Maite Salord

Escriptora

Operació Xoriguer

El mes de novembre de 2008, es va constituir a l’ajuntament de Ciutadella la comissió per analitzar les adjudicacions que s’havien fet a través de “Ciutadella Turisme” (CITUR),  l’ens que és l’encarregat de fer la promoció turística del municipi. Aquesta comissió es tancava, vuit mesos després, amb unes conclusions aclaparadores que van ser posades en mans de la Fiscalia Anticorrupció de Balears.

Avui dematí, a les 9,00h en punt, entrava a l’Ajuntament de Ciutadella una comissió judicial de la Fiscalia anticorrupció, dins el marc de l’anomenada “Operació Xoriguer” que s’ha obert arran de les conclusions de la comissió d’investigació del cas CITUR. He de dir que esperava, un dia o altre, aquesta actuació i que  he pensat que ja era hora que la justícia actuàs contra els pressumptes casos de corrupció política que han aflorat al nostre poble. Tanmateix, no he pogut evitar una certa tristesa: Ciutadella sortirà a tots els mitjans de comunicació protagonitzant una notícia que mai no s’hauria hagut de produir.

Crec que, des del PSM, hem duit a terme una feina seriosa i coherent en les comissions d’investigació en què hem participat  i que, ara, a qui toca actuar  és a la Fiscalia a la qual s’ha de deixar treballar sense interferències polítiques. Amb tot, i des del respecte, sempre, a la presumpció d’innocència, pens que els partits polítics, i en aquest cas el PP, té responsabilitats que ha d’assumir. Perquè són els partits qui escullen les persones que formen la llista i qui ha de fer els controls oportuns per detectar actuacions irregulars. I, en aquest cas, els implicats van ser els caps visibles del PP en dues legislatures. És molt fàcil dir que, ara, ja no són del partit.

Veurem com acaba aquesta operació. De moment, per obra i gràcia del PP, Ciutadella ja forma part del mapa de la corrupció d’aquest país. Un trist, tristíssim, honor.

46 comentaris a “Operació Xoriguer”

 1. Dianye Escrit el 29 març 2011 a les 15:49

  Estava esperant aquesta entrada…

  Per sa ràdio aquest matí ja hem pogut sentir un pròleg de n’Assumpta Vinent de lo que dirà el PP. Per una banda que s’iniciativa de sa Fiscalia Anticorrupció ve donada per interesos per electoralistes….fa emapagair…enlloc d’aplaudir que s’atrapin a “presumptes” delinqüents, es qüestionen s’actuació de sa Fiscalia…

  I per altra banda diuen que “el trio calavera” ja no formen part del PP i que per tant ell no hi tenen res a veure… Algú els hi hauria de recordar que, encara que ara no estiguin dins es partit, es fets es van produir quan ells (el PP) ocupaven s’alcalida, i que eren persones escollides per ells mateixos… Almenys podrien reconèixer que es van equivocar en s’elecció d’aquestes persones.

  Ja n’hi ha prou de mirar cap una altra banda! Assimu-ho!

 2. esperança Escrit el 29 març 2011 a les 15:55

  Maite, des de la distància he tingut la mateixa sensació. D’una banda he pensat que ja era hora, i de l’altra, que quina ràbia que el nom del meu poble surti als telediarios per aquest motiu. També he pensat que només sortirà en alguns telediarios, perquè en altres noticiaris, ni se’n parlarà perquè els presumptes corruptes pertanyen a un determinat partit i no a un altre. I encara he pensat el que sempre pens en aquests casos: la justícia té uns temps que no són els de la premsa, ni els de l’opinió pública, ni els de les tertúlies radiofòniques, ni els de les xarrades de cafè. I ara, després de comentar-ho amb la família a l’hora de dinar pens: quanta responsabilitat tenim els ciutadans, quant ce valor que té el nostre vot, i quina sort que tenim de viure en democràcia per poder fora els presumptes corruptes de les institucions, per poder valorar la seua actuació, per pensar si ens importa o no què es fa amb els doblers que cada any pagam en forma d’impost. Seran dies durs aquests, però també fantàstics per a reflexionar. A Ciutadella com a València.

 3. Coloma Torres Escrit el 29 març 2011 a les 16:15

  Han d’anar a la presó tots els que han robat al poble. Han de pagar per tot allò que han fet. I, no ho oblidem, haurien de tornar tot els doblers que se’n van endur.
  Molts diran que ja era hora. Que feia estona que la justicia havia d’intervenir. I és cert. La justícia és lenta però sempre arriba. I això és una sort.
  Al menys sabem que els delictes no queden impunes i que, tard o prest, sempre hi ha una resposta.
  Endavant idò i que això servesqui d’escarment perquè Ciutadella i Menorca quedin lliure de corrupció.

 4. davids Escrit el 29 març 2011 a les 16:18

  Ara vurem d’aquí dos mesos si n’hem aprés o no…

 5. Joan Riudavets Escrit el 29 març 2011 a les 16:22

  El que no he sentit de cap candidat del PP tan a l’ajuntament com al Govern Balear, és demanar perdó.
  Perdó pels govern Matas i Brondo, que es van lluir en el lladronici.
  Si ho fan, que ho dubt, tendran l’ètica de poder-se a presentar com a representats del partit.
  De moment pilotes fora i siular.

 6. Joan Escrit el 29 març 2011 a les 16:41

  Jo no acusaria partits,la persona es honrada o no ho es,indepedentment de si es o no militant de un partit.Un refran molt menorqui diu que “si fas feine amb mel te n’untes dits”…… si vols.
  Jo diria que en aquest afair “ni son todos los que estan-Brondo…un tonto util en mans dels dos Casasnovas- ni estan todos los que son”
  Amic Riudavets,no crec que se tracti de que demanin perdo un o altre….simplement que o paguin i que en
  Matas no fugi,ell que ha estat el gran animador d’aquet circ.
  En politica no val tot.
  salut

 7. Nom Necessari Escrit el 29 març 2011 a les 16:54

  Noooooooooooo, no, no, Toni (Coloma), no basta que els condemnin a ells i que el seu partit (PP) -CULPABLE!- quedi impune i segueixi com està acostumat a fer.
  Heu de caure tots, Toni.
  .
  .
  Ja sé que no t’havia de contestar més, però és que la perversió de les teves paraules -com la dels fets del teu PP- ni tenen ni han de tenir perdó, ni tampoc no han de caure en l’oblit.
  .
  Potser la Justícia, en majúscules, us arribarà a tots, Toniet.
  I alerta quan la majoria de ciutadans a qui heu estat enganyant us arribi a conèixer.

  .
  .
  .
  Posdata.-
  Maite, no te’n refiïs gaire d’un tal “Joan” que escriu aquí. Intuesc que és també una “Coloma”.
  .
  Ah, sa meva optimista quiniela electoral,
  PP………7
  PsoE……6
  PSM…….5
  UPCM…..3

 8. xec vallori Escrit el 29 març 2011 a les 18:24

  Com ja he manifestat moltes vegades que no em crec ni em creuré mai que els altres membres del PP no en sabessin rés, alguns no som tan babaus per enpassar-nos la seva ignorància, ni són tan innocents per no haber-se’n adonat ja que no sou adolescents ni caps d’ase, per tant que deixin d’insultar la nostra intel.ligència i que entonin el mea culpa i que perforça temps deixin d’anar de honrats per la vida, la qual cosa no se la creuen ni ells mateixos.

 9. davids Escrit el 29 març 2011 a les 18:38

  Però perquè sempre hi haurà gent que els seguirà votant? Es açò lu trist!

 10. Genie Escrit el 29 març 2011 a les 18:59

  Ciutadella forma part de la geografia balear i això suposa molts i molts anys de viure del sol, les platges i el turisme. Ens agradi o no. A més, ara ens planyem quan tots hem conegut aquests casos i d’altres?
  Personalment no em sap greu, tot el contrari, estic contenta. Feia anys que esperava aquest dia. Tot i que sospito que el PP sortirà elegit a les municipals, aleshores sí que serà una vergonya: la nostra.

 11. Kintet Escrit el 30 març 2011 a les 1:03

  El PP empra sa corrupció de manera sistemàtica i, fins i tot, m’atreviria a dir que programada a tota Espanya. Ja està bé d’anar de mesquinets quan els emplomen! Tenim a Balears es Parlament dels Imputats, a València governen uns corruptes, a Madrid uns altres…
  Perdoneu, però algú ho havia de dir!

 12. Joan Escrit el 30 març 2011 a les 6:43

  Aquet Joan que escriu aqui, no es un mentider ni un cinic ,com tu, que escriu “nom necessari” i ni Deu sap qui es, ni falte que fa.
  Salut i segueix mentint.
  Jo al manco no ric les “gracies” de alguns sospechosos del PSM-a lo millor n’ets un d’ells.
  Per altre banda na Maite sa qui soc,i ella es prou grossa per saber de qui sa de fiar.
  A tu sols te dire que “dime de lo que presumes y te dire de lo que careces”.
  PD.
  Aquell que no vol que sapiguen qui es es que amaga alguna cosa.
  En aquet blog hi ha hagut abans de “nom necessari” altres que firmaven amb el nom d’altres-per exemple el cas de “Bep ferro” (es un amic meu i m’ho vadir).
  Com supos que na Maite tambe sap qui ets,ella sabra de qui se pot fiar.
  Salut i un poc de trankimacin “nom necessari”

 13. Joan Escrit el 30 març 2011 a les 6:57

  David,en la legislatura d’en Brondo-Llorens Casesnoves,ho van fer molt malament,ho sabia tot hom,i a sa siguenta casi van treure majoria.
  No escarmentan,sempre tropisam amb sa mateixa pedra.
  Es molt espanyol valorar la picardia i ser de un partit politic com si se es del madrid o del barça,”jo no me baratare sa camia” ho sentiras dir molt entre la gent que no l’inporta qui comanda,els jubilats i molts d’altres que com benets van a votar lo que no han valorat. Te contare una anecdota del PP. Cuan van organitzar un viatje a l’Argentina a un preu tirat,i un grup folcloric format entre tots els grups de Ciutadella tots de franc, sa concejal els va dir: Si l’any que ve hi voleu tornar ja ho sabeu…votau-mos a noltros”…sobran més comentaris.
  salut

 14. Baldritxa Escrit el 30 març 2011 a les 7:55

  Va ser veure sa notícia i vaig respirar tranquil en molta estona. Ara veurem que en serà de tot açò… Sembla ser que es va fer bona feina a la comissió d’investigació, enhorabona. A vegades tot i que sa justícia sigui un procés llarg i enredat sembla que mitjanament funciona. Salut!

 15. Nom Necessari Escrit el 30 març 2011 a les 12:43

  http://noticias9.com/htm/ANTICORRUPCION+REGISTRA+EL+AYUNTAMIENTO+MENORQUIN+DE+CIUTADELLA.htm

 16. Coloma Torres Escrit el 30 març 2011 a les 13:14

  En Nom Necessari no ha pogut fer de menos que contestar. Ja havia dit que mai més me contestaria, però que hi hem de fer… la cabra tira al monte.
  Ell voldria que tot el PP estés tancat a la presó (com feien els nazis amb els que no pensaven com ells). No només han d’anar a penita els culpables, sinó tots. Visca la democràcia!!!
  Jo, en canvi, vull que es faci justícia. I que a aquells que han delinquit lis caigui tot el pes de la llei.
  Els partits no poden delinquir. Un partit no pot anar a la presó, només hi poden anar les persones individuals. No hi ha delictes col·lectius, els delictes són personals i intransferibles. Són les persones que delinqueixen i la justícia ha de ser implacable amb ells.
  Per cert, i sense que servesqui de precedent, molt bona la contestació de Joan a nen Nom Necessari.

 17. Maite Salord Escrit el 30 març 2011 a les 15:23

  Nom Necessari, sé qui és en Joan i et puc assegurar que no és cap “Coloma”. D’altra banda, m’han comentat que, ahir, a la tertúlia de la COPE, el sector Ppero defensava, exactament, els mateixos arguments que na Coloma: els partits no són corruptes, ho són les persones. Gran argument per a un Ppartit que té imputats a betzef! En fi, deu tenir problemes greus de criteri a l’hora de fer la selecció de personal. Tot plegat, vergonyós.

 18. fart Escrit el 30 març 2011 a les 15:39

  Es clar que sí, lluita contra la corrupció, però no basta amb la feina dels jutges sinó que hi ha la responsabilitat principal i per damunt de tot dels Partits. Qui escullen les persones, qui les tornen a escollir…

  Abans de continuar emperò, vull dexiar ben clar que no estic acusant a ningú, no oc jutja ni estic negant la presumpció d’innocència, la tenen fins que es demostri el contrari. Ara si que hi ha un parell de coses de l’actitud del PP que em comencen a tenir fart.

  a) Lla lluita interna del PP contra la Corrupció. En aquest cas el PP no fa res. Només fa quan surt alguna imputació judicial per donar-lo de baixa del PP, però abans d’això i de manera interna no fa res. Ha abdicat de les seves funcions de control!! No pren mesures preventives. Per exemple, basta mirar que en Brondo va encapçalar la llista del PP, amb tot l’equip de feina, dues legislatures.. N’Aveli va ser secretari general del PP de Ciutadella, i ja havia estat conseller del CIMe ( algú se’n recorda com va acabar allò de n’Aveli a Cultura?) …. Igual va passar amb en Mates…. Per tant, tenc la impressió, que molt no s’hi fa. Ah, a més, si haguèssin hagut de fer cas de les sospites populars i el què es deia pel carrer, cosa que el PP ara vol utilitzar amb la resta de partits, haurien hagut d’actuar abans. No obstant, no crec que s’hagi d’actuar pel que un sent al carrer. Ara, si que ha de servir de toc d’atenció i posar en marxa la maquinària interna.

  Es cert que a les illes també hi ha altres partits com UM, i el PSOE, que tenen imputats. I per tant també els hi aplic al mateix discurs, ara l’elevat nombre de casos de corrupció que l’hi ha esclatat a les mans del PP a les Illes Balears fa fredat!! En el cas del PP a les illes , emperò, la llista d’imputats per malversació de diners públics, prevaricació , cobrar suborns, falsedat en documents públics i “ xanxullos varis” associaciats en pràctiques corruptes es grossa: Un expresident de govern, es predient del Parlament, ex consellers, Directors generals, gerents d’empreses púbiques i organismes autònoms, batlles, regidors, … Com també hi ha una llista prou important de Condemnats, en sentència ferma!! ( Rodrigo de Santos, Eugenio Hidalgo, Jaume Massot, Lluc Tomàs…). Per tant no xerrar de sospitosos o suposicions xerram de realitats!!

  I, quan passa això, ten la sensació que no és pot dir allò de “ son s’ excepció que confirmen sa regla”, en aquest cas sembla, i ara és una opinió, que sa norma és el de gestionar de manera poc transparent i afavorint interessos particulars i s’ excepció és torbar algú que no ho fa així. Bé, tampoc vull ser demagògic com fa el PP per justificar això, i sé ben segur que n’hi deu haver prou que gestionen pels interessos generals i de manera transparent.

  b)Estic cansat de sentir que “ tots els partits són iguals” per poder justificar les actuacions del PP. No, no tots els partits són iguals. Mentida.
  Podeu consultar la infinitat de partits polítics inscrits en el registre de partits polítics del Ministeri i mira’t quans n’hi ha que tenen imputats. Ja veuràs que sempre són els mateixos. Es una falsedat i es un flac favor a la democràcia. Atempten contra un dels pilar de la democràcia espanyol: la monarquia parlamentaria!!

  c) Estic cansat de veure com Intencionadament i demagògicament des del PP es vol posar un ombra de dubta sobre la resta de partits i dir, per exemple, “ quan a Menorca no governin les esquerres ja veureu ja com es desteparan tots els casos que NOLTROS SOSPITAM”.
  Bé, no tenc una bolla per endevinar el futur, però el que sí puc fer és anar a un parell d’evidències: El 2007 el PP guanya les eleccions al GIB i succeeix en el Govern el primer pacte progressista ( PSOE.- PSM- EU..) i no va passar res. El 2003 el PP va guanyar les eleccions a l’ajuntament de Ciutadella i fa formar Govern succeint el govern de PSOE-PSM- UPC… i res

  Per tant, deixeu d’utilitzar aquest arguments i sí després passa ja ho direu. La realitat, és que fins a dia d’avui, no ha passat.

  d)Estic cansat que es facin les víctimes i que ataquin la justícia. Estic fart de sentir a dir que la justícia no els tracta bé, que és intencionat… Però que no veis, que la justícia no hauria d’entrar amb això si no hi hagués corrupció.. El problema és la corrupció i no quan actua la justícia. Actua contra la corrupció en el sí del vostre partit i no haureu de preocupar-vos per la Justícia. Un altre atac un dels pilars de la nostra democràcia: la separació de poders!!!
  Però és més, aquest argument ja el van emprar amb en Garzón. Quan aquest volia esbrinar el tema del GAL ( el PSOE) el PP i els mitjans afins (basta mireu les hemeroteques) , vangloriaven en Garzón i la seva actuació Justa. Poc després, quan el tema Gurtel, l’argument és que ara actuava de manera partidista i perseguint el PP.
  e) I del PSM o EU-EM no dius res eh?? Efectivament, del PSM, com d’EU-EM… no dic res. De fet, després de més de 30 anys de democràcia no han tingut, fins a dia d’avui, cap imputat per malversació de fons, cobrament de comissions….. Pesi a qui pesi i després de governar a la majoria d’institucions de l’Illa de Menorca, en un moment o un altre, a dia d’avui no hi ha n’hi un imputat ni commdemnat. Aquest són els fets fins a dia d’avui.Alguna cosa de la seva manera de fer política del voler dir, no? Com he dit abans, no em valen les insinuacions intencionades del “ ja veureu quan no governin..” Ja he explicat que fins a dia d’avui, quan hi ha hagut alternança en el poder no ha passat res. Del futur, no en puc parlar.

 19. Coloma Torres Escrit el 30 març 2011 a les 17:59

  Jo no sé si l’argument de que els corruptes són les persones i no els partits és la consigna del PP. Però és un argument molt evident. Alguns parlen del PP com si fos una persona única. I els errors o encerts no els comet el PP, sinó les persones en concret que formen o no, part del PP.
  En aquest cas, els que estan detinguts són 4 persones. No està detingut el PP, com ja voldria Nom Necessari. Són només 4 persones, cap d’elles militants del PP en aquests moments. És cert que tres d’elles eren del PP quan van òcorrer els fets i que, per tant, qui va fer les llistes i qui les van aprovar, haurien de tenir alguna responsabilitat. Com també els ciutadans que els van tornar a votar.
  I si filam prim, els que van votar al PSOE i el PSM tenen responsabilitat en la ruina econòmica de Menorca…
  En realitat, i aquests són els fet, aquí hi ha 4 persones (una d’elles molt propera al PSOE) que estan empresonades i la justícia dirà el que hagi de dir. Comprenc que els que habiten aquest blog ja han destapat les botelles de xampany. Ja veurem però que passa el mes de maig.

 20. Nom Necessari Escrit el 30 març 2011 a les 18:07

  Perdó, Joan.
  La intuïció, a vegades, me falla.
  Esperem que no me falli amb la quiniela electoral (PSM 5).
  El que vull dir del PP -veig que na Maite sí que m’ha entès- és que pagui també les seves responsabilitats.

 21. Coloma Torres Escrit el 30 març 2011 a les 18:23

  Però qui és el PP? Les úniques responsabilitats que un partit pot pagar són les electorals. Dia 22 de maig es sabrà quin grau de responsabilitat li donen els ciutadans i quant vots tenen. Haurem d’esperar encara una miqueta.
  Però, les responsabilitats penals són exclussives de les persones particulars. El PP, com a tal, no pot tenir responsabilitats judicials. En tot cas, les persones concretes que l’han dirigit.
  Tant difícil és entendrer-ho.

 22. Josep Mir Escrit el 30 març 2011 a les 18:26

  Idò a jo em sap greu per n’Aveŀli! Deu fer 22 anys que no el tract però vaig anar amb ell a repàs de català un estiu i l’apreciava o l’aprecii, que punyetes!. Record les berenetes que feiem amb els seus alumnes a Macarella. Com que en realitat ni sé que ha fet, sino el que diuen que ha fet, voldria fer-li arribar el meu afecte d’alumne. Tot i així sí que pens que anava de sobrat en el món de la política i la va bollar completament en ajuntar-se amb l’impresentable de sa costa nova. A més sempre he pensat que n’Aveŀlí al PP es va trair a ell mateix per un plat de faves, i açò no duu res bo.

 23. Josep Mir Escrit el 30 març 2011 a les 18:34

  Per una vegada estic completament d’acord amb na Coloma, a Ciutadella, al País Basc o on sigui. Aquesta és la teoria de l’Estar de Dret.

 24. Josep Mir Escrit el 30 març 2011 a les 19:26

  Segur que hi ha qualque Coloma que ha corregut bones bauxes amb n’Aveŀli fins i tot per Dominicana i que ara el negarà com Sant Pere i maldarà fer veure que no el coneix.

 25. Coloma Torres Escrit el 30 març 2011 a les 20:00

  Com molt bé diu en Josep Mir, els amics sempre són amics, encara que els hagin tancat a la presó. Esper que aquest de les juergues de Dominicana seguesqui sent amic de n’Avel·lí. De fet, és en aquests moments quan més s’aprecien les amistats.

 26. fart Escrit el 30 març 2011 a les 21:48

  Jo en canvi ni puc estar d’acord amb na Coloma i en Josep mir amb excepció que els amics es demostren en els moments complicats i no quan tot va bé que tothom reperteix copets d’esqeuna de complicitat.
  I no hi puc estar d’acord.. perquè els partits no són res sense persones.. De fet diu:
  “Alguns parlen del PP com si fos una persona única. I els errors o encerts no els comet el PP, sinó les persones en concret que formen o no, part del PP.
  En aquest cas, els que estan detinguts són 4 persones. No està detingut el PP, com ja voldria Nom Necessari”..

  D’entrada és imposible detenir el PP, o qualsevol altre, perquè no és nigú, no és més que un Partit polítc, amb un registra i uns estatuts. En tot cas es pot legalitzar o ilegalitzar però no detenir.. Per què és impossible dissociar les persones del partit. Un partit sense persones no és res. De fet, el partit el creen les persones. Sense elles no hi ha partit. Els partits no són “ ens “ que actua sense persones. Un “ partit” és un col•lectiu de persones que s’organitzen d’una manera determinada, amb uns objectius determinats, i actuen d’una determinada segons els seus estatuts. Les funcions socials són aquelles que tenen els partits com a organitzacions que neixen del cos social, davant el qual tenen certes responsabilitats. Entre aquestes podem destacar la socialització política, la mobilització de l’opinió pública, la representació d’interessos i la legitimació del sistema polític. La socialització política implica el deure els partits d’educar als ciutadans en la democràcia. D’altra banda, una altra de les funcions que tenen els partits polítics és la selecció i reclutament de governants. És cert que una de les conseqüències més nefastes que du associada aquesta funció, quan no es realitza utilitzant mètodes i procediments democràtics interns, I la selecció del personal té conseqüències en la gestió dels interessos dels ciutadans.

 27. Menorquit Escrit el 30 març 2011 a les 22:04

  Sabeu, benvolguts amics de la plaça, el FC Barcelona mai no ha guanyat les 6 copes de l’any 2009; ni el Reial Madrid les 9 d’Europa… Clar, atenent la magistral lliçó sorgida del colomar, els clubs no guanyen res ni perden res, són els jugadors que ho guanyen o ho perden tot. Així el PP mai ha guanyat unes eleccions ni mai les ha perdudes, si no les persones que s’hi presenten.
  .
  El PP no tindrà responsibilitats judicials, però sí polítiques, ètiques, (o morals) socials i sociològiques (la imatge deixada danya la percepció de la Política que puguin tenir els ciutadans, i més encara per aquells que els van votar i van ser enganyats, i en açò els partits han de tenir responsabilitats). Per la mateixa raó la Santíssima Trinitat no votarà el PP, encara que així ho va afirmar, votarà les persones!! Em sap greu dir-te que hauràs de votar el partit, ja que encara no hi ha el sitema de llistes obertes per votar persones. Els partits polítics són ens de natarulesa pública i peces clau dins una democràcia. La representació institucional (a excepció del Rei) a tot l’Estat és a través dels partits politics i aquests són els pilars fonamentals del sistema democràtic actual. Per tant, ja pots descriminalitzar el PP com vulguis.
  .
  El PP, com els altres, es financia, en part, dels càrrecs públics. I els càrrecs públics imputats per la gestió de 2003-07 eren del PP i el grup municipal de PP tenia assignació econòmica com a grup municipal i les decisions (o moltes d’elles) preses a Dalt la Sala en la gestió municipal emanaven, també, del carrer Gustavo Más (ara en obres; tanmateix les reformes també s’haurien de fer dintre de la seu ppera). El PP (els representats legals) va decidir no rompre el pacte amb Joan Triay, tanmateix, nou regidors del PP van abandonar la disciplina per formar el grup mixt. El PP (el partit) volia mantenir els pressumptes corruptes a les seves files, mentre que ara diuen que ja no són seus. Quina paradoxa!
  .
  El PSOE i PSM tindran responsabilitat en la gestió d’allà on governen, evidentment. Però que han arruïnat Menorca s’ha de demostrar, i tu, Coloma, encara és l’hora que ho demostris, perquè quan te’n parlen del tema fuges com una rata. Que a tu, la gestió PSM-PSOE no t’agradi no vol dir que hagin arruïnat Menorca, sino que la projecten diferent a com tu la voldries i així ho han volgut els ciutadans durants més d’una dècada. Democràcia, no?
  .
  Per altra banda, en cap mandat del govern PSOE-PSM a Menorca hi ha hagut diligències judicials obertes per indicis penals, ni la guardia civil ni la Fiscalia, ni cap jutjat han sol·licitat o emès una autorització judicial per presumptes gestions constitutives de delicte penal per així intervenir i detenir polítics pressuntament implicats en operacions obscures. En governs del PP… ufff incomptables (Govern balear i un munt d’ajuntaments)
  .
  Josep Mir, discrep del que dius. M’estranya, a més, que t’emboliquis dins les malles de les teranyines del colomar. Els partits polítics SÍ tenen responsabilitats judicials, del contrari es permetria la legalització de Sortu i només farien fora les persones sospitoses (un tema prou llarg i complicat). Perquè si són les persones les responsables i/o sospitoses, per què no es pot presentar un partit politic?
  .
  S’hauria de vigilar amb les expressions: els imputats no són presos ni estan (o estavan) empresonats, són o estan detinguts. Una vegada han presetat delcaració davant el jutge (o jutgessa) aquest(a) decretarà llibertat amb càrrecs, absolució de carrecs i llibertat total o presó preventiva a l’espera del judici. Hem de tenir clar que els imputats no són condemnats i manten la presumpció d’inocència fins que un tribunal demostri el contrari. No facem de les coses molt serioses un circ, Deixem que faci la feina qui l’ha de fer. Pensem que darrera els imputats, hi ha gent que pateix i poden ser amics nostres. I el sofriment, mai ha de fer cap gràcia.
  .
  Salut i prudència!
  .
  Menteixes, Coloma, quan dius que un dels quatre detinguts és proper al PSOE. M’han informat que és militant del PP, encara que m’hagin pogut informar erròniament.

 28. Josep Mir Escrit el 30 març 2011 a les 22:05

  Fart, has captat la ironia?

 29. Josep Mir Escrit el 30 març 2011 a les 22:08

  Menorquit, trob que tu tampoc has captat la ironia.

 30. Josep Mir Escrit el 30 març 2011 a les 22:18

  …però al marge de la ironia trob que hi ha un principi jurídic ‘Societas delinquere non potest’, o no?- No trobau que aquest principi és aplicable també als partits?- Bé jo som llicenciat en econòmiques, no jurista. Si hi ha qualque jurista que expliqui el principi esmentat i que em digui si l’interpret malament.

 31. Joan Escrit el 30 març 2011 a les 22:19

  Tambe me disculpare,cuan me calsiguen sa “coa” trec ses garres i no me se controlar.
  En cuant a la quiniela,voldria que no te equivocasis,l’optimisma no es el meu fort.
  Ara mateix en aquesta hora he arribat a ca meva i encara hi ha gent-supos que periodistes-que fan guardia a la caserna de la Guardia Civil….
  i açó me entristeix,que punyetes,jo tambe al igual que en Josep Mir amb n’Aveli, tenc una amistad desde que vaig neixer amb en Nensi Brondo,i en que ideologicament no coincidim massa,…lo que li esta passant me sap greu,i esper que tot s’aclari i si es culpable sa justicia el condennara,pero sembla que ja l’ha condenat tot hom…..no ho voldria per jo,jo no ho vull per ningu.
  Te dire sa meva quiniela,Nom Necesari,
  PSM 6
  PSOE 5 (a dures penes)
  PP 8
  UPCM 2
  Salut i punteria

 32. Menorquit Escrit el 30 març 2011 a les 22:23

  Els partits polítics són entintats jurídiques com les altres. Poden condemnar a una empresa per a activitat il·legal, per vertir productes tòxics a un riu; poden condemnar a una entitat esportiva per responsabilitat civil en un camp de futbol en cas d’un incident de públic (de fet a un club de Menorca li van embargar les subvencions i potser també els embarguin a un altre club molt prest -segons he llegit); poden multar (o condemnar o embargar) a una companyía de teatre per a no pagar la SGAE.. etc, etc. I no condemnen al president ni la junta directiva, condemnen, multen o embarguen a l’entitat, de la qual respondrà, evidentment, els seus president o directius. De fet han condemna a Ajuntaments o governs a pagar… el que sigui. Qui ho paga?, l’Ajuntment, no ho paguen els governants.
  .
  És clar que hi ha responsabilitats penals, civils i administratives. I cada secció té la seva legislació i codi. Però les entitats jurídiques (associacions, clubs, empreses, companyies, productores…) tenen responsabilitats judicials, encara que el procediment penal sol ser juridicament dirigit a la persona física qui ha comès (decidit, executat, aprovat…) el presumptes delicte i en casos de prevaricació, malversació de fons públics i falsificació de document.

 33. Núria Escrit el 30 març 2011 a les 22:23

  Jo que voleu que us digui… estic malalta amb tot açò.

 34. Josep Mir Escrit el 30 març 2011 a les 22:28

  Veig ara a internet que el Societas delinquere non potest, és un principi avui molt qüestionat, perdonau jo vaig estudiar civil i mercantil devers l’any 1990 i no m’hi he tornat a dedicar. Que expliqui el tema qualque jurista, per favor.

 35. Menorquit Escrit el 30 març 2011 a les 22:35

  Potser no t’he interpretat la ironia, Josep Mir.

 36. Menorquit Escrit el 30 març 2011 a les 22:41

  El rerefons de tot ha de ser de tristesa i decepció, com insinua Núria. Hi ha indicis penals en l’actuació dels pollitics d’un poble i és aquí on hi ha d’haver una enorme responsabilitat dels partits per fer de la politica el digne exercici de servici als ciutadans. Els partits polítics han d’assumir responsabilitats amb els seus. Tot i que el PP ha emès un comunicat assumint la filiació dels imputats en els anys esmentats, ataca seguidament a l’esquerra. Una defensa pueril davant una actuació judicial sense precedents. I aquí és on rau la decepció, que no n’aprenem a l’hora de dignificar i netejar el necessari exercici de la Política.

 37. Josep Mir Escrit el 30 març 2011 a les 23:14

  En relació a en Brondo, no el conec gens, però em fa la impressió que és un pobre homo no gaire llarg, d’aquests que no tenen ni capacitat per adonar-se de les seves limitacions. Mai no hauria d’haver-se prestat a fer el paper que va fer, per més coses que firmés segurament no s’enterà de res. Desgraciadament no crec que l’absolguin per falta de llestesa o ingenuïtat infantil. Humanament ho consider un drama, estic segur que el món està ple de ‘gent que cau del cel’ com ell i que es veuen dins uns marrons impressionants. És una ‘putada’ que la vida sigui tan difícil per a la gent d’inteŀligència normaleta. Els que som així hem de maldar no moure’ns de casa i viure humil i feliçment en la nostra mediocritat.

 38. eugenia Escrit el 31 març 2011 a les 0:19

  Jo no els enviaria a la presó, els enviaria a netejar el planetari-observatori, la piscina de platja gran, a Sta Rita a pasejar i donar el berenar als residents, al geriàtric, a netejar els carrers, a regar la contramurada a les nits per prescindir dels aspersors.
  Estic a la lluna de València… físicament.
  La meva tristesa és que no están implicats tots-totes els que són.
  Quina llàstima en Brondo! tant bona persona i tenir aquestes companyies, i na Tonyi, sort que ho va veure tot d’una, si no, també estaria implicada. La seva “llicenciatura” la va salvar.
  El PP a Ciutadella no té remei, ni amb el mismíssim caixer senyor.

 39. Oscar Escrit el 31 març 2011 a les 1:49

  “Na” Coloma diu que: “Els partits no poden delinquir. Un partit no pot anar a la presó, només hi poden anar les persones individuals. No hi ha delictes col·lectius, els delictes són personals…
  I perquè han il.legalitzat HB, ANV, i ara Sortu, i els moviments de joves Jarrai, Haika i Segi? No haurien de ser delictes individuals? quan vos interesa bé que les delictes son col.lectius, a més aquestes persones son del pp, per tant hi ha una responsabilitat del partit, t’agradi o no…

 40. Coloma Torres Escrit el 31 març 2011 a les 10:27

  Els partits i les associacions poden ser il·legalitzades si els seus estatuts no compleixen la llei. Sortu pot ser il·legalitzat perquè no cumpleix la Llei de Partits. No és que el partit hagi delinquit, en realitat és que la seva pròpia constitució, els estatuts, són ilegals. Després, els que formen part d’aquest partit podran ser tancats a la presó si, de forma personal, han delinquit, no per pertànyer a aquest partit.
  No és cert que, tot i que aquest partit ha estat il·legalitzat, els seus membres no han passat a disposició judicial pel fet de ser membres d’aquest partit?
  Ho repetesc. Els delictes els fan les persones individuals. Ja els hi agradaria a molts que el PP sencer anès a la presó i que fos il·legalitzat, i que no es pogués presentar a les eleccions.
  I, per cert, en Brondo ja és al carrer sense fiança… Ja veurem com acaba tot. A veure si al final tot això seran només focs artificials…

 41. fart Escrit el 31 març 2011 a les 11:32

  Com vaig dir més amunt, en cap moment jutjaré si són o no culpables i assumiré la presumpció d’innocència de tothom fins al final. I no en faré un linxament públic. El què no assumiré de cap manera, per la necessària revolució democràtica que necessita aquest país és que els partits defugin responsabilitats utilitzant argumentacions demagògiques i que facin un flac favor a una de les seves principals funcions socials que és el de legitimar la democràcia, enlloc de crear dubtes i estats d’opinió contràries a la mateixa.
  És evident que els partits, o qualsevol persona física, pot tenir responsabilitats, però no van a presó, els partits són uns ens, uns registres, uns fulls d’estatus, que no es poden engrillonar, ni detenir, ni dur a la presó….. És evident que tenen Història, història que no es pot dissociar de les persones, perquè són les persones que el conformen.
  Per tant, el meu objectiu, es desmuntar segons quins arguments demagògics com els que empra el PP per no assumir responsabilitats “polítiques”. I, la responsabilitat de formar les llistes i escollir les persones és dels partits i més si el partit els hi dona confiança repetidament. La resta és cosa dels jutges.
  Però és més, avui m’he aixecat i he llegit el comunicat del PP de Ciutadella i no surt de la meva sorpresa: com es poden utilitzar dos arguments contraris dins una mateixa carta per excusar alguns comportament si no assumir responsabilitats polítques?
  EL Comunicat de PP de Ciutadella: actuen malament les persones i no els partits: “Des del PP hem assumit es nostres errors, sobretot sa nostra culpa, per haver confiat amb unes persones que desprès van traicionar sa confiança que se’ls havia donat.(…)
  Dit tot açò, des del PP volem dir que són ses persones ses que actuen malament, no els partits, perquè el PP té molts afiliats i persones que creuen amb la seva ideologia política que res té a veure amb aquestes absurdes acusacions (…)
  (…) EL PP ha acaptat la seva part de culpa, però el PSOE encara no ha dit res de la seva alcaldessa en el cas Son Quim i les obres del carrer Sevilla o la querella que té pel tema de l’Hotel Esmeralda. I el PSM que es qui governar-ne amb el PSOE, i per tant corresponsable de tot, encara amaga el cap d’avall l’ala acusant els altres.
  Anem per parts:
  Argument 1: El PP no és corrupte sinó les persones. De les persones que formen el PP només un parell són corruptes i la resta, que en son moltes, no ho són.
  Argument 2: El PSM que es qui governa amb el PSOE, i per tant corresponsable dels actes del PSOE pel fet que governar juts, de formar part del mateix govern.

  Llavors no ho entenc:
  O tots el membres del PP són corresponsables de corrupció per formar part del mateix partit polític en el mateix moment ( com passa en el cas del PSM que es corresponsable de les actuacions del soci de govern) o el PSM no és corresponsable del les actuacions de govern del PSOE ( com no ho la resta de membres del PP). O una cosa o l’altre però no les dues en funció del què m’interessa a jo!!
  A n’això em refereixo quan par de no assumir responsabilitats, d’intoxicar l’opinió pública, en definitiva, de fer un flac favor a la democràcia.

 42. Coloma Torres Escrit el 31 març 2011 a les 11:47

  Les responsabilitats penals o civils o administratives les assumeixen les persones. Les persones poden actuar malament i la justicia ha de caure sobre ells si és el cas.
  Els partits cada quatre anys es presenten a unes eleccions, amb unes llistes, i passen un examen. Aquesta és la responsabilitat que han d’assumir els partits. És l’única que poden assumir, la del veredicte de les urnes.
  Les altres responsabilitats són personals, individuals, exclussives de les actuacions de les persones.
  És lògic que en aquest blog, la majoria dels seus habitants, vulgui que el PP desaparesqui, que el PP vagi tot ell a la presó, etc. etc.
  Però el PP, com a tal, mentre sigui legal, es podrà presentar a les eleccions i depurarà, com la resta dels partits, les seves responsabilitats polítiques a les urnes. Seran els ciutadans els que decidiran. Ja voldria Nom Necessari o en Menorquit poder decidir ells, en exclussiva, el futur del PP. Afortunadament, la democràcia és altra cosa.
  I el PSOE de Ciutadella i el PSM de Ciutadella seran jutjats dia 22 de maig, com la resta de partits. I veurem si el poble aprova la seva gestió o no.
  I algun dia (serà després d’eleccions òbviament) sabrem coses del cas Son Quim, de la querella pel cas Esmeralda, o lo del carrer Sevilla. I en aquests casos, hi haurà responsabilitats personals, individuals. Com ara.

 43. fart Escrit el 31 març 2011 a les 12:18

  Bé, ja veig que quan no hi ha arguments anem el tema de les eleccions i la sentència del poble a través del vot. I tant, i més faltaria que no fos així. I no t’equivoquis, un país normalitzat democràticament necessita, per la seva salut democràtica, la pluralitat política i l’alternança política. I per això, i per sort, l’espectre polític i ideològic es molt gran donat que les persones tenen un ventall ideològic molt gran.
  Per tant, necessitem, per mantenir la salut democràtica i la normalitat democràtica, partits de dretes, d’esquerra, de centre, nacionalistes, regionalistes, espanyolistes…. e n tant en quant hi ha ciutadans plurals que tenen ideologies i necessitats polítques plurals, sempre rspectants els principis democràtics.
  Així que deixeu de fer les víctimes i seguir en consignes demagògiques que freguen el ridícul: “la majoria dels seus habitants, vulgui que el PP desaparesqui, que el PP vagi tot ell a la presó, etc. etc.”
  No, no, això no va així, , els partits són el reflexa de la societat i mentre la societat sigui així hi haurà una pluralitat política. No , no m’agradaria viure en una societat homogènia ni en pensament ni amb ideologia. Cóc un fervent defensor de la pluralitat. I per això, no m’agrdraden els bipartidismes i sí la cultura del pacte i l’esforça de dialogar.
  Per tant, deixa’t de fer la víctima, i assumeix la responsabilitat política i punt. La resta no és cosa nostra.
  I sí, el 22 els ciutadans diran, i escolliran el que trobin i , esperem, que tothom assumeixi el resultat i les possibilitats que se’n deriven per formar uns governs i un altres. Que després arribarà allò de no assumir els resultats i començar a qüestionar els pactes per formar govern que emana de la voluntat dels ciutadans. O aquesta no val? Després, si no podeu conformar govern, vindrà allò de que hauríem de governar nosaltres si som la llista més votada, que si no formam govern es desprestigiar la democràcia, que….Mentida una altra vegada. El joc democràtic permet conformar majories de govern en funció dels resultats, i agradin o no, són les que emanen de les urnes, com bé dius.

  Els ciutadans diran el què troben i això és el que hi haurà.

 44. fart Escrit el 31 març 2011 a les 12:19

  Per cert,

  fa temps havia guardat aqeusta notícia. NO he pogut torbar la sentència però mira que hi diu realment i a qui comdemna:

  Condenan al PSOE por violar el derecho a la libertad de expresión de una militante

  La Audiencia Provincia de Oviedo ha condenado al PSOE por violar el derecho a la libertad de expresión de la escritora y militante asturiana Susana Pérez Alonso, a la que suspendió de militancia por escribir artículos de opinión sobre el sistema utilizado por su partidos para elegir los candidatos a las elecciones locales y autonómicas. Es la primera vez que un partido es condenado por conculcar un derecho fundamental.

  http://www.libertaddigital.com/index.php?action=desanoti&cpn=1276320098

 45. Menorquit Escrit el 31 març 2011 a les 14:50

  Coloma: Jo no he dit mai que tot el PP vagi a la presó. Ets un manipulador, i tergiversador. Segeueixes mentint. T’arriba, es veu, el procés de metamorfosi: de Colom te’n tornes de nou a serpota bífida.
  .
  El que jo voldria és que tots els partits assumesquin les responsabilitats una volta han estat imputats membres que actuen o actuaren sota les seves sigles. El PP tira pilotes fora respecte a les actuacions viscudes aquests dies i des de fa temps.
  .
  El comunicat del PP diu “…el PP té molts afiliats i persones que creuen amb la seva ideologia política…” La ideologia la deuen tenir les persones no el partit. O bé, com quedam? No sap desfer-se’n de la situació i la caga a cada frase que escriu, com també ja ha apuntat en ‘fart’.
  També diu el comunicat “….que res té a veure amb aquestes absurdes acusacions..” O sigui l’operació de la Fiscalia autoritzada pel Jutjat son “absurdes acusacions”, però…demananen responsabilitats pels casos de Son Quim, Esmeralda.. etc. quan no hi ha conclusión de cap comissió, ni diligències judicials de cap tipus, només fum preelectoral i de crispació fomentat pel PP.
  .
  Corresponsabilitat del PSM per governanar amb el PSOE? No són els delictes, que tu dius, només de caire personal? Com quedam?
  Corresponsabilitat?
  .
  Em faig una pregunta: Hi ha gent corresponsable de la gestió de 2003-07 que ara es presenta a una llista electoral del PP?

 46. Josep Mir Escrit el 31 març 2011 a les 15:33

  Ja he dit que aprecii a n’Aveŀli , però la crònica d’UltimaHora d’avui no em pot semblar més ridícula: ‘renunció a las oposiciones a notario para dedicarse a la política’, ell no va a renunciar a res, segurament no es va veure amb forces i va agafar el camí aparentment més fàcil.Ser un currante és molt dur si no s’és humil. M’ha recordat la crònica del Menorca referida a l’ordenació d’un capellà, deia ‘después de estudiar Ciencias Empresariales, trabajó en una multinacional del automóvil… ‘. Jo havia coincidit amb el capellà a la Universitat i no crec que aprovàs quasi cap assignatura important i pels estius traginava cotxes i entregava els cotxes de Hertz per l’aeroport i les urbanitzacions.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari