Maite Salord

Escriptora

Davallar sous

El darrer dia del mes de juliol esclatava la crisi a l’ajuntament de Ciutadella: nou dels deu regidors de l’equip de govern del PP abandonaven el partit i passaven a formar un grup mixt que, des de llavors, governa en solitari la institució. Al cap de pocs dies, la paraula “moció de censura” començava a sonar amb força. La idea de formar un govern alternatiu era en la ment de molts. Tanmateix, des del PSM van demanar calma i temps. Abans de pensar en mocions de censura calia veure com actuava el PP davant aquest acte d’indisciplina: serien contundents o veuríem una reconciliació? Entremig, la renovació de la Junta Local del PP de Ciutadella havia de ser determinant.

Així les coses, des del PSM vam deixar ben clar que consideràvem els integrants del grup mixt trànsfugues morals des del moment que havien abandonat el partit no per defensar actituds transparents sinó més bé per tot el contrari, i demanàvem que el PP dugués a terme les actuacions necessàries per treure’ls de la institució en no representar-se més que a ells mateixos. I, entre aquestes actuacions, vam proposar la davallada de sous. És una mesura dura, d’acord, però merescuda: la situació creada per aquests nou regidors, amb l’alcalde al capdavant, em sembla que la justifica.

Ara, ha arribat el moment de fer efectiva aquesta davallada de retribucions. El PP durà, en el pròxim ple, la proposta d’acord que, per ser efectiva, han de votar tots els partits de l’oposició. Si s’aprova, s’obrirà, llavors, un període d’espera per veure si realment la mesura serveix per retornar la representativitat sortida de les urnes el maig del 2007. Si funciona, la normalitat democràtica -allò que lliurement van escollir els ciutadans- haurà tornat a l’ajuntament de Ciutadella. Si no és efectiva, o només ho és en part -amb totes les possibilitats que s’obren-, llavors sí, i només llavors, haurà arribat el moment de plantejar-nos des de l’oposició què n’hem de fer, d’aquesta tropa.

Perquè, no ens enganyem: a dia d’avui, l’ajuntament de Ciutadella no és ingovernable. Tot i la situació tensa que s’hi viu, l’ajuntament podria continuar funcionant sense cap problema fins al 2011 amb aquest equip de govern. Mai l’oposició no els havia marcat de tan a prop; mai s’havien sentit tan observats i els seus actes tan minuciosament analitzats. Mai. A més, per sort, l’ajuntament de Ciutadella compta amb uns tècnics que saben fer la seva feina i que duen el dia a dia amb normalitat. I, per acabar-ho d’adobar, les mocions positives que s’aproven des de l’oposició serveixen perquè Ciutadella, en aquells aspectes més importants, tiri endavant.

És cert que hi ha regidors que són un zero absolut pel que fa a la seva capacitat de feina. O que n’hi ha que actuen des de les irregularitats més absolutes. O que tenim un alcalde que no lidera. Totalment d’acord, però són tan dolents avui com ho eren fa un any. I és, en aquest sentit, que hi trob a faltar un “mea culpa” més explícit per part dels representants del PP actuals. Per què van permetre que aquestes persones -que tenen i, sobretot, tenien claríssim com eren- ocupassin llocs de sortida a les passades eleccions? Per què només ara -i amb la boca estreta- comencen a reconèixer els desgavells de l’anterior mandat?

Reconec la valentia del PP de dur a ple la davallada de sous perquè pens que tanca la porta, definitivament, a una hipotètica reconciliació. Tanmateix, com ja he dit, la indisciplina d’uns quants no converteix, de cop, en bons els que queden. Al contrari, la crisi, que ha creat el PP i que el PP ha de resoldre, ha servit per deixar en evidència totes les misèries d’un partit que, durant anys, va preferir tancar els ulls davant les evidències abans que fer neteja i exposar-se a perdre el poder. El poder, com sempre, ai las!, el quid de la qüestió.

39 comentaris a “Davallar sous”

  1. Eugenia Escrit el 13 oct. 2008 a les 2:58

    Maite, estoy totalmente de acuerdo en varias de las cosas que dices.
    POr ejemplo que la indisciplina no convierte en buenos a los que quedan, y sobre todo a la crack, que yo cariñosamente la llamo la kraft. Pero sí creo que los actuales “gobernantes” no deberían seguir ejerciendo como tales.
    Lo primero, que ya no pueden demostrarnos más ineptitud, ignorancia, desfachatez, y prepotencia.
    El problema, es ¿quien asume la “gobernalidad”? No se, pero la mayoría de los ciudadanos ya nos hemos mal acostrumbrado a la igobernalidad, a la dejadez, a las mentiras, a la hipocresía… yo personalmente siento verguenza ajena.
    No se como se puede arreglar esto, pero a esta gente hay que apartarla (incluída a la kraft), y supongo que es lo que deseamos la mayoría, me refiero a la mayoría que quiere que Ciutadella sea un pueblo tranquilo, cuidadoso de sus costumbres y no obsesivo de ellas, con un alcalde que nos diga cosas, porque los silencios ya sabemos todos para qué momentos son.
    Hasta el 2011 faltan tres años, pero con caracóles como estos, es como estar tres años arrodillados o en un circo.
    Es imposible un gobierno PSOE-PSM con 10 concejales? Ya se que no teneis mayoría pero al menos no sois díscolos o transfugas, o …
    O vamos a a seguir echando leña al árbol por fín caido.
    Salud!

  2. Maite Salord Escrit el 13 oct. 2008 a les 10:05

    Eugenia, si fos possible un govern PSOE-PSM que només depengués de PSOE i PSM no dubtis que ja el tindríem de fa temps. El problema és que, perquè hi pugui haver aquest govern, abans s’ha de signar una moció de censura que necessita 11 vots (la majoria) i els dos partits junts només en tenim 10. Qui ens dóna el vot que falta? PP? UPCM?

  3. jonarz Escrit el 13 oct. 2008 a les 11:57

    Benvolguda Maite,

    Estic totalment d’acord en que un no ha de prendre mesures precipitades en política, que no s’ha de deixar endur per l’acalorament del moment com estan fent fins ara el PP i UPCM.
    Som conscient que actualment no hi ha ideologicament cap altre opció política que pugui governar a l’ajuntament de ciutadella, però pens que en política no tot es els grups polítics, també hi una cosa que li diuen “voluntad política”. Pens que la voluntad política està per damunt de partits i persones, pens que la voluntad d’un poble millor governat exigeix com a mínim un esforç per entendrer-se amb altres partits, tot i que siguin ideológicament oposats, i si es pot arribar a un acord millor i sinó que almanco no es pugui dir que no s’ha intentat.
    Que l’actual problema a l’Ajuntament de Ciutadella es del PP? NO sé que dir-te, pens que el PP té un problema de persones, i el poble de Ciutadella en té un altre, i més greu ja que està representat dalt la sala per persones que defensen altres interessos que no són els del poble, i pens que el PSM pot contribuir a millorar la siutació, si s’arriben a donar unes determinades condicions (com moltes vegades heu dit tant tú com en Nel Martí) o bé contribuir per omisió a que segueix l’actual situació.

    Se que no depén de voltros, tampoc es qüestió de donar la responsabilitat a qui encara no es responsable de la situació, però …. potser en algun moment haureu de donar explicacions. Es qüestió de pensar-hi bé!!

  4. Matilde de la Mole Escrit el 13 oct. 2008 a les 12:42

    Crec que tot torna a començar, segueix la comèdia. Els psoecialistes es tranvesteixen ara de “liderazgo de la oposición” i rebroten les pressions que fa mesos ja vaticinava.
    Estic d’acord amb en Jonarz que cal pensar-s’ho bé. Absolutament d’acord. Però en tot cas, qualsevol decisió s’ha de prendre tenint en compte el que convé a Ciutadella en primer lloc i després com pot afectar això al PSM. En cap cas s’ha de decidir res en funció de les pressions o els interessos d’altri. Per qui no ho ha entès em referesc al PSOE.
    Pensau que el psoecialistes només volen la batlia, és el seu únic interés i tant els hi dóna el que convengui a Ciutadella. Per què pensau que dubten de votar a favor de la retallada dels sous dels trànsfugues? Per un únic motiu, perquè pot ser que si aquests són molt pressionats marxin a ca seva. Això suposaria retornar la normalitat democràtica a l’Ajuntament de Ciutadella però esventraria la possibilitat, que acaronen cada vespre els gurús del psoe local, d’obtenir la batlia. Així que, bona gent del PSM, faceu el que faceu que no us condicionin els interessos d’oripells i velluts d’alguns persones que diuen ser progressistes i entenen el progressisme com apujar-se a una cadira. Aixó és una hipocresia corrent a ca’l PSOE, i creu-me ho conec bé, i la hipocresia, com bé diu Moliere, és el summum de les malvestats.

  5. Dolors Escrit el 13 oct. 2008 a les 13:56

    Per jo na Matilde de la Mole té raó en quasi tot allò que diu: la hipocresia del PSOE, les ganes de tenir el batlle encara que sigui per la porta falsa…
    Però pens que ara ja veuen que la batllia de moment no la tindran perquè en Joan Triay ha deixar ben clar que na Tonyi Gener també va amb el lote, i encara que l’ambició de comandar els tengui obnubilats encara supos que saben sumar i sense el vot d’en Triay no hi ha moció de censura…i l PSOE no pot governar amb la secretaria general del PP (a Madrid els excomulgarien).
    Crec que ara el que pretenen és fermar el PSM, anar junts per poder pressionar més en Triay, i si les coses van malament no quedar tot sols. És a dir volen emprar el PSM de kleenex.
    Jo, en serio, enviaria el PSOE a purgar fum!

  6. Maite Salord Escrit el 13 oct. 2008 a les 15:14

    Sincerament, jo només sé el que pens jo (que coincideix del tot amb el que pensa el PSM) respecte a la situació de l’ajuntament de Ciutadella. De fins on estan disposats a arribar els altres partits per desencallar la situació, no ho sé, més enllà del que surt per premsa. Per tant, tot i que respect les opinions de la sempre incisiva -i mai desencaminada- Matilde de la Mole i de na Dolors, em cenyiré a recordar, agafant el fil del comentari de Jonarz, quina ha estat la postura, des del principi del PSM. Partim que no feim anàlisis sobre situacions hipotètiques sinó sobre realitats. El mes d’agost vam proposar mesures per fer fora els trànsfugues i per recuperar la representativitat de les urnes, que és el més higiènic democràticament parlant. Ara, es durà a ple la davallada de sous de la qual cosa ens alegram. A partir d’aquí, si s’aprova, a veure què passa i, en funció del que passi, actuarem sempre amb responsabilitat i pensant què és el millor per a Ciutadella. Trob que les explicacions, així com la nostra postura, són prou clares. Les coses s’han de fer pas a pas i, en funció dels esdeveniments, actuar en conseqüència.

  7. A.P.T. Escrit el 13 oct. 2008 a les 16:17

    Una pregunta directa (i si voleu, malintencionada). Si la devallada de sous és una mesura de pressió perquè els díscols se’n vagin cap a casa, quan hi hagi un nou equip de govern dalt l’Ajunament se’ls tornaran a pujar?

    PD: Sincerament, no ho trob seriós.

  8. Maite Salord Escrit el 13 oct. 2008 a les 16:54

    A.P.T., quan vam començar aquest mandat, tots els partits representats a l’ajuntament de Ciutadella vam arribar a un acord perquè el tema dels sous no fos una arma per atacar-nos mútuament, partint del fet que la feina dels polítics ha de tenir un sou digne. Ara bé, aquesta mesura que es vol prendre afecta directament un grup de polítics que consideram trànsfugues morals des del moment que han traït els seus electors perquè, tal i com va quedar reflectit en el darrer ple, no només no defensen el programa del partit sota les sigles del qual es van presentar a les eleccions, sinó que farien qualsevol cosa per continuar a la cadira. Per tant -a pregunta directa, resposta directa-, consider que si se’n van i hi ha un equip de govern que representi la voluntat dels electors, els sous han de ser els mateixos que els que encara avui cobren els nou díscols i que pens que no es mereixen. Poc seriós? No em sembla que intentar fer que es respecti allò que els ciutadans van expressar a les urnes es pugui considerar poc seriós però, evidentment, aquesta és la meva opinió.

  9. Matilde de la Mole Escrit el 13 oct. 2008 a les 17:47

    No puc per més que afegir, a la contesta de na Maite, allò que pens de la seriositat o no de la davallada de sous als trànsfugues de Ciutadella. Ara per ara nou persones estan vulnerant la voluntat popular, les mesures que es puguin prendre, sempre dins la legalitat, per pressionar-los perquè acceptin retornar la normalitat democràtica a les institucions són absolutament legítimes. Si això s’aconsegueix i a l’Ajuntament hi torna a haver una majoria que reflecteix la voluntat popular que s’expressà a les eleccions,llavors aquesta nova majoria podrà prendre les decisions que consideri oportunes,inclosa una adequació dels sous. L’excepcionalitat d’una mesura com la davallada ve donada pel fet que nou ursurpadors estan pervertint el sistema democràtic.
    Però vull anar més enllà, pot ser qui considera poc seriós actuar contra el transfuguisme no estarà avalant la situació actual perquè així li convé a un partit determinat?.
    Per altra part, aquest debat, amb altres termes, ja l’hem tingut a aquest mateix bloc, i en realitat n’hi ha que parlen amb insinuacions i eufemismes per a no dir clarament allò que desitgen: oferir un paraigua al PSOE per mor que pugui aconseguir amb maniobres allò que no van saber assolir amb els vots.
    Pens que la democràcia té unes normes que si es traeixen porten al descrèdit. No voldria que el PSM caigués amb aquesta espiral retorçuda de relativisme. Al cap i a la fi, faig meva la màxima de la Sontag, que a “Jo, etcètera”, afirma: “A aquest país els membres han començat a mitigar les normes. Si hi té que haver normes jo vull que siguin més estrictes”. Normes estrictes contra el transfuguisme i contra aquells que, amb la mel a la boca i amb l’ambició dissimulada, volen treure’n profit de la situació creada pel transfuguisme.

  10. cànter Escrit el 13 oct. 2008 a les 18:46

    Supòs que en la política hi ha factors que fan d’aquest instrument un fet necessari per a la societat. Evidentment la democràcia és essencial per tirar endavant una manera de viure en comú.
    Totes aquestes nefastes actituds i interessos partidistes o individuals fan dels polítics un gènere que fa que molts joves passin d’anar a votar i exercir el seu dret a decidir.
    L’estratègia que podeu seguir per fer fora aquest grupet us correspon a vosaltres, els partits que vau quedar amb minoria.
    Però consider que no us podeu oblidar que encara que tothom sap el que passa amb aquesta gent, no podeu obviar la necessitat de fer entendre, sobretot als més joves, que anar a votar te dóna dret a treure i posar a les persones que cadascú consideri oportunes.
    Si el que s’està descobrint es confirma i fos en una altra ciutat, la gent s’hauria manifestat. A Ciutadella manca molt per aprendre.
    Les persones implicades no sé com podran conviure entre la resta de ciutadellencs i ciutadellenques després del que han fet.
    Comentes que els funcionaris van fent la seva feina i mantenint els tràmits al dia, però també seria lògic pensar que per fer els desastres que han fet han hagut de tenir la col·laboració d’alguns funcionaris.

  11. Maite Salord Escrit el 13 oct. 2008 a les 21:59

    Cànter, tens tota la raó: no hauríem d’acceptar els polítics que desprestigien la política i de, retop, a tots. I tothom, sobretot els joves, haurien d’entendre que del seu vot -i de la seva abstenció- depèn el futur de Ciutadella. I, tots, ciutadans i polítics, no ens hem de cansar de repertir-ho si volem que, de ver, Ciutadella comenci a anar cap endavant.

  12. silve Escrit el 14 oct. 2008 a les 21:56

    No es tracta de personalitzar…de polítics, funcionaris, personal laboral, interins, fixes, o el que sigui n’hi ha de tot color. Crec que es tracta d’entendre quina és la nostra funció i perquè ocupam el lloc que tenim (guanyat amb oposicions, amb vots, o a dit). El que importa és que dignifiquem el nostre lloc independentment de la nostra ideologia! si tenim una responabilitat no basta saber qui ens l’ha donada, també hem de tenir present cap a qui va dirigida. Si hi ha dubtes, retornem a l’etimologia de la paraula DEMOCRACIA i que els clàssics ens donin una lliçó, com quasi sempre! salut

  13. Wenç Escrit el 15 oct. 2008 a les 0:37

    No és per res però amb la nova situació que s’ha creat a l’ajuntament de Ciutadella personalment crec que és més positiva pel poble del que era abans. Dexant de banda la legitimitat dels que governen que està clar que no hi haurien de ser per simple ètica, el que veig és que ara s’escolten les propostes de l’oposició i s’accepten, ni que sigui perquè estan en minoria i tenen por de que els foteu a fora. La situació no és la que toca i les intencions d’aquest apropament del l’equip de govern a les idees de l’oposició no són per simple bona fe però ara és el moment que heu d’aprofitar per contruïr una Ciutadella millor perquè ni que sigui per por ara us escolten i us fan cas. Ja sé que el merder montat és molt gran però així i tot pens-ho que pot arribar a ser benificios per a Ciutadella amb el sentit de que si no hagues passat el que va passar això que fan ara de escoltar-vos i acceptar les vostres mocions (de l’esquerra) mai haguera passat. Tots es meus anims perquè pogue construïr una Ciutadella millor! aprofitau es moment!!! (el fet de que sigui de Ferreries no implica que Ciutadella em despreocupi).
    PD: fa temps que no pos res al bloc però ja pots veure que com a mínim he sobreviscut al primer més d’independència.

  14. Menorquit Escrit el 15 oct. 2008 a les 21:08

    Hola a tots:
    Com estau?
    Feia temps que no feia una estada a la plaça i he cregut que ja tocava. Dic estada, o sigui seure una estona i fer-hi una xerradeta, ja que de passar, sí he passat de tant en tant.
    M’ha alegrat tornar-hi a trobar na Matilde de la Mole (salutacions, per cert) i veig que es manté ferme, senyal d’una bona salut (política, però també la hi ho desig personal). No tornarem a entrar en el tema de trasnfuguisme sí o no. Ho deix fora. Però sigui com sigui els 9 són l’equip de Govern i l’escenari dibuixat és el que és i amb açò s’hi ha de fer política.
    Em satisfà la coherència del PSM. I amb açò de la traïdoria a l’electorat del ‘Grup dels 9’, pens que ha de ser una eina política molt eficaç.
    .
    La resposta al Ple passat (9 octubre) de Joana Gomila a Tònia Salord va ser antològica. Na Tònia Salord es va oblidar que ja no poden actuar amb prepotència i la va preguntar a Gomila (el tema era fer públiques les Comissions de Govern) si el PSM faria igual allà on governàs el PSM (es Mercadal, Ferreries, etc). L’elegant contundència, la precisió, l’exactiud dialèctica, la rèplica argumental de la moció de Gomila van caure com una llosa sobre na Tònia Salord, que, esbadalida, es va fondre a la cadira. Enohorabona Joana!! Obviament, i com no podia ser d’una altra manera, la millor ovació del fosquet, i pens, que molt merescuda.
    .
    Altrament, vaig tenir la percepció que la veu de l’oposició la duu el PSM als Plens. Les constants lloances (o el “esteim d’acord amb el PSM” constans que amollava Joan Triay expressa clarament que el PSM está en la línia política correcta.
    Retornar la normalitat política a l’ajuntament de Ciutadella és un deure ètic, però no és responsabilitat dels grups de l’oposició, és més bé del PP i també d’UPCM, peruqè aquest grup unipersonal formava part de l’equip de Govern i n’és corresponsable. Així ho va expressar el PSM en el seu dia i açò és el que em recomforta, veure que els obligui a moure peça. De fet, sobre la davallada de sous, el PP fa el seu intent. Tens tota la raó, Maite quan dius “Reconec la valentia del PP de dur a ple la davallada de sous perquè pens que tanca la porta, definitivament, a una hipotètica reconciliació”. Però fixa’t que ha de ser el PSM que ha d’empènyer amb força perquè la iniciativa de baixar els sous tengui una eficiència pràctica. Veurem com va!!
    Al darrer ple hi vaig trobar moltes unanimitats, raonable per la situació, però açò que pot semblar ara sorprenent, ha de ser una altra eina per avançar en la política que vol fer el PSM. Deixau que sigui a qui correspongui restablir l’ordre democràtic!! Açò no vol dir que no hi tengui la seva responsabilitat el PSM, però que la iniciativa sigui del qui ha cremat l’olla a ca seva, mentrestantes pens que s’han de fer polítiques per aprovar coses importants i pendents, i s no es possible per la ineptitud dels governants, que els grups deixin el seu vot de compromís.
    Sobre l’aprovació del Protocol de l’aparcament de l’OAR, és açò, un protocol, un plec d’intencions que ves a saber qui ho respectarà en un futur. El tema pot anar per llarg: 1) No hi ha el Bisbe que va negociar el tema. 2) El nou Administrador Apostòlic tindrà una durada al càrrec de màxim un any. 3) Serà nomenat un bisbe nou (ves a saber com serà i què voldrà. Per cert, sabíeu que el Bisbe Piris es va negar a seguir negociant l’aparcament amb Avel·lí Casasnovas? Sabíeu que va demanar com representant municipal parlar amb l’alcalde?). NO tenc molt clar el Protocol d’intencions. Pens que el tema de l’aparcament de l’OAR s’hauria d’accelerar, i si no ho fa el grup dels 9 que prengui la iniciatica l’oposició; parlar amb el bisbat si fa falta. A l’OAR no hi van trobar marge de benefici amb el Bisbat, a la Plaça del Princep i als Pins sí. Tenc els meus dubtes que el PP, si torna a tenir majoria, se’n recordi que va votar a favor d’un protocol. Per cert, la lluita dins el PP no ha acabat. El grup perdedor de les darreres eleccions es tornar rearmar.
    .
    Hi veig una part gran de raó en el comentari de wenç. Cal aprofitar l’avinentesa de fer una bona política i avançar en allò que es considera positiu, ara que al PSM se li aproven els arguments. La moció de censura… deixau-la de moment. Jo, no en votaria cap de censura. Qui ha de governar? Com? Amb quines condicions? Hi ha de ser el PP?
    El PSM ha de fer una passa més i dir clarament i publicament que no hi haurà govern amb el PP i per tant no hi pot hacer moció de censura. Que el PSM pot donar el vot favorable a la moció de censura? Sí. I després què?
    Anem a veure que passa després del proper ple (demà trob, no?) i a veure que passa amb els sous i en funció de la paret que ens deixin ja pintarem amb un color o un altre, però pens que encara no és hora de refornar la casa.
    Salutacions a tots.

  15. Maite Salord Escrit el 15 oct. 2008 a les 22:31

    Bona nit a tots. Un plaer retrobar a la plaça en Silve, en Llorenç (ja m’explicaràs com va per BCN!) i Menorquit. Realment, la resposta de na Joana a na Tònia va ser boníssima. El to era de la professora que es dirigeix a l’alumna que no escolta amb prou atenció, tot i que, evidentment, el tema anava per una altra banda: l’alumna es volia passar de llesta sense ser conscient de qui tenia davant!
    Veig que en Menorquit ha retornat amb ganes: això d’assistir als plens de l’ajuntament de Ciutadella deu inspirar! Demà, tornem-hi, a veure si aprovam la davallada de sous i els donam una bona empenta cap al carrer. Respecte a això que dius que els perdedors de les eleccions internes del PP es rearmen, és un tema ben interessant. Ja ho vam dir l’endemà de les eleccions de la junta local de Ciutadella: el resultat era molt ajustat i evidenciava una lluita interna important. Tenc la intuïció -femenina- que encara en veurem d’uns quants colors més. Temps i paciència que, com s’ha demostrat, és el més assenyat.
    Salut!

  16. silve Escrit el 16 oct. 2008 a les 12:59

    El ple d’avui ha de ser d’aquells que fan història! i no em referesc a cap espectacle, sinó a la defensa de mocions amb serietat, un ple per escoltar bons oradors debatent bones propostes, un moment clau per definir-se els grups de l’oposició, per veure quina carta juga el psoe (si tenen por de que entrin 9 nous peperos tal i com va sortir a les urnes i els hi prenguin la “cadirota”), a veure com el psm argumenta el tema de la davallada de sous, serà el moment de veure com na tonyi fa i desfà per expulsar els seus ex, després d’anys de connivència; avui es veurà si en triay aposta per un canvi seriós i compromès o per seguir amb els pepes.
    Avui és un d’aquells dies en que voldria seure a la bancada de fusta sota les bigues i els escuts del saló gòtic i admirar el triomf de la democràcia. Com que malauradament no hi podré assistir, vos demàn als que hi sieu i hi segueu, que em feu una crònica de tot.
    Els bernats desclots, jaumes primers, ramons montaners i peres els cerimoniosos s’han de quedar curts amb el vostre relat. No desitjo gran cosa (deia el poeta) només despertar-me amb una bella crònica del que succeí anit (per avui) a l’ajuntament del meu poble. Ja estic ansiós…

  17. Xic Escrit el 17 oct. 2008 a les 13:25

    Supòs que en Silve deu cobrar més de 1000 euros/mes, encara ningú sap com el varen enxufar a la conselleria de Comerç (de Palma de Mallorca). Quines oposicions va haver de superar?
    Na Matilde diu que els del PSOE tenen una soca-rel d’hipocresia, sembla que la mateixa que el PSM, açò de la hipocresia va a mitges quan el pa d’arrel creix i empeny, i també s’amorgona…
    Hom voldria que acabéssim aquesta legislatura municipal amb aquests sous i nòmines dels regidors. Que els regidors fessin feina com un servei a la comunitat. Es mantindran aquests sous quan hi hagi un canvi de personatges a dalt la Sala…A ca’l PP van fer un cagó i el PSOE-PSM han hagut de teure la pala i posar el serradís, mentre la Toñi somriu… L’esquerra no té perquè haver de fer la feina bruta… Heus-ací el seu gran error: que na Carbonero es faci del PSM i na Maite del PSOE, i tots contents, farem una capadeta de consentiment…

  18. Matilde de la Mole Escrit el 17 oct. 2008 a les 15:35

    Senyora dels Pecats, m’assembla que sé qui és en Xic! I quan veig allò que ha escrit em fa urticària, més que llegir les obres completes d’una bleda com la Sagan, tan bleda com ell, per cert!

    Del que cobra el Silve, a tu, aprenent de torquemada, no n’has de fer res. En Silve és, pel que sé, un càrrec de confiança, escollit pel PSM, que cobra allò que cobràva el càrrec del confiança que hi havia abans (del PP) sense fotre brot. O el que cobren els nomenats pel PSOE, per exemple. En canvi, d’un any i mig ençà, la feinada que fa ell i el seu equip és ben present al diaris, ha rebut elogis del sectors econòmics que promociona i ha estalviat molt diners (ho fa millor i més barat, i sense llaunes de cola-cao).
    Tot això ho sé, només llegints els diaris, cosa que supòs que en Xic no deu saber fer. O si en sap, fa com els escolans de la COPE, ho tergiversa tot. Bé, del seu pa farà sopes. (Les sopes del PSOE són bastant més abundoses, les del PP ho eren amb escreix perquè a sobre robaven tot el que podien…Xic).
    Na Matilde, que som jo, diu que el PSOE és un partit que es basa en concepcions hìpòcrites. Ho mantenc, ho reafirm, ho repetesc..perquè ho sé. No em facis parlar més, Xic, que tu també ho saps, però tu esperes mamella…i jo mai l’he volguda. El PSM en tot aquest afer ha actuat sense cap mena de doble joc, sense falsetats i, segur, sense hipocresia. No podem dir el mateix del PSOE, s’han passat mesos dient el que no fan i fent el que no diuen, na Carbonero és ja una espècie de personatge de la Jane Austen tot el dia dubtant si posar-se el barret rosa o blau…i dels altres…dels altres que només cobegen l’alcaldia com a Rastignacs sense categòria…més val callar.
    Finalment, Xic, per a ser irònic cal tenir un mínim de cultura, la que tu et manca per molt que t’inventis paraules de lletraferit, em sap greu tanta feina per res, per molt que “t’amorgonis”. Constesta’m, sisplau, que no hi ha res que em faci bellugar més les hormones que les bestieses que es volen fer passar per reflexions assenyades. Ja ho deia Balzac: “Entre els enzes la buidor assembla profunditat”.

  19. Thomàs Escrit el 17 oct. 2008 a les 18:26

    Després de davallar sous. Fer foc nou o travessar mar vella. Xic, no és aquesta la qüestió?

  20. Zodiac Escrit el 17 oct. 2008 a les 20:39

    Per fer foc nou encara hi ha que travessar força mar vella. No hem arribat a sa barra. Estic convençut que el PSM, que fins ara és l’únic que ha portat el timó ben emproat, portará tot l’assumte a bon port. Ara, això sí, que els qui van a la deriva no se’ls hi pengin del coll!. Endavant, PSM. He rellegit tot el que s’ha dit a aquest bloc sobre el tema i per ara els únics que heu encertat, no heu fet giragonses i marcau el camí sou voltros.

    (A jo també, com a na Matilde, les insinuacions malentranyades d’en Xic m’han semblat….millor no dir-ho).

  21. Bep Joan Escrit el 17 oct. 2008 a les 21:25

    Hola:
    Faia temps que no acudia al debat, i sembla que després dels dos darrers plens, especialement el darrer d’ahir, el foc refiva.
    Sobre el plenari d’ahir comentar que el PSOE té clar la via de la moció de censura. Sobre la decisió del PSOE hi calen moltes opinions. Carbonero deixà clar que hi havia altres fórmules legals per fer fora als Cavallers de Camelot, (per cert hi apareix ara una ‘Morgana’), tothom va entendre que parlava de moció de censura. Però, tot i la incertesa fins el final del PSOE sobre la moció pepera de reibaxar sous, en el discurs inicial de na Carbonero vaig creure que el vot seria negatiu a la rebaixa. Pens que aquesta era la intenció inicial del PSOE, però hagueren quedat sols amb els dissidents i reprovació de la resta de partits, sobre tot de PP i Triay, i suposadament del poble, haguera estat forta. La incertesa sobre el vot fins el final em fa pensar que el PSOE està dividit a nivell intern sobre la qüestió. Tot i així, que el PSOE advoqui per la moció de censura és una via que al PP i Triay els aniria bé perquè farien fora els dissidents i ells dos tornarien al govern, suposadament.
    .
    Aquí hi entra un nou escenari. Cert que per una censura es precisa majoria absoluta (11 vots favorables), però de presentar-se tal moció, quina seria la posició del PSM? Pens que la pilota aniria al terrat del PSM. Votaria en contra (negatiu o abstenció) a la censura? Després seria acusat de no facilitar fer fora els desobedients. És el joc de la política en tantes interpretacions possibles.
    .
    Sobre la moció de censura, cal recordar que el PSM no l’ha descartada, encara que sigui com a darrer extrem. Hi cabria la posibilitat de què el PSM votàs a favor de la censura, però no entrar al Govern. Així governarien PSOE, PP i Triay (8 regidors). El PSM s’hauria de convertir en un suport extern, i potser fixar un acord de governabilitat (no de govern, no és el mateix) o bé anar tractant els principals temes cada vegada per dur-los a Ple. Si la intenció és fer fora els actuals governants, aquesta, per a mi, és la única solució possible, sempre entenent que el PSM no vol formar govern amb PP i Triay.
    Una altra via ràpida seria que els 9 dissidents marxin a casa i deixin les actes de regidor al PP, llavors es propiciaria la situació que TOTS els partits han demanat. Cal pensar que si fos així i el grup mixt passàs a l’oposció, els dissidents abandonassin els càrrecs i açò representaria un caos ja que haurien d’entrar a l’ajuntament les següents persones de la llista del PP (vist el que hem vist, tot és possible).
    Però aquesta opció ha quedat totalment descartada avui quan en roda de premsa l’equip de Govern (grup Mixt) ha deixat clar que segueixen als seus llocs “treballant més que mai pel Poble de Ciutadella”, segons han dit. Açò fa que la mesura de pressió rebaixant els sous als governants, de moment, no tengui efecte (però potser cal esperar un temps. Seguir amb els sous mínims potser no sigui compartit per tots els regidors governants. Temps).
    La fortalesa en què es mostra el grup mixt em fa pensar que tenen ben ideat l’escenari futur. Hi veig un nou partit (UM? o un altre. Mantenir-se forts com ho fan, hi ha qulcom darrere). Per altra banda i sabent que dins el PP hi ha un nombre important d’afiliats favorables a l’avel•linisme, i així quedar reflectit a les eleccions internes, encara és prest per avaluar el canvi, que diu Gener, s’ha produirt dins el PP. Açò em fa pensar que, alhora, es possible que l’enfortiment del PP vingués donat per la inclusió d’UPCM a dins el PP en el futur. En Joan Triay hi tindria molt de joc dins el PP i tindria tot el suport de na Gener. Ahir no sabia ben bé qui era el portaveu del PP, si na Tonyi Gener o en Joan Triay!!
    .
    Un darrer detall: A la moció del PP sobre canvi d’Estatuts de CITUR (crec que era aquesta) na Gener demanava la representació a aquest organisme de tots els partits polítics representats a l’Ajuntament. Atenció!! Tots els PARTITS representats a l’ajuntament. El grup mixt no és un partit representat. És quedaria fora el grup mixt? Si fos així, existeix una nova via per per fora als dissidents de molts organismes municipals, o no? És una observació i a la vegada pregunta. Si qualcú m’ho pot aclarir, li ho agarairia.
    Perdonau l’extensió, és que hi ha molta materia: dos plens molt llargs i que feia molt de temps que no escrivia al bloc.
    Salut.

  22. Maite Salord Escrit el 17 oct. 2008 a les 22:02

    Després de llegir la reflexió d’en Bep Joan, em faig una sèrie de preguntes -moltes d’elles contradictòries- la resposta de les quals, ja ho avanç, no tenc gens clara: Què faran els “mistos” si, un dia, veuen possible la moció de censura per fer-los fora amb en Triay i/o na Tonyi dins el nou govern? Permetrien que els seus dos “enemics” tornassin al govern mentre ells n’han de sortir per la porta de darrere? Trobau que, a aquestes alçades de la partida, no són ben conscients del que fa i faria més mal al PP i, per tant, actuen i actuaran en conseqüència? Té recanvi el PP per a nou regidors? No té res a amagar la regidora del PP dels seus sis anys de govern? Per què la presidenta de la Junta Local diu a un setmanari local que “poden tornar al partit” si abans tornen les actes de regidors?
    Sé que les opcions són moltes i imprevisibles i, per això mateix, crec que el més intel·ligent és mantenir la calma i no precipitar-se. Avui diuen que no se’n van. Previsible. Era el que tocava dir. Què diran, però, d’aquí a un mes o dos o tres? Les cares del ple d’ahir eren un poema. Supòs que la meva inclosa perquè, tot plegat, va ser molt desagradable.
    Respecte a la pregunta de si és possible deixar fora el grup mixt, diria que no des del moment que, legalment, és un grup municipal igual al que formam la resta de partits polítics i això és el que compta. L’article 19 del Reglament Orgànic Municipal diu. “Els membres de les Corporacions locals, a efectes de la seva actuació corporativa, es constituiran en grups; (…) com a excepció es podrà constituir un grup mixt.”
    Bé, supòs que el tema donarà per anar fent comentaris. Per tant, continuarem. Bona nit.

  23. Matilde de la Mole Escrit el 17 oct. 2008 a les 22:10

    És un plaer tornar a llegir les anàlisi d’en Bep Joan. Però hi veig un punt escapat. A un moment diu “Pens que la pilota anirà al terrat del PSM..”. Jo de moment no veig cap pilota. El PSOE ha descartat per activa i per passiva pactar amb na Gener (Morgana?) i Ubú-Triay la duu incorporada com un sidecar. Posa com a condició incloure-la en un futur pacte: o tots o cap. Algú s’imagina el PSOE governant amb la secretaria general del PP?. Bé, per a mi encara no hi ha pilota. Per això m’agrada la prudència, la serenitat i coherència del PSM. Res de declaracions rimbombants, res de brindis al sol. Poc a poc i amb bona lletra, que cada dia les coses canvien. La diferència amb el desgavell de ca’l PSOE és evident, ho repetesc: fan el que no diuen i diuen el que no fan. Al millor és que pensen com Reclus, el geògraf francès, que l’anarquia és la màxima expressió de l’ordre, sinó no ho entenc…cada dia fan comptes nous.

  24. Matilde de la Mole Escrit el 17 oct. 2008 a les 22:28

    Mentre jo escrivia l’anterior comentari, na Maite penjava el seu. Ara llegint-lo i tenint present el d’en Bep Joan, se’m passa pel cap una pregunta.

    Demana na Maite: “Té recanvi el PP pels nou regidors?”, i en Bep Joan afirma que ” dins el PP hi ha un nombre important d’afiliats favorables a l’avel·linisme”…

    Vet aquí llavors la meva pregunta: i si els trànsfugues o camelots se’n van i el PP no aconsegueix cobrir les vacants (la llista la va fer n’Avel·lí Babà), que passa? Bastarien llavors els 6 4 de l’esquerra per governar?

    Com diu na Maite no hi ha que precipitar-se, encara està tot obert. No hem arribat a “sa barra”, com diu en Zodiac.

  25. Menorquit Escrit el 17 oct. 2008 a les 22:35

    Avui m’entemut dels principals acords del Ple, no hi vaig poder assistir. La baixada de sous i la creació d’una nova comissió d’investigació pel ‘cas Turisme’ obre un estadi nou, interessant, però a la vegada pens que també patètic, ja que les situacions polèmiques i de crispació seguiran a Dalt la Sala i enmig del carrer, i açò no és bo pel Poble.
    Tal i com vaig percebre al primer ple i pel que he sabut del segon, Joan Triay segueix lloant el PSM i de pas al PSOE. L’objectiu d’en Triay és fer fora a aquells qui li han llevat la cadira, sigui com sigui i embolicant-se amb qui sigui. En Joan Triay no té el sentit de l’error, mai s’equivoca i aquest polítics tenen els dies comptats. Ara té força perquè una vintena d’exaltats bramulen cada vegada que obre la boca a un ple. “Roma no paga traidors” ohhhh!! El cesar. Tanmateix he de reconèixer la bona feina de furgar en les irregularitats de l’Ajuntament, ho reconec i ho dic. Però açò no el fa Déu.
    Pel que m’han comptat va dir que ha fet més ell solet que els 10 regidors de l’esquerra, però ha de dir que ha fet més que els 11 del PP fins fa uns mesos i que na Gener és corresponsble del desgavell ocorregut aquest sis anys. I per què no ho diu! Qui va autoritzar des d’Hisenda totes les transaccions municipals. Per a quin motiu tapa tant a na Gener.
    Potser tengui raó en Bep Joan quan diu que tal vegada acabarà dins el PP.
    M’han comentat també que més purista que ell en el compliment de la llei no hi ha ningú. No s’ha de contradir. La llei diu que la situació del grup mixt és legal, en canvi utilitza els termes de moralitat quan li convé i arremet amb un dialètica de dèspota pròpia dels qui no toleren altres formes de pensar o d’interpretar el món (cal no oblidar els insults a Carbonero i Maite Salord en allò de la Plaça dels Pins); com els dèspotes de l’Imperi Romà: “Roma no paga traidors”. Ho he llegit i com si sentís un Cesar.
    Els partits grans de l’Estat, i els petits en comunitats i/o regions el que han de fer és caviar la llei que permet a qui abandona el seu partit seguir a una cadira institucional. Fil a l’agulla i qui abandoni les sigles amb les que s’ha presentat, fora. Deixem de parlar de trànsfugues. Menys paraules i més lleis en contra del transfuguisme, si no PP i PSOE que callin. I el PP i el PSOE que no parlin de trànsfugues perquè no n’están autoritzats. Tampoc en Joan Triay, qui durant anys va estalonar règims que odiaven la democràcia, condemnaven els demòcrates i la lliure opinió dels ciutadans. I ara vol alliçonar a Dalt la Sala? Repetesc, reconesc i valor la seua tasca en favor de l’interès públic i no em cauen els anells per dir-ho, però ni és Déu ni cap mestre de la democràcia.
    Per acabar pens que la situació a dalt l’Ajuntament segeuix sent complicada, i més si el grup mixt es reafirma en els seus llocs. Açò haurà d’acabar en una moció de censura, encara que sigui igualment un fórmula amb rusultat caòtic per governar, del contrari, tres anys aíxí, d’insults, crispacions i sense fer res, seran insuportables.
    Perdonau si he emprat un to una mica alçat, però és que….
    Bona nit.

  26. Bep Joan Escrit el 17 oct. 2008 a les 23:29

    Bona nit Matilde, encantat de saludar-te de nou. He fet unes reflexions, no són axiomes, són hipòtesis des de la meua forma de veure i pensar les situacions. He dit allò del PSOE per governar des que ahir vaig sentir el discurs de na Pilar Carbonero. Va votar a favor de la rebaixada de sous a darrera hora quan ningú tenia clar què votarien a aquest punt. La portaveu del PSOE va dir que “hi havia altres fórmules legals per fer fora el grup mixt”, i açò s’ha d’interpretar com a partidària d’una moció de censura, no vaig interpretar cap altra cosa.
    .
    Potser sí es pugui interpretar un punt escapat el fet de què la pilota vagi al terrat del PSM si es presenta una moció de censura, clar està que per presentar-la hauran de consultar el PSM primer, perquè si ho fan i no prospera, no se’n pot presentar cap més en el mateix mandat. És cert i tens raó.
    .
    Però, sense ofendre, Matilde, hi veig un punt de contradicció al teu escrit, has dit: “El PSOE ha descartat per activa i per passiva pactar amb na Gener i después afegeixes: “Algú s’imagina el PSOE governant amb la secretària general del PP?” i també dius al mateix text: “La diferència amb el desgavell de ca’l PSOE és evident, ho repetesc: fan el que no diuen i diuen el que no fan”. Per tant si diuen el que no fan, et podrà ser fàcil imaginar-te al PSOE governant amb la secretària General del PP. Sempre has dit que el PSOE s’ha mostrat àvid de cadires i per tant, és tant desgavellat imaginar-ho? A més en una situació d’excepcionalitat, com diuen tots els partits. Ara han els han devallat els sous. I quina mesura hi haurà més si no marxen. Cert que haurem d’esperar, d’acord, però el proper escenari és una moció de censura. Si qualcú en veu un altre, encant que ens ho expliqui aquí.
    .
    La meua reflexió, repetesc ve a rel del que va dir Carbonero al Ple. I seguesc pensant que una part de pes del PSOE no estava per rebaixar els sous als mixtos, però van accedir per no quedar-se sols i desmarcar-se del gruix de l’oposició. La decisió final, pens, va ser de na Carbonero. El PSOE, públicament, no es pot desunir de la resta de l’oposició ara mateix, i veig aquí, que qui du la vareta dels pasos a fer és el PSM.
    .
    Tens raó en un cosa que has exposat, sobre si hi ha relleu de PPs en el cas que els ‘mixtos’ marxin: pujaran 9 nous regidors de la llista del PP?, estaran preparats per governar? I si en falten? I si alguns dels que pugen són avel•linistes?

    Maite, tot un seguit de preguntes d’allò més intrigants. Però en l’aire, com la pilota. Ja veurem. Jo seguesc pensant que per al PP l’adversari polític inquietant i que els preocupa és l’esquerra; els mixtos, són ara mateix una ‘nosa’ que cal fer fora com sigui i per açò necessiten ara el PSOE i el PSM.
    .
    I tal vegada res del que deim passarà. Qui sap.Sí, calma i tranquil•litat, però en podem parlar, no?
    Salutacions.

  27. Pere Escrit el 18 oct. 2008 a les 12:48

    En aquest bloc s’ha dit que el PSOE, crec que era na Matilde de la More, enten el progressisme com una manera de tenir cadira. Estic totalment d’acord, però jo afegiria que el PSM també l’entén així. Ho argumentaré. Primer dir que soc votant del PSM, perquè després no hem califiqueu de malintencionat com en XIC per què ha dit lo den Silve (que per cert tothom sap que l’han colocat perquè està amb qui està, perquè no dir-ho).
    He dit que ho argumentaria, perqué en aquest bloc surt el PSM com si fos la panacea, i no ho és (malgrat que estic ideológicament d’acord amb aquest partit). El PSM a les passades eleccions autonómiques va treure menys vots que les de 2003 (i açò que ha va anar amb els impresentables de Els Verds), i malgrat tot té dues conselleries i mitja (Educació i Cultura, d’una banda, Economia, per altra, i la mitja Medi Ambient, que en l’anterior mandat era una conselleria), a més té (deixeu-m’he contar …..), vuit (dels 22) directors insulars. I tot açó amb un sol conseller electe. Però bono, el més trist de tot és que aquests directors insulars cobren 51.000 euros anuals. L’excusa de que fan molta feina no en val, perqué per aquest preu ja es podria contratar técnics (més qualificats) per fer una feina millor (cobrant aço sí menys de 3.0000 euros mensuals), i de pas donarien feina a persones que ara mateix no en tenen, en lloc de colocar a gent del partit.
    Per cert quants membres de la executiva insular (o Consell Polític, com li volgueu dir) del PSM no estan cobrant un sou d’alguna administració? Pocs, molt pocs. Esper que algú em contesti.

  28. Vvv Escrit el 18 oct. 2008 a les 14:44

    La política en majúscula sempre és la política local. Aquella que fa poble. La política que genera o que deixa de generar els nostres ajuntaments. Diuen que és més difícil ser regidor que no conseller o diputat (i jo m’ho crec), que la cosa és més pròxima i que els emprenys de la ciutadania són més constants i pressionants en l’àmbit municipal. Idò, l’erosió…El fet d’haver professionalitzat la funció pública de la política institucional ha configurat una nova secció laboral que ja no tindrà marxa enrere. Els candidats als ajuntaments ja no s’hi presenten per prestar uns serveis a la comunitat sinó que, tenint o conquerint un perfil desdibuixat, opten a unes oposicions electorals que els hi pot permetre la professionalització d’eixa servitud comunitària inicial, és clar, que hauran de sucumbir a la disciplina del partit per qui són elegits: els ciutadans poden esperar.
    &&&
    El grup dels nou dissidents que, configuren el grup mixt municipal, han fet bona aquella màxima de Giulio Andreotti que tant m’agrada de repetir: el poder desgasta, emperò, encara es desgasta més qui no té el poder…
    &&&
    Els partits de centre esquerra de Ciutadella (ans d’esquerra-esquerra no n’hem tinguda mai que jo sàpiga) no tenen perquè haver de fer la bugada de la dreta de partits, ni tan sols, la diàlisi concretament del PP, aquesta darrera funció en tot cas correspondria al UPCM que s’hauria d’entendre, en un viatge iniciàtic i profètic, com una dissidència d’aquell partit matriu i que, temps a venir, podria tornar a mare.
    &&&
    Quan es fan comparances entre la quantitat de batles que han presidit els consistoris municipals entre Maó/Ciutadella: allò que sembla una cosa negativa: la quantitat de batles tinguts, idò, jo ho veig d’una altra manera: com una cosa positiva, que la democràcia és viva i directa, que no està en mans d’uns pocs o en mans dels de sempre: l’alternativa de persones i de mentalitats és favorablement positiva, una altra cosa, seria parlar de la mediocritat demostrada pels qui han vingut exercint aqueixa funció política. O que han anat de remolc de fàctics interessos en tost de qualsevol interès general…
    &&&
    Com sempre, res de nou davall la capa del sol, els pressupostos generals de l’Estat putetgen la comarca de ponent de l’illa. Aquesta sí que és la cosa que s’hauria de discutir a fons: la concentració de la inversió de les administracions públiques a l’altra banda… Jo hi podria estar d’acord, amb l’esmentada perversió pública, amb aqueixa concentració de despesa, sempre i quan, ens eximissin de pagar impostos a la resta. Com sempre els IIGGE no tenen en compte la bipolaritat de l’illa. Mala peça al teler.
    &&&
    (Patètic) Veure i sentir el diputat Carretero defensar les bonances pressupostàries de l’Estat. Una altra candela presa de la confraria.
    &&&
    (Soib) La nova consellera de treball sabrà descentralitzar els cursos de formació professional o d’integració social promoguts pel servei d’ocupació… Esteim a l’espera de què demostri les seves taules, malgrat, el joc sigui curt o breu en el temps.

  29. Xic Escrit el 18 oct. 2008 a les 14:59

    Vicent, una alegria llegir-te en aquesta plaça. Mentrestant, si la Toñi i en Creueta són els qui han de marcar el pas en aquestes maniobres… Esteim apanyats. No ho trobes?

  30. Maite Salord Escrit el 18 oct. 2008 a les 22:10

    Pere, puc entendre la crítica que fas dels càrrecs del PSM al CIM i, segurament, és una decisió de la qual se n’haurà de tornar a parlar de cara al futur. Tanmateix, deixa que et digui que els càrrecs del PSM són tots persones preparades i que fan feina, molta feina. Es pot discutir l’estratègia del partit, només hi faltaria, però no la feina que fan les persones, com a mínim generalitzant. Dels sous, encara que només t’hi referesquis de passada, el que he dit sempre: no els hauria d’aprovar qui els ha de cobrar, en cap cas. O sigui que hi hauria d’haver una barems iguals a tot l’estat i coherents amb el càrrec polític. No pot cobrar igual un alcalde que el president del govern, em sembla. Ara bé, vista la feina que fan els directors insulars que tenc més a prop, em sembla que el seu sou és prou just.
    Respecte a la pregunta que fas dels membres del Consell Polític, tens raó: la majoria són persones que gestionen en aquest moment. Però no em sembla estrany que sigui així perquè són les persones que viuen el dia a dia de la política des de primera línia i els que tenen, per tant, més informació dels temes que s’hi han de tractar.
    Vvv, m’ha agradat el teu comentari però deixa que et digui que jo em vaig presentar per alcaldessa amb voluntat de servei i no per ganes de tenir “feina fixa”. De feina, per sort, no me’n falta i, a més, m’agrada molt. De tot hi deu haver, però, quan generalitzam, acostumam a ser injusts.
    Bona nit i gràcies pels vostres comentaris.

  31. lila Escrit el 19 oct. 2008 a les 2:41

    Sólo hacer un apunte, en las últimas elecciones el PSM se presentaba en Ciutadella como PSM-VERDS, cuando en las locales, los impresentables VERDS, como muy bien los califica Pere, se suponía que eran parte del FORUM-EU-VERDS. Quiero decir que los impresentables VERDS, “parecía” que estaban en dos candidaturas, bueno separados por mayúsculas y esas artimañas.
    Se consiguíó que el Forum no sacase ningún regidor. La doble intencionalidad. Un gran favor, finalmente, para el Forum, porque la mayoria de sus componentes, entre los cuales me incluyo, recibió una fria bofetada por parte del sr. ER cuando se le cuestionó la doble intencionalidad en las papeletas. ¿ Para qué mencionar su respuesta ?
    Digo gran favor desde mi punto de vista.
    En el 2003, el lema del FORUM-EU-Verds, era Ciutadella participa, y ahora todos los partidos políticos lo tienen en la boca cada día, bueno o eso o CONSENSO.
    El caso es que hizo mella.
    Y para acabar dar un saludo a Victoria Jiménez, que me pareció una persona valiente al exponer sus ideas, y que inmerecidamente “sufrió” el ataque de los asiduos de este blog.
    Bona nit.

  32. Maite Salord Escrit el 19 oct. 2008 a les 11:25

    Lila, em sembla molt gratuït afirmar que “se consiguió que el Forum no sacase ningún regidor”. Cercar culpables externs, en qualsevol cas, és sempre el recurs més fàcil. A més, et puc dir que, personalment, la meva relació amb el representant del Forum és excel·lent i que em va doldre que no obtingués representació. Tens tota la raó, en canvi, quan dius que vam aprendre molt d’ell. Molt, sens dubte. De participació, i també d’entusiasme i ganes de fer feina per Ciutadella.

  33. Bep Joan Escrit el 19 oct. 2008 a les 23:25

    És ben curiós com és el pensament de la gent d’esquerra. Fa temps que ho dic i m’hi reafirm: L’esquerra, des de fa molt de temps, fins i tot des d’abans de la Guerra Civil, ha tingut, té i tindrà problemes per a una entesa política, social, lingüistico-cultural i ecològica. Ho puc dir per l’experiència en què ho he viscut entre els anys ’80 i començament dels ’90 amb el projecte de l’Entesa de l’Esquerra de Menorca.
    .
    Els Verds (i potser parli sense prou coneixement) “són impresentables” en el conjunt d’una coalició, segons na Lila. A Ciutadella van amb EU i a la resta de l’illa amb el PSM. És, cert, xocant. Desconec, emperò, que passa al si d’EU-Verds o PSM-Els Verds. El cert és que hi ha frecs, que segur acabaran en separació, i sinó temps al temps. Es voldrà separar qui cregui que té més força, més ganxo electoral i qui pensi primer que un se n’aprofita massa del altre. Sempre ha passat igual.
    .
    Esquerra de Menorca, Els Verds i PSM comparteixen una part molt ampla del ventell ideològic anomenat d’esquerres. Fins i tot el PSOE hi té coincidències grans amb segons quins aspectes, però no hi ha entesa que perduri. Aquest problema no el té la dreta; s’uneixen tots (menys el nacionalisme alliberador de dretes), encara que pens que és ara mateix impossible unir-se tota l’esquerra per les diferències notables en políitica laboral, cultural i linguïstica, nacional-territorial, etc, etc.
    .
    Quan un partit o coalició funciona, uns altres (i a més molt propers ideològicament) disparen. El nombre de càrrecs del PSM al Consell potser alt, exagerat i vist des d’un punt de vista de ciutadà pot semblar contradictori. Però em deman, i que ha de fer el PSM, agenollar-se al que li digui el PSOE sobre els càrrecs que ha de tenir? Només té un conseller electe, cert, però sabeu que significa açò per al PSOE? Significa el govern del Consell. I què ha de fer el PSM? Entregar-li el govern a canvi de res? El PSM ja paga el seu preu ideològic i electoral per pactar amb el PSOE al Consell (un sí al dic de Ciutadella, una coalició al Senat amb el PSOE del que no en treu cap profit, i moltes altres coses més que disgusten a afiliats, simpatitzant i votants. Els pactes (de govern, de coalicions, d’acord sobre un tema qualsevol) tenen el seu cost i desgast. Però els pactes per a una formació petita (o insuficient per a exercir la seua política) són la fórmula per tenir força, pes i decisió en l’esfera pública. I una manera de créixer i de desplegar el seu discurs i aplicar les seues idees polítiques. És el joc per ‘ser’, existir i funcionar políticament. Més greu consider el cas d’UM: ara pacta amb el PP i després amb el PSOE. Aquest sí van per la cadira i per açò no se sap molt bé d’on són i que defensen. Bono, sí, la cadira.
    .
    Pens que els comentaris de més amunt tenen la seua lògica i fins i tot part de raó, des del meu punt de vista, però no tenen una trascendència política global i de fons. Al cap i a la fi es tracta de posar sobre la taula si volem un govern (Ciutadella, Consell, Govern balear…) que apliqui polítiques de dretes o d’esquerres, amb totes les divergències que els fets duran. Mirau fins i tot un partit uniforme i compacte com el PP (Ciutadella) les diferències que tenen.
    .
    Desconec si el sou d’en Silve és just o no. Però posar tots els politics en un mateix sac no ho he vist mai just. I veig injust que quan governa o exerceix l’esquerra qui més critica els fets és la mateixa esquerra, quan de tots és sabut on són i quan es produeixen els majors escàndols polítics.
    .
    Té raó na Lila quan diu que els Verds a Ciutadella van amb Fórum-EU a l’Ajuntament i amb el PSM al Consell, i açò confon i no ajudar al votant.
    Tanmateix sempre he cregut que un partit de caràcter insular tindrà menys contradiccions que una d’àmbit estatal. El PSOE és un exemple clar i ho diuen alguns sobre el tema de pressupostos de l’Estat: Què ha de defensar el PSOE a Menorca? i a Ciutadella que no li arriben les inversions? com bé diu VVV.
    Per altra banda, dir que un partit polític es presenta a unes eleccions per tenir cadira, òbviament. Clar que sí, però no ha de mal vendre la seua ideologia per tenir un lloc de govern, aquesta es la diferencia sobre el que comenta en Pere.
    .
    L’esquerra a l’esquerra del PSOE és necessària a Menorca. I fins i tot ho és per al PSOE. És una llàstima que no hi hagi una entesa més ferme i productiva. I sabeu perquè és válida l’esquerra-esquerra, perquè el PSOE la vol fondre.
    .
    Pere, la política en majúscula és imprescindible a qualsevol nivell. A canvi un ajuntament pot decidir que els meus impostos estatals no vagin destinats a la despesa militar? Un regidor té emprenys. És cert. Un diputat autonòmic o estatal té la responsabilitat d’aportar i contrubuir en decisions que també arriben al teu vesi. I a més ha d’estar molt més preparat políticament que un regidor, sense infravalorar aquest. Tota política que pren decisions que ens afecten, és Política majúscula.
    .
    Bona nit

  34. Bep Joan Escrit el 19 oct. 2008 a les 23:36

    Un detall més. L’Entesa de l’Esquerra de Menorca es va disoldre quan en una Assemblea Insular es va proposar convertir l’EEM en un partit polític sobirà que havia d’incloure tots els partits polítics fudadors (PSM, EM, PCPE i independents). Esquerra de Menorca s’hi va oposar frontalment i va decidir rompre el pacte de l’EEM. El PSM va aprofitar l’avinentesa per refundar el seu partit, deslligar-se d’EU en uns moments d’enfrontaments interns difícils de soportar. El PSM va recuperar a molts antics militants que deixaren el partit quan aquest es va unir amb EU. Llavors l’EEM tenia dos consellers. Ara només n’hi ha un a l’esquerra del PSOE. Si ens anam treient els ulls ens quedarem sense res. Qui fa més bona feina política li arriben, tard o prest, els resultats. Sino repassau els càrrecs actuals.

  35. Andreu Escrit el 20 oct. 2008 a les 18:50

    Doncs jo crec que el Sr. Camarero quant va obtenir representació va fer ben poc per Ciutadella i que tenia molt poca capacitat de feina.

  36. lila dice... Escrit el 21 oct. 2008 a les 18:41

    Doncs habría qué saber que es para Andreu hacer algo por Ciutadella y como mide la capacidad de trabajo de una persona a la que no dejan “trabajar”, ni a él, ni a los otros grupos de la oposición. ¿dónde estaba usted los últimos 5 años? ¿Mirando cómo se construía el Auditorium? ¿la Escuela de Música? ¿la de Dibujo y Pintura? ¿la reforma del único teatro y sala de cine?
    Tal vez se quedó extasiado contemplando la inigualable exposición de Figuritas LLadró y su capacidad de observación se vió seriamente mermada.
    Un saludo.

  37. pere Escrit el 24 oct. 2008 a les 18:14

    En Bep Joan ve a dir que lo important és que només pot haver un govern d’esquerres o de dretes, d’acord, però el que ehm defensar al marge de les diferencies polítiques, és que els nostres mandataris siguin serios. I ho sento molt però Els Verds no ho són, igual que tampoc ho son els del Grup Mixt, ni els corruptes (Cardona, Viaene, De Santos, Ordinas, Hidalgo,..) del PP, i l’impresntable den Bartomeu Vicens d’UM, que hauria de dimitir, ja.

  38. CAPITANEGRETE Escrit el 28 oct. 2008 a les 14:50

    LILA, SI CAMARERO, ESGRAN FEINER QUE DIUS, ES GRAN TREBALLADOR PER CIUTADELLA (NO HO CUASTIONO), VA TRAURE SA INMENSA QUANTITAT DE VORTOS, PERDO VOTS, SERA POR ALGUON MATRIU, AI PERDO, MOTIU.
    SERA QUE NO HI HAVIA PROU VOTANTS QUE AL AVULGUESIN AS SAÑOR CAMARERO.

  39. CAPITA NEGRETE Escrit el 28 oct. 2008 a les 14:54

    MOLT BE PARE, AI PERE, ESTIC ABSOLURTMANET DACORD AMB TU, GOVERNA SAQUIPU POLITIC QUE ES POBLE TRIA, YA SIGUI DRETES O esquerres, PEROO SURTI LO QUE SURTI HI HA QUE RASPACTARO, NO PASA NADA, ARA SI AS POLITICS NO SON SERIUES, O SON CARRUPTES, O TONTUS, O TRANSFUGUES, O PAYASETS (NO ME RAFARESC AS VARDS O SI?) PUES NO MEREIXEN ES RESPECTE.
    VIVSKA SA DEMOCRACIA JUSTA, I SA VEU DE SA GENT.
    DIUEN SAS MALAS LANGUAS, QUE DEMA EN BRONDO PUJARA DALT SA TORRE DE CALOS A CA SES MONJES, ALLA ONT IA AS NOSTRU SEÑOR JESUS, SENFILARA EN BRONDO, I SINCLINARA DEVANT SASTATUA I DEMENARA PERDO I AS CONFESARA, IDSPUES VINDRAN TOTS ES CURES DE CALOS A SANTIFICARLO, I PUJARLO AS CELS.
    VISCA S’HUMOR

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari