Maite Salord

Escriptora

El Consell Insular de Menorca que la gent ha demanat

Sala-de-plens

Dia 24 de maig, els ciutadans de Menorca van rallar fort i clar: d’entrada, i en general, van expressar que estaven cansats de bipartidisme (davallada del PP -espectacular- i del PSOE); i, d’altra banda, en el cas concret del Consell Insular de Menorca, amb l’ascens de Més per Menorca i Podem, van evidenciar la voluntat d’un govern de canvi i plural.

Des del primer moment, Més per Menorca ha fet feina perquè aquest govern fos possible. Un govern que, integrat per tres forces –PSOE (3), Més per Menorca (3) i Podem (2)-, recollís les il·lusions i les esperances que tantes persones hi van dipositar. Un govern que ha de ser, sobretot, fort, sense fissures, capaç de generar confiança i il·lusió i que reflectesqui el canvi que la gent vol.

Dins aquest context, ara per ara, el tema de qui ha de presidir-liderar aquest govern s’ha convertit en el principal escull. Podem ha dit (encara ho ha de ratificar la seva assemblea) que vol un govern liderat per Més per Menorca; Més per Menorca ha dit que vol un govern de tres i que accepta la presidència per fer-lo possible, com acceptaria un altre escenari; el PSOE ha dit que vol la presidència perquè és la llista més votada dels tres. Complicat, com a mínim.

Tot i ser part implicada directament, vull compartir les meves reflexions, que vull creure que són prou objectives:

1-   Un govern del Consell Insular de Menorca que no comptàs amb els tres partits no reflectiria la pluralitat demanada per la ciutadania a través dels vots emesos dia 24 de maig. No ho reflectiria, fos quina fos la seva combinació: PSOE-Més (6 consellers); Més-Podem (5 consellers), perquè implicaria tenir oposició per la dreta i per l’esquerra; seria, en definitiva, un govern que crearia decepció en tot l’electorat d’esquerres.

2- Apel·lar al fet de ser “la llista més votada” quan la llei electoral fomenta la creació de governs de coalició i de pacte és un argument lícit però no determinant. Ho fa el PP, que ha estat, efectivament, la llista més votada a Menorca però que ha hagut d’entendre que 3+3+2 sumen més que 5; i ho fa, ara, el PSOE, que ha estat, efectivament, la llista més votada de l’esquerra, tot i que la suma de Més i Podem el supera.

3- Suposant que Podem no volgués entrar en un govern dels tres partits, llavors només hi quedaria l’opció d’un govern PSOE-MÉS. En aquest cas, en parlar de la presidència, el PSOE posaria damunt la taula l’argument de ser la llista més votada. Més per Menorca hi posaria la il·lusió i confiança generada entre els ciutadans (el doble de vots que el 2011); l’experiència de quatre anys d’oposició al PP; i, finalment, la complicitat per arribar a acords amb Podem des de l’oposició.

Aquest és el panorama. Dilluns, PSOE, Podem i Més per Menorca ens tornarem a trobar per tancar les línies programàtiques i començar a perfilar l’organigrama del nou Consell Insular de Menorca. Esper, sobretot pels ciutadans que dia 24 de maig a la nit estaven radiants, que imperi el sentit comú i que el govern del Consell Insular de Menorca que s’acabi formant sigui el que els menorquins van triar a les urnes, sense exclusions. Com ja vam dir des del principi, dia 4 de juliol és el dia.

12 comentaris a “El Consell Insular de Menorca que la gent ha demanat”

  1. […] razones para que sea ella la persona que lidere un futuro gobierno de izquierdas a nivel insular. Así lo expone  en su blog en el que reconoce que, a pesar de ser una parte interesada, cree que es ella la ideal para el […]

  2. Mirate los resultados Escrit el 20 juny 2015 a les 16:17

    Yo creo que te tendrías que mirar los resultados y darte una baño de humildad y de realidad, porque ya esta bien de la prepotencia que profesas. Yo personalmente no te conozco, pero cada dia que pasa la calle esta llena de comentarios y gente que te conoce no esta muy contenta de que tu seas la próxima presidente, por algo debe ser..
    Desde el principio te has amparado en que Podemos no quería una presidencia de Psoe, tu no decias nada, te callabas……..
    Esta claro que el pasado dia 24 la gente voto y salieron unos resultados que cada persona los ve del lado que mas le interesa y favorece. Pero no, los resultados fueron los que fueron, el que gano fue el PP, tanto si nos gusta como si no, el segundo fue el Psoe, el tercero fue Mes(PSM) y el cuarto con derecho a sillón el Consell fueron los de Podemos.
    Asi fue y asi se lo hemos contado ahora tu sigue haciendo cabalas de lo que te gustaría que fuera y que de momento no es…..

  3. Maite Salord Escrit el 20 juny 2015 a les 17:55

    Només tres puntualitzacions:
    1- Al Menorca al día: en el 3 supòsit, jo no he dit, en cap moment, que fos la millor per ocupar la presidència, m’he limitat a posar arguments de banda i banda. En els dos primers, lògicament, qualsevol persona que encapçalàs Més per Menorca seria la “ideal” pel simple motiu que és l’única que tindria opcions a aglutinar els tres partits. No es tracta, per tant, d’un mèrit meu.

    2- Pel que a l’altre comentari: som ben conscient que, com qualsevol altra persona, no puc caure bé a tothom. Vostè diu que som prepotent i que m’hi falta humilitat. És la seva opinió i la respect.

    3- He fet aquest escrit perquè tenc infinitat de telefonades, correus i missatges que em demanen com està la situació i és el que he intentat explicar. Si m’he deixat cap escenari, teniu l’opció de plantejar-lo, evidentment.

    Gràcies pels comentaris.

  4. El Consell Insular de Menorca que la gent ha demanat Escrit el 20 juny 2015 a les 19:00

    […] El Consell Insular de Menorca que la gent ha demanat […]

  5. ricard Escrit el 20 juny 2015 a les 19:19

    Tenim un sistema proporcional, i el bipartidisme ho sap, no han tingut problemes per governar recolzant-se amb Coalición Canaria, PNV o CiU, per això donc per provat que l’argument de la llista més votada no és decisiu.
    Tot i que no sigui políticament correcte,ser la llista més votada de vegades es converteix en que és la llista que ha perdut més escons, ho dic en contraposició al concepte de coal.lició de perdedors, que solen escampar alguns personatges.
    Si el 2011 només vares sortir tu per l’opció que representaves.Ara, anant a la llista de Més, que aquesta hagi obtingut 2 representants més, vol dir que no ho deus haver fet tan malament, tot i que a penes sorties en noticies . És un bon resultat com també ho és el de Podemos.
    La realitat es que s’ha de fer el possible combinant 3+3+2 i l’opció que et toca defensar no és de segona fila.

  6. Andreu Escrit el 20 juny 2015 a les 21:03

    Hi ha un altra possibilitat que no anomenas. El pacte es pot tancar oferint compartir la presidència dos anys i dos anys. Això ha estat el que ha pactat el tripartit a Palma. D’una banda permet que PODEMOS voti la investidura d’un tripartit amb MES al front, i en segona permet que el PSOE salvi els mobles ostentant la presidència els dos darrers anys. Ho dic per allò de “si hi ha un altre escenari ho podeu dir” En qualsevol cas, tots els que estimem les Illes esperem que tanqueu el pacte.

  7. Nom Necessari Escrit el 21 juny 2015 a les 9:01

    I els de PM no s’hi hauríen de menester ficar, “Cada ú a ca seva i Déu èr tot”.
    .
    .
    “Telefonades, correrus, missatges” dius Maite?, ufffffff, quin oi. Jo per no emprenyar ni don s’enhorabona.
    .
    .
    Vaig a veure es Beeeeeeeeeeee

  8. miquel Escrit el 21 juny 2015 a les 10:56

    Bon dia, només vull recordar dos punts que posen de manifest sa necessitat de ser més honrats i acurats a hora d’encarregar se dels assumptes comuns. Carretera i Milà. Milà i carretera, ens mostren que no es cas fer “xanchullos” perquè sa merda embruta, i més si són deixalles humanes, pel que fa a Milà, i quan a sa carretera, perquè tot se sap; i avui dia no sen’s fa callar només amb por ja, a moltes activistes com jo. Així que, feu el que feu, (agafo ses paraules de na Rosa sa companya), assegureu vos que a Milà se fa ben feta sa feina; que es 2 “nous ponts ” de sa carretera són enderrocats i ses obres minimitzades, i llavor seguiu en lo social….que si, que sé que hi ha molta més feina….Salut

  9. Vela Escrit el 21 juny 2015 a les 12:09

    Bon dia, a veure si seré capaç d’ordenar els pensaments tant bé com tu, Maite:

    En primer lloc, em sembla lamentable que certs diaris juguin a tergiversar el que diuen certes persones no sé amb quina finalitat, o sí la sospito, però no me la vull ni creure ja que, teòricament, el que haurien de fer és informar i no tot el contrari.

    Ara entrem en qüestions polítiques: els socialistes, almenys a parer meu, l’únic problema que tenen és que els fa por que les coses canviïn massa, tenen por que, finalment, s’acabi el bipartidisme i, per tant, el que voldrien, és que tot canviés, però que tot seguís igual… Crec que m’he explicat.

    D’altra banda, no em sembla cap disverat la proposta de n’Andreu: d’aquesta manera, s’aconseguiria la máxima pluralitat i, potser, tothom quedaría content, també els socialistes.

    I ara, me’n vaig a trescar per Ciutadella: a veure per on em trobaré es be! Bones festes!

  10. Maite Salord Escrit el 21 juny 2015 a les 19:48

    En aquests moments, totes les opcions són damunt la taula. El primer que hem de fer, però, es veure si, finalment, Podem vol entrar al govern del Consell. A partir d’aquí, segons la resposta, els escenaris són diversos.
    I sí, Vela, també em dolen els titulars tendenciosos que no reflecteixen el contingut d’aquest text. En primer lloc, perquè jo no he donat per fet el suport de Podem a un govern presidit per Més. És només una opció que encara ha d’avalar la seva gent. I, com vaig dir, hi ha també l’opció d’un govern de PSOE i Més si Podem no vol governar.
    Jo també me’n vaig a trescar per Ciutadella, a veure com tiren avellanes!

  11. Rafael Gomila Escrit el 26 juny 2015 a les 20:25

    Creo que visto lo visto lo visto seria justo que usted fuera la próxima presidenta del Consell.Me aclaro,por experiencia y pq personalmente la veo muy capaz de trabajar por Menorca.Necesitamos gente con ganas,ilusión y sobre todo gente alejada de los dos partidos de siempre.Le deseo mucha suerte y espero verla como presidenta cuanto antes.Salut.

  12. NOM NECESSARI Escrit el 05 jul. 2015 a les 12:16

    “Ara el que cal és que tot recomenci:
    la veu i el gest
    on no hi ha veu ni gest,
    els camins que no menen en lloc
    i la incertesa del vent,
    el que encara no hem dit
    i el que encara no hem pensat,
    el que voldríem i el que no voldríem,
    el que és bell i llunyà
    i el que és pròxim i obscur.
    .
    Ara el que cal és que tot recomenci;
    ben certament,
    el que més cal
    és l’esforç de recomençar
    un cop més encara.”

    .
    (de “Cançó després de la pluja”)
    MIQUEL MARTÍ I POL
    .
    .

    Enhorabona.
    .

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari