Maite Salord

Escriptora

Crònica d’un ple (X): rècord de durada!

Amb dues setmanes de retard (aquest juliol, diverses feines de l’àmbit literari m’han mantingut pràcticament aïllada de tot), aquí teniu la crònica del darrer ple del Consell Insular de Menorca. Un ple que es va caracteritzar per batre el rècord de durada: sis hores i mitja, amb un recés d’un quart d’hora!

Així, per raons òbvies, faré un resum de les propostes més importants que el PSM Més per Menorca hi va presentar. Sense dubte, la més important va ser demanar que la gestió del port de Maó es menorquinitzi i es faci, per tant, més propera i ajustada a les autèntiques necessitats dels menorquins. En aquest sentit, us remet a l‘entrada del bloc de l’agrupació del PSM de Maó. El més curiós de la proposta, consensuada sense problemes amb el PSOE, va ser l’actitud del conseller Huguet, que  va fer abstenir el PP a l’hora de demanar-ne la gestió a l’Estat, com si, ara, tinguessin por de molestar Madrid.

D’altra banda, vam demanar que el Govern Balear recuperàs les figures dels Agents d’Ocupació i Desenvolupament Local (ADOL), fonamentals a l’hora de dur a terme polítiques actives d’ocupació. El PP  hi va votar en contra -supòs que, en aquest cas, per no molestar Mallorca-, tot i que es va comprometre a cercar finançament per als que treballen al CIM. Veurem què passa.

Un altre tema que vam proposar és la continuïtat del Consell de Joventut de les Illes Balears, un referent del Consell de Joventut de Menorca. Com sempre, el PP va treure l’excusa econòmica i, el que és més greu, la consellera Herráiz va acusar, directament, els anteriors gestors d’haver deixat un “forat” d’1,4M€. Una acusació molt greu que esperam que pugui demostrar. A més, es va permetre el luxe de donar la culpa als joves, i a les entitats juvenils, de la inactivitat del Consell de Joventut de Menorca. Ja es veu el suport del PP als joves, un dels col·lectius més castigats per la crisi.

Finalment, vam “recordar” al conseller Alejandre les 5 lleis que es va saltar a l’hora de fer l’aparcament de Cala Mitjana i li vam demanar si, en base a criteris d’eficàcia i de perill, l’equip de govern del PP pensava saltar-se la legalitat les vegades que fos necessari. No va donar una resposta clara. Ja intentarem que la doni.

De la durada del ple, per acabar, em sembla que n’hem de fer autocrítica tots plegats. Personalment, el fet de no poder assistir, per motius personals, al ple de juny, va fer que se m’acumulassin més propostes d’acord de les habituals. Ara bé, els problemes principals, al meu parer, van ser: 1) les propostes s’han de dur consensuades abans del ple (no pot ser allò d’ “allà on diu ha de dir”…); 2) seleccionar bé, per part dels partits de l’oposició, els temes que volem tractar: no acaba de tenir prou sentit parlar més de competències del Govern Balear o el Central que de les pròpies del Consell; 3) més capacitat de síntesi en les intervencions.

No puc acabar aquesta crònica sense fer esment a una pregunta plantejada pel GOB. Aqui teniu l’enllaç. Va ser important pel contingut i perquè hauria d’animar la ciutadania a participar més en els plens, siguin del Consell o municipals. Em sembla molt important.

20 comentaris a “Crònica d’un ple (X): rècord de durada!”

  1. Maite Salord Escrit el 31 jul. 2012 a les 16:52

    Per cert, vull agrair, des d’aquí, la presència dels joves Més per Menorca al ple de juliol del Consell. Els podeu trobar a twitter @JoveMesxMenorca. Ara, entre el públic del ple, amb na Maria Juan, hi tenim l’experiència; amb ells, el futur!

  2. Ciutadallenque Escrit el 02 ag. 2012 a les 17:36

    Jo hi vaig anar al ple de m’estim menorca,hi ten que dir que n’conxa amb es seu discurs,va guanyar per goletjada a nan tadeo quins pobres arguments mos va donar a nas qui vam assistir.He seguit amb molta asiduidad sa teua vida dins sa politica ,hi per aixo crec que fariau un bon tamden amb na conxa.Som seguidora des teu bloc pero no m’atrevia escriure perque no amb se mes ,perdona per es meu atreviment.

  3. La verdad escuece Escrit el 02 ag. 2012 a les 20:12

    Ciutadellenque, tú lo has dicho.

  4. La verdad escuece Escrit el 02 ag. 2012 a les 20:13

    Perdón, todavía peor “ciutadallenque”.

  5. Menorquit Escrit el 03 ag. 2012 a les 9:31

    Fètides arcades.
    La gasòfia raja
    encara des de la còrpora
    de pell blanca.
    Fortor de malvestats.

  6. Maite Salord Escrit el 03 ag. 2012 a les 17:02

    Moltes gràcies Ciutadallenque per les teves paraules i per voler participar en aquest espai. No et preocupis per les faltes que puguis fer en els teus comentaris. El més important és el contingut. I tens raó: na Conxa va fer una intervenció brillant. És una sort que Menorca pugui comptar amb persones com ella. Una abraçada!

  7. papatus Escrit el 03 ag. 2012 a les 19:00

    Bon día a tothom, sóm un lector assidu d’aquest blog,mai m’he atrevit a escriure però el comentari de na Ciutadellenque m’ha donat coratge.La seua carta desgraciadament reflecteix una trista realitat a la qual ens enfrontem una gran majoria de gent de més de 40 i que moltes vegades ens cohibeix a l’hora de participar en debats d’aquests tipus:no sabem escriure en la llengua dels nostres pares.Segurament redactariem perfectament en espanyol però no ho podem fer-ho en català si no recurrem al corrector de google.
    En un primer cop d’ull se’ens pot acusar d’incults i analfabets,fins i tot com alguns riure’s, però si rascam un poc i recordam l’educació que vam rebre a sa nostra edat escolar no és estrany que ses coses estiguin així.Per sort els nostre fills saben llegir i escriure la llengua que xerram a casa.
    Els meus respectes per s’amiga Ciutadellenque per la seua valentia d’escriure com li surt d’es cor.

  8. Santiago Benejam Torres Escrit el 03 ag. 2012 a les 21:00

    Només vull animar a Ciutadallenque i papatus a escriure i a expressar les seves opinions en la llengua pròpia. Jo també som dels de mes de 40, (be de fet quasi 50) i no vaig tenir l’oportunitat de aprendre-la. Però amb constància i ganes tot es possible.

  9. eugenia Escrit el 04 ag. 2012 a les 21:59

    papatus, escriure és un món fantàstic, més del que et pots imaginar. LLegir també. Costa molt al principi, però té la seva recompensa.
    La cultura, va mes enllá de les faltes d’ortografia, comença pel respecte i moltes vegades les paraules són una part dels instruments que utiliztem per defensar alló en el que creiem o que volem dir.
    Jo ara estic practicant el bilingüisme, demá arriben uns familiars i les he dit que els esperaré al port de Maó/Mahón amb molta il·lusió.
    Salut!

  10. Nom Necessari Escrit el 05 ag. 2012 a les 12:21

    .
    Acceptar Maó/Mahón, Eugènia?
    …Perquè desprès ens venguin amb un Ciutadella/Ciudadela?
    NOOOOOO!!

    Maó, tan sols Maó, és Maó.
    .

    Front els patètics i ridículs escrits als diaris d’un tal Juanjo, més raó que mai pels menorquins qui rebutgem ignorància institucionalitzada.
    És Maó.
    O som o no som.

    .

  11. eugenia Escrit el 05 ag. 2012 a les 18:08

    Nom Necessari, precisament el que volia era destacar el escrit en el que es demana als diaris que utilitzen el nous topònims bilingües, en tots els titulars, comentaris, articles, etc. Vaig al·lucinar.

  12. La verdad escuece Escrit el 05 ag. 2012 a les 20:07

    Yo también estoy en contra del Maó/Mahón. En catalán se debe escribir Mahó y en castellano Mahón. Todo lo demás son paparruchas.

  13. eugenia Escrit el 06 ag. 2012 a les 1:18

    Ja/jah/ja…

  14. La verdad escuece Escrit el 06 ag. 2012 a les 17:41

    Los del PP son unos acomplejados. Siempre habían dicho que Mahó era Mahó, en menorquín, y ahora dan por bueno al Maó catalanista.
    El PP por intentar quedar bien con todos, al final no quedan bien con nadie. Una vergüenza.

  15. Menorquit Escrit el 07 ag. 2012 a les 14:46

    Maó, còdol, mac, pedreny, reble, roc…

  16. Àlmax Escrit el 07 ag. 2012 a les 15:47

    Mira que morir-se el dictador! Aquell sí que no tenia complexos, no? Mesquinet…

  17. Nom Necessari Escrit el 07 ag. 2012 a les 16:58

    No si a la fí resultarà que és ver que ningú no el va votar el PP, jejej

  18. Mateu Escrit el 23 ag. 2012 a les 0:03

    Mahó en menorquí – Balear, Maó català i Mahón en castellà.

    Per jo Mô.

    Aquest tema ja put, es un tema cultural entre sa gent defensora de s’història de Menorca sense cap color polític i ets nacionalistes catalanistes colonitzador de ses Balears que mos volen llevar tot lo que faci olor a Balear – menorquí, diguent que es algo d’es castellà.

    Ja m’ha explicarà el PSM, com es que ses cròniques d’en Ramón Muntaner va escriuré Mahó.

    Mirau, PSMeros, voleu es Maó, idò tot per voltros, ara s’historia es sa que hi ha, i sa realitat es que Mahó, es Mahó perque ve de Anibal Magonis, com ets anglesos dea Port Mahon.

    A part, que voleu que vos digui, mira que intent entendre sa vostra postura, emperò gent que te sa seua mentalitat pasada per sa ideología nacionalista, que menteix diguent que va existir una corona Catalanoaragonessa, que van existir ets Països Catalans, i que noltros som descendents des catalans… hombre, sa realitat es que sa vostra credebilitat es bastant flaca.

    Apart, ets grans defensors de menorquí, ets que parlen el català, avont escriuen amb un barceloní refinat, avont ensenyen o millor dic, adoctrinen es nostros fiis a ses seues classes de català, que voleu que vos digui?. Mirau, lo vostro no es un partit polític, es una secta o una religió.

    Que xaleu amb es vostro “totxo” maó….

    Bona nit.

    P.D. Si no s’enten, la puc traduir a n’es català, ja m’ha vaig menjar tota sa catalanda nacionalista de 1r y 2n de Btx a n’es Ramis.

  19. Mateu aprèn a escriure Escrit el 23 ag. 2012 a les 17:29

    Estimat mateu , m’agradaria que explicassis on has après que s’article salat davant consonant pren sa forma ‘ets’… has escrit `’ets grans defensors’, ‘ets que parlen’… ‘ets paisos catalans’, qui et va ensenyar a escriure així? N’Anibal Magonis?

    També m’ha encantat açò de ‘ja m’ha vaig menjar’, ‘ja m’ha explicarà el PSM’ en tost de ‘ja m’explicarà’ ¡ , ‘ja me vaig menjar’, lo teu és passió pornogràfica per sa lletra ‘h’…. es teu problema és que ets de sa pitjor casta d’ignorants i vas d’erudit. No ets capç de distingir el pronom ‘me’ de la contracció de me+ verb haver i dones classes de gramàtica històrica. Es teu problema no és que no sapis menorquí, tu tampoc saps castellà. Al Ramis no hi vas arribar mai homo, tu no passes de segon de primària.

  20. Maite Salord Escrit el 23 ag. 2012 a les 19:23

    Mateu, com que estic absolutament d’acord amb el comentari anterior, et recoman que llegesquis (fixa-t’hi bé, no llegeixis) la Gramàtica Catalana de Francesc de Borja Moll, que duu el subtítol de “referida especialment a les Illes Balears”. La meva, duu data de dia 13-11-79. Tenia 14 anyets quan me la van regalar. En ella, podràs veure les formes verbals pròpies del nostre dialecte que són ben correctes: jo cant, per exemple, i podràs aprendre els articles salats: “ets”, article masculí plural, s’empra davant paraules que comencen en vocal (ets arcs…)
    Esper que t’ajudi a millorar el teu nivell de menorquí, a no ser que, ara, també, vulguis qüestionar el mestre Moll.
    Salut!

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari