Maite Salord

Escriptora

El meu vot “útil”: Unitat per les Illes

Divendres dematí, trobarem Menorca plena de cartells electorals que -ara sí!- ens demanaran el nostre vot. Començaran quinze dies de campanya intensa per decidir els nostres representants al Congrés dels Diputats. Zapatero o Rajoy sembla ser la consigna i els cartells que veim, des de fa dies, pel carrer així ho confirmen. Fins i tot les meves filles (14 i 12 anys) tenen el missatge ben interioritzat: qui votaràs, en Rajoy o en Zapatero, m’han demanat mentre dinàvem? Jo, en Sampol, els he contestat, i m’han posat cara de pòquer: qui és, aquest?

Idó bé, en Pere Sampol és el meu candidat, el cap de llista de la coalició “Unitat per les Illes”, una coalició que aplega, per primera vegada, totes les veus nacionalistes de les Illes Balears. Una oportunitat històrica perquè el nacionalisme illenc tengui, per primera vegada, un diputat al Congrés. Una oportunitat única de fer-nos sentir a Madrid, de tenir qualcú que defensi els nostres interessos culturals, econòmics, de transport… més enllà de les consignes dels dos grans partits majoritaris els quals, fins ara, governi qui governi dels dos, han demostrat la seva incapacitat per donar respostes reals als problemes reals dels illencs.

I sé que quan digui en veu alta que votaré en Pere Sampol molta gent es/em demanarà: i si per no votar en Zapatero surt en Rajoy? Evidentment, m’estim més el primer que el segon. Consider que ha duit a terme una política social lloable en molts aspectes. Ara bé, el seu model d’estat, la seva actitud davant la diversitat lingüística o el finançament que reben les Illes no és gaire -per no dir gens- diferent a la posició del PP. Per això no el puc votar. Perquè el meu vot ha d’anar a la persona que defensi millor tot allò en què jo crec. Així de senzill. Com deia en Nel Martí en un article que heu de llegir, no hi ha cap vot inútil, en democràcia, perquè tots responen, haurien de respondre, al que pensa el votant.

Fa uns dies, llegia, a l'”Avui”, una entrevista a l’escriptor Ferran Torrent i, en ser demanat pel seu vot a les pròximes eleccions, va dir: “el vot útil és el vot coherent amb la teua consciència”. M’agrada la frase, sobretot quan hi ha tanta gent que vota pensant no a qui voldria realment sinó a qui no voldria i, això, personalment, a mi no em convenç gens ni mica.

Sé que el meu candidat ho té -gairebé- tot en contra: una campanya modesta, una televisió que només ralla dels líders dels partits majoritaris, uns mitjans de comunicació hostils. I, tanmateix, estic convençuda que aquesta vegada ens en sortirem perquè, a poc a poc, el missatge d’Unitat va calant: superació efectiva de l’espoli fiscal; finançament adequat a l’autogovern de les Illes Balears; respecte de l’Estat a les competències transferides; impuls de les polítiques socials avançades; aprofundiment de la democràcia i de les llibertats individuals i col·lectives; avanç cap a un estat vertaderament plurinacional; assumpció de la diversitat de les llengües i cultures; protecció del territori; i l’honestedat com a valor de la política i la lluita contra la corrupció.

En Pere Sampol, amb el suport de na Maria Josep Morell, candidata del PSM de Menorca, i na Glòria Domínguez, candidata dels Verds de Menorca, ja té un peu al Congrés. De tots depèn que la seva veu ferma, compromesa, ressoni a l’hemicicle.

9 comentaris a “El meu vot “útil”: Unitat per les Illes”

 1. Esteve Escrit el 20 febr. 2008 a les 23:21

  Em pens que el principal problema d’Unitat és precisament el candidat: les seves intervencions orals públiques li resten credibilitat, és evident que, com n’Antich; necessita ajud d’un logopeda i d’un assessor d’imatge en tots els seus vessants. El fet de pretendre ser la veu del PSM i d’UM a la vegada també la hi fa perdre en el fons a més de en la forma.

 2. Pere Escrit el 21 febr. 2008 a les 0:08

  Jo en canvi pens que té una imatge de proximitat i senzillesa que molt pocs polítics tenen, fins i tot alguns dels que a Menorca tenim més aprop.

  D’altra banda, les seves intervencions al Senat fins el moment m’han semblat prou contundents, és cert que no xerra un castellà perfecte, però prou correcte per no ser la seva llengua materna. A més tens la sensació de que es fa respectar.

  Sobre el tema d’Um i el Psm, no pens que sigui la opció “perfecte” però és la que tenim i la única que em fa ganes – moltes ganes – de votar i de que surti un diputat d’un partit no estatal d’una vegada per totes.

  Les persones que conec de la candidatura em transmeten confiança, i que fan el que creuen, defugint de la professionalitat de la política i dels interessos estratègics habituals.

 3. pau Escrit el 21 febr. 2008 a les 14:52

  A mi m’ha decepcionat bastant la política social de Zapatero. Ha fet coses interessants en temes de drets civils però ha fallat en els dos temes més importants: Educació i Sanitat. Durant els darrers quatre anys no ha agumentat significativament la despesa en aquestes dues àrees. En canvi si que ha agumentat una barbaritat la despesa en infrastructures. I és que a Espanya és impossible fer política social sense canviar el model d’estat, més especialment el fiançament autonòmic.

  La Comparació dels governs d’en Blair i Zapatero és en aquest sentit molt ilustrativa. L’eix central del govern d’en Blair va ser la millora dels servis públics fonamentals, sobretot educació i Sanitat. Certament en Blair no era tan progre, però almanco feia política social.

 4. A.P.T. Escrit el 21 febr. 2008 a les 15:30

  Jo encara m’ho estic pensant a qui votar. Evidentment preferesc mil vegades en Zapatero que en Rajoy però també m’atrau la idea que hi hagi algú al Congrés que defensi els interessos de les Illes en general i de Menorca en concret. Que sigui un mallorquí i que ho faci en nom d’un partit mallorquinista de dretes (entre d’altres) no em fa prou gràcia, la veritat. Si sabés del cert que el PSOE tornarà a guanyar (encara que sigui per la mínima) votaria Unitat, però si el PP governa a l’Estat espanyol els pròxims quatre anys, de poc servirà tenir en Sampol a Madrid.

 5. gurb Escrit el 21 febr. 2008 a les 17:57

  Em sap greu fe un comentari tan llarg, però tinc ganes de dir el què pens. Sincerament, crec que són força interessants tots els comentaris, no obstant m’agradaria introduir algunes qüestions:
  Per què en una coalició on hi participa el PSM de Mallorca, PSM de Menorca, Entesa d’Eivissa, ERC, UM, ENTESA, Els Verds de Menorca i multitud de partits locals independents de distints municipis de Mallorca, la discussió, potser intencionada, s’ha centrat en que és una candidatura d’un partit mallorquí i de dretes? Per què hi ha aquesta intenció de sobrevalorar l’aportació d’un partit? Bens segur, que en el cas de formar la mateixa coalició sense UM, l’adjectiu hauria estat que han format una coalició nacionalista radical, d’esquerres i independentista? A qui l’interessa posar aquets objectius? I, sobretot, perquè interessa centrar el debat maniàtic entorn dels adjectius i no entorn de la capacitat de posar-se d’acord un conjunt de forces tan dispars, amb un objectiu comú, teniu veu a Madrid, des d’una perspectiva nacional i de país i amb una perspectiva de recolzament a polítiques socials i progressistes, com ben clar a deixat en Pere Sampol en cada moment en que se li ha demanat? Podeu mirar totes les entrevistes publicades.
  D’altra banda, estem escollint els representants de Balears, i dels interessos dels ciutadans de les Illes, al Congrés i el Senat. Què curiós que tothom, excepte UNITAT, amaga aquests candidats i ens presenten uns candidats, amb expectativa a governar a l’estat espanyol, però que es presenten per una altra Comunitat?
  És més, Perquè ens hem de plantejar, per damunt de tot, no en funció de qui defensaria millor els meus interessos, sinó en funció dels que, tenen presumptes opcions de sortir, i ho fan menys malament? Què trist no, arribar a un sistema democràtic on no votis el què realment vols votar sinó el que té, a priori, més opcions de sortir? Quina poca representativitat real, respecta a les sensibilitats dels electors,pot acabar tenint aquest sistema?
  Òbviament, els grans partits es senten còmodes d’aquesta manera, i més el PSOE, ja que acabar apel•lant a la responsabilitat dels electors d’esquerra, per por a que vengui el coco, enlloc que fer-ho en funció de les seves propostes, és, si més no, estrany?
  Per què ningú es planteja que passarà si a més de sortir en ZP i tenir un govern d’esquerres, que esper sincerament que tinguem, haguérem pogut tenir també un govern d’esquerres i un diputat nacionalista? Per què no et demanes per tots els vots que queden com a residus electorals i que, potser, hagueren pogut també ajudar a tenir un diputat nacionalista?
  Per acabar, si no hi ha un govern d’esquerres, ben segur, es responsabilitat seva, de la feina feta i de la manca de capacitat de connectar amb el seu electorat i amb el seu electorat potencial que està a l’abstenció i no han aconseguit mobilitzar, i que són molts a l’estat espanyol, però en cap cas es responsabilitat que a les Illes Balears tinguin un diputat nacionalista, que esper sincerament que tinguem??

 6. Bep Escrit el 21 febr. 2008 a les 23:18

  Jo crec, i com més dies passen amb més fermesa, que el diputat és més que possible.

  Açò de presentar-se sense sigles al principi em semblava perdre l’essència i ara veig que pot haver estat un encert. Pot ajudar a que gent que s’identifiqui amb el missatge voti Unitat sense les reticències dels partits .

  D’altra banda creieu que la societat menorquina i la balear en general, ha tingut prou temps per coneixer Unitat?

 7. Talaiòtic Escrit el 23 febr. 2008 a les 18:22

  Diu A.P.T.:”Si sabés del cert que el PSOE tornarà a guanyar (encara que sigui per la mínima) votaria Unitat, però si el PP governa a l’Estat espanyol els pròxims quatre anys, de poc servirà tenir en Sampol a Madrid”.

  Jo crec que tant si governa el Partit Espanyol com si governa el Partit Nacionalista Espanyol, la feina que pugui fer en Sampol a Madrid serà la que li permetin fer. Quina força pot tenir un diputat solitari en el Congrés? Ben poca. La força de Sampol, en cas de sortir elegit com a diputat, no serà tant a Madrid com els efectes polítics a ca nostra de tenir per primera vegada un diputat que no sigui del PPSOE.

  Des de Menorca, s’hauria de promocionar en Sampol com el candidat dels menorquins i de tots els illencs, en contraposició als candidats “de partit” de les formacions polítiques colonials.

 8. maite salord Escrit el 23 febr. 2008 a les 19:09

  Acab d’arribar d’un dinar en què hem comptat amb la presència d’en Pere Sampol i, digueu-li intuiïció femenina o el que sigui, però hi havia bones vibracions: estic convençuda que, com ha dit ell, els 45.000 votants que necessita Unitat per treure representació passarem a la història per haver aconseguit que, després de trenta anys, a les Illes tinguem, a la fi!, un representant al Congrés de Diputats que ens defensi sense els condicionants que imposen els partits majoritaris. Ahir ja va sortir al “debat” (monòlegs) d’IB3: tant el PP com el PSOE són molt valents quan són a l’oposició i reclamen millores per a les Illes; el problema és que, quan governen, acoten cap davant la disciplina de partit. Llavors, no “toca” parlar de les Illes i ells, obedients, callen com a morts. Ja està bé!

 9. Talaiòtic Escrit el 24 febr. 2008 a les 18:06

  A veure si aquesta intuïció femenina és certa. Esper que s’aconsegueixin aquests 45.000 vots com a mínim i que siguin suficients per poder tenir el primer representant de les Illes al Congrés que destapi les vergonyes dels diputats del PPSOE al servei d’en “Rajatero”.

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari