Maite Salord

Escriptora

Roser

Dimecres passat, l’ajuntament de Ciutadella va adherir-se a la campanya “Ni un més” per tal de reivindicar millores sanitàries per a Menorca, especialment pel que fa a la cirurgia vascular. Certament, el factor geogràfic de la insularitat és un factor importantíssim quan es parla de salut i de vides humanes. És per això que és de justícia reclamar per a Menorca uns serveis sanitaris adequats i que garantesquin una atenció que complesqui amb els criteris d’equitat i de qualitat. I, a la vegada, com diuen els promotor de la iniciativa, és essencial comptar amb un trasport aeri àgil per tal de donar resposta immediata a les necessitats de desplaçament urgent quan així ho requereixi el cas. Malauradament, en el cas de la jove Roser, el trasllat a Mallorca, no va ser suficient per salvar la seva vida.

Na Roser va ser alumna meva fa un munt d’anys. La record com una al·lota callada però amb  uns ulls que es menjaven el món. La seva mort em va colpir, com a tothom. Així ho demostra que la recollida de signatures hagi arribat ja a les 17.000 en poques setmanes.  I em va colpir escoltar el seu pare parlant, amb una barreja de dolor i indignació, de “pressupost”. No hi ha pressupost perquè, a Menorca, es pugui millorar el sistema sanitari. I tots els polítics presents vam acotar cap davant unes paraules carregades de raó.

Quants de doblers no es gasten en coses que no són prioritàries? Cada vegada que es parla de fer grans infrastructures a Menorca, record les paraules que no es cansa de repetir un insigne economista ciutadellenc: la sanitat i els serveis socials s’han de posar per davant de tot. No vull fer de política, en aquesta entrada, però, estic convençuda que, tot plegat, ens hauria de fer reflexionar sobre quines són les autèntiques prioritats de Menorca. De les persones que hi vivim.

Dissabte, a la plaça de la Catedral, a les 10,30h,  es farà un concert perquè no oblidem el que ha passat. Perquè evitem que torni a succeir. Un concert en record de na Roser. Música per fer-la present: “Per tot arreu l’alta harmonia / aixeca esbarts de pensaments, / i an els finats fa companyia / la recordança dels vivents” (Joan Alcover). Allà ens trobarem.

10 comentaris a “Roser”

  1. gavineta Escrit el 10 abr. 2009 a les 10:52

    Maite, si no vaig errada, el concert no és a les 22.30 sinó a les 10.30 del matí.
    I aquests són els músics que hi participen: LEONMANSO – MOIX – TERRORDENTUDO – MOIRA – JAZZ DO IT CRIS JUANICO – GUIEM SOLDEVILA – SUSO GONZALEZ QUARTET

  2. Maite Salord Escrit el 10 abr. 2009 a les 11:21

    Raó tens, Ganiveta: ja està rectificat. Molt bé per posar els músics que hi intervindran, també. Gràcies!

  3. Talaiòtic Escrit el 10 abr. 2009 a les 12:13

    17.000 i pujant, l’èxit és un fet, però que ningú que encara no hagi signat deixi de fer-ho. Es pot fer als formularis que hi ha escampats per establiments, botigues, comerços, o directament a internet en aquesta pàgina.

    Salut per tots!

  4. lucrecia de borgia Escrit el 10 abr. 2009 a les 12:24

    Maite,
    Aquest debat és el que jo volia encetar fa uns dies, però no va ser significatiu, ara no tenc tens per pensar ordenadament i sense que la “passió” em domini però tronarè….

    Crec que Menroquit hauria de tornar a llegir els meus escrits de fa uns dies i llavors deixarem el dilema estèril de l’dioma, ara i aquí en aquest àmbit, per debatre l’estat de la sanitat a les Illes especilament a les Illes petites.

  5. lucrecia de borgia Escrit el 10 abr. 2009 a les 12:25

    Vaja on posa tens volia dir temps

  6. bep Escrit el 11 abr. 2009 a les 10:57

    JO també pens que la sanitat ha de ser un servei prioritari, ja que aqui si que hi entram tots.
    Es indignant que s’hagin d’esperar 2,3,4 i fins a 5 mesos per una visita d’un especialista. NO als macroports i si a una bona sanitat ràpida.
    El concert d’avui pot ser un bon punt de partida per les reivindicacions sanitaries.

  7. eugenia Escrit el 11 abr. 2009 a les 21:48

    La mort de na Roser ens ha afectat a tots. Això es inqüestionable.
    Jo tampoc vull polititzar, no més dir que és evident que s’han de destinar més diners a la sanitat, als serveis socials i a la educació.
    Em fan rabia els que es mobilitzem a favor de les grans infraestructures, dics, carreteres, camps de golfs… i que a més a més creguin que l’assumpte de la sanitat es pot resoldre (en part) amb els concerts amb les clíniques privades.
    He dit que s’han de destinar més diners a “l’educació” perquè és imprescindible que tothom conegui el cost de mantenir un hospital, unes platges, una escola, uns carrers nets… quan menys abussem d’allò que paguem, menys ens costarà de mantenir.
    D’altra banda ja m’agradaria no tenir que escoltar més el NO HI HA PRESSUPOST, amb el meus impostos sí hi ha pressupost per la sanitat, els serveis socials i l’educació. El dic? No és una prioritat.
    Salut!

  8. Menorquit Escrit el 12 abr. 2009 a les 12:51

    Lucrecia de Borgia:
    El tema de la sanitat és un tema molt seriós. Ningu ho posa en dubte. Ja he llegit els teus escrits. No facis més demagògia amb el tema de la llengua: “deixarem el dilema estèril de l’idioma”… Ets tu qui va entremesclar la llengua com a arma, sobreposant-la en confrontació. Ni la sanitat ni la llengua (cultura) són temes estèrils, ets tu i molts altres que el banalitzau. Llegeix-te el decret del Consell de Govern (27-3-09) i sabràs que la finalitat del decret no té cap intenció d’incediar el que tu, el PP, ICM i molts antres anti-llengua preteneu. Llegeix-te també els escrits de na Maite o de n’Eduard Riudavets, o el comunicat del Col·legi de metges de les Illes Balears.
    I si has de seguir fent demagògia amb aquest tema, per favor, no em citis.
    .
    Diumenge de Pascua… ja ha cremat els bujots.

  9. Menorquit Escrit el 12 abr. 2009 a les 13:56

    L’insigne economista ciutadellenc, del que parla na Maite a la seva entrada, ha explicat durant molt temps i vàries vegades unes realitats insulars gairebé mai valorades. Ell va ser qui va proposar que l’ara Hospital Mateu Orfila s’bicàs al terme des Mercadal. Ni cas. També va exposar la realitat econòmica de l’illa i la seva clara bipolarització. Ni cas. La sanitat n’és un exemple de molts altres. Un Canal Salat que fa poc es va millorar i ja es queda pepit, amb dèficits i manca e servis i, en alguns casos, amb una atenció que indigna als familiars. I no en vull parlar d’un cas propi.
    .
    I va haver un debat sobre la Sanitat a fa poc. I res convé que a Ciutadella s’hi posi sentit per ajustar les necessitats i també infrastructures sanitàries. Sempre és el mateix discurs: “hem de millorar el que tenim”. I què tenim? La zona de Ponent amb uns 29.000 habitants (doble i triple l’estiu) té unes atencions de vergonya. Per la més mínima tonteria has de perdre un matí de feina i amb un poc de sort no hi has de tornar ensoldemà.
    .
    Menorca té unes sigularitats especials pel fet de ser Illa i amb un clar desenvolupament bipolaritzat. Però els polítics apliquen la seva praxis política sobre un estatus capitalitzat, quan la realitat illenca no és així.
    Els polítics de Ciutadella són submissos de partit i en nom de Menorca, obvien realitats més properes: Exemples: Turisme; agricultura, industria construcció (fins fa poc); idò, ni centres de formació, ni escoles de turisme, ni d’idiomes, ni escola agrària, ni administració, ni oficines de tràmits ni de resolució (açò sí, oficines d’informació polides, emblemàtiques i arquitectòniques).Parlem d’una població amb forta i antiga tradició teatreal; idò, ni teatre, ni llocs d’assaigs per les desmotivades companyies ni possibilitats de presenciar i organitzar esdeveniments artístics de nivell. Tradició musical; idò, vegem com s’engronxen els polítics per resoldre les situacions de precarietat i d’espais. Estudis i formació; per quant el tercer institut?… Sense seu ni delagació universitària. Esports: creixement constatable en diverses modalitats i en la base; idò, a prcaticar on es pugui; polisportius insuficients; instal·lacions sense construir-se i nul·la planificació de futur.Aquí anys i panys per veure un nova instal·lació, metre les políques de visió capitalitzada construeixen un recinte amb un aforament impensable per a Menorca ( més de 5.000 persones) en només 3 mesos. Seguretat Social: per un formulari has d’anar a la Plaça Biosfera de Maó, et donen nombre, i t’hi pots esperar un parell d’hores (per una fulla). Matí perdut. A Ciutadella, l’oficina de la SS restà tancada i ningú fa res.
    .
    No me n’he oblidat del que tractava aquesta entrada de na Maite. El cas de na Roser és un expemple del permament estat d’inseguretat i desatenció en què moltíssima gent viu, i en aquest cas, amb final tràgic. Que mai més ocorri. Entre les 17.000 signatures hi ha la meva de fa un temps.
    .
    “No hi ha pressupost perquè, a Menorca, es pugui millorar el sistema sanitari”…..” I tots els polítics presents vam acotar cap davant unes paraules carregades de raó”…
    .
    Després d’acotar cap, als polítics els correspon arremengar-se i aixecar el cul.

  10. Lcrecia de borgia Escrit el 13 abr. 2009 a les 18:37

    Quina veritat és que cadascú sent allò que vol sentir!
    No faré cap més comentari. No m’agrada faltar al respecte a ningú ni que me’l faltim a mi.
    M’agrada exposar la meva opinió, fer debat, llegir el que els altres escriven, veure diferents punts de vista i sobretot respectar-los.
    Que em diguim que tenc intenció d’incediar l’ambient, que som anti-llengua amés de què faig demagògia em sembla que açò no es respecte i em fa pensar,que per aquest senyor que em prohibeix anomenar-lo, el pensament únic és el que s’hauria de primar.
    Crec que tothom té dret a dir el que pensa. I pens que aquesta Plaça és una Plaça oberta, i que l’únic que no és permés és l’insult… I jo no he insultat a ningú i si algú s’ha sentit ofès pel que he escrit el deman disculpes per endevant.

    PD. Ja havia llegit els escrits de n’Eduard i na Maite

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari