Maite Salord

Escriptora

Una única tranquil·litat

Dissabte dematí silenciós. Els dos petits no han dormit a casa i es nota. Lectura ràpida de la premsa per internet, amb un bon cafè a la mà. Declaracions i més declaracions que s’afegeixen a les dels darrers dies. Na Tònia Gener diu als seus ex-companys que han de tornar l’acta de regidors perquè l’esquerra no governi quan, ahir, ens demanava responsabilitat per entrar en un govern de concentració; en Triay també recolza un govern de concentració comptant, sempre, amb na Tònia Gener; el PSOE demana governar només amb el PSM, sense en Triay i na Gener; als trànsfugues, de moment, no els sentim la veu perquè només parlen a cop de comunicats de premsa que segur que no escriuen ells… I el PSM demana calma perquè no hi ha res clar i aquí encara pot passar de tot.

Ja ho veis. Idees per aquí i per allà, moltes d’elles contradictòries. D’altres, senzillament impossibles. El secretari de l’ajuntament encara no ha emès l’informe que clarifiqui la situació de l’alcalde i els vuit regidors que l’acompanyen. El PP sembla que encara no ha fet efectiva la seva expulsió del partit i, aquest fet, és important per saber on queden situats finalment (grup mixt, independents…). Tanmateix, passi el que passi, l’alcalde i els vuit regidors sempre tindran vot al ple. Per què, però, el PP no acaba de fer efectiva l’expulsió dels “díscols”? Hi ha, encara, cap possibilitat de reconciliació?

D’altra banda, PP i UPCM demanen “sacrificis” a PSOE i PSM per la governabilitat de Ciutadella. I jo, enmig de tot aquest embull, em deman: quin sacrifici pensen fer ells? Perquè, de fer-se un govern de concentració o de salvació, na Tònia Gener hi sortiria guanyant perquè reclamaria l’alcaldia com a representant del partit més votat; i en Triay, com a mínim, quedaria igual per no dir millor (canviaria persones amb qui ha quedat clar que té una pèssima relació personal per d’altres amb qui es relaciona -tret de quan li fas el contrari- amb absoluta correcció i, a més, tindria d’alcaldessa la persona amb qui té més complicitat dins l’ajuntament).

Evidentment, tant l’una com l’altre poden dir que això de governar amb l’esquerra ja és prou dur: ni més ni manco que per a l’esquerra haver de governar amb ells. I no poden oblidar una cosa importantíssima: aquest caos s’ha produït governant PP i UPCM. Per tant, diria que qui hauria de fer els “sacrificis” més importants són ells dos i, vist de defora, perquè, tot i ser regidora, tenc la mateixa informació del que passa que un ciutadà normal i corrent, només pretenen que PSOE i PSM entrem en el joc i que “tot canviï perquè tot continuï igual (o millor)… per als dos”: conserven els seus llocs, o els milloren, i es treuen de damunt els “enemics” polítics. Negoci redó.

Encara han de passar moltes coses. El PP s’hi juga massa. Tanmateix, davant tot aquest panorama incert, només tenc una única tranquil·litat: saber que l’actuació del PSM, en aquests moments, demanant que sigui el PP qui assumesqui la seva responsabilitat i informi clarament del que s’amaga davall aquesta crisi, que treguin tota la porqueria de davall les estores, com a pas previ per poder començar a parlar de governabilitat, és recolzada pels militants i simpatitzants de forma unànime (sempre hi haurà qualque excepció , supòs), com es veu en els comentaris d’aquest bloc, en les trobades més formals que hem fet com a partit i en el que la gent més propera et diu pel carrer. Per tant, a esperar i a preparar-nos pel que ha de venir. Tranquil·lament.

74 comentaris a “Una única tranquil·litat”

  1. Davjo Escrit el 09 ag. 2008 a les 18:42

    L’explicació de na Maite deixa les coses clares. L’actitud del PSM també. Crec que el PSM, des de la tranquilitat i la seriositat, és l’únic partit que posa un poc de seny en tot aquest embolic.

    Però vull aprofitar aquesta entrada per afegir dos comentaris:

    1) Heu llegit l’editorial del Diari Menorca d’avui? Com es nota que és un diari ben controlat per la dreta i que el Consell d’Administració està ple de peperos. Demana, exigeix, resposabilitat als vint-i -un regidors de Ciutadella. Això estaria molt bé, si abans hagués criticat al PP com ha causant del desgavell, però d’això res de res, faltaria més. Ara tots hem de ser responsables d’allò que té un únic culpable que el diari obedient ni tan sols gosa identificar. Quin fàstic !!!

    2) Per què ningú demana la dimissió de na Tonyi Gener?. No s’estima tant el seu partit, no ha acceptat la secretaria general del seu partit per esperit de servei, no diu que vol el bé del poble. Llavors, en lloc d’intentar posar la pilota en teulades alienes mentre demana als seus ex-companys de vergonyes que barrin el pas a l’esquerra, perquè no dimiteix? Per què no deixa el seu lloc a un altre regidor del PP que no estigui tacat com ho està ella per cinc anys de permutes corruptes? No facilitaria així una regeneració democràtica? No faria més fàcil que s’arribés a acords de governabilitat?….Però, que va, no li basta ser diputada, presidenta de la comissió d’hisenda, secretària general del PP, també té que ésser regidora !!! I fins i tot insinua que vol ser batllesa amb els vots del PSOE i PSM perquè el PP va ser el partit més votat!!!

    Aquesta dona és el paradigma del cinisme i la desvergonya. Secretària General i regidora d’un partit que és el culpable del desgovern de Ciutadella i encara vol donar lliçons. Deú meu, en Matas -ara fugat a Washington- la va presentar com “una crack”. Idò, la crack ha fet creck.

    David Joan

  2. Griuet Escrit el 09 ag. 2008 a les 19:57

    Aquesta postal teva ha estat una de les coses més eixerides que he llegit d’ençà va començar la crisi tragicòmica, i donat que té el descodificador incorporat per desxifrar, estil Roland Barthes, entre els missatges amagats i silencis codificats, et demanaria que aquest article el remetessis a la premsa per al coneixement general… Bono, me’n vaig cap a Ihalo a veure si enguany ens reguen, també.

  3. Maite Salord Escrit el 09 ag. 2008 a les 20:44

    David, sembla que ens llegim la ment! Quan penjava aquesta nova entrada, tu deixaves el teu comentari a l’anterior i l’he llegit i he vist que, com si ens haguéssim posat d’acord, coincidíem una altra vegada. A més, mentre pensava de reproduir-lo també aquí, he vist que tu ja ho havies fet. Bé, res a afegir perquè ho dius, com sempre, molt clar. Trob que t’hauré de fitxar d’assessor!
    Griuet, estic contenta que t’hagi agradat l’escrit. La veritat és que no m’havia plantejat enviar-lo a la premsa però hi pensaré. Gràcies.

  4. Àlmax Escrit el 09 ag. 2008 a les 20:50

    Totalment d’acord amb l’article, Maite. No tenc res més per afegir, esteis fent molt bona feina amb tot aquest tema, cosa que no es pot dir d’altres, que un dia es disfrassen d’una cosa i l’endemà se’n desdiuen i es disfrassen d’una altra sense que els hi surtin es colors!

  5. Matilde de la Mole Escrit el 09 ag. 2008 a les 21:12

    Ja he tornat de la la platja i he vist, ben contenta, que na Maite ha obert plaça nova. Està bé, ja érem un centenar, i començàvem a estar estrets.

    Aquest blog és un èxit, feia anys que no xalava tant parlant de política, però avui no en parlaré perquè qualsevol cosa que digués sobraria després de l’article de na Maite que deixa les coses ben clares. Així m’àgrada!!!

    (Per cert a la plaça anterior en Mikel em demanava a quin platja vaig, és que tal volta vol venir a posar-me crema a l’esquena? Per jo d’acord, però l’avís que, malgrat no ho assembli, ja tinc una edat que no s’adiu gaire amb matins ressacosos després de n’Estrella Morente).

    Maite, has notat que des de que el PSM, i tu és clar, ha deixat les coses clares i hem vist que no anireu a remolc de ningú, tothom està molt més relaxat i content. Això també m’agrada, perquè com diu el meu Flaubert “la tristor és un vici”.

    Ànims.

  6. Griuet Escrit el 10 ag. 2008 a les 19:49

    Aquí el que cal demanar-se, com quan la bòfia investiga, QUI EN TREU PROFIT DE TOT PLEGAT? Pel poc que sabem: la Màfia (UTE-funerària, Nerer, Ideas Rivas, Gel-fux, etc.) i les altres mafietes (extraccions a sa Malagarba, formigons a son Sintes, l’empresa VAC, Tinsa, etc.) que van a remolc de la lògia gran. M’han comentat que, només en aquesta setmana de crisi municipal, el desgavell al sòl rústec torna a ser actualitat; els renous de bars i sales de festa i altres a les urbanitzacions amb total impunitat; la poli municipal més xulesca que mai, l’ocupació de la via pública no respectant la superfície autoritzada: els inspectors que són polis en comissió de servei esperen ordres superiors per intervenir, a més a més, don Avelino Casasnovas i don Lorenzo Casasnovas han fet un alè, perquè açò s’embrolla i el ministeri Fiscal no rebrà la petició d’investigar el pelotazo del solar de la joia-de-la-corona, la UTE-funerària també ressucita en no rebre en temps-i-forma la notificació de la rescissió del contracte. L’obra teatral es comença a semblar al guió original sense haver-se escrit, només cal esperar amb tranquil·litat inclosa, què farà el centre-esquerre? Covar els ous! Què més sap fer?

  7. guifrè Escrit el 10 ag. 2008 a les 21:15

    UTE-funerària, Nerer, Ideas Rivas, Gel-fux, extraccions a sa Malagarba, formigons a son Sintes, l’empresa VAC, Tinsa, etc. Algú és capaç d’explicar qui són tota aquesta gent, d’on surten i quines relacions tenen amb Mallorca? Però explicau-ho clar i en català pels que no som de Ciutadella…

  8. Maite Salord Escrit el 10 ag. 2008 a les 22:02

    Guifrè, explicar-te fil per randa qui són tots aquests que esmentes seria molt llarg. Supòs que et servirà per fer-te una idea si et dic que són empreses privades que, d’una manera o altra, s’han vist afavorides -pressumptament, fins que el jutge no ralli- per l’actuació de determinats polítics, alguns dels que ara han provocat la crisi a l’ajuntament de Ciutadella i que són els mateixos que van governar la passada legislatura. El tema és que, aquest darrer any i fins fa deu dies, el PP governava amb un regidor que, ideològicament, està molt a la seva dreta, però que tenia com a objectiu acabar amb aquesta política d’amiguismes i favoritismes. Per això, el comentari de Griuet diu que ara, després d’haver fet fora aquest regidor, tots aquests tornen a campar com si res.
    I potser té raó, en Griuet. Però jo trob que, aquí, qui cova els ous és el PP. Fins ara, ningú ha fet passes per resoldre la situació. Moltes històries pels diaris i res més. Si na Tònia Gener és l’única regidora que el PP té a l’ajuntament de Ciutadella, no hauria de ser ella qui mogués fitxa? No són, encara, del PP tots aquests que deixen campar aquestes empreses? A més, et record que si no vam entrar en el Consorci de Disciplina Urbanística en Rústec no serà culpa del PSM, que va ser qui va presentar la moció, aprovada per 11 vots, que després PP i UPCM no han executat, tot i que el regidor d’aquest darrer partit hi va votar a favor.
    Vull entendre que, davall el teu comentari, hi ha una crida a la responsabilitat de tots per fer que l’ajuntament funcioni. És lògic que així sigui. Però, la situació que tu descrius d’aquests darrers 10 dies, Ciutadella la va suportar, i pitjor encara, durant quatre anys i els que la duien a terme no van perdre ni un sol regidor! Això és el que hi ha i és trist i fins aquí hem hagut d’arribar. Creus que això que ha passat servirà perquè la gent obri els ulls? Uff!
    Per cert, genial l’acudit de Zaca al Menorca: na Tònia Gener i n’Avel·lí juntets, prenent el sol, mentre en Brondo es llança a una piscina sense aigua. Amb permís d’en Tuson, una imatge val més que mil paraules!!!

  9. Davjo Escrit el 10 ag. 2008 a les 22:13

    Pot ser tot el que diu en Griuet és cert, és més que probable que sigui cert. Només un parell de coses al respecte:

    1. El bon o mal funcionament de la justícia no depèn del que es faci a l’Ajuntament però el que és segur és que les conclusions de la comissió Nerer aniràn a la fiscalia anticorrupció. Record que l’únic càrrec del que en Triay no ha estat destituït és de la presidència d’aquesta comissió. En el pitjor del casos qualsevol grup municipal ho pot trametres ben lícitament a la fiscalia. Què faci la justicia llavors ja defuig les responsabilitats municipals.

    2. El centre-esquerra només té deu regidors a Ciutadella, en calen onze per governar. De moment el PSM ha fet molt més que covar els ous, no hem d’oblidar que el cas Nerer el destapà ell…i molts altres d’aquests escandols i tràfics d’influències que ara han fet trencar la dreta. Això, a més de nombroses propostes en positiu -algunes aprovades, altres no-, és el que ha covat el darrer any el PSM.
    A partir d’ara el que no ha de fer és covar els ous podrits d’un altri. Si qualque dia hagués d’entrar al govern -penseu que l’esquerra hauria de governar en minoria- hauria de ser a partir de programes clars i sobre tot quan l’embolic -i els padaços bruts- hagin sortit a la llum pública. Una altra cosa és perpetuar la situació i esser-ne complíce. Si no tens prou força, i vots, per canviar les coses i netejar la cova dels lladres, no hi entris o acabaràs passant per lladre tu també.

    David Joan

  10. silve Escrit el 11 ag. 2008 a les 9:54

    Bon dia Maite, voldria saber si com a ciutadà puc reclamar, demanar, exigir què algú em clarifiqui la situació? podem els ciutadans demanar un informe jurídic a alguna institució (per exemple serveis jurídics del Parlament balear) per clarificar la situació dels “disidents”? com podem actuar per evitar que cada dia s’escrigui un nou capítol d’aquest sainet? Açò s’ha d’acabar i si “ells” (tots) són incapaços de solucionar-ho “nosaltres” hem de fer alguna cosa. Els partits ja vos moveu, però i la ciutadania? Es Casino Nou i es Born insinuen fer un debat públic, però crec que no n’hi ha prou. La nostra dignitat de ciutadans s’ha vist ofesa per un seguit de desproposits dalt la sala, i no podem permetre que segueixi així per més temps. Si sabeu d’alguna fórmula legal d’actuació feis el favor de dir-m’ho.
    salut

  11. Matilde de la Mole Escrit el 11 ag. 2008 a les 9:57

    Llegesc els diaris i de cada vegada estic més convençuda que l’actitud que manté el PSM és la correcta. De fet fins i tot la premsa, que és pro-PP per definició, ja no sap per on tirar. Ahir des de UH es deia que el PSM havia de “rebajar exigencias” a l’hora que es feien un embull amb el dret de vot dels transfugues que ells anomenen “discolos”- no sigui cosa que les coses canviin- sense adonar-se que el dret a votar en plenari ningú els hi pot treure. Avui ja no cantent igual.

    A DM, també avui, donen canxa a na Gener que cada cop fa un paper més patètic, ara es vesteix de Lluís XIV: “el PP c’est moi”. Mentrestant n’Avel·lí Babà mou noves peces: què passarà si la junta local la presidís un patrocinat per aquest, un que fos partidari de recomposar-ho tot?. Massa interrogants.

    Per cert, molt aclaridor el comunicat del PSM, malgrat els diaris no li donin tot el joc que li correspondria: en Triay diu que els “nou magnífics” són un corruptes, idò bé, si la Gener- sòcia d’en Triay- diu que d’això no en sap res, una de dues o durant cinc anys ha demostrat ser una inútil total que no sabia ni el que votava, o intenta tapar els seus ex-companys perquè ella també hi està implicada. En tot cas demostra que no és gens de fiar.

    Les coses d’aclareixen poc a poc totes soles. Amb na Gener no s’hi pot ni parlar -abans hauria d’entonar el mea culpa i destapar la brutor- i en Triay que la posa de condició es barra llavors ell mateix les possibilitats.

    Esper que el PSOE -i ho dubt molt- sigui capaç d’analitzar les coses fredament i que la comandera no el faci allitar-se amb qualsevol d’aquest dos (Triay-Gener).

    El PSM ha de seguir resistint el pressing. Per ara marca el ritme i el discurs (heu vist que diuen els ex-batlles). Seguiu així.

  12. Zodiac Escrit el 11 ag. 2008 a les 11:14

    Mandat 1991-1995: majoria absoluta del PP.
    Mandat 1995-1999: majoria absoluta del PP, crisi interna del PP,dimissió del batle del PP, recomposició interna del PP, nova batllessa del PP -la número 10 de la llista.
    Eleccions 1999: PP partit més votat.
    Mandat 1999-2003: govern centre-esquerra PSOE-PSM-UCM. Batle UCM (ex-PP).
    Eleccions 2003: PP partit més votat.
    Mandat 2003-2007: Govern de dreta PP-PMQ. Éscandols continus.
    Eleccions 2007: PP partit més votat. Govern PP-UPCM.

    L’evolució del vot a Ciutadella té una constant: passi el que passi, es presenti el que és presenti, el PP té un munt enorme de vots assegurats. Algú creu que si PSOE-PSM entressin a l’Ajuntament a netejar s’aclariria res? No tenen prou vots per fer net res, necessitarien el permís de na Gener o d’en Triay i d’aquí tres anys tindríem el PP altra vegada amb majoria ansoluta per tornar a embrutar-ho tot més encara.
    En política les dreceres condueixen a l’abisme. Si el “nosaltres” que parla Silve es refereix a la ciutadania no hem d’oblidar que la majoria de “nosaltres” són del PP, passi el que passi.

  13. Davjo Escrit el 11 ag. 2008 a les 11:48

    Crec que el PSM està duent bé les coses, però em preocupa si això arriba a la gent. Dels diaris no en podem fiar (té raó la Matilde) i el poble va ple de rumors: que si el PSOE ja ho té aclarit amb en Triay, que si el PSM ho té aclarit amb en Brondopìscines, que si n’Avel·lí ho té aclarit amb en Tadeo i tot passarà per la dimissió de com a regidora de na Gener, que si…que si….

    Tot això ho he sentit avui matí al bar en el temps de fer un cafè. Proposaria al PSM que, en el moment oportú, fes una assemblea pública i publicitada per donar a conèixer tot el que sap. Fer-ho públic tot: telefonades, reunions, pressions, etc. i a la vegada presentar la seva positura.

    Sé que és arriscat, pot convertir-se en un akelarre però també pot sortir bé i demostrar que una altra manera de fer política és possible.

    David Joan

  14. Maite Salord Escrit el 11 ag. 2008 a les 11:57

    Només per aclarir un aspecte que s’ha plantejat i que és clau: qui ha de definir la situació política de l’alcalde i els vuit regidors que l’acompanyen no és el secretari de l’ajuntament sinó el seu partit, per tant, el PP. Na Tònia Gener no pot entrar un escrit com a regidora i dir que ara és ella la portaveu i l’única representant del PP, és el partit que ho ha de fer. Així que, mentre el PP no comenci a rallar clar i a situar a cadascú al seu lloc, els altres no podem fer res més que esperar i, per tant, aquí l’únic responsable que tot seguesqui aturat és el PP, el mateix que ha provocat aquesta situació.
    Com que mentre escrivia aquest comentari -interromput per vàries telefonades- han entrat el de Zodiac i en David, afegiré que el PSM no té res arreglat amb ningú; tampoc amb en Brondo. Avui dematí he parlat amb ell, com a portaveu municipal del PSM, i no m’ha dit res que no sabés (tot ja ha sortit per premsa). Fa un any, ja van dir de tot del PSM quan no va voler formar govern, fins i tot que jo havia posat de condició ser alcaldessa!
    Respecte a donar informació als ciutadans, és cert que alguna cosa s’hauria de fer. La postura del PSM a través dels mitjans de comunicació no sé si queda prou clara i arriba a tothom. Ara bé, sempre he cregut que la millor manera d’arribar a la gent és a través d’altra gent. Per tant, es feina de tots: cartes a la premsa, explicar el que sabem a amics i coneguts… Tanmateix, l’opció de fer un acte públic no s’ha de descartar.

  15. CARMEN Escrit el 11 ag. 2008 a les 21:31

    Només dir-te que m’agrada com esteis fent les coses i esper que no us deixeiu intoxicar per ningú. Ànim.

  16. Bep Joan Escrit el 11 ag. 2008 a les 23:07

    La política no és un exercici públic fàcil perquè gairbé mai ho fas al gust de tothom, encara que sí hi pot haver gestos o decisions que poden tenir una bona acollida per part de la societat, independentment de les sigles que les proposin. Malauradament, la política està molt esquitxada per la pràctica de qui vol fer del servei als ciutadans un exercici tendenciós, a vegades personal i també en ocasions per afavorir interessos privats. D’exemples n’hi ha betzef i no cal ara recordar-los.
    Na Maite Salord exerceix la política des del prisma de la dignificació, quan el terme política va, moltes vegades, enquistada per la popular frase ‘tots els politics són iguals i tots fan el mateix quan tenen el poder’. Lamentablement, un polítics embruten la política, que en definitiva és allò que ens regeix per a un millor benestar. Deia que na Maite Salord cerca l’exercici de la politica sota el terme de la dignificació, i amb açò pretèn aconseguir que la presa de decisons, a nivel municipal, siguin les més adequades per als ciutadans, entenent, tanmateix, el benestar i progrés social des d’una perspectiva ideològica que el PSM marca com a referent en la forma d’entendre la vida i les relacions entre els ciutadans a una mateixa comunitat.
    Amb la seua nova reflexió ‘Una única tranquil•litat’, no fa altra cosa, des del meu punt de vista, que analitzar, sense precipitacions, una situació greu que viu el Consistori i que, al meu parer, té una difícil solució, vist el que han manifestat fins ara els diferents partits politics.
    És ben curiós que alguns hagin mogut fitxa cercant l’oportnitat de la crisi per treure’n una bona llesca. A més ho han fet donant per suposat algunes coses que no s’han confirmat encara. Per exemple que Triay proposi al PSOE l’opció de formar govern sense comptar amb el PSM. Sigui quina sigui la fórmula per intentar resoldre la situació de govern (i/) de governabilitat), el PSM haurà de dir la seua i per tant és un lleig gest polític donar per fet que apropant-se PSOE i UPCM encamnin la solució de govern i fer fora aixi als desobedients (‘díscolos’: tenim paraules en la nostra llengua per explicar-nos. Per qui ho desconegui, la nostra llengua és un idioma complert). A no ser que el PSOE pacti amb els dissidents, que seria, certament, una bona sorpresa.
    La tranquil•litat que pregona la regidora del PSM és coherència, capacitat per analitzar i esperar que algunes coses es clarifiquin, tot i que gos a dir que les respostes que espera el PSM no el satisfaran, perquè intuesc que responsabilitats no n’assumirà qui ho ha de fer (una altra de les xacres de la politica actual).
    Tanmateix, i davant la situació actual i vistes les primeres declaracions i pre-posicionaments, el PSM ha hagut de sortir a estirar les orelles al PSOE per manifestar opcions de govern sense comptar amb la seua opinió. Aquest és un fet que no entraré a valorar sinzillament perquè la primera impressió que em va donar és que la crisi feia envestir i discrepar entre dos partits que fins ara havien mantingut una línia d’oposició concordant i més o manco unitària. Vull dir amb açò, que la situació actual pot, fins i tot, fer enfrontar als dos partits d’esquerra a l’Ajuntament i açò podria ser una estratègia més dels altres per a culpar als partits d’esquerra en tot aquest embolic. Segurament, i ja ho vaig comentar, sigui quina sigui la posició adoptada pel PSM, serà atacada per la resta de partits.
    D’aquí, que la tranquil•litat que ens ofereix na Maite ha de ser molt global, fins i tot per a calmar les opinions vessades a aquest bloc (que no vull dir que no s’opini). Tranquil•litat per a la millor decisió a Dalt la Sala, tranquil•litat per a la millor decisió per als seus votants, però tranquil•litat per no caure en els errors en què tantes vegades han caigut les formacions d’esquerra a l’hora de prendre decisions per al govern (o governar).
    Tot i amb açò, entenc la complicada situación, no per al PSM, sinó per a tots els partits, ara mateix. Per açò, d’acord, Maite, ens cal molta tranquil•litat per no caure en l’error d’envestir a qui no toca, tot i que s’equivoquin.
    És la meua opinió. Bona nit.

  17. Davjo Escrit el 12 ag. 2008 a les 11:06

    Bon dia.

    Avui matí per la ràdio han dit que en Triay ja ha començat una roda de contactes per preparar moció de censura i majoria alternativa de govern.
    No sé si és cert, però em preocuparia que aquest home portés la iniciativa i que ens despertessim amb un acord fet des del secretisme i el joc de l’amagatall.

    El PSM no hauria de caure en aquest parany i de qualsevol conversa donar-ne explicacions públiques sigui mitjançant roda de premsa o comunicat. Pot ser en Triay això li cauria malament, i què? És ell que us necessita a voltros per les seves estratègies i no el PSM a ell. O m’he perdut qualque cosa?

    No us deixeu enredar !!!

    David Joan

  18. Maite Salord Escrit el 12 ag. 2008 a les 11:48

    Bep Joan, trob que tenim clar a qui hem d’envestir. Tanmateix, com deim al PSM, som un partit de tercera que juga a primera i això és sempre difícil. És difícil fer-te respectar però trob que ens en sortim prou bé. No podem acceptar que la nostra gent llegesqui titulars -potser tendenciosos, és cert- que van en contra del que els hem dit un dia i un altre perquè, llavors, és la nostra credibilitat que queda malmesa. A més, no pensam anar a remolc de ningú ni permetrem que ningú ens arrossegui allà on no volem anar. Dit això, pens que, una vegada més, fas una anàlisi molt lúcida de la situació.
    David, és cert que UPCM ha mogut fitxa i haurem d’escoltar el que ens vol dir. Ara bé, com dius tu, des del PSM no volem secretismes i, en el moment oportú, la gent tindrà tota la informació necessària. A més, que hi hagi converses no vol dir, en absolut, que el nostre plantejament hagi canviat i, més encara, després de llegir avui a UH que al PP ja hi ha divisions fortes respecte al que s’ha de fer amb en Brondo i companyia. Fins que no vegi que els han expulsat oficialment del partit, no m’ho creuré. I aquesta és, no ho oblidem, la clau de tot.

  19. M.P.T. Escrit el 12 ag. 2008 a les 12:20

    Em sembla que na Maite parla prou clar, i en aquest cas _a través del bloc, ho deixa per escrit_ com perquè encara hi hagi gent que qüestioni si el PSM farà les coses “ben fetes” o no. La situació és realment preocupant i de difícil solució. Però no per açò hem de desconfiar del que es negociï entre les diferents parts. Jo no crec que sigui necessari explicar-ho TOT a la ciutadania. La política assembleària no sempre és viable.
    D’altra banda, tenc una teoria (que possiblement no s’aguanti per enlloc) que és que tot i que la crisi a començat al PP i a l’equip de govern, al final hi haurà (si és que ja no han començat) divisions internes a la resta de partits que encara els perjudicaran més. En aquest cas, i ho dic clarament, el PSOE (però també el PSM) en sortirà molt mal parat. No sé qui serà el proper alcalde o alcaldessa de Ciutadella, però crec que a les properes municipals l’únic “partit” que sortirà electoralment enfortit d’aquest “merder” (com diu Carod) és UPCM. I açò sí que fa tremolar!

  20. Matilde de la Mole Escrit el 12 ag. 2008 a les 14:31

    Tot just després de llegir l’entrevista d’UH amB Joan Triay (algú podrà denunciar qualque dia lo connivència interessada d’aquest diari amb UPCM) em pos a escriure aquest comentari:

    Ha començat l’operació perquè el PSM acabi plegant-se a l’estratègia de’en Triay, operació a la que prest o tard s’acabarà sumant el PSOE. Us desig, bona gent del PSM, fermesa, idees clares i valentia per enfrontar el que us vé a damunt aquests dies si manteniu la vostra tesi. Ho tindreu molt difícil però si sou capaços d’aguantar a la llarga la ciutadania us donarà la raó. N’estic convençuda.

    Recordeu que el PSM, al manco el PSM que he arribat a apreciar, no és pot avenir a ser la comparsa, l’hostatge o el convidat de pedra de ningú. Com diu Zola -és hora d’anar a opcions naturalistes- “Som aquí per viure cap alt”. El PSM no ha d’abaixar mai el cap.

  21. Quelet de Son Pinyol Escrit el 12 ag. 2008 a les 17:01

    Quin agost! En tost de fer vacances pagades! Els polítics nostrats al pic del sol! Aprofitau les ombres com els bens. Deú vos en guard d’una insolació. Així com estan les coses, el regidor Triay, atès que els cants de sirena de na Toñi Gener no són atesos pels regidors dissisents ni fan efecte tampoc de malastrugança, idò, en Triay hauria d’establir contacte amb el regidor Gorrias, amb qui manté una fluïda i sincera relació: pactar un document de mínims (PSOE/UPCM) i, llavors, mostrar-lo al PSM, perquè pogués incorporar o esborrar allò que no trobàs adient. Si el centre-esquerra arriba a posicionar-se per accedir al poder, l’alcaldable hauria de ser en Gorrias i no na Carbonero, per allò que deia anteriorment de les relacions cordials Triay/Gorrias: unes relacions de mutua entesa entre persones fan més que dosis-i-sobredosis d’ideologia. Cal garantir que la cosa tengui la continuïtat de les ones i de les onades. En Triay, si els dissidents no arriben a afluixar, haurà vist que l’escenari és un altre i que les labors de na Gener no estarn per governar un ajuntament sinó per posar ordre al pati de ca seva. La pregunta s’haurà de plantejar així: ¿i donar delegacions al regidor Triay? I per què no? Les competències que ha gestionat fins ara, amb algunes excepcions, ho ha fet amb una visió que té més caire esquerrà que no dretà. (seguiremos a escucha, com feia ràdio macuto)

  22. Matilde de la Mole Escrit el 12 ag. 2008 a les 18:04

    Vet aquí que en Quelet de Son Pinyol ha dubuixat magistralment l’escenari que us espera!!! No sé si ell ho espressa com a desig o com a ironia, però estic convençuda que és el guió de com aniran els aconteixements, i és precisament aquest guió on rau el gran parany pel PSM.

    El dia que us arribi aquest document de l’entesa cordial Triay/Gorrias s’haurà trencat el cercle i el PSM, perquè ja no es tractarà de sobredosi d’ideologia sinó d’absència absoluta d’ideologia, es veurà abocat al dilema final: som o obeim. Som un partit amb projecte propi o obeim les directrius sorgides de l’ambició de dos personatges.

    Serà la demostració que l’afany de comandar passa per davant de qualsevol projecte polític.

    Així i tot si arriba aquest moment que augura en Quelet, on el PSOE faci ostentació de que en Gorrias ha imposat el seu lema de fa un any- o cèsar o res- i en Triay hagi evitat el seu terror més íntim (la tornada a l’exili a Sa Nostra) caldrà que el PSM rebutgi sense complexes entrar en la jugada o bé posi les condicions ben clares.

    Sempre hi una darrera opció. Que el matrimoni de conveniència Triay-Gorrias s’alliti tot solet (que prest se’n volen desfer de na Pilar Carbonero!. L’olor del poder fa ressuscitar els morts i a queixalades es desfan dels qui han fet la feina per tornar a treure pit aquells que dormien tan còmodament sense fer-ne brot…quina llàstima de partit que diu ser d’esquerra).

    No cal un “menage a trois”, que hi ha de fer na Maite enmig d’aquest atac de luxuria política?. Que len Triay i en Gorries consumin el seu desig sense ningú que els hi aguanti l’espelma. Que governin tots sols !!!.

    Signau-los, si la pressió es fa insostenible, la moció de censura. Que triomfi la concupiscència i que l’espectacle de l’avarícia de cadires es vegi amb tot esplendor. Però faceu saber que res hi ha de responsabilitat política en aquesta còpula sinó l’intim anhel de poder, poder, poder…més fort que les ones i onades del Quelet de Son Pinyol.

    Que l’ofici de tenebres on es consumi la passió dels dos protagonistes d’aquesta d’annuziana tragèdia sigui presidit pel ex-batle melòman, que a la fi veurà assolit allò que propugnava fa un any: un govern, un govern, un govern…on ell com rediviu pare Joseph Leclerc podrà moure des de l’ombra els fils, i a la nit, íntimament, voluptuosament, podrà repetir-se en dolç onanisme verbal: torn ser important, torn ser important…ara els dissabtes matí m’escoltarán!!!.

    Que el PSM sigui capaç de sentir fàstic per allò que fa fàstic però que no oblidi que com diu Stendhal “l’art d’estimar és redueix a saber dir allò que l’embriaguesa de cada moment exigeix”. Perquè no ho dubteu, l’entesa Triay-Gorrias és amor, amor pel poder.

  23. Davjo Escrit el 12 ag. 2008 a les 18:49

    El comentari de Mademoiselle de la Mole m’ha deixat tan aclaparat que no gos escriure res de nou, només recordar allò que deia en una de les meves primeres entrades, tot just esclatar la crisi:

    “El PSM no pot governar si no pot fer les seves polítiques, al manco en bona part. Si entra al govern per fer continuïsme o pitjor encara per afany de pur poder decebrà els seus electors i sobre tot no aixecarà cap mai més.
    No us deixeu endur pels cants de sirena dels propers al PSOE que per amerrar cadira vendrien la seva àvia…ja no us dic res de la seva ideologia (?).

    Al meu entendre ara el que cal és presentar una batèria de propostes (des de ubicació d’aparcaments a ús d’espais municipals passant per racionalització de la despesa i potenciació de la llengua i la cultura….polítiques del PSM. Si PSOE, el que resta de PP (T. Gener) i UPCM s’hi apunten tot es pot parlar…si no és així res de formar governs per dur endavant polítiques alienes, de dreta, pesudoprogressista i anti-nacionals (i quan parl de nació ho dic, és clar, en clau catalana).”

    No ho trobau aplicable a la situació actual? Esteu ben segurs que si poseu damunt la taula veritables polítiques de progrés i de redreçament nacional..la comèdia s’haurà acabat.

    David Joan

  24. VVV Escrit el 12 ag. 2008 a les 19:00

    Quelet,
    m’han dit que ahir vespre et van veure sopar a’s Caliu amb una periodista de TeleMadrid. Què és cert?
    Recorda allò que va dir el professor Edmund Phelps: ONE SHOULD NOT DO WELL WHEN DOING GOOD…

  25. Bep Joan Escrit el 12 ag. 2008 a les 19:32

    Uuuff !!!! Quina calor. Bon capvespre.
    D’acord, Maite, no questionava la decisió del PSM de rectificar allò que cregui més convenient. No som qui per a qüestiora-ho. De fet vaig manifestar que no entrava a valorar-ho, només que va ser una impressió que em portar a veure l’inici d’allò que ja he vist moltes vegades: la desunió de l’esquerra davant una opció de govern (o governabilitat; insistesc amb el terme).
    Per l’altre cantó, en Triay reclamarà que na Gener entri en el que nomena Govern de concentració (fins i tot diu que hauria de ser l’alcaldessa). Hem de veure que n’opina d’açò el PSOE. Si el PSOE propugna a Gorrias per l’alcadia, també intuesc crisi al PSOE. Ja poden pactar UPCM i PSOE el govern que vulguin, necessitaran altres vots (hi haurà d’haver una moció de censura i els vots tindran un preu). A més, si fos així, durant el que resta de mandat no tindrien majòria absoluta, i aquí si que pot entrar el PSM, i a més amb força.
    Tampoc que ningú es cregui que si els desobedients o dissidents van a l’oposició, que es quedin de mans plegades; no en deixaran passar una. De totes maneres, si s’aconseguís un pacte UPCM-PSOE (sigui amb na Gener o no), el fet li pot anar molt bé al PSM i més si l’alcalde és en Gorrias. Ho dic perquè açò crearia una crisi al si del PSOE i a les properes eleccions ho pagarien, i part d’aquesta crisi podria beneficiar el PSM, si segueix fent la feina ben feta.
    Per cert vaig llegir, ara que me’n record, que la intenció del PSOE era eliminar al PSM. No és una idea d’ara, fa mé sde 20 anys que el vol eliminar. Que açò no preocupi a ningú.
    Com he dit, no som ningú per a dir què ha de fer el PSM, però permeteu-me una opinió: Que el PSM manifesti públicament la seva renúncia a formar part d’un nou govern i lògicament a l’alcaldia. Que esperi a ser cridat, si fos el cas, per a qui tengui aquesta ambició. A partir d’aquí que el PSM marqui les condicions per fer possible la governabilitat, quedant-se a l’oposició. Si no fos així, una única tranquil•litat: ja ens veurem en els Plens.
    És només una opinió.
    Refrescau-vos!!!
    La darrera: no oblideu la possibilitat de què els dissidents formin un nou partit polític. Diuen que se senten forts i amb molt de suport al carrer.

  26. joc d'escacs Escrit el 12 ag. 2008 a les 23:31

    Joc d’escacs. Tu mous fitxa i després la moure jo. Això és el paronama que cada matí ens trobam a la premsa.
    Completament d’acord amb diversos comentaris:
    1. Triay/Gorrias estan pactant un programa i na Pilar queda fora d’aquest escenari. Ara en Gorrias ressucita i vol poltrona. Quina pena!
    2. PSM ha de dir la seva amb tranquil·litat i marcant el seu tempo. Esper que sigui que no vol pactar amb ningú, que està assegut a l’oposició que és el lloc el qual els ciutadans el van col·locar, i que com a màxim donarà suport a una moció de censura per tal d’investir a un nou alcalde.
    3. Que en Gorri i el PSOE comandin juntament amb en Joan Triay (i na Tonyi??) és perfecte per a les properes eleccions pel PSM. Si arriben a un acord ara serà tant o més insoportable que l’acord PP-UPCM. Segurament que no acaben els tres anys!
    4. Com queden els trànsfugues, independents, …?. Ja seria hora que el PP explicàs que pensa fer-ne amb ells. Els acabarà readmetent?.
    5. Importantíssim explicar perquè no es vol arribar a un acord amb PSOE-UPCM (si és així). Crec que s’ha d’explicar a la ciutadania que amb el sr. Triay és possible arribar a acords puntuals (compliment d’ordenances, vetllar per l’interès general, …), en definitiva res de l’altre món (és el mínim que s’ha d’exigir als partits polítics), l’important és saber quin és el projecte de ciutat que els srs./es. d’UPCM tenen. Què en pensen dels projectes educatius i de l’àrea d’educació, què en pensen de la població immigrant i nouvinguda, què en pensen de la participació ciutadana i què en pensen del treball per dissenyar una ciutat entre tots: agents socials, tècnics municipals, ciutadans, etc. des de la transversalitat i la implicació de tothom?. Aquestes són les vertaderes divergències, les que fan impossible, des del meu prisma, un acord entre PSM-UPCM.

    Quin més d’agost més llarg!

  27. Maite Salord Escrit el 13 ag. 2008 a les 8:20

    Bon dia, com en David, jo també he quedat impressionada pel darrer comentari de la senyoreta de la Mole: com n’és, de temptador, per segons qui, el plaer annunzià del poder!
    Pel que fa als comentaris en general, heu dibuixat, pel que fa el PSM, el panorama amb nitidesa: tenim clar que hem d’explicar clarament la nostra postura (de moment, trob que és el que hem anat fent; avui veureu per premsa que rebutjam un govern de “salvació”) i que no hem d’anar de remolc de ningú. M’ha agradat molt el punt 5 del comentari de joc d’escacs perquè dones arguments de pes. I tens molta raó en una cosa: amb en Triay ens posam d’acord en temes que ni hauríem de destacar (compliment d’ordenances, defensa de l’interès general…) perquè és el mínim que s’hauria d’exigir als polítics.

  28. Griuet Escrit el 13 ag. 2008 a les 9:03

    En aquesta colònia insular cal tenir molt en compte la consigna de don Camilo José Cela: En España quien aguanta, gana. I els dissidents es coneixen el lema. Idò, resistir embats o amarinar-se i posar-se a navegar? Convé guanyar? O convé posar la cirereta del discurs virginal? Mentrestant, mentre no arriben les properes eleccions municipals de maig 2011, qualque cosa s’haurà de fer o deixar de fer. Si tot el que faci el centre-esquerra ho fa pensant en aquell altre combat electoral, tal vegada, sigui un error estratègic. Qui sap què! Malhauradament governar és enfangar-se. Sortosament fer política és pactar.

  29. Davjo Escrit el 13 ag. 2008 a les 9:19

    Bon dia i bon vent de tramuntana que tot ho refresca.

    Crec que tots els darrers comentaris que s’han fet al blog van en la mateixa direcció i per tant no cal embullar més la troca. Només afegir que l’últim, el que ha deixat Joc d’escacs, és magistral. En poques paraules posa les coses més clares que tot el que he aconseguit jo en la multitud d’escrits que he penjat.
    Hi estic absolutament d’acord, i m’agradaria que el PSM també hi estés.

    David Joan

  30. Matilde de la Mole Escrit el 13 ag. 2008 a les 10:03

    Després d’haver aclaparat en Davjo amb el meu darrer comentari, que jo de bon de veres consider tou pel que veritablement pens, havia fet propòsit d’esmena i havia decidit escriure des d’una elegància gairebé proustiana. Malauradament l’escrit de Griuet m’ha fet desistir de fer efectiva aquesta reconversió. Així que se’n vagin a fer punyetes les madalenes i parlem de cireretes virginals.

    Feia temps que no llegia unes paraules tan plegades de llocs comuns, de frases fetes, de retòrica de dissabte matí. Els alumnes del gran pontífex cèntric i melòman ara intenten donar lliçons a aquest blog.

    Qui ha dit que governar és enfangar-se? Qui pensa això conscient o inconscientment està llençant la idea que tant dóna dreta com esquerra, que tots són iguals perquè a la fi hi ha que enfangar-se.

    Qui ha dit que fer política és pactar? Qui defensa això sense més matissos llença la idea que qualsevol pacte és igual a un altre.

    Les dues idees fan una ferum ben coneguda, la van analitzar magistralment els mal anomenats existencialistes: agafeu el poder sigui com sigui per després poder canviar les coses…però el poder que s’agafa, sense saber quines coses canviar i si ets capaç de canviar-les, t’acaba devorant en un procés en el que no pots fer res més que reproduir allò que rebutjaves. És la corrupció del poder que bé s’exposa a “Les mains sales” de Sartre o al Calígula de Camús.
    Això és el camí que proposa Griuet.

    Us deman que no el seguissiu, perquè el PSM fa temps que té la cirereta desvirgada, ha sabut pactar a tot arreu i ha donat batllies i presidències al PSOE i sempre, sempre sense embrutar-se.
    Per això precisament vaig traslladar la meva estimació i la meva vehemència d’un PSOE que per governar seria capaç d’enfangar-se amb qualsevol llot a un PSM que sap molt bé que no tots els pactes valen.

    Bona gent del PSM, que l’ambició del poder pel poder mateix no us faci perdre mai la ferma convicció que només s’ha d’acceptar si serveix per millorar. Traduït a l’actual situació: només s’ha de governar si des d’aquest govern s’ha de poder dur a terme un projecte progressista de ciutat. Això ara per ara és inviable.

    Bona gent del PSM, que els delerosos dels velluts i les vares daurades facin la seva campanya pro “pactes del fang”, no caigueu en aquesta passió malviciada. La política de dignificació, de la que Bep Joan parlava, no passa per anar tirant les cireretes, virginals o desvirgadas, a qualsevol qui passa. Els companys de llit, us ho assegur, convé saber-los triar. No qualsevol va bé…ni qualsevol queda a l’alçada.
    Ho va dir millor que jo La Fontaine, fa segles: “Qualsevol poder, si no es fonamenta en una veritable unitat, és feble”. Veritable unitat amb en Joan Triay?.

    Que els déus us acompanyin!!!

  31. cuc de terra Escrit el 13 ag. 2008 a les 11:56

    Bones…
    Potser em desvií una mica del tema però hi ha una cosa que fa dies que em balla pel cap i que em té una mica desconcertat. No és altre que la famosa paraula que tothom ara utilitza: “per responsabilitat”. Amen per pams.
    Si el PMS hagués decidit formar govern a l’inici de la legislatura amb un pacte PSM-UPCM-PSOE se’ls hauria acusat de trencar amb la voluntat popular dels ciutadallencs, dels interessos dels Ciutadallencs, de fer un pacte anti natura i de fer-ho només per tenir poder i aferrar-se a sa cadira.
    Molt bé, un any després, un pacte de govern PSM-UPCM-PSOE és considera una necessitat i una RESPONSABILITAT ineludible per defensar els interessos dels ciutadallenc, que respecta la voluntat popular dels ciutadallencs i que és per formar un govern de Salvació ( de salvació de qui?).
    Si es produeix aquest escenari i d’aquí mig any les coses no anessin bé, tronaríem a dir que haver format un govern PSM-UPOC-PSOE ha estat un decisió ir-Responsable, anti natura i en contra dels interessos dels Ciutadallencs.
    Però és més, si dos mesos abans d’esclatar els problemes que ha generat el PP a l’Ajuntament de Ciutadella el PSM hagués fet passes per fer una moció de censura al Govern que hi havia ( ja que les denuncies que ha fet el PSM de la mala gestió en l’ajuntament, de malbaratament de fons públics, de governar amb i per interessos econòmics, de governar pels seus amics, de paràlisis …), i hagués procurat un govern PSM-UPCM-PSOE se’ls hauria acusat de ir-RESPONABLES; de voler el poder a qualsevol preu, de truncar la voluntat popular, d’anar en contra dels interessos de Ciutadella i els Ciutadallencs…..
    Curiós no, que la mateixa acció: “ formar un govern PSM-UPCM-PSOE” amb la mateixa finalitat “ trencar amb l’amiguisme i el govern per quatre” sigui considerada i adjectivada de forma diferent en funció del moment en què es pren i en funció del moment en què s’analitza. Què curiós?
    Curiós com una mateixa actuació pot passar d’esser responsable a irresponsable en funció del moment en què s’analitza??? Es per això, que la responsabilitat o irresponsabilitat és un terme molt efímer? Serà cert que les paraules se les endu el vent i queden els gestos? Serà què es millor prendre decisions no en funció del les paraules que posem a les situacions en cada moment concret i molt a curt termini i si en funció dels gestos i la trajectòria que un ha dut durant el temps? Serà això el què els defineix i els definirà més que les paraules que se’ls pot posar en un moment molt concret?
    Serà que això de la RESPONSABILITAT és un parany?

  32. Bep Joan Escrit el 13 ag. 2008 a les 12:16

    Bon dia:
    Com t’ha inspirat, Matilde, l’oratjol d’avui que ens ha refrescat el jorn i s’ha emportat la xafogor d’ahir. És l’oratjol sà, nítid i transparent que fretura l’Ajuntament ara mateix fer net el consistori de la xafogor que paralitza la gestió.
    Xapeau !!! Matilde. Els punts damunt las ‘is’ però dièresi quan li correspon. I açò és el que has segellat avui matí amb la teua entrega. Enhorabona!!!
    També de bon matí na Maite ha avançat que la premsa parlaria sobre les primeres posicions davant la situació política i no hi ha hagut sorpreses: No hi haurà govern amb Triay i Gener, per tant en cap cas hi haurà majoria estable.
    Hi pot haver un govern PSM-PSOE, però necessita el suport, encara que sigui en temes puntuals, d’altres forces, del contrari, seria caòtic.
    Vist el panorama, no hi haurà pacte de govern estable i amb garantia de majoria absoluta, per tant entram ara a la segona fase de la resolució de la crisi: la governabilitat, en la que tant he insistit, perquè veia que havia d’acabar així.
    Ara es tracta de qui governa i amb quins ajuts: o bé tancar el suport a un programa de govern fins a final de mandat (no legislatura; l’Ajuntament no fa lleis) o bé un govern que obtengui els ajuts puntuals per a tirar endavant els principals temes pendents de la Ciutat.
    Vist el manifestat pels partits politics, només és viable un govern PSM-PSOE, tanmateix haurà de comptar amb l’ajut del vot de Triay i Gener (o dels Cavallers de Camelot) per governar amb un mínim d’estabilitat, del contrari, i repetesc, seria un desgast inútil.
    La situació és molt complicada ara mateix i el posicionament del PSOE i PSM fa que només ells tenguin les opcions de govern.
    Hi ha una altra opció que vaig apuntar dies enrere: que seguesquin els Cavellers de Camelot al govern; que oferesquin un gest de voluntat i rectificació cap a la ciutadania i els partits de l’oposició i PSM-PSOE marquin les pautes de governabilitat. No dic que sigui el més desitjable, dic que és una opció, encara que la veig inviable tal i com s’han manifestat PSOE-PSM.
    La darrera possibilitat és que PSM i PSOE es mantenguin aquí on són i que resolguin els culpables la situació.
    I le spreguntes són:
    1.- Com resoldran PP, UPCM i Cavallers de Camelot la situació vist el que han escrit uns i altres? Impossible.
    2.- Gener i Triay se ‘sacrificaran’, sense ser ells a l’Equip de Govern, donant el suport de vot necessari a PSM-PSOE per a un govern d’esquerres?

  33. Maite Salord Escrit el 13 ag. 2008 a les 20:40

    Bé, com que d’anàlisis, i magnífiques, anam ben servits, en aquest bloc, només volia informar-vos que, avui dematí, he anat a l’ajuntament per veure l’acta de la darrera juntal local del PP de Ciutadella, signada per Avel·lí Casasnovas, i en la qual, suposadament, s’havia d’aclarir la situació de l’alcalde i companyia. Idò, tot s’embulla encara més: l’únic que diu l’acta és que, segons el PP, aquests senyors no formen part del grup municipal i que, per dignitat, se’ls DEMANA que tornin l’acta de regidors. La paraula-clau EXPULSIÓ no apareix per cap banda, la qual cosa confirma que la junta està dividida, molt dividida, pel que fa a aquest tema. Ningú no gosa treure’ls. Per què, ens demanam encara avui, dues setmanes després de la “revolta” municipal. Resulta evident que, segons qui sigui el substitut de n’Avel·lí, la cosa es decidirà cap a una banda o l’altra. El tema no està, en absolut, tancat. Qui té el problema és el PP; qui té pressa per fer moció de censura i treure’ls, na Gener i en Triay. Per què?
    Per cert, senyoreta de la Mole, no se si seràs capaç (jo no ho som!) de trobar un adjectiu literari, d’aquests que saps emprar de forma tan magistral, per qualificar la correspondència que es dirigeixen, dia sí, dia també, els de dalt la Sala i el regidor d’UPCM. Si el trobes, per favor, voldria que el compartissis amb els teus companys de “plaça”, que ja veus que t’admiram sincerament.

  34. Matilde de la Mole Escrit el 13 ag. 2008 a les 22:22

    Ai, Nostra Senyora de Tots els Pecats, quin compromís, Maite!. Si una escriptora com tu, que té la gosadia meravellosa de comparar un home penjat amb un ninot de color xocolata, no troba un adjectiu, com podré fer-ho jo que només em dedic al pernod i a fer puntes de frivolité?.

    Però tot seguint la màxima de sant Jean Genet, “la lentitud porta la por”, em pos tot just a la feina i tenint en compte la situació a Ciutadella agaf de les prestatgeries “La philosophie dans le boudoir” del diví marquès i “Les chants de maldoror” d’Isidore Ducasse, comte de Lautreamont, i vinga espigolar adjectius. A la segona ullada el trob, amagat entre sang, fetge i coses pitjors, amagat i timid com un joiell….”pestífera”. Benvolguda Maite, la correspondència, entre aquests, és pestífera. Correspondència pestífera.

    Bona nit, avui vetllaré. Mira, Maite, el que m’has fet llegir!!!.

  35. glopets Escrit el 14 ag. 2008 a les 1:19

    Bon vespre,
    el descobriment, per atzar, d’aquest blog ens ha”fet” aquest agost ben entretingut i, val a dir, que hi hem trobat comentaris i iarguments ben interessants…
    Llegint els comentaris diversos, han sorgit conversacions, hipòtesis, idees…que també volem compartir, vat aquí una d’elles:
    – una altra possibilitat de governabilitat a l’ajuntament (i que no hem llegit encara) podria ser la dimissió de Joan Triay, (un petit sacrifici del “salvador” del poble -poble en majúscules-, que ara demana sacrificis i renúncies als altres partits), pujaria el segon de la llista d’UPCM , el tema de la funerària quedaria aclarit ja que UPCM podria proposar-ho al ple i PP aprovar-ho, i els de Camelot podrien seguir governant amb UPCM (sense en Triay a l’ajuntament)
    No creim que sigui el millor ni el desitjable, però és una opció que no s’ha proposat. Na Gener, hi estaria d’acord? pensem que el pacte PP-UPCM encara és vigent.
    Què en pensau de tot això?

  36. Davjo Escrit el 14 ag. 2008 a les 8:42

    Bon dia a tothom.

    Acab de veure que en Glopets acaba d’afegir un interrogant més al carnestoltes en que s’ha convertit l’Ajuntament de Ciutadella.

    Per la meva part, pens que tot apunta a que hi ha molts moviments que condueixen a la “reconciliació” interna del PP. Poders fàctics de tota mena (ecnòmics, mediàtics, etc) s’estan movent per teixir ponts, possibles acords, noves complicitats entre els dos sectors del Partit Popular. Han vist que la cosa anava més lluny del que es pensàven i volien…i el sant temor de perdre la mamella els té en activitat frenètica.

    Per on pot passar aquest reconciliació? Aixó és el que s’està negociant als soterranis del veritable poder: dimissió de T. Gener, tornada a l’obediència del partit de les nou miloques, junta local presidida per un acòlit de Avel·lí…Tot és possible.

    Aquestes són les veritables negociacions. Les que surten en premsa, les propugnades per J. Triay, les que desitja el PSOE… de moment són focs d’artifici, cortines de fum, entreteniment per incauts.

    Sort, sort, que el PSM ha intuït la jugada i no ha entrat -som si ha fet el PSOE- amb entusiasme en aquest joc. Ha posat recels i cauteles sobre la taula.

    Després del que ens explicà na Maite sobre l’acte de n’Avel·lí, tot es confirma. No se’ls expulsa perquè les filoses del poder econòmic nit i dia estan teixint l’apoteosi del “encuentro” entre la autoconsiderada Verge-Tonyi-Maria-Gener i els seus nou fills ressuscitats de la tomba.

    Què faran després amb en J.Triay? Possiblement l’acusaran d’haver intentat portat l’Ajutament als soviets de l’esquerra, el criminalitzaran i li posaran l’exemple de la reconciliació miraculosa “pel bé de Ciutadella”, i es dedicaran a governa per decret de batlia…

    Hi ha algú que pensi que els ciutadans honrats de Ciutadella es mereixen ùn espectacle així? Idò, sí, jo ho pens. Tots els qui votaren- i segurament tornaran votar a aquesta colla de lladres- s’ho mereixen i més…

    David Joan

    P.S. Senyoreta de la Mole no us torneu proustiana sisplau, per molt que m’aclapareu!! M’agradau així!

  37. Kinki Escrit el 14 ag. 2008 a les 9:05

    Eso, con las cosas de comer no se juega.

  38. Maite Salord Escrit el 14 ag. 2008 a les 11:01

    Matilde de la Mole, gràcies per la “correspondència pestífera”, com sempre, genial. Si compartir amb tu (supòs que em permets que no et tracti de vós) aquests comentaris polítics és tot un plaer, una conversa literària ja deu ser una experiència excelsa. Ben mirat, la combinació que fas dels dos aspectes, però, és allò que ens té enlluernats. I disculpa l’atreviment de donar-te deures en ple agost: deu ser de-formació professional!
    La proposta de glopets és interessant i s’afegeix a tot el que ja ha anat sortint fins ara. No podem descartar res. Sobretot, com diu en David, una reconciliació. Veig que tens molta informació sobre el tema i qualque cosa del que dius m’ha arribat. Per tant, esteim ben situats, tenim la perspectiva dels fets ben enfocada i sense el risc que ens arribin els esquitxos (m’estaré de dir de què). Pestífer, tot plegat.

  39. Guess Escrit el 14 ag. 2008 a les 11:59

    Hola,
    contesto a lo que leido hoy y a lo que leí el 7 de abril :

    na Tònia Gener hi sortiria guanyant perquè reclamaria l’alcaldia com a representant del partit més votat; i en Triay tindria d’alcaldessa la persona amb qui té més complicitat dins l’ajuntament).

    # Maite Salord Escrit el 07 Abr 2008 a les 14:33
    Josep, tens raó: el PP només té 10 regidors i, efectivament, na Tònia Gener és la segona tinent de batle. No sé si la dita “En terra de cecs, el borni és rei” et pot ajudar

    Mi contestación será la misma que hice el día 7 de abril ….con una pequeña variante (perdona la reiteración)

    “””El largo mirar del maestro poco a poco regresó a su entorno. Su paz, fue reflejo en su voz: “¿El tuerto en tierra de ciegos es rey?”

    Muchos, al unísono, contestaron afirmativamente. Igual, sin inmutarse, al más seguro de su respuesta inquirió: “¿En qué basas tu afirmación?”

    “En que verá más que los otros y por tanto será el mejor.”
    Y el sabio dijo: “Tienes razón en lo primero que afirmas, pero no por ello será el mejor. ¿Crees que sería el adecuado para gobernar donde los súbditos no son como él? Diré que no, por tener la incomprensión de un mundo ajeno. De llevarse a cabo tal reinado, rey y gobernados hablarían lenguas diferentes y al suceder tal incomunicación vendría el caos para uno y para otros.

    Por tanto, el tuerto en tierra de ciegos no es rey sino (una idiota por ser la única inadaptada e inadecuada en ese lugar)””””
    GUess

  40. Zodiac Escrit el 14 ag. 2008 a les 13:11

    Bàsicament coincidesc amb la línia que assembla majoritària en aquest blog, però hi una cosa que no entenc. Per què es suposa que l’acta de n’Avel·lí havia de parlar d’expulsió? Del partit no els poden expulsar perquè ells mateixos ja s’han donat de baixa. Del grup municipal tampoc perquè els grups municipals es conformen en base als regidors electes i des de la pròpia organització municipal, el partit no pot expulsar ningú d’un grup municipal. Podran expulsar a un determinat regidor els seus companys, però que passa si els transfugues són majoria? Que el partit s’ha de limitar a dir-los que no poden emprar el seu nom. No és això el que ha fet n’Avel·lí?

    Si no ho he entés bé, m’ho explicau?

  41. cuc de terra Escrit el 14 ag. 2008 a les 14:16

    Bon dia,
    Les dubtes del què és un Trnànsfuga i el què implica i com s’ha d’actuar, no només les tens tu sinó molta altra gent. Però, per talt d’ajudar una mica en la comprensió de la situació de Ciutadella va bé repassar els següents textots – i em perdonareu que m’allargui una mica-:

    a) Llei de Bases i Règim Local ( Llei Estatal): “CAPÍTULO V . Estatuto de los miembros de las Corporaciones Locales.

    Artículo 73. 1. La determinación del número de miembros de las Corporaciones locales, el procedimiento para su elección, la duración de su mandato y los supuestos de inelegibilidad e incompatibilidad se regularán en la legislación electoral.
    (…) 3. A efectos de su actuación corporativa, los miembros de las corporaciones locales se constituirán en grupos políticos, en la forma y con los derechos y las obligaciones que se establezcan con excepción de aquéllos que no se integren en el grupo político que constituya la formación electoral por la que fueron elegidos o que abandonen su grupo de procedencia, que tendrán la consideración de miembros no adscritos.
    (…)Cuando la mayoría de los concejales de un grupo político municipal abandonen la formación política que presentó la candidatura por la que concurrieron a las elecciones o sean expulsados de la misma, serán los concejales que permanezcan en la citada formación política los legítimos integrantes de dicho grupo político a todos los efectos. En cualquier caso, el secretario de la corporación podrá dirigirse al representante legal de la formación política que presentó la correspondiente candidatura a efectos de que notifique la acreditación de las circunstancias señaladas.

    b) Secció 2a,Grups polítics, de la Llei De Bases I règim Local de les Illes Balears ( Llei Autonòmica)

    Article 76 Creació i composició

    1. Per al millor funcionament dels òrgans de govern de les corporacions locals, els seus membres es constitueixen en grups polítics, les funcions i atribucions dels quals no impliquen en cap cas detriment de les que la legislació atribueix als òrgans municipals i als membres de la corporació.

    2. Els grups es corresponen amb els partits polítics, les federacions, les coalicions o les agrupacions, les llistes dels quals hagin obtingut llocs a la corporació.

    No poden formar grup propi els membres de formacions polítiques que no s’hagin presentat com a candidatura independent davant l’electorat. Tampoc no es pot pertànyer simultàniament a més d’un grup.

    (…) 4. Els grups polítics es constitueixen mitjançant un escrit adreçat al president o la presidenta de la corporació, subscrit per tots els integrants, en què expressin la seva voluntat de formar part d’un grup, la denominació, el nom del o de la portaveu i de qui, si n’és el cas, pugui substituir-lo(…)

    5. Els membres de les corporacions locals que no s’integrin en un grup en el termini assenyalat o els que abandonin el grup format per la candidatura per la qual es van presentar a les eleccions locals, no es poden integrar en el grup mixt, sinó que queden com a regidors i regidores no adscrits. Els regidors i les regidores exclosos ( per qui?) contra la seva voluntat del seu grup d’origen s’integren en el grup mixt. També poden acordar formar el seu propi grup si ho decideixen així voluntàriament quan disposin del nombre mínim de membres que determini el reglament municipal.

    6. El membre de la corporació que deixa de pertànyer al seu grup d’origen perd el lloc que ocupa a les comissions per a les quals ha estat designat pel dit grup.

    7. Els regidors i les regidores no adscrits tenen els drets i els deures individuals, inclosos els de caràcter material i econòmic, que segons les lleis formen part de l’estatut dels membres de les corporacions locals, i participen en les activitats pròpies de l’ajuntament de manera anàloga a la de la resta de regidors i regidores. Aquests regidors i aquestes regidores seran informats i podran assistir a les comissions informatives i altres òrgans col•legiats en què estiguin representats els grups polítics municipals, amb veu i sense vot.

    Article 77 Funcionament i mitjans

    1. Correspon als grups polítics, mitjançant un escrit del o de la portaveu, designar els components que hagin de representar-los en tots els òrgans col•legiats integrats per membres de la corporació. Els membres no adscrits, atès que no pertanyen a cap grup polític, no tenen portaveu.

    c) Pacte Antitransfuguisme signat per (PSOE), (PP), (IU), (PNV), (CiU) i (CC), el 23 de maig dels 2006 i conegut per : “ACUERDO SOBRE UN CÓDIGO DE CONDUCTA POLÍTICA EN RELACIÓN CON EL TRANSFUGUISMO EN LAS CORPORACIONES LOCALES. Un compromiso por el respeto a la voluntad de los ciudadanos y a la lealtad política en los gobiernos locales”

    Primero.- A los efectos del presente Acuerdo, se entiende por tránsfugas a los representantes locales que, traicionando a sus compañeros de lista y/o de grupo – manteniendo estos últimos su lealtad con la formación política que los presentó en las correspondientes elecciones locales-, o apartándose individualmente o en grupo del criterio fijado por los órganos competentes de las formaciones políticas que los han presentado, o habiendo sido expulsados de éstas, pactan con otras fuerzas para cambiar o mantener la mayoría gobernante en una entidad local, o bien dificultan o hacen imposible a dicha mayoría el gobierno de la entidad.
    Cuando surgiesen dudas sobre qué miembros de una lista y/o grupo político han incurrido en transfuguismo, será la formación política que los ha presentado la que deberá aclarar por escrito cuáles de ellos se han apartado de la disciplina de partido, a efectos de su calificación como tránsfugas.

    Per més informació podeu consultar aquesta web http://www.map.es/busqueda.html i veure com van les coses del transfuguisme a Espanya i com curiosament tant PP com PSOE són els partits que més casos tenen.

  42. Matilde de la Mole Escrit el 14 ag. 2008 a les 14:26

    Arribarà el dia, Maite, en que a aquesta àgora ens dediquem a parlar de literatura, en que dediquem l’estiu al dolç i tebi avorriment de la conversa compartida, en que les discussions siguin sobre si donar a la plaça dels pins un aire a “le petit luxemboug” ( per cert quin trist paper el de Ubú Triay en aquest afer) o si cal muntar tèrtulies culturals a Es Pinaret. És a dir arribarà el dia en que l’Ajuntament sigui un ajuntament i no aquesta cort dels miracles on sols hi manca el geperut enfilat a la catedral. Estic segura que arribarà el dia, m’apunt la convidada.

    La tesi de Davjo sobre la reconciliació m’assembla ben fonamentada perquè a aquest colla de dretans gris pissarra se’ls hi pot aplicar, ni feta a mida, la sentència de Voltaire: “Quan es tracta de doblers tots són de la mateixa religió”. Respecte als dubtes de Zodiac són els dubtes que tenim tots i per això esperem l’adveniment de l’informe jurídic que per a mi es torbarà més que Claude Simon a posar un punt a Les Geòrgiques. Ja veurem.

    Per acabar dues marginalia:

    * No he acabat d’entendre a qui anomena idiota en Guess, esper que sigui a na Gener, sinó m’hauré d’esmolar les urpes.

    * Davjo, no em tornaré proustiana, t’ho promet. Però si em tornes a tractar de vos t’assegur que llavors si que t’aclapararé!. Per l’amor de les tres taronges, ni que jo fos un vella dama sortida de les novel·les catòliques de Mauriac !!!

  43. Griuet Escrit el 14 ag. 2008 a les 16:10

    Sembla que sí que els observadors de l’ONU local que estan intercedint en la crisi, per una resolució participada, perquè sino poden ésser una altra vegada germans, almenys, siguin cosins, són destacats membres de la PIME i, també, una sèrie de mitjos conills que tenen interessos basculants entre la Màfia i les mafietes, perquè se m’entengui: servei de parquímetres, servei de recollida de fems, servei de neteja d’edificis municipals, servei d’escorxador, etc…, totes aquelles filials que, quan arriba l’hora de les despeses, fan generoses aportacions a la caixa del Partit… Al loro! Que ja tindrem temps de col·locar-nos…

  44. Griuet Escrit el 14 ag. 2008 a les 16:11

    Ai, Matilde-Matilde, encara no sé en quina fase stenthaliana de les tres et trobes…

  45. Menorquit Escrit el 14 ag. 2008 a les 17:43

    Hola a tots:
    Si em permeteu, dir-vos que és molt entretingut aquests bloc. Primer pel respecte en els escrits, a excepció de qualque adjetiu altisonant; segona perquès es parla i es debat de política, en aquest cas, o bé d’allò que l’autora del bloc penja sovint (actualitat, literatura, etc), sempre, emperò, amb criteri, arguments i amb enginy. Enhorabona Maite.
    També si hem permeteu voldria comentar algunes coses. Sembla que tot s’ha dit sobre les opcions i moviments possibles a l’Ajuntament. Però el curiós de tot és que quan semblava que les coses havien de clarifiacar-se, el blocaires entren en més temes i aporten noves informacions que fan revifar les aportacions.
    Per a mi, en zodiac es confon sobre la actual situció jurídica dels actuals dissidents. I té raó perquè l’allau de coses que es diuen i es publiquen fan embullar encara més la situació dels ciutadans de carrer. Na Maite Salord diu a aquest bloc que el PP s’ha de definir en si expulsa o no als Cavallers de Camelot (per usar el terme que empra Bep Joan). La meva opinió és:
    1.- El PP no els ha d’expulsar del partit perquè ells mateixos es van donar de baixa i el partit ho va acceptar.
    2.- El president del PP ha comunicat que els dissidents ja no formen part del Grup Municipal del PP i que la persona autoritzada a l’Ajuntament per representar el PP és Antònia Gener.
    Per tant no cal que aparegui el terme ‘Expulsió’. No hem de confondre més. Els dissidents no són ni del PP ni del Grup Municipal del PP.
    Però sobre aquesta pertinença o no dels dissidents en Cuc de Terra ens fa una bona i jurídica aportació en la reproducció dels apartats de les corresponents Lleis que regulen aquestos casos: (Ley de Régimen Local, Art. 71.3: “Cuando la mayoría de los concejales de un grupo político municipal abandonen la formación política que presentó la candidatura por la que concurrieron a las elecciones o sean expulsados de la misma (el cas dels dissidents), serán los concejales que permanezcan en la citada formación política (Antònia Gener) los legítimos integrantes de dicho grupo político a todos los efectos…” Per tant, senyors i senyores, els dissidents no formen part del Grup Municipal del PP perquè ho diu la llei.
    Però afegeix el paràgraf:…” En cualquier caso, el secretario de la corporación podrá dirigirse al representante legal de la formación política (Avel•lí Casasnovas) que presentó la correspondiente candidatura a efectos de que notifique la acreditación de las circunstancias señaladas. (que és el que ha fet el president del PP).
    Entenc que en aquest bloc els interessos tombin molt cap a la posició de Maite Salord i cap al PSM, dels qui, crec, exerceixen la política amb dignitat i transparència; tanmateix, la voluntat dels blocaires no pot trasgredir la llei, ens agradi o no que una gent questionada per la seva gestió de Govern sigui en l’actualitat l’Equip de Govern.
    Sobre el terme ‘transfuguisme’, també hauríem de clarifcar vàries coses i totes en base a la jurisdicció vigent i no als termes que s’inventa en Joan Triay (per cert, Triay i UPCM són el mateix. Que no ens vengui a explicar si ell… i si el seu partit… el que diu ell és el que diu UPCM).
    També en Cuc de Terra ens facilita entendre les coses quan ens remet a ullar alguns acords de caràcter estal sobre transfuguisme. En efcete el pacte estatal defint com a “ACUERDO SOBRE UN CÓDIGO DE CONDUCTA POLÍTICA EN RELACIÓN CON EL TRANSFUGUISMO EN LAS CORPORACIONES LOCALES” diu en l’acrod primer:
    Primero.- A los efectos del presente Acuerdo, se entiende por tránsfugas a los representantes locales que, traicionando a sus compañeros de lista y/o de grupo – manteniendo estos últimos su lealtad con la formación política que los presentó en las correspondientes elecciones locales-, o apartándose individualmente o en grupo del criterio fijado por los órganos competentes de las formaciones políticas que los han presentado, o habiendo sido expulsados de éstas, pactan con otras fuerzas para cambiar o mantener la mayoría gobernante en una entidad local, o bien dificultan o hacen imposible a dicha mayoría el gobierno de la entidad”.
    Per tant, a hores d’ara, els dissidents no són trànsfugues perquè NO HAN PACTAT “con otras fuerzas para cambiar o mantener la mayoría gobernante”. No han pres el govern a ningú. Els qualificarem així quan ho facin, si ho fan, ja que de moment, tot apunta a que cap altra força política municipal pactarà res amb ells. Ara només cal esperar els informes juridics.
    En tot aquest afer, el PP, firmant del Pacto Nacional Antitransfuguismo, pot remetre a la ‘Comisión de Seguimiento’ el cas de Ciutadella per si aquest organisme estatal veu indicis de transfuguisme. Per què no ho fa?
    Sobre la informació que aporta en Davjo que volen fer dimitir n’Antónia Gener i ‘reconciliar-se’ amb els dissidents, pens que no té fonament (encara que tot és possible a can PP). Açò no seria per part del PP voler resoldre la crisi interna, sino agreujar-la. Sense na Gener seria mantenir els mateixos per part del PP, quan fins ara els han volgut fer fora, a més sense el suport d’en Triay, seguirien amb minoria i una Junta Local que desobeiria la Junta Insular i Regional, uuufff quin flicot!!! Gener representa a Ciutadella la línia oficial del partit i no la deixaran dimitir (ves a saber a canvi de què).
    Per últim, el president insular del PP, Santiago Tadeo, demana l’acta al regdors de Ciutadella, quan ell va governar a l’Ajuntament d’es Castell amb els vots (aquest sí) trànsfugues de Irene Coll & cia (que van abandonar el PSOE, van formar un grup independent i van canviar la majoria de govern. Açò sí es transfuguisme.
    Perdonau que hagi estat tan extens. Si m’he passat, m’ho deis, que no passarà més.
    Ànims a tots i seguiu amb aquest bon bloc.
    P.S. el meu nom ve en memòria de Joan Timoner Petrus, de qui Joel Bagur ha fet un treball sobre les seves aportacions sobre el catalanisme i el republicanisme de Menorca. Enhorabona Joel.

  46. Davjo Escrit el 14 ag. 2008 a les 18:29

    Gràcies menorquit. El teu comentari deixa les coses clares. Allò que no sabem és que vindrà a continuació. Respecte a la meva idea que poders fàctics de Ciutadella estan maldant de recomposar la situació a cal PP, et puc assegurar que els intents s’estan fet (certament per part d’aquesta ONU local de la que parla en Griuet) i a partir de les premisses que jo expòs, una altra cosa és que arribin a bon port.
    Certament cada vegada ho tenen més difícil, sobretot quan ja s’ha expressat amb contundència la Junta Regional. Però que els enllaços entre els ex-pp’s (ja no els direm transfugues, m’has convençut) i els pp’s que s’hi mantenen van amb la llengua fóra de tant com es belluguen no ho dubtis ni un moment.

    Ara veurem, la reconciliació en temps de Biel Allès també semblava impossible i mira com va acabar. Això sí, llavors tenien majoria absoluta i ara no. En tot cas amb aquesta gent no m’hi jugaria ni un velló.

  47. Bep Joan Escrit el 14 ag. 2008 a les 18:52

    Mare de Déu com està es pati!!!! M’he trobat novetats i nous informes al bloc. Ara la reconciliació en marxa del PP que mouen els fils locals i els lobbys econòmics segons en Griuet i en Davjo. Al PP, si que es veu que hi ha molts interessos. Qualcú es veu que hi té molt a perdre.
    Per cert en va dir una persona ben informada que els Cavallers de Camelot tenen un centenar d’afil•liats a favor seu (dels 350 que són al PP Ciudadella). És un bon percentatge i potser sí tal vegada pitgen fort dins el partit.
    Per cert Matilde de Notredam, bona idea la de les tertúlies politicoculturals as Pinaret.
    Mira, propòs una cosa: de fer-hi una trobada tots els blocaires as Pinaret o as Palmerar de Cala’n Blanes. Tu que trobes Maite? És qüestió de posar-hi dia i hora, quatre coques i crear una ‘comisió no vinculant’. No va en broma. No cal que ningú s’hi identifiqui. Serà divertit, encara que sé cert que molts dels aquí opinadors ja us coneixeu. Jo no conec a ningú més que a na Maite, clar.
    Aquí queda la proposta perquè després de tanta anàlisi i aplicacions jurídiques, crec que tenim dret a un recés culinari amb aromes d’estiu.
    El dissident Biel Cardona (Turisme) no crec que ens denegui el permís. Ara no, ara ens donarien el que vulguéssim.
    Ala idò, aquí queda la meva moció.

  48. cuc de terra Escrit el 14 ag. 2008 a les 22:50

    Bona nit a tots, només un parell d’aclariments:
    Menorquit diu, parlant de la situació dels 9 regidors ex -pp: “La meva opinió és:
    1.- El PP no els ha d’expulsar del partit perquè ells mateixos es van donar de baixa i el partit ho va acceptar.
    2.- El president del PP ha comunicat que els dissidents ja no formen part del Grup Municipal del PP i que la persona autoritzada a l’Ajuntament per representar el PP és Antònia Gener.
    Per tant no cal que aparegui el terme ‘Expulsió’. No hem de confondre més. Els dissidents no són ni del PP ni del Grup Municipal del PP”.
    Jo crec que encara no és ben bé així, i que la l’expulsió o no és el fer clau:
    – Si els expulsen poden anar al grup mixt o formar un grup municipal propi queden en tots els drets i deures, representativitat i vot inclòs, entre d’altres.
    – EN canvi si, a més d’abandonar el PP, abandones el Grup Municipal, queden com a regidors no adscrits, perden representativitat en els òrgan col•legiats i vot. La situació és molt diferent.
    Estic d’acord am Menorquit que si el PP ha signat el Pacte, enlloc d’enredar la cua i, com deia na Tonia Gener a una entrevista, tenir-ho tot arreglat, per dignitat política haurien d’obrir expedien i fer-lo arribar a la Comissió de seguiment del Pacte Antitransfuguisme. Per què no ho fan? Són ells els què han de moure fitxa i no rentar-se les mans com Poncio Pilatos? Però com bé has dit, sen Santiago Tadeo va governar Es Castell amb trànsfugues…de quina manera pot ara exigir als trànsfugues seus que abandonin??? Com sempre el PP predica el què no fa!!!
    D’altra banda, no tenc molt clar encara que no siguin trànsfugues- de fet jo crec que si no ho són estan al límit- per varis motius:
    a) El pacte diu ben clar en el seu anunciat “ACUERDO SOBRE UN CÓDIGO DE CONDUCTA POLÍTICA EN RELACIÓN CON EL TRANSFUGUISMO EN LAS CORPORACIONES LOCALES. Un compromiso por el respeto a la voluntad de los ciudadanos y a la lealtad política en los gobiernos locales”
    I no tenc ben clar que els 9 regidors capitalitzin per ell mateixos els vots que van obtenir,crec en tot cas, que molts votàven al PP. Si és així, ja no respecten la voluntat dels Ciutadans.
    b) “pactan con otras fuerzas para cambiar o mantener la mayoría gobernante en una entidad local, o bien dificultan o hacen imposible a dicha mayoría el gobierno de la entidad.
    Així també diu que pacten o bé difculten o fan impossible a dita majoria el govern de l’entitat. I això ho hauríen d’analitzar amb més profundidat.
    D’altra banda, tal com diu Nel martí al seu bloc, l’Enciclopèdia Catalana defineix el trànsfuga com la persona elegida en les llistes d’un partit que no abandona el càrrec després de separar-se del partit que el presentà com a candidat.
    Sigui com sigui, si no ho aclareix el Secretari que el PP agafi la responsabilitat que li pertoca i envií l’expedient a la Comissió de Seguiment del Pacte Antitrasnfugisem que pel que es pot veure allà van sobrats d’interpretacions i resolucions. Fins i tot podeu veure un marcador amb la quantitat de trànsfugues i mocions de censura que hi ha ..i com ja he dit, el PP s’endu la palma i el PSOE i va darrer. I aquí no val dir que com que són més és més fàcil que n’hi hagi. No em serveix!!!!!

  49. Matilde de la Mole Escrit el 14 ag. 2008 a les 23:31

    Acab de llegir l’entrada de Menorquit, crec que és rigorosa i ben argumentada, si més no però hi ha un aspecte en que no hi estic d’acord, pot assemblar un tema menor però per a mi és fonamental. Els noms fan les coses.
    Així, com hem de anomenar els nou regidors que han abandonat el seu partit? En Davjo opta per dir-los “ex-pp’s” i renuncia a utilitzar la paraula transfuga. No faré el mateix. El mateix Menorquit empra “dissidents” i no m’agrada, em recorda a tots aquells que no acotaren i no acoten, el cap davant el totalitarisme. Tampoc em plau la paraula “díscolos” (o desobedients, en traducció de Bep Joan) perquè em porta al pati de l’escola. Totes aquestes accepcions ennobleixen o banalitzen els fets. Jo seguiré emprant el mot “transfugues”. No dubt que jurídicament en Menorquit té raó, però per altra part per quins set sous la paraula s’ha d’aplicar en la forma i manera que al seu moment volgueren signar uns partits a Madrid?. Però, repetesc, no parl de termes jurídics, em referesc a la càrrega semàntica que tota paraula comporta.

    Per a mi, transfuga és tot aquell qui presentant-se per una determinada força política l’abandona i no se’n va a casa. Per a mi transfuga és tot aquell que quan discrepa del partit que l’ha posat al lloc que ocupa no té la dignitat de retirar-se sinó que s’aferra al càrrec com si fos una possessió personal. Això són per a mi els transfugues. Això són per a mi els nous regidors que trencant els acords que han pres la majoria dels militants que els escolliren per presentar-se, ara fan la guerra pel seu compte, assumeixen el càrrec com un patrimoni personal i, per motius incofessats, traeixen a aquells que amb ells confiaren.

    Segons Menorquit, i basant-se en allò que diu el “Pacto Nacional sobre el Transfuguismo” i només des d’una perspectiva jurídica, transfuga sols ho serien aquells que deixant el seu partit pacten amb un altre. Llavors, em deman, els que abandonen la seva formació política per personals interessos econòmics, per soborns, per afavorir amb el seu vot alguna empresa especuladora però no pacten amb altres partits, no són transfugues?. Per a mi, sí. Per això aquest és el nom que els hi don, i els hi donaré, als vuit regidors i al batlle. Perquè les paraules fan les coses.

    No m’allarg més, però no vull deixar la plaça sense recordar que si és cert el que afirma André Breton que “el pensament i la paraula són sinònims” hem d’anar molt vius com anomenem les coses no acabem per disculpar-les.

  50. Guess Escrit el 15 ag. 2008 a les 0:32

    Matilde de la Mole :”No he acabat d’entendre a qui anomena idiota en Guess, esper que sigui a na Gener, sinó m’hauré d’esmolar les urpes. ”

    Has entendido bien ….iba para la Gener

  51. Zodiac Escrit el 15 ag. 2008 a les 9:12

    Bon dia, Maite. M’agradaria saber, si és possible, si el que publica avui UH sobre les reunions per preparar una moció de censura és cert o és una de les seves invencions.

  52. Maite Salord Escrit el 15 ag. 2008 a les 11:15

    Zodiac, el PSM es reunirà amb el PP (secció oficial) i UPCM però no “per preparar una moció de censura”. Els dos partits ens van demanar una reunió per analitzar la situació a l’ajuntament de Ciutadella i hi vam accedir perquè trobam que és millor que els temes es plantegin cara a cara i no a través de la premsa. Supòs que els dos partits faran les seves propostes i, des del PSM, deixarem clara la nostra postura. Després, evidentment, convocarem una agrupació de militants i simpatitzants per informar de les converses. Quan UH parla de “reemprenden conversaciones” no ens hem de confondre: seran les primeres trobades.

  53. VVV Escrit el 15 ag. 2008 a les 13:05

    Griuet, disculpa’m el retard en llegir-te, però, he estat aquestes darreres hores ajudant a uns amics (també, hi havia qualque amiga) a instal·lar trastos per a La Gran Mijornale de demà. Sino ho he entès malament, vols venir a dir que les entitats col·laboradores amb el poder local volen serietat (i sobretot, una sola caixa on pagar), és a dir, que si el PP quedàs definitivament esmitjat, com el Còmter d’Italo Calvino, aquestes entitats que empenyen el carro de les modernitats i presten serveis en concessió, volen saber a què atener-se: a quina caixa haver d’anar a dipositar el sobre: al PP-PP o al post-PP-dissident, perquè, si arribat el cas ho haguessin de repartir entre ambdós, la substància de la recapta minvaria i no tindria l’eficàcia que tot suborn o tangetta (la nostra Màfia en diu regalim))) hauria de tenir… Per altra banda, quan parles de les tres fases sthandelianes, et refereixes a la classificació que fa Leonardo Sciascia en Foc A L’Ànima. O vaig errat? Com ens va mostrar el mestre de Sicília: els corruptes tenen la seva pròpia coherència que sol ésser més coherent que la dels altres…
    Griuet, a veure si et fas de-cos-present aquest cap de setmana pes Migjorn…

  54. Menorquit Escrit el 15 ag. 2008 a les 22:17

    Cuc de Terra: t’he de dir que les teves aportacions tenen una profunda argumentació, vàlida i que entenc que sigui una situació que crea dubtes i pens també que no ha de ser fácil pel secretari i TAG de l’Ajuntament emetre l’inforeme sobre la situació dels ‘díscolos’, desobedients, trànsfugues, dissidents, giracamises, Cavallers de Camelot, o tot el que els vulgueu dir.
    La teva concreció jurídica és, sincerament, ben prou fonamentada, pero dius que tens dubtes sobre que “l’expulsió o no és el fet clau”. Hi estic totalment d’acord, però jo no en tenc de dubtes. El PP ha comunicat que no formen part del Grup Municipal. Què és açò si no és una expulsió? Forma eufemística, si voleu, però expulsió o exclusió. Ho dic tal i com ho vaig llegir en la informació que ens donava na Maite Salord a aquest mateix bloc el dia 13 d’agost (20:40). Deia textualement: “…: l’únic que diu l’acta és que, segons el PP, aquests senyors no formen part del grup municipal”. I si no formen part del Grup PP, és perquè els han fet fora, i açò vol dir exclosos, expulsats o qualsevol altre sinónim que volgueu.
    És cert que si els fan fora en contra de la seva voluntat poden anar al grup mixt o crea un nou grup municipal perquè tenen el nombre de regidors suficients (article 76.5 de la Llei de Bases de Règiom Local de les Illes Balears). Açò els donaria una mica més de pes, sí, però no tant. Si són ells que abandonen el Grup Municipal (cosa que deien que no farien i que no han fet). No tindrien dret a formar grup municipal i pasarien a ser, de forma individual, regidors no adscrits. Açò els lleva el vot a les comisions, delegacions i altres órgans col•legiats del Consistori, però no al Ple. Tampoc podran formar part de la Junta de Portaveus. En el cas que abandonassin ells el Grup del PP, com s’entendria no poder formar part de la Junta de Portaveus, ni tenir vot a les comissions si són l’Equip de Govern? És molt complicat i potser un cas inèdit a tot l’Estat Espanyol. Vist, de moment, que no prosperarà una moció de censura contra el dissidents, pens que formin un grup propi o siguin regidors adscrits no tindrà massa incidència mentre siguin l’equip de govern. Al Ple sempre hi tindran vot i el Ple és l’òrgan sobirà de les decisions.
    Cuc de Terra i Matilde: no voldria entrar en un debat estètil sobre el terme ‘Trànsfuga’. Ben segur que vosalltres dos, la resta de blocaires i jo mateix entenem i qualificam per igual l’actitud dels Brondo i companyia. No hem de confondre el terme jurídic i terme semàntic del mot ‘Trànsfuga’. Molt bé que ho digui la Enciclopèdia Catalana, però en el cas que ens ocupa prevaldrà el terme jurídic. I ho dic per no confondre a qui vulgui entendre una mica més el que passa, i aclarir i no embullar. Tanmateix, els podem anomenar ‘pocavergonyes’, terme que jurídicament no els passarà res per ser-ho.
    Cuc de Terra, ja t’he dit que profunditzes encertadament en la teva exposició, ens has mostrat que la situació crea dubtes i diverses interpretacions. També a la que fas referència al que diu el Pacto Antitransfuguismo sobre els trànsfugues: els qui vulneren “Un compromiso por el respeto a la voluntad de los ciudadanos y a la lealtad política en los gobiernos locales”. Sí però açò és relatiu: La voluntat ciutadana ha volgut que governin ells; diuen que respecten la voluntat de les urnes i però açò hi són i mantenen la lleialtat al govern de Ciutadella perquè el govern són ells i no s’ha canviat, només jhan romput el pacte amb UPCM, que no va ser un decisió ciutadana.
    Matilde, el trànsfuga que utilitza el seu vot per canviar un govern té una transcendència política i traeix la voluntat popular. Et demanes que són “Els que abandonen la seva formació política per personals interessos econòmics, per soborns, per afavorir amb el seu vot alguna empresa especuladora però no pacten amb altres partits…” Per a mi són corruptes, el vot dels quals en aquests casos pot constituir delicte penal. Et respet el teu dret a intermpretar les paraules com vulguis, però no hi estic d’acord.
    Que el pensament i la paraula són sinòmims, si hi estic d’acord, però discrep que les paraules facin les coses. Mira, d’una mateixa situació, d’una mateixa cosa o fet (la que debatem aquí) tenim paraules diferents tu i jo per definir-les, per tant no crec que les paraules facin les coses.
    Tot i el dret a la discrepància, rebeu una afectuosa salutació.

  55. Matilde de la Mole Escrit el 15 ag. 2008 a les 23:45

    Benvolgut Menorquit.

    Benvinguda sia sempre la discrepància, sobre tot quan s’expressa en termes ben fonamentats i respectuosos. En tot moment, al llarg del meu comentari, vaig deixar clar que no entrava en aspectes legals i que segurament els conceptes que tu exposaves eren encertats des d’un punt de vista jurídic. El meu desacord anava més enllà, o no hi arribava -com vulguis-: titllar de “dissidents” o”discolos” els que han trencat la confiança del partit que els va col·locar al lloc que ocupen és per a mi endolcir la realitat.

    Ja sé que jo en moc en un altre camp, en el del significat de les paraules. Quan em dius que els que abandonen un partit per interessos econòmics i no pacten amb altres partits no són trànsfugues, per a mi estàs forçant l’argumentació fins a límits que consider poc raonables. Són corruptes, és clar, i políticament trànsfugues.

    Però, crec que no ho hem d’embullar més. Tu et mous en conceptes que legalment poden ser són impecables, jo en moc simplement en el món menys endreçat de la semàntica.

    És clar que pevaldrà el terme jurídic pel que a la resolució jurídica de la problemàtica, allò que no accept que una interpretació jurídica canvií el significat de les paraules i de rebot doni una certa justificació als fets que ens ocupen. Per a mi sí que les paraules fan les coses. Malgrat tu i jo discrepem sobre l’ús d’una paraula estic convençuda que si acabem per anomenar-los dissidents la consciència col·lectiva a la llarga els percebrà de manera diferent a si els perceb com a trànsfugues. Com em moc en el camp de la semàntica jo sí don per bo allò que defineix l’Enciclopèdia Catalana. No tractem del que diran jutges, secretaris o missers, parlam del que hem dir als ciutadans i ciutadanes.

    Et pos un exemple, fa uns anys -ho record- un regidor del PSM des Castell va abandonar el seu partit, no va pactar amb cap altre partit però no deixà el càrrec. Segons tu no era un trànsfuga però així el qualificà tothom, fins i tot els mitjans que ara parlen de “díscolos”. Ara parlen de “díscolos” perquè els interessa, no per cap apreciació jurídica, i és que les paraules no són innocents, creen un missatge. A això em referesc quan, tot citant Breton, “pensament i paraula són sinònims”, pens que les paraules fan les coses.

    Reb així mateix cordials salutacions des de la discepància.

  56. Davjo Escrit el 16 ag. 2008 a les 0:08

    Acab de llegir el debat entre Menorquit, Cuc de Terra i Matilde de la Mole. He de confessar que em supera. Però així i tot, una cosa m’assembla clara: jurídicament es resoldrà segons allò que estableixi la legislació al respecte, i en aquest sentit , ja ho vaig dir, en Menorquit em va convèncer. Però ara llegint el que ahir escrivia Cuc de Terra i els dos comentaris de Mademoiselle de la Mole, pens que un partit polític ha de parlar el llenguatge de la ciutadania, i què pensen els ciutadans? (Apart de l’Enciclopèdia Catalana). Que qui deixa el partit amb el que s’ha presentat a les eleccions és un trànsfuga.
    En aquest sentit, i sabent que el meu anàlisi és molt primari, tornaré a anomenar-los trànsfugues. Tot i que pot ser jurídicament, i només jurídicament, la formulació no sigui correcta.

    Però, pens, sincerament, que aquest debat és un poc estèril (disculpes Menorquit, Cuc i Matilde) pels qui no els apassiona la semàntica. Per a mi el debat important segueix essent què farà el PSM davant la situació creada pels trànsfugues.

    David Joan

  57. Vic Escrit el 16 ag. 2008 a les 10:48

    Hola a tots,

    Primer de tot donar l’enhorabona per un espai com aquest on tothom pot dir la seva des del respecte. Aquest blog amb les seves corresponents discussions permet un bon exercici del qual els demés partits polítics haurien de prendre nota per sentir la veu dels ciutadans.

    He pogut llegir les opinions que els lectors d’aquest bloc han deixat aqui. En relació amb l’última discussió sobre com designar els 9 regidors del PP, considero que no hem de caure en el joc que afavoreix tant a la representat del PP com al representant de UPCM. Jo em referiria a ells com dissidents, dessobedients i no trànsfugues. El motiu és molt senzill, si els dessignem com a trànsfugues estem facilitant molt la feina tant al PP com a UPCM. Però part de la responsabilitat d’aquesta crisi política és també de la exregidora de cultura i hisenda i diputada autonòmica Sra. Gener i del Sr Triay. El problema l’han creat ells i esperen que els altres el solucionin. Si els ens referim als nou regidors que s’han donat de baixa com a “dissidents”, indiquem que el PP i UPCM tenen un problema i que ells en són corresponsables de la situació creada.
    No obstant, si els designem com trànsfugues, estem fent un gran favor a la Sra Gener i al Sr Triay car pareix que ells no han tingut res a veure amb la crisi política. Encara no sabem quin paper han jugat aquests dos en relació a la crisi política. El PP juga amb ambiguitats i no diu clarament si els han expulsat o no, quan en principi donaven entendre que així era.

  58. Matilde de la Mole Escrit el 16 ag. 2008 a les 11:50

    Entenc el que ens vols dir, Vic, però no ho compartesc, perquè subjacent a la teva opinió jo hi veig la idea que és possible arribar un acord amb aquest parell (Triay-Gener). Com no en sóc, per res, partidària, pens que cal dir les coses pel seu nom i exigir, des de la coherència, que els trànsfugues deixin el seu seient a l’ajuntament.

    Crec que el PSM ha de demanar dignitat demòcratica als trànsfugues, que alhora ha de deixar clar que el PP -Gener inclosa, és clar- ara i abans de la crisi és el culpable del desgovern de Ciutadella. Deixar ben clar que de cap de les maneres governarà amb ningú d’aquesta colla -Gener inclosa, és clar- perquè tots, els que se’n han anat i la que ha quedat són figues d’un mateix paner.

    Crec també que el PSM per res ha d’acceptar un acord de govern amb en Joan Triay perquè, ho explicava millor que jo fa uns dies Joc d’Escacs, no hi ha que confondre gestió amb govern. Governar amb aquest senyor és impossible si es pretén qualque cosa més que aclarir el dia a dia -i encara així-. Per governar el PSM ha de poder posar en marxa un projecte de ciutat sinó és acceptar fer de titella del vot que té la clau.

    M’agradaria que s’obligués als trànsfugues a deixar el lloc que ocupen indígnament, hi ha formes i maneres: deixar-los sense sou, vetar-los projectes i mesures que afavoreixen els seus interessos personals, crear comissions d’investigació, reprobar actuacions, dur a tribunals els incompliments dels acords plenaris, presentar mocions que marquin les accions, canviar-los els pressupostos….tot això és pot fer des de l’oposició.
    Que per fer-ho dependrem ben igual del vot d’Ubú Triay? És cert, però llavors haurà de demostrar el si veritablement és un Capitaine Fracasse o és simplement un fracàs de capità.

    Pot ser, com molts d’altres, penses que això, la dimissió dels trànsfugues, suposaria una recomposició del govern PP-UPCM i és cert. Suposaria que a Ciutadella hi hagués el govern que l’electorat va voler.
    He llegit, crec que era en Zodiac qui ho deia, que en política les dreceres porten a l’abisme. Hi estic d’acord. En tot cas, els ciutadans poden repensar-se el seu vot a les properes eleccions en vista al llautó que ha mostrat el PP. Així i tot, no m’estranyaria que passi el que passi i malgrat l’espectacle pestífer que han donat, el PP tornés a fer la majoria de vots. La diferència és que si l’esquerra entra a governar amb aquest senyor d’ultradretà- sota el parany d’una pretesa neteja- li posarà molt més fàcil.

    No m’allarg més, em preocupa que cali dins la població la idea que qualsevol pacte és bo. Això seria nefast però és ben possible perquè com diu Malraux “en política passa com en la gramàtica: un error repetit es converteix en regla general”.

    P.S.

    Pot ser és cert, Davjo, que això dels noms és un debat estèril, però com tot està estancat i res es mou -al manco a la superfície i jo no conec com tu els soterranis- en qualque cosa ens hem d’entretenir. Esper que prest (quan?) les coses es belluguin. Per a mi és urgent que públicament el PSM deixi les coses clares i que es tallin d’una vegada -si així és decideix com jo defens- les elucubracions i esperances sobre un pacte condemnat a mort com seria el de PSOE-PSM-UPCM. Diu Anatole France que ” mais es dóna tant com quan es donen esperances”. Jo no en donaria cap.

  59. Vic Escrit el 16 ag. 2008 a les 12:16

    Matilde, estic d’acord amb quasi tot el que dius, però t’equivoques al pensar que sota la meva opinió subjau la possibilitat d’arribar a un acord amb aquell parell. No considero que cap dels dos es mereixi un acord amb el PSM.
    La meva opinió és que referir-nos als nou regidors com trànsfugues no és correcte car encara, com molt bé han expressat en algunes entrades d’aquest bloc, hi ha la possibilitat que arribin a un acord amb el PP i facin com si res hagués passat. A més pel que sembla, el PP no ha fet efectiva la seva expulsió i aquells encara es fan dir equip de govern del PP. Suposo que el PP encara té esperances que tornin “pel bon camí”.
    Mentre que si ens referim com a dissidents o dessobedients, ho veig com un problema que ha nascut dintre del propi partit i que el mateix PP no sap com gestionar, la qual cosa els titllaria d’incompetents i no mereixedors d’un govern municipal car no saben solventar els seus propis problemes interns. Com poden governar pels ciutadans si no poden ni solventar els seus propis problemes?

  60. Maite Salord Escrit el 16 ag. 2008 a les 13:10

    Continuen les reflexions interessants i que coincideixen amb el que pens que ha de fer el PSM. En aquest sentit, us puc assegurar que, des del primer dia, hem sabut fins on estàvem disposats a arribar en aquest tema i, tot i que, de vegades, per prudència política, em veig obligada a no ser massa explícita, estic convençuda que, quan la nostra postura sigui pública -que serà prest-, ningú que hagi llegit aquest bloc i els comentaris se sorprendrà gaire. És més, tenc por que, fins i tot, qualcú surti de l’anonimat per demanar sou d’assessor del partit! A més, per respecte a tots els que ja sou assidus a aquesta plaça, tindreu tota la informació (que ja tenc gairebé a punt) de primera mà i la podrem discutir i analitzar com hem fet fins ara. Sens dubte, el millor d’un agost que, seré sincera, em costa de digerir. Gràcies a tots per fer-me’l un poc més lleuger!

  61. Menorquit Escrit el 16 ag. 2008 a les 19:27

    Excelsa, Matilde de la Mole. Veig que ets dona de lletres, amant de les paraules i crec que també exerceixes el mestratge. De respostes clares, contundents i convincents (has convençut a Davjo, a qui tenia ja a les meves tesis. Gràcies de pas Vic, per no deixar-me sol davant aquesta personalitat lingüística). Pens fins i tot que sé qui ets, amagada rere aquesta excelsa Madamme. És persona pulcre en el llenguatge, respetuosa, per tant culte, i amb una profunditat i capacitat acadèmica que pens, fins i tot, que ocupes algun cárrec de relleu al món de la cultura illenca i prou coneguda també aquí fora. Coneixedora extensa de la literatura, i no solament la nostrada, rebats amb una convicció pròpia dels més gran lletreferits. La veritat, Matilede, és que és un plaer llegir-te.
    Però té raó en Davjo, tal vegada faci falta no embullar més la troca amb el tema de noms. Tot i que la meva exposició ha estat en la vessant més jurídica, jo, Matilde, també som més de les lletres i les paraules. Vull dir que m’agraden més, encara que ni arribar al teu nivell. També m’encanta la semàntica, encara que en la política, la llenguatge polític és molt jurídic i els ciutadans qui volguin conèixer un poc més de política s’hi haurien de familiaritzar, en la mesura que fos possible, i aquest bloc és adient. De fet la lleis les fan els polítics, encara que m’avanc amb tu que la Politica és quelcom més que les lleis.
    Tot i així, encertada en totes les teves aportacions, ho reconesc, fins i tot quasi m’has conveçut, però encara no. Deixem, tanmateix, que els nous regidors dimits al PP cadascú els qualifiqui com vulgui.
    Dona de lletres, et deu agrada també la poesia, supòs? Si és així, potser et vegi aquesta nit al recital d’Illanvers de Fornells. Ja ho saps, “la poesia és el llenguatge estètic”, segons deia, crec, en Walt Whitman. Em corregeixes si no és així.
    Cuc de Terra, enhorabona perquè la teua aportació jurídica ens ha fet gaudir i opinar, tant en termes jurídics com en el camp de la semàntica. I a mi en van les dues coses.
    Una darrera qüestió en el tema de transfuguisme: el Pacto Antitranfuguismo diu que els partits signants no admetran al seu partit i al seu grup municipal cap tràsfuga. Aniria en contra el PP readmetent els dissidents?
    Tonaré, si m’ho permeteu.

  62. Bep Joan Escrit el 16 ag. 2008 a les 19:48

    Déu n’hi do, Maite, quin nivell has aconseguit al teu bloc. Gràcies a aportacions valuoses de gairebé tots els blocaires, i darrerament amb aquest debat entre Menorquit, Matilde, Cuc de Terra, Davjo i Vic.
    Mirau, vistes les explicacions d’uns i altres, amb molta raó a cada part, jo em quedaré amb el nom de Cavallers de Camelot. És un terme que acull totes les vostres qualificacions, o sigui sinònim de dissidents, desobedients, ‘díscolos’, trànsfugues, etc.
    Quant al tema que ens ocupa i en el que més vol entrar en Davjo, pens, vistes les posicions expresades fins a dia d’avui, que Cavallers de Camelot seguiran governant. El PSM no entrarà al govern, encara que tenc el dubte sí votarà una moció de censura per fer fora als de Camelot, tot i que pens que no. No veig un acord entre PSOE-UPCM i Gener. Per tant veig l’actual equip de govern seguint a les poltrones però cercant constantment els vots d’altres partits.
    Pensau que tot i que el PP readmeti als Cavallers de Camelot, seguirà en minoria i precisarà d’altres suports i dubt que en Triay els hi doni.
    Menorquit, jo també seré a l’Illenvers avui vespre, però no et conec. Hauré d’esbrinar qui ets, si puc.
    D’acord amb la teua opinió sobre les entregues de Matilde de la Mole. Són de molt nivell. Tanmateix és igual qui s’hi amaga rere na Matilde, la seua lectura és molt interessant. Amb les teues opinions hi estic molt d’acord.
    Davjo, si et convencen uns i altres, millors que també anomenis als Brondo & Cia Cavallers de Camelot, encara que sé que aquesta expressió no t’agrada gaire. Ja m’ho vas rebatre.
    Sens dubte que serà interessant la informació de primera mà que ens oferirà na Maite a aquest bloc. Segur també que tindrà oponins diverses, o tal vegada no.
    Quan ens informaràs Maite? I del PSOE en saps res? I com va anar la reunió amb el PP i UPCM? Digues-ne coses.
    Salutacions.

  63. Maite Salord Escrit el 16 ag. 2008 a les 20:05

    Ràpid, que jo també me’n vaig a Illanvers: Menorquit, si avui vespre tens el plaer de trobar la senyoreta de la Mole, per favor, si ella ho vol, me la presentes: jo encara no sé qui és! I, Bep Joan, a Fornells ens veurem. Demà, amb més calma, ja contestaré el teu comentari.

  64. Matilde de la Mole Escrit el 16 ag. 2008 a les 23:17

    Bon vespre.

    Us assegur que tants afalacs m’aclaparen (com diria en Davjo), en Menorquit em diu fins i tot “excelsa” amb un puntent d’ironia que sens dubtes m’he merescut pel meu excés de pedanteria. Però anem per parts perquè és molt el que vull dir.

    Sí, si m’agrada la poesia. No, no seré a l’Illanvers (em sap greu decebre’t Maite). No conec la frase de Whitman. Si tú, Menorquit, li atribuieixes estic segur que encertes. La que més s’hi aproxima, de les que jo puc recordar, és de Roman Jakobson, el lingüista, que afirma que “la poesia és el llenguatge en la seva funció estètica”. Ja sé que no és el mateix però s’hi atraca.

    Respecte a la meva identitat, Menorquit, lament dir-te que no vas ben encaminat. No ocup cap càrrec acadèmic, no tinc cap relleu en el món cultural ni d’aquí ni de fora…i de fet no em consider una lletraferida. Només una dona que fa de la lectura gairebé el seu màxim plaer (qui m’ha seguit sap que en tinc d’altres).

    Deix per escrit tot això no sigui cosa que erris i facis errar respecte a la meva persona i et posis en una situació compromesa, presentant a qui no toca, que no et desig de cap de les maneres. M’agradaria, t’ho prec, que no fessis més elucubracions al repecte.

    Si us he de ser franc, pens que la teva prosa Menorquit -fins i tot quan l’emmarques en temes júrídics- és molt més clara i acurada que la que ho serà mai la meva. Passa el mateix amb la de Bep Joan. Jo escric d’una tirada, des de la vehemència i amb un estil que sé és espès i acumulatiu. Propi d’una autodidacta.

    Però, prou de floretes i flagel.lacions. Anem per feina. Na Maite ens anuncia imminents noves i pel que assembla en la direcció, per a mi, adequada ( no demanaré cap sou !!!). Estic impacient i preparada per defensar-ho amb urpes i dents contra allò que es prepara: una dura i despietada campanya mediàtica. Crec que en això el bloc es una arma carregada de futur (tots heu copsat la referència).

    Però com avui portem la nit lírica, permeteu-me que acabi amb la que consider la millor definició de poesia:

    “El poeta és semblant al príncep dels núvols,
    que habita la tempesta i se’n riu de l’arquer;
    exiliat al terra enmig de la cridòria,
    llurs ales de gegant caminar no el deixen”.

    (És de Baudelaire, i per a mi reflecteix la constant agonia del poeta -o del escriptor, més en genèric- entre els núvols i el terra, entre els desig gegantí i la realitat que l’ofega. Malauradament la traducció és meva i no fa honor al “maudit”).

    Salutacions a tothom

  65. Àlmax Escrit el 17 ag. 2008 a les 9:48

    Com a sa plaça de tota la vida, per aquí s’ha de fer una passejadeta cada dia, perquè sempre hi trobes coses fresques i delicioses.
    Com que aquests dies tenc visites de fora i em “toca” passejar-les (quin gran sacrifici: revisitar camins d’interior, platges, barrancs…) no he tingut massa temps de comentar la jugada, però vaig seguint amb interés el que deis.
    Avui només volia deixar un comentari molt general, ja que Maite, sovint comentes sobre les satisfaccions que et dóna aquesta plaça, però el màxim privilegi el tenim noltros per tenir accés de primeríssima ma i sense intermediaris que distorsionin el missatge. Els teus comentaris i els debats que generen són tot un luxe que fan que s’escurci la distància que a vegades hi ha entre la gent i els seus representants polítics.
    Per acabar m’he d’aixecar, treure es capell virtual i aplaudir fins que em facin rampa les mans es subtil comentari de Matilde de la Mole quan parla del bloc com a arma de futur. Madamme, com ja ens comença a tenir acostumats, va ben carregada de munició de la bona!

  66. Maite Salord Escrit el 17 ag. 2008 a les 11:53

    Bon dia a tots. Ahir vaig deixar el comentari d’en Bep Joan contestat a mitges i amb el compromís d’avui dematí acabar-lo. Per cert, ahir, a Illanvers, el vaig veure un poc decebut perquè ningú havia respost a la seva crida de fer una bereneta de “comentaristes” d’aquest bloc. Jo puc fer els panets i les coques però no em puc ni imaginar què en podria sortir, de la trobada. Seria una mena de joc de “Qui és qui”! Això de combinar les noves tecnologies amb les berenetes d’estiu de tota la vida, se’m fa ben difícil.
    Bé, respecte al que em deies en el teu comentari, no sé res de la resta de partits. El PSM es trobarà, la setmana vinent, amb PP i UPCM, com ja vaig dir, per analitzar la situació, escoltar les seves propostes i deixar la nostra postura ben clara. Una postura que, ben prest, coneixereu.
    Matilde, no sé qui ets però, la veritat, crec que el més important de tot és que ens deixes uns comentaris fantàstics. Continua així, per favor.
    I, Àlmax, ja trobava a faltar els teus comentaris! Sort que ens expliques que els teus compromisos de guia turístic són la causa del teu silenci. Éstic contenta que tothom s’hi trobi a gust, en aquest bloc! El mèrit és compartit.

  67. Bep Joan Escrit el 17 ag. 2008 a les 12:11

    Bona dia:
    Just obrir els ulls, m’han ressonat encara les veus dels poetes que, a dosser de les runes del Castell de Sant Antoni, van omplir la nit de Fornells i es van encomanar la lluna plena menorquina per delectar a qui, entre altres coses, ens anam alimentant, de tant en tant, de les paraules. Una copeta de vi, potser, hi faltava, acoronat per la brisa marina d’un agost convuls. O bé l’aigua matinera que ressitua les coses rere la sublim complaença nocturna.
    .
    “Un instant per morir
    i eternes les paraules-
    -La vida al glop de vi,
    la mort al bassal d’aigua”
    .
    Raó d’amor (amb debat del vi i de l’aigua). Pere Xerxa, ahir a Fornells.
    .
    Enhorabona als coordinadors d’aquesta ja consolidada iniciativa, Sergi Cleofé i Pere Gomila. Ahir sí hi va fer una bona nit, una mica fresca per les pells primes, però amb la garantia del temps amb la presència de Tomàs Molina.
    La poesia és un exercici de llibertat, fins i tot per discrepar del món i de les fetes dels homes. Em va confondre la ‘canya’ poètica d’una veu. El pitjor mal que se li pot fer a un poeta es tancar-li el llibre, tanmateix no acab d’entendre que s’hagi de cercar una persona per escupir-lo, metafòricament, a la cara. Tot i així, la poesia és lliure, però també la meua opinió, i ‘els qui hem nascut a la mar tenim per pàtria una BARCA’.
    (…)
    “Al pou sec hi ha enderrocs però brillen els brucs
    Som indignes del do d’haver estat menorquins”
    .
    Del poema ‘Filius Insulae’, del llibre ‘El salobre’ de Ponç Pons.

    Ahir vespre, Maite, un poeta amic em va dir poc després del recital i en referència a la teua lectura (en clau de broma, perquè és molt bromista) a veure si Sant Joan eren només dos dies. Li vaig dir que per a mi eren més de dos dies. Tanmateix, ahir en la teua lectura no hi vaig viure la festa, hi vaig sentir poesia. Enhorabona, especialment per la colpidora prosa de ‘Temps de somnis, temps d’absències’.
    .
    Tot i que aquesta no és una finestre purament literària, permet-me, Maite, que hagi entrat amb aquesta ressaca poètica. Illanvers navega amb les veles plenes de vent.

    Quant a l’actualitat del bloc, una vegada més Matilde de la Mole, ens hi deixa el segell. Excelsa, com diu en Menorquit (i jo sense cap punt d’ironia). Però açò de què sigui una autodidacta, em costa de creure una mica: traduir amb l’encert que ho fa ella, a Baudelaire, trobau que és d’autodidactes? El seu bagatge és ampli. A més una bona estratega i experimentada dona en política. És la meua impressió.
    Tens tota la raó Àlmax quan Matilde de la Mole diu del bloc que és ‘una arma de futur’. Vet aquí la visió de la Madame. Jo també m’he de sentir aclaparat, Matilde, per les teues paraules, en allò “de prosa acurada” que ens dediques a Menorquit i a mi. Gràcies. Jo tampoc sé qui ets, però és divertit llegir-te com a Matilde de la Mole, encara que en Menorquit, pens, i com tu dius, té arguments amb prou vàlua.

  68. Matilde de la Mole Escrit el 17 ag. 2008 a les 14:30

    Benvolgut Bep Joan.

    Em sap greu que t’hagi decebut la manca de resposta a la teva proposta de trobada de blocaires as Pinaret. Per la meva part només puc dir-te que, ara per ara, i tot parafrasejant el maligne Bosie: “I am the woman that dare not speak her name”.

    Salutacions

  69. Kinki Escrit el 17 ag. 2008 a les 16:25

    Como decía la canción de Frank Zappa: ESTAMOS AQUI POR LA PASTA!

  70. Bep Joan Escrit el 17 ag. 2008 a les 18:04

    Maite, no és cap decepció el no poder reunir els blocaires en una bereneta. Prou al•licient és ja compartir aquí moltes bones estones. És cert, potser sigui difícil una reunió així quan els comentaristes són personatges que ells mateixos s’han forjat a si mateixos a aquest espai. Cap problema.
    .
    Matilde de la Mole, també sàpigues que no és cap decepció. “Si ets la dona que no gosa parlar el nom”, entenc perfectament la teva declinació, però amb un “ara per ara”, que interpret que un dia si sabrem qui ets. Evidentment, si no vas anar a Illanvers, difícilment t’hi podia trobar.
    Una altra frase, la de Bosie, que demostra que ets un pou de recursos de tot tipus.
    Salut.

  71. Davjo Escrit el 17 ag. 2008 a les 18:15

    Us voldria demanar un favor a tots, sobre tot a Mademoiselle de la Mole. Quan faceu referències literàries, de tant en quant les podrieu explicar. Preferesc passar ara per ignorant que no ser-ho tota la vida. Aixi mentre hi hagi calma, i no parlem de política que llavors la cosa s’engresca, els que com jo no tenim la vostra ampla cultura, a més de gaudir, aprendríem.

    Per exemple, qui és aquest Bosie?

    David Joan

    (Si deman massa, no passa res).

  72. Menorquit Escrit el 17 ag. 2008 a les 20:33

    Bon fosquet;
    Espectacular. He d’acompanyar a n’Àlmax en l’aplaudiment infinit, també en trec el capell i a més m’agenoll d’una cama i amb reverència davant la demostració de saviesa, una més, de Matilde de la Mole. Ho dic sense cap tipus d’ironia, creu-me, Matilde, Allò de la “poesia és la llengua en la seva funció estètica”, m’has fus. Mira que et demanava que em corregissis si no era del tot encertat.
    En efecte, Madamme, la frase és de Roman Jakobson. Ho vaig dir de cap, una mica insegur i amb la frase incompleta. Havia confús aquesta atribuició a Walt Whitman, nordamericà, qui va encapçalar la generació de poetes que van transgredir la métrica dels clássics per introduir el vers lliure, a qui, per cert, Salvador Oliva li recrimina durament aquesta pràctica. T’ho repetesc sense cap tipus d’ironia, em torn a agenollar. De bon jugador és admetre la derrota. T’agraesc la correcció al meu error. Tot i així és un plaer que em reconeguis la meva prosa. Molt agraït, Matilde.
    El respecte que et guanayes en aquest espai fa que no tengui dubtes en concedir-te el prec que em demanes: no en faré cap més elocubració sobre la teva indentitat. Tot i així, allò d’escriure “d’una tirada, des de la vehemència i amb un estil que sé és espès i acumulatiu”, té molt de mèrit. Tanmateix que aquest exercici sigui “Propi d’una autodidacta”, és mal de creure, tot i que si tu ho dius, així deu ser. Ets una mestra de la que tenim molt a aprendre, ho has demostrat.
    A Fornells sí hi vaig veure una petita conversa distesa entre Maite Salord i Bep Joan (Bep Joan, duies la camisa blanca, no?). Llàstima no saber el que deien. Tampoc em podia presentar. Em sap greu.
    Maite, bona lectura, la teva i la dels altres poetes. És una bona idea aquesta d’Illanvers. Em va agradar.
    Matilde, et vas perdre una bona vetlada. Tanamteix, si pots, no te la perdis avui (22:00 hores) al pati de sa Lluna d’Alaior.
    Bep Joan, qualque poeta et va caure malament? És pel que he llegit més amunt.
    I posats al lirisme per manca de política avui, Matilde, ne trobat un fragment al llibret d’Illanvers que potser s’adiu amb les teves posicions (polítiques) aquí expresades. És de Pere Xerxa quan demana que “…torni dom Quixot”. Esper que t’agradi:
    .
    “No són molins aquells que mouen els seus braços
    -prou que tu ho saps-, són malvats gegantassos
    .
    que has de ferir sens treva, i el vent , que no s’atura,
    bramula per fer por a ta Trista Figura”.
    (…)
    “Tornau, doncs, Dom Quixot; eixiu del somni blau!
    Vos reclama la gent que vol un món en pau.”
    .
    Reverendes salutacions a l’espera de noves o notícies polítiques.
    .
    PS. D’acord Davjo, potser la Mademoiselle de la Mole, ens podria anar explicant alguna de les seves pinzallades literàries, de pas engreixam un poc més el nostre saber.

  73. Matilde de la Mole Escrit el 18 ag. 2008 a les 0:46

    D’acord, Davjo, cap problema. Si et fuig qualque cosa m’ho dius i ja està:

    Bosie és lord Alfred Douglas, el jove amant d’Oscar Wilde. Era fill del marquès de Queensberry (el mateix que establí les normes de la boxa).Li deien Bosie (una variació de “boysie”- fillet-) i fou la causa de l’empresonament de Wilde a la presó de Reading. És autor d’un grapat de llibres bastant mediocres, però és conegut sobre tot pel vers que, en un comentari, jo malgirbava: “I am the love that dare not speak its name”. És un vers del poema “Two Loves”.

    Wilde a “De profundis” explica tot el procés de la seva relació amb Bosie. Així mateix Luis Antonio de Villena, en el seu “Wilde total” en fa un anàlisi.
    Per si t’interessa també hi ha una bona pel·lícula de 1997 que recolleix bé els fets (“Wilde” de Brian Gibert amb Stephen Fry i Jude Law).

    P.S.

    Gràcies Menorquit i Bep Joan pels comentaris, però prou encens que no vull atufar com una Mare de Déu.

    P.S.S.

    Menorquit, m’ha agradat el fragment del poema de Pere Xerxa, i molt.

  74. Davjo Escrit el 18 ag. 2008 a les 11:01

    Gràcies Matilde. De fet coneixia, més o manco, la història que em comptes i he vist la pel·lícula, però de cap de les maneres havia relacionat “el maligne Bosie” amb res d’Oscar Wilde. Era massa críptic per jo.

    Ara tornem a la política. Veig que hi ha silenci avui al bloc, pot ser és que tothom s’aguanta l’alé esperant novetats?

    Ja veurem.

    David Joan

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari