que veia aquella ovella que talment semblava la Dolly amb necessitat d’operar-se d’aures alatae, quan em topava amb aquella sagrada família que talment semblava sortida d’un espectacle de travestits del Paral·lel, quan observava el conjunt més proper a una tropa de mamma-ciccio que a una representació nadalenca, se’m regirava l’estómac. Si fem cas al ballarí Lindsay Kemp que deia que “la bellesa és l’expressió estètica de l’amor”, llavors hem de deduir que els causants d’aquest atac estètic odiaven al poble de Ciutadella als plantar enmig del carrer tal expressió del kitch més barroer de sèrie Z. Ni a una pel·lícula del B. de Mille s’hi hagués pogut encabit tal atemptat a l’estètica.
  .
  Ciutadella és bella. I sol tenir bon gust. Així que no hem d’oblidar que Albert Camús ja advertia que “el bon gust consisteis en no insistir”, per tant és obligat llevar-nos del cap aquestes andròmines horroroses que durant anys segur envairen els somnis dels infants amb visions pròpies d’un film de George Romero, tipus la “nit dels zombies vivents”. Doneu-los una digna retirada…pot ser podríen fer nou cau sota l’ample estol de garrofers que l’inefable té en ordenades rengleres privades. Seria un bon “memento mori”.
  .
  En definitiva, enhorabona Maite, per haver preservat la nostra cordura i la nostra integritat visual. Només per això ja es justificaria el vostre pas per la casa gran.
  .
  Ah, se m’oblidava!. La Mare de Déu sarsuelera d’aquest betlem brondístic tenia una certa retirada Madame Gener. No ens ha d’estranyar ambdues compateixen el cartró-pedra, i és que com diu Marcel Aymé: “Algunes persones són tan falses que ja no són ni conscients que pensen el contrari del que diuen”. Jo hi afegiria…si pensen.
  .
  Bones i entretingudes festes a tota la gent de la plaça !!!
  .
  P.S.
  De sobte m’ha vengut un calfred. Provocarà enguany, com l’any passat, aquest comentari la irrupció furibunda d’un Ubú xampanyer ?. Ai, senyor, com ens divertiríem !!!.

 3. Maite Salord Escrit el 25 des. 2009 a les 16:59

  Acabada d’arribar del dinar nadalenc, em trob amb aquests dos boníssims comentaris. Gràcies, Pau, per reproduir les gloses d’en Zès que, com sempre, i amb una fina ironia, treuen tot el suc d’uns fets, francament, hilarants. I a Matilde, què vols que et digui, estimada, que ja no sàpigues: genial! De moment, tenim un dia de Nadal ben divertit.
  Per cert, aquesta entrada ha batut tots els rècords: a les 15,02 minuts, 32 persones l’estaven llegint a la vegada!

 4. Nom Necessari Escrit el 25 des. 2009 a les 18:43

  Ahir la meva filla em va demanar si havíem dir “betlem” o “pessebre”.
  .
  Bona pregunta, vaig pensar tot d’una; perquè és que ja em dol açò d’haver d’anar constantment amb el greuge que ens suposa la “modalitat” lingüística, quan penso en tantes “modalitats” o dialectes que patim -al meu entendre- comparativament amb l’altra llengua (la invasora), que no se’n planteja cap de greuge i així empra, sempre!, acadèmicament, la seva llengua amb tota normalitat i sense polemitzar mai, sense polemitzar on, òbviament, no ni calen de polèmiques.
  .
  Quin luxe, tenir una llengua sense problemes; …sense haver de parar-nos a pensar si s’ha d’escriure: “que Sant Josep es PASSEJÀS per Baixamar” o que “PASSEGÉS…”.

  .
  Però no és ara el tema lingüístic, del que toca parlar, eh Maite? Ja ho sé.
  .
  I el que vaig contestar jo a la meva filla va ser justament que aquí diem “betlem”, …ara i des de fa molts anys (no m’agrada emprar la paraula “sempre”); i que “pessebre” pot ser seria el lloc més exacta del naixement, l’estable.
  .
  …Sa filleta ha quedat mig convençuda amb la meva pobra explicació.
  Però el cas és que avui mig dia, a la missa major de la Catedral, on hem volgut escoltar-hi la Capella Davídica, la filleta m’ha recordat que al Bisbe no se l’entén gaire, encara que parlés -(o parlàs, o rallés o rallàs)- en la nostra llengua, en una de tantes de les nostres modalitats lingüístiques.
  .
  Uff, …si no ho entenen els nostres fills, Maite, sí que tenim un bon betlem.
  .
  .

  Bon Nadal.

 5. Nom Necessari Escrit el 25 des. 2009 a les 18:57

  Ah, quan a na Maite li dic que “…si no ho entenen els nostres fills…” és perquè em consta que aquests dubtes de la meva filla són comuns entre els de la seva edat, no per altra cosa, eh, no penseu malament.

 6. Baldritxa Escrit el 28 des. 2009 a les 15:18

  Jajajaja! M’encanta llegir entrades com aquestes. No res Maite, sort i ventura per aquest nou any! Salut! 😉

 7. Quico Escrit el 28 des. 2009 a les 18:20

  Maite,

  Podries fer una entrada sobre els llibres electrònics, que últimament són actualitat. Sempre va bé saber s’opinió dels escriptors.

  Que acabeu bé el 2009! Després de tot, no ha estat un mal any..

 8. Quico Escrit el 28 des. 2009 a les 18:26

  Ah, també hauries d’actualitzar s’apartat “Qui som”, ja que encara hi diu:

  “Aquesta legislatura, som la portaveu del grup municipal del PSM-EN a l’ajuntament de Ciutadella i, la veritat, estic molt satisfeta de la feina que, des de l’oposició, feim els quatre regidors del grup.”

  Només saber si encara estàs molt satisfeta.. 😉

  Esper haver-te donat prou deures per es teu dia lliure!

 9. Nom (necessari) Escrit el 31 des. 2009 a les 10:53

  http://www.youtube.com/watch?v=UECBtWLpAyI&feature=player_embedded

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari