Maite Salord

Escriptora

Cohesió social

La cohesió social és la percepció de pertinença a un projecte comú basat en el consens entre els membres d’un determinat grup social. Evidentment, la cohesió social és bàsica en una societat i va estretament lligada a la justícia social. Es tracta d’actuar damunt les desigualtats i trobar un equilibri en el qual, els drets dels més desafavorits, estiguin reconeguts. En darrer terme, es tracta d’avançar cap a un model de societat igualitària en què totes les persones tenguin unes condicions de vida decents.

Sovint, quan es parla de cohesió social, tenc la sensació que no som capaços de visualitzar què vol dir exactament. O que no li donam la importància que té. Les imatges que aquests dies podem veure dels aldarulls de Londres -com els de fa uns anys a París- crec que ens en donen la seva justa mesura. Ni que sigui a través de mostrar-nos l’altra cara de la moneda. La manca de cohesió social són aquells milers de joves cremant edificis, robant, exigint allò que creuen que la societat els deu. Un espectacle depriment que ens ha de fer reflexionar. Cinc persones hi han deixat la vida.

Quan, des de l’administració es parla d’invertir en polítiques socials, adreçades als desafavorits, als joves, als immigrants no sempre els ciutadans perceben aquestes actuacions com a necessàries, i més en temps de crisi. Però no només són necessàries: són imprescindibles per assegurar una convivencia harmònica que, quan es trenca, desfà els fonaments de la societat i -deixau-me fer materialisme- ens costa moltíssims més doblers que la prevenció.

De tot el que he llegit durant aquesta setmana sobre els fets de Londres, hem qued amb aquestes tres idees: 1) una llibretera es queixava que no li havien robat ni un llibre; 2) un sociòleg explicava que, avui en dia, ser jove vol dir consumir i que per açò han robat, sobretot,  roba o  televisors; la gran explicació del primer ministre anglès: la culpa és de les xarxes socials. Malament anam si es pretén solucionar aquests problemes atacant facebook o twiter. Vol dir que no han entès res.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari