Maite Salord

Escriptora

Clot i bony (IV). He de deixar la política?

Després de més d’un any, recuper la secció “Clot i bony”  per sortir al pas d’unes acusacions gravíssimes que em fan al “Pont i cova” del diari Última Hora. Avui, un bon dia de Pasqua en què a Ciutadella matam bujots, en què tenc la família a dinar a casa, em veig, amb foto inclosa, atacada pel diari! No cal dir que he hagut de fer un exercici brutal d’autocontrol perquè les faves, el bacallà i els pastissets de maduixa no se’m posassin malament. I quina n’he feta, us demanareu. Idò, ni més ni manco que escriure, ahir, aquest comentari al meu facebook:

“Resulta francament curiós que Uh es faci ressò, avui, d’una notícia del DdB de fa uns dies sobre l’augment de vot nacionalista a Menorca. I encara és més curiós que, a diferència de la notícia original, ni UNA vegada se citi el PSM, que és, segons DdB, la formació més beneficiada d’aquest augment. En canvi, es parla de les possibilitats que tindria un partit nacionalista de “dretes”. Un altre invent d’aquests que no ha donat resultat mai, a Menorca? Per què tant d’interès a no parlar del PSM i, en canvi, sí d’una “fomació hipotètica” de dretes?”

Aquestes innocents preguntes, han rebut una resposta desproporcionada que em veig amb la dolorosa obligació de respondre:

1- “No se comprendre el cabreo de Salord”. “Cabreo”? Jo no sé on el veuen! És més, com a persona de paciència infinita que som, quan em pos maleita de ver, us assegur que no escric comentaris com el de més amunt. Es ben nota que no m’hi han vist mai, “cabrejada”!

2- “Y, por supuesto, el PSM es citado”. Aquí sí que l’afirmació té la seva gràcia. Analitzem la notícia (tota una pàgina): el PSM no surt ni al títol, ni al subtítol, ni dins la notícia; hi ha una columna, a la dreta, que es titula “Razones para los cambios”  en què s’analitzen  el PP, el PSOE, UM, la Lliga Regionalista i Esquerra Unida, i prou. Hi ha, això sí, una altra columna, petita, a l’esquerra, on es diu, textualment, “Pere Sampol del PSM ja estuvo como senador a propuesta de la CAIB”; i hi ha, evidentment, la graella de l’enquesta en què, entre tots els partits, també apareixen les dades dels votants del PSM. Això és referir-se al PSM? Sense comentaris.

3- M’acusen de “ver fantasmas allí donde sólo hay información periodística”, de “no aplicar la tolerancia”, de no “defender la libertad de expresión” i de confondre “deseos con realidades”! Al Diari de Balears on primer va sortir la notícia es diu, textualment: “Fins a un 21% dels balears podria votar PSM-IV-E, les sigles preferides pels nacionalistes”. O: “Si les eleccions es fessin demà, la coalició de Barceló guanyaria pes a costa de la resta”. He d’afegir res més?

4- Finalment, em diuen que “acierta más como escritora que como política”. I, aquí, sí que he de confessar que no sé què he de dir. M’han deixat touché! Trobau que m’he de plantejar, seriosament, deixar la política i dedicar-me només a escriure novel·les?

En fi. Aquí s’acaba aquest “Clot i bony” pasqual. Supòs que me n’hauria d’anar a reflexionar sobre el meu futur político-literari. Però no em ve prou de gust. Me’n vaig a menjar un pastisset de maduixes que hi ha sobrat del dinar. Perquè, com m’ha dit el meu germà, de cada any em super com a cuinera. I és que, quan una és polifacètica…

16 comentaris a “Clot i bony (IV). He de deixar la política?”

  1. xec vallori Escrit el 08 abr. 2012 a les 19:17

    Haurem d deixar de banda en tots els aspectes a aquests diari que darrerament està més pepero que mai.

  2. Francesc Escrit el 08 abr. 2012 a les 20:00

    L’Última Trola és una cova de fonamentalistes colonialistes, així que no m’estranya gens açò que expliques. Fins i tot al pamflet catalanofòbic “el Mundo” hi té més presència la llengua pròpia dels menorquins…

    A qui podria perjudicar políticament un creixement del PSM? És clar, als amos de l’UT = Partido Socialista Obrero EspaÑol. Els del “no hi ha crisi”, els del “no hi ha espoliació”, els de “espaÑol lengua nazioná impuesta a todiós”, els que riuen les gràcies o miren cap a una altra banda quan redactors de la seua constitució fan broma sobre bombardejar Barcelona, etc.

    Sobre açò del partit conservador, estic d’acord en què podria ser positiu (no crec que ho enfoquin des d’aquest punt de vista, sinó per fotre un poquet el seu “poli dolent”), però opín que només CiU podria haver fet la competència al PP. Lamentablement, la federació dels Pujol i cia ha resultat ser una trampa regionalista, així que no crec que en puguem fiar.

    També en aquest sentit, val a dir que l’espai de simpatitzants amb l’anticolonialisme castellanista és molt majoritàriament progressista, cosa que podria haver tingut en compte qui va escriure l'”article” de l’UT, així que no és per aquí que fugen els suports polítics, sinó pel vot “útil” sobretot cap al PSOE i per l’abstenció.

    La qüestió que ens hauríem de fer és: com pot ser que hi hagi tantes simpaties i també tants de vots per un partit que està enmig de la pinça del “diario insular” Menorca (PP) i de l’Última Trola (PSOE). Tal vegada perquè hi ha un parell de components que no dominen del tot: la Internet i la realitat.

    Ànims. És molt bon senyal que aquests també bordin 🙂

  3. Llorenç Escrit el 08 abr. 2012 a les 20:02

    I com se fan els pastissets de maduixes? Ja pots publicar la recepta!

  4. Itziar Escrit el 08 abr. 2012 a les 20:17

    Maite, has de fer el que et vengui de gust fer, crec jo. Això si, sense tu, les cròniques dels plens del Consell no serien tan divertides…

  5. joan Escrit el 09 abr. 2012 a les 10:53

    Ahir vaig llegir el pont i cova que comentes hi ha un parell de coses que no em queden clar:
    a) En quin sentit va la llibertat d’expressió? El periodista es queixa que ataques la llibertat d’expressió però sembla que ell no et deixa expressar a tu lliurament ? No ho acaba d’entendre. Ell pot informar com vulgui en canvi tu no pots dir el que creus? O és que la llibertat d’expressió només se l’aplica en una direcció?
    b) “No se comprendre el cabreo de Salord”. Es queixa del teu comentari alhora que ell passa un poc a l’atac no? Aquesta frase denota un poc de rabieta? De fet, utilitza una forma que ell està criticant en el pont i cova. “ Deu ser que com diuen, com que l’evidència de la notícia es tan gran que a falta d’arguments millor passar a l’atac. Està cabrejat?
    c) No de bades, el comentari “ ets millor escriptora que política”, és “informació periodística” i “mostra de tolerància” , supòs? Com ha arribat a aquesta conclusió? Tot i això, aquesta frase em té una mica mosca ja que no sé ben bé que vol dir. Més ben dit, no té cap sentit per sí sola, no sé si deu ser fins –i- tot un “piropo”. M’explic. Ets millor escriptora que política. Això,vol dir que, si fossis una pèssima escriptora ,series un molt pèssima política. No obstant, si fossin una molt bona escriptora series una bona política. Jo, vista que has tret un dels millors resultats del PSM , m’inclín per aquesta segona. Per tant, crec que és un problema d’interpretació de la notícia, he.

  6. eugenia Escrit el 11 abr. 2012 a les 0:47

    Amb el temps Maite, el “Pont i cova” serà un bujot més d’un dia de Pascua.
    A tu el “pastissets de maduixes, les noveles, la teva dedicació a la política, etc, etc… esper i crec que et surtiran insuperables, com diu el teu germà.
    Els que es mengi aquet atropeyaitor que tan poc escriu, que no te pinta de cuinar, que, em sembla a mi, té una dedicació ambigua a la política, l’hi sera dur de passar.
    “L’uniform”de nazareno envoltarà pateticament el seu cos y la seva cara pels carrers de Ses Roques.
    I la noticia surtirà al SORPRENDE I NO SORPRENDE DEL DIARI MENORCA.
    Salut!

  7. Baldritxa Escrit el 11 abr. 2012 a les 12:16

    No és per fer un “bony i clot”, però a jo (com a molts altres, vull creure) m’agrades més com a política que com escriptora (sense voler dir que no valguis un duro aquí tampoc, eh!)… N’hi ha que t’han triat (i votat). Escriure és una cosa íntima, personal. La política… és un projecte en comú. Ànims!

  8. Maite Salord Escrit el 11 abr. 2012 a les 14:47

    Moltes gràcies a tots pels vostres comentaris. De moment, com ja era d’esperar, continuaré amb l’escriptura i la política. Això sí: potser m’anim a obrir una secció nova al bloc sobre cuina!

  9. Miquel Fèlix Escrit el 12 abr. 2012 a les 8:51

    Bon dia, Maite

    M’han comentat que havies fet aquesta entrada en el teu blog sobre la informació que va publicar UH Menorca el passat dissabte i, com a responsable de l’edició del diari aquell dia, voldria fer unes puntualitzacions.

    1.UH Menorca no es va fer ressò d’una notícia apareguda al Diari de Balears uns dies abans, la que identifiques com a “notícia original”, sinó que va publicar una informació a partir d’una enquesta encarregada pel Grup Serra sobre el sentiment nacionalista a les Illes. Les dades d’aquesta enquesta estan a disposició de les diferents capçaleres del grup, entre elles la nostra.

    2.UH Menorca destaca al seu titular i al text principal de la notícia aquelles dades de l’estudi que són específics per a la nostra illa. En el cas concret de quina seria la formació més beneficiada d’un hipotètic augment del vot nacionalista l’estudi no dóna una resposta detallada per illes, només diu a nivell global de totes les Balears que el PSM aplegaria la major part d’aquests vots.

    3.UH Menorca sí reprodueix, en un gràfic que va de dalt a baix de la pàgina, quin seria el repartiment d’aquest nou vot nacionalista entre les diferents opcions, però sempre a nivell balear i no a nivell local de Menorca perquè, insistesc, l’estudi no ens permet separar aquesta dada per illes.

    4.UH Menorca no té cap interès a “no parlar del PSM i sí en canvi d’una formació hipotètica de dretes” com assegures al teu comentari. El periodista que va signar la informació ho va fer amb total independència i professionalitat, i no és precisament sospitòs de tenir cap afinitat en aquest sentit.

    Em semblava necessari fer aquestes puntualització perquè els lectors del teu blog coneguessin aquest punt de vista sobre aquesta polèmica que s’ha suscitat. Respectant, evidentment, que no t’hagi agradat el plantejament de la informació i que lliurement ho puguis criticar en els canals que trobis més addients per fer-ho.

    Miquel Fèlix
    Cap d’Edició d’UH Menorca

  10. ricard Escrit el 12 abr. 2012 a les 12:21

    Fent un símil és com quan les coses no van bé al Real Madrid,surt algú en comptes del portuguès. A certes altures de la vida en general les persones han deixat de creure en les casualitats i en el reis mags de l’Orient i de l’Occident.
    Just quan el DM sembla haver moderat la seva línia l’ altre diari és que no s’ha mogut res de la seva.
    De vegades pens que ho fan sense voler, així de cap recordo un titular ” El PP cobrará XX€ por los resultados electorales y el PSM 50.000€” i ni un fil dels altres,en un altre article xerraven d’un pacte entre en Tur i Botella i a meitat del article “…porque el PSM tal i cual….” quan el PSM ni entrava ni sortia. En fer-hi un comentari ho van canviar de veres.
    Crec que no hi poden fer més, que és la seva naturalesa,un tret dels éssers que no te a veure amb la professionalitat que és una sèrie de comportaments que s’aprenen.

  11. Maite Salord Escrit el 12 abr. 2012 a les 12:27

    Miquel, t’agraesc molt la informació que dones. De fet, contestes de forma correctíssima les preguntes que jo vaig fer pel facebook. Com tu dius, i jo també vaig dir, el PSM surt al gràfic, però no dins la notícia en què és parla de totes les formacions polítiques, excepte del PSM. Se’m va fer estrany i així ho vaig expressar a través de dues preguntes. Ara tenim la teva resposta i que la gent valori.
    Tanmateix, entendràs que allò que contest, bàsicament, a l’entrada, en to irònic perquè no se’n mereix cap altre, són les “opinions” que sobre mi fa qui escriu el “Pont i Cova”. Opinions personals ben gratuïtes que crec que tenc dret a rebatre: “cabreo”, “no defender la libertad de expressión”, “acierta més como escritora que como política”, etc, etc.
    Ja sé que, com a política, això m’hi entra en el sou i ho accept. Ara bé, com que jo també tenc un espai d’opinió, l’empr per donar la meva versió dels fets, com t’he dit, amb un toc d’humor perquè hi ha nivells “de llibertat d’expressió” als quals no vull arribar i esper no arribar mai.
    Una vegada més, gràcies per la teva resposta.

  12. Cesc Escrit el 13 abr. 2012 a les 20:20

    En vista de la noticia, el teu comentari (en el que estic completament d’acord) i la resposta del diari (del psoe com he llegit aqui? ) jo et demanaria que no deixis la política, qui ens defensaria millor? pero també demano, per quan el proper llibre?

  13. pere xerra Escrit el 13 abr. 2012 a les 23:51

    No compri el diari d’en JJ llegeixi novel·les estarà igual d’informat.

  14. dani prats Escrit el 16 abr. 2012 a les 14:24

    Si tu penses que has de deixar la política, la deixes,…Deixar una cosa que creus es de cobards. Ets dins la política per defensar una part de la societat que t´ha votat, i no per interessos pròpis.

    Un polític es per servir al poble, cosa que passa, poques vegades. Per què es així?? no ho se. Per culpa d´un diari tens que reflexionar si deixar la política….

    Actualment estic content dins de la política, però quan vaig aparèixer dins d´una llista, ” me van arribar bastant d´insults”. Per estar dins d´una llista per voler serv¡r al poble.

  15. Maite Salord Escrit el 16 abr. 2012 a les 17:13

    Dani, tenc claríssim -i esper que tothom!-, que no em dedic a la política per interessos propis. De totes maneres, l’entrada és del tot irònica i no pens ni deixar la política ni l’escriptura. Pots estar tranquil!

  16. dani prats Escrit el 16 abr. 2012 a les 21:13

    Ja se que l´entrada es irònica, però saps que la política arriba a “cremar”. Bona nit i Bona sort!

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari