“Construir l’entorn urbà i la vivència que d’ell tenim com si fos la nostra pròpia llar que volguéssim rehabilitar per fer-la més acollidora. Guanyar més espai per a la convivència.” Projecte Educatiu de Ciutat
La ciutat, la pròpia ciutat, és com una gran mare. És la protecció i és el límit. És aquell ésser, potser viu, que ens acompanya sempre, anem on anem. Com deia el poeta grec Kavafis, “uns nous indrets, no els trobaràs, / no trobaràs, no, unes altres mars. / La ciutat, on tu vagis anirà”. I Ciutadella és aquest espai privilegiat, sempre en constant evolució, que mereixeria, estic ben convençuda, ser pensat i construït, per part dels nostres governants, des d’una perspectiva global, coherent i comunitària.
Evidentment, aquest objectiu passa, en primer lloc, per definir la ciutat que volem (agradable, educadora, saludable, segura, participativa, integradora, equilibrada, sostenible…); en segon lloc, passa per dur a terme una anàlisi de la realitat per detectar mancances i oportunitats que projectin la ciutat cap al nostre ideal; en tercer lloc, passa per la planificació de les actuacions que es volen dur a terme; i, finalment, arribaríem a la fase d’execució de les actuacions, a partir d’un ordre de prioritats. En tot aquest procés, que ha de liderar qui exercesqui el govern de la nostra ciutat, sens dubte la participació dels diferents agents socials és imprescindible. El teixit associatiu que té Ciutadella és, a més, molt important i duu a terme una tasca molt valuosa en tots els àmbits. Per tant, només es tracta de fer-los partíceps de tot aquest procés.
Tanmateix, la realitat que avui tenim a Ciutadella és la d’un equip de govern que, després de cinc anys, ha estat incapaç de definir la ciutat que vol; que ha tirat el doblers de tots fent projectes absurds (piscina descoberta davant la mar, Observatori…); que no ha estat capaç de donar resposta a les necessitats reals dels ciutadans (Escola de música, instal·lacions esportives, espais escènics, Casal de joves, carrils bici…); que no ha fomentat la participació ciutadana; que ha fet “itinerar” projectes d’aquí i d’allà (el tema de l’aparcament a la Paça dels Pins, potser el més sonat), etc, etc. I, així, no es pot construir una ciutat.
El darrer exemple de tota aquesta política de la improvisació és l’anunci del sentit únic al Camí de Maó, un anunci molt positiu, contemplat, juntament amb un carril bici, a l’Estudi de Mobilitat de Ciutadella, realitzat el 2002 i amb el suport de tots els grups polítics, però que, a l’hora de la veritat no acaba de ser el que hauria. En primer lloc, l’Estudi recomanava que el Camí de Maó fos de sortida de Ciutadella perquè, així, es llevaria pressió de cotxes a la Contramurada. Les entrades, com és lògic, es podrien fer des de diferents punts (rondes, via perimetral, etc). Resulta, però, que la nostra regidora de governació i policia va decidir que havia de ser d’entrada (encara que es saturàs la Contramurada) perquè “una massa social majoritària” (vesins, comerciants, grups polítics, etc) així li havia demanat. Amb quines associacions de vesins ha rallat? Amb quins partits polítics?
És evident que, una actuació com aquesta, no pot agradar a tothom. Sempre hi haurà qui, si el fas de sortida, el voldria d’entrada, i a l’inrevés. Per això, haurien de prevaler els arguments tècnics que apunten en la direcció de llevar cotxes de dins la ciutat. Però no. I, a més, per fer més aparcaments, llevam el carril bici! Però que no ens n’havien promés 9 quilòmetres? Res. A tots els projectes, el primer que cau és el carril bici (Camí de Maó, Ronda, carretera de Cala’n Blanes…). Un carril bici que, en aquest cas, serviria per connectar una Contramurada amb manco cotxes amb dues escoles i amb la zona esportiva.
Resulta decebedor veure com, actuació rere actuació, a Ciutadella anam desaprofitant possibilitats de construir una ciutat transitable ( a peu i amb bicicleta); una ciutat que permeti als seus ciutadans explotar, amb les infraestructures adequades, tota la riquesa cultural que és capaç de generar (música, teatre, pintura…); una ciutat en què el centre històric, els barris i les urbanitzacions siguin entesos com un tot que és necessari anar millorant contínuament, sense descuidar-ne cap, perquè en tots hi viuen persones i tots acullen les persones que ens visiten; una ciutat que sàpiga planificar nous equipaments escolars, esportius i per a joves i que sàpiga mantenir els que existeixen. Una ciutat, en definitiva, educadora, habitable, saludable i sostenible. Tenim feina per fer.