Maite Salord

Escriptora

Model turístic

Com molt bé va explicar en Nel Martí a la roda de premsa que vam fer divendres passat,  el turisme és un sector clau en l’economia de Menorca, tant en ocupació com en generació de renda. El turisme ha transformat l’illa, tant des del punt de vista del territori com de l’activitat socioeconòmica. Però el turisme que s’iniciava durant aquells anys 70 i que ha estat vigent fins quasi l’actualitat no té res a veure amb el turisme del futur. Aquell era un turisme de masses fonamentat en un producte (el sol i la platja) i en el consum de territori. Un model on tenien poc valor la recerca i la innovació, la sostenibilitat i el paisatge, o la formació de la mà d’obra. Un turisme que generava “espais i poblacions turístiques”, separades de les poblacions originals i desvinculades de la seva realitat cultural (història, tradicions, cultura, natura). I era també un turisme més bé passiu, poc interessat en el coneixement i en l’oci.

Menorca no pot ser un destí turístic que respongui als paràmetres tradicionals d’aquell turisme de masses. O millor dit, no ho hauria de ser. És per açò que coincidim amb el Llibre Blanc del Turisme (CRE, liderat per l’UIB) quan parla d’una “segona transformació”. Hem de passar d’un destí definit pel clima i la platja a un destí identificat amb una illa de clima mediterrani, tranquil•la, amb bona gastronomia, on la gent cuida el seu paisatge, la seva cultura, les seves ciutats; amb una amplia oferta d’oci esportiu, cultural, etc. Menorca ha de deixar de ser un destí que ofereix un producte de sol i platja, amb oferta complementària. I ha de passar a ser el destí-producte. Cal diversificar, per tant, però també consolidar, qualificar i vincular els subproductes al producte Menorca. Ja no hi un sector turístic sinó molts sectors entrellaçats en aquesta malla que és el turisme.

És per tot això que, des del PSM, pensam que ha arribat l’hora d’iniciar un procés de transformació del sector turístic. Entre d’altres, els reptes que tenim són els següents:

1-    Dinamitzar el producte turístic per fer de Menorca un destí diferenciat i atractiu. L’èxit del Camí de Cavalls és un clar exemple de la importància de treballar el producte. Es pot aplicar al camps de la restauració, congressos, cultura i natura.
2-    Fer compatible els desenvolupament del turisme i la conservació del medi ambient. Es tracta de promoure fórmules de turisme actiu que siguin respectuoses amb la natura: caiac, submarinisme, vela i rem, senderisme, turisme hípic, etc.
3-    Augmentar la competitivitat i la qualitat del sector turístic. Formació dels treballadors, controls de qualitat en totes les parts de l’oferta turística i, especialment, regular el “Tot inclòs” amb uns estàndards de qualitat mínims a oferir en aquest tipus de paquet ocupacional.
4-    Millorar les zones turístiques. Millorar el finançament municipal perquè és l’administració més propera i que, per tant, més garanteix la qualitat urbana de les zones turístiques. Reconvertir, de forma integral, algunes zones turístiques i tancar places no reconvertibles i ja obsoletes.
5-    Fer front a la creixent complexitat del sistema turístic. S’han d’establir sinergies amb altres sectors productius (calçat, bijuteria, artesania, producte alimentari…) perquè el turisme hauria de ser una palanca de canvi en l’economia de Menorca.
6-    Millorar la cooperació entre cultura, medi ambient i turisme. En aquest sentit, és fonamental consolidar la presència de Menorca com a destí turístic cultural. Cal consolidar i augmentar la Xarxa Menorca Monumental i potenciar l’intercanvi cultural amb altres territoris.

Evidentment, com en la resta de sectors econòmics de Menorca, el repte més important és el del transport, un tema prou important i complex que és mereixedor d’una entrada en exclusiva.

48 comentaris a “Model turístic”

 1. Baldritxa Escrit el 06 març 2011 a les 19:52

  Crec que és un projecte molt encertat. Però no hi haurà gaire bon camí, més val armar unes bones sabates. Molts tenen por als canvis, però es tracte d’evolucionar o desaparèixer del mapa, ja ho va dir en Charles Darwin!

 2. Venga ya! Escrit el 06 març 2011 a les 20:31

  Decir esto “és fonamental consolidar la presència de Menorca com a destí turístic cultural” es demostrar no tener ni idea ni sobre qué ofrece Menorca ni sobre qué ofrecen el resto de destinos turísticos mundiales.

 3. Maite Salord Escrit el 06 març 2011 a les 20:45

  Us pas un enllaç al diari de Burgos sobre el jaciment d’Atapuerca i el turisme:
  http://www.diariodeburgos.es/noticia.cfm/Vivir/20091223/atapuerca/incrementa/numero/visitantes/pesar/crisis/B882F40A-1A64-968D-590FF413CE26AB5E
  Les possibilitats que té Menorca en el camp dels jaciments arqueològics, per exemple, és innegable. En rallarem.

 4. Maite Salord Escrit el 06 març 2011 a les 21:08

  Em sembla que els de “Sol Melià” en deuen saber qualque cosa, de turisme:

  Sol Meliá forma a sus trabajadores para promover el turismo cultural sostenible entre los clientes
  europapress

  jueves 24 de febrero de 2011, 14:07

  MADRID, 24 (EUROPA PRESS)

  La cadena hotelera Sol Meliá realiza cursos de formación a los trabajadores de sus hosteles para “concienciarlos” de lo relevante que es el patrimonio de las ciudades y enseñarles técnicas para promover entre los clientes un turismo cultural sostenible.

  La directora de Marketing y ‘Guest Experience’ del grupo Sol Meliá, Sara Matarrubia, ha informado durante su ponencia en el ‘I Foro de Turismo Cultural’ que la cadena ha suscrito un acuerdo de colaboración con la Federación Española de Amigos de los Museos (FEAM) para dinamizar y promocionar el patrimonio local en el marco de su política de sostenibilidad.

  Además, Matarrubia ha explicado el funcionamiento del programa ‘Ser Experto en la Ciudad’, una herramienta interna de la hotelera que estimula el conocimiento de la oferta cultural local entre sus empleados para trasmitir los valores del patrimonio a sus clientes, “como si ellos mismos fueran los turistas”, matizó.

  Con estas medidas el grupo prentende “dar un pasito más allá” de lo corriente, destacó Matarrubia, quien subrayó la importancia de concienciar a los colaboradores de los hoteles de su papel en la defensa y difusión del patrimonio local y de un turismo sostenible.

  En ese sentido, resaltó la importancia de acercar la información patrimonial a la idiosincracia del grupo al que se le explica la historia de una región, pilar fundamental para que los turistas comprendan y disfruten el entorno.

 5. Baldritxa Escrit el 06 març 2011 a les 21:11

  Qui no en té ni idea del patrimoni que té Menorca ets tu Venga ya!, el que passa és que molts de nosaltres mateixos l’infravaloram. I gràcies per exemplificar tant bé i amb tant poques paraules el que abans he dit sobre tenir por als canvis. 😉

 6. Biel Escrit el 06 març 2011 a les 21:56

  El que més gràcia em fa es això que deis tots els politics, “millorar les zones turístiques”, quina barra, tots els partits diuen el mateix, però a l’hora de la veritat…… les urbanitzacions s’han quedat antigues, les millores s’han de fer sempre seguit, el primer que s’ha de conseguir es que tots els afegits d’asfalt que es fan (pegats que deim aqui), quedin bé. HI ha una llista molt llarga de millores, i es clar ara es imposible aclarir-lo. Només cal mirar el centre comercial de cala en Blanes, damunt la rodona(que també esta rompuda fa més d’un any), hi ha una estatua sense mans ni braÇos fa molts anys), els guiris s’ho pasen “bomba” fen fotos. Serà que es pensen allò de “spain is diferent”.

 7. pau Escrit el 06 març 2011 a les 23:25

  Biel aquest és el quid de la qüestió. Els mateixos que ens prometen “més diners per a les urbanitzacions” donen suport a un espoli fiscal propi d’un sistema colonial que fa impossible aquesta inversió. Tenim un sistema de finançament municipal insostenible que cada dia està més amenaçat per l’estat – que en té la responsabilitat. Mentre el PPPSOE no facin front a l’espoli fiscal que patim, el seus missatge econòmic és pura fantasia. Per sort na Maite no dóna suport a aquest espoli fiscal que patim (el PSOE i el PP sí).

 8. Joan Escrit el 07 març 2011 a les 8:14

  Jo l’hi demanaria a la Sra. Matarrubia si de dever se creu el que diu.
  Els de Sol Meliá,ja ho ben crec que hi entenen en turisme. Mira si hi entenen que en el hotel Falcó de Son Xoriguer hi va haver turistes que no van saber que eren a Menorca fins el concurs de Mahonesa que va organizar el Iris.Els serveis de animació tenien els turistes “secuestrats” i nomes els hi feien escenificacions de “HARENS” vestits de arabes i de menjars arabs. Els de Sol Melia -com tots els altres hotelers-lo els importa es guanyar doblers a cualsevol preu. I la Sra. Matarrubia…tambe.

 9. Maria Escrit el 07 març 2011 a les 9:51

  Crec que és un projecte molt engrescador i fonamental per a Menorca. Com molt bé dius, és necessari diversificar, però també consolidar, qualificar i vincular els subproductes al producte Menorca.
  Sobretot s’ha de definir Menorca com a producte, ja que ara mateix no tenim un producte definit ni concensuat, Menorca és un conglomerat d’ofertes i serveis sense un objectiu comú i així no anirem mai bé.
  Ànims i endavant 🙂

 10. Worsley Escrit el 07 març 2011 a les 12:13

  Com a guia-referència, el conjunt de propostes i idees de fons de què parla na Maite, m’agrada. Una altra cosa és que totes aquestes mesures siguin aplicables i, si ho són, de quina manera, com i quan. Però queda clar que hem de tenir un objectiu que sigui referència i provar d’arribar-hi, encara que sigui de mica en mica.
  .
  Quan la gent diu que açò o allò no és el que volen els turistes, sempre em ve al cap la mateixa qüestió. No es tracta de què vulguin, els turistes. Es tracta del que volguem oferir-los. Evidentment s’ha d’entendre la qüestió com un negoci (que ho és, el més important de tots, a hores d’ara), però açò no vol dir que la paraula del turista (per molt gran que tengui la butxaca) sigui més important que la nostra. Segurament caldrà explicar bé i millor què és tot allò que podem oferir per tal de convèncer a una part del mercat turístic, però crec que el camí que explica na Maite és, de ver, el camí. D’altres camins ja han estat provats i, al manco a jo, el resultat no em satisfà. Vull provar-ne d’altres.
  .
  Firmat: un empresari d’un sector entrellaçat amb el tursime.
  .
  Salut

 11. Coloma Torres Escrit el 07 març 2011 a les 14:11

  El que més m’espanta és que aquells que han destruït la nostra economia i han enfonsat el sector turísitc, siguin els que ara el volen reconstruir.
  Quina por!

 12. Coloma Torres Escrit el 07 març 2011 a les 15:12

  Diu na Maite Salord: “L’èxit del Camí de Cavalls és un clar exemple de la importància de treballar el producte”. De quin èxit ens parla? Quants turistes han vingut aposta per passejar pel camí de cavalls?
  Si molts de trams són intransitables! Si ja hi ha bona part de les indicacions que estan rompudes!
  Tenim un camí que, de moment, no serveix per res. No és encara un producte turístic.
  I si el futur de Menorca ha de passar pel camí de cavalls… ens podem preparar per emigrar.

 13. silve Escrit el 07 març 2011 a les 17:05

  Vaig treballar 16 anys a Sol Meliá i jo era un dels que es vestia d’Àrab per presentar el buffet àrab, però també em vestia de menorquí per oferir un buffet ecològic amb productes de Menorca. També vam editar una guia de trecking on hi apareixia tota la flora, fauna i elements destacats de Son Xoriguer a Son Saura perque els nostres clients coneguessin els endemismes menorquins que es trobaven pel camí. Vam organitzar rutes pel camí de cavalls (a peu, amb velo i a cavall). Vam organitzar rutes culturals per Ciutadella. Co-organitzavem jornades de neteja de la platja de son Xoriguer. Per Sant Joan organitzavem explicacions als nostres clients perquè coneguessin la festa a consciència. Vam participar a molts programes del GOB. El Falcó va ser declarat primer hotel ecològic d’Espanya. Participavem en esdeveniments culturals, gastronòmics, esportius i socials sempre que l’Ajuntament o el Consell ens ho demanava. Organitzavem visites a granges i llocs per donar a conèixer els elements del camp menorquí. Evidentment Sol Meliá és una empresa privada que cerca el màxim benefici però també és un exemple de com el sector turístic pot incidir i posar en valor el millor de cada territori. Desconec si avui es fa, però confirm que es pot fer. Salut.

 14. Joan Escrit el 07 març 2011 a les 20:21

  Efectivament amic Silve,ralles amb passat “vam fer” “vam ser” “vam organitzar” passat……. i el present?…. hauries de fer una volta per el Falcó, La Quinta i algun altre més. A jo tambe me feien vestir de “mallorqui” a sa festa de menorca a un aparthotel suvora es Falco.
  Ells i ningu més que ells(es mallorquins) han fet molbe i segueixen faguent malbe es turisme a menorca. Vamillara.

 15. Maite Salord Escrit el 07 març 2011 a les 21:42

  Al facebook, un amic em demana que quantifiqui els desitjos que he exposat: nombre de places turístiques que es poden omplir, nombre de treballadors a qui es donaria feina… Aquí teniu la meva resposta:

  Com bé saps el Turisme, com tota activitat econòmica, és canviant i dinàmica. És cert que abans de proposar aquestes qüestions un ha de tenir clar els impactes que provocaran, tot i que són prediccions i previsions i per tant , com bé has dit abans, s’han d’agafar en pinces. Però no només això, sinó que, a més, hi ha d’haver consens i saber si serà possible, si hi esteim preparats, que ens pot costar adaptar-nos, ho volem fer, etc.
  Podem mirar les previsions que es feien fa 7 o 8 anys sobre la realitat turística i quina seria la foto avui. Era previsible en aquell moment la crisi financera? Eren previsibles les guerres i conflictes bèl•lics que s’han produït? Era previsible la pujada del preu del petroli? Era previsible que alemanya instauràs una “ taxa aèria”? ,etc, etc.
  Per tant, tot i que consider que no hem de ser nosaltres que fem la quantificació final, ja que dependrà de la voluntat dels empresaris i de la capacitat que tinguem per exposar-los aquestes qüestions i arribar a consensos amb ells, de totes maneres, et puc dir que, a més de parlar amb distintes entitats turístiques i representants de les mateixes i alguns empresaris turístics, ens hem estat mirant tot el conjunt de monogràfics que hi ha sobre diversos productes turístics més enllà del sol i platja a les Illes Balears. Aquí, hi podràs trobar perfils, possibilitats, costos, impactes sobre el sector econòmic i laboral, sobre el medi…. D’altra banda, també és interessant veure els informes d’Impacte Turístic realitzats per Exceltur ….
  Si el que m’estàs demanant és si els “ empresari turístics” estarien disposats a seguir aquest camí, segurament dependrà de les oportunitats que els brindi, el cost de l’adaptació i la rendibilitat que en puguin treure, i jo crec que sí. Si m’estàs demanat si interessarà als inversos turístics, segurament et diria que no ja que per les especulacions turístiques hi ha altres zones del planeta on invertir aquests diners tindrà un rendiment més alt, el famós cost d’oportunitat.
  Ara, tal i com van dir a la roda de premsa, no es tracta de canviar-ho tot, ni de renegar del “ sol i platja”. Hem de tenir clar què va aportar, què aporta i què ens pot seguir aportant en el futur. L’important és veure que aquest, potser , i donat que el temps està com està, no ens servirà per allargar realment la temporada als 6 mesos, tot i que segurament seguirà essent competitiu juny, juliol, agost. Llavors, la pregunta és: podran els empresaris turístics, amb la resta de productes i durant els mesos de maig, juny, setembre i octubre, esser capaços d’allargar la temporada, complementant el sol i platja durant aquests mesos amb altres productes? Ho voldran fer? Els ha d’acompanyar l’administració en això? Segurament, a més, són activitats adients per als mesos de maig, juny, setembre i octubre: les temperatures són més moderades, hi ha menys gent i menys vehicles……
  N’hi ha que diuen que sí i n’hi ha que diuen que no, com n’hi havia que deien que no serviria per res el camí de cavalls o el manteniment del terriori. Ja ho veurem. Des del PSM, creim que sí i que a més és un turisme que s’adapta bé al territori i no genera nous impactes que puguin minvar el capital territorial que té l’illa.

 16. JOSEP MIR Escrit el 07 març 2011 a les 21:43

  sí, Coloma, Sí…. tens raó, és el PSM el culpable de tots els mals de la terra.. tots sabem que era una un conegut dirigent del PSM, en Rodrígo Rato, que dirigia el Fons Monetari Internacional quan l’economia mundial s’enfonsà i el sistema financer mundial quebrà . Tots hem llegit per la premsa com són de dolents els informes que els auditors del FMI fan de l’època del pesemero Rodrigo Rato al capdavant de l’economia internacional. Fou el PSM que dirigia l’economia espanyola i mundial, i la política monetària, fomentant el consum desenfrenat i l’endeutament mega-temarari de les famílies i de les empreses com a única base de la seva política econòmica. I no només açò, és el PSM el partit que es vanagloria de tots a aquests triomfs i els proposa com a exemple de futur…. És el PSM que ha provocat l’espoli fiscal de le Balears, etc. Tens tota la raó. També és el PSM que ens ficà en a la Guerra d’Iraq, provocant un dèficit monumental en la primera economia mundial i en la nostra…. de tot en té la culpa el PSM, i ja ho sabem, és el PSM que governà les Balears en la passada legislatura, fent polítiques ‘Keynessianes’ enteses absolutament a l’inrevés de com s’ensenyen a les facultats d’economia, amb una expansió brutal de la inversió pública quan l’economia anava sobrecalentada , desestabilitzant-ho tot. I és el PSM que té el president i molts dels consellers d’aquell nefast Govern Balear imputant per un enfilall de causes judicials per robatoris milionaris a l’hisenda pública, perquè tots sabem que en Jaume Matas era del PSM. Sí, Coloma, sí… jo tampoc els puc sofrir als simpatitzants del PSM, perquè tots coneixem el terapoder del PSM a nivell mundial, enriu-te’n tu del contuberbio ‘judeo-masonico-comunista.

 17. JOSEP MIR Escrit el 07 març 2011 a les 23:06

  ….i deixant-me d’ironies, Coloma, i vas gaire tu pel camí de cavalls?, jo hi faig uns 35 km com a mínim casi cada cap de setmana des de fa dos anys i et puc dir que la senyalítica de cada vegada és millor. Aquestes dues darreres setmanes s’han afegit uns ‘postes’ alts que permenten veure molt millor les entrades més difícils de trobar, s’han afegit uns senyals que t’avisen del perill quan vas a entrar a zones asfaltades, t’informen de quants metres de perill i asfalt queden, etc. Em fa l’efecte que , o no ho vols reconèixer o no tens ni idea de l’esforç de senyalització i neteja que s’ha fet en tota la xerxa de camins rurals, no només del camí de cavalls. Quan a l’acondicionament :n’hi ha per tots els gusts, però en el món de la BTT hi comença a haver més preocupació per l’excés de condicionament que pel dèficit, en canvi els botiguers del món de la velo estan més contents perquè pensen que açò els ajudarà en el negoci del lloguer. Jo, Coloma, planteig interrogants que em preocupen i que veig que preocupen a molta gent i som el que deman quantificacions .Si t’he de ser franc pens que segurament el PSM hauria de flexibilitzar i agilitzar moltes coses. Probablement les meves idees estan prou enfora de les del PSM que si qualque dia aparegués per una assemblea em farien fora deveres, però em fa l’efecte que la fòbia ( i no exager la paraula) al PSM que moltes vegades em trasmet massa gent neix d’una por incontrol·lable , d’una profunda insatisfació amb la pròpia existència i la majoria de les vegades de la simple xenofòbia.

  Si t’he de ser franc a l’hora de posicionar-me ideològicament reconec que hi té poc a veure la raó i l’anàlisi i molt amb la fascinació per la bellesa: la bellesa dels paisatges, la bellesa de la nostra llengua o la bellesa de la diversitat de l’existència humana. Els paisatges de Menorca i la seva llengua no són més bells que els altres paisatges i les altres llengües, però són fràgils i permanentment amenaçats i la seva desaparició serien una pèrdua per la diversitat global i una victòria de l’homogenització. Entenc perfectament que la meva postura vital representa un risc de perdre capacitat de consum però pens que de la mateixa manera que molta gent està disposada a assumir riscs per enriquir-se materialment, hom també ha de saber arriscar-se per no ser pobre, però per no ser pobre d’esperit.

  Els meus posicionaments no són heroïcs, sense deixar de ser un simple treballador d’empresa de les que quan cauen, cauen a plom- no de les que com el bancs es salven amb els doblers de tots- reconec que tenc manco motius per estar preocupat pel meu futur econòmic que molta gent i tanmateix n’hi ha molts que estant molt millor que jo viuen permanentment preocupats.

 18. Joan Escrit el 07 març 2011 a les 23:41

  Hem fa l’afecta que l’amic Mir tampoc hi va gaire per es cami de cavalls,i si hi va ja me dira per aont.Perque a la sortida del asfalt de ciutadella a calan bosch, fins a macarellaUn parell de cents metros bons el resto pedres i macs o desde la depuradora de Cala sa Cigonya fins a faro nati,dues tancas de pedreny i casi no distingi es postes,una pared tancant un portell i un desnivell a una pared de mes de un metre.que hi vas en velo o amb tractor? vamos venga home,lo que has de fer-veig que fas olor d’influencia- es demanar que arreglin tot es carril des cami de cavalls i sigui transitable per tot i per tots,no nomes per es qui fan esport de risc o per es rics que poden canviar de velo cada setmana.
  Salut i esport per tots,no nomes per el gob o els funcionaris del PSM(que aquesta tambe es un altre)

 19. Nom Necessari Escrit el 07 març 2011 a les 23:48

  Se’t saluda, Josep Mir.
  Els teus comentaris encertats, com de costum, en quant a l’argumentació.
  .
  A casa tinc un rellotge de caixa, que fa molta planta però que mai encerta l’hora i a més fa un soroll que em fa mal a les orelles. He decidit no donar-li corda.
  .

  http://www.youtube.com/watch_popup?v=PQ1pD3wdRjo&vq=medium#t=14

  .

 20. Coloma Torres Escrit el 07 març 2011 a les 23:58

  No sé si algú ha llegit que jo vagi escrit que el PSM sigui el culpable de la crisi internacional, de la guerra d’Irak o de tantes coses que en Josep Mir ens explica. NO ho he dit mai. He dit simplement que la crisi de Menorca, bàsicament deguda a la pèrdua de turistes des de l’any 2000, més de 400.000 turistes perduts en 10 anys, és degut a unes polítiques equivocades per inexistents i a les restriccions i obstacles a la iniciativa privada, duta a terme pels partits d’esquerres en el govern.
  Aquesta crisi de Menorca s’ha vist amplificada per la crisi internacional. Però Menorca ja estava en crisi abans.
  I només faig la reflexió que me sembla estrany que els mateixos que fins ara no han volgut turisme siguin els que vulguin ara revitalitzar-lo.
  I repetesc, el camí de cavalls pot està molt bé, però quants turistes ens ha duit?
  I mira Josep Mir, a jo no me venguis amb històries del PP. He dit moltes vegades en aquest blog que a les anteriors eleccions no els vaig votar. Ara sí que els votaré perquè necessitam un canvi urgent. Però no som afiliat a aquest partit i a més, en molts d’aspectes són uns cagats.
  Del que sí que estic segur és que tú has votat el PSM i ho tornaràs fer. I és clar, tu tens feina, estàs bé i no et preocupen els demés. Però hi ha molta gent que ha d’anar a Cáritas, que ha hagut de sortir de Menorca a cercar feina. Però és clar, de tot això res en tenen que veure els 12 anys de governs d’esquerres al Consell. No, no, que va.

 21. eugenia Escrit el 08 març 2011 a les 0:02

  És que esteim en el món en el que els principals directius del IBEX guanyen quantitats que maregen i al mateix temps es parla de crisi, i potser en els pròxims anys encara sigui pitjor.
  Tots ens hem de flexibilitzar, els partits, jo, i qualsevol al que la seva mirada li porti un poc més enllà. El reptes que planteja el PSM són atractius, vota’ls o no, o millor exposa quins són els teus Coloma, jo estarè encantada (no seré la única) de conèixer-los. El que és cert és que “The times they are a-changing”.

 22. pau Escrit el 08 març 2011 a les 8:07

  Coloma, és veritat que el sector turístic passa per un moment difícil però això no té res a veure amb els obstacles que posa les administracions a la iniciativa privada. Ja m’agradaria que el Consell i els ajuntaments tinguessin el poder que tu els hi atribueixes. Tal com explica na Maite el problema de fons és l’esgotament d’un model turístic de masses que es basa exclusivament en el preu i el tipus de canvi. El debat no està entre turisme sí i turisme no, sinó entre continuar amb un model esgotat o transformar aquest model. El camí no és fàcil ni l’èxit serà automàtic. Però és el camí més raonable. Em preocupen molt els arguments com els teus, no perquè reflecteixen uns valors polítics diferents sinó perquè es basen en un anàlisi fals en una mentida. La cultura, el medi ambient no és un luxe que frena l’economia sinó la palanca de canvi, el nostre futur. Posar el rellotge endarera – com vol fer el PP com si res hagués passat no porta enlloc

 23. Coloma Torres Escrit el 08 març 2011 a les 10:20

  Com és possible que aquest model que a Menorca deis està esgotat hagi permés a Eivissa obtenir 230.000 turistes més el 2010 respecte a 2009?
  Com és que a Eivissa tenen creixement econòmic positiu i a Menorca encara és negatiu?
  El que està esgotat és el model que en aquests darrers 12 anys han imposat el PSOE i PSM. I ara que ens han duit a aquesta situació, volen ser els que ens donin les solucions.
  Quina barra!

 24. pau Escrit el 08 març 2011 a les 10:29

  MOlt senzill perquè Eivissa té les discoteques més grans i més celebrades d’Europa. Eivissa ha estat capaç de transformar el seu model turístic i ho ha fet a partir d’una oferta d’oci nocturn. És això el que vols? convertir Ciutadella en Sant Antoni de Portmany? estas preparada per aguantar al pati de ca teva Amnesias, Space, Pacha – discoteques que atrauen milers de persones cada vespre d’estiu? Em sembla que els menorquins no tenim el fetge per aguantar tot això. Tampoc crec que tinguéssim massa èxit. Transformar la imatge d’un destí tranquil com Menorca en una meca de l’oci ens costaria dècades d’esforç. Em sembla que tenim més futur com a meca del turisme familiar i de natura. No trobes?

 25. Coloma Torres Escrit el 08 març 2011 a les 10:58

  Jo no dic que haguem de fer el mateix d’Eivissa. El problema és que no feim res. No em fet res en aquests darrers 12 anys. L’únic que se’ls ha ocorregut fer és signar un conveni amb touroperadors per 9 milions d’euros perquè aquests implantin el tot inclòs i els bars i restaurants (empresaris locals d’aquí) hagin de tancar.
  Hem tirat 9 milions d’euros per fer venir 40.000 turistes més (més de la meitat espanyols i per tant no els afectaven els convenis). A Eivissa, sense convenis i sense posar un duro hi han arribat 230.000 turistes més.
  Alguna cosa haurem de fer.

 26. pau Escrit el 08 març 2011 a les 11:13

  Coloma, és veritat que es podria fer molt més. Però no t’emmirallis amb Eivissa. Si no fos per les discoteques es moririen de fam. Aquests 230.000 turistes són tots joves aixaregats

  És vital entendre que passa. No pens defensar a ningú i molt manco als consellers de turisme. Ara bé el problema no ve del consell sinó de les condicions de mercat. No oblidem que els dos principals mercats de Menorca són l’estat espanyol i la gran Bretanya, els dos països que més han sofert la crisi. El poder adquisitiu dels britànics per exemple ha disminuït en pocs anys un 20% o més. Així i tot l’estiu passat van venir més turistes. A Menorca tenim un aeroport que ens desconecta enlloc de connectar-nos – gràcies a la nefasta gestió aeroportuària del PPSOE. A tot això cal afegir la pèrdua d’importància dels Tour operadors i la mala relació qualitat preu del producte menorquí. Crec que t’enganes si et penses que és possible tornar endarrera, recuperar un model econòmic especulatiu basat en el consum de territori. SI un aeroport més gran no ha portat més turistes, no hi ha cap motiu que faci pensar que més camps de golfs ens trauran de l’enfango. per cert quin banc et finançarà en els propers anys una inversió immobiliària?

 27. Quico Escrit el 08 març 2011 a les 15:41

  Per sort o per desgràcia aquest estiu i segurament el pròxim, molts turistes que fins ara anaven a Tunissia o Egipte, vindran a Menorca.

  Independentment del projecte polític que governi els propers anys, que ningú es pengi medalles, ja que serà una situació excepcional. Però crec que serà una bona oportunitat per tornar a mostrar la riquesa de la nostra illa.. i això és feina de tots, desde qui lloga un cotxe a l’aeroport, passant pels hotelers, restauradors, transport públic, etc. menorquins en general.

  No hem de pensar tant en el curt termini aprofitant-nos de les desgràcies alienes, sinó que hauriem de pensar en el llarg termini, pensant que aquests turistes que vindran “de rebot” vulguin tornar en un futur per iniciativa propia.

 28. Josep Mir Escrit el 08 març 2011 a les 16:02

  Si fins i tot l’inefable Juan José Gomila Félix , conegut simpatitzant del PSM, s’ha queixat del , al seu entendre,exagerat acondicionament del tram Punta Prima- Alcalfar. Esper i desig que en el tram Son Saura- Son Xoriguer no passi el mateix, ni tampoc a Faro Nati , i som conscient que rall de dos trams infernals des del punt de vista ciclista, però novament tenen la gràcia de la diversitat, si un dia no tens el cul per anar per anar a veure sa cova des pardals, te’n vas a una altra banda. Jo ara no estic per anar pel nord, idò vaig pel sud. I si no pots anar damunt sa velo vas a peu , que ningú t’encalça. Es problema és tenir es cervell asfaltat.

 29. Josep Mir Escrit el 08 març 2011 a les 16:14

  Però de la mateixa manera que defens la feina feta al camí de cavalls tenc present la nota que penja ahir a FCB ,en Tiago Ametler, referent de la Btt a la zona de llevant i a Menorca en general. Ahir deia: ‘Per cert, que sa gent que vol venir a fer bici, es 90% volen venir de barato, dormir a l’ample i ni sentir parlar de contractar un guia a l’estil de http://www.cavallsdeferro.com ni pagar un hotel.
  L’any passat en vaig contestar una trentena. ‘

  Comentava açò després d’explicar que reb moltes solŀlicituds d’informació sobre el Camí de Cavalls i, sense ser res científic, s’ha d’anar viu i tenir-ho en compte.

 30. Coloma Torres Escrit el 08 març 2011 a les 21:24

  Anem a veure Pau… Qui ha dit que jo vulgui un model especulatiu basat en el consum de territori. Els d’esquerres us pensau que només hi ha dues opcions possibles: la vostra i la de depredació del territori.
  La vostra, la d’esquerres, intenta salvaguardar els valors medioambientals, el paisatge, el patrimoni mil·lenari, i la del PP que vol l’agressió al medi ambient, la destrucció del territori, l’esgotament dels recursos.
  Aquest discurs us ha anat molt bé fins ara i heu pogut atemorir a una part de gent més sensible en aquests temes. Però aquest discurs s’ha acabat.
  Perquè el vostre model no ens ha duit el benestar que prometieu i la gent ja sap que el PP no vol tampoc tot el que voltros deis.
  Per altra banda, ningú ha dit tampoc que pel fet de tenir un aeroport més gran vindran més passatgers. Els passatgers vindran si aquí trobem quelcom atractiu que els faci venir. Pel que sembla hi ha més atractius a Eivissa, per posar un exemple, que aquí.
  Si, pel que dius, de cada vegada hi ha menys dependència amb els touroperadors perquè no critiques els convenis que els teus han firmat i que han dilapidat 9 milions d’euros?
  Com molt bé diu en Quico, hauríem de saber aprofitar, que segurament tindrem una o dues temporades bones degut a les desgràcies d’altres destinacions, per revisar la nostra oferta i veure en qué podem millorar.
  I pel que diu en Josep Mir els turistes que venen pel Camí de Cavalls són els que no volen gastar-se ni un duro… El que ens faltava…!!!!

 31. Josep Mir Escrit el 08 març 2011 a les 23:57

  El que em preocupa de na Coloma és que vol un canvi ràpid…jo pens que els problemes són prou profunds per no somiar soŀlucions ràpides i la gent amb frissera em preocupa… a vam si tornarem a acceŀlerar l’economia a base de la mateixa benzina que ho incendià tot en la darrere expansió.
  Malgrat els bons propòsits de na Coloma, el PP continuarà en el negacionisme del primo d’en Rajoy respecte dels problemes ambientals i climatològics que duran els pitjors desastres econòmics de la història i l’esquerra tal vegada no voldrà llegir el ‘Ecologista Atómico’ un llibre que anunciava Quercus i que qualque dia he de comprar i llegir. Així que Coloma, no podries posar un poquet d’escepticisme en la teva vida? No podries ser un poc més amable? L’escepticisme t’ajudaria. Tanmateix Coloma, a jo Menorca m’agrada i hi visc de fàbula, si visqués millor seria pecat.

 32. Coloma Torres Escrit el 09 març 2011 a les 11:33

  Amable?! He ofès a algú? He estat antipàtica?
  Ah! Per cert, i hi hauria molt que discutir respecte al canvi climàtic. Crec que hi hauries de posar una mica més d’escepticisme.

 33. Josep Mir Escrit el 09 març 2011 a les 16:20

  …aquí és on volia arribar Coloma..al negacionisme que s’amaga darrere la frissera…o com que frissam ho negarem, perquè ens fa molta nosa, .Coloma, el PP és el que és i com tu els temes ambientals no li preocupen gens, ni els globals, ni els eïvissencs, ni els mallorquins i per suposat tampoc els de Menorca i açò acabarà provocant una catàstrofe econòmica coŀlossal. Per l’entorn del Pp, la pela és la pela, però sempre amb visió egoista de de curt termini. Coloma, si fins i tot en ‘Rajoy’ va haver de fer anques enrere amb la història de su ‘primo’ veient que feia el ridícul davant la comunitat científica. Hauries de tenir un poc més de respecte per tu mateixa i, encara que els temes ambientals t’importin un rave, que lo teu és sa frissera, com a mínim dissimula un poc, que així com en Rajoy a lo millor entebanes a molta gent.
  Disculpa la mala escriptura , que escric amb un telèfon.
  L

 34. Josep Mir Escrit el 09 març 2011 a les 20:03

  El ecologista nuclear:

  Ala Coloma, t’ho posaré fàcil, compres aquest llibre abans que jo:

  http://www.gomezcadenas.com/libro.html

  i sense haver de negar el canvi climàtic trobes un argumentari intel·ligent contra l’esquerra.

  Només perquè vegis que a jo no m’interessa gens defensar polítiques de l’esquerra o de dreta, no me prenc açò com un concurs de retòrica buida. Senzillament mald de ser raonable.

  Per cert el llibre el vaig conèixer, com ja he explicat, per la revista ecologista Quercus.

  De totes maneres consultaré sobre la solvència d’aquest títol amb el meu gran amic Dr. Jordi Garcia Orellana, Professor del Departament de Física de Radiacions de la Facultat de Ciències de l’UAB però em fa l’efecte que el donarà per solvent.

  http://icta.uab.cat/icta/curriculum.jsp?id=90&nombre=Jordi%20,Garcia-Orellana

 35. Josep Mir Escrit el 09 març 2011 a les 22:14

  Disculpau la meva insistència, però el debat energètic és fonamental en el debat econòmic i ambiental i pens que s’hauria d’evitar el populisme d’esquerres. Després del post anterior he escrit al meu amic Jordi demanant la seva opinió sobre el llibre i m’ha contestat:

  De: Jordi Garcia-Orellana [mailto:jordi.garcia@uab.cat]
  Enviado el: miércoles, 09 de marzo de 2011 20:35
  Para: Josep Mir
  Asunto: Re: a vam si em dones la teva opinió sobre aquest llibre que tenc ganes de comprar

  Doncs,

  El compraré, no l’he llegit però suscric el que posa la pàgina web del link que m’has enviat. Si vols un dia en rallam… massa desinformació o informació parcial!

  Gràcies…

  Una abraçada!

  Jordi

  Maite, dins l’estratègia d’ampliar els horitzons no haurieu de defugir aquest debat, si el defugiu la impressió que dóna l’esquerra és de ‘dogmàtica’. T’ho diu qualcú que ha perdut les orelles en un projecte d’energia fotovoltaica.

 36. Coloma Torres Escrit el 10 març 2011 a les 10:20

  Estàs com un llum, Mir!!

 37. Worsley Escrit el 10 març 2011 a les 13:43

  Els enllaços que facilites són molt i molt interessants, Mir. Una altra perspectiva que pot ser llegida sense por. Gràcies!

 38. Joan Escrit el 10 març 2011 a les 17:16

  Amic Mir,per lo que veig es Cami de cavalls es teu…. Dius:
  “Comentava açò després d’explicar que reb moltes solŀlicituds d’informació sobre el Camí de Cavalls i, sense ser res científic, s’ha d’anar viu i tenir-ho en compte.””si no tens cul no hi vagis” ” I si no pots anar damunt sa velo vas a peu , que ningú t’encalça. Es problema és tenir es cervell asfaltat.”
  Es molt clasic del PSM…… si els de dretes no hi poden anar per es cami de cavalls, per noltros es una victoria.MOLT DEMOCRATICS com sempre.
  Tambe veig que vens llibres dones enllasos de internet,escrius amb un movil…(Jo ho tenc que fer desde casa i cuan puc).estas molt ocupat…ets dels que cobran molt per donar conseis. Ciutadella i es cami de cavalls lo que necessiten son REMEIS.
  que de politics que cobran molt ja n’hi prou.
  PER CERT ES CERVELL TU EL DEUS TENIR DE POCELLANA CHINA. Es que no som del PSM el tenim asfaltat de mala calitat,com ho solen fer actualment en es carril bici. Salut i seny que cervell en venen.

 39. Àlmax Escrit el 10 març 2011 a les 19:27

  Sembla interessant el llibre que proposes, Josep. I també fer una mirada sense prejudicis a l’energia nuclear, sobre la qual s’ha fet molta crítica fàcil i poc objectiva. De tota manera, crec que tampoc es pot dir que els residus nuclears que pot generar una família de quatre persones durant una vida és de la mida d’una pilota de gols i quedar tan amples. És una pilota de golf radioactiva que s’haurà d’emmagatzemar de per vida perquè no tenim avui per avui cap manera d’eliminar aquests residus. Així i tot, és cert que és una font d’energia que no hem de demonitzar, bàsicament perquè les alternatives també tenen altres problemes (i també greus). El repte serà trobar l’equilibri, però, sobretot, trobar maneres més eficaces d’emprar l’energia per reduir-ne el consum.
  Joan, no m’ha quedat gaire clar el teu argument (en tens cap?). No sabia que “els de dretes” tinguessin el cul tan fi, ni que d’aquest fet se’n derivés el posar en dubte que els del PSM siguin democràtics. No confí gaire que els remeis que necessita Ciutadella i el camí de cavalls venguin de tu, però qui sap. Estic segur que si tens qualque idea els del PSM fins i tot estaran disposats a escoltar-la.

 40. JOSEP MIR Escrit el 10 març 2011 a les 23:01

  Estimat Joan,
  Només un parell d’aclariments:
  A) Som llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarial (Especialitat en Empresa Turística) i no he fet feina mai pel sector públic, ni en cap empresa que treballi pel sector públic, però si hi hagués fet feina no crec que açò em desacreditàs per res.

  B) Som el responsable de racionalització d’un grup empresarial de Menorca del sector turístic que pel seu volum de facturació té la consideració de gran empresa .

  A més també tenc responsabilitats directives a l’àrea de racionalització administrativa a un altre grup empresarial que no té relació amb l’anterior( en aquest cas una PIME amb uns 60 treballadors de punta) del sector turístic que opera a la zona de Sant Lluís.

  C) Vaig començar la meva carrera professional a SOLMELIÁ i abans de tornar a Menorca per motius familiars vaig ser Director d’Administració d’un Grup Hoteler amb uns 10.000 llits situats a Mallorca, Menorca, Andalusia, Canàries i Riviera Maya( si bé els llits mexicans estaven en desenvolupament quan ho vaig deixar). Aquest va ser un altra motiu que ho deixàs perquè, a part d’haver d’afagar l’avió per anar a fer feina cada setmana a Pequera, una vegada al mes volava a Cancún i vaig pensar que pel camí que anava no veuria créixer els meus fills que tenien llavors 1 i 3 anys. En aquest grup vaig coincidir amb en Lazaro Criado, ell era el Director Comercial i jo el Director d’Administració, però actualment no tenc una altra relació amb en Lázaro que el de la lògica simpatia que es va generar en els viatges professionals que vam fer junts, entre ells unes quantes aventures per Mèxic.

  D) La meva jornada laboral és molt flexible però sol anar de les 7:15 a les 15h i de les 17:00 a les 19:30, l’horari és orientatiu. A vegades s’allarga el vespre i altres arrib un poc més tard.

  Només explic açò ni que sigui per aclarir que som un treballador del sector privat i turístic com qualsevol altre.

  E) Jo pel camí de cavalls hi vaig amb gent de tota casta i no els deman mai el carnet ni la filiació política, però t’assegur que entre els Bikers hi ha gent de totes les idees i molts afiliats del PP. Anecdòticament te diré que dia 02/01/2011 vaig fer 45Km amb el meu cunyat Carlos Maceda, del despatx d’advocats que defensava els interessos dels propietaris durant el procés expropiatori del camí. Així que el Camí de Cavalls no és de dretes ni d’esquerres, és de tota la gent que hi vulgui xalar.En Carlos no ha tornat perquè està lessionat, quan es recuperi té il·lusió de tornar.

  F) Les consultes sobre el camí de cavalls que comentes no me les feien a mi. Les feien an en Tiago Ametler, conegut biker de la zona de Maó i webmaster de esdarrerquetanqui.com.

  G) Amb el mòbil també s’hi pot escriure des de casa, no aclariré exactament a quina estança… que són coses íntimes… jo com tu escric quan puc.

  H) Som fan literari de na Maite Salord ( i em sap greu que la política li tregui temps per escriure), però no crec que dins el PSM em conegui ningú personalment, pens que s’única persona que sap qui som és na Maite …. ara bé, si tu dius que som del PSM ho dec ser.

  I) Ho has endevinat, no votaré el PP, però promet que el vaig votar una vegada fa molts anys a unes eleccions europees, de cansat que estava llavors del PSOE.

 41. Francesc Escrit el 10 març 2011 a les 23:15

  Pepe Mir, quan dius que has perdut les orelles en un projecte d’energia fotovoltaica, no et deus referir a Son Salomó? Bé, no és que m’importi però no crec que sigui per tant.

  És veritat que el Govern de l’Estat durant anys ha seguit una política de foment d’energies renovables amb pagament de substancioses primes. Una de les més subvencionades ha estat la fotovoltaica. Totes aquestes subvencions s’han imputat al cost energètic dels consumidors. No s’han imputat anualment, sinó que han congelat artificialment les tarifes electriques i aquest deute el deixaven pendent de pagament. Acords tant del PP com del PSOE de repercutir açò als consumidors. Han anat fent una pilota, i ara surten els increments de tarifes per anar reduint aquest deute compromés. Durant aquest temps la fotovoltàica ha estat la energia renovable que ha generat menys producció i ha tingut més percentatge global de subvenció. Amb una política uniformista a nivell d’estat sense cupos territorials de repartiment d’ajudes per a la implantació d’energies renovables el govern de l’estat va establir unes regles del joc que varen motivar inversions privades i aquestes inversions estaven fetes en base a uns calculs d’amortització i a una rendibilitat en funció d’aquestes. Posteriorment, canvien les regles del joc a mitjan partit i els inversors perden.

  És clar, si les inversions es fan per absoluta convicció que seran una millora a llarg termini a nivell mediambiental i per l’autosuficiència, encara que s’amortitzi amb més temps, no hi hauria d’haver problema.

  Però és clar, amb tota politica uniformista a nivell d’estat, Menorca sempre perd. La planta de generació elèctrica de Maó és força contaminant, però el pensament tant d’Endesa (o altre emp. elèctrica, però com que a Menorca no n’hi ha d’altre) com de l’Estat és que qualsevol actuació de millora energètica de Menorca el seu cost és molt elevat i la capacitat de retorn o d’amortització de la inversió amb els usuaris potencials és molt baixa. Per tant, aquesta política uniformista sempre es fa en base a criteris econòmics, però no es tenen en compte per exemple, el concepte d’insularitat. Tot açò, es pot traslladar al transport aeri. Sempre el mateix, som insignificants i no som decisius en governs estatals. La força que han tingut i tenen en alguns moments els partits nacionalistes canaris, han fet que qüestions d’aquestes en moments puntuals se li han donat sortida.

  Aquesta política del Govern ZP de reduir a mitjan partit les primes d’energies renovables me plantegen uns dubtes: és per què no creuen en les energies renovables? o és que han volgut contenir el creixement incontrolat futur de les tarifes elèctriques?

  Tal vegada és que s’han equivocat en el mecanisme de foment de les energies renovables. Tal vegada enlloc de pujar artificialment el preu pagat per l’energia generada per renovables mitjançant primes, s’havia d’haver facilitat millors condicions de finançament o inclús un % a fons perdut. Així, es donaven millors facilitats d’inici a inversors petits i locals. Perquè el sistema de primes ha fet que les mateixes empreses electriques que tenen pendent de cobrar el deute tarifari electric són les que s’han beneficiat de les primes de les renovables.

  Però Pepe, sempre podràs estar orgullós d’haver contribuit a fer Menorca més autosuficient energeticament i si la vida útil del parc fotovoltaic és llarga sempre podràs tenir rendabilitat encara que segurament a més llarg termini i en menor rendabilitat de la prevista. Però mai es sap, amb la gran pujada del petroli i l’increment que encara experimentarà l’energia elèctrica encara podràs ser competitiu si Endesa no aposta a Menorca per sistemes de producció més eficients.

 42. Josep Mir Escrit el 10 març 2011 a les 23:33

  jo hi vaig perdre amb el Parc fotovoltaic de Ses Quarterades, que no va arribar a néixer pels problemes que apuntes, però els projectes d’enginyeria costen molt i ja hi vaig perdre prou amb els costants canvis legislatius …tu ho expliques prou bé.

 43. Joan Escrit el 11 març 2011 a les 10:54

  Sr. Mir. Tot lo vostre son perdues…………(no dic el PSM)dic lo vostre.Encara hi es a temps a demanar una subvenció al seu amic el Sr. Criado.
  Si no hi ha SUBVENCIONS tot son perdues, EL CAMP, EL TURISME, LAS ENERGIAS (renovables o no renovables)LAS PISCIFACTORIES,(recordau sa d’en Moragues)
  “Som llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarial (Especialitat en Empresa Turística) i no he fet feina mai pel sector públic”.
  Açó deu quedar molt be penjat a un enfront del teu despatx,ara apuntat a un partit politic(com en Criado) i fer feina per es poble……..JA JA JA
  A jo tambe m’agrada na Maite com escritora.
  I del cami de cavalls nomes saps de sa missa la mitat (45 km), que no te discutire si es tros de Sant Lluis esta be o no,pero si te discutire que es tros de Ciutadella esta mes MALAMENT QUE BE,o sigui fet una porqueria.

 44. Joan Escrit el 11 març 2011 a les 10:56

  No per envelar es “rollos” més grossos tendras mes rao. Anonim.

 45. Josep Mir Escrit el 11 març 2011 a les 17:05

  Al final els ecologistes sempre m’acaben semblant assenyats.

  http://www.lavanguardia.es/internacional/20110311/54125733319/japon-en-alerta-por-el-calentamiento-excesivo-de-un-reactor-nuclear.html

  No sé, li he tornat a demanar an en Jordi que m’ho expliqui un dia amb deteniment.

 46. Maite Salord Escrit el 11 març 2011 a les 18:08

  Pepe, dia 6 i 10 de setembre de 2008, vaig fer dues entrades dedicades a l’energia i de les quals m’agradaria saber la teva opinió:

  http://maitesalord.cat/2008/09/06/el-sistema-energetic-es-troba-en-una-cruilla-i/

  http://maitesalord.cat/2008/09/10/el-sistema-energetic-es-troba-en-una-cruilla-ii/

 47. Josep Mir Escrit el 14 març 2011 a les 22:17

  No t’ho creuràs Maite, he intentat respondre’t dues vegades i les dues se m’ha esborrat la resposta abans de publicar-la, mala sort, quan tengui un moment et diré el meu parer però en Francesc ho ha explicat molt bé.

  Amb els teus enllaços he pogut comprovar una vegada més que et prepares bé els temes. La veritat és que vaig quedar tan escaldat del tema fotovoltaic i per tants de motius que cada vegada que qualcú insinua que hi ha qualque possibilitat que la cosa revifi me’n faig instintivament enfora.

  Si no es territorialitzen les primes i quotes no en veuràs més de fotovoltaica a Menorca i tindrem els mateixos nivells d’emissions de la central tèrmica per lllarg.

  L’única cosa que puntualitzaria als comentaris d’en Francesc és que la pujada de tarifes elèctriques era imprescindible amb o sense renovables, atesos els costos de producció i els problemes ambientals, perquè les campanyes de sensibilització sobre el consum elèctric no serveixen per res, en el fons l’única manera efectiva per reduir els consums elèctrics i per protegir l’ambient és fer que l’electricitat sigui cara o molt cara.

  Tanmateix açò segurament planteja un problema d’iniquitat perquè els més rics continuaran consumint molt i els més pobres no podran pagar ni els consums bàsics. És necessari per tant trobar mecanismes de discriminació de preus i de redistribució energètica.

  Les meves opinions són de casinet, no d’economista , perquè no he estudiat gens la qüestió, però sembla aberrant el que els grans iots del Port de Maó es beuen en una hora. El petroli és una font d’energia i materials preciosa que s’esgotarà i és lamentable que es faci malbé d’aquesta manera. Però també és aberrant el que es beu la meva lanxeta de cinc metres i jo de moment pens aguantar-la un any més.L’única manera de dissuadir-me seria que la benzina que es posa a la lanxa fos molt més cara que la dels cotxes i se la gravàs molt més intensament amb imposts.A la vegada pens que la benzina dels cotxes hauria de ser comparativament molt més cara que els derivats del petroli que es consumeixen en aviació comercial. Ho dic perquè em sembla relativament fàcil impulsar el cotxe elèctric però més complicat impulsar l’avió comercial elèctric.

  En qualsevol cas com en tantes coses som un diletant

 48. Mínimo Común Escrit el 16 març 2011 a les 9:46

  Josep: saps d’on pové més del 95 % de l’energia elèctrica que s’utilitza a Menorca.
  Justament del carbó i del petroli. Per tant, realment m’agradaria saber quin és la despesa real i les emissions de Co2 d’un cotxe elèctric a Menorca.
  Aquesta pregunta maite hauria d’anar al Consell.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari