Maite Salord

Escriptora

Arxiu de agost 2015

Autora de llibres d’autoajuda?

76prj8hsdjeaduwokowd5fdc9

Els llibres d’autoajuda, com ja sabem, són aquells que malden per donar consells sobre com millorar aspectes de la vida personal. Així, superar el fracàs, ser feliç, tenir èxit, potenciar la intel·ligència emocional o mantenir un esperit positiu serien alguns dels temes que s’hi tracten.

Diria que no n’he llegit cap mai (i, si ho he fet, no ho record), més enllà d’alguna ressenya dels de més anomenada. És per això que, ahir, quan em van proposar de convertir-me en autora de llibres d’autoajuda em va agafar un atac de riure. I no, no us penseu que va venir un súper-editor, talonari en mà, a fer-me una proposta que no es pot rebutjar: m’ho van proposar les meves filles!

A la platja, en remull, parlant de tot i de res, de la vida en general, de sobte, la gran em diu: hauries d’escriure llibres d’autoajuda, sobretot un de com ser una bona mare, a la qual cosa la mitjana afegeix: ho petaries! Després de riure, em vaig emocionar: tots i els errors inevitables, les crisis de l’adolescència, més d’un crit i alguna portada, dels moments d’incomprensió mútua, el que compta és el que queda. I el que queda és, ni més ni manco, l’amor, el respecte a la manera de ser de cadascú, les hores batallant per trobar el camí correcte, la mà que t’aixeca quan caus i que t’empeny a continuar endavant, les llargues converses…

I, avui matí, mentre hi pensava, he descobert que, de tot això, n’he parlat moltes vegades a través de les meves novel·les. He parlat de mares i filles; de l’amor que et salva de la derrota; de la necessitat d’aprendre dels errors i de no caure mai en el victimisme; de la importància d’escoltar per entendre les raons de l’altre; del que és real i del que és aparent; de la vida com a lluita i superació; de la dignitat que ens fa lliures…

Ara bé, si hi ha un llibre d’autoajuda que m’encantaria escriure és un que duria per títol, més o manco,  “Com neutralitzar la gent tòxica”. Gent envejosa, destructiva, que dóna la culpa de tot als altres, que complica fins i tot les coses més senzilles, que viu cercant l’error per tirar-te’l en cara, que parla sempre des d’una suposada superioritat moral… De moment, encara no m’hi veig amb cor perquè no he trobat l’antídot perfecte però us puc avançar per on anirà la meva teoria: sentit de l’humor, paciència i no fer-los gaire cas.  No és fàcil, també ho he de dir…

Crònica d’un Ple (I): nova etapa

CIME

El passat 23 de juliol, es va celebrar el primer plenari del Consell Insular de Menorca d’aquest mandat. La veritat és que, entre una cosa i l’altra, ni havia pensat que, quan era a l’oposició, en feia la crònica mensual. Avui, però, posant ordre a tantes coses, m’he adonat del meu oblit.

Potser algú haurà pensat que ara que som presidenta he canviat les meves rutines. No negaré que n’hi ha que, per força, ja no són les mateixes. Ara bé, la meva relació amb les persones ha de ser exactament la mateixa que fins ara i, si pot ser, més fluïda. És per açò que qui em segueix a traves de les xarxes veurà que els meus facebook, twitter i blog continuen com sempre, condicionats, evidentment, per la manca de temps per dedicar-m’hi.

Així, aquí teniu -encara que tard-  la primera crònica de la temporada. Va ser un ple breu en el qual vam aprovar el cartipàs, càrrecs i sous de la institució per als propers 4 anys. La dada més significativa és que hi haurà un estalvi d’uns 270.000€ anuals que es dedicaran a ajuts d’emergència social. La informació completa la podeu llegir aquí.

Va ser un ple breu però que, com us podeu imaginar, vaig viure de manera ben especial. No amagaré que em vaig sentir estranya, molt estranya: passar de ser la darrera de la fila a presidir-lo no em va resultar gens fàcil. Satisfeta per la feina feta que ha permès capgirar la situació; orgullosa de representar a tantes persones que van creure en el canvi; i, sobretot, molt conscient que, si en els moments difícils que he viscut aquests darrers quatre anys mai he acotat el cap davant les dificultats, ara, en circumstàncies més favorables, seria incapaç d’aixecar-lo amb altivesa.

Aquesta idea ja la vaig expressar en el discurs d’investidura: “Com deia el poeta Arquíloc, “comprèn que a la vida impera l’alternança”. I és des del convenciment que aquesta alternança és absolutament necessària i imprescindible que hem d’aprendre a construir realitats no des de l’enfrontament sinó la confrontació, la cooperació i el respecte mutu, i així ha de ser.”

ARQUÍLOC
(mort c. 650 a. C.)
Cor, cor, si et torben pesars invencibles,
¡amunt!, resisteix a l’adversitat
oferint-li el pit de cara, i a l’astúcia
de l’enemic oposa-t’hi amb fermesa.
I, si surts guanyador, dissimula, cor,
no bravegis, ni, de sortir vençut, t’envilesquis
plorant a casa. No deixis que els èxits importin
a la teva felicitat; els fracassos a la teva pena.
Comprèn que a la vida impera l’alternança.