Maite Salord

Escriptora

Crònica d’un ple (VII): Modificació del PTI

Aquí teniu la meva intervenció en el punt de la proposta de modificació del PTI que es va aprovar, amb els vots del PP, en el darrer ple del Consell Insular de Menorca:

El PP va aprovar el  “Decret Llei 2/2012 de Mesures urgents per a l’ordenació urbanística sostenible” que, una vegada es dugui al Parlament per validar-lo, es trobarà amb un llistat d’esmenes del propi PP, entre elles, les que avui ens duu el Conseller d’Ordenació del Territori, senyor Huguet. Aquest fet, estaran d’acord que és absolutament esperpèntic perquè, a més de demostrar que el decret llei està fet de forma molt poc rigorosa, posa en evidència una forma de funcionar del PP a nivell d’Illes: es va fer sense participació ni tan sols dels seus que governen els consells insulars i els ajuntaments de les Illes. El Govern actua, així, sense la participació de les institucions que hauran d’executar la norma i en són competents. S’ha deixat de banda, per tant, l’opinió dels ajuntaments i consells, i també de la ciutadania, com si els ajuntaments no tinguessin res a veure amb el tema, quan la norma els generarà una pressió brutal perquè legalitzin allò que fins ara era il•legalitzable i assumesquin els costos corresponents als serveis bàsics que hi manquen. Per això, avui, han de dur aquestes esmenes que, en circumstàncies normals, s’haurien hagut de discutir i pactar en privat, com fan els bons matrimonis. Però que el PP de Mallorca no els estima, a vostès, els del PP de Menorca, fa temps que ho tenim clar i avui en tenim una mostra més.

D’altra banda, llegint la proposta del senyor Huguet, resulta evident que, en darrer terme, allò que fa és demanar la modificació del PTI al Parlament. Per tant, no té la valentia de modificar-lo aquí, en aquest plenari del Consell Insular de Menorca que és qui té les competències, perquè li és molt més fàcil (no ha de fer la feina) i, així, es pot carregar el consens amb què s’hauria de fer aquesta modificació. El senyor Huguet s’amaga darrere el grup parlamentari popular perquè li facin la feina bruta. El que no entenem, des del PSM més Menorca, és per què el president Tadeo va haver de nomenar un conseller no electe per exercir les competències d’ordenació del territori quan deixam que ens ordenin el territori de Menorca els senyors Delgado i Company.

És patètic instar el Parlament a modificar el PTI o el PDS de carreteres quan la competència és del CIM: adaptar la regulació turística del PTI a les dels decrets; adequar la redacció del Pla a les sentències relatives al Pla  de Telefonia Mòbil; adaptar el PTI a la Directiva de Serveis; corregir les condicions del punt 3 de l’article 20 al PDS de Carreteres; adequar el sòl rústic protegit del PTI a les categories de les DOT; o  deixar suspesa l’aplicació d’aquelles disposicions del vigent PTI que hagin quedat disconformes o obsoletes; tot això ho pot fer el CIM i estan, per tant,  abandonant les seves competències a favor  del Govern. Aquest és el PP de Menorca i per això tenim un conseller d’ordenació del territorio en aquest Consell.

Si passam, ara, a analitzar el contingut de la seva proposta de canviar o deixar suspesa l’aplicació de certes disposicions del PTI,  a la part dispositiva,  és absolutament genèrica: es diu que vol canviar molts d’articles i normes i no diu en quin sentit les vol modificar i què suposarà la modificació:

–    Punt 10. L’enunciat ambigu permet incorporar, sense dir-ne el nom, camps de golf i desdoblament de carretera.
–    Punt 11. Parla de corregir les regles 3 (creixement màxim d’àrees de transició); 4 (continuïtat urbana); 5 (densitat i alçada máxima). Què vol dir “corregir”, señor Huguet? Que es podran gratacels? Que permetran dispersió urbana i anirà en contra les DOT que vostè mateix va contribuir a fer com a Director General d’Ordenació del Territori?
–    Punt 14. ERE tramitaran directament pels ajuntaments, cosa que vol dir més pressió a l’administració més pressionable i, sobretot, pèrdua de la coherència territorial.
–    Punt 15. No diu res i ho diu tot: a Menorca es podrá fer qualsevol cosa, aquest projecte de casino tan polèmic, per exemple, només argumentant que té “beneficis econòmics”.
–    Punt 16. Continuam amb l’ambigüitat perquè no hi ha paràmetres.

D’altra banda, estan parlant de seguretat jurídica i omplen la seva proposta de règims transitoris i normes provisionals: un règim transitori per als Nuclis Rurals (PTI); un règim transitori per a les unitats d’actuació i sòls urbanitzables; un règim transitori per mantenir les exoneracions, aprovades o sol•licitades motivadament pels municipis; un règim transitori per al planejament municipal que hagi adaptat les seves determinacions a les àrees de reconversió territorial. Tanta transitorietat només serveix per saltar-se la norma que vostès mateixos volen aprovar.

Per al PP, la crisi, la por i l’angoixa d’una situació incerta és la gran oportunitat per donar carta blanca a l’urbanisme descontrolat. Aquesta setmana li toca el torn al PTI. Tiram per la borda la feina feta, des de la participació, per tota una generació que ha maldat per protegir  el territori, en lloc d’adaptar i revisar el PTI, des d’un cert consens i amb la participació dels agents. Vostès han trencat l’aposta que s’havia fet des de la participació cap a la planificació i ordenació del territori a mig i llarg termini i tornen a apostar pels guanys a curt termini i els disbarats urbanitzadors per sortir de la crisi. Tornen a aplicar la recepta que ens ha portat a la situació actual.

El PTI, segons diuen,  és i ha estat el causant de la caiguda del sector de la construcció. No la crisi econòmica, no els excessos comesos, no l’expectativa de guanys ràpids i continuats,  sinó el PTI. I és cert que el sector de la construcció passa per uns moments delicats, sobretot si ho comparam amb la situació de fa 5 o 6 anys, després de ser un dels sectors que més va créixer, més diners va guanyar i un dels sectors que més gent va ocupar. I  també és cert que s’ha de retornar a la línia del creixement d’aquest sector. Però no a qualsevol creixement, i no copiant el model de creixement que ens ha portat on som.

Aquest darrers anys, s’ha construït molt i ràpid sense respondre a una demanada real i sense distribuir-la racionalment en el temps, sinó que s’ha fet més bé de manera especulativa ( hi ha gent que ha guanyat molts diners). Els preus van  pujar molt, també per un factor especulatiu i per la creença dels ciutadans que la bonança econòmica duraria per sempre. Qui no coneix algú que va pensar: compraré un parell de pisos i els vendré després i així faré un guany? Però és més, avui ens trobam amb multitud de problemes socials derivats  d’aquest període, multitud  de persones que no poden fer front al pagament d’hipoteques i el banc o caixa no vol el pis pel valor que ells mateixos els van taxar.

És cert que amb l’aprovació del PTI es va disminuir el sol urbà i urbanitzable que hi havia previst en els Plans Generals Municipals en vigor en aquell moment, però tot i aquesta racionalització, encara hi havia prou marge per a la construcció i per mantenir el sector amb un creixement sostenible i sostingut durant els 10 anys de vida del PTI, fins a la seva revisió. Algú es pot imaginar que hauria passat si el PTI no hagués reduït el nombre de places? Com estaria Menorca ara? Quantes cases buides hi hauria? Ja no es recorda el que ha representat la bombolla immobiliària en la crisi que patim? Però és més, l’evolució del sector ha estat molt semblants a la resta de llocs de la geografia espanyola, i no és una particularitat i singularitat de Menorca. Hi ha crisi econòmica a Menorca, a França, a Islàndia, a Grècia. Hi ha hagut una crisis financera , hi ha països que s’han enfonsat, com Islàndia.  Hi ha  països apuntalats per la UE, com Itàlia i Grècia, i no sabem que passarà amb Espanya. És culpa això del PTI? Sigui cert o no, els darrers anys, un sector de la població i determinats mitjans i entitats, no han fet més que repetir, per activa i per passiva, que  la crisi econòmica a Menorca és culpa del Pla Territorial Insular (PTI)  i culpa que  es protegeix massa Menorca. I això no és cert.

Evidentment, després de tota aquesta exposició de motius, el nostre vot serà contrari a la proposta. El decret no s’ha d’esmenar: s’ha de retirar. Perquè aposta per un urbanisme a la carta que permet la legalització d’urbanitzacions construïdes irregularment. O dit d’una altra manera, afavoreix a aquells que en el seu moment van construir de forma il•legal. Per tant el govern està dient que surt més a compte no complir la llei, i no pagar ni taxes ni imposts ni arquitectes, que complir-la, ja que després es legalitzaran les edificacions.

Amb l’aplicació d’aquest decret, retornarem a l’urbanisme dels anys 60, amb edificacions sense serveis, amb pous negres que ningú controla, sense cessions de terrenys per infraestructures públiques, carrers, enllumenant, voreres o clavegueram. Aquest és l’urbanisme dels anys 60 i del qual Calvià n’és el seu paradigma. I d’això, el conseller Delgado, en sap molt. Des del PSM més per Menorca estam convençuts que el capital natural de Menorca és i serà el  principal actiu de l’economia menorquina i de la qualitat de vida dels menorquins i menorquines, i que és importantíssim  evitar, amb una ordenació, destruir Menorca sense més sentit que els guanys fàcils. Aquest és el camí: creure en allò que ens diferencia i ens dóna, per tant, un valor afegit.

8 comentaris a “Crònica d’un ple (VII): Modificació del PTI”

  1. jordi Escrit el 21 març 2012 a les 17:31

    Em sembla vergonyós que us dediquéssiu a escriure al twitter a l’hora del ple. De la mateixa manera que em sembla recriminable, impresentable i de mala educació que els alumnes de primer de batxillerat ho facin a hora de classe…

  2. joan Escrit el 21 març 2012 a les 18:58

    Jordi, abans de xerrar amb aquesta contundència, crec que hauries d’informar-te bé. Com bé di una Maite, i ha deixat clar al seu facebook i queda clar a la noticia del Menorca, ella no va piular res durant el Ple, més faltaría.
    Diu :“Durant el ple, una servidora no va fer cap piulada per raons òbvies: tota soleta, he d’intervenir a tots els punt de l’ordre del dia i prou feina tenc! Ara bé, un cop acabat, sí que vaig contestar això a un amic: “No entenc per què els consellers del PP fan piulades durant el ple per contestar l’oposició: que demanin la paraula!!
    “Pensa que jo tota sola he d’intervenir en tots els punts del ple i, per tant, no tenc temps ni de respirar. A més, supòs que en açò ser professora influeix, ni morta faria una piulada durant un ple. Em sembla una falta de respecte cap als ciutadans”
    Deixa clar quins consellers fan piulades durant el ple i quina no. Jo vaig acompanyada als plens (gràcies Maria, Joan i Laia!) i són ells qui piulen a través del twitter PSM més per Menorca.
    https://www.facebook.com/profile.php?id=1552150421
    A més, el Diari Menorca diu textualment: “algún representante del PSM presente en la sala (no la consellera Maite Salord”
    http://www.menorca.info/menorca/456223/pleno/consell/sube/tono/internet

    Que ho fes el PP no vol dir que ho fes la resta. I ja està bé en posar tothom dins el mateix sac.
    Crec que la p propera vegada potser millor mirar abans d’afirmar una cosa així. I potser estaria bé demanar-te quin interès té algun mitjà en confondre a la gent i posar tothom dins el mateix sac?
    És més, als twitts es poden veure les hores i de més

  3. eugenia Escrit el 21 març 2012 a les 19:26

    A mi em sembla més vergonyós, escriure a l’hora del te.
    Qui no fa dues coses al mateix temps?
    De la mateixa manera em sembla, recriminable, impresentable, intolerable, patètic, que algú controli un colectiu, siguin alumnes, o els del Imserso.
    Quina por, el alumnes de primer de batchillerat!

  4. Maite Salord Escrit el 21 març 2012 a les 19:49

    Gràcies, Joan, per contestar a Jordi. Només vull afegir una cosa: cap alumne/a pot emprar el mòbil als instituts. Si ho fan i els enganxen, se’ls requisa el mòbil i tenen una sanció. A més, he de dir que els joves que jo conec no tenen twitter, són més del facebook. Per tant, el teu comentari té mèrit: de dues coses que dius, no n’encertes ni una.
    Per acabar, m’agradaria que fóssim un poc més seriosos quan parlam dels polítics: no val ficar-nos a tots dins el mateix sac. Els principis que em regeixen com a persona, com a mare, com a professora, com a escriptora i com a política són els mateixos. I, en aquest sentit, som excessivament responsable i conscient de quines són les meves obligacions.

  5. La verdad escuece Escrit el 22 març 2012 a les 0:12

    Siento entrometerme en este interesante debate. Y lo hago para decir que con la polémica del twitter ha pasado totalmente desapercibida la modificación del PTI.
    Creo que esta modificación puede ser una de las grandes decisiones de esta legislatura y ello implicará que, por fin, se acabará con el subjetivismo con que hasta ahora se interpretaba esta norma, y se terminará con el intervencionismo que había estrangulado nuestra economía.
    Es una lástima que el jueguecillo del twitter haya eclipsado lo que realmente importa a los ciudadanos y que no es otra cosa que encontrar trabajo y poder llegar a final de mes.
    Espero no haber molestado en exceso. Un cordial saludo a todos.
    Atentamente.

  6. pau Escrit el 22 març 2012 a les 11:13

    Aquests dies he escoltat moltes veus crítiques amb l’ús del twitter en la política que no compartesc. Em sembla fantàstic que els debats als plens del consell hagin sortit de dalt la sala per entrar al menjador de ca nostra. És una victòria democràtica. No veig que té de dolent tot això. El twitter és una eina excel·lent perquè la ciutadania també participi dels debats. El problema és que twitter ens mostra de quina quina pasta estan fets alguns consellers del PP – que es van dedicar amb arrogància mai vista a rebatre virtualment les crítiques de na Maite. Val a dir tanmateix que a mi no m’estranya gens el to que va agafar el debat si tenim en compte que aquest era un dels plens més importants que s’han fet al consell amb molt d’anys. Esper poder seguir més debats per twitter i poder comparar i rebatre opinions.

  7. capitanito Escrit el 22 març 2012 a les 16:03

    Muy bien Juan Carlos, conseguiste predecir lo evidente.
    Conseguiste, que la verdad sea un invitado invisible, al revés que la hipocresía, que se a instalado en paginas que se nutren y sobreviven gracias a esta, susodicha hipocresía.
    Solo hay que cotejar los comentarios, con los que empezaron unas y fijarse un poco para ver el declive de otras……No es el caso de esta, en la que estoy escribiendo, solo es un “plus parle”…..Molt be joan carles.

  8. N'Espardenyeta Reperbotri Escrit el 22 març 2012 a les 18:49

    Em sap greu torbà la pau d’aquest interessant debat. Si ho faig així és per a deixar constància que la polèmica del twitter a deixat de costat un fet remarcable com és la condemna d’en Jaume Matas. Si algú hagués robat un bocí de pa per poder menjar ara mateix seria a la presó. Però, com que la “justícia” empra ulleres de diferents colors per mesurar els ciutadans, el senyor Jaume Matas pot badar pels carrers cama aquí cama allà com si no hagués passat res.

    Ara, mentre la “justícia” decideix que en fan d’en Matas, si el tanquen a la garjola o al seu palauet o bé dins un pot de “colacao” o, fins i tot, si el porten a Can Rasputin, amb totes les despeses pagades, el que importa realment als ciutadans és si els doblers que manquen els seran restituïts. Aquests diners evidentment no ho solucionarien tot, però si que servirien per alleujar el patiment d’aquelles famílies que no poden arribar a final de mes.

    Esper que aquesta condemna acabi amb l’intervencionisme de mans com les d’en Matas i els seus amics, mans dedicades a furgar, per norma, dins la caixa del poble i que acaben estrangulant la nostra economia (el president del país veí va dir que en Jaume Matas era el seu model a seguir. Idò, ja podem començar a tremolar!).

    Els doblers més bons d’estalviar són aquells que no ens deixarem robar!

    Ben cordialment,

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari