Maite Salord

Escriptora

El canvi del PTI, una fal·làcia més del PP

El PTI és una eina imprescindible per dur a terme un ús sostenible i ordenat del territori que dóna valor diferencial a la nostra illa. Es tracta de dimensionar el nostre territori perquè vivim del paisatge i, lògicament, necessitam mecanismes de control per preservar el medi ambient perquè l’economia, lligada a l’ecologia, augmenta la qualitat de vida del ciutadà.

Des del PP, però, plantegen la modificació del PTI amb un argument, una vegada més, fal·laç que, en aquestes alçades, ja no hauria d’enganyar ningú: modificar el PTI durà llocs de feina. Només cal recordar els arguments similars amb què ens han venut grans infraestructures com el dic de Ciutadella, quan ni ha significat l’augment de les línies regulars i ni l’arribada de creuers; o l’ampliació faraònica de l’aeroport, que ni ha portat més visitants ni, molt manco, ha servit per solucionar l’etern problema del transport a l’illa. Fins i tot, ni l’augment de turistes aquest estiu s’ha traduït en una major ocupació. La millor temporada turística de la història de Menorca no ha tingut un impacte significatiu ni en l’atur ni en el creixement. Mai les platges havien estat tan plenes i la crisi no ha fet més que empitjorar. Els més de 400 camps de golf que hi ha a l’estat espanyol no han tret ningú de la crisi i, per tant, res no fa pensar que els nostres –si s’arriben a fer-  ho aconseguesquin.

Per tant, la crisi econòmica que es pateix a tot arreu no té res a veure amb el PTI. És més, les receptes del PP contra la crisi són exactament les mateixes que han portat l’estat espanyol a la major crisi de la democràcia. El PP n’ignora la seva dimensió financera, com si Menorca no tingués res a veure amb els problemes de l’euro i la banca europea. A més, no podem oblidar que, si el PP el que pretén és crear ocupació, fins ara, les seves decisions han anat, justament, en sentit contrari. Només cal recordar la renúncia del Govern Balear al  Parc Bit d’Alaior, finançat amb inversions estatutàries. O les reticències a construir el entre d’interpretació de Reserves de Biosfera a s’Enclusa de Ferreries. I, encara una altra, el desmantellament del departament de Formació del Consell Insular de Menorca i dels ajuntaments de l’illa.

El Parc Bit, per exemple, pretén vertebrar un model diferent de creixement basat en la innovació. D’altra banda, el centre d’interpretació de s’Enclusa és un projecte que té els recursos de l’Estat per executar-lo amb la idea que donar-li suport per convertir-lo en referent i subseu mundial de Reserves de Biosfera d’illes i zones costaneres. Va ser consensuat, a més, amb diversos tallers de participació social de diferents àmbits i el fet de convertir-lo en subseu mundial pot portar el finançament pel sosteniment de la instal·lació per part de l’Estat o inclús d’organismes internacionals.

Però aquests projectes requereixen feina i són una inversió de futur i el PP només vol rendiments a curt termini. És clar, a costa d’hipotecar el nostre territori. Per tant, una vegada més, ens trobam amb el model especulatiu del PP de consum de territori que ja sabem a qui beneficia realment. Si volen crear ocupació, de ver, que apostin per la formació de desocupats i que tirin endavant el Parc Bit i S’Enclusa, finançats per altres administracions i que, aquests sí, significaran un benefici per a tots els menorquins.

3 comentaris a “El canvi del PTI, una fal·làcia més del PP”

 1. Carlos Pons Escrit el 24 oct. 2011 a les 12:54

  Maite, per què no poses botonets a les entrades perquè els usuari poguem fer un Google +, o fer-ne un tweet o una entrada al feisbuc… Jo ara aquí faria un Google +!

 2. Josep Escrit el 25 oct. 2011 a les 17:53

  Mirau ahir a La Vanguardia:

  “El turismo de masas amenaza el encanto de zonas bien conservadas”

  http://www.lavanguardia.com/vida/20111024/54235389167/el-turismo-de-masas-amenaza-el-encanto-de-zonas-bien-conservadas.html

  Aquí anam al revés.

  Subscric la petició den Carlos Pons.

 3. Menorquit Escrit el 26 oct. 2011 a les 8:38

  Ara sí s’adjudica el parc BIT d’Alaior. Comença la campanya electoral. “Y lo que te rondaré morena”.
  Atenció a la gran oferta que emergirà del PP a partir d’ara. Una prova més que el PP actua amb interessos partidistes de cara la població i ‘juga’ amb l’angoixa dels menroquins i menorquines.
  Una vergonya!

Adreça per fer retroenllaços | RSS dels comentaris

Escriu un comentari