Maite Salord

Escriptora

Relacions

Reconec que el tema de les relacions que establim els humans -en tots els àmbits de la nostra vida- m’apassiona. Qui hagi llegit les meves novel·les, haurà descobert que, en el fons, expliqui la història que expliqui, aquest és el gran tema que les uneix. Sempre m’ha admirat la capacitat que tenim les persones per complicar la relació que mantenim amb els altres: parella, fills, companys de feina… La clau de tot plegat és, em sembla, la sinceritat i el respecte a les persones que ens envolten. I, sobretot, a un mateix.

Així, cada nova experiència de la vida ens ofereix la possibilitat d’establir relacions diferents que són, no cal dir-ho, un pou de sorpreses. Una autèntica lliçó sobre comportaments humans. En el meu cas, un fet, en aparença tan senzill com ser consellera, m’ha fet descobrir actituds que encara estic paint. Entre les positives, les d’aquelles  persones que ja coneixia i sabia properes però que, a l’hora de la veritat, m’han demostrat el millor d’elles mateixes: generositat, confiança, suport. Paraules i fets, de vegades senzills, que omplen hores i dies.

Tanmateix, no tots els descobriments han anat en aquesta direcció. Segurament, allò que més m’ha sobtat ha estat ser tractada amb una barreja de condescendència, paternalisme i, òbviament, superioritat que ja no recordava. Fent memòria, però, he tornat als anys en què vaig començar de regidora a l’ajuntament de Ciutadella. Com ara, les frases  més repetides llavors eren: vostè no sap d’urbanisme ni de nombres. Curiosament, les persones que m’ho deien, avui, estan imputades.

Sempre he acceptat els meus errors i les meves limitacions i, per això, ni em fa res demanar ni mai  m’he molestat a “amagar” els meus desconeixements. Supòs que és per això que em sorprèn -ja ho sé: som una ingènua- veure tanta ignorància disfressada de prepotència i tanta prepotència disfressada de fals paternalisme (masclisme?). O tanta prepotència en estat pur.

Som l’única representant del meu partit al Consell de Menorca; som dona; tenc una edat en què els vells em veuen jove i els joves, vella; no tenc experiència a la institució… Som una autèntica privilegiada! Mentre uns i unes perden el temps encantats d’haver-se conegut, jo vaig fent feina per Menorca. I, sobretot, vaig establint “relacions” amb molta gent anònima que vol que jo sigui la seva veu. I aquestes són les relacions realment importants.

9 comentaris a “Relacions”

  1. roberto Escrit el 01 des. 2011 a les 15:43

    Si Maite, estem tots amb tu i la teva feina, però alerta, vigila el teu mòbil i els teus emails. El “General” emigrarà a Madrid per ser el proper cap del CNI, Trillo mediante i cas YAK permetent. Per lo que a lo millor s’enrecorda de tu en aquells moments de solitud a “La Casa” de les afores de la capital del regne i tot el que tu representes de pacífica amenaça per els seus designis dretans. Segueix aixì, no afluixis.

  2. Ricard Escrit el 02 des. 2011 a les 12:56

    No pateixis si desconeixes un tema concret.
    Sovint recorda la frase : “aquell que té respostes per a tot, potser és que ni tan sols ha entès la pregunta”.
    I si reflexionem ens ha de venir al cap allò la reflexió: Tans economistes i ningú va saber dir-nos el que ens venia al damunt.
    Seguirem fen-te costat als plens, fes-nos memòria quan s’acosti la data, no sigui que s’ens passi.No podem intervenir ni aplaudir-te però serem allà .

  3. Nom Necessari Escrit el 02 des. 2011 a les 21:39

    Jo crec que tots, sa bona gent del peseme també, tenim grans defectes.
    Pessimista que som, sí, i tal vegada no tant com pessemista.
    Els resultats electorals crec que ens n’haurien de donar prou de motius pel pessimisme, per reconèixer els, per mi, grans defectes de tots qui volíem i volem barrar el pas a la dreta.
    .
    El, per exemple, “passar” o el no voler o el no saber contestar els perversos escrits a la premsa d’aquest tal JJ Félix que brolla ignorància a cada frase… deu ser un d’aquests defectes als que em referia.
    Ens podem tirar floretes tot el que vulgueu, però sa nostra societat va avançant cap enrere, com es crancs. …I aquests, per molt disfressats que vagin de “gavinetes”, duen ses mordales ben esmolades.
    .

  4. Ricard Escrit el 02 des. 2011 a les 22:29

    a #nom necessari: Els escrits del tipus aquest es poden contestar fàcilment,el problema és que el diari no els publica. Jo personalment he replicat i vaig rebre un email del diari donant-me les gràcies per “la seva informació” i punt, si no els dona la gana no ho publiquen.
    A aquest tipus segons em deia algú qui el coneix és un desastre a nivell polític,ja se l’han tret de damunt moltes organitzacions i ara fa la feina bruta del PP a veure si inventant masses fecals cada dia li donen un càrrec.
    Per molta raó que tinguem ni al Menorca ni a UH no permeten que li contestem.
    Ens toca cercar altres vies per explicar el que volem i el que som i li podem regalar el llibre de n’Alvaro de la Iglesia que te per titol “Dios le ampare Im….L” i olvidar-nos d’ell.

  5. itziar Escrit el 03 des. 2011 a les 11:26

    Maite, m’agrada açò de que ets massa jove per als vells i massa vella per als joves…però no et van convidar l’altre dia a un sopar del joves del PSM? ser jove no és qüestió d’edat, crec, sino d’actitud. I ser paternalista és precisament lo contrari, baix la meva opinió. Ser paternalista és quedar-se anclat en la tradició més absurda, no saber avançar per ser incapaç de qüestionar-se i demanar, per no voler veure més enllà d’una doctrina que “és bona perque sempre ha estat”.
    Les relacions poden ser certament difícils, però també les feim difícils sense adonar-nos. Una de les millors coses que m’han mostrat darrerament és que no cal complicar-se l’existència perdent el temps en complicar relacions que poden ser molt més fàcils. Les opinions poden ser totalment contraposades, però com be dius, des del respecte i la sinceritat es poden mantenir relacions tan fàcils com una conversa de cafè. Potser al Consell la gent s’hauria de realxar una mica amb ella mateixa i descobriria que no fan falta 5 o 6 hores de ple per, també…

  6. Menorquit Escrit el 03 des. 2011 a les 12:10

    El PSM és l’objectiu clar i ferme del PP i de la premsa illenca. Fins i tot al PP li sap greu l’escandalosa derrota del PSOE i s’indigne amb la millora dels resultats del PSM, tant el maig com el novembre. I cal analitzar-ho molt concretament.
    .
    La homilia eixorca del director del Diari Menorca a na Maite per justificar la malentesa llibertat d’exressió del tal JJ Félix és una prova que fa sospitar moltes coses. Ho dic perquè l’esmentat director no és afí a la dreta (surt de l’antiga agrupació Cristians pel Socialisme), però el lloc que ostenta i les directius que li marquen per mantenir el seu lloc, l’obliguen.
    .
    El PSM és la tercera força política de l’illa amb representació històrica a la nostra illa, tot i que Esquerra de Menorca l’ha superat en el 20-N. Aquest fet li ha bastat als mitjans per recordar-ho una i altra vegada. A més, l’activitat institucional del PSM no es veu justament reflectida a la prensa, i sí molt la del PSOE. A la campanya electoral va ser evident i diàfana la cobertura als partits a l’esquerra del PSOE, a excepció del PSM, que va ser i segueix essent arraconat pels mitjans. A la campanya electoral va ser una prova claríssima del fet. Equo, EM i fins i tot UpyD van tenir una cobertura extra, per reduïda la del PSM. El mateix director del ‘Menorca’ va afirmar que el resutat del PSM a les Generals “va ser un rotund fracàs”, (quan va doblar els nombre de vots a Menorca) per no aconseguir el diputat; però no ho va ser l’escandalosa i històrica derrota del PSOE, que és l’únic partit que va perdre de veritat.
    .
    El PSM surt als mitjans quan es vol generar polèmica i així aprofitar-ho per públicament masacrar-lo.
    .
    La caòtica situació interna del PSOE des del 20-M no motiva notícies de cap tipus; la renovació de na Tuni Allès és atractiva per als mitjans.
    .
    La qüestió és la voluntat del PP, PSOE i miltjans (tots a una) d’elminar el PSM de les institucions públiques. Himnes espanyols, polèmiques lingüístiques, etc… són qüiestions per posar el PSM a la palestra pública i apedregar-lo per part dels mitjans, JJ Félix, Tonis Camps etc..(que són qui fan la feina social bruta dels partits grans). PP i PSOE deuen haver acordat un pacte de silenci per no retreure’s casos irregulars, d’nfluència i pressumptes corruptel·les.
    .
    És una opinió, però mirat ben atentament, la cosa va per aquí.
    .
    Tot i açò, i en temps de crisi, el PSM ha d’accentuar el discurs de la precària situació laboral, sentir-se i fer-se sentir al costat dels traballadors; de manifestar-se en les polítiques económiques realment d’esquerres. Senzillament perquè per a la societat, és aquest el missatge que més vol sentir i més cerca ara mateix. No fer-ho el PSM mostra una imatge aburgesada i allunyada de les precarietats dels treballadors i les famílies.
    .
    Per altra banda, pens que el PSM ha de reconstruir la base social i de juventut que sembla ha perdut. Reorganitzar-se i renovar-se a nivell intern, sí; però també al carrer. Les generacions de joves desconeixen els discursos de fa 15-20 anys… i cal que els hi fem arribar, del contrari es queden amb les tonteries dels columnistes de torn i de la manipulació dels partits grans i mitjans de comunicació. Cal tornar bastir l’esperit reaccionari dins la joventut, senzillament perquè ha tornat la dreta cavernària que vol esborrar les fites aconseguides.
    .
    Salut i lluita!

  7. Nom Necessari Escrit el 03 des. 2011 a les 13:07

    .
    Molt bona Menorquit!
    Sabia que et faria botar, com altres vegades que, a posta, he intentat “estirar-te de sa llengu”.
    Sens dubte, Menorquit, crec que els teus comentaris aquí donen un valor a aquest bloc que fa que un hi guaiti més, i no només pels comentaris de l’amfitriona.
    Enhorabona una altra vegada Menorquit i gràcies.
    .
    Respecte al que jo deia de contestar el tal JJ, què trobes? A mi m’estranya que Es Diari Menorca i s’UH censurin cartes d’opinió, però crec que si en Ricard ho diu deu ser ver; (no es pot denunciar açò?).
    .
    .
    Per cert, Menorquit, amb ses vegades que t’he estirat de sa llengu i encara no conec sa teva cara, …ses birres que ens devem i pens que tal vegada ja n’hem begut junts i ens hem donat s’esquena. …Què hi farem, deuen ser coses de la virtualitat!
    .

  8. Menorquit Escrit el 04 des. 2011 a les 16:37

    Sí que s’han censurat cartes al diari. conec gent que no li han publicat la seva opinió. Ja t’ho dirà millor que jo na Maite. De les cartes de JJ Félix i d’altres, pens que sí s’han de rebatre, com ho va fer en el seu dia na Maite, però no cal entrar en el seu joc a diari, perquè és el que volen. provocar per apedregar el PSM públicament. I les opinions de réplica contra el PSM seran engrandides als mitjans.
    .
    Sobre que el PSM està discriminat als mitjans (o reduït injustament) la prova és que fa dos dies sortia un informació del PSM signada per Europa Press, el que diu que se li dóna importància al diari quan ve d’una agència de notícies estatal, llavors sí creuen que tengui pes o importància. Quina pena que la realitat informativa d’alguns mitjans sigui així.
    .
    Conèixer cares? no fa falta nom necessari. Aquí l’important és que puguem comfrontar, compartir o debatre idees de la vida publica… Però mantindrem les birres en fresc… qui sap si un dia…..

  9. Maite Salord Escrit el 04 des. 2011 a les 17:44

    M’agrada el que diu Menorquit. Hi estic d’acord. Sobre el tema dels mitjans -confirm que han censurat cartes- i sobre la feina que ha de fer el PSM. Ja teniu una nova entrada per parlar-ne. Tenim nou secretari general i moltes ganes de fer feina. Volem que ens ajudeu amb les vostres opinions i suggeriments. Els reptes són molts i molt importants. Ens hi jugam el futur de Menorca.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari