Maite Salord

Escriptora

Política i jutjats

La notícia que, finalment, a instàncies de la resolució del fiscal del cas, s’iniciarà el judici oral en el qual els dos ex-regidors d’urbanisme de l’ajuntament de Ciutadella hauran de donar compte de fins a sis delictes (falsedat, frau, malversació, prevaricació, assessorament il·legal i tràfic d’influències) per l’anomenat cas del solar de les rates, és, sens dubte, un motiu de satisfacció. Representa la confirmació de les denúncies fetes des de l’oposició, durant el passat mandat, respecte a la forma d’actuar des de l’àrea d’urbanisme. Una actuació sempre sota sospita, poc transparent i en la qual pesava més la defensa dels interessos particular que l’interès general.

Tanmateix, cal no oblidar que permutes irregulars com la que es jutjarà n’hi va haver moltes i, en totes elles, des de l’oposició, es va fer advertència d’il·legalitat. En aquest cas, la clau va ser que el propietari estafat va denunciar públicament que un amic del regidor d’urbanisme li havia comprat el solar en qüestió per un preu que, més tard, l’ajuntament, just abans de permutar-lo per una propietat municipal, va multiplicar per deu. Un comportament immoral des del punt de vista polític (enriquim l’amic i feim perdre doblers a l’administració, o sigui, a tots); i també immoral des del punt de vista més humà, enganant a una persona jubilada.

Satisfacció, sí. Però relativa. Satisfacció perquè s’ha acabat amb la impunitat d’uns personatges que han fet mal, molt de mal a Ciutadella. Relativa perquè mai no s’hauria d’arribar a fer política als jutjats. La corrupció és, ja ho he dit en altres ocasions, el pitjor enemic del sistema democràtic. La pèrdua de confiança en els polítics, en els partits, és a la base de polítiques populistes i totalitàries. I és molt fàcil deixar-se endur per la idea que tots els polítics són iguals i, com que tots són iguals, cap d’ells no fa res per lluitar contra la corrupció.

En aquest sentit, vull recordar que qui  va destapar el cas que ara es jutjarà va ser el llavors portaveu del PSM a l’ajuntament de Ciutadella, que va demostrar tenir un bon olfacte polític que el va dur a trobar la connexió entre el propietari mallorquí de la parcel·la a permutar i un dels dos regidors d’urbanisme. Van ser uns anys -del 2003 al 2007- d’oposició duríssims: sospites contínues, impediments per veure documentació, debats agres… I, malgrat tot, vam ser capaços de dur el cas fins on és avui. Perquè, a Ciutadella, durant el passat mandat, des de l’oposició, formada per PSOE, PSM, UCM i Fòrum, es va treballat d’una forma rigorosa i ferma per acabar amb una manera de fer política que anava en contra dels interessos del poble. Crec que és just reconèixer a tots ells la feina feta.

Ara, només cal esperar que el cas “Nerer” acabi de col·locar tothom al seu lloc i que, definitivament, puguem tancar una de les etapes polítiques més fosques del nostre poble. Ciutadella necessita il·lusió, honradesa, voluntat de servei, gestió, ganes, capacitat, transparència, diàleg… Esperem que, ben prest, tot això sigui una realitat.

21 comentaris a “Política i jutjats”

 1. Nom Necessari Escrit el 27 febr. 2009 a les 18:00

  …I també satisfacció relativa perquè des del PP, potser principal culpable dels afers “presumptament” delictius, ara diuen que els seus afiliats no s’han d’avergonyir de ningú, quan, crec jo, la cara els hi hauria de caure de vergonya, de vergonya del que (qui) van votar.
  .
  Jo estic molt tranquil i molt satisfet de qui vaig votar; però potser no cal que ho repeteixi, ja que és patent aquí que alguns no s’ho acaben de creure. Què hi farem.
  .
  El que jo no em puc acabar de creure, Maite, és l’estreta de mans Carbonero/Triay. Aquí hi ha d’haver moix tancat. ¿Què es diu així, mestra, allò de “gato encerrado”?
  .

 2. Nom Necessari Escrit el 27 febr. 2009 a les 18:33

  Eugenia,
  sobre el que em demanes, del cas de les rates, en el tema “Òscars”,
  el que me van comentar al cafè (al bar), és que en Bosco va “aconseguir” que el tema no es portés al Ple.
  Jo no el conec a fons, el tema del cas “…de les rates” però pens que si s’hagués portat al Ple, i el PP de llavores ho hagués aprovat, potser ara hi hauria més, i més clares, responsabilitats.
  Només era aquest comentari.

 3. Maite Salord Escrit el 27 febr. 2009 a les 19:43

  Nom Necessari, com que jo sí que et crec, estic contenta que encara estiguis satisfet de qui vas votar. Respecte al “moix amagat”, si n’hi hagués (cosa que no em puc ni vull imaginar), seria una bona sorpresa. I això que, darrerament, i després de més de quaranta anys de dir que els moixos no m’agradaven, els hi he començat a trobar el gust!
  Del tema del solar de les rates, sí que va venir a ple i es va discutir. El que va passar és que, quan van veure que en Bosco havia descobert el pastís, ho van retirar i no es va arribar a la votació. Però les intervencions d’aquell ple són per emmarcar.

 4. Nom Necessari Escrit el 27 febr. 2009 a les 20:26

  El que passa, Maite, es que, segons com m’ho han fet veure, els advocats defensors dels “ex” és precisament açò el que al•leguen com atenuant -com si així no hi hagués hagut mals-: què la corresponent votació i aprovació fou retirada.

 5. Menorquit Escrit el 27 febr. 2009 a les 21:06

  Bona nit, bona gent (tu també Eugenia, els cavallers de Camelot, com deia un temps en Bep Joan, tal vegada no).
  .
  Sobre el ‘cas de la parcel·la de les rates’, com molt bé diu na Maite, en Bosco Gomila no ho va aturar, el tema va anar a Ple, però Avel·lí Casasnovas ho va retirar abans de votar-se, i açò, en part, el podria ajudar, en part.
  .
  Si no he mal interpretat el comentari (em corregiràs Nom necessari), mal polítc seria en Bosco Gomila si, assabentat de l’afer ‘permuta del solar de les rates’, no hagués advertit de la pressumpta il·legalitat al Ple (màxim òrgan de decisió política del municipi). És aquesta la seva missió política. Si hagués callat per ara demanar més responsabilitats és fer una política de picardia més en la línia d’anar a ‘fotre’ l’altri que vetlar pels interessos generals i dels ciutadans. No he vist que aquesta sigui la tàctica del PSM, sinó la de advertir si hi veu casos estranys perquè no es cometi una imprudència o il·legalitat.
  .
  En el cas Nerer, es va fer l’advertiment, però no en van fer cas. Ara veurem com acaba tot. Pens que la política (l’oposició) ja ha fet la seva feina, deixem ara als jutges que facin la seva.
  .
  Preocupa ara, com he sentit avui per la ràdio, l’endeutament bancari de l’Ajuntament de Ciutadella, 25 milions d’euros!!! Maite amd comapny, quina feinada vos toca! Sempre que entrau a l’edifici, heu de fer una neteja d’escàndol per deixar l’ajuntament lluent, encara que açò després no es reconegui. Tot i axí, gràcies per ser-hi, perquè sinó….

 6. Menorquit Escrit el 27 febr. 2009 a les 21:13

  On sí hi ha moix amagat, segur, és en el solar de les rates! je je je ! No és molt bo, però bono…. hi va bé.

 7. Xeroki Escrit el 27 febr. 2009 a les 23:00

  Noticies com aquesta tenen una part positiva i una negativa. La part negativa és l’evidència de que la presumpta corrupció d’alguns polítics segueix sent forma de fer gestió política. La part positiva és que els veurem asseguts a la banqueta dels acusats i almenys hi haurà una justícia moral pel poble. Ho dic perquè jo no crec que els vegem a cap d’ells trepitjar una presó, ni tant sols tornar un cèntim del que presumptament s’han embutxacat o malversat. Segur que es declararan insolvents encara que tots els hem vist amb un Porsche o sabem dels viatges transoceànics que solen fer amb els seus “amics”. Són molt llestos per deixar-se enxampar. Sols ens queda esperar que la justícia de les eleccions ens doni un glop d’alegria i de serenitat.

 8. Menorquit Escrit el 27 febr. 2009 a les 23:49

  Si em permets, Xeroki, no crec que les malifetes d’aquests polítics faci pensar molt a la gent a l’hora d’anar a votar. Ja en feien de grosses el passat mandat, no ho recordes? i el Poble només va castigar a Llorenç Casasnovas; la resta (PP) va tornar treure 10 regidors.
  .
  Dius també que hi haurà una justícia moral per al Poble, però també has de tenir en compte que és el poble que els va elegir. Sempre hi hagut crisis fortes a l’Ajuntament, quasi totes del PP, i sempre han tornat a renovar la majoria (absoluta o simple) a la Sala. És ben curiós aquest Poble, sí, però tampoc vull ser pessimista, i, com tu, tenc l’esperança de que s’operi un gir, no massa gros, però suficient per a què hi hagi un canvi a les properes eleccions. El que em fa més por és el desgast de l’esquerra quan governi ara, els dos darrers anys que resten d’aquest trasbalsat mandat. Tanmateix vot per a què es malgasti una mica la dignitat que no perquè es perpetuï la corrupció.

 9. eugenia Escrit el 28 febr. 2009 a les 1:35

  Nom Necessari, et vaig preguntar tu que creies… solar rates… etc… amb una mica de picardia. Perdona’m. El mes honest hagué estat dir-te directament que éticament no està bè fer una ensorrada. Els anteriors comentaris ja ho expliquen. Personalment crec que la diva, la del diari de campanya, el brandon, també deurien estar imputats… i no sè, crec que entenc la teva “rabieta”. Si fan la presó a Menorca és per ells. “Els turbios”
  Maite, hi ha una paraula semblant?
  Si com tots esperem hi ha un canvi de govern, hem de aprofitar-lo, i no fer elucubracions.
  Buenanotte Menorquit, gracies per incloure’m a la llista, però no don el tipus.
  Aço sí, m’agrada passejar per aquesta plaça.
  Bé, bona nit.

 10. eugenia Escrit el 28 febr. 2009 a les 1:40

  perdó, no ensorrada… ensarronada?

 11. Maite Salord Escrit el 28 febr. 2009 a les 11:45

  Açò del moix i les rates, vaig estar a punt de posar-ho, Menorquit! De “tèrbols”, Eugenia, n’hi ha molts i, certament, no tots passaran pel jutjat. Respecte a la justícia electoral, som molt escèptica. Com diu Menorquit, a Ciutadella, sempre guanyen els mateixos, facin els desastres que facin. Com diu un amic meu, si el PP presentàs un canterano (en sentit estricte!) de cap de llista, canterano tindríem per alcalde. Que això pot canviar? Hem de voler creure que és possible. Però ja hem vist que no n’hi ha prou de fer la feina ben feta perquè et votin o de fer-la fatal perquè et deixin de votar. Cal qualque cosa més. Una espècie de “revolució social” que mobilitzi gent que no va a votar, sobretot, els més joves. Transmetre il·lusió i fer que aquesta s’encomani. És la meva única esperança. Si no la tingués, em podeu ben creure que no sé d’on trauria les ganes per fer tot el que faig com a política.
  (Rellegit el comentari, trob que m’ha quedat un discurs final un poc “obama”. Si que estic bé!)

 12. Nom Necessari Escrit el 28 febr. 2009 a les 13:56

  .
  Eugenia,
  Vols dir ensorrada… ensarronada o “encerrona” (trampa)?
  .
  ¿La “trampa” que haguera pogut parar Bosco al PP, si no hagués destapat amb tanta presa el pastís del cas del solar de les rates?
  .
  No sé si t’he entès, Eugenia, però sí, açò és el que jo volia dir.
  .
  Encara que sé que en Bosco va actuar molt bé així com va actuar,
  crec que, al manco, els del PP, avui, li podrien donar les gràcies a en Bosco; perquè el que crec segur es que si no s’hagués aturat aquella votació molts responsables “populars” hi hauria avui a la banqueta dels acusats.
  .
  I potser sí, aquesta és la meva rabieta: se’n tornaran a salvar.
  .
  “De res a poc i sempre amb vent de cara…”
  .

 13. Bep Joan Escrit el 28 febr. 2009 a les 15:40

  En Menorquit, m’ha rescatat en allò dels Cavallers de Camelot.
  .
  Bé idò. El rei Artur, assabentat de la infidelitat de la Reina Ginebra amb el cavaller de la Taula Rodona, sir Lancelot, va condemnar a la seva esposa i va desterrar al seu cavaller. Va donar exemple d’autoritat i justícia i va dir:
  “Regeix la llei a Camelot”.
  .
  Be idò, açò.

 14. Toni F. Escrit el 28 febr. 2009 a les 18:03

  Hola a tots. Amb tots els respectes a “Nom necessari” m’agradaria deixar clar que no podem fer ni són responsables dels desastres dels mixts a la molta gent que va votar PP, que sens dubte és digne de ser respectada per tots i no tenen de què avergonyir-se, ja que si van votar el que van votar no hem de dubtar que ho van fer pensant que era pel bé del poble. Els que s’han d’avergonyir són els responsables del mal fet a l’Ajuntament i al poble de Ciutadella.
  També m’agradaria trobar una explicació al que va pasar amb els fedetaris, advocats, etc. a sou de l’Ajuntament i per tant del poble. Cap d’ells se’n va adonar de la jugada dels Casasnovas? Me costa de creure, i si no se’n van adonar, diu molt poc al seu favor.
  No crec que d’entre tothom a dalt la Sala només en Bosco fos conscient del que anava a passar.

 15. Nom Necessari Escrit el 28 febr. 2009 a les 19:39

  .
  Toni F.,
  Jo no sé si els votants del PP s’han d’avergonyir. Vostè diu que qui sí s’han d’avergonyir són els responsables… Bé, es tractaria d’esbrinar fins on arriba la responsabilitat del vot.
  .
  Jo sí hi estaria empegueït d’haver votat PP.
  I el que voldria és que s’esbrinessin responsabilitats d’aquest PPartit que consider nefast per a la ciutadania; per molt que els seus votants siguin “bona gent” que pensen -o creuen pensar- en el bé del poble.
  .
  Jo ja no crec amb aquesta frase: “bona gent…” Per açò la tinc avorrida també en aquesta plaça.
  Els fets! La bondat no li toc a ningú.
  .

 16. Xeroki Escrit el 28 febr. 2009 a les 20:59

  Sr. Toni F. amb tot els respectes si va llegir be la noticia hi ha tres funcionaris també imputats pel cas de les rates. Curiosament tots càrrecs de confiança, si no m’equivoco. Quina cosa aquesta de polititzar els funcionaris. Si són dels meus i me deuen el favor d’haver-los col•locat com m’han de dir que no a res de res. En quan al partir popular no hem d’oblidar que l’imputat era el president del partit a Ciutadella. Jo no se si han de tenir vergonya o no, però si que crec que molts de vots d’UPCM són vots que han fugit del PP, per no dir tots.
  Maite ànims, segur que un canvi de vot és possible, els joves i no tant joves han de creure en que un altre sistema és possible dins aquest sistema. Teniu un os dur de pelar amb l’ajuntament en crisis, del que pugueu fer i sobre tot del que pugueu demostrar que heu fet dependrà molt el proper 2011. Crec que tindreu que fer un Glasnost a Ciutadella, desprès d’una època dura i fosca heu d’obrir l’ajuntament al poble mostrar amb transparència tot el que hi ha dins, les deutes, els “fiascos” com l’auditori Joan Pons, que a la fi serà un” xiringuito” amb un cine, però també tot el que hi ha de bo per les possibilitats que té Ciutadella de ser un model de ciutat, un model d’eficàcia i amb poc fer molt. Ànims molts d’ànims.

 17. eugenia Escrit el 01 març 2009 a les 17:43

  Tinc la sensació que alguns (entre els quals m’incloc) fem una lectura massa ràpida dels comentaris dels altres. També crec que la majoria que passeja per la plaça som d’esquerres i que cadascun té el seu punt feble on dirigir les responsabilitats de la situació que es viu a l’ajuntament,ara amb mes vergonya, però en els darres anys també.
  El meu desig és que hagi un canvi, però som conscient que és possible que no es produeixi.
  A l’ajuntament darrerament tot sucedeix arrítmicament, però segurament està ben planejat, com les factures de la Gesa, avui paguis menys i demà ja et cobraré el interessos.
  Tot té el seu ritme, i avui encara no havia passat ningú per la plaça amb ànims de fer qualsevol comentari. No sé, tal vegada és temps de silenci i he ficat la pota…

 18. Maite Salord Escrit el 01 març 2009 a les 19:54

  Sort de tu, Eugenia, que has animat la plaça. Es veu que, avui capvespre, esteim tots un poc apagats. Entre futbol i eleccions basques i gallegues, el personal ja deu estar prou entretingut. Jo mateixa volia escriure una entrada nova però trob que ho deixaré per demà: vull acabar un capítol del projecte de novel·la que tenc entre mans i després em toca corregir, a més de seguir els resultats electorals, que poden ser molt interessant.

 19. Menorquit Escrit el 01 març 2009 a les 23:05

  Toni F. Quan la gent PP va votar el que pensaven seria i no va ser, ja sabien qui eren els elegibles i les presumptes irregularitats que van cometre durant els 4 ans de l’anterior mandat. I sinó ho sabien allà ells. Ara estan imputats per allò de les rates i altres coses que encara poden sortir. Pensa que rsta encara pendent el cas Nerer.
  .
  Necessari de nom: et contradius. “Jo ja no crec amb aquesta frase: “bona gent…” Per açò la tinc avorrida també en aquesta plaça”. Que tenguis avorrida la frase no vol dir que no hi hagi bona gent. i com que hi és, ho podem dir clar i català.
  Però després dius: ” La bondat no li toc a ningú”, per tant hi ha bona gent o no? i si hi és bé està dir-ho. Després de viure i veure el que hi ha, vam-ell-ara!!! si vull dir que hi ha bona gent. Na Maite, els seus companuys de partit i molta gent que escriu en aquesta plaça és bona gent.
  .
  Hala!! la meva passejda, de rempillada per la plaça. No et precipitis amb la novanovel·la Maite, ben paeix-la, bé que hem de gaudir fons.
  .
  Maite, el Barça que ens falla!!! ai ai! A veure que fotrem!
  .
  A l’ajuntament hi haurà canvi, per tant posau-vos els guardapits antibales. Però coratge. Estic optimista aquest diumenge i és estrany perquè els diumenges, quan ha passat el migdia, són asquerosos. No sé, és una mania que em ve de molt petit.

 20. Eugenia Escrit el 01 març 2009 a les 23:58

  Estimat menorquit, els diumenges a la tarda són meravellosos, jo els estiro tant com puc. Pots llegir, passejar, veure la tv, passejar per la plaça, per altres places, ja se t’en passarà la mania. No et precipites, dilluns serà demà.
  Et recomano una peli, “La banda nos visita”, açò sí, me l’ha baixat del emule.

 21. Menorquit Escrit el 02 març 2009 a les 0:06

  Tu i jo no esteim destinats a entendre’ns, Eugenia. Interpretam diferent, sentim diferent. “Ojalà”!! se’m passi la mania, però és que fa molts anys que em dura!! Passejar, veure la TV, llegir…. quina sort. A mi els capvespres domincals em cauen poètics, però no sé enfilar dos versos seguits.
  .
  Tot i així, i amb la sana enveja que m’has fet, m’hi esforçaré.
  Gràcies Eugenia.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari