Maite Salord

Escriptora

De tradicions i d’esperances

L’atzar ha volgut que aquests dies estigui comentant a classe el llibre Cap al tard, de Joan Alcover. I mentre llegia en veu alta aquests versos de “La Balenguera”: “De tradicions i d’esperances / tix la senyera pel jovent”, m’ha vingut al cap un article d’en Nel Martí (“La raó nacional” a nelmarti.cat).

El poema d’Alcover remet clarament a la idea del poeta de captar l’ànima de la col·lectivitat, del nostre poble, a través del paisatge. Un poble que, només clavant les seves arrels dins la terra, podrà enlairar-se fins al cel: “Sap que la soca més s’enfila / com més endins pot arrelar). Així, terra i cel. Tradicions i esperances. Passat i futur. Sentiments i raó, en definitiva, com deia en Nel en el seu escrit:

“En la raó de ser de la nació hi ha sentiment, i clar que sí. I deu ser així d’igual manera per a tothom, per a totes les nacions i per a tots els nacionalismes, amb Estat i sense Estat. El sentiment positiu i racional als elements que identifiquen la comunitat nacional (territori, llengua, valors…) actua de denominador comú de la cohesió social. Però que en l’afirmació nacional hi hagi afecció no ha de voler dir que aquesta sigui la seva raó de ser. El sentiment pot i ha d’acompanyar la nació, però no ha de ser la seva exclusiva raó. De fet, i sense malmetre ni un fil dels elements que ens vinculen afectivament a la nació, reivindic la raó de la nació que es pensa i es projecta col·lectivament.”

Pensar-nos i projectar-nos col·lectivament, aquest és el repte. Reclamar que es reconegui el fet nacional dels pobles que configuren l’actual Estat Espanyol i el seu dret a l’autogovern. Reclamar, també, un tracte igualitari per a totes les llengües i per a totes les cultures. Encara que demà, dia de Sant Antoni, patró de Menorca, celebrem la conquesta catalana de l’illa per part de les tropes d’Alfons III , origen de la nostra identitat lingüística i cultural, amb les notes de l’himne espanyol i amb més d’una bandera “roja y gualda” penjada dels balcons de les cases, en un intent barroer d’amagar quines són les nostres autèntiques senyes d’identitat.

Per cert, l’himne espanyol només hauria de sonar, segons “El REAL DECRETO 1560/1997, de 10 de octubre, por el que se regula el Himno Nacional, su carácter y utilización y establecer, formalmente, la partitura oficial, sus diferentes versiones y las distintas modalidades de interpretación”, si comptàssim amb la presència de Joan Carles i Sofia o del president del govern espanyol, cosa que em sembla que no passarà. Sort que, de moment, ens hem alliberat de la lletra oficial, no fos cas que encara l’haguéssim de cantar.

Tot plegat, seria, certament, descoratjador si no fos que, d’aquí a una estona, podrem escoltar en Jordi Pujol(un nacionalista no d’estat!) al Saló Gòtic de l’ajuntament de Ciutadella. Tenc la sensació que, una vegada més, semblarà que el conferenciant l’ha triat l’oposició. Pot ser divertit veure segons quines cares. Ja en rallarem.

3 comentaris a “De tradicions i d’esperances”

 1. eliot Escrit el 17 gen. 2008 a les 11:07

  Maite, quan et vengui bé, seria interessant que penjassis al blog la conferència que vas oferir l’altre dia as Migjorn (Menorca, territori literari o, tal vegada, territori comanxe), i així en podríem donar complida lectura, donat que la canalla mediàtica no en va saber oferir una ressenya dels aspectes i, sobretot, dels detalls que és allí on sol raure la notícia… Apa, que no s’ens esmussin els garbons!

 2. Llorenç B. Escrit el 18 gen. 2008 a les 20:05

  Veig que a Ciutadella us agrada molt empra s’ironia. Per celebrar la conquista de Menorca per part de la corona catalana-aragonesa s’obliga a la banda municipal a entonar s’himne espanyat digne de la visita des més gran botifler i la seva esposa, es mateixos que generacions anteriors van acabar amb dita corona catalana i imposaren una configuració d’Estat que tristament a perdurat fins avui dia. No en va s’Estat espanyat es considerada constitucionalment una nació (us recorda a res lo de “una grande y libre”?). Himne espanyat, bandera espanyada, diada espanyada? Jo diria més que s’han cagat amb sa diada de Menorca i amb es significat que aquest hauria de tenir per a tots es Menorquins per donar-li un aire espanyolista.

  Lluri

 3. Maite Salord Escrit el 18 gen. 2008 a les 20:09

  Eliot, aquest cap de setmana, supòs que podré penjar la conferència. Com que és un poc llarga (15 folis), la posaré com un enllaç dins l’apartat de “Literatura”. Gràcies per l’interès i esper que, com els garbons, aquestes pàgines tampoc esmussin.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari