26 de gener. Subsistíem en un món de morts i d’espectres. L’últim rastre de civilització havia desaparegut al voltant nostre i dintre nostre. L’obra d’animalització empresa pels alemanys triomfants havia estat acomplerta pels alemanys derrotats.
És home qui mata, és home qui fa o pateix injustícies; no és home qui, havent perdut tot mirament, comparteix el llit amb un cadàver. Qui ha esperat que el seu veí acabés de morir per treure-li un quart de pa està, encara que no sigui culpa seva, més lluny de l’home pensant que el pigmeu més rude i el sàdic més cruel.
Part de la nostra existència rau en les ànimes de qui se’ns acosta: vet aquí per què no és humana l’experiència de qui ha viscut dies en què l’home ha estat una cosa als ulls de l’home. Nosaltres tres en vam ser en gran immunes, i ens en devem mútua gratitud; per això la meva amistat amb Charles resistirà el temps.
- Amb totes les lletres, Llibres i autors
- 5 comentaris
un gran llibre justificat pel mateix Primo Levi amb una gran frase: “Escric allò que no sabria dir a ningú”.
Dins les misèries que va passar, va tenir el valor de contar-ho amb molta integritat.
Dins de les experiències trasbalsadores d’aquells anys, els assajos de Victor Klemperer prologats per Antoni Martí Monterde són reveladores del com, del qui, del quan… En una línia semblant a la de la darrera peli de Haneke. El llibret és de Publicacions de la Universitat de València (PUV).
http://www.avui.cat/cat/notices/2010/01/varela_i_la_pudor_de_merda_86187.php
IMPRESCINDIBLE veure el documental de Claude Lanzmann sobre l´holocaust, “Shoah”.
http://www.cinetube.es/indices/documentalesshoa.html