Maite Salord

Escriptora

La nostra responsabilitat

Arran que l’alcalde, Llorenç Brondo, i vuit dels seus regidors (excepte Antònia Gener) es donassin de baixa com a militants del PP, a Ciutadella, hem assistit a un espectacle polític deplorable les conseqüències del qual encara avui, quinze dies després, són una incògnita. El pacte de governabilitat amb UPCM s’ha trencat al•legant causes d’entesa personal entre els regidors, certes però no suficients per provocar un daltabaix d’aquesta magnitud. No cal ser gaire llest per arribar a la conclusió que, en la ment de qui ha muntat tota aquesta operació, sens dubte, devien pesar molt les pressions dels poders fàctics econòmics de la nostra ciutat que han vist perillar, en el darrer any, la seva llibertat de moviments dins l’ajuntament de Ciutadella.

Resulta evident que l’actuació del regidor d’UPCM, bé en solitari, bé amb la col•laboració dels partits de l’oposició (cas Nerer) ha estat determinant per fer que a l’ajuntament de Ciutadella es vetlàs per l’interès general de tots els ciutadans, es fessin complir les ordenances municipals i s’exigís responsabilitats per la gestió del passat mandat. Tasca elogiable, sens dubte, però que, si analitzam fredament, deixa en evidència el tipus de política que es venia exercint a Ciutadella els darrers anys. Una política que prescindia d’una premissa que hauria de ser bàsica i irrenunciable per a qualsevol polític, tengui la ideologia que tengui. Per això, per als polítics que donam per suposat que, més enllà de sigles partidistes, hi ha la dignitat personal i la honradesa, ens ha estat molt fàcil posar-nos d’acord sobre aquest fet tan elemental.

Tanmateix, això no ens ha de confondre. Governar és molt més que avenir-nos a fer complir la legalitat, el mínim que es pot exigir als polítics. Governar implica dur a terme un programa, un projecte de ciutat els fonaments del qual, evidentment, remeten a qüestions ideològiques que ja són més difícils, per no dir impossibles, en certs casos, de conciliar entre partits. Més enllà d’aspectes puntuals, el programa del PSM-EN passa per impulsar el Projecte Educatiu de Ciutat, la qual cosa suposa potenciar tots els projectes educatius i l’àrea d’educació; impulsar el Pla Intercultural per tal d’acollir la població immigrant i nouvinguda partint sempre del principi d’igualtat; dur a terme una política d’autèntica participació ciutadana en la qual es dissenyi la ciutat entre tots i des de la transversalitat i la implicació de totes les àrees; aplicar, a nivell municipal, totes les polítiques de normalització lingüística que el PSM-EN proposava en el programa electoral insular, partint sempre del fet que el català és l’única llengua pròpia dels menorquins i, per tant, la nostra llengua de referència, etc, etc.

Així les coses, ara que la crisi interna dins el PP ha esquitxat la institució municipal i, de retop, la resta de partits polítics sense anar-ho a cercar ni ser els responsables de res del que passa, es llança la idea d’una moció de censura que doni pas a un “govern de salvació”, posant com a exemple de “concòrdia” l’actuació conjunta en el cas Nerer de PSOE, PSM i UPCM -fet que ja he dit que no té res a veure amb el que representa governar- i apel•lant a la “responsabilitat” de tots per fer fora un govern de “trànsfugues”. Ara bé, aquestes persones que ara PP i UPCM volen treure del govern i a les quals no escatimen adjectius que els desqualifiquen, van ser triades pel PP per tornar a governar Ciutadella, tot i saber com ho havien fet el darrer mandat; van ser companyes de la senyora Antònia Gener durant cinc anys sense que ella s’adonàs de res del que feien (!) i que, ara, el regidor d’UPCM no es cansa de denunciar; aquest “passat dels trànsfugues”, a més, no va impedir que el regidor d’UPCM signàs amb ells un acord de govern; i, sobretot, aquestes 9 persones van ser elegides pel poble fa només un any quan tothom ja sabia que, algunes d’elles, havia participat en actuacions diguem-ne, per prudència, irregulars.

Qui té, idò, la responsabilitat de tot el que ha passat? El PSM-EN? A qui hem de salvar? Quan el PP els va triar per anar a la llista electoral i van rebre 4500 vots dels ciutadans eren exactament igual que són avui. Van governar durant quatre anys duent a terme una política nefasta en tots els aspectes, especialment en temes econòmics, culturals i urbanístics, i el poble va renovar la seva confiança en ells. Aquesta és la trista realitat de Ciutadella i la realitat que el PP i la gent que li dóna suport ha d’assumir amb responsabilitat. La SEVA responsabilitat. Perquè, durant aquest any, els 9 trànsfugues no han enganat ningú.

Res m’agradaria més que poder dur a terme el projecte de ciutat del PSM-EN des del govern de Ciutadella. Res. Tanmateix, els resultats electorals, tot i doblar el nombre de regidors, ens van col•locar a l’oposició i estic convençuda que, contradir allò que van dir les urnes acceptant pactes antinatura, seria anar contra la democràcia i contra els fonaments del nostre partit. Per això, no podem acceptar una moció de censura que va lligada a assolir el poder per la porta de darrere. Al govern, hi hem d’accedir amb el suport dels ciutadans, no a partir de les lluites internes del PP. Per tant, correspon al PP restablir l’ordre a casa seva i garantir el bon govern de Ciutadella. El PP no pot continuar instal•lat en la indefinició o deixar que parli per ell UPCM. Han d’enviar el cas de l’alcalde de Ciutadella i dels vuit regidors que l’acompanyen a la comissió antitrànsfugues. Aquesta és la seva responsabilitat amb el poble de Ciutadella i aquesta és la seva responsabilitat com a partit firmant, el maig del 2006, del pacte contra el trànsfugues a les corporacions locals. Si no ho fa, de res no serveix omplir-se la boca i fer-se fotos i anunciar als quatre vents “pactes” que, al final, no són més que paper banyat.

Així idò, des del PSM-EN esperam que el PP dugui a terme les actuacions necessàries per fer fora de l’ajuntament de Ciutadella unes persones la gestió d’alguna de les quals, des del nostre partit, fa anys que denunciam que afavorien els interessos econòmics de persones i grups molt concrets. Unes persones que, en l’actual sistema democràtic, van ser triades en tant que integrants d’un partit polític –el que ara han abandonat- i mai a títol personal. Per la nostra banda, des de l’oposició, donarem suport a qualsevol proposta o moció que vagi adreçada a restablir l’ordre democràtic sortit de les urnes. Tanmateix, si la resta de formacions polítiques opten per seguir la via de la moció de censura amb la intenció de només enviar-los a l’oposició, des del PSM-EN, tot i que consideram que no és el camí correcte, no esteim tancats a la possibilitat de donar-los suport sense entrar, però, en el govern. Perquè fer front als trànsfugues, des del lloc que els vots dels ciutadans ens han atorgat, sí que és la nostra responsabilitat.

102 comentaris a “La nostra responsabilitat”

  1. Matilde de la Mole Escrit el 18 ag. 2008 a les 16:15

    És un plaer i un honor ser la primera en dir-ho: ENHORABONA !!!.

    Estic contenta, satisfeta, pletòrica (això no sé si em convé), feliç de que el PSM hagi sabut escollir el seu camí, sense hipoteques, sense submissions, sense complexes…

    Maite, se’m nota l’alegria? Ara no puc analitzar, només celebrar-ho, a la fi el PSM no ha actuat en funció dels altres partits, sinó a partir del propi ideari, de la pròpia coherència, de la pròpia ideologia. Massa anys feia que anàveu a remolc..avui no tan sols heu fet un pas de gegant a Ciutadella. Heu demostrat a tota Menorca que el PSM no és un apèndix. Això és important per Ciutadella i per tota l’illa.

    Ni una sola paraula, ni una coma, canviaria d’aquest article. Heu encertat de ple.

    Ara us deix, vaig a pair la satisfacció enmig de les ones. Pens que amb aquest esclat de goig dec haver tirat per terra a meva imatge de dona assenyada. Tant dóna. Avui és un gran dia.

    Però quan arribin les crítiques, els atacs de tots aquells que veien ben prop la cadira, quan us demonitzin per ser el que sou, quan us repeteixin els fastigosos llocs comuns (“..por a governar, el bé de Ciutadella, responsabilitat…) llavors no patiu, només pensau en la frase de Schiller: ” Contra l’estupidesa fins i tot els déus lluiten en va”.

    Ànims, coratge i altra volta enhorabona !

  2. Matilde de la Mole Escrit el 18 ag. 2008 a les 16:24

    Ni una coma canviaria de l’escrit de na Maite, però si del meu comentari: “..per a Ciutadella i per a tota l’illa”.
    Disculpeu que la joia em faci enterbolir la capacitat de sumar preposicions.

  3. Menorquit Escrit el 18 ag. 2008 a les 16:59

    Senyors i senyores, torna la política. Que reposin uns dies els versos.
    Carai!!! Maite quina alegria has donat a na Matilde de la Mole.
    Tot i així, i que el comunicat, Maite és assenyat i choerent, la política, pens, s’ha des de la prudència, tot i que el posicionament expressat és satisfactori per a molt. Però vet aquí la meva reflexió.
    Tornes a obrir un nou debat forjat des del posicionament del PSM (així ho hem d’entendre ja que qui ho suscriu és la portaveu).
    Al marge de la introducció, que deixa palesa, de nou, la fulla de ruta del PSM a l’ajuntament i desplega, una vegada més, la coherència i sentit comú a les institucions, el posicionament de na Maite Salord aclareix una mica més quin pot ser l’escenari, o un dels escenaris imminents a l’Ajuntament, sempre que no hi hagi moviements estrambòtics.
    Hi ha, en la darrera entrega de na Maite, alguns punts definitius, però alhora, alguns d’ells revestits de certa ambiegüetat. Anem per parts i en el resum:
    – Deixa clar, en un primer terme, el NO a la moció de censura, però sense tancar-se del tot a aquesta. En tot cas, sempre a l’opisició.
    – Envia un clar missatge al PP en el deure que li correspon com a partit i la urgència de que assumesqui i depuri responsabilitats internes: instar a la Comisión de Seguimiento del Pacto Antitransfuguismo la malifeta dels 9 regidors indisciplinats. (Seria un acte on el PP demostraria coherència i responsabilitat política. Tanmateix, aquesta Comissió es reuneix cada sis mesos, tot i així seria un acte de coherència).
    – Donar suport a qualsevol inicitiva política, ja siguin propostes o mocions, on s’albiri el restabliment de la normalitat institucional de l’Ajuntament i que alhora respongui a la voluntat manifestada a la urnes (aquest és un clar gest de responsabilitat política fent prevaldre els resultats electorals -veu del poble- per damunt dels interessos personals i partidistes).
    – Deixar clar el comunicat que la responsabilitat del PSM és també fer front als trànsfugues.
    Quan a l’ambigüetat de que parlava més amunt, és en referència al darrer punt: Si s’ha de fer front als trànsfugues i fer-los fora del govern, perquè aquesta és part també de la responsabilitat del PSM, com serà possible sense una moció de censura?
    L’ambigüetat que pot portar aquest posicionament, pens, l’hem de llegir entre línies i vull entendre el següent:
    – En un primer estadi de temps, deixar als dissidents exercir el govern amb el condicionant de què aquests puguin exercir el càrrec des del consens amb altres forces polítiques, especialement amb PSOE i PSM. Aquests maldarien de donar suport a les accions de govern sempre que siguin encaminades a polítiques que restablesquin la transparència i l’ordre i sempre que les propostes siguin assumibles des dels idearis del PSM. O sigui, que el govern de dissindent operi un canvi total en la seva acció de govern i mantengui el constant consens per a la política d’interès general.
    – En un segon terme, el PSM no es tancaria a una moció de censura si els dissidents governen fent cas omís al missatge del PSM i seguissin com ho han fet fins ara i amb una actitud igualment personalista i d’interssos privats.
    Diu na Maite que la moció de censura no és el cami més correcte, però seria el darrer recurs que empraria per aturar la continuitat del desgavell.
    Vull entendre que el PSM donarà un marge més a l’actual equip de Govern per a que provoqui un viratge clar, transparent i d’interès general (sempre amb el consens, clar), del contrari els podria envia a l’oposició per instar a un nou govern que acabi amb el desgovern.
    Tot i així, Maite, el posicionament és valent, amb criteri i marca i explica a la ciutadania la forma de fer politica d’un partit.

  4. VVV Escrit el 18 ag. 2008 a les 17:10

    Maite, Només he llegit paraules que no corresponen amb els gestos que he vist…

  5. cuc de terra Escrit el 18 ag. 2008 a les 17:30

    Ja hi tornam, una passa més, un moviment més.
    Menorquit, tot i que en part estic d’acord amb algunes coses que dius, jo no veig per enlloc en l’escrit que ha penjat na Maite que es doni un marge als 9 per governar. Com dius tu, no veig enlloc de l’escrit:
    “En un primer estadi de temps, deixar als dissidents exercir el govern amb el condicionant de què aquests puguin exercir el càrrec des del consens amb altres forces polítiques, especialement amb PSOE i PSM..”
    Jo això no ho he vist o no ho he sabut llegir. Jo, d’entrada el que veig és que:
    1.- El primer estadi es fer tot el possible perquè els trànsfugues no puguin governar, però això no necessàriament ha de passar amb una moció de censura, sinó que el PP te molts altres camins i mecanismes per explorar abans d’una moció de censura. I, aquest és la seva responsabilitat. Per què no ho fa? Per què no el expulsa? Per què na Toñi Gener no presenta una moció al proper ple – i ja ho anuncia ara- i els deixa amb un sou i una dedicació simbòlica i els obliga poc a poc a haver de marxar? Per què el PP no redacta l’expedient i l’envia a la comissió anti transfugus? ….
    Crec que és això que es vol dir quan na Maite diu:
    “correspon al PP restablir l’ordre a casa seva i garantir el bon govern de Ciutadella. El PP no pot continuar instal•lat en la indefinició”. (…) “Aquesta és la seva responsabilitat amb el poble de Ciutadella i aquesta és la seva responsabilitat com a partit firmant, el maig del 2006, del pacte contra el trànsfugues a les corporacions locals”
    “que el PP dugui a terme les actuacions necessàries per fer fora de l’ajuntament de Ciutadella”
    2.- Si tot això no passa, el PP no s’atreveix i esdevenen altres escenaris, de l’escrit es desprèn que una hipotètica darrera acció en format de moció de censura per treure els trànsfugues es podria plantejar.
    “donarem suport a qualsevol proposta o moció que vagi adreçada a restablir l’ordre democràtic sortit de les urnes. Tanmateix, si la resta de formacions polítiques opten per seguir la via de la moció de censura amb la intenció de només enviar-los a l’oposició, des del PSM-EN, tot i que consideram que no és el camí correcte, no esteim tancats a la possibilitat de donar-los suport sense entrar, però, en el govern”
    3.- Ara això també té un problema per la resta de partits. Pel què jo sé, una moció de censura va lligada a un govern alternatiu i a obtenir com a mínim 11 signatures. Ara, si el PSM està disposat a fer això, segons diu na Maite, però no a governar, això vol dir que només es possible com a màxim r un govern en minoria del PSOE-UPCM-PP( 8 regidors). La cosa es complicada, ara no descartable ( Com què el PSOE vol poder a qualsevol preu, potser seria possible. De fet el PSOE ha dit per activa i per passiva, amb na Leire Pajín i alguns de Ciutadella inclòs , que estarien disposat a un govern de concentració i a governar Ciutadella, també és cert que na Pilar Carbonero – PSOE- va dir que amb el PP no hi havia possibilitat d’acord i que només era possible un govern amb minoria amb el PSM i amb recolzament puntual d’UPCM). Sincerament, ho veig inviable….però no impossible.
    Això ho argumenta de la següent manera na Maite: “Per això, no podem acceptar una moció de censura que va lligada a assolir el poder per la porta de darrere. Al govern, hi hem d’accedir amb el suport dels ciutadans, no a partir de les lluites internes del PP” (…)
    En fi, jo ho he llegit així, ara no vol dir que sigui el què ha volgut dir na Maite. De totes maneres, ben segur que prest ens ho aclarirà.

  6. Davjo Escrit el 18 ag. 2008 a les 18:08

    En poques paraules, crec que la posició del PSM, tal i com es reflecteix, a l’escrit de na Maite és absolutament l’encertada. Coincidesc tant amb la satisfacció de Matilde com amb el gruix dels comentaris de Cuc de Terra i de Menorquit.

    Precisament pens que la darrere frase de l’article no presuposa cap ambigüetat sinó l’anunci de per on anirà a partir d’ara la política quotidiana del PSM a Ciutadella: “fer front als trànsfugues”. Com?. Idò, prou propostes he llegit a aquest bloc. Sinó recordeu el que deia na Matilde fa uns dies:
    “M’agradaria que s’obligués als trànsfugues a deixar el lloc que ocupen indígnament, hi ha formes i maneres: deixar-los sense sou, vetar-los projectes i mesures que afavoreixen els seus interessos personals, crear comissions d’investigació, reprobar actuacions, dur a tribunals els incompliments dels acords plenaris, presentar mocions que marquin les accions, canviar-los els pressupostos….tot això és pot fer des de l’oposició.
    Que per fer-ho dependrem ben igual del vot d’Ubú Triay? És cert, però llavors haurà de demostrar el si veritablement és un Capitaine Fracasse o és simplement un fracàs de capità.

    Pot ser, com molts d’altres, penses que això, la dimissió dels trànsfugues, suposaria una recomposició del govern PP-UPCM i és cert. Suposaria que a Ciutadella hi hagués el govern que l’electorat va voler”.

    Subscribec aquests paraules i estic conveçut que això és que s’infereix de la frase de na Maite. On en Menorquit veu ambigüitat i jo he veig precisament la prudència que ell també reclama.

    També estic d’acord amb na Matilde que el PSM, per una vegada, ha optat per actuar des de les seves conviccions sense anar a remolc de cap altra força. Estic segur que no heu errat, però si no fos així en tot cas seria el vostre error i no l’equivocació induïda per interessos aliens.

    Pel que respecte a VVV, només li demanaria: de quin gestos parles?. Els deus haver vist tu en algun lloc privilegiat, des del bloc l’escrit de na Maite es correspon fil per randa a tots els “gestos” que el PSM ha fet fins ara.

    Ara per ara, i com des de fa un temps, el PSM marca la política municipal. Digui el que digui el PSOE, digui el que digui el PP, digui el que digui UPCM, l’eix és el PSM. Quina diferència amb altres temps, o amb altres àmbits, on decideixen les coses els altres i el PSM s’hi veu abocat a darrere hora i sense remei !!!

    Estic, finalment, convençut que durant uns dies hi haurà una campanya ferotge contra el PSM, no em preocupa gaire- en política tot dura quinze dies- però propòs fer bona l’afirmació de na Matilde que aquest bloc és “una arma carregada de futur”. Ara mateix envii l’escrit de na Maite a tots les adreces que tinc a l’agenda elèctrònica. Us propòs fer el mateix. Què els poders mediàtics no aconsegueixin tergiversar les legítimes opcions del PSM. Difonguem l’escrit de na Maite !!!.

    David Joan

    Finalment

  7. Zodiac Escrit el 18 ag. 2008 a les 18:29

    Estic d’acord amb l’escrit de na Maite i faré el que proposa en Davjo. Ara mateix l’envii a tots els meus amics i hi afegiré comentaris favorables.
    Teniu el meu suport.

  8. Menorquit Escrit el 18 ag. 2008 a les 18:43

    Cuc de Terra, no m’has entès o bé no ho he acabat d’explicar prou bé. Dic: “L’ambigüetat que pot portar aquest posicionament, pens, l’hem de llegir entre línies i vull entendre el següent”, que són els dos estadis que JO pens que vol dur a terme el PSM. És el que jo he interpret, no el que diu el comunicat.
    Tot i així, Cuc de Terra, encantat de reflexionar amb tu la situació.
    M’ha agradat molt la teva reflexió, sincerament.
    Fer fora del govern als 9 dissidents per la via coercitiva minant els sous, etc, no sé fins quin punt és legal. Hi ha un reglament de funcionament que estableix les assiganacions als grups i als regidors i no sé fins a quin punt pot ser una actuació legal, tot i que la idea no és dolenta. A més ara els dissidents governen. Llevar-los els sous sense llevar-los el govern pot produir una paralisi magnànima.
    La moció de censura es pot votar a favor (jurídicament) sense entrar a governar, un altra cosa és el que políticament es pugui interpretar.
    Estic d’acord amb tu i amb na Maite quan diu que “correspon al PP restablir l’ordre a casa seva i garantir el bon govern de Ciutadella”, però no em correspon a mi decidir-ho, ni al PSM. Estic d’acord amb tu i amb el Comunicat!!! Que el PP ha d’obrir expedient i enviar-lo a la Comisión Antitranfuguismo?, Sí!!! És clar, però ho han de fer ells. Ja ho dic en l’anterior escrit, que seria coherent per part del PP i que aquest és el missatge que els envia el PSM.
    Pensa que els dissidents es donen per expulsats i no m’estranyaria que solicitassin un informe jurídic al secretari per constituir-se en grup propi, açò desfaria per complet la teva teoria de fer-los fora per la via coercitiva. El dissidents no estan de mans plegades, t’ho assegur.
    Diu na Maite que “donarem suport a qualsevol proposta o moció que vagi adreçada a restablir l’ordre democràtic sortit de les urnes”. L’actual equip de govern són els regidors que van sortir de les urnes presentats pel PP, no ho oblidem. L’ordre democràtic actual és la voluntat de les urnes (i així i diu també na Maite) Si els dissidents han fet la guitza al seu partit, allà ells i el seu partit. Que ho resolguin. La meva interpretació és què passarà a l’Ajuntament des del comunicat de na Maite (o PSM). El primer posicionament segons el comunicat és NO a una moció de censura, perquè entenen que es formar un govern “per la porta de darrera” en contra de la voluntat de les urnes. D’aquí que alguns passatges puguin ser una mica ambigús i per tant interpretatius. No a una moció de censura, d’entrada, però sí fer fora als dissidents del govern. Com? No deixa que no tinguem, per tant, la intenció d’analitzar les coses i jo don el meu parer, senzillament, que no és cap informe jurídic, només una opinió.
    Fer fora l’actual equip de govern ara mateix, és via moció de censura, senzillament perquè no hi ha més informació que la que hi ha, a l’espera dels informes de Secretaria. Si el PSM no vol governar sempre hi haurà un govern de minoria, siguin els que siguin que governin, i per tant, seguirà el desgavell.
    Un plaer cuc de terra.

  9. Menorquit Escrit el 18 ag. 2008 a les 18:55

    Davjo, ja estàs en les teues aigües ehhh!!
    Dir-te només que és cert que he parlar de certa ambigüetat, pinzellades que, almanco a mi, m’an duit a la reflexió i interpretació de l’escenari possible. No voldria que ningú aquí entengués que dic que el comunicat de na Maite és ambigú com a tal.
    Per cert, Davjo i Cuc de Terra, mentre el PSM espera que el PP resolgui el problema de casa seva i restablesqui l’ordre democràtic emanat de les urnes (que ves a saber com ho resoldran, jo no me’n fii del res) què fa mentre el PSM mentre segueixen al poder el dissindets. Perquè no us penseu que demà estarà restablert l’orde a can PP.
    Salut i coratge!

  10. Davjo Escrit el 18 ag. 2008 a les 19:05

    Arran del darrer escrit de Menorquit.
    Respecte als sous dels regidors: record pefectament que as Migjorn, al seu moment, Alternativa va proposar i aconseguir deixar al batlle amb un sou de 30 € mensuals. M’assembla que en Brondo i companyia durarien poc amb aquest sou.
    Respecte a la frase “si el PSM no vol governar sempre hi haurà un govern de minoria, siguin qui siguin els qui governin, i per tant, seguirà el desgavell”. Crec que hi ha en aquest afirmació un error de principi, en definitiva que està mal formulada. La realitat, al meu parer, és que degut al desastre del PP sempre hi haurà desgavell a l’Ajuntament de Ciutadella perquè no hi ha majories possibles per un veritable govern. Canvien les coses si es diu així i no crec que digui cap mentida. Per a mi una majoria PSOE-PSM-UPCM és inviable i garanteix també el desgavell, amb l’agreujant que de pas mates l’esperança d’un futur govern d’esquerra (sense desgavell).

    Són interpretacions, és clar, però en tot cas una cosa és clara: el PSM marca la pauta.

    David Joan

  11. Menorquit Escrit el 18 ag. 2008 a les 19:18

    Davjo, no veig mal formulada l’expressió en el fet que dius. Ho mantenc, si el PSM no vol governar hi haurà un govern en minoria. Més objectiu, impossible. Açò no vol dir que jo digui que la negativa de govern del PSM creï un desgavell. Pens, Davjo, que gairebé tots en aquest bloc sabem que el desgavell no és imputable en cap dels casos al PSM, sinó al PP i als dissidents. Però vius!!, el desgavell hi ha estat abans de què els dissidents andonassin el seu partit i amb açò sí estic totalment d’acord amb tu. Com tu, veig poc viable un pacte PSOE-PSM-UPCM, de fet ja ho diu na Maite: mai, en cap de les situacions, entraran al govern.

  12. Davjo Escrit el 18 ag. 2008 a les 19:20

    Salut, Menorquit. Ens encalzam un a l’altre, mentre tu contestes un escrit meu, jo contest l’anterior teu. Sí que estic a les meves aigües, però no et creguis, ja xalava amb les vostres discussions literàries.

    Demanes: Què farà el PSM mentre segueixen al poder els dissidents?.
    Jo ho tinc ben clar, i de fet així ja ho deia en un dels meus primers comentaris en aquest bloc, el PSM ha de presentar una bateria de propostes de gestió que es votin a plenari, si s’aproven es conformaran majories tàcites, s’ha de forçar el seu compliment per l’equip de govern, dur els incompliments a tribunals, etc.
    Si les propostes no s’aproven sabrem quan inviable era una falsa majoria de govern PSOE-PSM-UPCM.
    Que tot això portarà dificultats a la tasca quotidiana municipal, sens dubtes, però no majors que un govern de mescla sense entesa possible, i en tot cas d’això segur que no n’és responsable el PSM.
    Crec que hem d’evitar de totes totes, sincerament, que la idea de que l’acord PSOE-PSM-UPCM era la solució cali en la població. Això seria enganar la gent. No era cap solució, era el trasllat del problema als àmbits de l’esquerra i un salvavides pel PP.

    David Joan

  13. Menorquit Escrit el 18 ag. 2008 a les 19:26

    L’has clavada Davjo, res més a afegir. Només que mots ànims als 4 regidors del PSM. Serà dur.

  14. Matilde de la Mole Escrit el 18 ag. 2008 a les 19:59

    Després del meu inicial esclat d’alegria, i ja refrescada, crec que és el moment de fer un anàlisi inicial del text que na Maite ens ha donat a conèixer. En primer lloc, don per fet, que és la positura oficial del PSM i com he dit, des del començament, a mi m’assembla un encert.

    La situació a Ciutadella és complicada, això ningú ho posa en dubte. Allò que discutim és si hi ha solució. Els defensors del pacte PSOE-PSM-UPCM donen per fet que seria una solució. Coincidesc absolutament amb en Davjo que això només suposaria traslladar el problema a un altre escenari i amb uns altres protagonistes (llevat de l’omnipresent Ubú Triay).
    Si l’esquerra no pot dur endavant un projecte progressista de ciutat, per què llavors ha de governar?. (Don per fet que amb UPCM, fent de gos de vigilància, és impossible un govern veritablement de progrés).
    Algú pot contestar: hauria de governar l’esquerra per assegurar la gestió quotidiana. Seria un argument si no fos possible donar-li la volta. La dreta a Ciutadella té la majoria absoluta. Que es posin llavors d’acord Brondos-PP i UPCM per “assegurar la gestió quotidiana”!. Ah no! Això és impossible! -responen.
    Per quin set sou llavors consideren més factible que el PSM s’entengui amb UPCM que no UPCM amb la resta de la dreta?.
    La veritat, la trista veritat és que sota d’aquest discurs de “responsabilitat” hi ha l’intent de que l’esquerra es taqui, que se la pugui fer responsable del desastre, que de qualque manera se la pugui culpar…Quant temps pensau que el mitjà de comunicació que preconitza el pacte esquerra-Triay trigaria a atacar al PSOE i PSM per no saber governar?. Quant temps trigaria a fer-los responsables del desgavell, mentre deixava a PP i desagregats com uns sants del cel?. Quan temps trigaria Ubú Triay en fer la vida impossible al pacte i conduir-lo al trencament o a l’esterilitat? .
    Aquest pacte és un suicidi polític. Estic d’acord que el PSM s’arrisqui, s’ha arriscat en múltiples pactes arreu i en tota la seva història. En allò que no estic d’acord és que es suicidi per intentar arrenjar allò que no té clarícia possible.
    Estic a l’espera de què farà el PSOE, tots sabeu de la meva poca estima pels que fa un temps vaig votar, però sincerament esper que no s’equivoquin. Tenen dues possibilitats, respectar la posició del PSM o afegir-se a l’atac. Aquí també es veurà la responsabilitat.

    Ara més tranquilitat que mai. Bona gent del PSM, prepareu propostes, accions en positiu, iniciatives de tot color. Això a la fi és el que han de fer els partits, no només des del poder -i menys en l’actual situació- es fan les coses.

    Finalment, per ara, vull reiterar la meva íntima satisfacció perquè el PSM no hagi anat aquesta vegada a róssec de ningú, que hagui mantingut el cap fred i els peus a terra, que no s’hagi deixat arrossegar per la “moral de poder” que segons Marguerite Duras porta a ” l’embriaguesa i l’excés”.

    Fins prest.

  15. Bep Joan Escrit el 18 ag. 2008 a les 22:30

    Hi torna haver caliu!!
    Hola a tots: vista i llegida la nova finestra penjada per na Maite i la resta de comentaris versats al respecte, si em permeteu, hi faré una curta reflexió.
    1.- Ja ho he dit vegades, el PSM manté la dignignitat fent política. Assumeix el que ha de ser la seua responsablitat, però també des de la palestra pública demana responsabilitats a qui més les té, el PP. Crec, fins i tot, que una posició encara més ferme, seria que el PSM no s’aturi de demanar públicament que el PP enviï a la Comissió de Seguimiento del Pacto Antitransfuguismo el cas dels seus 9 dissindents. Exigir responsabilitats a qui ha generat la caòtica situació ha de ser també un deure.
    2.- El posicionament de NO secundar una moció de censura com a expressió de fidelitat als resultat de les urnes n’és també un exercici de transparència i dignitat, respectuosa amb els vots dels ciutadans ara fa poc més d’una any.
    3.- Com quedi la situació, no és responsabilitat del PSM, tot i que pot ajudar a millorar-la en la mesura de les seues possibilitats i sempre d’acord en no malmetre els seus idearis i els seus votants.
    4.- El comunicat emès avui per na Maite Salord, (vull llegir el posicionament oficial del PSM) posa de relleu la claretat d’idees, el criteri diàfan i les transparents formes de fer política d’aquest partit, i en aquest moment. No és literatura: és el primer partit (dels anomentats seriosos i històrics) que després de més de dues setmanes es posiciona amb claredat davant una crisi institucional, tot i que no té el govern ni hi té cap culpabilitat. I a açò li dic fermesa i convicció. La resta de formacions polítiques encara divaguen, senyal inequívoc de desenteses internes o manca de criteris. Crec.
    5.- Tot i així, què fa el PSM mentre els irresponsables no se’n resposibilitzen?. La respota me l’han donada na Matilde de la Mole i en Davjo. Res a afegir.
    6.- Cal no parlar més d’un pacte PSM-PSOE-UPCM, perquè na Maite deixa clar que no serà possible, per tant no malgastem neurones.
    .
    Tot i aquest punts com a opinió, no puc fer de menys que comentar les anàlisis fetes per Cuc de la Terra i Menorquit. El primer planteja un escenari possible que seria desitjós, sens dubte. Una reflexió important la seua. Tot i que en Menorquit hi troba ‘pinzellades d’ambigüetat’, que potser no sigui tant, sí és cert que formula i exposa unes qüestions que per a mi encerta: L’actual Govern Municipal és el que va elegir el poble, i fins ara ningú ha canviat la voluntat de les urnes. Per tant, estic d’acord Menorquit, que l’escenari actual és el mateix de fa uns mesos. D’aquí, PP i Equip de Govern han de ser per força igual de desastrosos que el mes passat i que fa un any. L’actual equip de Govern ha traït el seu partit desobeint el Pacte de govern signat amb UPCM. Sí. Però tenc els meus dubtes de sí els Cavallers de Camelot han traït els seus votants, ja que els 4.500 que els van votar sabien qui eren, perquè anaven a unes llistes i perquè ja havien governat els 4 anys anteriors (a açò també ho diu na Maite en el seu comunicat). I quan els van votar, no van votar un Pacte de Govern amb Joan Triay. Per tant crec que és difícil dir que han traït els seus votants, encara que sí el seu partit. És per açò que és un fang que han d’esbandir ells al C/ Gustavo Mas.
    .
    Per acabar, dir, millor reiterar, que fos quina fos la decisió del PSM, seria atacada. Però… davant l’adversitat, s’ha de créixer (Matilde ajuda’m que no sé de qui és la frase. Jejejej!!!). Al final no ha estat tant curta l’exposició. És que m’enredau!!… per sort i positivament, clar.
    .
    Suspirem, idò.

  16. Maite Salord Escrit el 18 ag. 2008 a les 22:36

    Bona nit. Com sempre, veig que he deixat el bloc en bones mans. Només dues cosetes: efectivament, aquesta és la postura “oficial” del PSM, feta pública avui migdia en roda de premsa pels quatre regidors i en Nel Martí. Per tant, les paraules i els fets van ben lligats. Sabem que, com molt bé apuntau a la majoria de comentaris, rebrem pressions i ens acusaran de no assumir “la (nostra) SEVA responsabilitat”. Esteim tranquils perquè la decisió de no entrar a governar per la porta de darrere (o per dreceres que duen a l’abisme, com qualcú havia dit aquí) és una decisió meditada i l’única que, en aquests moments, podríem assumir amb el cap alt. Finalment, trob vergonyós que el PP, que sí és culpable del que passa, no digui res. Bé, perdó, ahir, en Tadeo va dir a UH que, en dues setmanes el tema estaria solucionat i que, segurament, la solució no agradaria a tothom. Com ho interpretau? Per què la regidora del PP-secretària general no ha anunciat ja mesures contundents -en forma de mocions per al pròxim ple- (com les que heu apuntat en algun comentari) per forçar que els 9 se’n vagin de l’ajuntament i el PP recuperi el govern? A veure què passa en els pròxims dies. I encara pot passar de tot.

  17. Matilde de la Mole Escrit el 18 ag. 2008 a les 22:59

    Maite, no sabia això d’en Tadeo, pot ser serà la “reconciliació” que deia en Davjo?. No ho crec però tal vegada… Veurem.

    Bep Joan: “L’adversitat depèn menys dels mals que sofrim que de la imaginació amb que els patim” (François Salignac de la Mothe -Fenelon-).

    Traduït a la situació actual: tranquilitat que no n’hi haurà per tant.

    Fins demà

  18. Davjo Escrit el 18 ag. 2008 a les 23:18

    No sé com interpretar les declaracions d’en Tadeo, però puc imaginar: no estaran cercant una sortida tipus Assumpta Vinent? Em referesc a la legislatura 1995-1999. Qalcuns regidors trànsfugues dimiteixen i se’n van a ca seva, també dimiteix na Tònia Gener “per responsabilitat”, corre la llista i o bé, si en Brondo també marxa, fan batlle a un afiliat que anava 10 o 12 de la candidatura, o deixen en Brondo rodejat d’afiliats de fiar. Això sí, tots tornen a cal PP i són rebuts com a fill pròdigs i de qualque manera compensats. Seria una jugada estil Avel·lí Babà, que hauria estat el conseguidor de la pau i per tant ennoblit per les altes instàncies del PP amb qualque càrrec important. És molt imaginar però amb aquesta gent tot és possible. Però no em faceu massa cas, són elucubracions de mitja nit.

    David Joan

  19. Menorquit Escrit el 19 ag. 2008 a les 0:29

    Hola de nou.
    Potser el cas Tadeo sigui una solució salomònica, que les seccions del PP cedesquin cadascuna per trobar una solució intermitja, que podria ser readmissió de part dels dissidents, dimisió d’altres. Si en Tadeo diu que no agradarà a tothom, és perquè no agradarà a tothom dins el partit. Segur que no pensen en l’electorat. El silenci del PP i dels dissidents es còmplice. Segur que la solució l’ha maquinada n’Avel·lí, si fos així. Pensau que el pacte del PP amb Joan Triay tampoc era unànim al si del PP, o sigui que la solució tampoc ho serà. SWi en Tadeo diu conèixer la decisió d’aquí a dues setmanes, vol dir açò fer temps amb en què? dimissions i noves incorporacions? Si fos així qui seria Alcaldesa? Tònia Gener o Assumpta Vinent
    La força dels dissidents per obligar al Partit a la seua readmissió pot venir forçada per un informe municipal que ja coneixen els dissidents i que empren com a arma de negociació. Ves a saber quina l’armen. Tal vegada serà l’expulsió dels dissidents…
    Tanmateix, tot són ara elocubracions de mitja nit com diu en Davjo.
    Però una cosa, un altra partit que no sigui el PP, pot enviar el cas de trànsfugues a la Comisió de Seguimiento del Pacto Antitransfuguismo? Crec que sí.

  20. mosca d'estiu Escrit el 19 ag. 2008 a les 9:53

    Bon dia a tots i a totes!
    Us he de confessar que som una mosca que fa setmanetes estic “enganxada” diàriament al blog, però aquest matí m’he aixecat amb la idea que havia d’esriure alguna cosa. És clar, però, som una mosca d’estiu, inquieta, però no una mosca d’ase, ni tampoc de les anomenades ” mosques cojoneras”.
    Estones m’he perdut entre autèntiques anàlisis tècnico-polítiques, però com a bona mosca que som us he d’agraïr poder anar de banda a banda escoltant, reflexionant i, sobretot, aprenent.
    Arribats aquí, he decidit defugir de qualsevol aportació estratègica. Crec que em vindria massa gros, sincerament. A jo m’agrada més volar; m’agrada més pensar que podrem ( el PSM, és clar!)aprofitar aquest moment de desgavell polític ( que al final no és res més que la demostració del gran desgavell personal que es passeja per dalt la Sala) per reafirmar, una vegada més, que la política va molt més enllà que allò que ens estan fent creure. Al.lotets, ara veig que m’estic tornant una mosca filosòfica, però en cap cas us penseu que som ingènua!!!!!
    Els criteris que el PSM posa de manifest amb el seu comunicat, crec que són dignes de reflexió. Per fi, contundència, elegància i ,el que a mi més m’agrada, intel.ligència i humilitat, s’han fet un lloc destacat dins aquesta bogeria. Encara que la meva condició de mosca no em permet masses privilegis, sí us donaré les gràcies per demostrar, amb fets i amb paraules, que alguns ( PER SORT), no volem el poder a qualsevol preu. Alguns encara creiem que el poder mal entès ens confon i morir d’èxit crec que és el pitjor que podria passar-nos. Sabeu, més que ningú, que la lluita dels ” petits”, és un exercici de constància i criteri. Un priviliegi, pens.
    Després de tot, i seguint defugint de tota anàlisi política, només cal esperar i estar convençuts, que els ciutadans reconeixaran el posicionament del PSM. Jo tenc més que clar que dir NO és la prova més difícil. Ara només cal mantenir-se, sempre amb contundència.

  21. Menorquit Escrit el 19 ag. 2008 a les 13:28

    Mosca d’Estiu, dius textualment que “…Encara que la meva condició de mosca no em permet masses privilegis…”. Que sàpigues que la mateixa dignitat té la mosca que l’elefant. No t’hi sentis reduït aquí (amb el teu permís Maite). Si segueixes aquest bloc, acabaràs també analitzant alguna cosa. “Intel·ligència i humiltat” en l’afer del PSM, també crec que són dos substantius idonis en tot el que estam parlant.
    Acurada reflexió la teva.
    Ànims!!

  22. Àlmax Escrit el 19 ag. 2008 a les 15:28

    Permeteu-me afegir-me a la satisfacció general que es respira després del comunicat que heu fet públic. He arribat tard a comentar i no vull repetir arguments, de manera que només us vull donar l’enhorabona per mantenir una posició clara, ferma i molt, molt responsable. Sabeu que teniu uns simpatitzants i un electorat (molt, molt) exigent, però crec que ha quedat clar amb els comentaris anteriors que sou capaços de superar amb escreix el llistó d’aquesta exigència. Exigència amb el manteniment d’una manera de fer, d’una manera de pensar i d’una manera d’actuar que ens agrada i ens fa sentir satisfets i representats. I per això, moltes gràcies. Teniu molta gent al darrera per aguantar amb el cap ben alt les pressions que puguin venir ara! Per a mi, heu tornat a donar un exemple de dignitat i bones maneres d’actuar.

  23. Matilde de la Mole Escrit el 19 ag. 2008 a les 15:36

    Supòs que estem tots esperant reaccions a la roda de premsa d’ahir, i que avui per cert la premsa treu amb un tractament que jo consider correcte, per seguir amb els nostres raonaments.
    Si na Maite s’ha de reunir amb na Gener i en Triay, com també diuen els diaris, per exposar-los la positura del PSM és d’esperar- i seria desitjable- que les coses es comencin a clarificar.

    Mentre tant tot són elucubracions. Són inquietants, pel que suposen d’interessos recargolats que manen sobre la política, les que ahir vespre feien en Davjo i Menorquit. Jo n’afegiré una altra: fa una horeta acab de veure per IB-3 que el director general de ports (UM) i en Brondo han visitat el futur dic de Ciutadella (sense ningú que jo hagi vist del Consell) i han anunciat una possible ampliació del projecte per poder rebre creuers, la qual cosa suposaria trencar el difícil acord de fa uns anys.
    Això m’ha posat la mosca darrere l’orella (no sé si és d’estiu o no) i vet aquí que m’he posat també a elucubrar: tindran, tal volta, els trànsfugues, el patrocini i l’empara encoberta d’UM per a la seva operació. De fet UM fa temps que cerca implantar-se a Menorca i ja ho va intentar amb els ex-trànsfugues des Castell (ara IPEC), i així s’explicaria la gosadia i el tirar-se a la piscina sense aigua d’en Brondo i el seu equip.
    Un conegut escriptor, ahir en un article a UH, deixava entreveure- al meu entendre- aquesta possibilitat. Pot ser tot són, com he dit, elucubracions meves de capvespre d’estiu, però en tot cas cal esperar i aplicar la màxima de Willian James, “la prova de la veritat rau, simplement, en la seva eficàcia”. Ja veurem.

  24. Maite Salord Escrit el 19 ag. 2008 a les 17:13

    Matilde, la possibilitat que planteges -en aquests moments de desgavell total i absolut- d’un apropament UM-Brondo&Companyia és prou versemblant. Jo, com a mínim, ja m’ho crec tot. Ara bé, si el que dius és cert, llavors els díscols (traducció catalana ben correcta dels “díscolos”) ja serien trànsfugues amb totes les lletres (moralment i políticament) i UM hauria fet, al meu parer, un molt mal negoci ajuntant-se amb ells. També podria ser una estratègia interessada per fer por al sector “oficial” del PP i forçar, així, la reconciliació final que, dos dels tres candidats a presidir la junta local de Ciutadella, ja anuncien sota l’eufemisme de “negociar” amb els rebels si surten elegits.
    En fi, coses veurem, estimada mademoiselle.
    Pel que fa a la resta de comentaris, gràcies pel suport moral. Estic convençuda que el camí correcte és estrènyer el cercle al voltant dels qui avui governen l’ajuntament de Ciutadella per fer que deixin la institució. I això ho ha de fer el PP via mocions i propostes que els faci impossible mantenir-se al govern. La moció de censura, en aquests moments, seria fer un favor al PP que veuria com la resta de partits li treu les castanyes del foc. Exactament això és el que hem dit o direm a la resta de partits de l’ajuntament de Ciutadella.

  25. Bep Joan Escrit el 19 ag. 2008 a les 17:57

    Bon capvespre a tots.
    El passat 6 d’agost vaig comentar la possibilitat que els Cavallers de Camelot es constituissin en un nou partit. Pel que puc llegir, les opinions tendeixen cap a aquesta possibilitat. Tanmateix no crec que aquesta iniciativa de què Unió Mallorquina estigui darrere els Cavallers de Camelot sigui massa real, no crec que vagi a bon port, encara que sí pens que pugui ser una eina de pressió per ser readmesos a cal PP.
    UM està furgant fort en la gestió Matas de la passada legislatura (consorci Turisme Jove, Palma Arena; conselleries que dirigeix UM) i venir a Ciutadella amb l’excusa d’implantar el seu partit a Menorca, em semblaria poc formal, sobre tot en el moment en que es troba el PP i les actuacions de l’actual Equip de Govern amb les conegudes trames de pressumptes irregularitatas. No ho veig viable com a finalitat, però si com a estratègia de pressió al PP local per a la reconciliació.
    Si fos com a eina de pressió, significa que els Brondo’s estan ferits i perduts o que el seu únic objectiu és guanyar la batalla dins el PP. Tens raó Maite, també m’ha sorprès veure que dos dels candidats a presidir el PP-Ciutadella, parlin ara de ‘negociar’. Que, per cert, açò té també una altra lectura: que en Grau i en Pedro Marquès segueixen posicionats en contra del que va decidir el PP-Menorca i PP-Balears sobre els dissidents, que alhora vull entendre que un bon flicot deu haver-hi a Gustavo Mas.

  26. Vic Escrit el 19 ag. 2008 a les 18:33

    Bon capvespre a tots,

    Estic totalment d’acord amb el que diu en Bep Joan en relació amb el bon flicot. Si dos dels candidats estan posicionats en contra del que va decidir el PP-Menorca i el PP-Balears, per alguna cosa serà, sobretot quan ens en Tadeo i na Gener parlaven de unanimitat en les decisions que es van prendre.

    Crec que els ciutadans sabem menys del què ens pensam i no sé si us he fixat que no hem sentit parlar quasi a na Gener (a excepció d’algunes declaracions). Aquesta actitud de desapereixer suposo que és per no cremar-se ella sino que en Joan Triay que fa la feina bruta. Però també em sembla que podria ser que no ha estat dient tota la veritat i a Gustavo Mas hi ha més gent de la què ens pensem que no opina el mateix que ella. De totes maneres, com ja s’ha assenyalat en aquest bloc ella es part del problema i li correspon a ella i al PP solucionar-ho.

    Sobre la relació amb UM… doncs no sé que pensar. Últimament he pogut llegir a la premsa que l’estratègia de la Rosa Estaràs és aproximar-se a UM per futurs pactes de govern. També he pogut llegir que des d’UM mencionaven que amb l’Estaràs era molt més fàcil dialogar que quan hi havia el Matas.
    També no sé si us heu fixat que el què ara surt pels mitjans de comunicació són àrees que portava na Rosa Puig. Me’n recordo que abans de les eleccions autonòmiques es parlava de la mala relació entre na Rosa Estaràs i na Rosa Puig, i que la primera volia apartar a la segona.

    No sé que pensar. Només plantejo incògnites. Però em venen molts més dubtes que respostes. Com diu na Maite “correspon al PP restablir l’ordre a casa seva i garantir el bon govern de Ciutadella”, però el principal problema és la manca de transparència en la gestió d’aquesta crisi per part del PP.

    Això és el meu petit anàlisi, probablement no és massa acurat. Però vull introduir altres punts de vista per veure que penseu.

  27. Matilde de la Mole Escrit el 19 ag. 2008 a les 19:44

    Talment semblaria que, amb això d’UM, he llençat una pedra dins un llac d’aigües calmes. No volia crear cap enrenou, simplement era, com he dit, una elucubració d’un capvespre d’estiu.

    No m’allargaré gaire. Me’n vaig…de vacances. Fins a setembre crec que resistirè la temptació de connectar-me a l’internet de l’hotel. Així que quan torni desig i esper que les aigües baixen clares i que tot, sinó aclarit, s’hagi al manco clarificat.

    Les darreres reflexions de Bep Joan i Vic, em fan creure que seguirà ben viu el debat sense la Matilde de la Mole. Això sí, m’emport per llegir “El canón occidental” de Harold Bloom, així que la secció literària, amb el permís de na Maite, pot anar preparant la conversa tardoral.

    Endavant !

  28. Matilde de la Mole Escrit el 19 ag. 2008 a les 20:06

    Disculpes; “canon” i no canón. Estic atabalada i ja faig errors de principiant, però parlant d’errors acab amb una altra cita que m’agrada aplicar, diu Anatole France (escric de cap): “més val l’error fruit de l’entusiame que la indiferència de la saviesa”.

    Fins el setembre.

  29. Davjo Escrit el 19 ag. 2008 a les 20:53

    Brondo fa uns minuts a IB-3. Se’l veia segur i fins i tot sobrat. A veure si l’elucubració d’UM serà una possibilitat versemblant com diu na Maite!

    Sigui com sigui, no hi crec gaire en aquest possibilitat. Ara per ara UM va de nacionalista, té acords amb CiU, ha anat a les generals amb ERC i PSM…
    Algú s’imagina en Brondo, en German, en Cardona o na Tònia Benejam parlant de Països Catalans, de bracet amb n’Artur Mas o defensant el català?

    A més, segur que, com també diu na Maite, seria un mal negoci per UM. Menorca no és Mallorca (allà el trasvàs de PP a UM i a l’enrevés durant un temps va ser un fet constant), aquí aquestes coses es paguen. No veig a aquesta colla a UM, la veritat. Una altra cosa és el partit independent del que parlava en Bep Joan. Si amb el temps el consoliden que llavors s’atraquessin UM, aixó sí és versemblant.

    David Joan

  30. A.P.T Escrit el 19 ag. 2008 a les 21:18

    Sort que encara hi queden partits polítics i persones (polítics i polítiques) amb dos dits de seny i amb prou dignitat per dir no a una llaminadura enverinada. Enhorabona PSM i enhorabona al grup municipal del PSM de Ciutadella especialment!

  31. Menorquit Escrit el 19 ag. 2008 a les 22:13

    Mare de Déu!! Aquí quan no hi ha debat el forçam. Hala idò!!! Som-hi.
    Mirau que tots deim que el PSM.. etc… no té cap responsabilitat en tot el degavell produït amb els indisciplinats; que tots nosaltres deim que el PP i els ‘impresentables’ ho han d’arranjar ells solets; que el problema és seu, etc, etc, però quan nosaltres tenim el tema aclarit, satifests i tranquils pel darrer comunicat del PSM (Maite, el comunicat ha estat com un ‘levetiva’, que ha fet desembussar el pilot de ventre que teníem tots i ens ha fet evacuar amb un lleuger somriure a la cara -Com qui vos vegi: cap per amunt, boca mig oberta i els ulls tancats!!!! -Perdonau-me el terme fisio-escatològic utilitzat) ara ens limitam a veure pel·lícules possibles. I jo també m’hi sum a aquest frenesi garlaire sobre el que passarà a ca d’altri.
    Però ben mirat, crec que és el que ens toca. Tenim una posició clara, còmodes, ara, després de la ‘levetiva’ que ens ha receptat el PSM i podem, -por què no?- xerrar de suposicions.
    Davjo, no crec que açò d’UM tengui molta serietat. Però una cosa sí et diré; UM és capaç a tot i ho ha demostrat al llarg de la seva trajectòria política. És, com t’agrada a tu emprar, un partit críptic. Sí, sí, camaleònic. Que s’alia amb el qui li convé. Recorda els anys de suport al PP a les Illes Balears, Des de Cañellas fins el darrer president PP, llevat que amb en Matas i va haver divergències seriosos, com molt bé ho ha apuntat en Vic. S’ha assegut a governar amb el PP, i també per trair a aquests darrers a les úlitmes eleccions ha format el pacte amb l’esquerra al Parlament balear. Vius amb UM!!! Es coaliciona amb l’esquerra o amb la dreta, amb nacionalistes o amb espanyolistes, li és igual, ERC que CIU, com sigui el que sigui. És regionalista… o nacionalista segons la tendència de vot, és espanyol (“por favor”) quan el nacionalisme està en decadència. Fixa-t’hi que sempre es mou per tenir govern, o millor dit, les cadires del poder. I té manya, na Munar, açò sí, perquè mira que enviar en Matas a Estats Units, té nassos la cosa. Però tot i axí no es conforma i ara li destapa la seva anterior gestió i amanaça amb els Tribunals. Vius amb UM!!
    Però d’elocubrar podem elocubrar. Jo pens que els dissidents hi tenen poc a veure amb UM, però… a què ningú se’n fia dels que tenim a Dalt la Sala?. Jo tampoc. Amb aquesta gent tot és possible per mantenir els ‘seus’ estatus i els compromisos contrets, no amb els electors, sinó amb una sèrie llarga dempresaris locals.
    Ara passa un poquet d’oratge, l’aprofitaré.
    Alenau sense forçar.
    Salut.

  32. Maite Salord Escrit el 20 ag. 2008 a les 8:55

    Matilde de la Mole se’n va de vacances i ens deixarà (si pot resisitir la temptació de connectar-se des de l’hotel!) uns dies. L’enyorarem i, perquè no dir-ho, en el meu cas, amb una mica d’enveja. En fi, quan tornis, jo també esper haver acabat els dos llibres que ara m’acompanyen i que la situació ja ens permeti rallar un poc més de literatura. Tanmateix, estic convençuda que fins que la junta local del PP de Ciutadella no s’hagi renovat, no podrem començar a endevinar el final d’aquesta història.
    En dos comentaris de fa uns dies, en David Joan i en Zodiac proposaven d’enviar el meu escrit a amics i coneguts perquè la postura del PSM arribàs al màxim de gent. Em costa que, com a mínim, el primer així ho ha fet i vull donar-vos les gràcies. Aquest és, sens dubte, el millor camí per difondre el missatge.

  33. Vic Escrit el 20 ag. 2008 a les 10:10

    El tema de si els regidors que s’han donat de baixa del PP aniran amb UM o formaran un altre partit, en realitat no em preocupa tant car competiran pel mateix espai polític que el PP i no el del PSM. Per tant és un tema que desgasta més al Partit Popular i afavoreix a l’esquerra. Només pensem que sempre s’ha assenyalat la importància de Ciutadella per tal que el PP pugui aconseguir el Govern de les Illes Balears.

    A mi el què m’importa més, com a ciutadà, és veure la indefinició del Partit Popular. Hem pogut veure als diaris que sembla que per les eleccions a la Junta Local del PP hi ha dos candidats que volen obrir un diàleg amb els què s´han donat de baixa. En la meva opinió, com ja he manifestat en l’anterior post, dintre el PP hi ha més dissidents del que la Gener i el Tadeo ens volen fer veure. Na Gener i en Tadeo van declarar que les mesures que van prendre foren per unanimitat. Però cada cop ho veig menys clar. Avui llegint el diari, el expresident del Govern de les Illes Balears declara que “els partits polítics s’estan oblidant de la gent”. Suposo que no es refereix al PSM ja que gràcies a aquest bloc la gent té veu per expressar-se i fer-se escoltar. També hem pogut veure que na Maite escolta a la gent i contesta les seves preguntes i opinions que aqui es verteixen. Però i el PP? escolta el PP a la gent, a la ciutadania?
    En una de les poques declaracions que ha fet la desapareguda Gener és dir “els partit està per damunt dels afiliats”. Si el partit està per damunt dels afiliats (els quals són més propers a les idees i interessos del partit), no opinarà na Gener que el partit també està per damunt del ciutadà?
    A mi el què em fa por és veure que des del PP impera la manca de transparència.
    En Tadeo anuncià que dintre de dos setmanes es trobarà una solució a la crisi que probablement no agradarà a tothom. Si sap que dintre dues setmanes hi haurà solució que la faci pública i no jugui amb la gent. Amb aquesta manera de gestionar els temes utilitzant ambigüitats i no cremant-se, em fa pensar que el seu joc és el de sempre, el de moure els fils no a l’escenari sinó que allà on ningú els pot veure.
    Em fan por, perque em dona la sensació que estan traslladant batalles internes de poder (és ben coneguda l’ambició i ganes de la Gener, és més diria que en Tadeo és una mera titella d’ella) a l’arena pública i volen que els demés resolgui els seus problemes sense que ells s´hagin d’embrutar les sevs mans.
    Maite gràcies per aquest bloc, gràcies per escoltar-nos. Els que tenim la sort de seguir aquest bloc sabem o podem intuir els moviments del PSM car aqui deixeu palesa la vostra opinió. Per exemple amb la darrera declaració que vareu fer, ja vas dir que no ens sorprendria si haviem seguit el bloc i així va ser.

  34. Kropan de Xipre Escrit el 20 ag. 2008 a les 10:16

    Oh, purs en la gestió!
    Oh, més honestos que ningú!
    Sou cridats pels déus
    Per netejar les solls
    De les institucions!

    Oh, purs! Oh, honestos!
    Com un cel de llençol
    La vostra fortuna
    No són els doblers!

    Oh, nobles en el combat!
    El laberint sempre serà grotesc
    Per l’ombra dels altres
    O pels gestos profilàctics
    De qui són ara i seran l’infern demà
    Com un foc de rostoll…

    Si no voleu mirar
    Les banderes dels velams
    Ni la corrupció dels negocis
    Evitau d’obrir els ulls
    Quan la calma s’ofegui
    I la claror enlluerni
    Plena de noms i plena de xifres!

  35. Davjo Escrit el 20 ag. 2008 a les 11:53

    He de confessar que estic gratament sorprés de les reaccions que avui es publiquen a premsa respecte a la vostra declaració d’ahir. Em pensava i així ho vaig dir que hi hauria una virulènca que, de moment, no veig. Això demostra, al meu parer, una sèries de coses:

    1. Que heu encertat en la vostra positura. La coherència, els raoaments fonamentats i la fidelitat a les idees són mals de rebatre.
    2. Que no anar a remolc dels altres fa que els altres vagin a remolc teu.
    3. Que la pauta de la política municipal la segueix marcant, com des de principi de legislatura, el PSM.
    4. Que heu connectat amb el sentit dels vostres militants i votants en general.
    5. Que les nous escenaris que sorgeixin a partir d’ara caldràn també l’anàlisi fred i desapassionat, sense afanys de cadira, que han estat la tònica del PSM.

    (No som bo per interpretar poemes- ens fas falta Matilde!- però per si de cas, deixem clara una cosa: purs no sé si ho sou -esper que no-, però honestos sense cap mena de dubte!!!. No poden dir el mateix ni PSOE, ni PP.)

  36. Estribor Escrit el 20 ag. 2008 a les 12:13

    Mireu, somrients, la ràbia,
    esguardeu quin gran ofec!
    Somniaven les altures,
    han quedat sense pa.

    Pobres homes de llauna,
    buits, sense idea, nials,
    esquerra d’artificis,
    maquillatge de dretà.

    No trenqueu, valents,
    àncores d’honestetat!
    Les ànsies envellutades
    restin a la casa gran!

  37. cuc de terra Escrit el 20 ag. 2008 a les 12:39

    Ara no tenc massa temps, però no podia deixar de fer un comentari ràpid i breu a la presumpta ironia versada per Kropan de Xipre:

    “ piensa el ladrón que són todos de su condición”

  38. Zodiac Escrit el 20 ag. 2008 a les 12:48

    Honestos, segur. Ingenus, no. Venuts per una batllia, tampoc.

  39. Bel Escrit el 20 ag. 2008 a les 13:03

    De xipre arriba el desig inconfessat i la ràbia amagada:

    Mireu com lladra el moixet,
    mireu com canta la lletania,
    ha volgut fer una poesia
    i ha mostrat el falderet.

  40. Menorquit Escrit el 20 ag. 2008 a les 13:15

    Matilde, ja ho vas dir citant a Schiller; “Contra l’estupidesa, fins i tot els Déus lluiten en va”.
    .
    C aptaire de fevors
    A rrecerat de furts
    P er què ara surts
    .
    D ‘amagat amb pudors.
    ‘ Nirem a vela, decents
    A mb ideals eixorcs;
    S inergia de ments,
    È xode de porcs.
    .
    B arroer sens capell
    R ere murs de fàstic
    A mb quin suc de cervell
    M aldau ser misser enfàtic?.
    A i!!… Bleixos de mesell.

  41. Davjo Escrit el 20 ag. 2008 a les 13:16

    Maite, aquest bloc no té remei !!! Ara que semblava que s’havien acabat les tertúlies literàries (que em tenien tot el dia cercat al Google), resulta que comencen els jocs florals !!!.

    Ara ja seriosament. Les coses van bé, molt bé. Heu -puc dir “hem”?- aconseguit que la ràbia dels que volien amarrar poder a qualsevol preu hagi d’expressar-se a aquest bloc i en vers !!!
    Com he dit abans la coherència ideològica del PSM marca la pauta de la política ciutadellenca.

    David Joan

  42. Kirios de Rodes Escrit el 20 ag. 2008 a les 13:53

    Si l’home grec del bosc brama,
    perdoneu-lo, honesta gent,
    ell només suspira seure,
    li van prendre el seient !

  43. Maite Salord Escrit el 20 ag. 2008 a les 15:13

    Quan era petita, m’agradava anar a ca na Ninyà a comprar “cropans” de xocolati, d’aquells que anunciava en Cruiff per la tele en blanc i negre que teníem al nombre 6 del carrer Maria Auxiliadora. Ha plogut molt, des de llavors i, esclar, pel camí, he perdut la puresa, segurament, l’única pèrdua que record amb alegria. Potser en “Kropan de Xipre” deu ser de la meva generació, fins i tot, potser també veí del barri de Calós. Qui sap. No importa. Gràcies per recordar-me, com les magdalenes proustianes, una època feliç de la meva vida. Gràcies per haver provocat que aquest bloc es torni a omplir de poesia.
    (David, he rigut molt amb el teu comentari: t’he imaginat cercant noms al google…)

  44. LLAGOST Escrit el 20 ag. 2008 a les 15:15

    Com va s’assumpte… Cada dia faig una petita ullada als diaris per adonar-me’n de tot el que ha estat passant aquests darrers dies d’agost amb el tema de l’Ajuntament.
    M’agrada com esteu actuant per tot lo que acab de llegir al teu bloc, i volia fer-te arribar “ànims” per continuar amb aquesta gran tasca que feu; lluitar a favor de la claredat enmig de tanta foscor.
    Sort!

  45. Bep Joan Escrit el 20 ag. 2008 a les 16:57

    Maite, amb el teu permís,
    deixa’m dir també la meva.
    Que no donarien treva,
    d’açò ja en vaig donar avís.
    És bona l’opinió teva…
    i als intrusos… cas omís.
    .
    Són nervis de Camelot?
    O bé xerraires de platja?
    que a manca de l’oratge
    prenen foc al pailebot;
    ‘Cavallers sense coratge!!
    Són amics dels amigots.
    .
    Ja van marcats amb un floc
    per la seva malifeta,
    si ‘Honestitat’ apreta
    saben que perdran el joc.
    I vist que ca seva ‘peta’
    volen, ara, cremar el bloc.

  46. Menorquit Escrit el 20 ag. 2008 a les 20:02

    L’article d’estiu que cada any ens ofereix Guillem López Casasnovas (Diari Menorca, avui 20 d’agost) no deixa, tampoc enguany, indiferent a ningú. López esbrina, en una sinopsi de la vigent actualitat insular, els desequilibris en els contiguts econòmics i socials de la nostra illa. Tot i que el títol (“El meu poble”) pugui induir a una visió localista, res més enfora d’una realitat que ha tocat sostre i que les seves reflexions ens empenyen a provocar un canvi “amb l’esforç de tots”. (Es recomana la seva lectura).
    .
    El professor no pot evitar tampoc el passatge a l’actual vida pública ciutadellenca, i diu: “Què ha passat i què està passant al meu poble? Fa anys ja que un soroll incessant acompanyat de signes externs denunciadors assenyala enriquiments personals d’uns quants i moviments especulatius de grups vinculats a alguns dels nostres polítics locals. El soroll arriba ara a la fiscalia i el fet de destapar abullons s’acompanya, com tal vegada no pot ser d’altra manera, d’una estètica fètida que acomplexa a qualsevol bon ciutadà”.
    Cap al final, deixa clar que el matx a Ponent és greu i que el futur pinta més bé ennivolat, sinó, llegiu: “Regenerar en les presents circumstàncies la política local resulta complicat. Qui arrisca el seu capital humà al desprestigi que han deixat equips de govern predecessors? La gent, avui més que mai, és cruel amb els seus representants, tots al mateix sac de la crítica. I els poders econòmics, també més que mai, condicionen les actuacions lliures de potencials candidats a la millor gestió de la cosa pública, tot i que a Ciutadella n’hi ha que són prou bons. Així, només funcionaris sembla que es podran arriscar a inserir-se en la vida publica pel bitllet de tornada que tenen garantit al lloc de feina. I, com dèiem abans, ni d’això anam a Ciutadella sobrats.”.
    Remata l’article, decebut, però amb la força que dóna la lluita: “Refer el capital social a Ciutadella costarà, i no es farà en dos dies, però en aquest intent no hi hauria de faltar l’esforç de tots”.
    Tot plegat, és el que en aquest bloc hem anat comentant, en bona part, sobre la política local, però potser ens resta l’empenta decidida per a fer front a un model social més satisfactori i a una cultura de la vida pública marcada per una clara pedagogia de servei als ciutadans. La mancança d’un model diferent de fer política obliga a un canvi a Ponent, alhora que cal que donem la volta als polítics perquè no ens donin l’esquena i per mirar-los, sense pors, a la cara.
    S’hi albira un moviment en aquest sentit en sí del PSM: transparència, seny, coherència, i honestatat. Ajudem a empènyer aquesta regeneració, i no només facem possible que sigui des del PSM, sinó també en la implicació de tots els partits polítics, sectors socials i culturals. La Política ha de ser una praxis que contenti els ciutadans i que mai sigui acompanayada “d’una estètica fètida que ens acomplexi”, com molt bé diu el preofessor Guillem López Casasnovas.
    Gràcies Quico pel teu article.
    A reflexionar.

  47. VVV Escrit el 20 ag. 2008 a les 20:43

    Sí, la mala consciència fa escriure aquest tipus d’articles com aquest darrer den Quico: haver renunciat a una sana bipolaritat insular ens ha portat a aquest centralisme preocupant, avui per avui, els residents al cap-de-ponent som els palestins d’aquesta història que, anys a venir, només podrà tenir una correcció armada… Al temps.

  48. Menorquit Escrit el 20 ag. 2008 a les 20:48

    Una pregunta VVV, si no es molt molestar: qui, com i quan s’ha renunciat a una bipolaritat insular?

  49. Davjo Escrit el 20 ag. 2008 a les 23:08

    VVV no frivolitzis, sisplau. Comparacions com aquesta del palestins fan mal. Això no, tot el que vulguis, però això no, sisplau. El que succeeix a Palestina és massa greu per utilitzar-ho per fer una frase. Per a ser ocurrent no tot val.

    David Joan

  50. Zodiac Escrit el 20 ag. 2008 a les 23:37

    “En el meu cas m’han arrestat, he estat a la presó, han entrat a casa meva unes cinc vegades, han fet coses terribles a la meva família…”. (Abdallah Abu-Rahma, al llibre “Homes i dones per a la pau”).

    VVV no tens vergonya.

  51. Menorquit Escrit el 21 ag. 2008 a les 18:41

    Davjo i Zodiac, és ben cert que la comparança de VVV potser no és la més correcte, tanmateix és, des del meu punt de vista, un símil mega-exagertat (i fora de lloc, si voleu) fruit d’una resposta a la meva reflxió sobre els desequilibris econòmics de Menorca. Clar està que no parlàvem de Palestina, i aquesta realitat aflora al seu comentari només com a comparança, encara potser que poc adient, és cert.
    No voldria que el sà debat viscut aqui durant aquests dies s’espatlli.

  52. AlbertCamps Escrit el 22 ag. 2008 a les 17:50

    I no ho podies dir millor,
    Vicent, i lo que has dit;
    que aquests cretins de biberó
    encara es mamem es dit,
    que has sabut clavar es fibló
    contra gestors de fosques nits!

  53. Estribor Escrit el 22 ag. 2008 a les 19:10

    No són , beneit, nomes paraules,
    hi ha sentiments que s’amaguen..
    El menyspreu de les comparances
    fibla, clivella, mossega, destrala
    qui el patiment dóna importància,
    qui és i es vol persona honrada.

  54. Zodiac Escrit el 22 ag. 2008 a les 19:19

    Havia decidit fer cas a Menorquit. Per tot el que ha escrit a aquest bloc ha demostrat ser un home de seny. No pensava entrar més en el tema.
    Però aquest poema penós d’AlbertCamps em fa afegir-hi unes paraules:
    hi ha que tenir molt mala entranya, una profunda ignòrancia, i sobre tot una conscient o inconscient però veritable indiferència pels patiments del poble palestí per fer una comparança entre “el cap de ponent” i Palestina.
    Indiferència o el que seria pitjor acord amb la contínua massacre. En tot cas si defensar el poble palestí, negar-se a que banalitzin la seva lluita, rebtujar comparances ofensives, si tot això és mamar-se el dit, si això és gestionar fosques nits, només puc afegir que aquí l’únic cretí és el qui ho escriu, i a sobre amb un poema que només amaga ràbia, odi i manca de qualitat humana.

  55. Davjo Escrit el 23 ag. 2008 a les 11:38

    Em sorprenia la calma dels darrers dies. Avui he llegit l’entrevista a na Pilar Carbonero a U.H. Només, de moment, vull dir dues coses:

    1. El PSOE, gairebé sense amagar-ho- demostra que té pressa, molta pressa, per agafar la batllia. Aquesta pressa possiblement es convertirà ben prest en pressió sobre el PSM. Crec que el PSM, ara més que mai, ha de seguir en la seva línia clarament esxpressada a “La nostra responsabilitat”.
    2. M’assembla que des del PSM només s’han de negociar mesures concretes, ja siguin mesures per ofegar els trànsfugues i aconseguir marxin a ca seva, o bé mesures concretes de govern a proposar des de l’oposició. Seria un parany anar més enllà d’això, suposaria entrar en una indefinició respecte a allò que el PSM ha presentat com la seva posició. No us hauríeu de moure ni un mil·límetre d’allò que heu manifestat.

    David Joan

    P.S.

    De veritat si es llegeix amb calma l’entrevista es pot treure una conclusió: o bé na Pilar Carbonero té un notable embolic mental o està parlant per boca d’altri. M’assembla que els gurús del PSOE, assedegats de poder ràpid, estan començant a moure’s a fons.

  56. Davjo Escrit el 23 ag. 2008 a les 11:49

    Se m’ha oblidat dir una cosa: no oblideu que el PSOE no vol ni li interessa que els trànsfugues se’n vagin a ca seva. Això suposaria un nou govern de dreta PP-UPCM (qué és el que el poble va votar) que suposaria que l’ansiada batllia els hi fuig de les mans.
    No heu de ser ingenus, el PSOE només de boqueta parlarà de trànsfugues, no crec que donin suport a cap mesura ferma per forçar-los a dimitir (ja van dir el primers dies que res de llevar-los el sou) ni mourà un dit perquè es respecti la voluntat popular.
    El seu objectiu és aconseguir la batllia sigui com sigui i això només es possible si els trànsfugues ens mantenen dins el consistori.
    No hi ha ètica, ni veritable política, en el desesper del PSOE per la batllia. És només pura i dura estrategia: pensen que amb la batllia a les mans aconseguiran millors resultats a les properes eleccions. Tota la resta del que diuen: neteja, gestió, presentar-se per governar…són només cortines de fum per emmascarar el que de ver pretenen.

    David Joan

  57. Maite Salord Escrit el 23 ag. 2008 a les 12:44

    Tens raó, David, estàvem tan traquils, aquests darrers dies, que, fins i tot, avui dematí, he tingut temps i ganes de penjar un comentari literari de la darrera novel·la que he llegit. És més, trobava que, després d’aquest parell de dies, tornava a estar en forma (és molt dur) per continuar Vida i destí, d’en Grossman. Però bé, ja hi tornam a ser.
    Per a la teva tranquil·litat, no pensam canviar ni un punt ni una coma del que ja hem dit. En aquest moment, la possibilitat d’un govern PSOE-PSM no és factible perquè, dels 21 regidors, 11 són de dretes i només 10 d’esquerres. Per tant, o passa una cosa molt grossa i inesperada o això és el que hi ha. Al màxim que podríem aspirar és a gestionar el dia a dia (amb el vot d’investidura d’un regidor de dretes!!!), però no a governar, entenent per governar aplicar el nostre programa (sempre estaríem pendents d’un regidor dretà!).
    A més, el PP encara no ha assumit la seva responsabilitat: només sap demanar la dels altres! Va fer el PSM la llista de les municipals del PP? Quin cas ens va fer el PP quan, durant 4 anys, ens vam esgargamellar dient que els regidors defensaven interessos d’uns pocs? I la permuta dels solar de les rates? I el pacte amb en Llorenç Casasnovas? Res, tots (Tònia Gener inclosa, que no és cap santa) van mirar cap una altra banda perquè això de mantenir la cadira uneix molt i fa que tot sigui molt relatiu. Moltíssim.

  58. Menorquit Escrit el 23 ag. 2008 a les 13:18

    Na Miate ha obert una nova entrada, literària, en aquest cas. Supòs que per tallar un debat podrit per mor d’alguns que més enllà de la raonament inhumà, malden de furgar en aquest bloc per desequilibrar el debat sà (que supòs els inquieta). S’equivoca en VVV, aquell qui defensa la ‘tradició’ de beneir vehicles as Migjorn Gran, opinió que respect, però que es contradiu amb la seva desafortunada comparança palestina.
    En VVV (vincent, sembla ser) amb la seva comparança, com s’ha vist, fér susceptibilitats. Entenc la teva reacció, Zodiac, tanmateix pensa que el suport a tot açò refrendat per AlbertCamps, no ve a fer aquí més que voler entorpir aquesta sana ‘plaça pública’ on fins ara s’ha opinat amb respecte. En VVV no m’ha respost a la meva pregunta, i està en el seu dret, però ja és indicatiu per a quines raons entren aquí. L’article de Guillem López Casasnovas és un luxe, malgrat uns ho aprofitin per eludir la reflexió i vessar la bavera de la impotència. Cas omís.
    Em qued amb la glosa de Bep Joan, quan al final diu: “I vist que ca seva ‘peta’ / volen, ara, cremar el bloc”. Aquesta és la seva intenció. si no volen debatre des del respecte i la diversitat, adéu a la inhumanitat.
    Davjo, el Govern PSOE-PSM no faria altre cosa que caure en el que vol el PP. Un govern d’esquerres és la millor eina d’unitat del Partit Popular, els solucionaria la crisis de cop, es reunificarien i sortirien en tromba a les pròximes elecccions. Estic dpacord amb tu, però el PSOE sap que no governarà si no és amb el PSM. Ara ja es pitja des d’UH per un govern d’esquerra, pel que he dit, perquè açò salvaria el PP. El titular destaca que el PSOE vol governar amb el PSM, tot i que l’entevista a na Pilar Carbonero té elements coincidents amb el PSM que no són destacats a l’entrevista. Però d’açò ja ho sabíem que passaria; setge al PSM d’una i altra banda. D’acord amb la teva explicació.
    Zodiac, gira página davant els provocadors. Ànims!!.
    Estaré uns dies gaudint de la naturalesa, tot i que el temps amanaça. Ja veurem.
    Salut a tots els humans.

  59. Menorquit Escrit el 23 ag. 2008 a les 13:33

    Abans de marxar, i vist el comentari de na Maite, sobre Antònia Gener, afegir que la responsabiliat sobre les moltes pressumptes irregularitats a l’Ajuntament durant els darrers cinc anys, recauren en tots els regidors de l’equip de govern. També en el cas que la Fiscalia pugui dectectar irregularitats en el Cas Nerer, Gener seria igualment culpable dels fets, si hi hagués culpables: Article 78.2 de la Llei de Bases de Règim Local (la de l’Estat): “Son responsables de los acuerdos de las Corporaciones Locales los miembors de las mismas que los hayan votado favorablemente”. Desmarcar-se dels seus anteiriors companys de govern no l’eximeix dels seu vot a favor de les pressumptes corrupcions.

  60. Àlmax Escrit el 24 ag. 2008 a les 21:47

    Després de l’entrevista amb na Pilar Carbonero a UH, tant el teu comentari com el que fa en Nel Martí al seu bloc posen les coses a lloc. Em sembla mentida que digui que les vostres propostes estan “poc definides”, a no ser que no ho vulguin entendre. Tot sembla indicar que estan més preocupats per tocar poder que per plantejar-se què en volen fer, del poder (en realitat poquíssim, donades les circumstàncies tan precàries en què s’hi accediria), i això és una llàstima. “Aplicar el nostre programa”, diu ella, però… amb 10 regidors de 21 es comptes no surten gaire. Com bé diu en Nel, l’únic al que es podria aspirar és a anar gestionant el dia a dia i, potser, desencallar alguns temes que necessiten molt de consens, però això té poc a veure amb governar amb el programa propi, que és la moto que sembla que volen vendre…

  61. Maite Salord Escrit el 24 ag. 2008 a les 22:19

    Bona nit. Estic d’acord amb Menorquit que un govern d’esquerres salvaria el PP: mentre faríem mans i mànigues per intentar treure a llum qualque cosa semblant a una gestió amb cara i ulls, ells podrien refer el partit sense haver d’assumir cap tipus de responsabilitat, sense fer gaire renou i, a més, armant-se de cara a les pròximes eleccions.
    D’altra banda, com a n’Àlmax, la “indefinició” de la nostra proposta m’ha sorprès: jo em pensava que havíem deixat ben clar que no volem governar sense una majoria que ens permeti aplicar el nostre programa, però que tampoc no serem impediment si els altres partits volen fer una moció de censura i governar. Més clar, aigua.
    I, encara que som de lletres, a mi tampoc em surten gaire, els comptes: la representativitat sortida de les urnes a l’ajuntament de Ciutadella és 11 regidors de dretes i 10 d’esquerres. Qui seria el regidor de dretes que signaria un taló en blanc per deixar governar (=aplicar programa) a l’esquerra?

  62. Vic Escrit el 25 ag. 2008 a les 12:01

    Hola Maite,

    Entenc tot el què dius en el teu darrer comentari, però m’agradaria saber si podries explicar més detalladament a què et refereixes al dir que no serieu un impediment per una moció de censura. Quan dius “no serem cap impediment” vols dir que votarieu a favor o que no votarieu en contra, en altres paraules abstenir-vos? Entenc també de les teves paraules que si una moció de censura fos aprovada, el PSM no entraria a formar part del govern municipal, no? La tercera pregunta que em faig és si posarieu cap mena de condició per votar a favor d’una moció de censura (no sé… tal volta un candidat o que no es presenti un candidat, per exemple na Gener)

  63. Maite Salord Escrit el 25 ag. 2008 a les 12:41

    Vic, no impedir una moció de censura vol dir votar-hi a favor (sense els vots del PSM no prosperaria). Respecte a les condicions, en principi, pensam que si ens mantenim al marge del govern, correspon a qui ha de governar decidir les condicions d’aquest govern. En qualsevol cas, i ja que l’esmentes, el PSOE ha deixat clar que amb el PP de na Gener no hi vol res. Per tant, és una opció que no es plantejaria.

  64. Davjo Escrit el 25 ag. 2008 a les 20:44

    Mol d’acord amb el que s’està dient fins ara, aquests dies tinc poc temps per estar per voltros, així i tot prest em reincorporaré amb forces. Només un apunt: vius amb les pressions del PSOE, tenen un aparell fort, cap mena d’escrúpol i un odi, dissimulat però ferotge, al PSM. Intentaran fer-vos mal. L’únic remei és seguir com ara: explicar les coses amb claretat i tractar-los amb el menyspreu que es mereixen però sense caure amb provocacions. Val més una ironia que un atac frontal.

    David Joan

  65. Davjo Escrit el 25 ag. 2008 a les 21:00

    Disculpes, aquest dies vaig tan atabalat, que em deix coses sense dir: Maite, tinc por que els psoecialistes us preparin un parany.

    En els seus afanys d’amarrar poder- sense ideologia ni vergonya- us proposaran que si no voleu entrar al govern al manco signeu un “pacte de governabilitat”.
    De cap de les maneres. Això suposaria que ells governin i voltros, des de fora, esteu forçats a votar a favor.
    Crec que heu de deixar clar el que ja deies al teu escrit , i res més: signar la moció de censura per treure els trànsfugues del govern…un camí que no creis correcte però que acceptareu però sota la responsabilitat dels qui el volen transitar !!!
    Res de “pactes de governabilitat”, és una altra manera de lligar-vos les mans i poder-vos acusar llavors de tots els mals. Si volen governar que governin, però el PSM ha de poder seguir presentant les seves propostes, votant allò que cregui oportú i per res s’ha de fermar a aquesta colla de delerosos de poder vernissats -i molt superficialment- d’esquerra.

    David Joan

    (Ui, què diria na Matilde de tot això. Quan torna?)

  66. Zodiac Escrit el 25 ag. 2008 a les 21:32

    Ben d’acord amb en Davjo. Vull posar un exemple d’aquest afany de poder del PSOE: des de l’inici de la democràcia el PSM ha donat batllies i presidències al PSOE arreu de Menorca. Sempre ha respectat que la llista progressista més votada tengui la batllia. Sempre. Mai ha exigit compartir la batllia.
    A les darreres municipals as Mercadal la llista progressista més votada fou l’Entesa encapçalada pel PSM. El PSOE, menys votat, va exigir compartir la batllia sinó amenaçava pactar amb la dreta. Li van haver de concedir. Hagués entregat el poble a la dreta per aconseguir la batllia.

    Això és el PSOE. Sobren comentaris. Te ráo en Davjo. No són de fiar.

  67. Maite Salord Escrit el 25 ag. 2008 a les 23:33

    Bona nit. Podeu estar tranquils que la nostra postura no ha canviat el més mínim. I, com més va, més clar ho tenim. No em vull fer pesada repetint tot el que ja he dit de totes les maneres possibles, però, perquè no quedi cap dubte: 1) s’ha de recuperar la representativitat sortida de les urnes fent fora els trànsfugues; i 2) no acceptarem governar per la porta de darrere, sense la majoria necessària per dur endavant un autèntic govern d’esquerres. Punt.
    Respecte a les pressions que rebrem, David, em fas més por que una pedregada! No sé com t’ho fas, però sempre encertes: arribarà aquest “pacte de governabilitat”? Esper, sincerament, que no perquè voldria dir que el PP hauria trobat qui li fes la feina bruta mentre ell, tranquil·lament, es va recuperant de les ferides sense passar cap pena.
    I, enmig d’aquest panorama tan decebedor, enyoram na Matilde i les seves frases lapidàries!

  68. jonarz Escrit el 25 ag. 2008 a les 23:43

    En primer lloc entenc que les coses s’han de fer de la millor manera possible, un partit no es pot deixar endur per la passió del moment, ara bé quan els fets són prou greus el que no es pot fer es mirar cap una altre banda. Entenc que per compartir gestió de govern no es pot basar només amb un punt d’acord, i en cap cas un partit ha de perdre de vista el seu programa, ara bé, quan les coses arriben a un punt com ara el que succeix a l’Ajuntament de Ciutadella … i tampoc ha de voler convertir-se en col·laborador necessari per quedant-se de mans plegades.

    Només vull afegir un apunta a Zodiac; as Mercadal PSOE compartirà alcaldia, però el PSM també podria haver demanat compartir-la a St. Lluís, Maó i al Consell o deixar equips de govern en minoria, perque no ho varen fer?

  69. Davjo Escrit el 26 ag. 2008 a les 0:16

    En resposta a les qüestions que planteja Jonarz:

    1. En cap moment el PSM, pel que he anat llegint i ho he llegit tot al respecte, ha decidit o proposat quedar-se amb les mans plegades. Ha demanat a la resta de partits que facin tot el possible per fer fora de l’Ajuntament -no només del govern- als trànsfugues que han traït la voluntat popular. Precisament això és el que el PSOE no desitja perquè així se li esfumaria la possibilitat d’agafar la batllia, no per decisió dels electors, sinó per terboles maniobres polítiques. És perfectament possible deixar als trànsfugues aillats i abocats a la dimissió: deixar-los sense sou, investigar els seus draps bruts, aprovar mocions des del plenari que els hi tallin les iniciatives, etc. Per això no cal fer cap moció de censura, si des de l’oposició es fa aquesta pressió, més prest que tard dimitiran i llavors serà possible recomposar el govern que el poble va votar. Un govern de dretes, és cert, però és el que la majoria de ciutadallencs van escollir. Qualsevol altra combinació és un engany i una tergiversació del vot majoritari, per molt que es vulgui vestir de “sentit de la responsabilitat”. Això no ho pot acceptat el PSOE, que vol aconseguir per la porta de darrere allò que a les urnes se li ha negat. Estic satisfet que el PSM- partit del que no form part- no entri en aquest joc brut.

    2. Col·laboració necessària seria governar sense majoria suficient o ideològicament coherent. Seria la millor manera de col·laborar perquè el PP es curés les nafres, redrecés la seva situació de postració i des de l’oposició culpés a l’esquerra de tots els mals dels que ells són culpables. Als quinze dies tota la premsa , que beu del pou de la dreta, engegaria una campanya en aquest sentit i l’esquerra prest seria percebuda com tan tacada com el PP, mentre aquest seria vist com el qui se li ha robat el poder que li atorgaren els vots. Aquest és l’abisme on sembla voler conduir-nos el PSOE. Estic satisfet que el PSM- partit del que no form part- no entri en aquest joc suicida.

    3. Certament el PSM hagués pogut demanar compartir alcaldia a Sant Lluís, a Maó i al Consell. En altres legislatures també as Castell. Mai, mai, des del 1979 ho ha fet i esper que no ho faci. Respectar el vot majoritari dels ciutadans progressistes és la línia que ha portat fins ara el PSM. A això se li diu coherència. Si el PSOE, pel seu afany de poder a qualsevol preu, llença la coherència a les clavagueres és la seva opció però no pot pretenir arrosegar-hi esl altres. Estic satisfet que el PSM- partit del que no form part- no entri en aquest joc d’ambicions.

    Ben cordialment

    David Joan

  70. jonarz Escrit el 26 ag. 2008 a les 0:30

    Un aclariment a Davjo:

    En primer lloc dir-te quel el PSM va compartir batllia a l’Ajuntament des Castell amb el PP (2 anys Esther Riudavets i 2 anys Llompart), i sé que les circumstàncies obligaven a fer-ho.

    En 2n lloc; col·laborar necessari, potser d’un pacte de govern o en cas de no fer res permetre que tot segueixi com fins ara (pot col·laborar per acció o per omissió)

    Que el PSOE vol cadire i poder … no en tenc cap dubte.

    En quan a que passaria si des de l’oposició es rebutjassin les propostes de l’actual equip de govern … bé, l’actual sistema de funcionament perment moltes coses, jo com tú tampoc en sabia massa cosa, ara tenc més clar que dins de l’ajuntament, sense majoria es poden fer moltes coses (si vols tenc alguns comentaris al meu bloc), potser no siguin molt clars però crec que aclareixen molts malentesos que tenim la gent.

    Salutacions.

  71. Davjo Escrit el 26 ag. 2008 a les 1:06

    Salut Jonarz.

    Intentaré trobar el teu bloc, segur que serà força interessant.

    Respecte al que em dius al teu comentari, només un aclariment: crec que he deixat clar en tot moment que parlava de majories progressistes, i pens que també ho feia Zodiac.
    Deia Zodiac: ” Sempre ha respectat que la llista progressista més votada tengui la batllia”.
    Deia jo: “Respectar el vot majoritari dels ciutadans progressistes és la línia que ha portat fins ara el PSM”.

    Crec que queda clar. El cas des Castell, com ben bé dius, és molt diferent. En tot cas, val dir que era l’Entesa de l’Esquerra de Menorca qui es presentava a aquelles eleccions encara que la cap de llista era del PSM, i les circumstàncies van obligar a un pacte. Però tot just després de les eleccions sense enganar ningú, amb llum i taquígrafs i havent-lo anunciat a la ciutadania si la situació de l’ajuntament no canviava. Ho record perfectament i pel que dius tú també.

    M’assembla que no diferim gaire en les nostres opinions.

    Cordialment

    David Joan

  72. Davjo Escrit el 26 ag. 2008 a les 9:55

    Molt breument: declaracions de na Gener a U.H. Crec que s’han de llegir en clau de lluita interna dins el PP. Conclusió certa però del periodista: tot dependrà del que passi dia 12. En tot cas el PSM ja ha exposat la seva opinió, l’únic que ho ha fet clarament i això és la vostra força.

    Se us ha passat pel cal exigir al PSOE, públicament, que aclareixi quina és la seva positura i que es deixi de ballar el minué?. Si és veritat que avui us hi veis, jo no aniria de romanços i els hi diria que si volen cadires ho diguin clar. Si no ho fan, no hi ha res a parlar. Amb un partit que avui diu blanc i demà negre no s’hi pot mantenir cap conversa, ja ni parlar d’una negociació.

    David Joan

  73. Àlmax Escrit el 26 ag. 2008 a les 11:36

    Des del començament de tota aquesta història hi ha una cosa que em grinyola cada vegada que la sent i és això de “recuperar la representativitat sortida de les urnes”. Ja s’ha discutit aquí si aquests 9 són trànfugues o no i no vull reobrir el tema, però en qualsevol cas són trànfugues d’una manera diferent al sentit habitual del terme, ja que han manifestat des del principi que volien seguir governant amb el programa amb el qual s’havien presentat a les eleccions. Crec que hi ha molts motius pels quals aquesta colla haurien de deixar de governar l’ajuntament (claríssims indicis de corrupció la legislatura anterior, nul·la capacitat de diàleg i de consens, incapacitat per gestionar eficaçment la intitució, incapacitat de concretar projectes i engegar-los… la llista és llarga), però crec que l’argument “perquè són uns trànfugues” és el menys sòlid de tots. Què passarà si després que es trii una nova direcció del PP local reingressen al partit? Deixaran de ser uns trànfuges? Recuperaran la legitimitat de les urnes? El principal argument que esteis caurà (i tot i així hi haurà més motius que mai per pensar que aquesta gent no hauria de dirigir el poble). Pens que els únics que poden dir si aquesta gent representa a ningú són els que els van votar, i pel que sembla, estan bastant dividits, de manera que dir per part d’un altre partit que no representen ningú és, com a mínim, temerari.
    Si al PSM hi hagués discrepàncies tan fortes entre el partit i els seus representants a l’ajuntament que aquests abandonessin el partit i decidissin abandonar-lo no tenc clar que automàticament jo m’hagués de sentir més representat per les posicions del partit que per la de les persones que integraven la candidatura. De totes maneres estic tranquil, perquè pens que aquests casos extrems és poc probable que passin en organitzacions on la gent hi és perquè comparteix una sèrie de valors, actituds i objectius bàsics. Coses com les que veim al PP són més pròpies d’organitzacions on això és secundari i el que importa més és poder remenar poder.
    Sobre el darrer comentari d’en David pens que poques negociacions es poden tenir amb el PSOE (i amb cap dels altres) quan la posició de PSM ha quedat tan clara: suport a una moció de censura si la presenta algú (sigui qui sigui el candidat a l’alcaldia? perillós…) i no entrar al govern. Les possibles negociacions entenc que vindrien després i haurien d’estar basades en propostes, iniciatives i projectes, negociant cadascuna d’elles per poder-les tirar endavant.

  74. Davjo Escrit el 26 ag. 2008 a les 12:53

    Saps, Almax, m’ha agradat la teva argumentació perquè simplifica molt les coses:

    Si no són trànsfugues, llavors cal deixar-los governar. Al cap i a la fi representen així a una majoria d’electors. El seu únic pecat seria en conseqüència haver-se barallat amb un soci i una del seu grup. Si és així les obscenes presses del PSOE per amarrar poder tenen manco justificació que mai.

    Respecte a la signatura d’una moció de censura, al meu parer, no conec oficialment els detalls del PSM, no s’ha de signar a qualsevol preu. Si el candidat és impresentable no s’accepta i punt. A ulls clucs i amb carta blanca a ningú, i menys al PSOE.

    La ciutadania ha d’adonar-se que el PSM té el seu propi camí i que els psoecialistes no són ningú per intentar condicionar-lo.

    Amb el que coincidesc abasolutament amb tu quan assenyales que són les ànsies de remenar poder són les causants de les discrepàncies a cal PP. És una tònica dels partits grans que massa vegades es converteixen en pures maquinàries.

    David Joan

  75. robert Escrit el 26 ag. 2008 a les 12:58

    Ai, n’Ester Riudavets! Com és que el PSM ha tingut gent tan dispar en els seus llocs capdavanters? Tanta ineptitud mesclada amb gent prou vàlida fa difícil que ara la gent jove s’identifiqui amb el partit. Maite, no trobes que la ferum d’església –per més progressista que sigui- dificulta que els joves s’apropin al PSM? Pens en Pilar Pons –avui dia col.locada a Política Lingüística sense que en tengui gaire idea de res- i m’agafen tots els mals… Et faria res aclarir-me la relació del partit amb l’Església o amb els seus postulats? Ho deman perquè trob que el PSOE ens està agafant un espai importantíssim entre la gent jove per aquest motiu. Gràcies i ànims que teniu prou pa tallat dalt la Sala…

  76. cuc de terra Escrit el 26 ag. 2008 a les 13:34

    Feia dies que no apareixia per aquí i avui que en tenc temps fotré aquesta parrafada, perquè veig que el tema Trànsfugues segueix enredant.
    Una cosa és el TRANSFUGUISME i l’altre és ésser representant legal d’un escó de regidor. Anem, per pams. El tema del Transfugisme no és un terma jurídica sinó polític i de cultura democràtica. El transfuguisme no té un concepte jurídic associat en cap llei, que jo sàpiga, en tot cas està associat a alguna JURISPRUDÈNCIA. Per tant es parteix d’un concepte definit als diccionaris lingüístics, que defineix un comportament polític i democràtic, i que designa un comportament i el QUALIFICA i DESCRIU UN COMPORTAMENT.
    De fet ni a LBRL ni en altres lleis trobaràs la paraula ” transfuga ” o ” transfuguisme”…és un concepte polític que no té, encara, transcripció al món jurídic. Però, donat que tenim una democràcia relativament jove i que després d’aquests pots anys d’experiència, ja hem tingut molts casos de persones que es presenten per un partit i després el traeixen i traeixen la voluntat popular dels ciutadans ( que també ha passat a vegades a l’inversa), després de molts debats i donat que no hi havia una cobertura legal a aquesta actitud es va signar el Pacte sobre el Transfuguisme. Aquest no és altre cosa que un pacta que intenta clarificar una actitud política i donar-li cobertura política, però en cap cas té legal. Insisteixo, es un pacte polític i de cultura democràtica.
    I per què un pacte polític? En primer lloc, perquè tot i que la democràcia espanyola es situa en el camp de la Monarquia parlamentaria on les eines a través de les quals s’expressa la voluntat popular dels ciutadans, cada 4 anys, es fa a través dels Partits polítics. En segon lloc, estem en una DEMOCRÀCIA DE LLISTES TANCADES, on els votants no escullen les distintes persones que hi ha a la llista – i on es podria veure, en part, quin suport tenen les persones -, sinó que els votants escullen una LLISTA TANCADA QUE HAN APROVAT ELS ÒRGANS PERTINETNS D’UN PARTIT POLÍTIC I QUE REPRESENTEN AL PARTIT. I, a més, en molts d’ells no existeix ni està regulat un sistema de PRIMÀRIES (D’altra banda, serien els mateixos candidats, i no els partits, que, entre d’altres coses, finançarien les seves pròpies campanyes electorals i no els partits. Per tant, estaria bé que ne Borndos i els 8, ja que han abandonat el partit, que abonessin totes les despeses que la seva campanya electoral va provocar ja que la pagà el partit perquè representaven el programa del PARTIT- PP- no el seu).
    D’altra banda, dels múltiples monogràfics sobre el Transfuguisme, es desprèn clarament que “EL CONCEPTE DE TRÀSFUGA SERVEIX PER ANALITZAR LA RELACIÓ ENTRE REPRESENTATN I REPRESENTAT, ENTRE REPRESENTACIÓ INSTITUCIONAL ELECTE I COLUNTAT POPULAR”.
    A partir d’aquí hi ha disquisicions de tota mena per delimitar jurídicament el que es produeix en l’àmbit polític. ÉS MÉS, no crec que sigui la jurisprudència la que ens hagi de guiar en aquest cas, sinó el sentit democràtic. I democràticament són trànsfugues, perquè ells han deixat de representar al partit que havia votat la gent.
    Així que, després de múltiples intents, encara no s’ha trobat la manera més adient per garantir un sistema de representativitat de la voluntat popular sense que els partits ni els representants cometin abusos de poder. A més, intentar descriure els supòsits o no de Transfuguisme, jurídicament, potser seria una mica complicat i s’haurien de fer moltes excepcions a la norma. De fet dins el Pacte Antitrasnfuguisme es creà una comissió especial i independent de juristes i de persones de prestigi, perquè en casos de dubtes fossin ells el que intentessin esbrinar si són o no casos de TRANSFUGUISME ( ja veis que és complicat per les múltiples situacions que es poden donar). Bé, en definitiva, , es per això, que encara les actes de regidors, conseller i parlamentaris són personals, tot i que tots entenen que es un sistema de partits.
    Tot i això, després d’aquest pacte es va intentar modifica alguna cosa de la llei de Bases i del governs de les administracions locals…Però la paraula ai el concepte transfuguisme no apareix.
    Així que, tot i que els TRANSFUGUES DE L’AJUNTAMENT DE CIUTADELLA I QUALSEVOL ALTRE AJUNTAMENT, seguiran essent representants legals, tal com diu la LRBIB, això no vol dir que siguin legítims ni que no siguin trànsfugues. Ser trànsfugues o no, com ja he dit, depèn del comportament. De fet, hi ha una multitud de representants que a dia d’avui són REPRESENTANT LEGALS – QUE NO LEGÍTIMS- I TRÀNSFUGUES. I,. Molts d’ells són ex PP i ex PSOE.
    Per tant, a part del què diuen tots els diccionaris i les enciclopèdies, que és bastant clar, i la multitud de monogràfics que hi ha sobre transfuguismes i l’intent del PACTTE per delimitar-ho, que siguin representants legals no implica que pugin ésser alhora trànsfugues…Això és un adjectiu que posem a alguns representants polítics “legals” en funció de l’actitud que tenen DESPRÉS d’esser escollits en un sistema DEMOCRÀTIC DE LLISTES TANCADES I DE PARTITS POLÍTICS,. És un adjectiu que descriu el què fan!!!!!!!!!!!!!
    Així, en tots els debats i els monogràfics sobre el transfuguisme es parteix de les definicions que hi havia als diccionaris, definicions com la següent:
    1.- Diccionario de la Real Academia de la Lengua. Tránsfuga. 2. com. Persona que con un cargo público no abandona este al separarse del partido que lo presentó como candidato.
    2.- Enciclopèdia catalana: Trànsfuga Persona elegida en les llistes d’un partit que no abandona el càrrec després de separar-se del partit que el presentà com a candidat
    3.- Pacte Antitransfugime: “ Un compromiso por el respeto a la voluntad de los ciudadanos y a la lealtad política en los gobiernos locales”. A los efectos del presente Acuerdo, se entiende por tránsfugas a los representantes locales que, traicionando a sus compañeros de lista y/o de grupo – manteniendo estos últimos su lealtad con la formación política que los presentó en las correspondientes elecciones locales-, o apartándose individualmente o en grupo del criterio fijado por los órganos competentes de las formaciones políticas que los han presentado, o habiendo sido expulsados de éstas, pactan con otras fuerzas para cambiar o mantener la mayoría gobernante en una entidad local, o bien dificultan o hacen imposible a dicha mayoría el gobierno de la entidad.
    Cuando surgiesen dudas sobre qué miembros de una lista y/o grupo político han incurrido en transfuguismo, será la formación política que los ha presentado la que deberá aclarar por escrito cuáles de ellos se han apartado de la disciplina de partido, a efectos de su calificación como tránsfugas.
    És per això, tot el què diu el pacte, els diccionaris, i alguns monogràfics…per a mi, i a dia d’avui, i en les circumstàncies d’avui ( deix ben clar AVUI), SEGEUIXEN ESSENT TRÀNSFUGUES!!!
    D’altre banda, l’informe del SECRETARI de l’Ajuntament no determinarà si són trànsfugues o no, simplement determinarà si pertanyen a un grup municipal o no, si estan adscrits o no, quins drets i deures tindran després, etcètera..segons el que es descriuen a les Lleis de Bases i algunes JURISPRUDÈNCIA. Però en cap cas apareixerà la paraula TRANSFUGA ( a no ser que m’equivoqui que també podria ésser).
    I per acabar, no entenc el que diu en BORNDO. Primer diu que va abandonar el PARTI i després diu, en la mateixa entrevista que va ésser expulsat. O abandona o l’expulses però les dues coses alhora “ temporalment” és impossible. Primer hi ha una acció i després una altra.

  77. Àlmax Escrit el 26 ag. 2008 a les 15:14

    Cuc de terra, entesos amb el concepte “trànsfuga” com a adjectiu descriptiu d’una actuació, però la teua explicació és en certa manera encara més inquietant, ja que referma la meva convicció de que no és massa intel·ligent basar tot l’argumentari per defensar que han d’abandonar l’ajuntament en només aquest concepte. Hi ha arguments molt més sòlids, que pens que són els que s’haurien de destacar per damunt del fet que hagin abandonat la sagrada disciplina d’un PARTIT. Més encara quan, repetesc, una part dels votants del PP se senten més representats per aquests trànfugues que pel que queda del PP! També és un motiu de reflexió la imatge de secta tancada que es transmet cada vegada que deis que el major pecat polític és abandonar el PARTIT (així, en majúscules). El PARTIT per damunt de les persones que el conformen? Em provoca un principi d’escarrufament quan ho sent (o quan és el que es llegeix entre línies). El sistema electoral de llistes tancades és el que tenim (ja haureu endevinat que no crec que sigui el millor possible) i no dóna marge a destriar entre el suport al global de la llista i el suport a un o altre membres, però deixa prou marge per a argumentar que no només és un partit, el que es vota, sinó unes persones: el càrrec de regidor electe pertany a la persona i no al partit (que és el motiu pel qual és tan difícil resoldre aquest embolic, es vota una llista de noms de persones (presentades en nom d’un partit, si, però persones) i el que és més, aquesta llista de noms està ordenada d’una manera no aleatòria i no hi juga el mateix paper la persona que té el nombre 1 al costat que la persona que té el 6 ni que la que té el 18. En qualsevol cas només volia posar de manifest que el principal conflicte amb aquest tema l’haurien de tenir els membres del PP i els seus electors, i que des de fora segurament tenen més força un altre tipus d’arguments per fer front al desconcert que provoca aquesta estrafolària situació.
    En una reflexió més general, pens que limitar la funció política als partits polítics i donar tant de poder a les organitzacions per damunt de les persones van en contra de la participació i de la implicació dels electors en la política, que es veu només com a “cosa dels partits” quan no ho és en absolut.
    En fi, no pretenia ni simplificar ni embolicar (encara més) res, que ja hi està prou!
    Disfrutau d’aquest capvespre que sembla que serà la mar d’agradable!

  78. cuc de terra Escrit el 26 ag. 2008 a les 15:32

    Bon dia Almax,
    Que hagi explicat com està ara el sistema electoral a Espanya no vol dir que el comparteixi ni que cregui que es el millor. Segurament hi ha altres sistemes mixtes que poden millora la representativitat i el paper de les persones dins els partits i en el marc democràtic. Segurament estic per altres sistemes mixtes més representatius, però ara per ara , són hipòtesis de feina i l’actual és el marc en què ens situem.
    Ara, per mi, segueix essent motiu suficient el TRANSFUGUISME. I com tu dius, moltes vegades , i més a nivell local es voten persones, però també es voten partits per damunt les persones. Així que avui es és difícil esbrinar a qui han votat i qui te els suports, l’únic que sabem es quin és el marc. Quantes vegades un ha votat el partit encara que el cap de llista no fos del seu gust? Que pensaria una persona que ho ha fet? També es poden fer les preguntes al revés, òbviament. Així que no ho sabem, per tant ens hem de basar amb el què sabem i quin és el marc en què està articulat la democràcia avui. Ara , el que SI TENC CLAR que si jo he votat una llista d’un partit, per damunt la persona, em sentiria traït i sentiria que s’ha traït el sistema democràtic actual i voldria de totes totes fer fora a aquestes persones.
    De totes maneres, ens situem en el camp de les hipòtesis i elucubracions ja que demanar-ho ara tampoc ajudaria massa, ja que el marc en que es van presentar era el de LLISTES TANCADES.
    I, llavors, quan hi ha problemes la resposta és sempre “si però no” i “ depèn que ens convingui en cada moment”

  79. Vic Escrit el 26 ag. 2008 a les 15:56

    Estic d’acord amb en Àlmax. Fa por quan es parla sobre la disciplina del partit o que el partit està per damunt dels afiliats. Quan parlem així estem donant a entendre que el partit té uns interessos propis que estan per damunt de les persones i no hauria de ser així. Els partits han d’estar per servir al ciutadà i no han de tenir com a primer objectiu la seva pròpia supervivència o assolir el poder de qualsevol manera. Els partits haurien de ser organitzacions en el sí dels quals es permetés la discussió, i les seves guies d’actuació vinguessin de les bases cap a la part superior de l’organització. No hauria de ser un sistema tancat en el qual no s’escolta i les decisions es prenen de dalt cap a baix. Estic segur que bona part del problema del PP ve d’això mateix.

  80. Davjo Escrit el 26 ag. 2008 a les 16:20

    M’assembla que el debat de com han de ser els partits és molt llarg i malauradament poc profitós.
    Hi ha partits amb força democracia interna, pel que sé és el cas de PSM i EM, d’altres actuen com a jerarquies institucionalitzades (PP, PSOE), però, per a mi, això no té res que veure amb el transfuguisme.
    La discrepància no ha d’implicar mai posar l’opció personal per davant de la política. Hi ha molts casos de regidors que han deixat el seu càrrec perquè no combregaven amb la línia del seu partit,això és honest -el cas del breu primer regidor de cultura del PP-.
    No consider honest però, aprofitar les sigles d’un partit, el seu aparell de comunicació, la dotació econòmica, etc.-per després erigir-se en interpret del sentiment popular i dir que romps amb el partit, que els vots els feres tu tot solet i que el partit va errat i tu bé. Això és per a mi transfuguisme i a més manca absoluta d’ètica.

    David Joan

  81. Davjo Escrit el 26 ag. 2008 a les 16:29

    Acab d’escriure el comentari anterior i se’m ve una idea al cap:

    No parlem més del que són els nou Brondos, en realitat a la pràctica tant dóna.

    Acceptem que un govern- com bé ha dit ja el PSM- format per PSOE-PSM-UPCM és inviable.

    Considerem que si PSOE-UPCM volen presentar moció de censura per governar en minoria el PSM pot donar-los suport encara que no comparteixi l’afany de poder -sense ideologia- que mou aquesta aventura.

    Bé, a partir d’aquí que el PSM intenti portar a l’ajuntament les seves propostes de ciutat (governin el Cavallers de Camelot- en expressió de Bep Joan, que tots enyoram- o governi l’hibrid PSOE-Triay) i faci política i no politiqueria. Propostes i no mabiobres. Respostes a problemes i no repartiment de cadires.

    David Joan

  82. Matilde de la Mole Escrit el 26 ag. 2008 a les 16:52

    No m’he pogut resistir. He hagut d’entrar a veure quines noves hi havia a aquesta àgora salordiana. La meva informació és fragmentària, la llunyania i el canvi horari fan pagar peatge, però m’assembla que el brou ja és més espès que un monòleg de Corneille.
    Pel que assembla, pel que he pogut llegir, el PSOE ha romput la gatzoneta, la papallona ha sorgit en tot el seu esplendor. Ja us ho deia, volen poder, volen cadira, volen batllia. Les titelles que parlen -Carbonero- no tenen res a fer davant els dinosaures que tot s’ho cruspeixen des de fa anys. Els qui engroncen el bres (ex-batle melòman amb síndrome d’abstinència, tertulians de cafè que suspiren per “estar” i “saber”, ressentits per allò que ells consideren seu i no tenen..), aquests no descansen, conspiren, intoxiquen, menteixen i embullen…són el paradigma de la politica desideologitzada.
    Podrien ser el model d’allò que va fer dir a Shakespeare: “En els nostres intents enfollits, renunciem a allò que som per allò que voldríem ser”.

    Bona gent del PSM, tranquilitat. Aneu bé, que els dinousaures pleistocènics no us facin angunia, no són tan grossos ni tan importants. Al fons son pobres ànimes mesquines i de cafè amb llet. Pensau sinó el que deia tot un sant -Sant Agustí i perdoneu el recurs cristià que jo no faig, us ho assegur, ferum d’església-: “La supèrbia no és grandària sinó inflor, i allò que està inflat assembla gran però està malalt”. La malaltia és l’ànsia mòrbida de poder”.

    Ara, adeú. Davjo, el setembre torn.

  83. Zodiac Escrit el 26 ag. 2008 a les 18:19

    Arran d’alguns dels comentaris en el bloc, he rellegit el teu article, Maite. Tothom dóna per fet- jo mateix gairebé ho feia- que signarieu la moció de censura sense més problemes si PSOE i UPCM es posaven d’acord.

    Sortosament, he vist que no és exactament això el que dius. Concretament: “…no esteim tancats a la possibilitat de donar-los suport..”.

    Una possibilitat. Pensau-vos-ho molt.

  84. Estribor Escrit el 26 ag. 2008 a les 18:50

    A Joan Gorrias, mal emprant Kavafis:

    “…escolta amb la commoció que vulguis
    però no amb les súpliques i els planys dels pusil·lànimes,
    escolta com a últim goig teu, el clamoreig,
    els portentosos instruments de la nacionalista colla,
    i digues-li adéu a la batllia que perds”.

  85. Maite Salord Escrit el 26 ag. 2008 a les 23:33

    Matilde de la Mole no ha pogut aguantar la temptació i ens ha visitat, avui capvespre. Una alegria.
    Només volia dir-vos, que el PSM té clara quina ha de ser la seva actuació, ho sabeu. Per això, no ens hauria de preocupar gens ni mica el que vulguin fer els altres partits. És igual, des del moment que la nostra postura ha quedat ben fixada. La resta de partits haurà de començar a definir-se de ver després de veure què passa amb la renovació de la Junta Local del PP. Només el temps ens dirà qui vol govern i qui no (d’aquests, ja en sabem un!). Per tant, calma i tranquil·litat.
    En aquesta àgora “salordiana” (gràcies, Matilde!), acabaré amb una frase “orsiana”, d’Eugeni d’Ors: “El cafè és romàntic, és democràtic, és oratori i banal”. Idò, que cadascú se’l prengui amb les paraules que vulgui. Jo, per si de cas, l’acostum a prendre a casa. En silenci.
    Salut i bona nit. Demà hi tornarem.

  86. Davjo Escrit el 27 ag. 2008 a les 9:45

    M’assembla que amb les darreres notícies, un altre candidat a presidir la Junta Local, el PP ciutadellenc ha entrat en fase de descompisició accelerada. Ja veureu com això acabarà amb una intervenció de la Junta Regional (abans o després de dia 12) posant ordre.

    David Joan

  87. Kropan de Xipre Escrit el 27 ag. 2008 a les 11:16

    Els bàrbars no vindran,
    haureu esperat l’infortuni
    en múltiples redosses,
    a les albes d’horitzons,
    quan els bàrbars eren a port,
    aquí a les trinxeres i norais,
    de la vostra mentalitat…
    Els bàrbars no vindran
    i en l’espera de dies i perfums
    us haureu cretinitzat
    com mai hauríeu d’haver:
    xoroiant per damunt les parets
    d’altres viatges amb retorn.
    Caldrà fer bocins els esborranys
    i recitar en veu fluixeta
    l’exabrupte d’Espriu:
    bevíem, a glops,
    aspres vins de burla,
    el meu poble i jo.
    ……
    Mentre espereu
    no oblideu a filtrar els vins.

  88. nel Escrit el 27 ag. 2008 a les 11:43

    En robert
    es demana en un dels comentaris publicats aquests dies per la relació entre el PSM i l’església, i diu també que “el PSOE agafa un espai important entre la gent jove per aquest motiu”. És curiós que surti aquesta qüestió enmig d’un debat tan puc religiós com el transfuguisme, però val la pena dir algunes coses. La primera és que el PSM és un partit d’esquerres, i per tant laïcista. Com a tal defensa la total autonomia de l’estat respecte de qualsevol organització confessional. Per aquest motiu el PSM, com a partit, també ha de mantenir la seva total independència respecte de la l’església catòlica o d’altres institucions religioses. Però el laïcisme -o la laïcitat, digueu-li com trobeu- és més que tot açò, és la convivència harmoniosa entre l’esfera pública i l’esfera privada, entre l’ètica cívica i els projectes vitals de cada un. És evident que tots els militants del PSM tenim uns valors i uns objectius respecte d’allò públic o cívic que és tradueixen en un projecte transformador de la ciutat i de l’illa. Ara bé, cada militant té el seu propi projecte vital, on la religió hi podrà o no jugar un paper determinat. En resum, hi ha militants del PSM que formen part de l’església catòlica, d’altres que es diuen cristians i són crítics amb la institució de Roma, d’altres que han apostatat, i d’altres als que ningú els hi ha demanat mai -ni se’ls demanarà mai- cap explicació.

    És cert, emperò, que històricament a Menorca molts dels militants d’esquerres, nacionalistes i ecologistes s’han format (han adquirit un compromís de militància) en el context d’organitzacions cristianes, com els Escoltes, els Clubs parroquials, els grups de revisió de vida, el MUEC, el CCU, Cristians pel Socialisme, etc. Avui ja no és així, o millor dit ja no ho és tant. No crec que aquesta relació històrica, que també la comparteix EU i el PSOE, suposi cap problema. Seria absurd. Tanmateix el PSOE no pot presumir de laïcista. Els nous acords església-estat per al finançament, la manca de voluntat de revisar el concordat, o la manera de fer front a temes com l’avortament, l’eutanàsia, l’assignatura de la religió a l’escola pública, etc. no crec que donin massa crèdit laïcista al PSOE, ja que l’únic que fan és mantenir aquest estatus de privilegi a l’església catòlica.

  89. Estribor Escrit el 27 ag. 2008 a les 12:48

    ” Per què ha començat de sobte aquesta angunia
    i aquest renou. Oh! com s’han allargat les cares!”

    Els bàrbars han arribat, plena n’és la plaça,
    sorolls i gemecs a les avingudes
    on abans el goig hi vivia.
    Plora, ara,plora alexandrí,
    venuda la teva història per una cadira,
    només et resta el plor del cretí.

  90. Maite Salord Escrit el 27 ag. 2008 a les 13:03

    A Kropan de Xipre:

    Lucrècia:
    Sí, príncep, sí: jamai podria jo pensar
    que la vostra passió vos pogués tant cegar.
    Mes, pues, en esta nit, senyor, vós me feis veure
    lo que, si no lo vés, jo no voldria creure,
    per extinguir l’ardor, l’incendi que en vós neix.
    Lucrècia contra vós recorre a vós mateix.
    Dignau-vos, pues, mirar, al llum de la raó
    el reprensible extrem de vostra pretensió.

    Joan Ramis i Ramis, Lucrècia.

  91. robert Escrit el 27 ag. 2008 a les 13:08

    Merci, Nel! És cert que era un canvi de tema un pèl estrambòtic però trob que donaria per molt. Llàstima que el “desgavell-Ciutadella” tengui el bloc de na Maite monotematitzat. Vist des de fora, ara ja són voltes d’ase a la sínia. Per paga, la seva darrera entrada literària em va caure de les mans i no en puc opinar… Tot i així, gràcies Maite pel bloc!

  92. Kintet Escrit el 27 ag. 2008 a les 13:09

    Escric indignat. Segurament empraré paraules de ses que després m’arrepentiré i desitjaré haver esperat tres respiracions profundes. Us deman que no us quedeu amb ses formes i sí amb es contingut.
    Estic indignat perquè he llegit es “diaris” i ara resulta que es trànsfugues no van deixar es partit voluntàriament. Aquí hi ha hagut soborns… Perquè es diari de dia 1, per exemple, explica que es 9 ex-legítims regidors PPeros es van donar de baixa i exposa es motius que tenien per fer-ho. Ara, en canvi, és es partit qui els ha tret. Aquí hi ha gat amagat…
    Aquesta gent va fer un ridícul espantós, i encara ara, sense vergonya ni sentit comú, són allà dalt amb immunitat política.
    I ara, què? Hi ha manera de treure’ls de ses seves cadires? Es pot demanar sa revisió de s'”informe jurídic” (més que informe és deforme) que han pagat ells clarament?
    En qualsevol cas, molta sort a n’es plenaris, que tenc entès que dia 1 hi ha funció, i té pinta de tragèdia.

  93. Àlmax Escrit el 27 ag. 2008 a les 14:49

    De la Mole, des de llunyans fusos horaris i tot, carrega fort i com sempre amb elegància i punteria.
    Si no ho he entès malament, kintet, els regidors del PP es van donar de baixa voluntàriament del partit, això és clar. L’informe que s’ha publicat, però, fa referència a la sortida dels regidors del grup del partit popular a l’ajuntament, del qual en principi deien que no en volien sortir. El que entenc és que es considera que la sortida del grup popular de l’ajuntament no va ser voluntària i per aquest motiu poden passar a formar part d’un nou grup mixt. Així i tot, això no fa que estiguin més legitimats ni manco per continuar dalt la sala, i diria que els mecanismes de pressió perquè abandonin l’ajuntament segueixen sent els mateixos.

  94. Matilde de la Mole Escrit el 27 ag. 2008 a les 17:18

    No hauria d’entar al bloc. Hi estic enganxada!. Però, he decidit que enmig de tants turkey sandwich no hi està de més un poc d’oliaigo. Al cap i a la fi com va dir Baudelaire, el plaer elimina el sentiment del pas del temps i entrar en aquest bloc és un plaer encara que estigui de vacances.
    A més no he pogut resistir-me veient com tornen florir els poemes; bona troballa d’Estribor que sols canviant dues paraules de “El déu abandona Antoni” aconsegueix descriure exquisidament la situació del capitosts del PSOE. Bastant més infecta, políticament infecta, la mala versió de “Esperant els bàrbars” que fa el kropan. Kavafis mereix un respecte.
    Per això em limit a transcriure’l i ho dedic, amb tot el meu menyspreu que és infinit, als qui vessen babes somniant poder:

    “Els homes coneixen el present.
    L’esdevenidor el coneixen els déus,
    únics i absoluts posseïdors de totes les llums.
    Del futur, els savis en perceben
    allò que s’apropa…”

    (Ho he cercat per internet, tinc memòria literària però no tanta com per recordar el poema fil per randa. La traducció és de Solà i no de Riba).

    Bona gent del PSM, coneixeu el present i percebeu el futur. El déu no us abandonarà i evitareu que arribin els bàrbars. Defugiu aquells que des de la pretesa esquerra viuen “enmig del temor i de les sospites, amb l’esperit turmentat…”. Kavafis dóna respostes.

    (Maite, súblim el fragment i l’ús que n’has fet de la Lucrècia).

  95. Davjo Escrit el 28 ag. 2008 a les 10:46

    Bon dia a tothom.

    Supòs que tots estem a l’espera. Més que mai s’està veient que tot l’embolic neix a cal PP i que a cal PP s’aclarirà o s’acabarà d’embullar. Sortosament la positura ferma i assenyada del PSM en el moment precís va fer possible que s’acabessin o , al manco, es diluissin les especulacions, les travesses i elucubracions que havien substituït l’anàlisi raonable i raonat de la situació política.
    Si més no, qualque cosa n’hem tret de bo. S’ha vist que la ciutadania progressista té ganes d’opinar i opinions força fonamentades. Aquest bloc n’és un bon exemple. Per això, Maite, et demanaria que aprofitessiu aquestes sinèrgies i obrissis al bloc un nou espai de debat, en el que, a més de les crítiques en que tots ens hem complagut -jo el primer- durant les darreres setmanes, fossim capaços d’esbrinar els mals que pateix Ciutadella, aportar propostes de solució i, en definitiva, col·laborar amb el PSM en la posada en marxa, en la mesura de les seves forces i possibilitats, d’un projecte de ciutat “noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç”.
    Resti aquí el meu suggeriment.

    David Joan

  96. Maite Salord Escrit el 28 ag. 2008 a les 13:03

    Totalment d’acord, David. És més, tenc dues entrades del bloc quasi a punt, una sobre mobilitat i l’altra sobre energies renovables aplicades a Menorca (de fet, un compromís que vaig contreure abans de vacances i que, malgrat tot, no he oblidat) que avui o demà penjaré. Primer parlarem de mobilitat i de les darreres mesures proposades per l’equip de govern del nostre ajuntament i, després, d’energies.
    Per tant, després de la catàrtica fase de crítica, ha de venir la fase positiva i constructiva, que també és molt saludable i gratificant. Gràcies pels teus suggeriments. La plaça és més viva que mai. Tant de bo, prest puguem rallar d’una Ciutadella “noble, culta, rica, desvetllada i feliç”!

  97. robert Escrit el 28 ag. 2008 a les 20:01

    DEO GRATIAS!

  98. kinki Escrit el 29 ag. 2008 a les 17:35

    LA PALMA VA A NORD.

  99. Menorquit Escrit el 29 ag. 2008 a les 18:34

    Hola a tots:
    No voldria perllogar aquesta entrada, però es que feia uns dies que no seguia el bloc (Ocupacions. No. Millor dit, plaers d’agost i que ara hwe hagur de legir de tira).
    Maite a la ‘plaça’ hi ha vida. (Mira!! com la plaça dels pins, que també en té. El que ha mogut aquella mobilització, no?).
    Com s’ha commogut de nou la temàtica!!
    Reflexions moltes i per triar.
    Sobre transfuguisme, molt ja dit i rematat per Cuc de Terra; la posició passional d’en Davjo; n’àlmax que li dona consistència i de llunyanes terres…. torna Matilde de la Mole, sempre un plaer llegir-la. A tot a açò les martellades d’Estribor, que no ens cal contestar les provocacions, només llegir el pes del contingut poètic d’Estribor… i gaudir.
    Per la meva part, deixaria de preocupar-nos del què i com; ja s’ho faran a cal PP. És, al meu parer, un problema seu que no ens ha de fer perdre energies. De fet, la premsa ja li dona marge i cobertura mediàtica per recompondre el PP (pàgina diària als precandidats a dirigir el partit; però tranquils amb els candidats: tot el que toquen ho fonen. Ja us explicaré algún dia coses).
    Cuc de Terra: a l’entrevista que dius vas llegir d’en Brondo, ells van abandonar el Partit, però aquest els va expulsar del Grup Municipal del PP, no del partit. Perquè no ho confonguis.
    Per cert, et voldria fer una pregunta: em pots definir el termes ‘legal’ i ‘legítim’?
    Salut a tots.

  100. Quelet de Son Pinyol Escrit el 30 ag. 2008 a les 12:39

    (variant que no és de Ferreries i sense prèvia autorització de Kropan de Xipre)
    ………

    Mentre espereu els bàrbars,
    (que són aquí entre nosaltres,
    amb els ulls com a gots,
    fixats al fel de la romana
    per mesurar el cretinisme)
    no oblidéssiu de filtrar els vins
    encara que provinguin
    de vinyes d’altri…

  101. Estribor Escrit el 31 ag. 2008 a les 0:10

    Els bàrbars fa temps arribaren,
    els vins resten ja filtrats,
    que vinyes d’altri són amargues,
    agres els vins manllevats.

    No calen noves mesures,
    guaiteu al vostre entorn,
    hi ha qui empra la romana
    per a vendre’s per un lloc.

  102. Kirios de Rodes Escrit el 31 ag. 2008 a les 0:27

    Al socialistes espanyols de Ciutadella:

    “Però us equivoqueu, el perill no és en el vostre camí,
    eren falsos els missatges
    (no els vàreu escoltar, o no els comprenguèreu bé).
    Una altra desgràcia, que no imaginàveu,
    súbita, violenta, us caurà al damunt…”

    (Tot versionant Kavafis. Final).

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari