Maite Salord

Escriptora

Tensar la corda


Em sembla lamentable – i no només com a política sinó, i sobretot, com a ciutadana- l’espectacle de promeses i contra promeses sobre equipaments públics amb què PP i PSOE sembla que volen sustentar les seves campanyes electorals i que, al cap i a la fi, només provoquen la confrontació entre els diferents municipis de Menorca

A part de ser, un espectacle lamentable, em sembla, sobretot, un acte d’absoluta irresponsabilitat política que ni tan sols la proximitat d’unes eleccions pot justificar de cap manera. Voler obrir debats que tenen per objectiu discutir criteris de “capitalitat”, quan Menorca té per capital MENORCA, és del tot absurd. Fer-ho és no entendre en absolut la realitat de la nostra illa. És no entendre en absolut quin és el camí que hem de seguir si el que volem és fer-la crèixer.

Fer créixer Menorca, fer-la avançar amb pas ferm cap al futur només és possible a partir de la planificació i del consens. Mai des de la proposta arrauxada i inconscient, difícilment realitzable. D’exemples que funcionen des del pacte, en tenim ben prou: consorci de neteja de platges, de disciplina en rústec, servei de prevenció i extinció d’incendis,  etc.

És per això que, des del PSM,  proposam un gran pacte insular per definir i planificar els projectes d’equipaments i de serveis que tenim damunt la taula. Amb seny, amb arguments, vetlant sempre per l’equilibri perquè tots els ciutadans de Menorca, siguin del municipi que siguin, se sentin escoltats. Les decisions s’han de prendre amb CRITERI perquè tothom les pugui entendre i acceptar.

Des del CIM, el PSM liderarà aquesta forma de fer feina que fuig de la confrontació perquè vol ser constructiva. El CIM ha de fer de coordinador de les diferents propostes i ha de crear els espais de diàleg i debat que, al final, seran els que faran avançar Menorca i els que faran que els ciutadans augmentin la seva confiança en els polítics que els representen. Ja sabem què passa quan la corda es tensa massa.

15 comentaris a “Tensar la corda”

 1. Magda Escrit el 27 abr. 2011 a les 17:58

  Hola, esta ben expressat, i es ben be!; però jo encara li afegiria una cosa, que edemes crec es important, el fet, de que aquet sistema de captar vots, funciona!!!, el empren, per que sa gent vol escoltar com serà de bo per el seu pobla aquesta o l’altre inversió, mes equipaments (alguns inútils), mes despesa poc meditada, però vistosa, allà sobra el paper!, estem educats per rebre tot a canvi de res, i tot te un preu!, per tant els partits politics que no fan feruma, i son mes austers i lògics, captant menys votants!, no ens agrada que ens diguin que els nostros recursos son agotables, ni que tot te un preu, tampoc volem sentir que no i han doblers, encara que la despesa corresponent sigui inneseraria i poc sostenible, vivim enganyats, i ens agrada!, i desprès, quant be un cop dev ent, fort com la crisis actual, ens derrumbem!, tenim que educar-nos amb mes sentit comú, la societat necessita que els qui la governen siguin sincers, austers, però no “rates”, solidaris, estimim la terra, i la gent; jo votaré, a aquell que me digui la veritat, que me digui, que no pot fer rmes per jo, que el que jo faria a ca-meva, per tant, fugim des fum de formatjades, i voten a aquells que es comprometin per amb tu per tu.

 2. Coloma Torres Escrit el 27 abr. 2011 a les 19:10

  Sí, sí, tot això està molt bé, però on creu el PSM que ha d’anar l’Escola d’Hosteleria? Creu realment que Menorca ha de tenir una Escola d’Hosteleria?
  Tots sabem que el PSM a l’any 2007 (Sr. Eduard Riudavets) va signar l’acord programàtic on s’acordava construir una Escola d’Hosteleria a Menorca. Ara ja no és necessària aquesta instal·lació?
  Seria bo que el PSM es definís una mica més i no parlés de consens, pactes, planificacions i altres, per definir la seva indefinició.

 3. Joan Escrit el 27 abr. 2011 a les 22:37

  Magda , tu mateixa ho dius,sa gent vol que es politics els hi diguin lo que ells volen sentir.
  No volen sentir sa veritat. Es poble no vol sentir que no hi ha doblers.
  Es poble no vol que els diguin que hi ha corrupció……
  Es poble vol que els politics prometin inversions de tota casta i de tot preu….com si aixo fos xauxa. Venga prometre millons i despres que?….
  FUM FUM FUM
  I perque volem una escola de hosteleria si de cada vegada venen menys turistes?
  I aont han de anar a fer feine els alumnes de la E.H. si de cada any hi ha més marroquins i equatorians sense titulació fent feine per mitat de preu?
  Perque volem una escola de hosteleria ? Per fer de directors de hotel?
  I els cambrers? i els cuiners?
  ja tenen el Mariangels Cardona.
  I les gobernantes? i les cambreres de pisos?
  ja tenen el SOIB que fa cursillos.
  Ja ni ha prou amb sa que hi ha a maó…..adames sa directora es de Ciutadella. Que voleu més?
  Salut i seny.

 4. Coloma Torres Escrit el 28 abr. 2011 a les 7:29

  Joan, una cosa és una Escola d’Hosteleria i una altra és l’Escola de Turisme. No té res a veure una cosa amb l’altra.
  I tens raó que, després de dotze anys de governs d’esquerres a Menorca ja no es fa necessari res. No és necessari l’Escola d’Hosteleria, no és necessari ampliar la carretera general, l’aeroport en sobra la meitat… Al final, per tornar als carretons, viure a les coves de Cala Morell, anar a pescar i caçar per viure i poca cosa més, ja ens basta amb el que tenim…

 5. Bep Escrit el 28 abr. 2011 a les 8:28

  Es fa difícil creure, en l’actualitat, que els representants d’una gran part de la societat no se’n donen compte que Menorca representa un sistema social, en el qual tots els elements, en aquest cas les persones que hi vívim, entorn, i totes les interaccions entre ells depenen i al mateix temps influeixen damunt els altres components del sistema; aquesta característica hauria de condicionar les decisions que es prenen en relació a aquest Sistema (societat menorquina), com a conseqüència, hem de ser conscients que el millor camí que es pot prendre és aquell en el qual tots els elements, inclòs l’entorn, puguin desenvolupar-se, prenent com a element més les diferències que hi pot haver en les maneres de pensar. Per assegurar la salut d’aquest sistema és imprescindible cuidar cadascun dels components, entre ells i prou important, el nostre entorn. Prendre la decisió de viure en un determinat espai (Menorca) és voler-ho fer amb les condicions i característiques que el mateix presenta per naturalesa, és una gran irresponsabilitat voler canviar tot el que fa referència als elements del sistema per a benefici propi, això té una lectura molt clara, no entendre el sistema, per tant no entendre Menorca.

 6. Joan Escrit el 28 abr. 2011 a les 9:46

  com es nota que en relació al turisme es un zero a l’esquerra(es l’unica vegada que estas a l’esquerra de colca cosa),com es nota que no has viscut mai del turisme directament, si fos aixis,sabries que l’escola de turisme,sensa l’escola de hosteleria no es res.
  Aont aniran els generals tot sols sensa els oficials i els soldats?
  Aont aniran els directors de hotel sensa els mandos intermitjos i els traballadors de base,cambrers,recepcionistes,personal de pisos,manteniment…etc.etc…
  Valdria més que a ses coves de Cala Morell tu i tots els que pensen com tu i fesiu una bone estada de molts d’anys,aixis descansariem un poc. Que en sou de canssats……
  Salut i bon dia.

 7. Baldritxa Escrit el 28 abr. 2011 a les 11:28

  Em pix de riure cada vegada que vaig a sa pàgina d’UH i veig ses magnànimes i èpiques propostes del PP i del PSOE… Bona entrada. Molta sort!

 8. Magda Escrit el 28 abr. 2011 a les 15:18

  Si hem de tenir turisme, que aquet sia respectuós educat amb l’entorn, i que noltros el puguen rebre han personal Professional amb el àmbit que sigui, açò es bo per el que be, i per el que fa la tasca; dins el àmbit de la Hosteleria, no hi ha cap lloc menys important, els cambrers han de ser professionals, els cuiners, també, els d’atenció, recepció, animadors, els empresaris….tot es pot fer mes be, i quant tu pots recorre als teus coneixements per sa feina que fas, es millor, estàs mes satisfet i tens mes recursos per afrontar qualsevol contingència que et surti, fer-ho compatible, es qüestió de tots!.

 9. Nom Necessari Escrit el 29 abr. 2011 a les 16:43

  Saps què pens a vegades? Que tots, jo també, hauríem de veure les coses tocant més la realitat que ens envolta.
  Tal vegada la premsa és la més imparcial, per molt que digueu. Els periodistes no es presenten a les eleccions.
  Els polítics, partidistes, masses vegades sembla que només volen la rendibilitat dels seus vots, quants més millor.
  Ara en Bep Portella diu que vol l’Escola d’Hosteleriaper per Alaior.
  …Tots darrera la promesa de’n Xiqui.
  Quina pena de politiquets…
  .
  Que el PTI s’ha de mantenir immodificable, açò sí és una opció política!: de futur, de progrés i de garantia de pervivència del nostre entorn carregat de recursos esplèndids i permanents en el temps.

 10. eugenia Escrit el 29 abr. 2011 a les 18:36

  La premsa no es presenta a les eleccions, però és partidista. Tampoc es presenten els directius del BBva, ni de Repsol o Telefònica, però son partidistes.
  Ni els diaris esportius són imparcials Nom.
  El PTI s’ha de mantenir inmodificable i cal un periodista que defensi el PTI, em sembla que també és una opció de futur, de progres… i de valentia.

 11. PETIT RECORDATORI Escrit el 29 abr. 2011 a les 21:41

  Alertau en tensar tant la corda.Tanmateix, en un moment o altre,per un motiu o altre, tots i totes ho hem fet…
  Ara bé, no siguem tan “agoserats”. I sobretot, per una coseta ben senzilla: si acabam jugant massa al límit, la corda s’acabarà rompent. I quan una cosa es romp, mai no tornarà a ser igual…
  Per açò, no oblidem la prudència, l’elegància i la realitat.

  Ah! Se m’oblidava!!! I tampoc no oblideu la gran fiblada que ens emportam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Una fiblada que sempre més recordarem…( per sort).

 12. Joan Escrit el 30 abr. 2011 a les 16:08

  en bep portella ..un altre politic que segons cuan vol “ciment” i segons d’ont “bufen”els vots venga “brou”……
  A un sopar de final de temporada ciclista el van convidar ,cuan era conseller de esports i cultura, i li van fer la proposta de una voltadora,tot recordant que ell tambe havia fet els seus “pinitos” amb un a velo……Açó va ser sa resposta:”no soc partidari de fer cap inversió de la “meva” conselleria,per un recinte tancat.”….Despres les sevas inverssions van ser posar jespa artificial als camps de futbol……..O no eran recintes tancats?….Agafau-lo amb espinces tambe a n’aquest.
  Açó no m’ho han contat,jo hi era present.
  Salut i bon cap de setmana.

  Per na Coloma torres……no podre anar as mitin de PSM ten una bulla as Mercadal,Si tu hi vols anar,seras ben rebut,i si vols venir..també.
  Aixis sa corda s’amollara un poc i no se romprá

 13. eugenia Escrit el 30 abr. 2011 a les 16:31

  PETIT RECORDATORI, la por és el primer enemic d’un mateix.

 14. Coloma Torres Escrit el 30 abr. 2011 a les 22:23

  Ja es veu que tothom és al miting del PSM i per aquí no hi ha ningú…
  Joan, me sap greu però no he pogut anar ni al miting del PSM ni a sa bulla de Mercadal. Esper que tot hagi anat molt bé.

 15. Àlmax Escrit el 01 maig 2011 a les 9:20

  M’agrada (per cert, gran encert el lema de la precampanya que feis) molt el plantejament, tant el d’aquesta entrada com el de l’anterior. M’agrada que fugis, i que fugiu, del joc de les promeses grandiloqüents i absurdes. M’agrada que més que en promeses us centreu en criteris i en valors, i m’agrada el plantejament de cercar la visió global, les solucions amb visió de futur.
  Crec que la manera de resoldre els problemes de Menorca és agafar-la en conjunt i planificar serveis i equipaments amb aquesta visió global és la manera d’assegurar que les inversions que es facin tenguin la màxima rendibilitat. La cerca de consens és també important (consens entre els diferents partits, consens entre sectors de treball, consens entre municipis), els projectes amb aportacions ben diverses haurien de ser en principi millors i vàlids durant més temps, però sempre sabent que a vegades el consens entre tots no serà possible i igualment s’haurà d’actuar.
  Fa quatre anys ens vam trobar amb un projecte del PSM molt engrescador a Ciutadella i durant aquest temps les decisions que heu pres i les accions que heu duit a terme han estat totalment coherents amb aquell projecte i amb els valors que defensàveu (feina, seny i honestedat) i que heu mantingut en una situació ben complicada. En fa molta il·lusió poder tornar a confiar en aquest projecte tant a Ciutadella com també al consell i al parlament, crec que teniu la confiança de molta gent. M’agrada!

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari